2023-01-20
鍾意嚟呢度食飯 ,主要係鍾意菜餚款式多,服務好。 今日想食啲特別嘅, 就叫咗鴨肉鬆叉子餅, 薑汁芥蘭 ,花膠炆乳鴿 ,麻婆豆腐, 西蘭花炒斑片, 非常豐富嘅一餐。 最特別嘅菜當然係鴨鬆叉子餅, 鴨鬆用筍乾嚟炒, 炒得都幾乾身, 如果加啲松子就更加好食。 薑汁芥蘭用嘅全部都係好嫩嘅芥蘭苗, 非常翠綠新鮮 ,薑汁味濃, 真係貴得有道理。 西蘭花炒班片, 啲魚非常新鮮, 砌得好厚身, 雪白嘅肉, 鮮甜美味。 麻婆豆腐都煮得非常好, 麻同辣嘅配搭啱啱好, 豆腐幼嫩柔滑 ,越食越想食 。花膠炆乳鴿就差啲 ,😶個乳鴿好嫩, 但係冇乜鮮味, 花膠就幾好食,好淋好滑, 可惜個主角就失色咗, 可能係用咗雪得好耐嘅乳鴿。 如果食材新鮮, 調味差啲都可以食到食物本身嘅鮮味, 而唔係靠調味料去搶鏡 。呢度個粵菜選擇真係好多, 每一次眼花繚亂,唔知揀乜好 ,樣樣都想食 ,因為好多種都好好食好吸引呀。真係可以留得住為食嘅我。👍😛😋