佐敦山林道出左名好多好野食,個名好得意,放工最想就係吞pot一下🤣店鋪空間非常充足,一啲都唔侷促,一班朋友去食飯傾計都真係唔錯!------1. 滋補螺片花膠雞煲 (半隻) $208 7.5/10店員上菜非常貼心,有提醒雞已熟透可以進食,食完可以通知佢地加水轉為打邊爐👍🏻個煲真係好出色,一上菜香味隔住口罩都嗅到,見到奶白色既湯加埋花膠,滿滿既骨膠原,而且飲完唔口渴,一啲味精都無🤤感覺到真材實料,而雞件非常滑溜,唔會話太過老身,真係好補好滋潤2. 頂級安格斯牛小排 $258 7.5/10價錢唔算平,但牛小排肉質鮮嫩軟滑😋而且厚度岩岩好,碌幾秒就食得,真係好出色3. 手打四寶丸 $118 7/10四寶包括左黑墨魚丸,墨魚丸,蝦丸及牛肉丸,比較驚喜既係黑色既墨魚丸,非常爽口彈口,墨魚味濃郁☺️

------
1. 滋補螺片花膠雞煲 (半隻) $208 7.5/10
滋補螺片花膠雞煲 (半隻)

2. 頂級安格斯牛小排 $258 7.5/10
頂級安格斯牛小排

3. 手打四寶丸 $118 7/10
手打四寶丸
2020-11-09
滋補螺片花膠雞煲 (半隻)
頂級安格斯牛小排
手打四寶丸
2020-11-10 72 瀏覽
好鍾意食打邊爐,邊食邊煮邊聊天,不管時間多長,總是可以吃得暖暖的。 通過OpenRice知道吞Pot的雞煲不錯,所以來山林道這家試試。食打邊爐一定要辣辣的才好吃,雖然吃不了太辣,但是還是點了小辣的辣酒花螺雞煲,花螺個個飽滿,香甜Q彈。雞肉嫩滑鮮香,配菜多多,微微辣有入味,吃起來欲罷不能。點了十全大寶丸五種口味,個個都爆汁,滿口留香。爆芝響鈴當然不能錯過啦,一個響鈴比臉還大,在鍋裡泡一下下就好,吃起來酥酥脆脆的,裡面真的有芝士醬爆出來。打邊爐怎麼可以沒有牛肉呢,雪花牛肋片細嫩,入口即化。
2020-11-05 41 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,揀咗呢間位於尖沙咀山林道嘅火鍋雞煲。餐廳環境幾舒服!我哋點左重慶麻辣雞煲😀食雞煲最緊要就梗係啲雞啦~呢間餐廳啲雞幾高質,首先雞嘅size一啲都唔細,有好多件另外雞肉都好滑! 萵筍 曾經有朋友介紹過打邊爐落萵筍,原來真係好好味 而且呢度啲萵筍好爽甜!手打四寶丸 每款有兩粒好彈牙😁午餐肉 打邊爐必食五餐肉吸收晒啲麻辣汁 😝 好味皇帝菜 呢度啲蔬菜類都好新鮮👍🏻響鈴 又係打邊爐必點嘅食物呢度嘅響鈴係新鮮炸 加分👍🏻呢個份量四個人啱啱好 價錢適中
今日同朋友慶祝生日,揀咗呢間位於尖沙咀山林道嘅火鍋雞煲

餐廳環境幾舒服!

我哋點左重慶麻辣雞煲😀
雞煲最緊要就梗係啲雞啦~
呢間餐廳啲雞幾高質,
首先雞嘅size一啲都唔細,有好多件
另外雞肉都好滑!

萵筍 曾經有朋友介紹過打邊爐落萵筍,
原來真係好好味 而且呢度啲萵筍好爽甜!

手打四寶丸 每款有兩粒

響鈴 又係打邊爐必點嘅食物
呢度嘅響鈴係新鮮炸 加分👍🏻

呢個份量四個人啱啱好 價錢適中

2020-10-31 1361 瀏覽
本來諗住我哋個約會又會因為 #限聚令 再一次延遲,等我仲請咗半日假,應承咗另一班朋友 #游乾水😅 大家咪以為我好爛賭呀... 只不過係年尾大家都要清假,搵啲節目消遣下咋🤪 不過突然嘅解禁,令到 #小秘書 安排大混亂,#麻雀枱上都未回到本就要離場😏 好彩夜晚個餐冇遲到啫🙏🏻本來諗住集合大家嘅意見,可惜想試嘅餐廳通通冇位👉🏻👈🏻 唯有喺「OpenRice」上 #點指兵兵,最終揀咗「吞POT 佐敦店」。一出lift門已經聞到一大陣 #雞煲 嘅味道🤪 搞到一向 #氣管敏感 嘅 #小秘書 咳個不停😷 真係 #渣... 我話自己呀🥳 不過我後來發現原來private room裡面有人食煙,唉 啲人實在太自私🤔 好在 #吞Pot 嘅食物質素都唔錯,尤其係個 #辣酒花螺雞煲,靈魂之一嘅 #醬料 調較得好惹味,啲 #雞 嘅肉質都幾新鮮、有彈性🤤 不過最估唔到嘅係煲裏面嘅 #花螺 都好入味,啜吓個殼、再挖埋啲螺肉出嚟食,特別有風味🤤 至於啲 #火鍋料 就 #普普通通啦, #桶蠔 嘅size不似預期,目測同 #廣島蠔 差唔多😅 不過一碟有7隻「桶蠔」咁多,以量都可以取勝嘅😅 成晚最唔抵嘅係 #手打生拆蟹粉墨

本來諗住集合大家嘅意見,可惜想試嘅餐廳通通冇位👉🏻👈🏻 唯有喺「OpenRice」上 #點指兵兵,最終揀咗「吞POT 佐敦店」。一出lift門已經聞到一大陣 #雞煲 嘅味道🤪 搞到一向 #氣管敏感 嘅 #小秘書 咳個不停😷 真係 #渣... 我話自己呀🥳 不過我後來發現原來private room裡面有人食煙,唉 啲人實在太自私🤔 好在 #吞Pot 嘅食物質素都唔錯,尤其係個 #辣酒花螺雞煲,靈魂之一嘅 #醬料 調較得好惹味,啲 #雞 嘅肉質都幾新鮮、有彈性🤤 不過最估唔到嘅係煲裏面嘅 #花螺 都好入味,啜吓個殼、再挖埋啲螺肉出嚟食,特別有風味🤤 至於啲 #火鍋料 就 #普普通通啦, #桶蠔 嘅size不似預期,目測同 #廣島蠔 差唔多😅 不過一碟有7隻「桶蠔」咁多,以量都可以取勝嘅😅 成晚最唔抵嘅係 #手打生拆蟹粉墨魚丸, 我啲朋友食完都唔知自己食過啲好嘢落肚😅 #牛嚼牡丹... 六粒丸承惠$102😚 不過值得一讚嘅係 #吞POT 一班充滿誠意嘅服務員,即叫即到、永遠唔會扮到「見我唔到見我唔到」💙 難得我哋今晚齊齊整整,梗係要傾吓偈... 大家 #不醉無歸、#selfie 無數啦🥳🥳
2020-10-30
$302.2 (晚餐)
慶祝紀念
生日
2020-10-29 48 瀏覽
諗到呢牌天氣轉涼,又喺打邊爐嘅好季節,一於坐言起行,Book咗我其中一間常去嘅火鍋店-吞Pot,今次就黎到佢尖沙嘴山林道嘅分店。一如既往,點翻我地最鍾意嘅花膠螺片雞煲湯底$208,貪佢湯底鮮甜,加上花膠螺片滋陰養顏,打邊爐都可以打得健康養生!落單點左湯底,同埋邊爐必點嘅牛羊同菜,就喺九宮格醬料盤自己混醬。湯底好快送到,侍應哥哥同時收走個醬料盤。望住湯底慢慢沸騰,噗嚕噗嚕作響,有著莫名的療癒感。撈起雞肉,花膠和有些螺片便放到碗裡。雞肉肉質鮮甜滑嫩,花膠很有膠質,螺片鮮味濃烈,實在不錯。食完鍋所有食材,雞肉熬煮了一些時間,湯底越發濃稠,是時候食其他火鍋材料了。牛柳粒肉香油脂豐富。羊肉片切得算薄,肉質也香濃。食到呢道已經好飽,食埋個好索湯底嘅油麥菜,夠哂滿足!

湯底好快送到,侍應哥哥同時收走個醬料盤。
望住湯底慢慢沸騰,噗嚕噗嚕作響,有著莫名的療癒感。
撈起雞肉,花膠和有些螺片便放到碗裡。
雞肉肉質鮮甜滑嫩,
牛柳粒肉香油脂豐富。
羊肉片切得算薄,肉質也香濃。
食到呢道已經好飽,食埋個好索湯底嘅油麥菜,夠哂滿足!
  • 滋補螺片花膠雞煲
2020-10-28 93 瀏覽
雞煲永遠都系香港人秋冬必食的菜式,食完雞煲仲可以加配料打埋邊爐添雖然雞煲喺香港已十分盛行,但想食到又平又好食嘅雞煲確實唔容易,吞 POT 雞煲火鍋有多款雞煲可以選擇,不過個人最鐘意都系麻辣雞煲雞煲不過不失當然仲有多款特式火鍋配料可以食,喺OpenRice 訂枱有promo $20就有碟安格斯牛小排,本身冇咩期望,嚟到先知絕對冇揸流攤最為驚喜的莫過於芝士響鈴,即叫即炸,芝士香而不膩。加上環境及服務不錯,可以一試!
雞煲永遠都系香港人秋冬必食的菜式,
食完雞煲仲可以加配料打埋邊爐添

雖然雞煲喺香港已十分盛行,
但想食到又平又好食嘅雞煲確實唔容易,
吞 POT 雞煲火鍋有多款雞煲可以選擇,
不過個人最鐘意都系麻辣雞煲

重慶麻辣雞煲(半隻)

雞煲不過不失

當然仲有多款特式火鍋配料可以食,

最為驚喜的莫過於芝士響鈴,即叫即炸,芝士香而不膩。
爆芝響鈴

脆皮炸大腸

加上環境及服務不錯,可以一試!
爆芝響鈴
脆皮炸大腸
2020-10-26 42 瀏覽
今日同朋友慶生,去左位於尖沙咀山林道既呑POT雞煲火鍋食飯。湯底方面,我哋叫左招牌螺片濃雞湯鍋。湯底清甜,螺片亦都好有咬口,用黎打邊爐一流,鮮甜得黎又唔會搶走材料原本既味道。我地另外叫左一份手打四寶丸,一份特級雪花牛肋片,三件餐廳自創既爆芝響鈴,一份芝士腸同埋一份娃娃菜。手打四寶丸分別有手打牛丸、手打蝦丸、手打墨魚丸 仲有手打黑墨丸。其中我最欣賞既就係手打牛丸。牛丸咬落口感好正,充滿牛味,令人回味無窮!特級雪花牛肋片未食淨係睇樣已經覺得佢好靚!牛肉肥瘦均勻,食落牛味非常突出!爆芝響鈴可以話係今餐最邪惡既代表!浸一浸湯底再即刻拎起,食落先食到面頭浸住湯底既皮,然後入面係脆脆地既腐皮,最後芝士係入面爆出黎,非常非常之好吃!最後娃娃菜同芝士腸亦都份量十足,娃娃菜好嫩,唔會老,吸收哂湯底之後又係一樣美食!

2020-10-26 31 瀏覽
雞煲我就食得多啦,食嚟食去都係嗰啲麻辣雞煲啊胡椒湯雞煲,今次就食咗個雞煲翅,都幾特別就講下啦!雞煲翅上枱嘅時候,已經可以食,同一般雞煲唔同,比較多湯汁,入面嘅翅都幾大嚿,另外仲有啲牛杆菌。不過成碗湯膠質感又未至於好重。我哋仲叫咗少少配菜:1️⃣芝士響鈴🥘 $75評分: 7.5/10呢度嘅芝士響鈴係即叫即炸,所以食落都好脆口,不過芝士味唔算好濃,如果食麻辣雞褒嘅話,應該會惹味d。2️⃣十全大寶丸$158評分: 7/10有五款不同餡料嘅肉圓,有海膽芝士等等,味道唔錯,不過價錢就進取咗少少。3️⃣特級美國肥牛🐮$198評分: 7.5/10肥牛食落口都幾滑,不過肉味唔算話好濃,可能因為雞煲本身都會有味道啦。總括嚟講,雞煲質素本身唔錯,配料亦算得上中上水平,不過價錢就偏高少少,餐廳架調都比一般雞煲店高,如果想靜靜地同fd食餐飯,都係一個選擇。

我哋仲叫咗少少配菜:

1️⃣芝士響鈴🥘 $75
評分: 7.5/10

2️⃣十全大寶丸$158
評分: 7/10

3️⃣特級美國肥牛🐮$198
評分: 7.5/10

喺香港食雞煲,通常都好重佬味,好多人行嚟行去,飲住啤酒,大聲講大聲笑,有時都唔係咁想,聽講尖沙咀開咗間雞煲店,比較少人去,個場裝修幾靚,座位都好闊落,如果想同friend靜靜地咁食嘢傾吓計,都係唔錯嘅選擇。我哋今次叫咗雞煲翅,入邊有魚翅,半隻雞,同牛肝菌,湯底係奶白色嘅,味道唔算話好濃,配返餐廳提供嘅醬料就啱啱好,不過比較可惜嘅係,餐廳嘅醬料係會收醬料費㗎。我哋另外仲叫咗美國特級肥牛、十全大補丸同油麥菜,十全大補丸係唔同嘅手打丸,入邊有海膽芝士等餡料。味道唔錯,不過價錢就進取咗少少,10粒丸要150蚊。不過一分錢一分貨麻。整體來講,呑pot都係一間唔錯嘅雞褒店。喺香港食雞煲,通常都好重佬味,好多人行嚟行去,飲住啤酒,大聲講大聲笑,有時都唔係咁想,聽講尖沙咀開咗間雞煲店,比較少人去,個場裝修幾靚,座位都好闊落,如果想同friend靜靜地咁食嘢傾吓計,都係唔錯嘅選擇。我哋今次叫咗雞煲翅,入邊有魚翅,半隻雞,同牛肝菌,湯底係奶白色嘅,味道唔算話好濃,配返餐廳提供嘅醬料就啱啱好,不過比較可惜嘅係,餐廳嘅醬料係會收醬料費㗎。我哋另外仲叫咗美國特級肥牛、十全大補丸同油麥菜,十全大補丸係唔同嘅手打丸

呀,差啲唔記得咗,我哋仲叫咗芝士響鈴,咬落會有爆漿嘅芝士,應該都係得呢度有得食,值得一試

整體來講,呑pot都係一間唔錯嘅雞褒店。
2020-10-23 45 瀏覽
大約2,3年前食過當時係光顧油麻地店。今次友人約食飯,見尖沙咀有就介紹食呢間位於山林道銀座12樓,附近有不少食店仍深受食客歡迎。店舖以黑為主色調,塑造寧靜感覺。醬料盤有多種選擇,蔥花生蒜生鮮,也有芝麻醬提供主打優質湯頭既吞pot ,今次叫左麻辣雞煲。 店員貼心提醒可以即食,撲面而來一陣陣香味。 十分欣賞滿滿既蔥段及芹菜。 雞件鮮嫩洋蔥也入味,整體味道非常濃郁,微甜帶麻辣不會過咸食畢後,分別點了不了火鍋配料(生根/芝士響鈴/鱔片/炸魚皮/油麥菜/皇帝菜/牛肋片)所有配料上菜時整潔份量十足,以下為重點介紹白鱔片誠意之作肉質厚實之餘,十分彈牙,完全喜出望外其次係呢度招牌之一,芝士響鈴。除咗很脆外,芝士味濃郁,適合愛芝既你牛肋片以圖切片,肉根清晰分離,牛肉味充足亦有煙韌既口感,我認為比美國肥牛更值得試。最後附上餐牌,依加做緊早鳥優惠7點半前埋單所有火鍋配料及小食一律5折一大班朋友可以大飲大吃
大約2,3年前食過
當時係光顧油麻地店。
今次友人約食飯,見尖沙咀有就介紹食呢間

位於山林道銀座12樓,附近有不少食店仍深受食客歡迎。
店舖以黑為主色調,塑造寧靜感覺。

醬料盤有多種選擇,蔥花生蒜生鮮,也有芝麻醬提供

所有配料上菜時整潔份量十足,以下為重點介紹

白鱔片誠意之作
肉質厚實之餘,十分彈牙,完全喜出望外

其次係呢度招牌之一,芝士響鈴。
除咗很脆外,芝士味濃郁,適合愛芝既你

一大班朋友可以大飲大吃
2020-10-22
2020-10-21 30 瀏覽
山林道一向有好多餐廳,而且位置好方便,鄰近港鐵,所以一向有好多人去山林道「搵包」。今日一行兩人去食雞煲,緊係要搵間出名啦。呢間餐廳座位舒適,裝修比較簡約,不過好配合食雞煲既氣氛。麻辣雞煲呢個麻辣雞煲,辣度可以選擇,非常貼心,麻辣味好香,辣味同麻味配合得非常之好,雞件都好入味,雞肉好嫩滑,配料非常豐富,有洋蔥、蒜蓉、莞茜⋯⋯加上個麻辣汁,好夾食完雞煲,當然要加湯打邊爐⋯⋯帶子皇果然係帶子之皇,好大隻,而且肉厚,好彈牙鮮甜,好好食呀珊瑚蚌珊瑚蚌份量都好足,好抵食,仲好爽口,好有咬口,唔錯唐生菜雞煲配唐生菜,冇得輸,唐生菜新鮮又甜,又爽口,打邊爐一流尖沙咀呢間餐廳食雞煲,既方便,又好食,材料又新鮮,大家快啲去試下

今日一行兩人去食雞煲,緊係要搵間出名啦。
呢間餐廳座位舒適,裝修比較簡約,不過好配合食雞煲既氣氛。

麻辣雞煲
食完雞煲,當然要加湯打邊爐⋯⋯

帶子皇
果然係帶子之皇,好大隻,而且肉厚,好彈牙鮮甜,好好食呀

珊瑚蚌
珊瑚蚌份量都好足,好抵食,仲好爽口,好有咬口,唔錯

唐生菜
雞煲配唐生菜,冇得輸,唐生菜新鮮又甜,又爽口,打邊爐一流
2020-10-10 846 瀏覽
好耐冇食過雞煲,之前已經嚟食過一次呢間嘅花膠雞煲好足料,所以再同朋友一齊嚟食。 🤣 都幾大冷氣,好彩帶多左件外套,不過食食下又會熱~ 今次諗住試吓重慶麻辣雞煲($178) ,不過我哋兩個都唔係話食得好辣,所以叫咗BB辣。BB辣啱晒我哋唔係話好食得太辣,但又想試辣,叫咗半隻雞,上枱已經香噴噴,成陣四川麻辣味出晒嚟,雞好嫩滑,啖啖肉,夠哂入味! 配料好足料,好多蔥花芫荽香料!岩哂重口味嘅我🤣 上次食過佢嘅自家製芝士響鈴,仲好記得嗰種爆汁嘅味道,所以今次一定再encore! 自創爆芝響鈴 $45 /3 件 一上枱,熱辣辣,係即場炸起嘅響鈴,夾上手外皮鬆脆, 放落去林左之後即刻撈起,入面爆芝士, 外皮爽脆,食一件已經好滿足,係享受🥰 牛柳粒 $90 麻辣雞煲最啱倍半肥瘦嘅肉,所以揀咗牛柳粒,大部份都係一半肥膏一半肉,一粒過口感好Juice,好肥美。😚羊肉片$88 估唔到都幾大份,兩個人食,夠晒! 羊沾滿麻辣汁,加上有少少so 味,yummy🥰 期待下次再同朋友黎過,係會encore嘅bino ❤️

都幾大冷氣,好彩帶多左件外套,不過食食下又會熱~

自創爆芝響鈴 $45 /3 件

牛柳粒 $90

羊肉片$88

期待下次再同朋友黎過,係會encore嘅bino ❤️
2020-09-28
📍 吞POT 雞煲火鍋.住家菜📍 尖沙咀 • 山林道38號銀座38 12樓秋風起🍂,來《吞POT》吃吃火鍋吧!之前來過一次,吃普通火鍋(花膠雞湯底),這次再來,試試他們的雞煲🐔醬料費 ($12/位)剛坐下,就有店員拿來調味盤給我們調醬油~辣酒花螺雞煲 ($208/半隻)雞煲當然是要點辣的才惹味,不過不太會吃辣,所以只敢點最低的辣度-「BB辣」🥵不過!!對我來說,「BB辣」都好辣🥵🥵🥵花椒八角、辣椒乾下的重手,麻辣味道十分足夠!我敢說,喜歡吃麻辣鍋的朋友來這裡沒錯啦!上桌時,雞已經熟了,店員提醒我們可以立刻吃~雞肉嫩滑、入味🐔;花螺鮮甜、彈牙🐌;大蔥、洋蔥等等配菜也不少🧅,充滿醬汁的香味。雞煲吃七成左右就加雞湯,開始吃火鍋啦~~西班牙頂級黑豚豬梅肉 ($118)肥瘦均勻,豬肉味香,蠻厚的,口感十足🐽自創爆芝響鈴 ($43/3件)裡面有芝士的響鈴只有在《吞POT》見過,蠻特別!即叫即炸,非常香脆,芝士味道也很濃郁~蟹子墨魚滑 ($88)雖然爽口說不上,但是墨魚味濃郁,裡面還有墨魚粒,口感Q彈!芋絲 ($43)低卡之選👍王老吉 ($20)吃火鍋最配可樂/竹蔗茅根/王老吉,又涼爽,又可以降降火
📍 吞POT 雞煲火鍋.住家菜
📍 尖沙咀 • 山林道38號銀座38 12樓

秋風起🍂,來《吞POT》吃吃火鍋吧!

醬料費
醬料費 ($12/位)
剛坐下,就有店員拿來調味盤給我們調醬油~
辣酒花螺雞煲
辣酒花螺雞煲 ($208/半隻)
不過!!對我來說,「BB辣」都好辣🥵🥵🥵
花椒八角、辣椒乾下的重手,麻辣味道十分足夠!
我敢說,喜歡吃麻辣鍋的朋友來這裡沒錯啦!

上桌時,雞已經熟了,店員提醒我們可以立刻吃~

雞煲吃七成左右就加雞湯,開始吃火鍋啦~~

西班牙頂級黑豚豬梅肉
西班牙頂級黑豚豬梅肉 ($118)
肥瘦均勻,豬肉味香,蠻厚的,口感十足🐽
自創爆芝響鈴
自創爆芝響鈴 ($43/3件)
裡面有芝士的響鈴只有在《吞POT》見過,蠻特別!
即叫即炸,非常香脆,芝士味道也很濃郁~
蟹子墨魚滑
蟹子墨魚滑
蟹子墨魚滑 ($88)
雖然爽口說不上,但是墨魚味濃郁,裡面還有墨魚粒,口感Q彈!
芋絲
芋絲 ($43)
低卡之選👍
王老吉
王老吉 ($20)
火鍋最配可樂/竹蔗茅根/王老吉,又涼爽,又可以降降火😋

BTW,兩個人在外吃火鍋可以點的食物不多,約多幾個朋友一起開心一下吧!

Menu:
辣酒花螺雞煲
食過返尋味呢句說話真係冇錯,自從上次同朋友在尖沙咀食過吞POT火鍋,成日回味佢哋嘅湯底,真材實料好好味,今晚就與同事放工去回味一下!上次試咗魚湯好好味,今次就試吓招牌螺片濃雞湯,湯內有不少螺片,雞湯非常香甜,的確真材實料又滋補!同事唔食牛肉,所以要了西班牙頂級黑豚梅肉,梅肉色澤鮮紅,非常新鮮,厚薄適中,脂肪分布平均,肉質鮮嫩,肉味香濃。自家製鮮蝦雲吞,皮薄餡鮮,每隻都有爽口的鮮蝦。食火鍋當然離不開啤酒!
自家製鮮蝦雲吞,皮薄餡鮮,每隻都有爽口的鮮蝦。

火鍋當然離不開啤酒!
2020-09-24 83 瀏覽
非常失望的一餐 雞完全唔入味 連雞汁都冇味 雞煲之中難食之最 莫非係覺得香港人關太耐就會唔在乎食物質素?落咗鹽之後汁終於有味 到打邊爐環節加湯後就好似係兜辣水度打邊爐 冇味 再加鹽都已經救唔番 服務同環境OK 只不過咁樣質素做雞煲我真係只能避而遠之 冇下次