餐廳: 周記點心 (流心點心)
資訊:

2022-01-05 310 瀏覽
周記點心西環店是我喜愛的食店之一, 但我後知後覺, 最近才知道他們在天后有分店, 而且有私房菜.  當然第一時間安排去試.自己睇圖, 有圖有真相.我地唔止食呢D, 但有時太好味, 你根本會忘記拍照就開始動手.  最後那個懷舊芝麻卷超級正! 我地非常有要求, 而且掩尖的老人家梁女士, 同佢食飯, 無論去五星, 置地定六星中菜, 佢總有野講, 好少讚架, 因為佢自己都煮得叻, 仲要係大廚教.但佢昨晚居然都讚, 全晚無彈過呀! 即係無得彈囉!!!我已經介紹朋友, 會再同屋企人去.

當然第一時間安排去試.

自己睇圖, 有圖有真相.

但佢昨晚居然都讚, 全晚無彈過呀! 即係無得彈囉!!!

我已經介紹朋友, 會再同屋企人去.
麻香花甲
籠仔蟹飯
龍蝦煎米粉
爸爸粟米魚肚羹
題外話/補充資料: 佢地奶茶紅豆冰好味喎, 茶味夠香, 茶底好. 即磨咖啡都唔錯, 但我覺得可以嘗試調校出佢地自己的味道, 而且, 當晚奶的比例好似重左少少, 呢個部份再深入研究下, 咁咖啡同奶茶都無敵就好.
2022-01-04
麻香花甲
籠仔蟹飯
龍蝦煎米粉
爸爸粟米魚肚羹
2022-01-02 243 瀏覽
人大了。冇咩儀式感。能早放工已經謝天。謝地。謝萬神是日收1600 行完工展會 就去天后睇下邊間唔駛唔等位的餐廳春風得意腸面頭係飯素紫菜。好特別皮會甩。小小厚。唔熱。春卷熱。爆餡。多蝦。彈牙。食得出的鮮。配料和諧甜自由一碟close up黑松露灌湯湯底似金寶湯。稀身版。唔好期待好大黑松露呀親!堅皮薄。又爆餡。好滿足。又是蝦。又係唔太熱黃金炸魚片。熱流沙。但可以多多小小好食但同山林道火鍋店__ 上下__比 佢就輸咗皇牌蝦多士well。。。多士好油。吸盡油。唔脆。蝦係彈牙。鮮。多士同餡分離。唔駛為佢而來一向對荷葉籠仔菜情有獨鍾就叫佢:籠仔荷葉蝦醬豬頸肉飯嚟到了,我__!!失望到極。簡直想爆粗。樣唔討好。完全冇蝦醬咸香味。又淡。白賴晒。冇荷香。荷葉包都冇包哂。好似鞋墊咁樣墊底囉已經嬲到震。。。。樽仔奶茶可以的。唔寫啦!
人大了。冇咩儀式感。能早放工已經
謝天。謝地。謝萬神

春風得意腸
面頭係飯素紫菜。好特別

甜自由一碟

close up

黑松露灌湯
湯底似金寶湯。稀身版。
唔好期待好大黑松露呀親!

堅皮薄。又爆餡。好滿足。又是蝦。又係唔太熱

黃金炸魚片。熱流沙。但可以多多小小
好食但
同山林道火鍋店__ 上下__比 佢就輸咗

皇牌蝦多士

一向對荷葉籠仔菜情有獨鍾
就叫佢:籠仔荷葉蝦醬豬頸肉飯

嚟到了,我__!

已經嬲到震。。。。
樽仔奶茶可以的。唔寫啦!

2021-12-13 331 瀏覽
天后周記點心專門店,慕名而來,平日午市經過門口必定排長龍,今日兩點半過後,見冇人排隊,即刻入去試一試先。茶☕️是茶包$10,飲完可以添水。茶包比傳統酒樓的香濃。芝麻蝦多士$48.~選材夠新鮮,蝦肉有咬口,鮮蝦味濃郁,外面沾上一層白芝麻,提升了口感和層次,香脆不油膩 。XO醬炒蘿蔔糕$46~夠香辣嘢味。牛肉球$24/2個~飛一般嘅牛肉球,牛肉有咬口,啖啖陳皮香。這個懷舊的味道很難找。好好味😋叉燒包$24.~叉燒香氣十足,而且完全冇肥肉,味道一流。一口蝦餃~果真不大不少,剛剛一口,裏面沒有肥肉,蝦肉鮮嫩。鳳爪排骨飯~一般般,可能被比下去了。總結:食物材料高質,點心師父師傅用心製作!下次再來。

茶☕️是茶包$10,飲完可以添水。茶包比傳統酒樓的香濃。

芝麻蝦多士$48.

XO醬炒蘿蔔糕$46
~夠香辣嘢味。

牛肉球$24/2個

叉燒包$24.
~叉燒香氣十足,而且完全冇肥肉,味道一流。

一口蝦餃
~果真不大不少,剛剛一口,裏面沒有肥肉,蝦肉鮮嫩。

鳳爪排骨飯
~一般般,可能被比下去了。

總結:食物材料高質,點心師父師傅用心製作!
下次再來。
2021-11-24
外賣送餐
  • 芝麻蝦多士
  • 陳皮牛肉球
2021-12-12 183 瀏覽
眼見有2 、3位廚房師傅 經常脫下口罩至下頷位 處理點心。經樓面職員提點戴回一陣 又脫下。點心質素ok, 但芝麻卷 唔得。環境舒適,樓面員工 有禮, 反應意見後即時處理。但廚房員工 防疫意識低,不會再幫襯。
眼見有2 、3位廚房師傅 經常脫下口罩至下頷位 處理點心。
樓面職員提點戴回一陣 又脫下。

點心質素ok, 但芝麻卷 唔得。
環境舒適,樓面員工 有禮, 反應意見後即時處理。

但廚房員工 防疫意識低,不會再幫襯。
2021-11-20 600 瀏覽
周記點心 (流心點心) (天后) 之前一直都有食開喺西環分店 不過嗰邊附近冇得泊車 所以近附每一次食都會被抄牌🥲呢間點心出名奶皇流心西多士 仲有好多其他特別嘅點心 有別於一般嘅酒樓👍🏻好多點心都好值得試 不過今次就淨係揀咗四款▫️芝麻蝦多士 HKD48幾乎每一台都會點 新鮮製造熱辣辣 芝麻鋪滿晒成塊多士 所以好香口 另外在配搭蝦滑係中間 好q彈 yum yum▫️爸爸粟米魚肚羹 HKD48呢一款係西營盤分店冇的!好足料 好味道!▫️龍仔荷葉鳳爪排骨蒸飯 HKD40我覺得蒸飯黎講呢個價錢都算好抵食既 不過略嫌佢冇乜荷葉味 就只係一個普通嘅鳳爪排骨蒸飯▫️賽螃蟹餃 忘記咗價錢幾特別 不過就冇乜鮮味 如果再揀都係想食蝦餃燒賣多啲😅之前仲有試過春風得意腸,奶黃留心西多士,XO 醬系列 都唔錯 can try💖📍周記點心 (流心點心) (天后)天后琉璃街13號南景樓地舖

好多點心都好值得試 不過今次就淨係揀咗四款

▫️芝麻蝦多士 HKD48
幾乎每一台都會點 新鮮製造熱辣辣

▫️爸爸粟米魚肚羹 HKD48
呢一款係西營盤分店冇的!好足料 好味道!

▫️龍仔荷葉鳳爪排骨蒸飯 HKD40

▫️賽螃蟹餃 忘記咗價錢
幾特別 不過就冇乜鮮味 如果再揀都係想食蝦餃燒賣多啲😅

📍周記點心 (流心點心) (天后)
天后琉璃街13號南景樓地舖
馳名芝麻蝦多士😍黎間好多特色菜 仲有好邪惡既流心奶皇西多士 留反下次堂食先食😋-✨芝麻蝦多士 ($48)啖啖蝦肉好足料 真材實料👍🏻多士好脆好香口 搭左1個鍾反屋企仲好脆口❕-✨凍奶茶 ($24)茶味好濃好地道 吾會太甜 味道岩岩好😍
✨芝麻蝦多士 ($48)
✨凍奶茶 ($24)
茶味好濃好地道 吾會太甜 味道岩岩好😍
2021-08-01 1819 瀏覽
如果你是一人用餐,請剔除周記!周記不歡迎一人用餐,就是有空枱也預留給多人用餐!餐廳負責人,只會款待多人用餐,對一人用餐的回應冷漠,明明有空枱,都説沒有位,也不招呼你等陣,擺出你仲唔走的態度,咪係度阻住做生意!其實天后有很多不錯的餐廳,提供態度友善服務,美味可口菜式,價錢合理,不必無端在周記受氣、白眼,況且價錢並不便宜!周記,你要清楚,客人,不理人數多少,是付出時間金錢到你餐廳品嘗食物,對你餐廳是有期望的,對客人尊重是基本的,而你吔將賺錢把在首位,介意每張枱可坐人數,而忽略對食客服務的質素,真是不敢恭維!
2021-08-01
2021-07-12 2001 瀏覽
路過天后,見到呢間新的點心店。細看之下,發現係上環周記點心的分店,不過空間闊落得多,裝修精緻,感覺高檔一點。這份芝麻卷是雪凍了的,芝麻味香濃,典型中式點心的甜,份量比一般茶樓大。招牌的芝麻蝦多士依然係咁香脆,多士面上的芝麻很香,夾滿又厚又彈的蝦膠,推薦!👆🏼必叫燒賣不過不失,蝦肉足料彈牙,但黑松露和蟹籽都太少,賣相不錯,但完全吃不出任何味。好香好夠麻!淺鍋下面有點著蠟燭保溫,海鮮尚算豐富,下面墊有粉絲。擺盤好靚,炸得夠香脆,卡邦尼芝士味很濃。唯一缺點是飲品要逐杯叫,吃點心沒有無限refill的茶,硬係覺得差啲嘢。

芝麻卷

招牌的芝麻蝦多士

👆🏼必叫

鴛鴦燒賣

香麻海鮮銅

卡邦尼春卷

擺盤好靚,炸得夠香脆,卡邦尼芝士味很濃。

2021-07-10
芝麻卷
香麻海鮮銅
卡邦尼春卷
2021-07-01 1196 瀏覽
開心見到周記響天后開分店,環境跟擺設更覺寬躺及窩心,春風得意腸、蝦多士、山竹牛肉、黑松露湯餃係每次必食、而家重有新菜色… 粟米魚肚羮、籠仔蒸飯,以後週末又多個好地方!

2021-06-30 1207 瀏覽
之前經過見到這間點心店,覺得好靚,門口有餐牌看, 點心看起來十分精緻,有特色, 想著下次帶老人家來一起飲茶, 不過想著想著,很想去, 所以先試試再讓老人家去。 今次兩人去吃,進去之後,侍應安排了個位置給我們坐, 眼看座位差不多也坐滿了。 不知道是經理還是老闆,不斷跟隔壁的客人談天,推薦食物, 之後就去服侍其他人。 檯面上沒有餐牌亦沒有茶水,我們看著她,她彷彿在看不見我們一樣,完全沒有理會我們, 忙完服侍其他客人, 又回到隔壁客人繼續聊天, 我們等了十分鐘, 才叫了她給餐牌,她才好像什麽事也沒有發生一樣,不知是裝傻才給了我們餐牌。 其實我們坐在一個十分明顯的位置, 她又來來轉轉,我們桌上是空空的, 正常也會給餐具/餐牌/茶水。 整個餐廳只有兩個員工服侍客人, 另一位在廚房完全沒有走出來(不過吃的時候看見她出來了)。 這時我已覺得他們的服務態度不太行。 看見茶水原來要另外付十幾元的, 反正自己有水所以沒有加。 叫了一個蒸飯,一個牛肉球,一個糯米飯和奶黃流心包,等待時間正常,5至10分鐘。奶黃包看上去十分細小, 比其他餐廳 的size還要小很多, 可以說一口就吃下去了, 不過是熱騰騰的,正常的一個奶黃包。 牛肉球也正常,只不過不夠熱, 至於糯米飯, 裏面的糯米還是生的, 根本吃不下去,還好經理把它退下去及取消了。 蒸飯也是正常的,也十分大份, 醬料分開給,自己下。 差不多吃完後, 另一面的客人跟經理說, 生菜還是好生, 吃不下去經理拿回去再蒸過, 隱隱約約聽見他罵說生的東西為何還要拿出來。 個人來說,期望越大失望越大。首先是服務態度,然後就是食物還沒有熟, 好在我先試吃了, 不會帶老人家來吃。
糯米飯
奶黃流心包
牛肉球
2021-06-29
2021-06-15 1129 瀏覽
天后又有新開食店,看店名應是西環周記分店。星期六游完水,一家4口來試試。點了7個點心,分別是:1. 蝦多士2. 叉燒包3. 奶皇包4. XO 醬蘿蔔糕5. 咸水角6. 芝麻卷7. 皮蛋蝦卷先說名物蝦多士,確是一流。鬆脆多士夾住蝦膠,隔油做得好,火喉掌握也準備,蝦膠彈性有蝦味。奶皇包及叉燒包一盅兩件,女兒吃了,沒什表示,應和酒樓差不多。咸水角賣相比相片差,味道普通。皮蛋蝦卷香口,皮蛋與蝦的配捨搭新鮮,可一試。芝麻卷香滑,有芝麻香,能分成一片片的。服務貼心,主動加水。
點了7個點心,分別是:
1. 蝦多士
2. 叉燒包
3. 奶皇包
4. XO 醬蘿蔔糕
5. 咸水角
6. 芝麻卷
7. 皮蛋蝦卷

咸水角賣相比相片差,味道普通。
皮蛋蝦卷香口,皮蛋與蝦的配捨搭新鮮,可一試。
芝麻卷香滑,有芝麻香,能分成一片片的。

服務貼心,主動加水。
蝦多士
叉燒包
2021-06-13
蝦多士
2021-06-14 367 瀏覽
Good is very good except that waitress are limited.The shrimp toast was gigantic and very satisfying!Also loved the Black Pepper beef ribs…. The soup dumpling with truffle is a must try!!!! Didn’t get to order the cheese spring roll this time but will come back for sure!