2024-08-31 224 瀏覽
和平飯店係全商場唯一嘅上海菜餐廳😋亦係我家的食堂😍可惜於八月三十一日租約期滿😔於是相約家人開餐先😋先來自選四小碟👍鎮江餚肉、海蜇青瓜、花雕醉雞、四喜烤麩👍酸辣湯生煎牛肉餅不等你小籠包上海排骨擔擔麵👍紅燒排骨粒湯麵酸菜魚套餐👍魚片非常嫩滑👍👍勝瓜炒魚片👍紅油炒手黃金蝦球高力豆沙
2024-08-24 376 瀏覽
唔好意思唔係講食,因為冇得比你食,我表達能力差,辛苦各位眼睛。由於朋友介紹話好食,所以想黎試下,6點幾近7點黎到,晚市岩岩開始一陣,見門口冇人等位,所以就快快腳走去拎飛攞位,見下一個號碼到我地,諗住好快就有得入去啦,點知等左15到20分鐘都仲未叫飛,而且門口又長期冇人睇住,所以就行入場內望一望睇下有冇位。入到場內見到有成6~7張4人空檯就覺得奇怪,咁岩個部長又走出黎問我地幾位,咁我地就答佢‘’4位‘’ 又再問下佢 ‘’入面有好多空位係味可以嗌飛比我地入去?‘’點知個部長聽完冇帶位不特止,仲粒聲唔出咁走左去同同事傾計傾左成2,3分鐘,然後又走左去完全唔理我地,最後我地就咩都冇食過就走左嚕。所以大家想食好野唔一定要黎呢間,就算好食到可以升仙都唔需要揀呢間野,因為佢地根本唔休做,所以都唔洗浪費時間同錢黎排隊同洗費。當然我以上講既都只係個別例子,我始終都冇入到去食,純粹表達比大家知,你想入去食佢都未必比你食,何必要作賤自己去埋呢啲地方呢?感謝您地睇哂我呢編廢話,謝謝。
感謝您地睇哂我呢編廢話,謝謝。
2024-08-24
  • 黑口黑麵
2024-06-21 997 瀏覽
今天與三位朋友一行四人來到了V Walk的和平飯館試一試。點了幾道菜來分享:- **鱔糊**:鱔魚滑嫩,醬汁濃郁,但味道偏甜了一些。- **上海粗炒**:麵條彈牙,蔬菜新鮮,整體口感不錯。- **麻婆豆腐**:豆腐軟嫩,辣度適中,但麻味稍微不足。- **小籠包**:皮薄餡多,湯汁豐富,但有點偏鹹。- **東坡肉**:肉質軟爛入味,肥而不膩,是整頓飯中最令人滿意的一道。- **炒飯**:米飯粒粒分明,配料豐富,但略感油膩。總共花了$809。整體來說,食物味道普普通通,但服務挺不錯,服務員很有禮貌且反應迅速。用餐環境也挺舒服,適合朋友聚會。

- **鱔糊**:鱔魚滑嫩,醬汁濃郁,但味道偏甜了一些。
- **上海粗炒**:麵條彈牙,蔬菜新鮮,整體口感不錯。
- **麻婆豆腐**:豆腐軟嫩,辣度適中,但麻味稍微不足。
- **小籠包**:皮薄餡多,湯汁豐富,但有點偏鹹。
- **炒飯**:米飯粒粒分明,配料豐富,但略感油膩。

2024-06-17 700 瀏覽
星期一夜晚收工趕嚟食,21:26點菜,本身都怕職員嫌棄我吔夜媽媽嚟阻住佢吔收工,但男經理及女服務員s非常友善。只要盡快點菜及10:30前離開就没有問題。排骨擔擔面:大塊有骨豬扒,濃郁花生湯底,麵也很滑🩵葱油淋雞:老公話好食,調味不錯也有雞味💛津白肉絲年糕:略嫌豉油汁少咸,但年糕無炒到一pat pat,配料冬菇洋蔥也足,賣相吸引💚🩷原來老公是這個集團的會員,點餐後才醒起,臨時詢問相關優惠,經理和女職員也耐性解釋和送菜式,非常感謝胖😀

排骨擔擔面:
大塊有骨豬扒,濃郁花生湯底,麵也很滑🩵

葱油淋雞:
老公話好食,調味不錯也有雞味💛

津白肉絲年糕:

2024-06-17
  • 排骨擔擔麵
  • 蔥油淋雞
  • 津白肉絲炒年糕
2024-06-15 645 瀏覽
依間野食物係ok, 都算抵食,因為有hsbc red 卡優惠 不過吾會再光顧。。。話說訂左6:30 食晚飯,今日已經好大雨,勁多人入parking , 停車場full 左 , 排緊隊入去。。6:32 泊好車, reception 個女人打黎 "你幾點到?" "我係停車場,比15分鐘我" ; "我地吾會留枱比你架喇,好多人等緊" "下,我係停車場喇wor ,你都比我泊左車先" "你無親戚一齊食咩?吾可以叫距黎攞位咩?你依家即刻上黎呀!我地係吾會比張枱你!"跟住聽到距同後面既同事對話: 距話要15 分鐘wor。。。" 跟住cup 左我線, 我個下真係火都黎埋。。。其實香港飲食業有你依d 咁好態度既前台,真係多謝你。。 希望你一世做死依份工,間餐廳快d 摺喇
2024-06-15
生日
2024-03-12 1765 瀏覽
有朋友週中找我去食午餐,想找個可以簡簡單單,有位坐得舒舒服服,不需要趕時間食完即走,可以方方便便,坐下,飲茶聊天,講下嘢的地方。我便order 了個排骨擔擔麵加個時菜。個排骨是okay 的,而我自己便鍾情擔擔麵的濃湯底,有很多花生粒,湯的味道很好。可惜,份量不算多,麵條很快便吸收了很多湯,如果食到一半,可以加湯便好了。今次的彩蛋十分適合小朋友的,便是這商場中其中的一個出口,有全南昌唯一一部的自動棉花糖機。

2024-02-28 1307 瀏覽
黎到南昌呢邊行下就搵埋野食,其實呢邊比較少黎,見到和平飯店好似幾好咁,環境望落夠寬敞就於是食呢間,都等左一陣位。環境算寬敞位置都夠闊不過食物質素真係比較一般了,呢個價錢 本身諗住有更好既食物質素,點知質素就比較一般,而且部分份量太少了。醉雞酒味唔夠濃,雞絲粉皮唔夠凍。津白同粗抄味道就算是正常。不過炒飯食落有燶味,唔知係咪炒得太勁,食唔到了。小籠包味道正常,沒有特別之處又唔算係好多料又多汁個種。呢個價錢就覺得唔值。總結黎講,失望既一餐了,食物質素唔值呢個價錢。

醉雞酒味唔夠濃,雞絲粉皮唔夠凍。

津白同粗抄味道就算是正常。

不過炒飯食落有燶味,唔知係咪炒得太勁,食唔到了。

總結黎講,失望既一餐了,食物質素唔值呢個價錢。
2024-02-03 1023 瀏覽
揭開食物地圖,今次目標係和平飯店。手開工,小籠包先上陣,啱啱好嘅肉汁一咬即流,真係夠晒滋味👍。生煎牛肉餅外皮脆卜卜,牛肉鮮味,又有汁水,好正!擔擔麵花生味夠曬香,微辣帶勁,但個炸排骨啲分量似乎炸過頭,硬淨淨,希望下次改善。至於脆皮豬手,聽話脆得嚟唔會乾,試過之後確係入口即化,不過味道就重咗嗰丁點😅。食完今次嘅豐富晚餐,上海粗炒同炒年糕實在引起我注意,粗炒唔只肉條鮮美,連時蔬都曬味,而炒年糕口感軟糯,個湯汁完全浸入年糕每一角落,味道夠晒層次!時蔬竹笙配搭得嚟清新,炒飯類又唔油膩,有調頭味嘅打算。最後嘅酸辣粉麵,辣中帶酸,平衡得好好;高力豆沙,熱辣辣嗰陣最正!下次同朋友拉隊再衝,再揀幾樣新嘗試🥢😊🔥。

2024-01-02 956 瀏覽
叫左雞絲粉皮同兩個排骨擔擔麵(午市套餐)粉皮偏鹹 麻醬唔夠濃味擔擔麵一般 排骨偏乾擔擔麵等左半個鐘以上 出左一碗 另一碗冇左追左兩次單不過待應態度良好 解釋漏單情況最後因為時間趕 所以決定取消最後一碗麵
叫左雞絲粉皮同兩個排骨擔擔麵(午市套餐)
粉皮偏鹹 麻醬唔夠濃味

不過待應態度良好 解釋漏單情況

最後因為時間趕 所以決定取消最後一碗麵
2024-01-02
2023-11-29 1220 瀏覽
今晚想找順德菜,但附近沒有,所以就選擇哩間上海菜聽電話訂位的先生幾有禮貌。但負責我果區的女侍應就吾多得啦- 吾太識聽識講廣東話都算啦,佢一講野就哄到好近,就算無covid 都吾好啊- 成日偷雞系度玩電話,吾留意客人。餐廳裝修簡單乾淨,還保留當時covid 19 的屏風,其實睇落都幾好睇,吾需要好似其他酒樓拆曬。筷子每人兩對,不同其他酒樓黑白各一,佢係長短各一,覺得更容易分。楊梅骨($106)2分- 吾知道系冷氣太冷定系無人上菜,食落都吾系好夠熱- 楊梅味道吾夠- 排骨都吾硬,OK。糖醋魚塊($108)2分- 哩碟一比較碟排骨又真系太細碟- 粉比較厚- 糖醋味都合格火腿津白($96)4分- 哩碟系最好的,菜又熱又煮得夠火候。白飯($15)- $15蚊都已經貴,但睇相都知道好硬,好似飯煲底,又似生冷降。真系又一次明白點解咁多人返大陸食。

今晚想找順德菜,但附近沒有,所以就選擇哩間上海菜

聽電話訂位的先生幾有禮貌。但負責我果區的女侍應就吾多得啦
- 成日偷雞系度玩電話,吾留意客人。

楊梅骨($106)2分
- 吾知道系冷氣太冷定系無人上菜,食落都吾系好夠熱
- 楊梅味道吾夠
- 排骨都吾硬,OK。

糖醋魚塊($108)2分
- 哩碟一比較碟排骨又真系太細碟
- 粉比較厚
- 糖醋味都合格

火腿津白($96)4分
- 哩碟系最好的,菜又熱又煮得夠火候。

白飯($15)

真系又一次明白點解咁多人返大陸食。

楊梅骨
糖醋魚塊
火腿津白
白飯
2023-11-28
火腿津白
2023-10-18 1242 瀏覽
昨天午市和朋友來和平午餐,蒸餃皮非常非常厚,連一向覺得好味嘅生煎包退步了,底部不再脆,內裡是乾乾的肉團,两樣都不好吃。客飯方面:酸甜魚塊皮是韌的,上海年糕勁油,少料,只吃出年糕的粉味,調味也不好,厨師似趕工,冇在醬汁方面下心思!只有酸菜魚好味,魚份量足,夠滑,辣度適中!小食方面:粉皮及燜竹笋不錯;但淆肉,較硬,不鬆軟,可不試!员工及男收銀服務態度很好。午市非常非常嘈!
2023-09-23 2866 瀏覽
今次去左呢間牛角集團Kabu旗下既中菜館食晚飯,我有金會員又有d優惠卷就黎試下啦🤪我有張卷換左個前菜拼盤,原價($158),我揀左雞絲粉皮,花雕醉雞,同埋海蜇伴青瓜,老實講,雞絲粉皮同海蜇青瓜真係好普通,我下次會揀其他款,呢個價錢黎講可以話係伏‼️ 個花雕醉雞就唔錯,想叫前菜呢款就揀得落手👌🏻主菜我地揀左不等你小籠包($52),呢個又幾正,佢裡面真係整到有熱湯,所以要小心辣咀🙌🏻跟住就叫左個松子桂花魚($288),呢個魚就好似咕嚕肉咁,但就係用炸魚做既,條魚都好大條,肉質唔錯,如果鐘意食咕嚕肉就岩曬,佢整得幾好食👍🏻最後就係砂鍋濃湯餛飩雞($168),佢成半隻雞係度,可能有人會覺得雞肉‘鞋'唔鐘意食,我就覺得啖啖肉唔錯,個湯都好味,可以分到大約6-7碗左右,而佢個雲吞係鮮肉黎,感覺同小籠包有d似,所以都係屬於好食既😋佢一開始個前菜真係失望,要錢我一定唔會叫,不過免費就由佢🤷‍♂️ 好彩佢既主菜唔錯,價錢算中間偏貴,如果鐘意食呢類川滬菜既都可以試下👌🏻

2023-08-27
2023-08-15 1489 瀏覽
难吃到爆 男收银态度恶劣 简直不可理喻 不会再光顾 超级差评 油焖笋又干又老 木耳都不知道是不是用什么水泡过 总的来说难吃 门口男收银 态度很恶劣 不知道哪来的底气?绝对不会再去 超级烂
难吃到爆 男收银态度恶劣 简直不可理喻 不会再光顾
2023-08-15
2023-08-03 1656 瀏覽
今晚同屋企人嚟食個飯,呢間環境舒服,服務態度好好👍🏻今次試左幾款小菜,值得分享一下!🐓蔥油淋雞這道菜的雞肉很嫩,搭配著蔥油的香氣,口感非常好。蔥油的味道不會太濃,雞食落脆口,岩哂我的口味。🥟不等你小籠包這道小籠包皮薄餡多,湯汁鮮美,一口咬下去就能感受到豐富的口感。一籠有四粒,岩哂一家人分享。🥬瑤柱扒翡翠苗翡翠苗非常新鮮嫩綠,瑤柱的味道也很鮮美。整道菜的味道不會太重,適中的鹹度和清淡的味道讓我吃得很舒服。🫔豆沙窩餅這道甜點非常美味,豆沙餡香甜可口,餅皮鬆脆但不會太甜。整個甜點的味道很搭,讓我一口接一口忍不住吃下去。

🐓蔥油淋雞

🥟不等你小籠包

🥬瑤柱扒翡翠苗

🫔豆沙窩餅

2023-07-31 1141 瀏覽
食物一般,疫情前來覺得食物不錯,而且坐得舒服,所以特意推薦家人來吃。誰知來到,兩張小桌,10個人擠在一起,站都站不起來,超級不舒服,放碗的地方都幾乎沒有,桌上還有一個大茶壺、開水壺,真的不明白餐廳為什麼要利用每一寸地方,即使食物多好吃,但位置不舒服,也不會再來,最讓人不滿的是食物真的很一般,例如叫了個鮑魚雞煲,鮑魚超鹹,雞塊竟然沒味道,第一次吃到這麼難吃的雞煲,大失所望,不會再幫襯,而且價錢也不平
2023-07-30