餐廳: 君綽軒
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-01-20 253 瀏覽
鍾意嚟呢度食飯 ,主要係鍾意菜餚款式多,服務好。 今日想食啲特別嘅, 就叫咗鴨肉鬆叉子餅, 薑汁芥蘭 ,花膠炆乳鴿 ,麻婆豆腐, 西蘭花炒斑片, 非常豐富嘅一餐。 最特別嘅菜當然係鴨鬆叉子餅, 鴨鬆用筍乾嚟炒, 炒得都幾乾身, 如果加啲松子就更加好食。 薑汁芥蘭用嘅全部都係好嫩嘅芥蘭苗, 非常翠綠新鮮 ,薑汁味濃, 真係貴得有道理。 西蘭花炒班片, 啲魚非常新鮮, 砌得好厚身, 雪白嘅肉, 鮮甜美味。 麻婆豆腐都煮得非常好, 麻同辣嘅配搭啱啱好, 豆腐幼嫩柔滑 ,越食越想食 。花膠炆乳鴿就差啲 ,😶個乳鴿好嫩, 但係冇乜鮮味, 花膠就幾好食,好淋好滑, 可惜個主角就失色咗, 可能係用咗雪得好耐嘅乳鴿。 如果食材新鮮, 調味差啲都可以食到食物本身嘅鮮味, 而唔係靠調味料去搶鏡 。呢度個粵菜選擇真係好多, 每一次眼花繚亂,唔知揀乜好 ,樣樣都想食 ,因為好多種都好好食好吸引呀。真係可以留得住為食嘅我。👍😛😋

2023-01-18 230 瀏覽
三年來真不容易,特別感謝閨蜜帶著兩個娃娃特地從美國帶回來給我慶祝38歲生日🎂,我們提前訂了這家酒店,8號晚餐就訂在五樓中餐廳,3個大人5个小朋友。朋友很多年没有没有回过中国了,今晚一定要吃北京烤鸭还要吃这里的廣東菜霸皇雞。哈哈这是一定要吃的。還有服務員推荐的特色古法燜斑翅,班翅是三四斤那么大的沙巴龙胆魚,翅膀理解里面有冬菇有燒腩肉一起煲,還有几個素菜.生活就是這樣 要吃就吃差不多 讓自己開心從美食開始 傳統式中餐廳 很有歸屬感。餐廳全體 l 員工服務超級貼心,也不闲小孩子們的吵鬧
2023-01-17 179 瀏覽
恰巧到君绰酒店附近办公,今天天气特别冷,办完事又是晚餐时间,我刚好还有一张朋友送的Coupon过嚟食咗佢。一个人食咪好呢。一本餐单翻了几遍都没想到吃啥,这个时侯服务员也注意到我的需要了,于是走过嚟给我介绍,很友好的问先生想海鲜,牛肉,羊肉,猪肉,……推了好几个菜,我说我只想吃点热腾腾的家常菜。侍应就介绍了海鲜千层豆腐,一个牛肉炒金针菇,我要求煲仔上菜没那麽快冻晒,份量都是要半份。大概过了三个字,热腾腾的千层豆腐煲上咗嚟,里面配菜丰富,有菜心垫底,有北菇,鲜尤鱼,大虾仁,还有花胶很好味,金针菇焖牛肉,份量都ok,肥肉嫩滑爽口好吃。最好的就还是要赞服务,来了很多次,每次都很满意
海鲜千层豆腐煲
牛肉炒金针菇
海鲜千层豆腐煲
牛肉炒金针菇
👉從一踏進「君綽軒」,已被每位職員殷勤招待,果然是五星級酒店服務。。.☝️這裡枱與枱之間留🈶️一定距離,樓底高,某些枱還有海景。職員服務細心,經常會幫忙添茶。👍📌午市點心放題 $298 ~ 12:00-14:30,另加:☕️茶 $20/人、🥜芥 $30/枱、加一。。。劃紙仔🈶️3⃣️5⃣️款點心、炒麵、甜品⋯任叫任食‼️.📌豐料養生靚湯 ~ 目測色澤濃厚足料,只有湯,沒有湯料的。不知是甚麼湯,但香甜可口的!.📌君綽蠔皇鮑魚酥 ~ 每人1⃣️隻嘅蠔皇鮑魚酥,散叫$168/隻😳⋯⋯鮑魚大小適中,軟綿入味,酥皮層數豐富夠酥脆,1⃣️客剛剛好,不然太腬了!!📌燒腩仔 ~ 皮脆鬆化,每粒燒腩仔都切🉐️非常工整,肥、肉相間,味道適中不過咸。叫了兩、三次也保持水準。🥳📌蜜汁叉燒 ~ 厚切半肥瘦叉燒色澤深紅,入口軟軟甜美⋯但質數不穩定。另一碟是比較瘦硬柴皮的。📌牛肉腸粉 ~ 粉皮非常厚,又粗又硬,整塊能輕易夾起的,怎掉也不散,比街邊$16/客腸粉做得還差很多‼️😱(註:散叫要$98😲)📌蜜汁叉燒包 ~ 叉燒饀料比包還多,但饀多沒用,叉燒饀料沒有汁。👉個人覺得包、餡比例6:4,新鮮熱焫、🈶️少少汁的叉燒包最好吃。📌陳醋海蜇青瓜 ~ 不
📌午市點心放題

📌君綽蠔皇鮑魚酥

📌燒腩仔

📌蜜汁叉燒

📌牛肉腸粉

📌蜜汁叉燒包

📌陳醋海蜇青瓜 ~ 不爽脆的海蜇,腍口很難吃。
📌千絲腐皮卷、📌陳醋雲耳

📌金絲蜜蛋散 ~ 味道正常
📌香滑炸脆奶 ~ 將鮮奶凝固包在春卷皮再炸,是家用懶人版做法,想不到是五星酒店中菜部出品是這樣🙄⋯⋯用春卷皮代炸漿已經不是那個炸鮮奶,連懶人版也炸🉐️不夠火候,不香不滑不脆!😩
📌香麻叉燒酥盒、📌香滑炸脆奶、📌金絲蜜蛋散

❌炒麵每次要叫1⃣️碟,人少的話不好叫,吃了炒麵已經飽了吃不到其他。
❌點心是限定件數,三件、四件⋯不夠人性化。。。2⃣️人行想試多些款式怎辦❓❓
📌豐料養生靚湯

☝️吃了大部份《點心放題的點心,好吃的就只有數款,其餘的味道一般或不好吃,性價比不高,試一次便夠。。🙁

🏬 君綽軒 (北角)
🚦  北角油街23號港島海逸君綽酒店5樓
2022-12-11
📌君綽蠔皇鮑魚酥
📌燒腩仔
📌蜜汁叉燒
2023-01-01 302 瀏覽
除舊迎新,疫情三年多以來,政府放寬政策,今年除夕終於一家人可以外出食餐飯。open rice 上睇到尼間中餐廳的菜式都幾好,同父母商量後到尼間酒店staycation 倒數迎接新年。下午茶係41樓坐到窗口位置風景太美了。晚餐一人點一個菜。我當然點我最鍾意嘅炸子雞,皮脆肉嫩。媽咪鐘意素菜點了頂湖上素里的菜心很嫩很甜還有幾種配菜都好味。爸爸點唧的柚子蜜香骨,味道都唔錯濃濃的豬肉味.啲骨都係啖啖肉。阿妹就點佐淮山百合炒蘭度,尼個菜式是推荐最多的。我要👍尼間餐廳的服務. 對行動不便的父親是耐心細心服務❤️❤️
急汁焗肉排
君綽炸子雞
淮山百合炒蘭度
XO黑松露櫻花蝦炒脆米
2022-12-10 491 瀏覽
位於炮台山附近嘅《港島海逸君綽酒店》裏面嘅中餐廳《君綽軒》之前同朋友去呢間餐廳飲過幾次茶,環境好好,落地玻璃窗望出去整個海景一覽無餘!佢哋啲點心做得非常精緻,而且好好味,特別是潮州石榴球、叉燒酥和炸鮮奶都係我嘅摯愛。今曰同朋友聚會又揀咗呢間餐廳食晚餐,點左几個小菜味道好正,特別係西蘭花爆牛肉,裡面的牛肉鮮香嫩滑,牛肉味非常濃郁!我哋坐嘅位置有點凍,員工很貼心給我哋送上披肩,用餐途中仲一路幫我哋斟茶水,服務態度非常好!收費也唔算貴!值得一去嘅餐廳!今年嘅團年飯就揀呢間餐廳啦!
位於炮台山附近嘅《港島海逸君綽酒店》裏面嘅中餐廳《君綽軒》

2022-12-10
  • 潮州粉果石榴球
  • 巴蜀口水雞
  • 北海道淮山百合銀杏炒蘭度
  • 古法東山羊腩煲
2022-12-08 2061 瀏覽
復活節長假期話咁快來到尾聲,回顧吓上個月「Mark Six 小組」替好友公 M 小姐賀壽的午飯。今餐來到我們初相識的「君綽軒」吃中菜,她推介了很多菜式給我們呢!我們今回有吃點心有吃小菜,的確兩者俱佳,而且是中午時間,也沒有違和感。坐低我先來杯「鮮榨西瓜汁」$68照慣例,送的前菜不是庸脂俗粉之流,黑松露瑤柱依舊落本,真係要來呢度先食得返嗰種滋味:我們先吃點心,來個好意頭的「上素脆米得意腸」$98,春風得意嘛:薄薄腸粉皮包着新鮮炸起的春卷,可點些黑醬油在腸粉上,趁熱食:外柔內剛,春卷皮裏面有米子卷包着芥蘭梗、什菌炸成,三層功夫,可說是手工之作:「韭黃鮮蝦春卷」$98皮薄香脆而不油,食完炸物祝壽星女全年響噹噹:「鳳梨菠蘿叉燒包」$120新鮮焗起的菠蘿叉燒包,表皮鬆脆,裏面有一絲絲真 • 菠蘿肉吊味,可說是真 • 菠蘿包。「和牛燒餅」$108細小件頭,酥皮和面頭芝麻先帶來鬆香:裏面和牛肉碎帶油脂及肉汁,用這個配一杯普洱茶,搭檔。「君綽蠔皇鮑魚酥」$168 / 一份位上,用刀叉吃,甚具尊貴感覺:鮑魚炆得軟糯入味:酥皮裏面有瑤柱絲、雞肉粒、冬菇粒等等。扣上鮑汁,味濃鮮香,可不要錯過酥皮撻底:「陳醋

坐低我先來杯「鮮榨西瓜汁」$68
韭黃鮮蝦春卷」$98
皮薄香脆而不油,食完炸物祝壽星女全年響噹噹:
鳳梨菠蘿叉燒包」$120

和牛燒餅」$108
細小件頭,酥皮和面頭芝麻先帶來鬆香:
裏面和牛肉碎帶油脂及肉汁,用這個配一杯普洱茶,搭檔。

君綽蠔皇鮑魚酥」$168 / 一份
位上,用刀叉吃,甚具尊貴感覺:
鮑魚炆得軟糯入味:
陳醋虎皮尖椒」$108
這道四川傳統名菜,師傅以青、紅尖椒、陳醋、薑、蒜、蠔油、鹽、糖、老抽等製成.

口感有少許外脆內軟,辣度算輕量級,如果吃到籽就會稍感辣。
陳醋酸香突出,作為開胃菜,甚合適,我自己就蠻喜歡:
來個大家期待的「招牌胡椒花蝦粉絲煲」$388
用上越南花虎蝦,先走油,再配上胡椒粒和調味與粉絲一起焗成:
花蝦 size 甚巨型:
要用刀叉去享受蝦肉呢:
湯汁一向是精華所在,墊底的粉絲索哂惹味的醬汁,實在太夾太吸引:
粉絲份量多,熱辣辣帶胡椒香及蝦鮮,美味 XD

乾炒美國肉眼牛河」$268
當日我們在討論這道菜是易學難精。黃師傅說以前入行要考的一道菜,就是要炒一道「乾炒牛河」。河粉滑溜而不斷,兩邊平均地沾滿豉油,牛肉軟嫩,整體調味得宜,食完碟底不會油淋淋,方為合格:
黃師傅的出品以上都做到了,喜歡的可以配以辣椒醬吃,我覺得就這樣吃就已很滿足!暫時忘記卡路里和人魚線吧 XD

最後有預先準備的「巨大壽桃」$96
壽星女來個簡單而搞笑的切餅儀式,巨型壽桃入面仲有八個小壽桃;「發發發發」,最緊要是身體健康,開開心心.

整個用餐體驗輕輕鬆鬆,當日大家都不趕時間,一個毫無拘束的愉快下午。能成為密友總帶着愛,還有緣份,全日午飯除了聊天 update 各人近況外,天南地北乜都講,也有不少搞笑笑料話題!
總結這一餐,點心和小菜出品俱高水準,絕對值得返兜, 再次祝 M 小姐生日願望成真,心想事成。期待七月另一位組員生日的慶生飯局!
2022-04-16
  • 陳醋虎皮尖椒
  • 招牌胡椒花蝦粉絲煲
  • 乾炒美國肉眼牛河
2022-12-04 619 瀏覽
第一次食酒店點心放題,價錢比一般酒樓/餐廳點心放題貴是正常的,當然期望也相對高一點。除了每位奉送的養生湯和鮑魚酥外,整個點心餐單只有35種食物,選擇比較少。最失望的是「蜜汁叉燒」🤦🏻‍♂️,圖片左手邊2片是十分好食的半肥瘦叉,但是其餘6片都是瘦柴叉,明顯是頭頭尾尾湊成一碟。雖然是點心放題,但正常也不應是這樣的吧。另外,「芝麻笑口棗」也比較遜色,完全不香口,而且有點淋身。而「桂圓紅棗茶」則只有甜味,沒有龍眼和紅棗的味道。最驚喜的是「草菇炆伊麵」👍🏻和「豉油王銀芽炒麵」👍🏻,都炒得十分乾身不油膩,超值得一試。「燒腩仔」👍🏻也是值得一試,皮脆、肥瘦均勻。除此之外,千絲蘿蔔酥、香滑炸脆奶、香滑蓮蓉包、甜梅菜叉燒腸粉、蛋白栗子露都是比較好食的。值得一讚的是侍應們都十分禮貌和盡責,不時過來檢查茶水是否足夠,從而添水。埋單後,侍應也有主動提供意見回饋紙給我填寫。是次使用官方網站預先繳款,因此有九折。

是次使用官方網站預先繳款,因此有九折。
蠔皇鮑魚酥
蜜汁叉燒
草菇炆伊麵
千絲蘿蔔酥
2022-12-03
$325.5 (午餐)
蠔皇鮑魚酥
草菇炆伊麵
千絲蘿蔔酥
  • 豉油王銀芽炒麵
  • 燒腩仔
2022-12-04 327 瀏覽
君綽軒三個月轉一次點心,我係一定要試吓囉,尼次真係自己一條友走過來食,第一叫佐竹炭海鮮黑天🦢係用食用竹炭粉同芋泥搓一齊其實和芋角一樣,中間包裹的海鮮🦞配上長長的鵝頸,個樣真係好得意嘅,第二個君綽牛肉威靈頓呢個名都几長吓,佢係從一條斜斜哋切四件。外表同叉燒酥差唔多,但中間的餡係和牛肉,鮮嫩可口還有淡淡的楜椒味唔會感覺到辣我鐘意👍第三個係臘味糯米飯今年同往年稍有不同,就係外表,之前係蛋皮切絲擺喺糯米飯上,尼次係成塊蛋皮包住糯米飯鎖住啲味道,我米飯入邊有蝦仁、花生、臘肉、腊腸、多種食材。仲叫了自己每次來必吃的XO炒腸粉,但食唔到辣要求走XO。
第一叫佐竹炭海鮮黑天🦢
第二個君綽牛肉威靈頓
第三個係臘味糯米飯
仲叫了自己每次來必吃的XO炒腸粉,但食唔到辣要求走XO。
2022-12-03 329 瀏覽
之前係OpenRice 平台睇到君綽酒店中餐的辣野流晒口水,尼次過海探朋友約咗去君綽軒食水煮魚,辣子雞,當知客帶我哋入餐廳搵位,睇到兩邊嘅客人都在畫緊紙仔,朋友八掛問吓,才知係點心放題。298蚊加茶芥加一,每位送一粒鮑魚酥,一碗例湯。一聽覺得好抵既時轉左食放題。啲蝦餃好味大大只原只蝦仁。爽口嫩滑。燒賣都係好味😋,涼拌海蜇青瓜,陣醋云耳是我們最愛嘅,每樣道嗌咗三碟🤣萝卜丝酥好多萝卜,叉燒酥入邊的叉燒新鮮不柴甜味剛好。还有美味的叉燒和腩仔最尾先叫,唔記得影相。一个字尼餐值得食再講多啲工作人員的服務態度真係好好。每位侍應生都面帶笑容主動熱情的招呼👍
萝卜酥
鲍鱼酥
叉燒包
  • 點心放題
2022-12-02 193 瀏覽
今晚約咗一個朋友小聚,朋友選擇咗佢公司前面嘅君綽酒店食中餐。我哋正唸緊食咩個陣見到隔離枱上佐一大煲仲滾緊😍于是問問侍應係咪😂個姐姐開始介紹係羊腩煲呀!今日開始變凍了,你哋都可以試吓啦,食完之後呢全身都係暖笠笠嘅就唔會驚動㗎啦諗吓個姐姐講得啱個喎,我係最怕凍㗎啦不如試吓啦睇個樣都幾好嘅落單等待兩三個字個阿姐就端來一窩熱辣辣嘅羊腩煲,有冬菇啦有我最鍾意食嘅竹筍,有带皮嘅羊肉真係好多,啖啖肉,啲肉又唔肥好多瘦肉,羊肉味十足。兩個女仔食曬一窩😂真係好抵食500几蚊一大煲喎。我問咗可以外賣👏周未再過來買返屋企成家人打邊爐
羊腩煲
羊腩煲
2022-11-25 229 瀏覽
點菜之時, 經理走來介紹, 今日手抓羊肉好靚, 要不要試一份 ,我們都喜歡吃羊肉, 就要一份啦。 果然冇介紹錯,手抓羊肉起曬骨,切成長條型 ,煮得軟硬適中, 調味清淡 ,完全發揮羊肉嘅鮮味同香味, 手抓羊帶一啲脂肪, 皮薄瘦肉多 ,一啲都唔柴, 係羊肉中嘅極品 。再點一啲特配嘅汁, 將羊肉味提昇至雲端 ,吃不停口 。真是要多謝經理的介紹。 除此以外, 我們還點了清炒豆苗, 新上市的嫩豆苗 ,清新可口 ,嫩滑美味。 魚香茄子煲也不錯, 粗粗的茄子條 吸收了魚香肉碎味, 是絕配的組合。 話梅豬手就稍為失色 ,因為太甜, 而且好少肉, 都是骨頭。整體來說 ,中菜還是不錯的 ,下次試其他菜式。😋😋
2022-11-21 327 瀏覽
君綽軒中餐係我經常用午餐的餐廳。公司同事一齊來都係商务套餐居多,10月份餐廳職員就介紹過點心放題,每位奉送例湯一碗😀就約上朋友屋企人食咗一餐,叉燒腩仔都任食。我鐘意炸脆奶,蝦餃,豆腐花,和午市套餐A對比,性價比非常高,上周日中午約咗朋友又來食,每位客人送一客鮑魚酥而且網上買仲有89%优惠,真的很抵食,如有喜歡吃點心的朋友可以来試吓,鮑魚酥正價168蚊一粒,例湯88蚊,蝦餃118蚊😃😃😀😀听餐廳職員話做到12月中,做為君綽軒忠實粉絲一定再來🍲
鮑魚穌
鯪魚球
叉燒酥
蛋散
2022-10-09 901 瀏覽
而家可以12個兩坐一張檯,今晚同屋企人一齊過嚟食晚飯,呢度嘅姐姐都仲記得我一見到我哋佢哋好開心,侍應介紹咗新菜式俾我哋食手抓羊肉,係起咗骨的羊腩排。真係我有羊肉味,仲有炸子雞係最好味的我哋屋企人都好鍾意❤️我都將尼兩個莱介紹俾大家。
2022-10-09 663 瀏覽
我哋又过嚟staycation。真係揀晏咗時間,呢一次過嚟係包餐食鮑參翅肚,唔記得影相。尼一次係揀優惠卷。 之前係OpenRice睇到好多食客推介君綽軒招牌菜[古法炆斑翅]今晚我哋照去試吓啦!落单后等咗五个字左右热辣辣嘅一大煲上咗嚟。好大一塊魚肉,配菜有冬菇,小棠菜,燒肉、仲有几粒豆卜。上面有少少紅椒絲和蔥絲點綴。魚肉好滑,是我最鐘意食的腩位。啖啖肉直係好滿足。兩個人食多佐啲建議食半份。三四個人可以嗌一個例排。呢度餸真係值得推介👍