不太習慣半自助餐 !!要嘛,倒不如正正式式來個自助餐 !!!!! 這相信是我跟一般香港人相同的想法。今次因為要跟朋友慶祝生日, 要搞搞新意思,聽說這間有免費生日蛋糕提供(一般餐廳切餅費也要50至100元呢 !) ,那就試試吧 ! 一試, A, 不錯啊!!! 值得介紹一下!!!本以為只是有沙律吧和甜品吧,原來自助部份已經夠吃個飽 !!!最妙的是奉在桌上的蒜泥包,聽餐廳工作人員介紹,用上8種香料泡製! 超贊 ! 主菜挑選了大蝦配肉眼排石頭燒,正!!!還有是在另一邊有配菜自助吧,真的不錯啊!!!! 免費生日蛋糕本來是來這餐廳的主因,結果.......... 肚子怎容得它啊???!!!Anyway,這裏絕對可讓你安排一個-----生日快樂!!!!!!!!
用8種香料泡製的蒜熔包,正!
前菜吧甚豐富,煙三文魚吃個不停!
石頭燒,燒的過程香氣四溢,大蝦超贊!
甜品吧的甜點也有吸引力!
訂位時可要求在免費蛋糕上加字!其實還有紅酒送,但沒有要呢!
2010-07-16
生日
用8種香料泡製的蒜熔包,正!
前菜吧甚豐富,煙三文魚吃個不停!
石頭燒,燒的過程香氣四溢,大蝦超贊!
甜品吧的甜點也有吸引力!
訂位時可要求在免費蛋糕上加字!其實還有紅酒送,但沒有要呢!
  • 大蝦石頭燒
  • 蒜熔包
  • 前菜自助吧
2010-07-09 14 瀏覽
前幾天去南洋酒店的Grill Café食石燒套餐,有鮑魚、大蝦、紐西蘭肉眼、西冷、牛柳、羊架,可以自由配搭,任君選擇﹗石燒套餐個set包一杯餐前/餐後甜酒及一杯紅/白酒,餐前/餐後甜酒好多選擇,共10幾款,我揀了白酒做餐前酒。主菜前先享用自助沙律bar,種類相當多,沙津已經有四、五款,加上幾款新鮮蔬菜可以自己配不同醬汁;另外其他海鮮及冷盤好似青口、凍蝦、煙三文魚、火腿、凍燒牛肉都屬用心之作,青口大大隻非常新鮮,一隻隻肥肥白白,好吸引,食落又唔會好似其他地方一樣硬,非常柔軟又多汁,加上凍蝦又爽又彈牙,同餐廳經理傾開忍唔住問下,原來青口來自紐西蘭,唔怪知d質素咁高,必試﹗另外有新鮮熱辣辣蒜蓉包,我食了4件,好好味,仲有多款其他麵包可以自己烘,湯就有兩款,我揀了黃彊湯,湯裡面有一粒粒好煙韌的義大利飯,好特別。主菜我點了大蝦拼紐西蘭牛柳,男朋友點了小牛排,食物份量非常足夠,好juicy,大蝦size差不多成個石頭咁大,大大隻仲有好多好多膏,非常新鮮,爽口又彈牙;估唔到連配菜都好大份,薯做法特別,醬汁又惹味,好驚喜﹗另外要一讚服務員招呼週到,好細心咁教點樣燒d扒同蝦,good!!甜品有10幾款,

甜品有10幾款,我揀了法式焦糖焗蛋、朱古力慕士蛋糕、朱古力慕士、cheese蛋糕、士多啤梨卷。甜品師傅好有心思,甜品每件都係迷你型,可以試多幾款都唔會太膩。其中我最欣賞朱古力慕士蛋糕,非常香濃﹗推介﹗

餐後甜酒點了橙酒咖啡,味道甘香,加上華麗的餐具,金色o既,好grand,加分!!四人同行仲送一個蛋糕添,o岩曬生日飯局。

呢餐飯埋單$600蚊,食物質素好高,淨係石燒主菜我都覺得值回票價,仲有自助沙律bar同甜品任食,真係好超值!!

總括食物同服務都非常滿意, 實在係食飯熱點o既首選﹗
蒜蓉包
大蝦拼紐西蘭牛柳
小牛排
朱古力慕士蛋糕
橙酒咖啡
2010-07-07
5 分鐘 (堂食)
蒜蓉包
大蝦拼紐西蘭牛柳
小牛排
朱古力慕士蛋糕
橙酒咖啡
  • 青口,蒜蓉包,黃彊湯,大蝦拼紐西蘭牛柳,小牛排,朱古力慕士蛋糕
2010-06-19 4 瀏覽
將去年的慶祝活動翻炒,再來這兒石燒,雖然少了新鮮感,不過仍舊相當開心!一年前是西冷與羊扒,今次略作改變,保留羊扒,試試肉眼。價錢好像稍稍調高了一點,不過今次送餐前飲品或甜酒,另外又送一杯紅或白酒,計起來更着數。部長介紹了一大堆甜酒,依他推介要了Bailey。由於一向少飲酒,另一杯則穩陣的要Gin Tonic。先來自助沙律吧,蔬菜相當新鮮爽脆,又喜歡凍蝦及多款火腿,每樣一點點已經放滿一碟。兩款餐湯只試了牛尾湯,牛味相當濃,又吃到不少牛尾粒,正!另外特別烤焗的蒜蓉包,熱辣脆口,很有誠意。之後就到玩石燒的時候。肉眼的牛味不算強烈,不過食落肉質都頗腍軟,不錯。羊扒則依然出色,肉嫩又夠羊臊味。吃罷跟石燒的薯菜後,已經相當飽。最後吃幾款甜品,連同香濃的咖啡,令這一餐圓滿結束。服務保持殷勤周到。餐後填寫意見書,是真心的予以讚賞。縱然樣樣都做得幾好,卻不知何故仍是門可羅雀?!開始時任由我倆包場,及後才有兩位外籍客人。希望下次再來會熱鬧些。

一年前是西冷與羊扒,今次略作改變,保留羊扒,試試肉眼。

兩款餐湯只試了牛尾湯,牛味相當濃,又吃到不少牛尾粒,正!

另外特別烤焗的蒜蓉包,熱辣脆口,很有誠意。

服務保持殷勤周到。餐後填寫意見書,是真心的予以讚賞。

2010-05-24
2010-05-30 2 瀏覽
因為朋友生日, 大家都想食D特別少少既野, 於是揀左食STONE GRILL。環境好好, 唔嘈, d waiter 編位好細心, 知道有一家大細book左就比張靜d既枱我地...頭盤同甜品都係buffet, 頭盤有大酒店水準,青口超新鮮, 煙三文魚都好好呀~蒜蓉包好好味~到主菜了, 我們都選了牛拼大蝦, 蝦真係好大! 一般既大蝦都係好睇唔好食, 但係呢個真係令我太驚喜啦! 好好好好新鮮! 勁彈牙! 必食呀! 而個牛都好好味, 就算燒到全熟都唔會變乾...好juicy~由於舊石好熱...d野如果擺哂上去會熟得好快, 所以我係切開佢逐件燒, 可以慢慢食, 飲下紅酒咁。其實食完都已經好飽, 但係總覺得要有甜品先夠完滿, 德國芝士餅好味~甜酒我要左baileys

蒜蓉包好好味~

2010-05-29
2010-05-17 2 瀏覽
昨晚朋友慶祝生日, 想搵 D 有特色既餐廳, 之前有朋友去過南洋酒店既君好扒燒餐廳食飯, 大讚呢度各樣都不錯, 於是就黎試下.Captain 向我地推介石燒套餐, 睇落好鬼吸引, 可以用鮑魚或大蝦拼不同款既牛扒, 羊架, 牛柳或西冷, 正合我地胃口. 我就選左個牛柳配鮑魚好開心等食既時候, captain 介紹有個自助沙律bar, 有沙律, 水果, 三文魚, 各款甜品等, 係套餐包埋, 嘩, 真係非常豐富.Waiter 推住個石碢過黎, 好耐心地講解如何燒, 放調味. 最好玩係自已即時變左個大廚, 想牛柳整成幾成熟都得. 肉無醃過, 好新鮮, 味道濃 D 淡 D自已話事仲有五款醬汁選擇, 黑椒汁好好味, 成隻飽魚自己黎燒, 都好過隱. 我 D 朋友 X 左用大蝦拼牛扒, 老虎蝦有三隻手指拼埋咁粗, 勁!!!餐廳環境寧靜, 坐位舒適, waiter 服務態度好, 最啱三五知已食飯聊天.

牛扒好新鮮
好大隻蝦, 勁!!!
前菜有自選沙律, 南瓜湯很濃香
精美甜品
熱騰騰既石燒
主菜 - 新西蘭牛柳拼鮑魚
仲有好正既配菜
2010-05-16
牛扒好新鮮
好大隻蝦, 勁!!!
前菜有自選沙律, 南瓜湯很濃香
精美甜品
熱騰騰既石燒
主菜 - 新西蘭牛柳拼鮑魚
仲有好正既配菜
若不是有朋友推介的餐廳, 以前返工放工都經過, 都不覺有間食物質素也不錯的餐廳!入到去環境都ok舒適, -我地4個人都各有不同口味, 亦各有o岩心水食物可撰, -開始原來係自助任食, 我就最o岩煙三文魚同青口+蝦沙津, 再加小小紅酒,~ -好在前一天訂位, 竟然有個蛋糕送!! -主菜有很多人叫既 <石頭燒>餐, but我仲有更o岩心水既...鵝肝餐, 入口溶溶o下, 又香又軟, -之後再食d甜品, 水準也不錯, -埋單每人約300鬆d, 可能較貴小小, 不過餐廳食物素材都應唔平, 我亦覺得ok! -遲d再約朋友去食過先~
入到去環境都ok舒適,

-我地4個人都各有不同口味, 亦各有o岩心水食物可撰,

-好在前一天訂位, 竟然有個蛋糕送!!

-之後再食d甜品, 水準也不錯,

-遲d再約朋友去食過先~
前餐自助任食~
又湯, 又紅酒, 又蛋糕, 好多撰擇~
有我好like前餐~
好多人都叫 & 朋友都有叫既 <石頭燒>~
我至o岩心水既...鵝肝 & 什菜~
2010-05-11
前餐自助任食~
又湯, 又紅酒, 又蛋糕, 好多撰擇~
有我好like前餐~
好多人都叫 & 朋友都有叫既 <石頭燒>~
我至o岩心水既...鵝肝 & 什菜~
(非會員)
2010-05-16 10 瀏覽
上星期四晚,約左男朋友食晚飯,想据扒又想有啲新意,上網見呢間食評幾好,所以決定試一試。二人餐包括兩杯餐前酒、自助沙律bar 、主菜鐵板燒、自助甜品,加埋咖啡/茶,非常豐富。首先,先黎兩杯cocktail,好少餐廳食飯會包餐前酒,好特別!而自助沙律bar 選擇多,其中煙三文魚最好味,蒜茸飽亦不錯,又脆又好香蒜茸,正!到主菜,男友喜歡食肉,所以選擇了‘鮑魚拼牛排’,我就唔係太好肉,所以選擇左全海鮮‘鮑魚拼大蝦’。上菜時,waiter好耐心地講解如何燒,如何調味,仲有5款不同醬汁選擇,比你配搭燒好嘅肉一齊食。我嘅‘鮑魚拼大蝦’,鮑魚好爽,大蝦彈牙,好好味。 而男友嘅牛排,由於係自己控制燒嘅時間,所以可以食到真真正正嘅四成熟,好juicy,唔似係出面食扒,永遠都係過熟。最後係甜品,選擇亦算多,而餐飲我地都係選擇咖啡,waiter 仲比左一小杯橙甜酒黎配咖啡,非常特別。呢餐飯食得好開心,環境好適合靜靜地傾下計,加上酒店嘅服務質素,每人只係$350,好抵!一定會再黎!

環境優雅舒服
鮑魚拼大蝦
主菜附送薯菜
  • 鐵板燒
2010-05-16 4 瀏覽
星期六與一班朋友聚會,在南洋酒店的君好扒燒西餐廳,食左一個另類食扒方法(石頭燒),方法幾特別和創新,好過一般的鐵板燒只係大煙和保溫作用,用石頭燒可以由生煮到熟完全自己話事,唔識又可以問人教你整,一定唔會失手,四個人又有一支紅酒送真係超值,始終大部份人都應為自助餐較半自助餐抵食,但對我地食得唔多野的人有幾何在自助餐會認真依到主菜,只不斷食魚生、生蠔、甜品。半自助餐就可認真食到好主菜和自助頭盤、甜品,較適合本人和一班朋友一路食一路傾下計!!!
頭盤和甜品是自助形式,青口新鮮好味,麵包有得即烘即食ok!!!
據大廚所講蒜蓉包由八種配料制做,特別入味!冷盤蝦鮮味十足!!!
因同幾位朋友去有一支紅酒送,與一班好友一路在舒適環境下食飯飲酒,風花說月,人生一大樂事!!!
主角:在290度高溫的石頭上燒牛扒、鮑魚、蝦都係第一次,可以自己話晒事唔識又可以問下人就有人教你燒
薯菜可以任添,超正!!!我朋友食的鵝肝併鴨胸,好好好味!!
好豐富!!!
最特別佢地餐茶是有一杯由橙甜酒溝熱咖啡,味道又甘香又苦澀!!!
2010-05-15
薯菜可以任添,超正!!!我朋友食的鵝肝併鴨胸,好好好味!!
好豐富!!!
  • 石頭燒
2010-02-18 7 瀏覽
幾年前黎過呢度,依家轉左模式。有主菜menu, 由兩百幾到三百幾蚊, 諗住一試~坦白講, 覺得以前即叫即燒既自助餐抵食d~ 不過, 講句公道說話, 以前真係超超抵食, 依家就叫以呢個價錢, 都值得一試~ 我叫左個肉眼扒+ 大蝦, 因為係自己燒既緣故, 唔係好識睇時間,所以, 塊扒燒得熟果頭, 隻蝦就好新鮮. 好在waiter 都好好, 好用心咁教~ 都幾好玩佢個鐵pan 又真係熱好耐, 我同個friend 一路傾, 一路食, 去到最尾, 都可以用個pan 熱番d 食物, good! 嘻, 都係鐘意以前多d~ 依家呢個模式, 都值得一試既! 要讚既係, 環境, 服務一流!

嘻, 都係鐘意以前多d~ 依家呢個模式, 都值得一試既!
要讚既係, 環境, 服務一流!
呢個係沙律bar~有青口同蝦, 新鮮!
鐵板蝦+肉眼扒
鐵板蝦+羊扒
2010-02-17
呢個係沙律bar~有青口同蝦, 新鮮!
鐵板蝦+肉眼扒
鐵板蝦+羊扒
  • 大蝦餐
2009-12-14 40 瀏覽
之前見食評讚呢到D石上燒,就黎呢到慶祝男朋友的生日。7pm黎到,發現自己好似包左場。跟住就去拎semi-buffet的野食啦~~~湯:芝士蛋花湯蝦仔濃湯冷盤:青口 唔錯!蝦 (無食到)沙拉,生果:沙拉菜哈蜜瓜 (好甜)、西瓜、木瓜、菠蘿煙三文魚、鮫魚、煙火腿、凍燒牛肉 全部都好好味!甜品:Tiramisu好味啊!忌廉巴夫芒果布丁....多款麵飽,可以自己烤熱。主菜黎啦~~~~有鮑魚牛柳,大蝦羊扒。穿上圍裙,一路燒,好好玩!(燒左好耐塊石都仲好熱)牛柳 & 大蝦都幾大件。Yummy~~!仲另外有碟薯菜估唔到又幾好味!仲有餐茶飲~~
之前見食評讚呢到D石上燒,就黎呢到慶祝男朋友的生日。

7pm黎到,發現自己好似包左場。
跟住就去拎semi-buffet的野食啦~~~

湯:
芝士蛋花湯
蝦仔濃湯

冷盤:
唔錯!
蝦 (無食到)

沙拉,生果:
沙拉菜
哈蜜瓜 (好甜)、西瓜、木瓜、菠蘿

煙三文魚、鮫魚、煙火腿、凍燒牛肉
全部都好好味!

Tiramisu
好味啊!
忌廉巴夫
芒果布丁....

多款麵飽,可以自己烤熱。

主菜黎啦~~~~
有鮑魚牛柳,大蝦羊扒。

穿上圍裙,一路燒,
好好玩!(燒左好耐塊石都仲好熱)
牛柳 & 大蝦都幾大件。
Yummy~~!

仲另外有碟薯菜
估唔到又幾好味!

仲有餐茶飲~~
凍肉
鮑魚、牛柳
羊扒、大蝦
薯菜
  • 鮑魚牛柳,大蝦羊扒,Tiramisu
(非會員)
2009-09-13 5 瀏覽
我想大家都會同我一樣...當人提到Grill Steak之類嘅食物或餐廳,大家很快會想起Stone Grill 或者Pepper Lunch。但有一次係D雜誌介紹Grill Steak嘅食物時,見到介紹呢間餐廳,已經覺得好似好吸引,好味。正因為老公大人生日,一直都想食Grill Steak,於是諗住試下啦。其實當初都有諗過去Stone Grill個間,但諗下諗下係酒店慶祝生日應該好d,於是Book左呢間。去之前係呢度Open Rice已經見到大家嘅Comments好好,而自己又Search過其他人嘅網上Comments,發覺都俾好好嘅評分,所以我地都好有期望咁去啦。果然感受到大家嘅Comments,呢間餐廳係食物同服務方面真係好好。雖然自助頭盤同自助甜品係附設,但種類可算已經多啦,凍盤有蝦、青口,雜錦凍肉等,其中個凍燒牛肉好Yummy呀!飽方面,仲竟然有印度薄餅俾你自己烤甜品嘅種類亦有tiramisu...忌廉Puff等等,味道唔錯主棻我地叫左鮑魚牛柳,鮑魚西冷。Waiter真係好細心,教點樣Grill同埋點樣 、幾時反會好味同點樣可以帶出食物嘅鮮味,服務真係好專業同細心。咁當然d鮑魚

飽方面,仲竟然有印度薄餅俾你自己烤

主棻我地叫左鮑魚牛柳,鮑魚西冷。
咁當然d鮑魚同牛好新鮮,個件牛嘅份量仲好大份,同個價錢黎比,真係好抵食。仲有呀..如果唔係個Waiter提醒要將 牛柳切開再Grill,我真係會搞"禾"件牛柳,因為件牛柳都好厚!

總括而言,今次真係又好味,又好玩嘅一餐。

我老公都奇怪點解咁好味,咁抵食嘅餐廳會咁少人,因為成晚只係得大概5-6枱,我地都覺得宣傳原來好好緊要啦,或者呢間餐廳就係無宣傳,大家遺忘左滄海中的珍珠啦。而且如果唔係個本雜誌介紹Grill Steak嘅食物介紹呢間餐廳,我想我都expect唔到2星嘅酒店會有咁好好味、抵食又服務好嘅餐廳。
2009-09-12
  • 鮑魚牛柳
2009-07-16 7 瀏覽
一個星期前準備7-11他的興祝日, 搞盡腦汁要和他玩足15個鐘! 早上下午節目完畢後, 晚上和他來了Grill Cafe, 這裡真如想像中一樣人很少, 寧靜舒適的感覺其他地方星期六日再難找得到, 音樂播放著8,90年代的英文歌, 時光像回到我們初相識的那一年....他很喜歡我的安排! Stone Grill + 自助沙律dinner亦很合他心意! 看了Menu, 他點了肉眼扒配大蝦, 不食牛羊的我海鮮最o岩我口味, 我要了鮑魚配大蝦! 這裡的自助沙律Bar選擇很豐富, 冷盤, 火腿, 沙律, 餐湯, 麵包,芝士, 甜品, 生果, 選擇多多, 而且用料亦有水準, 青口有鮮味, 煙三文魚我最鍾意, 老公平時少吃沙律, 但對這裡的沙律卻讚不絕口! 這裡的House Wine很低飲, 他吃紅肉就要了一杯, $12的價錢去那裡找呢! 下次可以多些朋友開一枝! 主菜方面全自助grill, 他燒的三成肉眼很鮮嫩又Juicy, 而我的大蝦及鮑魚都很鮮甜, 配上每人一份的什菜焗暑, 什麼醬料都不用加, 吃它的原味已很足夠!這一餐生日dinner大家食飽笑著走, 這麼好的地方一定要在未宣傳出去前多些

他很喜歡我的安排!
這一餐生日dinner大家食飽笑著走, 這麼好的地方一定要在未宣傳出去前多些光顧!!

2009-07-11
2009-05-26 3 瀏覽
不知是否經濟太差;抑或H1N1影響酒店入住率,少了住客幫襯;又抑或大風大雨令人卻步,周日晚上冷清得很!不過對我倆來說,環境寧靜當然是好。為其石燒扒餐而來,早有心理準備,不過見到兩吋厚的紐西蘭西冷,以及三大件同樣勁厚肉的紐西蘭羊扒,仍然感覺興奮!如果你是食肉獸的話,一定雙眼發光。綁上圍裙,聽過部長的指導,自己就開始石燒。將西冷及羊扒放上二百幾度的熱石上,吱吱響,脂肪油爆發四濺,又散發肉香。這種自己燒的玩法,想幾熟,就幾熟。不會出現你叫七成熟,給你十成的情況。肉沒有醃過,想調味又是自助。要食肉的原味,抑或加幾多胡椒來調味,隨你喜歡。西冷食落很有肉味,而且毫不鞋韌,內裏又有肉汁。羊扒亦不鞋實,只略嫌欠點臊味。扒是主角,不過自助沙律甜品吧亦不失禮。番茄薏米湯及粟米忌廉湯都試過,味道俱不錯,前者稍嫌清了些,後者則濃杰適中。沙律選擇不算少,幾樣蔬菜之外,還有凍蝦、青口、燒牛肉、火雞肉、三文魚及絞魚等。蔬菜夠新鮮,凍蝦爽口,三文魚及絞魚亦好食。唯獨燒牛肉鞋口,差一點。甜品可說是較弱一環:各款cake、mousse及tart的水準都合格有餘,但是說不上令人驚喜。例如tiramisu的芝士味就嫌太輕。可

綁上圍裙,聽過部長的指導,自己就開始石燒。

扒是主角,不過自助沙律甜品吧亦不失禮。
可能人少關係,又或者他們一向態度認真,部長侍應的服務是相當好。既有禮主動、小心又有效率,亦解答到我們一些疑問。
特別日子到來,這頓晚餐對我倆本來已甚有價值,令人一百分滿足更值得記下。

2009-05-24
與未婚妻慶祝生日,訂桌前先上過南洋酒店網頁睇左menu,雖然唔係buffet,又無coupon,兼無信用卡優惠,不過食完之後覺得都值。「請問幾多位?」個captain好好口,帶我地入餐廳中間梳化位,見到佢地張訂桌表,只係得我地一個booking。環境不錯,暗暗的有情調,不過jazz歌做背景就略為差d,無聲電視播緊有線體育台,完成無睇過。「請問想食d咩?」個menu做緊石頭燒精選餐,如果唔食就一係食pasta或者三文魚扒。叫左2份紐西蘭肉眼石頭燒。之後就開餐啦......1. 自助沙津吧︰冷盤有煙三文魚、熟蝦、大大隻青口。各式水果、各國特色沙津、蔬菜、黑椒火腿片、鴨胸片。食左幾round,haha,好抵。2. 是日餐湯︰南瓜湯、仲有個中湯唔記得,自己出手,飲幾多拿幾多,面包都可以自己烘熱。夠熱,好好飲。3. 「請問兩位上得主菜未?」食材其實已經預備好,captain見食左咁上下先走埋黎問上菜,服務好好。於是個廚師哥哥就推住架餐車出黎,captain先叫大家著圍裙,廚師就拿出2碟新鮮肉眼扒說︰「呢2份就係2位既肉眼扒」,份量約為8oz。擺好份牛油、汁醬、薯菜,就端出2座石頭,廚師先幫我地夾

3. 「請問兩位上得主菜未?」食材其實已經預備好,captain見食左咁上下先走埋黎問上菜,服務好好。於是個廚師哥哥就推住架餐車出黎,captain先叫大家著圍裙,廚師就拿出2碟新鮮肉眼扒說︰「呢2份就係2位既肉眼扒」,份量約為8oz。擺好份牛油、汁醬、薯菜,就端出2座石頭,廚師先幫我地夾塊肉落去,ja ja聲,好正,然後就好細心咁教我地點煮,幾時翻轉,仲拿出紅外線溫度計︰「舊石200幾度,請小心唔好掂到。」captain問我地要幾成熟,提示幾時可以翻,仲幫我地磨胡椒、落鹽調味,最重要佢識得幫我未婚妻先,lady first,服務好好。煮好左就上碟,佢地就收埋舊石。

4. 好飽,不過都要食甜品,款式當然無咁出面大型酒店咁多,不過都唔錯,細細件,有cake,有mousse,有pudding,有puff。

5. tea or coffee,檸檬同奶分開上,自己加,杯coffee雖然細杯,不過都幾滑,諗諗下有d似nescafe home cafe。

6. 埋單,captain係我身邊打開張單,唔會讀個銀碼出黎,唔知係唔係唔想俾女士知呢,haha。簽單時captain會行開,方便寫上tips總數,唔尷尬。

7. 臨走時佢會叫你填張意見表,見佢咁好,打高d分。而且我地今晚「包場」,因為由入場到走人場都無其他客walk-in,真係未試過食飯食到咁無壓力,hahaha。
2009-04-07
2008-08-31 13 瀏覽
南洋酒店經過簡單的翻新後,食自助餐的outlet也改名成君好燒烤自助餐廳。故名思意,呢度主打既係燒烤自助餐,雖有其他食物,但選擇並不算多。自助晚餐送一杯House Wine,如閣下不喜歡,啤酒、汽水、果汁也是任飲,悉隨尊便。另外,餐後也免費有杯咖啡/ 奶茶。其主打的燒烤有海鮮類和扒類,先試海鮮。隨手拿了三文魚、龍脷、扇貝及兩隻魷魚,說下台號,交給師傅燒。在等候師傅烹調時,去取其他食物。取了火腿、沙律、芝士等小食,可以接受,卻未算很特出。不久,燒海鮮來了!可是,兩隻魷魚不翼而飛。算了吧,反正可以再攞過,都是試試其他的食物為上策。三文魚和龍脷都燒得好好,火喉剛好,無須加調味料或醬汁,魚肉亦夠味道。扇貝不算太大,燒得偏生,不過都幾爽口。沒有吃中蝦,朋友就評為最好食的一類,好味又爽口咁話,一口氣吃掉八隻。之後再拿生蠔,外面只得兩隻,唯有同朋友一人一隻。幾大隻的生蠔,廚師刻意不燒得太過火,以免蠔縮小和變韌。我覺得做得不錯,起碼啖啖肉夠實在;但對方就略嫌燒得唔夠,各有各喜好吧!燒扒類肯定走唔甩,串燒、西冷、肉眼、羊架一應俱全,但就缺少了豬扒。聽講之前都有過豬扒,而且幾好味,今次無左,希望下次可試到

燒扒類肯定走唔甩,串燒、西冷、肉眼、羊架一應俱全,但就缺少了豬扒。聽講之前都有過豬扒,而且幾好味,今次無左,希望下次可試到。拿了肉眼和串燒,要五成熟。唔知廚師係咪太忙搞亂左,弄出來的近乎全熟,過韌、沒有肉汁了。

甜品方面,基本的蛋糕、cheese cake、芭芙、生果和雪糕都有齊。水果有哈密瓜、西瓜以及菠蘿三款,給我的感覺是不新鮮。蛋糕和其他甜品都偏向太甜,當然對我這甜怪來說是沒有問題。雪糕是雀巢的蓮花杯,也無須多評。