餐廳: 君綽軒
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-01 1278 瀏覽
原本訂咗枱,復活節假期去食點心放題,訂位嘅時候,服務員好細心提醒,可以用餐之前,先上官網一次過付款,就可以有八五折,點知呢個動作原來係做唔到嘅,直至到用餐當日打電話去,發現原來假期係冇八五折優惠,勃然着火,幸好,負責處理嘅陳小姐,應該係君綽軒嘅接待員,服務態度好好,盡量幫我去處理,過程中冇晦氣,冇黑面,冇單打。食物方面,三個人比咗張好大嘅枱我哋,坐得舒服,方便放點心,值得欣賞嘅就係佢啲點心好多時都係好細件,所以絕不會浪費又可以試多啲款式,大部份嘅點心都做得唔錯,除咗甜品,椰汁糕冇乜椰汁味,杞子桂花糕,一般啦,但係其他點心,蝦餃,燒賣腸粉麻辣土豆絲,脆麻花,蘿蔔絲酥餅,韭菜盒,各樣各樣都唔錯,燒腩仔,好吸引,如果嗰個養生湯可以飲點咁就更加好。反而我好奇,點解油菜呢啲嘢冇得供應?君綽軒嘅服務員服務態度參差,前台嘅陳小姐,佢處理得好好,態度卓越。另外有一個女嘅服務員比較後生啲嘅都好,但係其他男性嗰啲,一般啦,你絕對唔會覺得佢哋係好殷勤,態度好好,但係亦都唔係態度差。值得一提,去食呢個點心放題,真係最好事先官網俾咗錢先,中式酒家,雖然放題係298一個人,但係仲有茶錢呢, 加一呢,同埋枱上邊嗰啲

值得一提,去食呢個點心放題,真係最好事先官網俾咗錢先,中式酒家,雖然放題係298一個人,但係仲有茶錢呢, 加一呢,同埋枱上邊嗰啲牛蒡啊花生,下欄數目都唔講得笑㗎。

成哥嘅酒店,我一般都對佢哋感覺一般,尤其是係北角海逸酒店,即係近大酒店嗰度,北角警署嗰間,你去過你就更加知咩事,但係今次呢間君綽海逸,改變咗我,會再返轉頭。

2024-03-29
午餐
  • 蛋散
  • 碧綠鮮蝦餃皇
2024-02-24 1088 瀏覽
在海逸酒店網站訂了君綽軒鮑參翅肚套餐享有八五折。包括燕窩焗蟹蓋,紅燒花膠翅,原隻鮑魚扣海參,XO醬爆翡翠花尾班球,玉蘭櫻花蝦炒香苗,蛋白杏仁茶湯圓。以這個價錢可以享受這麼多度高級菜式,非常超值。燕窩配以蟹肉非常鮮味,燕窩份量很多所以吃得出燕窩的鮮味道。蟹蓋雖然不大,但內涵很多。花膠翅魚翅雖然不算多,但味道做得很可口。鮑魚比較細小但味道卻是恰到好處軟硬適中。花尾班球魚皮做得非常脆口,而味道亦都非常美味。櫻花蝦炒飯,櫻花蝦十分多,所以炒出來香味四溢,忍不住吃了多碗。環境和服務質素都非常理想,整體非常滿意!
2024-02-24
  • 燕窩焗釀蟹蓋
又來到新春開年飯局,同事們今日就特登book咗呢一間享負盛名,位於港島海逸君綽酒店中菜廳- 君綽軒,大家齊齊整整嘆番餐鴻運當頭嘅開年飯先!:D———————————————————🔹風生水起 - 撈起正所謂撈起撈起,撈到風生水起!新正頭當然叫返個好意頭既頭盤先啦!材料夠哂豐富,有齊鮑魚、花膠、三文魚、青瓜絲、蜜瓜絲、琥珀合桃粒及炸發菜等等,再加上奪目嘅金箔,大家一齊撈起黎食,好味又好玩!🔹滋補藥膳雞煲天氣乍暖還寒,歎返煲滋補藥膳雞煲就岩哂!藥膳材料夠足料,香噴噴熱辣辣既湯頭夠哂滋補,加入紅棗、杞子及圓肉等配料,夠哂養生!而且滑雞件份量十足,嫩滑得黎仲好鮮味,大推!🔹黑椒粉絲大蝦煲惹味香噴噴既煲仔菜,無得頂!巨型嘅虎蝦大大隻夠吸睛,蝦肉夠澎湃,啖啖肉再加埋彈牙既粉絲,索滿惹味嘅黑椒配料,辣辣地夠過癮,好食到爆燈!🔹 蝦子海參柚皮鵝掌煲傳統既粵菜菜式,柚皮需經過多重浸泡及處理,先做到甘甜而不澀嘅效果,呢道菜式君綽軒做得相當出色!鵝掌以自家調製醬汁炆至Q彈入味,骨肉分離,超鬆軟,配搭埋爽彈既海參同埋甘甜軟腍既蝦子柚皮,成個配搭都好MATCH,個個都食得好滋味!🔹生薑乾逼花尾斑球煲選用深海花尾

🔹風生水起 - 撈起

🔹滋補藥膳雞煲
天氣乍暖還寒,歎返煲滋補藥膳雞煲就岩哂!

🔹黑椒粉絲大蝦煲
惹味香噴噴既煲仔菜,無得頂!

🔹 蝦子海參柚皮鵝掌煲

🔹生薑乾逼花尾斑球煲
選用深海花尾班,肉質夠晒滑嫩!底層以大量薑粒、薑蓉及乾蔥頭爆香,再加入鮮味十足既花尾斑球,簡簡單單嘅配搭已經能夠突出海魚嘅鮮甜味!

🔹古法雙冬黑草羊腩煲
超澎湃、份量十足嘅羊腩煲!
羊肉、羊腩、羊腩皮、冬菇、冬筍及枝竹,一層層咁鋪滿成個瓦煲,擺盤精緻又用心!
特別推介羊腩,炆煮得夠晒入味,而且軟腍腍、啖啖肉,食得好滋味!

🔹鳳凰報喜- 鴻運三十年陳皮脆皮炸子雞
大時大節食飯,當然要叫返款炸子雞應吓節先!
脆皮炸子雞外皮卜卜脆,脆炸過程將雞肉嘅肉汁鎖緊,可見廚師夠晒功架!
餐廳仲特意加入30年陳皮連同雞肉入饌,每一啖都散發住陳皮既香氣,令人齒頰留香!

🔹生炒臘味糯米飯
上菜擺盤好似一朵鮮艷奪目嘅太陽花!
足料生炒糯米飯,加入臘味、櫻花蝦等配料,油香四溢~我最鍾意佢哋嘅糯米飯入口煙煙韌韌,上層仲用上金黃色嘅蛋皮包裹,猶如一個黃金寶箱,夠晒吸睛!

🔹步步高陞 - 薑汁黑蔗糖年糕 + 遠年陳皮棗蓉糕
新正頭,當然要嘆返個寓意步步高升嘅傳統過年應節年糕啦!
餐廳自家製作薑汁黑蔗糖年糕及遠年陳皮棗蓉糕,用料精挑細選,全人手自家製作,質素有保證!兩款糕點入口軟糯,口感煙韌,甜而不膩,我哋成班同事都食得好滿足!

餐廳:君綽軒
地址:北角油街23號港島海逸君綽酒店5樓
2024-02-15
🌟餐廳:君綽軒 📍地址:北角油街23號港島海逸君綽酒店5樓⏰營業時間:星期一至五 12:00 - 14:30 / 18:30 - 22:30 及 星期六日 10:30 - 15:00 / 18:30 - 22:30💰價位:~$200 - $400📱電話:21212691新年放足幾日假,可以同親朋好友拜年聚舊真係好開心!假期完結返到公司努力工作,又係時候約埋同事食返餐開年飯,祈求新一年工作順利,團團圓圓,生意興隆!———————————————————🌟 風生水起 (鮑魚三文魚撈起)🔹講起新春意頭菜式,點少得叫返個風生水起嘅撈起!撈起撈起,撈到風生水起!祝大家都越撈越旺!君綽軒既撈起用料矜貴,材料包羅萬有,有齊鮑魚、三文魚、花膠、青瓜、蜜瓜、琥珀合桃及炸發菜等等,上層仲加左好多閃令令嘅金箔,夠晒搶眼,層次感又十足,有得食又有得玩,超正!🌟 滋補藥膳雞煲🔹冬天天氣特別寒冷乾燥,當然要叫返個滋補嘅藥膳雞煲,補一補身先!一上枱就聞到濃濃嘅藥材香,呢款藥膳雞煲用料十足,除咗有各款滋補藥膳湯底之外,仲加入紅棗、杞子、圓肉等配料,搭配份量十足嘅滑雞件,湯頭特別鮮甜,雞肉亦夠晒嫩滑入味,超推介!🌟 蝦
🌟餐廳:君綽軒
📍地址:北角油街23號港島海逸君綽酒店5樓
💰價位:~$200 - $400
📱電話:21212691

———————————————————
🌟 風生水起 (鮑魚三文魚撈起)

🌟 滋補藥膳雞煲

🌟 蝦籽海參柚皮鵝掌煲
🔹經典巧手粵菜菜式,製作過程工序繁複,心機之作!鵝掌以蠔油及鮑魚汁炆至軟腍入味,吸盡冬菇及醬汁既香氣同精華;海參入口Q彈,搭配埋甘香而不苦澀既蝦籽柚皮,擺盤及賣相又夠精緻,值得一試!

🌟 黑椒粉絲大蝦煲
🔹 選材用上超大隻超巨型嘅虎蝦,誠意十足!虎蝦外層香脆惹味,肉質爽彈多汁,重點係用上黑椒調味料超惹味,辣辣地食得好過癮!最後當然唔少得下層嘅粉絲,索滿虎蝦及黑椒嘅精華,啖啖滋味!

🌟 生薑乾逼花尾斑球煲
🔹 用上龍躉花尾班魚入饌,鮮味十足!花尾班球肉質爽彈香滑、入口鮮滑彈牙,配料加入大量薑蓉、乾蔥頭等配料,原汁原味之作!

🌟 古法雙冬黑草羊腩煲
🔹凍凍地,當然要叫埋餐廳招牌菜古法雙冬黑草羊腩煲,咁至夠滿足!
羊腩煲份量十足,餐廳亦好細心逐層擺放羊肉、羊腩、羊腩皮,夠晒工整!羊肉肉厚嫩滑,炆至肉質腍滑而不鬆散;羊腩連皮更令人驚喜,羊皮爽口Q彈無羶味;配料亦有齊冬筍、冬菇、馬蹄及腐竹等經典配菜,大大煲暖笠笠超正!

🌟 鳳凰報喜(鴻運三十年陳皮脆皮炸子雞)
🔹夠晒意頭嘅菜式,脆皮炸子雞皮薄香脆,肉質保持滑嫩juicy,鮮味濃郁。餐廳更加入30年陳皮連同雞肉一同油浸,令雞肉散發出獨特嘅陳皮香氣,夠晒特色!

🌟 生炒臘味糯米飯
🔹賣相精緻得黎香氣十足,糯米飯更用上金黃色嘅蛋皮包住,製作出色!飯粒入口軟糯煙韌,配料亦加入大量臘腸、潤腸及櫻花蝦炒制,口感豐富,食得夠滿足!

🌟 步步高陞 (薑汁黑蔗糖年糕 / 遠年陳皮棗蓉糕)
新正頭當然要食年糕啦,寓意步步高升,意頭十足!
餐廳有齊薑汁黑蔗糖年糕及遠年陳皮棗蓉糕,兩款各有特色,入口軟糯香甜!
我就最鍾意薑汁黑蔗糖年糕,薑汁味突出,入口清新,甜而不膩,為一餐開年飯畫上完美句號。

😋味道:4.5/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4.5/5
🤟🏻性價比:4.5/5
👅整體小總結
君綽軒位於北角港島海逸君綽酒店,中菜水準一向出色,口碑十足!
餐廳裝修瑰麗堂皇,樓底夠晒高,空間感十足~而且用餐環境高貴優雅,重點係落地玻璃坐擁維港夜景,喺呢個環境食飯,氛圍一流!
食物方面,餐廳推出嘅新春開年菜式,意頭十足,各款菜式選材出色,色香味俱全!仲唔快啲約埋一班同事及親朋戚友過嚟食開年飯!
2024-02-15
2024-02-09 747 瀏覽
年近歲晚,約家人和朋友食團年飯或開年飯是常有的事,朋友今次選址在北角的港島海逸君綽酒店內的君綽軒;尤記得幾年前曾和友人在這裏吃過生日飯,水準不錯,令人回味無窮。😋今次吃團年飯,更特意叫了這味「風 生 水 起 (鮑魚三文魚撈起)」,意味出年大家也可以風生水起,長做長有;食材非常豐富,除咗主菜有細嫩鮮味的三文魚及爽彈的鮑魚外,還有煙韌彈牙的花膠、三色椒、紅蘿蔔、香脆的合桃、炸髮菜、蜜瓜條及貴氣鮮艷的金箔等,最後淋上惹味的麻醬後,便大家一齊撈起撈起!真係好玩又好食。天寒地凍,叫一些滋補養生煲仔菜就至適合不過;首先上場的是「滋補藥膳雞煲」,未開煲蓋已聞到陣陣藥膳香味,煲內放滿不同種類的藥材及鮮雞肉,湯底香濃很重藥材味,雞肉保持嫩滑,實在太好味了,忍不住連喝了三大碗,喝完已滿頭大汗,超級滿足!第二味是「生薑乾煏花尾斑球煲」,魚肉大大件啖啖肉,表面鋪滿生薑作調味,煲底放有乾蔥頭,炸看下還以為係鵪鶉蛋;魚肉爽口夾鮮味,魚皮更含有豐富維他命及膠質豐富,美味非常。第三味是「黑椒粉絲大蝦煲」,超巨大的虎蝦,足有手掌般大少,肉質肥厚、鮮味十足;煲內加入大量黑椒粉,惹味非常但就稍為偏辣;煲底配上非常多的粉絲,
第三味是「黑椒粉絲大蝦煲」,超巨大的虎蝦,足有手掌般大少,肉質肥厚、鮮味十足;煲內加入大量黑椒粉,惹味非常但就稍為偏辣;煲底配上非常多的粉絲,在吸收了所有煲內的精華後,美味可口,自己連吃了兩大碗;如不是怕吃不下之後的菜式,必定再多吃一兩碗!😋
第四味是「蝦子海參柚皮鵝掌煲」,很喜歡吃蝦子柚皮,但做得好的食店實在並不多,不是唔入味就是煮得太腍;而這裏是不錯的,味道香濃又入味,可惜還是有點偏腍;海參爽口彈牙,而且含有豐富的蛋白質及礦物質,是健康又有益的食品;加上Q彈帶有嚼口的鴨掌,美味。
第五味是「古法雙冬黑草羊腩煲」,味道非常濃郁,羊皮炆得軟腍又入味;加上鮮香有彈性的雙冬,腐竹食落較有嚼勁,在吸收了煲內的醬汁後,非常好吃。
第六味是「鳳凰報喜 (鴻運 30 年陳皮脆皮炸子雞)」,大廚採用30年的陳皮來製作這道菜,令雞肉帶有陳皮的甘香,據說年份越高的陳皮,其藥用價值亦越高;雞皮香脆,肉質鮮嫩,是一味矜貴又好味的菜式。
之後是「生炒臘味糯米飯」,以蛋皮覆蓋著臘味糯米飯,外形有點似蛋包飯;食落口感軟糯,飯粒分明,更帶有臘味油脂香味;最後在飯面灑上的花生及蔥花才是靈魂所在,增添了不少美味。
過年過節,當然要叫些年糕應應節,叫了「薑汁黑蔗糖年糕」及「遠年陳皮棗蓉糕」;前者煙靱軟糯,外層微脆,甜而不膩,更不沾牙齒,非常好吃;後者外層同樣微脆,帶有很香的陳皮香味,酒店出品,果然與眾不同。據說在2月10日前於酒店網上商店購買,更可享有72折優惠。
養生煲仔菜供應期由即日至3月31日,來這裡吃團年飯或開年飯,絕對是一個不錯的選擇;如想安在家中享用,外賣自取更可享有9折優惠。

#風生水起 (鮑魚三文魚撈起) $328

• 鳳凰報喜
  • 薑汁黑蔗糖年糕
  • 遠年陳皮棗蓉糕
2024-02-07 478 瀏覽
年近歲晚,其中一個重要的節目,就是跟大家吃團年飯。是夜一行九人,來到我一直渴望到訪的君綽軒吃團年飯,搞手仲要已安排好菜單,真係要講一句 Thanks for having me!二月頭,酒店已換上了新年的佈置,桃花、揮春等統統準備就緒,充滿節日氣氛。過年飯局的頭盤,並不是乜乜幾小碟,而係非常好意頭的撈起。鮑魚、三文魚、花膠、青瓜、蘿蔔等等切條,仲有合桃和很特別的炸髮菜,很是豐富。淋上汁醬,大家準備好筷子,便起勢咁將各式各樣食材撈勻,撈得愈高愈好,再加上意頭說話和歡笑聲,呢味餸真的好適合過年食。再講,三文魚質素唔錯,不同食材又帶出不同層次的口感,汁醬帶點點日式芥末的清新氣息,好玩又好食。藥膳雞煲,端上來時看噴噴,已經深知是好東西。呷一口湯,其香甜味令人陶醉,再加上嫩滑的雞件,食完溫暖飽足。接著來的花尾斑球煲,夠晒厚肉,魚皮爽,一定要連埋大量薑粒同吃,好味。黑椒粉絲大蝦煲,採用了虎蝦,個子自然夠大,加上黑椒的香,十分惹味。墊底的粉絲從來是最佳配角,甚至搶去主角的風頭。之後是過節過節會吃的蝦子海參柚皮鵝掌煲,好夠體面。海參贏在口感,柚皮沒半點苦澀味,鵝掌大隻又不會散,仲有大隻厚肉的花菇,確是
年近歲晚,其中一個重要的節目,就是跟大家吃團年飯。

之後是過節過節會吃的蝦子海參柚皮鵝掌煲,好夠體面。海參贏在口感,柚皮沒半點苦澀味,鵝掌大隻又不會散,仲有大隻厚肉的花菇,確是做節必點的菜式。
古法雙冬羊腩煲,服務員拿上桌時,又係香得要命。羊腩皮爽而不韌,肉質嫩口,本身已夠味好食,沾上腐乳,又是另一番滋味。當然,生菜及雙冬都是恰如其分的配角。
鳳凰報喜都是為節日而設的項目,其實即是陳皮脆皮炸子雞,在這地方吃雞,皮脆肉雞是預期之中,用上30年陳皮,其香氣亦令成件事更上層樓。
單尾像蛋包飯的出品,實際上都可說是蛋包飯,只是用上的係糯米,依家中餐的賣相,也要與時並進。
糯米飯軟韌,不黏牙,配以各式腊味、花生及蛋香,再飽也要吃幾口。
甜品環節,就以煎薑汁黑糖年糕和陳皮棗蓉糕應下節,兩者都很出色,尤其是黑糖年糕,煎至香口不黏牙,贏得全場掌聲。

滿足的團年飯,但願大家身體健康,豐衣足食,來年繼續齊齊整整坐埋開懷吃喝~
2024-02-06 318 瀏覽
豐盛的團年飯吃多少餐也不嫌多!這夜跟一眾好友嘆上了頓超級豐富又美味的團年飯,席間笑聲笑聲載溫馨好朋友見面就是這樣開心啊。地點選擇了位於北角的港島海逸君綽酒店內的君綽軒,我還是第一次到來這兒吃飯很開心留下一個超級美好的印象,因為菜式烹得美味而且挺有驚喜呢。席間的小食黑松露銀魚仔香氣滿盈!鹹香惹味吃罷齒頰留香味道出色來了一個好開始。說好了來吃團年飯先來一個好意頭「風生水起」鮑魚三文魚撈起$328!我覺得餐廳太小覷這道菜名字改得太謙虛了吧!因為內裏除了有鮑魚及三文魚之外還有合桃、花膠、炸髮菜及金箔,當然少不了清爽的蔬果條及配襯香口的撈起麻醬。跟隨傳統大家撈到風生水起之後便可品嚐這美味!超級喜歡內裏有滿滿的香甜蜜瓜條,還有口感滑溜的新鮮三文魚、煙靭的花膠及彈牙的鮑魚還有口感超過癮的炸髮菜,加上各式各樣的配料口感超級豐富很圓滿啊。這夜我們品嚐了一系列的養生煲仔菜,大家也吃得血脈沸騰好滋補呢!率先上場的是滋補藥膳雞煲$428,甫上檯那濃郁的藥膳香氣洋溢空間之中,煲內盡是滿滿的滋補藥材當然還有補身的肥美鮮雞。藥膳湯頭非常濃郁入口很香甜,雞肉仍然保持皮爽肉香,好味得連吃兩碗然後得來滿頭大汗,證明此煲藥

藥膳湯頭非常濃郁入口很香甜,雞肉仍然保持皮爽肉香,好味得連吃兩碗然後得來滿頭大汗,證明此煲藥膳雞煲真的非常足料。
接下來這客是生薑乾煏花尾斑球煲$388,啖啖肉的花尾斑球上鋪滿了香辣的生薑,墊底還有大量的乾蔥頭出來效果非常惹味,加上紮實的魚肉口感和味道也非常豐富。

這鍋是黑椒粉絲大蝦煲$428看賣相已知道肯定好惹味!

粉絲煮得非常乾爽黑椒的香氣完全融入當中香辣惹味,加上手掌般大隻的虎蝦這道菜十分討好。

然後這煲蝦子海參柚皮鵝掌煲$588是這夜我最喜歡的一道菜!揭開煲蓋內裏全是脹卜卜的食材非常吸睛。

喜歡吃柚皮的我超級欣賞這個出品,口感非常鬆化而且很入味質素超高,海參亦爽滑可口加上美味的鴨掌全道菜也超級出色。
席中很多朋友喜歡吃羊肉所以點來這客古法雙冬黑草羊腩煲$738來品嚐,吃不了羊的我就繼續嘆美味柚皮嘻嘻。

緊接著迎來「鳳凰報喜」!鴻運30年陳皮脆皮炸子雞$638,大廚押上30年的陳皮來炮製這道菜式誠意十足。

炸子雞皮脆肉香加上脆炸的30年陳皮,這道菜非常矜貴真的要好好細味。
單尾我們有生炒臘味糯米飯$308,完美蛋皮覆蓋著爽口煙靭的臘味糯米飯,雖然已經非常滿足但也吃上美味的兩口才感完滿。

甜品我們得到了薑汁黑蔗糖年糕,口感軟糯不黏牙味道甜而不膩是我最愛的年糕口味,這個薑汁黑蔗糖年糕售價為$368/底,2月10日前於酒店網上商店購買有72折優惠值得入手喔。
另外我們還試了遠年陳皮棗蓉糕$388/底,濃郁的紅棗清甜味加上幽香的陳皮也是很吸引的年糕,同樣於2月10日前網上購買享72折優惠。

我們這次品嚐的養生煲仔菜供應至3月31日,大家選擇團年、開年飯來這兒絕對是一個非常好的選擇,保證大家也能夠吃得滿足又歡心。
2024-02-02
慶祝紀念
團年飯
一個愉快的晚上,與多位友人在這間位於北角「港島海逸君綽酒店」內的中菜廳「君綽軒」預祝新禧,提早團年。這中菜廳地方雖然不算很大,但樓底極高,裝潢華貴,氣派不凡,靠窗座位可外望北角一帶的維港海景,環境相當不錯。大夥兒先來個「風生水起」($328),取個好意頭,齊齊起筷把三文魚、鮑魚絲、花膠絲、琥珀合桃仁、炸髮菜、青瓜絲、蘿蔔絲等豐富材料撈勻,預祝大家在新一年齊齊撈到風生水起。七彩繽紛的食材,澆上甜中帶辣的開胃醬汁後,口感豐富,味道吸引,作為這頓團年飯的第一道菜式,合適不過。湯甜雞滑的「滋補藥膳雞煲」($428)用上了北芪、黨參、紅棗、杞子等藥膳材料,煲蓋一開,芬芳的藥香立刻撲鼻而來,先喝一口,但覺甜美可喜,再喝一碗,更是令人大感舒暢,讓我不禁連喝兩碗,方才罷休。十分惹味的「黑椒粉絲大蝦煲」($428)的材料除了超大隻的大蝦外,還有下得非常慷慨的粉絲,大蝦肉質結實而有彈力,跟粉絲一樣十分入味。這大蝦煲的黑椒味道雖然重了一點,辣味刺激了點,但我就覺得辣得甚為過癮,相當喜歡。同樣惹味非常的,是「蝦子海參柚皮鵝掌煲」($588),腍滑海參、柔軟柚皮、肥美鵝掌,還有厚肉花菇,各有不同口感,共通點是同
同樣惹味非常的,是「蝦子海參柚皮鵝掌煲」($588),腍滑海參、柔軟柚皮、肥美鵝掌,還有厚肉花菇,各有不同口感,共通點是同樣味道濃郁,令人不禁回味。
相對地,「生薑乾煏花尾斑球煲」($388)的味道沒有之前的幾個煲仔那麼濃郁,但那些墊在斑塊底下,好像炸薯條一樣的薑絲、放在斑塊之上的大量薑蓉蔥花和圍繞在斑塊四周甜甜的乾蔥,就為肉質結實的花尾斑肉添辣、添味、添香。
古法雙冬黑草羊腩煲」($738)大大一煲,羊腩切得十分大件,軟腍的羊肉與富有骨膠原的羊皮中間夾雜著一層入口即化的滑溜脂膏,蘸點「君綽軒」自家調配的腐乳,好吃極了。配料的冬菇、冬筍、馬蹄、生菜等,索了羊腩汁後,也變得特別味美可喜。
名字美麗,充滿喜氣的「鳳凰報喜」其實是「鴻運脆皮炸子雞」($638)。這炸子雞用上了三十年的陳皮調製,雞肉帶有少許陳皮味,不過就不算十分突出,香脆的雞皮與帶點兒陳皮香的雞肉,仍算好吃。
這兒的「生炒糯米飯」($308)以蛋皮包著,彷如日式蛋包飯。把它像切生日蛋糕般切開成多份之後,再把蛋皮向外反起,便變成好像向日葵一樣美麗。這糯米飯炒得飯粒乾而不油,材料除了膶腸、臘腸等必備之物外,還下了鵝肝粒,為這糯米飯增加不少的名貴感。
最後兩道甜品都充滿過年氣氛,各有各好。我較喜歡的是「薑汁黑蔗糖年糕」,另一款則是「遠年陳皮棗蓉糕」,兩款甜糕,前者較為軟糯,色澤深濃;後者較為堅實,色澤較淺,各有特色,兩者都不錯。
一頓提早與好友吃的團年飯,多道大廚精心烹調的菜式,就讓這晚成為一個愉快開心的晚上。
  • 風生水起
  • 滋補藥膳雞煲
  • 黑椒粉絲大蝦煲
  • 蝦子海參柚皮鵝掌煲
  • 古法雙冬黑草羊腩煲
  • 生炒糯米飯
  • 薑汁黑蔗糖年糕
2023-10-04 1301 瀏覽
銅鑼灣行去攰攰地 朋友話有間中菜唔錯👍🏻就即刻黎試一試由地鐵站行過黎都係5-10分鐘非常易搵原來係炮台山君綽酒店-5樓君綽軒門口接待員熱情款待 由門口望入去餐廳古色古香好聽嘅中樂經接待員簡單介紹後 我地決定入去試一試問左接待員要早訂先有窗口位 唯有下次先啦我地唔算食得多 就唔挑戰點心放題啦有機會約埋屋企人下次試一試簡單叫員工細心有禮 值得一讚👍🏻食物質素👍🏻食物溫度👍🏻上菜速度👍🏻仲好好味😋下次一定要再黎😬
銅鑼灣行去攰攰地 朋友話有間中菜唔錯👍🏻

上菜速度👍🏻
仲好好味😋
下次一定要再黎😬
2023-10-02 921 瀏覽
又到大閘蟹的季節,今次選擇了炮台山海逸君綽酒店-君綽軒食蟹😋。來到餐廳門口感受到接待員的熱情款待,餐廳環境舒適,裝飾古色古香,有一邊座位可觀賞到維港景色,感謝接待員安排到窗邊位置👍🏻我們選擇了大閘蟹宴,有蟹粉小籠包、清蒸大閘蟹、蟹粉翅,還有鮑魚扣海參,相當豐富👍🏻點餐後,服務員為我們預備食蟹用具及濕紙巾。大閘蟹用傳統清蒸法原汁原,蟹墜手足秤、多蟹膏蟹肉總括然而,套餐份量足夠,上酒店網站預購會有85折,非常抵食👍🏻有機會下次再試鮑參翅肚餐🙂
有機會下次再試鮑參翅肚餐🙂
大閘蟹
大閘蟹
2023-09-07 1122 瀏覽
因為朋友有酒店餐券,所以試吓佢哋嘅中菜廳,一打開餐牌,原來係潮州菜,也可一試,見到係四人餐,不用再選擇,就定了。餐廳裝修比較古舊,勝在樓底高,不太多人,每一台都有專用的staff招呼,感覺不俗,加上有日落景色,好像置身於外國。先來一個潮式拼盤,每樣少少份量,每日都可以試到特色小食。佢嘅凍烏頭魚特別出色,不喜歡吃魚的我都讚不絕口。蠔仔餅,糖醋餅,雖然係潮州特色食品,這餐廳處理得不俗,香脆可口,入味,沒有太粉狀的感覺。最後當飽到上心口的時候,連佢嘅綠豆沙都感覺清新可口,剛剛好的甜度。整頓飯的飲食經驗都非常良好,比樓上的西餐更勝一籌,特別推介!
2023-08-30 914 瀏覽
明天就要从香港轉机飞美国陪孩子上学了,谢谢朋友介绍的这香港港島君綽海逸酒店。住这里的环境很舒服,还特别陪孩子到酒店五楼吃中餐,怕他到那边想吃地道中餐机会更少。首先这餐厅环境就吸引了我,古典风格,全场红木感觉很舒服,还有楼高和天花都很漂亮,更有幸是餐厅工作人员特别留了风景美好的窗边位给我们。对面是九龙香格里拉酒店,还有理工大学,红磡体育馆,今晚客人不是很多,整个用餐都很安静,很舒适。谢谢今晚的服务员姐姐推荐的招牌菜,古法炆斑翅。还有干贝芙蓉带子,瑶柱蛋白带子炒饭。这些都好吃,我和孩子都吃的很开心,明天傍晚的飞机,中午还可以再来吃一餐,^_^期待圣诞假又回来吃
瑶柱蛋白带子炒饭
2023-08-30
瑶柱蛋白带子炒饭
  • 干贝芙蓉鲜带子
Today is so packed, and every table is booked but so luckily i got the window table haaa, thank you, cause my table is close to the entry so there is a pillar blocking a bit of seaview, but still so open wide, and you can see the swimming pool in whole, so sad i can’t go swim why close in winter time sadddd, id say the food quality of dim sum buffet is just soso except few dishes are good, and the service is super friendly, nice and helpful here,so  proactve helping you filling your tea haaa, wa
, warm experience
heree yaya, and with strong ancient chinese environment, and i like hanging lamps on the ceili g looking cool, such a enjoyable dinning today haa, so fullll

Signature Abalone tart disappointed me a bit
, i like the yummy tart but maybe i’m not a fan of abalone and this one like can abalone, quite plastic
id say, just soso, but indeed the tart tastes good
, with some mushrooms ingredients, not bad
Signature Abalone tart
Signature Abalone tart
The soup tastes good, and they didn’t put any MSG insides which is good, quite sweet, it’s the first one i wanna have another bowl lolll
chinese soup
Chilled jelly fish with sliced cucumber, the cucumber tastes better than i’ve expected, pretty chewy and fresh
Roasted BBQ Pork tastes okay but actually not outstanding, even fat ratio is nice, though the texture isn’t so soft
it can easily melt in your mouth, but just like the one you can easily buy in siu mei shop lolll
Roasted BBQ Pork
Roasted Pork Belly not having really good fat ratio, pretty thin actually
, only good thing is crispy skin
Roasted Pork Belly
Siu mai is ok laaa, having some mushroom tastes, but no shrimps insides at all, the standard is lower than the one i usually have sad, the quality is a bit low

Siu mai
Steamed shrimp dumpling with not too thick skin, though not moisturizing enough, a bit dry for the skin, but this one already good from other dim sum
Steamed shrimp dumpling
Steamed Egg custard bun tastes quite sweet, but you can’t even find any egg yolk insides actually
, which is the essence of the whole dim sum, feeling so hard to find good one since ive left school missing school cha liu so sadd
, even this one having so many custard ingredients, though the taste is so light
, and the sauce not smooth, simply not the same thing, the best ive have having oily sauce melting out, here itd be better they making the egg custard richer sadddd

Steamed Egg custard bun
dim sum
Shrimps dumplings in superior soup having three big watons, having really big shrimps insides, the quality is nicee, tasting yummy with sliced black fungus
Shrimps dumplings
Baked BBQ pork puff pastry with seasame surprised me in very good way
, super soft pastry and yummy bbq pork insides, very recommended one, simply attractive haaa
, finally find one i indeed like haa not easy lol
What i can say with this steamed black sugar cane and coconut milk pudding with shredded taros lolll, this is simply just Nian Gao
, why having so long the name lolll, i have relatively high expectation before i order, but this turn me in disappointment loll
, having tasteless trod slices insides loll, i’m big fan of taro that’s why i order thisss saddd, if you just treat it as nian gao then it’s fine, soft texture with slight coconut flavor
Baked sliced turnip puff is such a good good one
, having sesame in the puff bottom making  the tastes more complex haa
Baked sliced turnip puff
Sweetened egg white and chestnut soup tasting so special to me, first time trying this combination, quite sweet, and i can feel the chestnut insides
outsides:i
nsides:
menu:
And so surprised the waitress wendy coming to my table and talking with me and asking me whether i feel satisfactory, oh so warm
, and she is so kind too, indeed giving a thumb to her  warming service haa, though the food is just okkk haa, ps feeling soso full after the mealxdd
chinese soup
Shrimps dumplings
Baked sliced turnip puff
2023-07-10 1457 瀏覽
首先补写上个月端午节的时候,全家相聚君绰轩,照旧点了最爱的君绰炸子鸡外蕉里嫩非常好吃。端午当然离不开粽子,点了两只陈皮咸肉粽,里面有大大只的干瑶柱,大块不肥的五花肉,三四粒栗子。最主要是我特别喜欢这陈皮味。再来说说昨夜的外卖君绰轩招牌菜古法炆斑翅。这道菜有烧肉,冬菇,小堂菜,鱼是很新鲜的,份量也是超大的。很适合家里老人小孩吃。最想的是赞赏这家餐厅的员工,接待很热情,外卖也包的很细心。楼面阿姐真的很细心还是半年前去过几次都记得我爱喝什么茶,还没坐下茶己经到了。希望以后每次来还能见到她
烧腩仔
陈皮咸肉粽
2023-06-21
烧腩仔
陈皮咸肉粽
  • 古法炆斑翅
2023-06-30 1497 瀏覽
今日來試點心放題,一向喜歡來這裡開餐,因為這裡的環境真是很好,高大寬闊的餐廳,樓底高,座位舒適闊落,一邊全向海落地玻璃,視野寬闊景色美好,向下望就是酒店的泳池 。餐廳裝飾得古色古香,美輪美奐,輕輕播放優雅的中樂,服務也是殷勤周到,以往多數的用餐經歷都比較滿意。但今次就有少少失望,因為有一個點心未蒸熟就上枱。今日是點心放題,每位298元,還要收茶錢💰小食費💰,平均要360多元一位,價錢不便宜。每人配給養生燉湯一碗,君綽蠔皇鮑魚酥一個,然後各式點心任點任吃,選擇非常多,而且可以好彈性,點心可以逐粒叫,可以叫一粒蝦餃 ,一塊棗皇糕,避免點多食唔哂,這樣的設計是很好的。但有些點心還是略嫌大份,例如椒鹽野生菌,青瓜海蜇,陳醋雲耳都太大碟,兩個人吃完這些已經飽了一半,想試多些其他點心就沒位置了。今日最失敗就是五香鹹蒸稞,我們點了兩個,個樣好靚,但咬開是未蒸熟,雖然侍應說可以幫我們換一份,但這印象已經壞了,五星級酒店餐廳可以將未蒸熟的點心送給客人吃,確是敗筆,破壞了一向的好形象。吃完不熟的食物,敗了胃口,這一餐就不合格。

君綽蠔皇鮑魚酥一個,

青瓜海蜇,

陳醋雲耳都太大碟,

兩個人吃完這些已經飽了一半,想試多些其他點心就沒位置了。
今日最失敗就是五香鹹蒸稞,