2020-09-21 88 瀏覽
陪女兒去尖沙咀交收後,她請我去山林道的吞pot 雞煲火鍋住家菜食火鍋,因為吞Pot食材新鮮,價錢合理。火鍋店位於銀座樓上鋪,環境清幽。招牌螺片濃雞湯:雖然天氣不是十分乾燥,但都好想飲碗滋潤的湯水,用螺片就最適合不過,加上鮮雞熬煮,益氣又滋補養顏。味道香甜。鮮雞件,半隻份量都好多, 超嫩滑的黄油雞,好新鮮,就算滾耐一點,雞肉也能保持滑嫩質感,雞皮也很爽口。自製鮮蝦雲吞:雲吞是自家包製,餡料飽滿,豬肉和蝦都有鮮味,大大粒味道唔錯!七喜

七喜
2020-09-16
自從新年開始, 疫症係香港爆發後, 特別係因為火鍋家族案例被嚇怕, 已經好耐冇外出打邊爐。見最近疫症案例回落, 終於可以同好姊妹今晚外出打邊爐!去左尖沙咀一間樓上舖"吞pop", 對佢餐廳名有深刻印象, 而且食物質素唔差, 餐廳環境又整潔舒服, 所以之前Bookmark左可以再去!打邊爐前先混醬, 醬油費$12/位上次食麻辣雞煲, 今次就試試另一款, 【胡椒豬肚雞煲(半隻)】HK$178看似幾豐富, 上檯即刻食得, 除左雞件、豬肚外, 仲有粟米、腐竹、白蘿蔔片呢D索湯配料,豬肚質地有彈性、幾爽; 雞件剛好熟, 幾嫩, 湯底果然很正, 清甜得黎帶少少胡椒香, 有陣陣胡椒既微辣, 未打邊爐我都飲左幾碗;粟米還是清甜, 不是滾湯滾到冇味果種, 腐竹夠林, 白蘿蔔片滾到最後食, 不但索左個湯既精華, 更食到本身清甜。不過加湯打邊爐還是加清湯, 減淡左胡椒香味道。所以最後只點左【西班牙頂級黑豚豬腩片】HK$128豬腩片色澤粉嫩, 肥瘦比例平均, 熟後肉質還是柔軟嫩滑, 食到淡淡豬肉香~

打邊爐前先混醬, 醬油費$12/位

上次食麻辣雞煲, 今次就試試另一款,

【胡椒豬肚雞煲(半隻)】HK$178
豬肚質地有彈性、幾爽;
胡椒豬肚雞煲(半隻)

不過加湯打邊爐還是加清湯, 減淡左胡椒香味道。

所以最後只點左【西班牙頂級黑豚豬腩片】HK$128
西班牙頂級黑豚豬腩片
2020-09-15
胡椒豬肚雞煲(半隻)
西班牙頂級黑豚豬腩片
2020-08-09 277 瀏覽
呢間吞pot之前都有食過,但見山林道有新分店,即刻再去食,估唔到尖沙咀呢間環境感覺好elegant,會每枱有調味料揀,感覺衛生我地3個人嗌咗半隻雞,試下養生野花雕藥膳雞煲,入面都有好多雞,上檯已經食得,中藥味唔會好濃,飲落都幾順口蟹籽墨魚滑- 呢個食落入口好順滑,比起一粒粒雪藏丸更加好食特級雪花牛肋片- 大大片,食落都有牛味,算係嫩個種自家炸響鈴-新鮮炸起脆卜卜,好香口,如果唔係驚熱氣可以encore紅薯粉 - 偏向粉絲質地,粗幼度剛好,唔會吸哂啲湯,但都吸到湯汁大檸茶- 真係double size 嘅檸茶,茶味夠,凍冰冰啱哂打邊爐

蟹籽墨魚滑- 呢個食落入口好順滑,比起一粒粒雪藏丸更加好食

特級雪花牛肋片- 大大片,食落都有牛味,算係嫩個種

2020-08-07 232 瀏覽
有時人少少又想食雞煲, 家下都算方便, 去搵間雞煲店就可以過下口引, 我地去到都算多人, 坐的位置都有電視睇(不過都係得TVB) 因為我地2個人去, 所以點了一個普通的小雞煲, 不辣, 我最多吃到BB辣, 朋友係完全唔辣得的人, 不過小還小都份量充足!!夠2個人吃有餘, 味道夠濃郁但唔會咸, 雞的SIZE 斬得夠剛好, 岩岩件件雞都吸哂汁, 愈評愈想再食吃完雞就拎D汁起碗先, 再加湯黎打邊爐先係香港食法, 2個人叫唔到好多碟送, 就點左D呢到招牌的芝士響鈴, 特級雪花牛肋片 ,”開心樂園餐” , 少少菜芝士響鈴平時我去開的火鍋店都只有響鈴, 少有芝士在內, 還要是自家製, 我在外家試過多間, 都沒有這家的好食 , 口感又脆又不會膩特級雪花牛肋片吃雞煲我習慣一定要吃牛, 點了一份中價的牛, 2人來說份量都算多, 大大碟, 牛脂豐富又牛味香, 價錢中等”開心樂園餐” 主要是日本蟹柳, 午餐肉, 芝士腸 , 雞肉雞都是小朋友最愛的食物, 我們這些大小孩, 樣樣都想試少少就點了這個...撈上雞煲的醬汁就提高滋味

芝士響鈴

特級雪花牛肋片

2020-07-19 183 瀏覽
夜晚放工之後同朋友都想食雞煲就一齊嚟到尖沙咀呢間吞pot雞煲度嘆翻個,之前已經食過佢既麻辣雞煲,今次就決定食其他,所以就簡咗個滋補螺片花膠雞煲一齊試下。呢度環境闊落坐得舒服,因為時間仲早冇乜人, 食到一半幾乎就滿座啦!因為驚兩個人食唔曬所以淨係嗌半隻雞,雖然得半隻雞, 但係入面材料好豐富,勁多螺片同花膠。雞肉肉質鮮嫩,花膠同螺片都好新鮮食落好彈牙,湯底濃郁! 夾埋我自己配嘅炸蒜麻醬配麻辣醬,真係好正!特別推介既手打黃金海膽黑墨丸同埋鯪魚滑,好彈牙,味道唔錯!

雞肉肉質鮮嫩,花膠同螺片都好新鮮食落好彈牙,湯底濃郁!

夾埋我自己配嘅炸蒜麻醬配麻辣醬,真係好正!

特別推介既手打黃金海膽黑墨丸同埋鯪魚滑,好彈牙,味道唔錯!
2020-07-15 99 瀏覽
好耐冇見友人,咁啱好耐冇打邊爐,大家就約埋一齊圍爐。一坐低店員就俾我地加調味料,醬料費位位$12,加多啲醬料唔好執輸。揀咗花雕藥膳雞煲,個湯好滋補,飲咗兩三碗先開始食雞。雞肉幾入味,肉質幾嫩滑。叫咗個特級雪花牛肋片,唔算好貴,仲要每塊肉都大大片,對得住個價錢。肉質滑身,好濃牛味,幾好食。響鈴好香脆,啱啱炸起,就咁食都好好味。淥兩秒就食得,加埋醬油一齊食會香口啲!墨魚滑同出面唔同,唔煲一筒筒上,有啲難搞。份量都唔算多,唔算話好抵食。咬落味道ok,可以接受。見唔多飽,就叫咗個薯粉。呢隻係幼身,似粉絲多啲,咬落冇咁彈牙,不過就幾入味。叫咗兩杯大野飲,大檸水同大檸茶,好啱打邊爐飲,夠解渴。大大杯可以兩個 share飲!
好耐冇見友人,咁啱好耐冇打邊爐,大家就約埋一齊圍爐。

2020-07-14 64 瀏覽
之前試過食火鍋,今次試下雞煲先~呢間分店都幾有氣氛,格調偏黑,靜靜地一枱幾好,感覺好relax, 唔似其他火鍋店咁食到打仗咁忙。原來雞煲都有好多款可以揀,我地決定試花雕藥膳雞煲。調味料好多款~~黎到試左個湯底先,嗯~花雕味恰到好處,濃淡適中,算係屬於清湯類,整體感覺幾好。揀左半隻雞,雞肉都新鮮,而且好滑~食到咁上下就落牛肉~呢隻係特級雪花牛肋片,油脂唔算多,唔怕肥,牛味都好香濃,高質!蟹籽墨魚滑,夠彈牙,墨魚味濃,可以一試~炸響鈴,即叫即炸,熱辣辣架,一個份量好多,入口好鬆脆,必點!。今次麵食叫左紅薯粉,有啲散,不過口感ok, 索埋個湯底好好味!黎親都要叫杯大檸水就叫大檸茶,超大杯~好滿足!
之前試過食火鍋,今次試下雞煲先~

原來雞煲都有好多款可以揀,我地決定試花雕藥膳雞煲

調味料好多款~~

蟹籽墨魚滑,夠彈牙,墨魚味濃,可以一試~

黎親都要叫杯大檸水就叫大檸茶,超大杯~好滿足!
2020-07-05 56 瀏覽
今晚放工約咗朋友一齊食雞煲, 揀咗尖沙咀呢間, 吞pot雞煲.住家菜 ,之前已經食過好多次,覺得好好味!之前都係簡辣嘅雞煲, 今次想食得滋補少少, 冇咁熱氣, 就揀咗呢補螺片花膠雞煲!望張圖覺得好吸引,之前揀嘅香辣雞煲都勁好味 !有預感會唔會失望!環境闊落,又寬敞。一嚟就會畀所有嘅醬料,醬料收費每位12蚊,有好多隻醬料任君選擇!我就揀咗麻醬同埋炸蒜蓉撈埋一齊,勁好味!雞煲出場 ,金黃色嘅湯底, 好足料,肥美嘅雞,同埋好多花膠螺片, 愈食愈滋味 !花膠好厚,好滋補! 成件事就係美容養顏!越食越開心!手打黃金海膽黑墨丸另外仲叫多兩款餸,第一款係手打黃金海膽墨魚丸 ,另一款就係滑嘟嘟, 兩款同時上菜,實在太心急 一到就倒咗落去個煲度,見唔到成個圖, 黑蚊蚊嘅一粒海膽黑墨丸望落平平無奇,但係充滿驚喜!滑嘟嘟( 蟹子墨魚滑,蟹籽蝦滑,鯪魚滑) 另一款滑嘟嘟真係菜如其名 ,滑到飛起 !等佢熟嘅時候就成碗不起咗喇!好滋味!

環境闊落,又寬敞。

我就揀咗麻醬同埋炸蒜蓉撈埋一齊,勁好味!

手打黃金海膽黑墨丸

2020-06-29 109 瀏覽
今日決定同朋友去吞pot嚟個雞煲。6:30約左朋友係佐敦地鐵站等,行幾分鐘就到,位置方便。餐廳唔算大,窗邊嘅檯可以望到日落,仲見到有outdoor位幾chill。上雞煲之前,店員有個九式調味架俾我地自己調醬,溝個自己鐘意嘅調味料。由於朋友唔食得辣,兩個人又食唔到太多,最後叫左招牌花膠螺片雞煲半隻。花膠雞煲唔會話好似平時咁鹹,仲有好多花膠同螺片係入面,絕對無偷工減料,絕對係養生之選。另外再點左十全大寶丸有晒5款手工丸。手打蟹粉墨魚丸食落鮮甜,黑松露墨魚丸係我既最愛,黃金海膽墨魚丸都幾特別,真係見到有海膽係入面,牛肉芝心丸好香,手打鵝肝蝦丸我就冇食,不過朋友都幾鐘意!最後再點埋餃餃震,特別推介蟹粉蟹肉餃子,一路食一路同朋友傾偈,十分圓滿既一餐
今日決定同朋友去吞pot嚟個雞煲

花膠螺片雞煲

餃餃震

• 滋補螺片花膠雞煲
  • 十全大寶丸
2020-06-29 91 瀏覽
自從疫情開始之後,都唔敢出去打邊爐同食雞煲,呢幾日心血來潮兩樣都好想食,加上疫情有緩和嘅跡象,咁就約左屋企人去試吓位於尖沙咀既吞POT雞煲火鍋🍲,一次過滿足晒我兩個願望🤩餐廳環境好闊落,冷氣好夠,坐得好舒服,今次坐喺窗邊位置,可以一邊食一邊欣賞街影呀🥰一坐低餐廳職員就攞咗醬料㗎俾我哋溝醬,好細心👍🏻(不過到埋單先知道原來醬料係要收錢,$12/一人)之後就可以自己攞菜單Tick嘢食😋餐牌都有兩頁,都幾多選擇架~仲有酒精飲品🍻今次我地就叫左一隻重慶麻辣雞煲,bb辣,啲雞肉都算滑,睇圖都可以見到肉都算多肉汁,而且好入味😋初頭唔多覺辣,但愈食就愈辣,好香口好過癮😂打邊爐點小得得響鈴,呢間啲響鈴係即叫即炸,即食又得做邊爐配料又得,得左😊之後仲叫左四寶丸,手打丸果然係唔同啲,夠晒彈牙,鮮味十足,正呀😬!水魷都好新鮮,好爽口🤤餐廳食物大致都好食,重點係7:30前埋單火鍋配料及小食都有半價,勁扺食呀!😍

之後就可以自己攞菜單Tick嘢食😋

餐牌都有兩頁,都幾多選擇架~
仲有酒精飲品🍻

水魷都好新鮮,好爽口🤤

2020-06-28
  • 自創爆芝響鈴
  • 重慶麻辣雞煲(半隻)
2020-06-29 65 瀏覽
<好味麻辣雞煲>tst吞 pot好耐未試過 之前係試佢油麻地分店 覺得好正 今日就試下 tst入面有卡位環境都幾舒服 🍴麻辣雞煲 半隻麻辣雞煲都好足料 雞肉辣度適中 彈牙嫩滑 加埋洋葱辣椒好夠香味 正! 🍴炸響玲 , 即叫即炸 大大件,就甘點 d甜酸醬或者放落打邊爐食 都好味! 豬頸肉好夠爽滑 切得好厚 肥瘦適中 盡吸辣汁 正 ! 🍴小食既蜆蚧鯪魚球 62 蚊🐟有6 粒大大粒既鯪魚球 出面帶 d脆身 入面既魚肉夠彈牙 魚味濃 點 d香咸既蜆蚧汁就好好 整體環境 ok食物質素高 最啱成班朋友飲下酒食下雞煲打邊爐 正!

<好味麻辣雞煲>

🍴麻辣雞煲

🍴小食既蜆蚧鯪魚球 62 蚊🐟

整體環境 ok食物質素高
最啱成班朋友飲下酒食下雞煲打邊爐 正!
2020-06-26
2020-06-29 43 瀏覽
呢日約左幾個朋友聚舊,想係尖沙咀搵個地方一路一路傾下計,最後幾個人就揀左去食雞煲,朋友介紹有間雞煲好出面,就係呢間Lazy pot吞Pot喇。我地揀左重慶麻辣雞煲。要搭lift上去,樓下好grand。上到黎,可能又早啦,或者係樓上鋪,所以都唔洗點等位就可以入了。雞煲黎到,好熱,朋友仲因為佢個手把唔係膠黎,俾佢燙傷左一下,要小心。雞煲辣得黎好野味,夠麻夠辣夠入味,我地鬥搶黎食,但佢一隻雞都幾大隻,最後仲有幾舊剩低。食完雞就緊係再叫下d配料啦。叫左好多野食,有炸響鈴,4色手打丸,魷魚,蝦wa,象拔pau等等。個雞煲加完湯都仲係夠辣,響鈴係即叫即炸既,4色手打丸,粒粒都食得出粒粒手打出黎,海鮮方面都好新鮮。好食👍👍👍唯一美中不足就係醬料要12蚊一位,但我地唔知啦。如果有得揀,我地都唔洗醬料,慳番12蚊。

2020-06-28
2020-06-28 47 瀏覽
早兩日約左朋友去尖沙咀食晚餐gathering,一大班人梗係想圍爐打邊爐啦!😝 鐘意食雞既我即刻提議食雞煲,朋友話呢間吞pot 好味,有好多間分店😛我地一於去食呢間😝😝😝可能由於佢唔係地下鋪,所以我地冇預約都有位🤪🤪👍🏼 入面冷氣好夠,可以放心打邊爐😝 坐得都好舒服,係雞煲gathering 勝地😎😎👍🏼餐單有好多野揀,肉啦,丸啦,菜啦,雞煲都好多款式🤪我地今次就叫左麻辣雞煲bb辣一隻,呢度上菜速度好快,份量都好足,雞又夠滑,汁夠惹味,我地四個人一人食左差唔多十件都仲有😂😂😂👍🏼👍🏼 跟住就梗係加湯打邊爐啦🤪🤪佢都有好多特式手打丸可以揀, 個人認為蟹子蝦滑好值得推薦,夠大碟又彈牙👍🏼水魷魚都好爽口😝😝👍🏼 好味過好多出面打邊爐既鋪頭😃下次gathering 都可以再黎食過😝👍🏼

麻辣雞煲

跟住就梗係加湯打邊爐啦🤪🤪
水魷魚都好爽口😝😝👍🏼 好味過好多出面打邊爐既鋪頭😃

水魷魚

下次gathering 都可以再黎食過😝👍🏼

2020-06-26 44 瀏覽
呢間雞煲邊爐我已經食咗好多次水準仍然一樣咁好。近排少飲湯水,所以我叫咗個花膠螺片雞煲湯🍲(半隻)🐔。你睇我影嘅相都知道佢用了真係好充足,湯好飲,雞好滑😂😂😂。仲有好多塊嘅花膠,同埋好多嘅螺片🐚。啖湯真係好甜,其實淨係食呢一個花膠湯都已經好滋潤同好補。夠三個人食,食完都已經飽咗八成。你幅圖清楚見到用了真係好充足😍😍😍見到有雞🐔、螺片🐚、秀珍菇🍄、仲有好多塊好厚身嘅花膠🤤🤤🤤🤤飲完湯之後可以加湯打邊爐🍲,兩個人我哋額外再叫咗個鮮蝦雲吞。每一粒雲吞都好大粒,入邊真係隻隻都係新鮮蝦🦐,啲湯都仲要好鮮甜同好juicy💦當然佢仲有其他餃子類別,大家都可以一試👍🏼。打邊爐又點少得肥牛呢🐮。我哋叫咗個極品手切雪花牛🐮❄️,係第二最貴果隻,但係牛嘅質素真係對得住個價錢💰💰💰👍🏼。就咁睇相你都見唔到顏色好鮮艷,雪花分布非常平均。佢唔係日本黃牛嗰種入口即溶嘅好食,但係每一舊都好有牛味,有少少咬口,但一啲都唔銀。好值得推薦💪🏼💪🏼👍🏼。
呢間雞煲邊爐我已經食咗好多次水準仍然一樣咁好。
近排少飲湯水,所以我叫咗個花膠螺片雞煲湯🍲(半隻)🐔。

你睇我影嘅相都知道佢用了真係好充足,湯好飲,雞好滑😂😂😂。

如果可以就盡量早少少去🤫因為730之前係半價,半價完真係好抵,性價比仲高過放題首先,有9款醬汁配料選擇,可以預先加咗落碟先,因為會收走,個人建議唔洗揀太咸,因為本身湯底係落足料,味道勁鮮味,如果太咸就會蓋過咗本身個湯底風味可以食雞煲邊爐or雙拼邊爐都可以滋補螺片花膠雞煲係我不斷想番嚟食嘅原因🤤試過岀面其他雞煲,都唔不及呢間咁足料,圖中可見真係十分足料,本身材料已經熟,等佢滾多兩滾就可以開餐🤩大大塊花膠,都大約有十塊,養顏補身一流😍所以真係好抵食成煲湯🍲其實都係精華,仲有螺片同少少菇湯底係完全奶白色的,超正😆兩個人其實飲咗兩至三碗湯都飽飽地,而且佢雞件都幾十隻,肉質係偏嫩身的頂級牛肉,5折後只係一百多少少,肉質同色澤都係十分靚,抵食,肥的位置唔太多鮮蝦雲吞

可以食雞煲邊爐or雙拼邊爐都可以

大大塊花膠,都大約有十塊,養顏補身一流😍所以真係好抵食

成煲湯🍲其實都係精華,仲有螺片同少少菇

鮮蝦雲吞