2024-12-12 28 瀏覽
最近西營盤地鐵站附近開咗間主打手撕雞外賣嘅分店,提供多款口味,另有幾款小食供應。一人套餐包手撕雞飯、小食同飲品,價格親民,份量適中,唔想煮飯嘅呢個都係個唔錯嘅選擇。手撕雞主要分為三款口味,傳統、懷舊同惹味,有辣有無辣,怕肥嘅仲可以要去皮版🤣 肉質嫩,一絲絲呈現,厚度適中,皮亦唔算肥,帶微微油脂感,淨食或者撈飯都OK。另有兩款小食,私心推介雞翼,雖然得三隻但係皮薄肉嫩,而且都幾入味、雞爪都唔錯,皮Q,帶有咬口。除咗手撕雞呢度亦有水晶雞,可惜賣晒,唯有下次再試!

2024-12-12 27 瀏覽
今晚屋企人唔系屋企食飯,要一個人解決晚餐小毒毒一個人晚餐食咩好呢,最岩一個人買個外賣返屋企煲住劇慢慢歎系西營盤做完野經開呂錦記,見有一人餐賣$48,有雞、有飯、有小食加飲品,幾實惠wor,買左個一人餐返屋企試試手撕雞唔想食咁辣簡左原味,手撕雞同白飯分開上,食個陣先撈返埋味道似食緊鹽焗雞咸咸地,底有少少青瓜絲,應該落左少少醋酸酸地,幾開胃小食簡左雞翼,都有三隻雞中翼,一個人好夠食飲唔有罐裝汽水簡,$48食得飽,味道又唔錯,推介
今晚屋企人唔系屋企食飯,要一個人解決晚餐
小食簡左雞翼,都有三隻雞中翼,一個人好夠食
飲唔有罐裝汽水簡,$48食得飽,味道又唔錯,推介

2024-12-12 31 瀏覽
呂錦記好似越開越多分店!對於我呢d周不時周圍去,有時順路要附近搵下街巿買餸,發現佢開左好幾多分店咁喎!好似好多都開喺街巿附近,睇黎係方便我呢d懶得煮飯既小師奶😆佢d手撕雞唔貴,又有人整好,又好味,有乜理由唔買黎加餸,偷雞又煮少d✌️😜🥢印度魔鬼手撕雞 $60蚊/半隻手撕雞好在無骨!啖啖肉咁食。有唔同味,有辣有唔辣。印度魔鬼辣嘅辣椒程度係五隻辣椒 🌶🌶🌶🌶🌶oh well,雖然我都食到嘅,不過我必須承認我係睇少咗佢😂的而且確 印度魔鬼辣 係非常辣‼️仲要係越食越辣,嗰種辣味一路食一路疊加上去架。其實幾正幾過癮‼️所以嗜辣嘅話,絕對推介挑戰!(唔食得辣嘅朋友,請善待腸胃😛😆)🥢雞腎小食$18佢個小食都超級抵!18蚊份量多👍
呂錦記好似越開越多分店!
對於我呢d周不時周圍去,
有時順路要附近搵下街巿買餸,
發現佢開左好幾多分店咁喎!
好似好多都開喺街巿附近,
睇黎係方便我呢d懶得煮飯既小師奶😆

佢d手撕雞唔貴,
又有人整好,又好味,
有乜理由唔買黎加餸,
偷雞又煮少d✌️😜

🥢印度魔鬼手撕雞 $60蚊/半隻
手撕雞好在無骨!啖啖肉咁食。
有唔同味,有辣有唔辣。
印度魔鬼辣嘅辣椒程度係五隻辣椒
🌶🌶🌶🌶🌶
oh well,
雖然我都食到嘅,
不過我必須承認我係睇少咗佢😂
的而且確 印度魔鬼辣 係非常辣‼️
仲要係越食越辣,
嗰種辣味一路食一路疊加上去架。
其實幾正幾過癮‼️
所以嗜辣嘅話,絕對推介挑戰!
(唔食得辣嘅朋友,請善待腸胃😛😆)

🥢雞腎小食$18
佢個小食都超級抵!
18蚊份量多👍

2024-12-11 29 瀏覽
今天到西營盤交收,路經皇后大道西的「呂錦記手撕雞專門店」,突然好想吃手撕雞,於是買了店舖的一人套餐。手撕雞飯是主打,雞肉鮮嫩多汁,撕成細絲的手法讓肉的紋理更加分明,搭配特製的醬料,每一口都是滿滿的幸福感。小食中華沙律清新爽口,醬調配得恰到好處,既不會過於油膩,也不失風味。還有另一款小食雞腎,也處理得乾淨,口感彈牙,是下餐的好伴侶。整體而言,呂錦記的手撕雞套餐性價比高,味道好,是值得一試的美味店舖。
2024-12-11 28 瀏覽
經過上環最近新開張的呂錦記手撕雞分店,不禁被店內飄出的香氣吸引入內。這裡的招牌手撕雞,正是媽媽心中「加餸」的首選,而實際品嘗後,果然名不虛傳。🥜五香花生懷舊口味:$58一盒,滿載誠意 當天點了一款未試過的「五香花生懷舊口味」手撕雞,整盒雞肉滿滿當當,搭配上脆香的花生,讓人一口咬下便感受到傳統味道的濃厚魅力。手撕雞皮嫩肉滑,口感層次分明,花生的五香味道更為整道菜增添了懷舊的氣息。以$58的價錢來說,絕對是物超所值。🥗小食配搭:爸爸的中華沙律小驚喜 🥰爸爸是中華沙律的愛好者,順便加了一款$18的小食。新鮮蔬菜混搭酸甜醬汁,清爽中和了手撕雞的濃郁滋味,是一個不錯的補充選擇。 一人套餐:$48的高性價比之選 如果追求方便又實惠的午餐,店內提供的一人套餐更是好選擇。以$48的價錢,便可以享受一份手撕雞搭配白飯,還能額外加選小食或凍飲🥤。這樣的搭配,不僅滿足味蕾,還讓外賣成為精緻的日常體驗。 呂錦記手撕雞是一家人聚餐時的溫馨選擇,尤其適合平日想為家人增添一點歡樂的時候。無論是招牌手撕雞的細緻口感,還是各種懷舊味道的小驚喜,這裡都讓人感受到用心製作的誠意。若有機會路過上環,不妨進去試試,滿

🥜五香花生懷舊口味:$58一盒,滿載誠意

🥗小食配搭:爸爸的中華沙律小驚喜 🥰

一人套餐:$48的高性價比之選

呂錦記手撕雞是一家人聚餐時的溫馨選擇,尤其適合平日想為家人增添一點歡樂的時候。無論是招牌手撕雞的細緻口感,還是各種懷舊味道的小驚喜,這裡都讓人感受到用心製作的誠意。若有機會路過上環,不妨進去試試,滿載美味與笑容的一餐,絕對不會讓你失望!
  • 五香花生懷舊口味手撕雞
2024-12-10 34 瀏覽
早2日經過西營盤果頭~行緊途中見到一間手撕雞好似好好味咁😋而且手撕雞又係我至愛食🙂‍↔️咁啱當晚包餃子順便加餸😇所以就買左2人份量試吓~我叫左份川香手撕雞~微🌶️~細嫩多汁,肉質鮮美🙈鹹香適中🤗每一口都能感受到雞味的香濃😐不會有油膩感🤗好有風味感😍份量亦算多😂配白飯/煮麵食一流🙂我同朋友一齊開心share~佢哋個個都話食得津津有味😇會再幫襯過🤤店舖仲有多款雞選擇~亦有選擇套餐🤡

配白飯/煮麵食一流🙂

店舖仲有多款雞選擇~亦有選擇套餐🤡
2024-12-01
被內地譽為手撕雞天花板嘅❣︎呂錦記手撕雞❣︎喺香港開嘅分店越來越多🥳👍🏻西營盤又新開左一間啦,以40種中草藥🌿老湯熬煮,再以24小時冷鏈出貨保持新鮮,堅持用3分鐘現場手撕,之後再加入原湯確保做出最佳口感同調味👍🏻價錢相宜,所以深得街坊歡迎👏🏻分店亦越開越多。❣︎懷舊麻油手撕雞❣︎(半隻)$58手撕雞肉充滿彈性,淋上麻油同芝麻😋👍🏻香氣四溢,充滿鹹香,加餸一流。❣︎一人套餐❣︎$48會跟一人份量手撕雞飯,底部仲鋪滿大量青瓜絲,仲送埋一份小食同一罐飲品😋👍🏻一個人晚飯岩晒,小食我揀左花生🥜炒得超香脆。

❣︎懷舊麻油手撕雞❣︎(半隻)$58

❣︎一人套餐❣︎$48
呂錦記嘅分店開到嚟西營盤了,作為街坊,點都要Try Try🥰店舖地點就喺正街附近,都幾方便。懷舊麻油手撕雞即叫即撕,雞皮顏色金黃油亮,可以揀辣唔辣,Total有六種口味添。我哋揀咗芝麻味,淋上麻油和芝麻,香氣四溢。雞肉很有彈性,輕輕一撕便能分開,麻油潤滑感充滿了香氣。入口帶有一絲微微鹹香,很回甘。小食雞中翼入口凍冰冰,肉質紥實,有肉汁,鹹香適中。雞腎口感很爽脆,味道鮮美,配合特製醬汁,帶有一絲微辣,唔錯!

懷舊麻油手撕雞

小食
雞中翼
入口凍冰冰,肉質紥實,有肉汁,鹹香適中。

雞腎
口感很爽脆,味道鮮美,配合特製醬汁,帶有一絲微辣,唔錯!

2024-12-07 23 瀏覽
吕锦记终于开来了西环从此外卖回家多了一个选择麻油手撕鸡非常的香,在做的时候就闻到了,饿的不要不要鸡爪吃到停不下来!!!小菜微辣,搭配手撕鸡很不错!!建议不要隔夜吃!!会嫩很多
2024-12-06 87 瀏覽
同朋友經過見到呢度新開咗間《呂錦記手撕雞專門店 》朋友話食過覺得唔錯咁我都買返屋企試吓先又可以煮少一餐🤭ღ香辣手撕雞 呢度半隻份量食落又香又麻😋雞味香濃ღ蟲草花水晶雞 係秋冬限定,仲要係人氣no.1!水晶雞用蟲草花蒸製,一打開錫紙,香噴噴~蟲草花獨有嘅菌菇香氣同雞嘅鮮香滿溢而出,雞肉嫩滑juicy,入口鹹香惹味見仲有好多小食選擇每款都係$18咋揀多幾款返屋企加餸先🤗揀咗爽脆雞腎、雞腿骨同惹味菜脯😋
同朋友經過見到呢度新開咗間

呢度半隻份量
食落又香又麻😋
雞味香濃

ღ蟲草花水晶雞

係秋冬限定,仲要係人氣no.1!
水晶雞用蟲草花蒸製,一打開錫紙,香噴噴~

見仲有好多小食選擇
每款都係$18咋
揀多幾款返屋企加餸先🤗

揀咗爽脆雞腎、雞腿骨同惹味菜脯😋
2024-12-06 46 瀏覽
今日去西營盤探一位長者,見附近新開一間呂錦記,於是外買了一盒手撕雞和兩盒小吃上去,和老人家啤一啤。.手撕雞真係名不虛傳,雞肉事先去皮去骨,入口嫩滑細膩,完全無半點多餘脂肪嘅油膩感。雞絲經過精心手撕,大小均勻,配搭少少辣嘅調味,唔會嗆喉,但又啱啱好帶出一點刺激嘅層次感。.青瓜絲同樣係一大亮點,清爽脆嫩,吸收晒雞絲嘅醬汁,食落清新解膩,而炸花生就增添咗一份香脆嘅口感,特別係當佢同雞絲一齊食嘅時候,層次好豐富。最後,嗌埋佢嘅中華沙律,酸甜開胃,完美平衡咗整個餐點嘅鹹香。.老人家食到眉開眼笑,仲話呢啲簡單但有心思嘅菜,先係最正宗嘅家鄉味道。
青瓜醬手撕雞
青瓜醬手撕雞
2024-12-06 48 瀏覽
今日同屋但人係西營盤買海味,見到手撕雞專門店,有多種口味,吸引左我去幫襯。最特別係當場即撕雞肉🍗,大大隻雞即場撕出一絲絲雞肉,我就點左五香花生手撕雞半隻$58,西域孜然手撕雞半隻$60,雞腎一份$18,菜脯一份$18。呢度有中英對照餐牌好貼心既安排☺️五香花生手撕雞大大粒花生鋪係面,脆口入味,有五香味,亦有炒香過花生🥜個種味,濃濃的。呢款手撕雞唔辣,雞味好濃,雞肉質地好似走地雞個種口感,煙韌,有雞味,雞皮方面一啲唔肥,我通通都食曬,有咬口。鳳爪有一隻,意外驚喜煮得好嫩滑,一啲唔硬,雞皮係脆口,單單一隻鳳爪食到好乾淨😍😍如果小食有鳳爪賣我會買來食🤤🤤西域孜然手撕雞🌶️有陣陣孜然味,醬料方面份量岩岩好,1:1既份量,亦都唔會太咸,送飯一流,🌶️有一隻,有微辣,唔食得辣既人都食到,呢種味道好想令日再食🤤雞腎雞腎小食亦都有驚喜!脆口爽口,一啲都難咬😋唔會覺得腥,份量又多,超抵食!

五香花生手撕雞

西域孜然手撕雞🌶️

雞腎

2024-12-06 46 瀏覽
我今日去左西營盤找朋友,經過位於皇后大道西263號地舖,原來開左間呂錦記手撕雞專門店,朋友之前有提過,今日路過,剛好買2個手撕雞套餐 $96。我點左個 原味手撕雞套餐 $48,有原味手撕雞配白飯、小食係原味雞腎、和罐裝可口可樂;朋友點左個 小辣手撕雞套餐 $48,有小辣手撕雞配白飯、小食係小辣雞腎、和罐裝忌廉梳打。我食唔到辣,都係食原味手撕雞啦,份量十足,雞肉嫩滑,好味又好食;少辣手撕雞好惹味,尤其是少辣雞腎,朋友俾我試少少,我都可以食到呀!

• 原味手撕雞
  • 少辣手撕雞
  • 原味雞腎
  • 少辣雞腎
2024-12-06 43 瀏覽
呢間手撕雞專門店遍佈多區最近經過西營盤見到呢區都開咗新店吸引不少附近街坊原本打算買返屋企今晚加餸點知拎到返屋企.未開飯已經當下午茶食咗一半✨手撕雞多款不同口味.有辣有唔辣揀咗西域孜然.非常香口撕開啖啖肉.另外仲有雞脾同雞爪滿滿一盒.份量充足✨蟲草花水晶雞除咗手撕雞之外.水晶雞都好正加入蟲草花.吸收哂湯汁精華用錫紙包裹著.保留肉汁Keep住溫度秋冬必食另外揀咗幾款小食作下午茶 / 宵夜伴酒嘅最佳選擇✨雞腎✨雞翼✨雞腿骨
呢間手撕雞專門店遍佈多區

✨雞腿骨

2024-12-03
下午茶
2024-12-05 23 瀏覽
之前住西環嘅我已經好耐冇返過西環~今晚今日約咗朋友拎嘢重回舊地~咁啱經過見到呢間手撕雞新開張無耐,忍唔住買返啲嚟試吓😂之前食過嘅手撕雞,多數都係得一種口味但今次呢數有好多種口味選擇。我都係揀返最普通嘅麻油口味🤤$58已經有半隻雞份糧👍🏻除咗手撕雞之外,見佢仲有其他小食😁套餐都只係$48有手撕雞飯+小食+野飲~都幾抵食🤤
之前住西環嘅我已經好耐冇返過西環~
今晚今日約咗朋友拎嘢重回舊地~
咁啱經過見到呢間手撕雞新開張無耐,忍唔住買返啲嚟試吓😂
之前食過嘅手撕雞,多數都係得一種口味
但今次呢數有好多種口味選擇。
我都係揀返最普通嘅麻油口味🤤
$58已經有半隻雞份糧👍🏻
除咗手撕雞之外,見佢仲有其他小食😁
套餐都只係$48
有手撕雞飯+小食+野飲~都幾抵食🤤