2021-04-26 1676 瀏覽
呢間介紹fd來試,最後不負眾望,朋友們食完都有讚無彈和平飯店好少分店,但因為自己住南昌,有地利優勢,之前試過之後就中意左了,納入飯堂之選,今次來到發覺有張新menu,有好多自己都未試過款式,例如芫茜水餃,楊梅排骨,鹹肉百頁小棠菜同埋梁溪脆鱔,最值得一試係:無酒精嘉士伯啤酒,對於唔飲酒嘅我,簡直係恩物,但又保留到麥味同啤酒氣味,完全唔知出左啲咁好嘅產文,最緊要係駕駛人士都飲得菜都係大大碟,價錢好親民,味道keep到水準,推介P.S. 有會員記得儲埋分同埋用會員優惠,再做埋商場積分登記
呢間介紹fd來試,最後不負眾望,朋友們食完都有讚無彈

菜都係大大碟,價錢好親民,味道keep到水準,推介

2021-04-24
  • 紅油抄手
  • 涼拌茄子
  • 黑醋涼拌木耳
2021-04-05 1573 瀏覽
【 抵食上海菜 】我地真係好鍾意去大角咀V Walk的和平飯店食上海菜,經濟實惠之選!今次有6個人去食,分左兩張枱,店員幫我哋安排兩張枱係最接近的,而且可以坐窗口位,一大排落地玻璃窗令餐廳環境好光猛,光線充足,人都精神d!假日無左套餐優惠,不過散叫一樣好抵食,我哋叫左小籠包,雞絲粉皮,生煎牛肉餅,雪菜蝦仁炒飯,蔥油開洋拌麵,排骨湯麵,砂鍋醃篤鮮。會員食夠$400或以上可以免費送一碟糖醋魚,原先以為送的會係幾塊的魚柳,點知係一整條魚,勁抵呀!糖醋魚酸酸甜甜令人好開胃,外層脆魚肉滑,好正!生煎牛肉餅的牛肉餡料好多,煎得夠香口,推薦!排骨湯麵的酥炸排骨又係必叫之一,另外雪菜蝦仁炒飯夠大碟,飯香夠乾身。
【 抵食上海菜 】

2021-04-02
午餐
入座後叫左壺香片 就睇餐牌由於我本身有hsbc信用卡 格過價之後決定叫信用卡二人餐 會開心d 同一個價錢 但食到嘅種類多d 又會有湯 前菜 同 甜品等左5分鐘 就一次過上咗菜四喜烤麩酸酸甜甜嘅澱粉質 木耳爽口 開胃大菜 如果少少地三四舊就ok 但成大碟 就有點兒飽肚感雞絲粉皮花生醬汁唔會太少 雞絲夠滑 粉皮長度口感都滿意 見到甘多菜 我都預左要打包 第一時間揀左呢碟打包 因為粉皮凍食仲好味 所以我第朝嘅早餐就係粉皮 建議大家都可以跟小龍包唔易穿 汁多 加埋醋 好味砂窩醃篤鮮(湯)成餐最失望嘅食物 湯嘅味道係重豬骨味同咸 其實似平時食拉麵嘅湯底 湯料有醃豬腩 同 清豬腩 我咬左一啖就唔食 太咸同太油 糟溜魚片味道係米酒煮過嘅魚片 味道特別 拎黎送炒飯又得 黃金蝦炸到蝦尾嘅殼都食得 而咸蛋黃好足料 蝦都新鮮大隻 雞火炒飯乾爽 粒粒分明 雞粒大細適中 味道唔太咸 拎其他餸一齊食最佳高力豆沙炸嘅豆沙包 沾 糖粉 味道普通總結係味道好 份量大嘅餐 支持!
入座後叫左壺香片 就睇餐牌
同一個價錢 但食到嘅種類多d 又會有湯 前菜 同 甜品
等左5分鐘 就一次過上咗菜
四喜烤麩
雞絲粉皮
小龍包
唔易穿 汁多 加埋醋 好味
砂窩醃篤鮮(湯)
糟溜魚片
味道係米酒煮過嘅魚片 味道特別 拎黎送炒飯又得
黃金蝦
炸到蝦尾嘅殼都食得 而咸蛋黃好足料 蝦都新鮮大隻
雞火炒飯
高力豆沙
炸嘅豆沙包 沾 糖粉 味道普通
總結係味道好 份量大嘅餐 支持!

黃金蝦  小龍包  雞絲粉皮    四喜烤麩
糟溜魚片
雞火炒飯  砂窩醃篤鮮
黃金蝦  小龍包  雞絲粉皮    四喜烤麩
  • 雞絲粉皮
難得搵到中菜嘅黃店!仲要有執枱專員,感覺更加衛生。入到去店員已經問你飲咩茶,無茶位錢㗎!松子桂花魚Price:$238📌小妹好鐘意松子魚,但唔係好多地方有得食,終比我搵到間又黃又好食嘅餐廳🙊松酥脆嘅桂花魚上面淋上酸甜嘅醬汁,入口外脆內軟🤤外面嘅魚皮仲有啲脆卜卜,入面魚肉好嫩,甜酸醬唔會好酸,加埋一齊食仲食到魚嘅鮮味👍🏻配菜竟然有蝦仁,真係好少有!不等你小籠包Price:$38📌小籠包皮一啲都唔易穿,最驚啲小籠包一夾就穿,呢個完全唔會🥰但小籠包皮又唔會覺得好厚,有啲咬口之餘覺得適中,一咬落去就爆哂啲肉汁,餡都唔細添😍葱油淋雞Price:$278(一隻)📌雞皮好脆,雞肉又嫩滑,下面有好多葱油喺底😋一咬落去葱油味好香,加埋雞嘅油脂,小妹真係忍唔食多幾嚿!擺咗一陣,雞皮仲保持到好脆,真係無得彈🥳文思豆腐海皇羹Price:$128📌食飯之前最好就飲啲湯先!海皇羹好足料,入面有豆腐粒,髮菜,帶子,蝦等等,好有鮮味,啖啖都食到唔同材料😎分量都唔細,一煲都分到大概8碗☺️川式回鍋牛肉Price:$75📌回鍋牛肉好大塊,又唔會食到好重油味,呢個真係好重要,仲食到豆瓣醬嘅香味添😝有小小麻辣,辣度可接受,唔食

松子桂花魚
Price:$238

Price:$38

葱油淋雞
Price:$278(一隻)

文思豆腐海皇羹
Price:$128

川式回鍋牛肉
Price:$75

📌回鍋牛肉好大塊,又唔會食到好重油味,呢個真係好重要,仲食到豆瓣醬嘅香味添😝有小小麻辣,辣度可接受,唔食得辣都可以試!

和平炒飯
Price:$128

📌見到佢呢個係推介,所以就叫嚟試下。炒飯分量都幾多,做到粒粒分明,好夠鑊氣!😋仲要炒得乾身,小妹好憎啲炒飯炒得好濕。炒飯顏色都幾靚,味道好香口,好惹味👍🏻
2021-02-22 1169 瀏覽
去完南昌公園野餐,喺V·Walk見到好多食肆做緊外賣優惠,和平飯店都有即場外賣平,咁啱見到紫薯包賣相不錯,買咗一盒同小朋友一齊食,攝牙罅。紫薯包應該是剛剛整好,所以口感比較香軟,內裡的紫薯超多,十分香口,唔會太膩,小朋友食都唔會超級甜。
平時食牛角同溫野菜啲人態度都好好。琴日去到和平飯店,集團旗下嘅上海菜,店員語氣麻麻,上菜時幾乎系擲落嚟。🤪🤪入座無講過有限時,食到一個鐘就暗示要我地走😆😆唉。雖然話堂食多人,但都要有基本專業嘅。環境好似茶樓咁嘈,雖然地方乾淨。味道嚟講如果要概括就系2個字:好淡😆😆可能我比傳統上海菜框住,一食落口唔系想像中嘅味有啲失望😆😆不過淡得嚟,食到佢食材系高質。例如肉會有肉香,雲耳大大片爽口又有啲張力,腐皮卷食到豆香而無臭油味,茶系龍井都幾特別幾香。但系佢話醋香雲耳同年糕就有白烚味、鍋貼就淨系煎咗一面咁。不過好處系食完就無嗝足一晚😆😆推薦嘅菜式系呢個腐皮卷,同埋佢地嘅小籠包🤪🤪🥟🥟小籠包多汁肉香皮唔臭,好似最少伏系佢😆😆

2021-02-02 1001 瀏覽
去左南昌地鐵站上蓋的V·Walk行街,呢個商場這一兩年新開,好新淨,食完飯可以同小朋友行過對面馬路嘅南昌公園玩。今日我哋去咗和平飯店食Lunch,因為喺牛角做咗會員,原來同和平飯店係同一集團,所以都可以用會員卡,不過今次我地叫二人餐,用了匯豐信用卡的優惠,所以冇得用會員折扣,但照樣可以儲分。二人餐的分量超多,前菜主菜都好豐富,包括有花雕醉雞,老乾媽伴大豆芽牛展,濃湯竹笙雜菌浸小白菜,黃金蝦球,砂鍋醃篤鮮,雞火炒飯,小籠包,高力豆沙。砂鍋醃篤鮮的湯超級好飲,小籠包都好好味,甜品係我最愛的高力豆沙,店員都好細心,我地食完正餐先上甜品。去過咁多餐廳,和平飯店係唯一一間安排了專門執枱嘅專員,有穿黃色已表示佢係執枱專員。咁樣可以喺疫情下放心食,上菜點菜嘅職員同執枱嘅職員係唔同,唔怕人哋啲口水掂到自己啲餸,好細心!

2021-01-23
10 分鐘 (堂食)
午餐
咁啱叫嗰兩樣嘢算正常普通, 見到好多負評都係叫咗佢哋啲餸。叫咗兩樣外賣1.) 排骨湯麵 呢個就有分湯, 個湯清清地鹹鹹地, 呢個豬扒好似嗰啲,由一個供應商整出嚟嗰啲,因為好似喺幾個地方,都食過類似質地同味道。 味道鹹鹹地, 冇乜豬扒味, 啲肉係輕鬆咬得開嗰啲。2.) 嫩雞濃湯煨麵佢嘅濃湯唔似係淆出嚟, 有少少似煮上海麵 ,煮完之後嗰啲水, 雞同菜都正常, 因為冇分湯(排骨湯麵佢就有分湯...),所以d麵質過腍 , 差少少好似食糊仔咁。總結 : 同一個價錢,有唔少其他選擇。
咁啱叫嗰兩樣嘢算正常普通, 見到好多負評都係叫咗佢哋啲餸。

叫咗兩樣外賣

1.) 排骨湯麵

2.) 嫩雞濃湯煨麵

總結 : 同一個價錢,有唔少其他選擇。
2021-01-10
2020-12-19 655 瀏覽
外賣七折,諗住試吓啦。買左個水煮大腸,難食到同大腸酸辣粉一樣。個鍋貼有頭發。個年糕宿嘅。叫左小籠包,個醋冇薑。第二日肚痛。一定冇第二次。伏到痴左線。大家小心D..............................
2020-12-18
15 分鐘 (堂食)
之前係集團食過野,有兩張50蚊再幫襯優惠券。就黎到期所以拿拿聲用左佢是日一人食-不等你小籠包上黎熱辣辣,啱啱蒸起。先咬開皮吸D湯汁,再食一啖原味,點醋再食一啖。細細一只,兩啖無左個皮唔算厚,但肉有D少。-四川擔擔麵充滿期待既一個麵,可惜食唔到四川正宗既味道。湯底更多係花生味,一D都唔辣麵份量有D少,不過價錢只係36,算係咁。不太推介。-乾鍋排骨最最滿意既一味。排骨切到細細一舊,女仔都可以放心食,唔洗驚lum骨麻煩失儀態相信有落燒烤粉,食落有内地燒烤既味道。微辣,足料。配菜有少量椰菜花同薯仔,都好正。-棗泥窩餅令人失望既甜品。食曬前面D野等左15-20mins先黎,以為新鮮整起。結果除左邊角位既皮係脆之外,其他都淋左,食落好韌更加顯得個皮厚。棗泥有紅棗香,唔係白糖既甜,但個皮實在太扣分扣左優惠券是日埋單百零蚊,抵食。

是日一人食

-不等你小籠包
個皮唔算厚,但肉有D少。

-四川擔擔麵
麵份量有D少,不過價錢只係36,算係咁。不太推介。

-乾鍋排骨

-棗泥窩餅
更加顯得個皮厚。
棗泥有紅棗香,唔係白糖既甜,但個皮實在太扣分

扣左優惠券是日埋單百零蚊,抵食。
乾鍋排骨
棗泥窩餅
棗泥窩餅
乾鍋排骨
2020-11-27 432 瀏覽
跟上海老字號有名的飯店同名,用了這個名字,食客期望都會高一點。可是這食店有落場時間,那天剛好碰上了差不多要落場的時間,服務的確有點差!先是一進去就被催促點餐,其次是兒童座位不懂弄,弄了半天,最後還要我自己弄好。過程中依然是不斷催促點餐哦它們我兒童座椅是這樣的,沒有安全帶,太小的孩子不適用哦!食物方面,味道有點普通。賣相更是襯不起這個上海老牌的層次。楊洲炒飯有點咸!上海粗炒,碟邊都沒擦🙈賣相跟茶餐廳一樣吧萵苣是最清淡的一道,還好不老!不然真的會非常失望。不過賣相也是有點太簡單了吧。總結:應該不會再光顧了🙈🙈🙈
跟上海老字號有名的飯店同名,
用了這個名字,食客期望都會高一點。

可是這食店有落場時間,
那天剛好碰上了差不多要落場的時間,
服務的確有點差!

先是一進去就被催促點餐,
其次是兒童座位不懂弄,
弄了半天,最後還要我自己弄好。
過程中依然是不斷催促點餐哦

它們我兒童座椅是這樣的,
沒有安全帶,
太小的孩子不適用哦!

食物方面,味道有點普通。
賣相更是襯不起這個上海老牌的層次。

楊洲炒飯有點咸!

上海粗炒,碟邊都沒擦🙈
賣相跟茶餐廳一樣吧

萵苣是最清淡的一道,
還好不老!
不然真的會非常失望。
不過賣相也是有點太簡單了吧。

總結:
應該不會再光顧了🙈🙈🙈
2020-11-23 401 瀏覽
一直鍾情上海菜,呢間和平飯店分店位於南昌站豪宅區新型商場V Walk內,晚餐時段人頭湧湧,店外大批客人手持號碼飛等待入場,人氣旺盛,心諗應該唔會中伏🙈🙈餐廳裝修新穎,落地大玻璃設計視野開闊,環境舒適🌟不等你小籠包湯汁足夠,但外皮略嫌厚咗啲🌟宮保雞丁色澤鮮艷,雖然見到有辣椒但係辣味不足,味道略淡咗啲,而且雞粒肉質結實,有點鞋口,反而伴有嘅花生粒香脆可口美味🌟川式回鍋牛肉牛肉份量唔少,肉質都算鮮嫩,但係成碟嘢比較油膩🌟上海粗炒最失望之一😞🌚碟就熱嘅,但面叫做暖暖地,冇鑊氣,唔似係即刻炒出嚟咁嘅樣;冬菇絲、肉絲、椰菜絲都足夠,味道偏甜豉油,淡而無味主角方面麵條一夾即斷,口感似食緊一舊糊狀粉團咁,疑似食緊隔夜餸翻叮一樣🤨🤨🌟四川擔擔麵湯底香濃,滿滿的花生香,但辣道不足,麵條質地過淋🌟高力豆沙最失望之二😞🌚似一舊厚粉團多過似一個甜點,而且豆沙餡份量很少,實屬一般👍🏼👍🏼環境舒適,價錢親民,服務質素都不錯👎🏼👎🏼食物質素真係需要大大提升,否則客人再次回頭幫襯嘅機會真係唔高🙈🙈

餐廳裝修新穎,落地大玻璃設計視野開闊,環境舒適

🌟不等你小籠包
湯汁足夠,但外皮略嫌厚咗啲

🌟宮保雞丁

🌟川式回鍋牛肉
牛肉份量唔少,肉質都算鮮嫩,但係成碟嘢比較油膩

🌟上海粗炒

🌟四川擔擔麵
湯底香濃,滿滿的花生香,但辣道不足,麵條質地過淋

🌟高力豆沙

👍🏼👍🏼環境舒適,價錢親民,服務質素都不錯
2020-11-15 417 瀏覽
今日放假就週圍去下,專登過嚟v walk 行街睇戲。見到呢間野有少少人氣就入去試吓,叫咗幾樣簡單菜式。口水川雞,韭菜鮮肉鍋貼,上海粗炒,川式回鍋牛肉,豆沙鍋餅,每樣食物味道都不錯,還有熱茶,慢慢嘆。
口水川雞
川式回鍋牛肉
上海粗炒
韭菜鮮肉鍋貼
  • 川式回鍋牛肉
2020-11-04 667 瀏覽
今日去咗V walk嘅和平飯店食晚飯,四個人叫咗好多餸,食到好飽!先講吓呢間餐廳嘅特別之處,就係因為疫情關係,佢分咗上菜同執枱兩款侍應,所以唔可以叫執枱專員點菜,亦唔可以叫上菜嘅侍應收拾枱上嘅碗碟,感覺好衛生!糖醋魚塊好大碟同埋真係好多魚肉,個汁教得幾好,因為有菠蘿嘅關係,食落去甜得來有少少菠蘿嘅酸味同香味,增加左個汁嘅層次感!韭黃炒鱔糊其實都幾大碟,不過鱔就比較少,唔好睇佢咁深色,但味道偏淡,韭黃炒得夠爽口,不過不失。水煮牛肉呢個水煮牛肉冇得頂,個汁真係好麻辣,食完幾啖之後個口有一陣陣麻痹嘅感覺。佢啲酸菜同牛肉都好多,四個人都食唔晒!不過牛肉就係好一般嘅牛肉,冇咩肉味。東坡肉東坡肉有四舊,個汁好濃所以啲肉好入味,舊肉起碼有一半係肥膏,所以食落去好林好香口,不過食完一舊之後有啲後悔,好肥呀😅四川擔擔麵湯底夠濃,但個人嫌佢唔夠辣同埋唔夠花生香,麵都幾多,不過好似煮耐左,好淋同散散地。雷沙湯丸呢個雷沙湯丸真係值得一讚,唔知係唔係侍應即刻攞過嚟,黎到時好夠熱,又夠多粉,食落去感覺好足料。豆沙鍋餅呢個餸比較少地方有,所以特登叫黎食,入面啲豆沙蓉好香,但略嫌少咗啲,尤其係四個邊位,得一半有蓉。窩

韭黃炒鱔糊
韭黃炒膳糊

雷沙湯丸
雷沙湯圓

豆沙鍋餅

呢個餸比較少地方有,所以特登叫黎食,入面啲豆沙蓉好香,但略嫌少咗啲,尤其係四個邊位,得一半有蓉。窩餅炸得幾脆,幾香口。總括嚟講如果多番啲豆沙蓉就完美。

最後都係食唔晒啲嘢,下次都係叫少啲😅
2020-10-24
雷沙湯圓
2020-11-01 395 瀏覽
31/10到南昌VWalk商場上海菜和平飯店入去環境好舒適,食物都吾錯值得推介👍👍店員好有禮貌.入座探熱一定要額探完全吾會馬虎,仲派口罩套,埸內環境好整潔,好舒適,在疫情下呢間店衛生好令人放心。
31/10到南昌VWalk商場上海菜和平飯店
入去環境好舒適,食物都吾錯值得推介👍👍
  • 雞絲粉皮
  • 干煎大腸