2019-12-26 93 瀏覽
太子依到不停都有新的驚喜,今次又見到一間新的日本居酒屋開,同小可地晚市有一人套餐,當我煩惱食什麼時,見到菜單有救星-二人前,咁我就唔洗諗啦蟹籽沙律蟹籽多到成座山咁,分分鐘蟹籽的比例仲多過青瓜絲,食完哂之後仲有好多蟹籽刺身三點(三文魚、赤身、鯛魚)刺身簡單的主要會食的3款,其他好食就當然,但赤身竟然都唔差,小可赤身會覺得滿意壽司四本(三文魚、油甘魚,北寄貝,蟹籽)簡單四款的壽司,不得不說三文魚超級肥美,魚香魚油超好,另外北寄貝都很肥大新鮮燒物四本(牛舌、手羽,雞軟骨,青椒仔)牛舌是用厚身牛舌,牛香不錯而且有咬口,雞翼都不錯,而且胡椒粉為主的調味,通常是其他的調味粉野菜天婦羅/稻庭烏冬天婦羅同烏冬差唔多到,兩樣一起食就變成有小菜配合,烏冬順滑就當然,而天婦羅都炸得幾好,起碼唔係感覺食粉麵豉湯/甜品-紅豆年糕最後完美的收尾,應該是用日本的紅豆,夠哂甜之餘,配合年糕的軟糯香甜,簡單好食

蟹籽沙律

刺身三點(三文魚、赤身、鯛魚)

壽司四本(三文魚、油甘魚,北寄貝,蟹籽)

燒物四本(牛舌、手羽,雞軟骨,青椒仔)

野菜天婦羅/稻庭烏冬

麵豉湯/甜品-紅豆年糕

2019-12-23 71 瀏覽
放工出太子食飯,朋友想去居酒屋,於是嚟咗呢到。一入到餐廳就覺得裝潢同布置好有心思,處處體現日式味道。本身想點刺身同串燒,後來發現有鍋物,最後決定一人一鍋💕朋友點咗海鮮鍋配海鮮清湯底($158),配料包括赤蝦、蜆、青口、帆立貝、淺草等,仲有大量配菜。而我就點廣島蠔海鮮鍋配北海道3.6牛乳湯底,配料會多咗廣島蠔。我地都加咗$25追加烏冬,仲追加多一客雙色刺身,即三文魚同北寄貝。兩款刺身都好新鮮,三文魚肥美而北寄貝就好鮮甜,正!而2個鍋都好高質,海鮮清湯底清淡健康,又可以帶出海鮮真正既鮮味,配料包括赤蝦、蜆、青口、帆立貝、淺草等。而廣島蠔海鮮鍋配北海道3.6牛乳湯底,顧名思義,就係用咗北海道牛乳,一上嚟就聞到陣陣牛乳香,配菜多咗2隻廣島蠔,其他就同海鮮鍋一樣。我地食完成個鍋之後好飽好滿足💕
放工出太子食飯,朋友想去居酒屋,於是嚟咗呢到。

一入到餐廳就覺得裝潢同布置好有心思,處處體現日式味道。

本身想點刺身同串燒,後來發現有鍋物,最後決定一人一鍋💕

兩款刺身都好新鮮,三文魚肥美而北寄貝就好鮮甜,正!

我地食完成個鍋之後好飽好滿足💕
  • 廣島蠔海鮮鍋配北海道3.6牛乳湯底
2019-12-22 78 瀏覽
今日經過太子買一些東西 亦都打算吃晚飯經過這間居酒屋感覺不錯 就入去睇睇啦!這兒的餐牌應有盡有 有前菜 串燒小吃飯烏冬等等 因為不太想諗嘅關係最簡單就係叫一個二人餐$398 再加一個牛油果炸蝦卷 $88首先送上的是蟹子沙律 分量很多 為今晚的晚飯增添了食慾 青瓜爽脆 配上蟹柳 蟹子和沙律醬 基本上是冇得輸嘅組合跟住係刺身三點 每樣兩件 非常新鮮亦都厚切壽司四件 最愛北寄貝 爽滑好吃燒物四件 一件有四塊大大件牛舌,火候燒得好好夠晒多汁 其他雞翼同雞軟骨都燒得好吃跟住再來個野菜天婦羅 有茄子青椒冬菇同南瓜 炸得夠脆 亦都夠薄呢個時候我哋散叫嘅牛油果炸蝦卷上菜份量超級大一盒有八件 再配上沙律醬食係超級好食!最後每人一碗熱稻庭烏冬 暖暖腸胃 甜品係紅豆年糕 為呢一餐畫上完美嘅句號以每人大概200多元就食到一餐高質嘅日本菜 兼食到好飽下次 係可以encore嘅!!
今日經過太子買一些東西 亦都打算吃晚飯
經過這間居酒屋感覺不錯 就入去睇睇啦!

這兒的餐牌應有盡有 有前菜 串燒小吃飯烏冬等等
因為不太想諗嘅關係最簡單就係叫一個二人餐$398
再加一個牛油果炸蝦卷 $88

首先送上的是蟹子沙律 分量很多 為今晚的晚飯增添了食慾
青瓜爽脆 配上蟹柳 蟹子和沙律醬 基本上是冇得輸嘅組合

跟住係刺身三點 每樣兩件 非常新鮮亦都厚切

壽司四件 最愛北寄貝 爽滑好吃

呢個時候我哋散叫嘅牛油果炸蝦卷上菜

份量超級大一盒有八件 再配上沙律醬食係超級好食!

最後每人一碗熱稻庭烏冬 暖暖腸胃

甜品係紅豆年糕 為呢一餐畫上完美嘅句號

1K
2019-12-20 643 瀏覽
上星期在太子找到了一間優質又合理價錢的居酒屋,餐廳名為「和居酒居」,位置在太子花園街,交通十分方便。餐廳座位不算多,到了7點已經全餐廳滿座。先來一個【刺身六點】刺身有三文魚、赤身、鯛魚、八瓜魚、帶子及甜蝦每件刺身份量十足,味道鮮甜,我個人喜歡三文魚同甜蝦,三文魚啖啖魚油脂充滿在我口腔內,而甜蝦就好creamy 。【韓國馬糞海膽軍腩】海膽帶微鹹,也帶點creamy ,紫菜太重味有點點搶了海膽的味道,但整體上也可接受。【牛油果天婦羅蟹卷】都不能錯過,軟殼蟹炸得不會太油膩,配上牛油果令口感豐富。【蟹籽沙律】超大份,青瓜絲新鮮,加上滿瀉的蟹籽,超fresh!來到串燒【黑豚五花腩】香濃豚肉味,肉質有點乾,但肥瘦分明,入口充斥著滿口油脂。【手羽】一串有兩隻,味道不錯,合格。重點推介【豚肉蘋果】必吃之選,我全餐最愛之食品,豚肉燒得可口,加上富士山蘋果的天然果甜混合,口感腍中帶爽,十分滋味。想吃一定是趁早order,因為每日限量發售,本想再追加但可惜已sold out。【豚肉露荀卷】豚肉夠香,露荀鮮甜,在卷物上加了少許黑椒,使肉味更提升。

餐廳座位不算多,到了7點已經全餐廳滿座。

先來一個【刺身六點】
刺身有三文魚、赤身、鯛魚、八瓜魚、帶子及甜蝦

• 豚肉露荀卷
2019-12-19 469 瀏覽
太子旺角都有不少美食,但日式和食又有幾多間?今日來到和居酒屋,嚐嚐他們的味道。裝修甚具傳統居酒屋風格,店內有令人亮眼的日本酒牆,放置了多款日本酒,極具氣派。另一邊掛滿了紙傘,紙傘中更畫滿了日式彩畫,滿滿的心思。坐位與坐間有一定距離,坐得相當舒適。晚市提供定食可供選擇,叫得套餐點都會抵d。海膽魚籽香蔥拖羅蓉丼 套餐均配味噌湯、小食,淨睇賣相都攞哂分。魚籽粒粒飽滿,入口輕咬即有爆醬的感覺,相當澎湃。海膽新鮮飽滿,味道濃厚。掃羅魚蓉滿滿的,味道甘香無比,而且口感軟滑,油脂濃香。小食 - 雞軟骨雞軟骨炸得剛剛好,而且粒粒有肉有軟骨,香脆又惹味。串燒一本牛舌芯非常厚身,口感彈牙且爽口。手羽肉質嫩滑,更為客人把雞翼反開,方便進食。雞腎爽彈牙而不靭,充滿著燒烤的香氣。甜薯仔入口鬆軟,甜味十足。焦糖燒菠蘿來到時已聞到其香氣四溢,咬落香甜多汁,真是一試難忘。

另一邊掛滿了紙傘,紙傘中更畫滿了日式彩畫,滿滿的心思。

坐位與坐間有一定距離,坐得相當舒適。

晚市提供定食可供選擇,叫得套餐點都會抵d。

海膽魚籽香蔥拖羅蓉丼
套餐均配味噌湯、小食,淨睇賣相都攞哂分。
海膽魚籽香蔥拖羅蓉丼

魚籽粒粒飽滿,入口輕咬即有爆醬的感覺,相當澎湃。

海膽新鮮飽滿,味道濃厚。

掃羅魚蓉滿滿的,味道甘香無比,而且口感軟滑,油脂濃香。

小食 - 雞軟骨
雞軟骨炸得剛剛好,而且粒粒有肉有軟骨,香脆又惹味。

串燒
一本牛舌芯非常厚身,口感彈牙且爽口。
手羽肉質嫩滑,更為客人把雞翼反開,方便進食。
雞腎爽彈牙而不靭,充滿著燒烤的香氣。
甜薯仔入口鬆軟,甜味十足。

焦糖燒菠蘿
來到時已聞到其香氣四溢,咬落香甜多汁,真是一試難忘。
焦糖燒菠蘿
今日係花園街附近見到呢間幾有特色既居酒屋🏮見到有定食供應,價錢合理!幾吸引🥰定食仲包左麵豉湯,小食/刺身😋,就揀呢間啦!入到去環境好靚,裝修到好有日本居酒屋既feel,好彩我地早入去,晏多少少已經全店full哂,要等位!下次來既時間一定要訂定位先喇!除左定食套餐外,餐廳仲推出左火煱套餐🥰天氣咁凍,又幾岩喎!揀左個壽喜鍋湯底🥘好豐富喔!有一份肥牛,雜菜,金菇,雜菜,芋絲,豆腐,冬茹,紅白蘿蔔等等。肥仔色澤好靚,睇落新鮮好靚。襯呢個壽喜湯底夠哂濃味,又嫩肉。正!仲俾左住蛋我地落係鍋,令到個湯底更加好味。另外加左$88叫左一板 海膽刺身食😄好抵食!海膽海水味道濃郁,夠哂creamy!配上青瓜絲同紫菜包黎食,好滋味!四色刺身丼定食🍣🍣意想不度,呢度既刺身質素咁好!仲要係厚切切身。三文魚,油甘魚,帶子,同牡丹蝦,各款兩件。款款都食得出好有鮮味新鮮,好肥美呀🤭同碗飯都幾大,可以share一齊食!配小食一份:炸雞軟骨炸到金黃香脆,熱辣辣,好好味。好快俾我地清哂😂😂另外叫左串燒雞腎同南蠻炸雞🍗,呢度既炸物都唔錯喎!香脆既炸雞配上酸酸甜甜既南蠻醋同他他醬,原來係冷盤小食黎,夠哂開胃又解膩呀。雞腎亦燒到夠
定食仲包左麵豉湯,小食/刺身😋,就揀呢間啦!

除左定食套餐外,餐廳仲推出左火煱套餐🥰
天氣咁凍,又幾岩喎!

揀左個壽喜鍋湯底🥘好豐富喔!

仲俾左住蛋我地落係鍋,令到個湯底更加好味。

另外加左$88叫左一板 海膽刺身食😄好抵食!

四色刺身丼定食🍣🍣
意想不度,呢度既刺身質素咁好!仲要係厚切切身。

三文魚,油甘魚,帶子,同牡丹蝦,各款兩件。
款款都食得出好有鮮味新鮮,好肥美呀🤭
同碗飯都幾大,可以share一齊食!

配小食一份:炸雞軟骨
炸到金黃香脆,熱辣辣,好好味。
好快俾我地清哂😂😂

另外叫左串燒雞腎同南蠻炸雞🍗,呢度既炸物都唔錯喎!

雞腎亦燒到夠哂爽口煙韌,配上燒汁更突出味道!
呢間居酒居真係令人食到好滿足😋😋😋
2019-12-19 48 瀏覽
和居酒屋@太子,價錢公道性價比高。晚市定食:四色魚生丼($138)有三文魚、油甘魚、帶子及甜蝦四款,足料至極,而且款款都幾新鮮呢!晚市定食附送炸脆粒小食,香口的炸雞軟骨。蟹籽沙律($48): 青瓜爽脆,蟹柳絲蟹籽加沙律醬,非常開胃。金龍大蝦卷($108):栩栩如生的金龍大蝦卷,賣相精緻,份量十足,大蝦卷加蟹籽及脆米,小朋友一定鍾意。居酒屋一定有串燒,手羽($28)及一本牛舌芯($48):燒牛舌非常厚呢!麵豉免治雞肉($25)、黑豚五花腩($22)、甜薯仔($18)、雞腎($22):賣相同食味俱佳,特別係黑豚五花腩,豬腩肉加黑椒味道好夾。
和居酒屋@太子,價錢公道性價比高。

晚市定食:四色魚生丼($138)

晚市定食附送炸脆粒小食,香口的炸雞軟骨。

金龍大蝦卷($108):

居酒屋一定有串燒,手羽($28)及一本牛舌芯($48):

燒牛舌非常厚呢!

2019-12-15 102 瀏覽
Discovered this hidden gem on a Friday night in price Edward. So satisfied and happy that we found this place. We picked the dinner set for two B as we were craving for some good steak. Luckily we picked the correct option, the first appetizer first arrived which was the sashimi in 4 style. Salmon was fat and tasty 😋 prawn were fresh too, it was a good start. second came the avocado salad with sesame sauce, mixed with tomatoes. sushi then arrived with salmon, octopus...etc. very delicious once a
sushi then arrived with salmon, octopus...etc. very delicious once again.
we then picked a few skewers, beef tongue, pork belly both were grilled perfectly and delivered in a high standard.
we then ordered grilled chicken minced meat wrapped with mint leave, scallops wrapped with bacon. Both skewer was creative and tasty.
second appetizer of the set then arrived with six different kinds of veggie tempura! Wow we didn’t expect the quality to exceed our expectations!!!
main dish then arrived next which we picked the steak option as the cod fish was out of stock already at 8pm. Beef was super juicy and again, cooked perfectly, indium rare with my Favourite sauces on top.
the set also came with two bowls of miso soup, fried rice with egg and salmon. WOWOW!!!! The rice was so yummy and every bit of rice was really well cooked. Both of us loved it!
last ended with red bean dessert which was a cooked mochi, mochi itself wasn’t sweet but the red bean is so again, perfect match!
2019-12-09 100 瀏覽
同男友買完盆栽🎍係花園街附近搵嘢食🤤見呢間啱啱轉左牌開店就入去試吓❣️我地坐左係卡位🙃地方都幾闊落坐得好舒服😌而且裝修好有去左當地🇯🇵嘅感覺❣️卡位有啲咕𠱸而且仲係白雪雪好乾淨呀👍🏻仲未算太餓所以就叫左個主食➕小食share就算🙃入正題先❣️🔺鮪魚三色丼🔺套餐附送麵豉湯同埋小食炸雞軟骨❣️首先主食有三款拖羅刺身🤤顏色吸引見到已經流口水🤩仲要超厚切👍🏻新鮮又多油脂口感豐富❣️飯有啲青瓜絲➕酸疆➕紫蘇❣️無咁寡✅另外炸雞軟骨有啲似濃味版嘅麥樂雞味🤣略嫌有啲咸同油左啲🥺🔺韓國馬糞海膽一板🔺嘩😍密密麻麻嘅海膽呀❣️鮮黃色呀🤩望落去好新鮮👍🏻一啲腥味都無❣️另外wasabi係即磨食落去一啲都唔辣同攻鼻❣️同場仲有啲青瓜同紫菜可以包著食✅中和肥膩感❣️🔺豚肉露荀卷🔺露荀好爽口無渣👍🏻豚肉包得好紮實唔鬆散❣️夾起無難道👍🏻🔺三文魚腩壽司➕日本帶子壽司🔺兩款壽司都好肥美兼入口即溶❣️🔺日本青椒仔🔺好多木魚呀🤩比平時食嘅青椒再軟身啲👍🏻🔺甜薯仔🔺用左牛油煮✅唔錯👍🏻🔺Redbull梅酒🔺飲完好醒神❣️開車好精神😂題外話❗️menu唔算多選擇❣️食套餐化算啲🙃

🔺日本青椒仔🔺好多木魚呀🤩比平時食嘅青椒再軟身啲👍🏻

🔺甜薯仔🔺用左牛油煮✅唔錯👍🏻

🔺Redbull梅酒🔺飲完好醒神❣️開車好精神😂

題外話❗️menu唔算多選擇❣️食套餐化算啲🙃
2019-12-08
2019-12-08 86 瀏覽
今日去到旺角搵食,經過花園街嘅一間日式居酒屋,俾佢嘅門面吸引,就入咗去食啦!店舖環境非常不錯,好有日本居酒屋嘅風味。食物方面,亦有多款選擇,包括刺身、壽司、串燒、燒物同丼飯等,非常多元化!我哋叫咗多款食物👇🏻鰻魚丼飯:非常高質,而且足料,配料如紫菜同蛋絲都非常多。極力推介這款丼飯!金龍大蝦卷:又係非常吸引,蟹子非常多,入口卜卜趣。炸雞軟骨:新鮮出爐,香脆可口,又Juicy🤟🏻串燒牛舌同雞腎:牛舌大推,厚度剛好,配合孜然粉味,食唔停口。最後叫埋三文魚子壽司同海膽壽司:材料極新鮮,三文魚子咸度適中,海膽又鮮甜,食完有幸福的感覺。總括來講,食物水準高,服務態度好,座位舒服,下次都會再嚟幫襯。
店舖環境非常不錯,好有日本居酒屋嘅風味。
食物方面,亦有多款選擇,包括刺身壽司、串燒、燒物同丼飯等,非常多元化!
我哋叫咗多款食物👇🏻
金龍大蝦卷:又係非常吸引,蟹子非常多,入口卜卜趣。
炸雞軟骨:新鮮出爐,香脆可口,又Juicy🤟🏻
天氣轉凍,最適合打邊爐,不過,朋友卻有不同睇法,認為吃日本菜較好,所以,放工後,隨她來到太子吃飯。「和居酒屋」位於花園街,地點就腳,離地鐵站約3分鐘路程。店舖裝修雅致,充滿日本風。晚市定食非常吸引,價錢貼地,而且隨餐更附送小食/刺身及味噌湯。網燒牛扒定食 牛扒定食附送味噌湯、刺身一客,牛扒肉質嫩滑,味道甜甜的,肉汁豐富,帶有點點脂香,非常適合佐飯。刺身是三文魚,共有三大塊,單單看色澤已經知道非常新鮮,帶有三文魚獨有魚油香味,甘香肥美。海膽魚子香蔥拖羅蓉丼丼飯配味噌湯小食一客,賣相吸引,丼飯上鋪了滿滿的刺身,如:海膽、三文魚籽、拖羅蓉及蛋卷片, 海膽入口即滆,回甘味濃,三文魚籽帶有淡淡鹹香,鮮味十足,拖羅蓉口感綿密,肥美甘香,佐飯非常好吃。牛油果天婦羅蟹卷牛油果甘香,口感油潤,天婦羅蟹酥脆香口,配上脆卜卜的蟹籽,超讚。稻庭烏冬烏冬可選擇熱或凍,烏冬口感QQ,非常彈牙,掛上熱湯,非常好吃。

「和居酒屋」位於花園街,地點就腳,離地鐵站約3分鐘路程。

店舖裝修雅致,充滿日本風。

網燒牛扒定食

海膽魚子香蔥拖羅蓉丼

牛油果天婦羅蟹卷

稻庭烏冬
2019-12-02
2019-12-07 56 瀏覽
人均200蚊左右都食到高汁日本嘢,旺角呢條街餐廳好多,但唯獨有2間特別引人注意,1間係越南餐廳,另一間就係呢間和居酒屋⛩氣氛比人一種好舒適寧靜嘅感覺,裝修好別致,座位坐得闊落。👍🏻Menu種類多,沙律刺身壽司,到串燒料理燒物都有,鍾意飲sake嘅仲會有一d送酒小食。唔想諗嘅嗌個定食都係100左右,有埋麵豉湯刺身/小食🥰刺身嗌左2款 : 厚切三文魚腩($62),日本帶子($48)刺身好新鮮,切得大方,厚度目測都有成4cm一塊,魚油亦豐富😳壽司嗌左4款 : 劍魚腩,北寄貝,八爪魚同韓國馬糞海膽軍艦。價錢廿幾到卌幾,特別想講個海膽軍艦,海膽size細細粒但比得好多,好甜,卌幾有2件食得過🤤串燒分別有雞軟骨,黑豚五花腩,豚肉蘋果同牛舌。而其中,牛舌($48)水準最高!一串4塊,厚度足夠,食得好過癮☺️最尾驚唔夠飽嗌多個咖哩牛肉烏冬($78),好大碗,成餐落黎十分滿足😳 頗有水準嘅一間日本餐廳。

厚切三文魚腩刺身
厚切三文魚腩刺身
2019-12-06 55 瀏覽
估唔到喺太子花園街搵到間幾正嘅日本餐廳,環境舒適幽靜,嘢食又好食!晚市套餐好抵食。天婦羅稻庭烏冬餐$128有味噌湯同埋刺身一客。 烏冬係優質嘅稻庭烏冬,爽滑彈牙,湯底亦夠清甜。 天婦羅有六件,其中兩件係蝦天婦羅,其他都係啲蔬菜,炸漿唔會太厚,熱辣辣。最估唔到餐嘅刺身係三大件三文魚,厚切,鮮味,遠超預期。四色魚生丼餐$138包味增湯同埋小食,小食係脆脆有嚼勁嘅炸雞軟骨,份量唔少。魚生丼又係估唔到咁大份,全部刺身都大大件厚切嘅,仲有一件甜蛋添。 刺身新鮮無雪味,好優質。 最正係個帶子同牡丹蝦,綿滑有質感。黑豚五花腩油脂豐富夠香口。豚肉蘋果呢款串燒第一次食,配搭新穎又簡單!手羽係我必點嘅串燒。鹽燒三文魚水撥好肥美,啖啖魚油香味。麵豉免治雞肉最出色,用左紫蘇葉去包裹,好清新!最後焦糖燒菠蘿做甜品,正!比預期中出色,唔少菜色都有驚喜。

晚市套餐好抵食。

最估唔到餐嘅刺身係三大件三文魚,厚切,鮮味,遠超預期。

黑豚五花腩油脂豐富夠香口。

豚肉蘋果呢款串燒第一次食,配搭新穎又簡單!

手羽係我必點嘅串燒。

鹽燒三文魚水撥好肥美,啖啖魚油香味。

麵豉免治雞肉最出色,用左紫蘇葉去包裹,好清新!

最後焦糖燒菠蘿做甜品,正!

比預期中出色,唔少菜色都有驚喜。
2019-11-25 135 瀏覽
今晚想吃日本菜,剛行過這間餐廳,看似日本居酒屋,即管試試看。入餐廳後即點兩杯Sapporo 生啤,說已售罄,再點樽裝的也沒有,最後只能點一杯Asahi生啤,不幸這杯生啤是完全沒有氣,幸好老闆肯退回,之後點了一支梅酒,也算是可以吧。食物方面點了炒野菜,炸蝦金龍卷,牛脷,雞翼,日本青椒,蘆筍黑豚肉等燒物......最後是失望而回!牛脷是燒過火的,雞翼也燒得十分乾,需要大大改善呢!服務也不貼心,可能是要減成本的原因吧!希望他們能改善😣
2019-11-24
2019-10-22 189 瀏覽
每個星期都必經,終於有機會試下叫左一個咖哩牛肉烏冬同三文魚親子丼話說咖哩湯好難整得好食啦😅佢又整得幾好味,但個湯入面有好小好小既一舊舊哩到整得唔係咁好三文魚親子丼係餐泥既三文魚同魚子都幾親鮮,個餐仲配一個小食而今晚個小食係雞軟骨一望落去碗飯好似好細碗咁但食落去我都覺得好飽
每個星期都必經,終於有機會試下

叫左一個咖哩牛肉烏冬
同三文魚親子丼

話說咖哩湯好難整得好食啦😅
佢又整得幾好味,但個湯入面有好小好小既一舊舊
哩到整得唔係咁好

三文魚親子丼係餐泥既
三文魚同魚子都幾親鮮,個餐仲配一個小食
而今晚個小食係雞軟骨
一望落去碗飯好似好細碗咁