2022-10-25 433 瀏覽
慶祝同事升職要食餐好既,老細話揀一間高級和牛燒肉,於是就book左呢間位於亨利中心既和牛燒肉純,午市比起晚市價格相宜,裝修風格似日式地道居酒屋特選五色和牛定食 ($350)我地就揀左款三百幾蚊中價既午市套餐,有齊五款和牛,包括: 特選三角牛排肉、特選牛排肉、肩眼肉、上牛排肉、牛排肉,套餐已經包左沙律、前菜、日本米白飯同味噌湯,每款和牛有兩片,見到雪花紋好靚,幾乎入口即溶,燒烤過後蘸上燒肉汁,送飯一流桃味梳打 (套餐加$12)另外加左$12升級至特飲,有桃味梳打、巨峰梳打同乳酸梳打,我就揀左桃味梳打,口感清新唔會死甜,食左咁豐富既和牛飲返杯透心涼既飲品就最正啦

特選五色和牛定食 ($350)

桃味梳打 (套餐加$12)

第一次食和牛燒肉‧純已經係上年嘅事, 當時係係尖沙咀, 最近有朋友話想食燒肉, 車車就提議二訪E間餐廳! 今次就揀左銅鑼灣分店, 餐廳雖然無尖沙咀分店咁大間, 但座位都相當寛闊, 坐得幾舒服!🌟乳酸燒酎梳打🌟荔枝燒酎梳打🌟野菜醋物沙律茶清新爽脆, 用醋汁作點綴, 食落更開胃🌟飛驒中特選肉眼&高級燒肉拼盤拼盤有飛驒牛特選肉眼, 特選和牛紅肉, 牛舌, 和牛上牛排肉&和牛牛排肉, 飛驒牛真係飛驒牛, 未燒已經望到清晰嘅紋理, 雪花好靚, 脂肪分佈均勻, 食落口感嫩滑, 牛味濃郁, 油脂甘香, 牛舌軟嫩, 鮮脆且多汁 除左牛肉拼盤亦有少量蔬菜例如南瓜, 椒類等等, 食燒肉點可以無澱粉質, 所以車車加配多碗白飯, 牛肉嘅肉汁同油脂滲哂入白飯到非常美味, 好幸福呀🥰

🌟乳酸燒酎梳打
🌟荔枝燒酎梳打

🌟野菜醋物
沙律茶清新爽脆, 用醋汁作點綴, 食落更開胃

🌟飛驒中特選肉眼&高級燒肉拼盤

2022-10-10
【和牛燒肉•純】高質和牛燒肉• 食落入口即溶🥰🥰特選日本産和牛高級盛合 💰$980成個套餐包特選日本産和牛肉眼•上牛排肉•牛排肉•查漬牛胸外腹以及牛舌牛舌佢既切片較薄 所以燒熟啲食落都唔會韌 味道啱啱好😛上牛排肉同牛排肉口感食落略有不同, 前者入口油脂香較重 後者就有醬汁同咬口 肉質感較重🤓和牛油脂分佈平均, 食落有好香既牛味🙊 特別係肉眼 即使脂肪比較多既部位都唔會覺得油膩😆牛胸外腹 店員有特別提點👀👀 因為比較接近內臟既部位 屬於橫隔膜部分 所以最好燒熟dd先食會比較好 飲品方邊就叫咗檸檬梳打🍋同巨峰梳打🍇檸檬梳打🍋 味道偏酸, 佢係全零添加糖😂😂 但食太多肉想消下滯都不失係一個唔錯既選擇巨峰梳打🍇 味道偏甜 正常同平時飲既巨峰汽水相似 燒燒下肉飲一啖係清爽既😌
【和牛燒肉•純】

高質和牛燒肉• 食落入口即溶🥰🥰

特選日本産和牛高級盛合 💰$980

牛舌佢既切片較薄 所以燒熟啲食落都唔會韌 味道啱啱好😛

和牛油脂分佈平均, 食落有好香既牛味🙊
特別係肉眼 即使脂肪比較多既部位都唔會覺得油膩😆

飲品方邊就叫咗檸檬梳打🍋同巨峰梳打🍇

檸檬梳打🍋

巨峰梳打🍇
👍🏻鳥取和牛三點定食 $320👍🏻鳥取和牛五點定食 $480極緻和牛享受🤩!餐廳最近做緊鳥取和牛祭,有多款鳥取和牛套餐,可以試到唔同部位嘅頂級滋味午市套餐分咗兩個價錢,平啲嗰款$320包左三個部位,包括肉眼、肩眼、牛小扒,每樣三塊貴啲嗰款$480就包咗五個部位,多咗牛柳同西冷,每樣兩塊,全部都係鳥取和牛以拼盤上枱,配以紅黃椒同粟米,可以燒埋嚟食套餐仲有沙律、前菜、珍珠米飯同麵豉湯,包嘢飲鳥取和牛整體無論肉質、油花同色澤都非常出色豐腴嫩滑,油花多且分佈平均,就算脂肪含量較低嘅牛柳都一樣咁軟嫩🤤👍🏻完全就係入口即溶嘅感覺,爆發滿滿油香,超級滿足嘅Lunch🥹!兩個餐相比個人覺得三點定食性價比高啲啲,雖然部位少啲但份量差唔多同埋午市比晚市平好多😆-🔸牛柳🔸肉眼🔸肩眼🔸西冷🔸牛小扒-味道:10/10性價比:7/10-📍#和牛燒肉純 #YakinikuPure @yakinikupure銅鑼灣恩平道42號亨利中心15樓
👍🏻鳥取和牛三點定食 $320

👍🏻鳥取和牛五點定食 $480
以拼盤上枱,配以紅黃椒同粟米,可以燒埋嚟食
套餐仲有沙律、前菜、珍珠米飯同麵豉湯,包嘢飲
鳥取和牛整體無論肉質、油花同色澤都非常出色
同埋午市比晚市平好多😆

味道:10/10
性價比:7/10

銅鑼灣恩平道42號亨利中心15樓
2022-10-01 1480 瀏覽
𝘁𝗼𝘁𝘁𝗼𝗿𝗶 𝘄𝗮𝗴𝘆𝘂, 𝗮 𝗯𝗿𝗮𝗻𝗱 𝗼𝗳 𝗯𝗲𝗲𝗳 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝗶𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝗵𝗶𝗴𝗵𝗲𝘀𝘁 𝗾𝘂𝗮𝗹𝗶𝘁𝘆 𝗶𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝘄𝗼𝗿𝗹𝗱🔝 𝘁𝗿𝗶𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗱𝗲𝗰𝗲𝗻𝘁 𝘁𝗼𝘁𝘁𝗼𝗿𝗶 𝘄𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗿𝗶𝗯𝗲𝘆𝗲 𝗽𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗴𝗼𝗼𝗱 𝘃𝗮𝗿𝗶𝗲𝘁𝘆 𝗼𝗳 𝗰𝘂𝘁𝘀 𝗮𝘁 @yakinikupure ✨ 𝘁𝗵𝗲 𝘄𝗮𝗴𝘆𝘂 𝘄𝗲𝗿𝗲 𝘀𝗼 𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆, 𝘀𝗼 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝗿𝗳𝘂𝗹, 𝘀𝗼 𝘁𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿... 𝗶 𝗺𝗲𝗮𝗻 𝗹𝗼𝗼𝗸 𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝗮𝗿𝗯𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗶𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗯𝗲𝗲𝗳😍 𝗻𝗲𝗲𝗱 𝘁𝗼 𝗰𝗼𝗺𝗲 𝗯𝗮𝗰𝗸 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗻𝗱𝘀!.唔講唔知原來鳥取和牛係和牛界嘅始祖,連1966年日本第一屆舉辦嘅和牛審查會大獎最高榮譽都係佢哋,品質一直都有保證!@yakinikupure呢排嘅鳥取和牛祭就有得試啦,有齊肉眼、三筋牛排肉、上牛排肉、牛排肉同豚腩肉,鳥取和牛雖然都係入口即化但相對上無咁有油膩感,而且脂肪更唔易吸收,食多幾舊都唔怕,點都要試一次鳥取😛
2022-09-25 228 瀏覽
📍 和牛燒肉‧純 尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈1樓3號舖高質日本燒肉 の 和牛燒肉.純一間好高質既日式燒肉 肉類質素好好✨傳說中入口即溶嘅牛😎 相當有驚喜👅可以完全滿足我地想食牛既慾望🐮餐廳座位寬敞,坐得好舒服😌🥩 特選日本產和牛 $1280套餐包括有 特選日本產和牛西冷 & 特選日本產和牛牛排肉 日本產和牛肩眼 & 日本產和牛上牛排肉 & 厚切牛舌一上台擺設已經相當吸引,店員會仔細講解燒烤次序🥢整個拼盤嘅牛肉都好正好高質,牛肉肉質絕對係軟腍‼️油脂分布均勻 🤤🤤 肉嘅顏色亮麗 夠曬Juicy💦燒完真係香到一個點 😍😍味道層次豐富 十萬個滿足 🔥真係好食到想不停額外追加再追加 🥄每個餐仲跟一碗珍珠米白飯 配埋真心正到不得了 🍚對我而言燒肉必須要配要配碗超熱啦啦的白飯😍😍仲有個前菜沙律,沙律酸酸哋嘅汁!! 好開胃呀!🥗🍹 乳酸梳打特飲 + 🍹可樂食肉飲番杯酸酸微微梳打幾開胃解膩呀 ~
📍 和牛燒肉‧純
尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈1樓3號舖

高質日本燒肉 の 和牛燒肉.純

一間好高質既日式燒肉 肉類質素好好✨
傳說中入口即溶嘅牛😎 相當有驚喜👅
可以完全滿足我地想食牛既慾望🐮

餐廳座位寬敞,坐得好舒服😌

🥩 特選日本產和牛 $1280

套餐包括有 特選日本產和牛西冷 & 特選日本產和牛牛排肉
日本產和牛肩眼 & 日本產和牛上牛排肉 & 厚切牛舌

一上台擺設已經相當吸引,店員會仔細講解燒烤次序🥢

整個拼盤嘅牛肉都好正好高質,牛肉肉質絕對係軟腍‼️
油脂分布均勻 🤤🤤 肉嘅顏色亮麗 夠曬Juicy💦
燒完真係香到一個點 😍😍味道層次豐富 十萬個滿足 🔥
真係好食到想不停額外追加再追加 🥄

每個餐仲跟一碗珍珠米白飯 配埋真心正到不得了 🍚
對我而言燒肉必須要配要配碗超熱啦啦的白飯😍😍

仲有個前菜沙律,沙律酸酸哋嘅汁!! 好開胃呀!🥗

🍹 乳酸梳打特飲 + 🍹可樂
食肉飲番杯酸酸微微梳打幾開胃解膩呀 ~
2022-05-31 1118 瀏覽
上兩個星期係牛角食下午茶,兩個人埋單接近$400, 但是唔知食咗乜,more importantly 又唔好食,又削又鞋又薄,今次去番CwB纯和牛,食咗個海鲜烧肉兩人set,好之餘又扺食,同另一半或者朋友去very good 👍除咗前菜、沙律、麵豉湯,海鮮燒肉兩人套餐($420),包括✨大蝦2隻,鮮帶子,鮮鱿4片海鮮非常鲜味,新鮮冇腥冇臭,略為炙熱二邊便可,沾一沾燒汁送飯一流,剩食海鮮已可送上一碗日本米飯😋😋😋✨特選和牛牛排、和牛上排各二塊和牛果然厲害,入口溶化,油脂四溢,牛味非常濃列👍👍👍,其然又要食多碗日本米飯,咁嘅價錢,食到四塊,非常抵👍。✨壺漬和牛飯都食咗兩碗了,還有一壼醃和牛,内有日本椒2隻,4片手掌大的和牛片和半隻日本onion,和牛薄薄的烧,醃得好味。個set還有跟一杯飲品,可熱可凍,食完要捧住個肚走,超滿足😍

除咗前菜、沙律、麵豉湯,海鮮燒肉兩人套餐($420),包括

✨大蝦2隻,鮮帶子,鮮鱿4片

✨特選和牛牛排、和牛上排各二塊

✨壺漬和牛

2022-05-31
2022-04-05 1121 瀏覽
和牛燒肉午市特選五色和牛定食當中包括有- 特選三角牛排肉- 特選牛排肉- 肩眼肉- 上牛排肉- 牛排肉啱晒貪心想試好多款肉嘅我🤣和牛有重牛味嘅又有重油脂嘅全部都好出色😋
和牛燒肉
啱晒貪心想試好多款肉嘅我🤣
和牛有重牛味嘅
又有重油脂嘅
全部都好出色😋
#throwback 記得封晚市堂食嘅前夕,我已經book定咗幾間餐廳,勢必要盡情食食食!😈 而其中一間就係「和牛焼肉純」啦~ 「和牛焼肉純」係JA全農集團旗下,由日本多個縣市直送和牛,全部和牛均為頂級A4/A5和牛,餐廳嘅牛肉料理有燒肉料理、釜飯、日式涮涮鍋、壽喜燒等。呢間我之前食過,印象中質素唔錯,只係有啲啲貴🤭 特別日子有設最低消費💰呢次因爲遲咗book,所以無得坐包廂😕 包廂有趟門,私人度較高,不過唔緊要,我同條佬被安排坐4人座位,座位寬敞舒適,唔會坐到好逼!❤️ 飛驒牛朴葉味噌燒 $380飛驒牛朴葉味噌燒係高山名物,係將味噌、飛驒牛與配菜一齊放上朴葉上火炙,目的係取朴葉其獨特香味!造型上同Menu有啲出入,無用迷你爐端燒炭爐呈上,而係將朴葉同其他材料一併放喺碟上,硬係覺得打卡無咁靚😂 飛驒牛有四小片,油花豐富,呈粉紅色,有好靚嘅霜降雪花紋😍 肉質非常柔嫩細膩,豐厚嘅油脂足以達到入口即溶嘅境界。可惜嘅係味噌嘅量太多,食起上嚟都幾鹹,甚至蓋過咗牛味😗 性價比唔算高~❤️ 特選日本產和牛肉眼&高級燒肉拼盤 $980呢個拼盤應該係呢間店最抵食嘅拼盤,兩個人食一定夠飽!呢個拼盤有特選日本產

❤️ 飛驒牛朴葉味噌燒 $380
飛驒牛朴葉味噌燒

❤️ 特選日本產和牛肉眼&高級燒肉拼盤 $980
特選日本產和牛肉眼&高級燒肉拼盤
呢個拼盤應該係呢間店最抵食嘅拼盤,兩個人食一定夠飽!呢個拼盤有特選日本產和牛肉眼、日本產和牛上牛排肉、日本產和牛牛排肉、壺漬牛胸外腹、牛舌及少量蔬菜💁🏻‍♀️
☞︎ 和牛肉眼好大片!已經切片,燒起上嚟更方便😎 口感軟腍,肉味豐腴,肉質肥美嫩滑。
☞︎ 和牛上牛排肉顏色較深,紋理均勻,有少少嚼勁。
☞︎ 和牛牛排肉油脂豐富,油潤感好重,脂香四溢!
☞︎ 牛舌係薄切,夠爽彈,燒到少少脆邊更加正!
☞︎ 壺漬牛胸外腹醃到好入味,好厚一條肉,要用鉸剪剪成一細細嚿,肉質實正得多有口感,燒耐少少好香口!壺內仲有唔少蔬菜添!
所有和牛都好新鮮鮮嫩,可以一次過食到唔同不同口感!只係食到最後覺得好膩😂🤭

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
和牛質素確係唔錯,坐得又舒服,店員都幾有禮貌,下次應該會過嚟食lunch,感覺lunch會抵食啲😝 今次都好滿足,有種去咗日本嘅感覺,嚟慶祝確係一流👏🏻

補返Menu先👇🏻
$805.5 (晚餐)
2022-03-24 647 瀏覽
和牛純銅鑼灣店已開了超過十年,堅持用和牛做食材,全店佈局都很日本化,疫情期間不能外遊去一試下D日本燒肉都不失為一個好替代品。其實都時常去幫襯和牛純因為咁嘅食材咁嘅午市價錢實在超高cp值,今次叫了個牛排套餐。個餐有日式沙律菜、一碟牛腓肉、白飯一碗、麵豉湯和一杯飲品(咖啡或茶,凍熱均可)。牛腓肉有八塊,塊塊都是大理石紋,油花分佈均勻,厚度適中,碟上還有二片燈籠椒一舊粟米,份量非常足夠送飯,牛腓肉在烤爐上,散出牛脂的香味,肉質淋滑,很有牛味,白飯是用日本米,牛香米香,很滿足,日本米飯任你添加不用加錢,這個午市套餐只是$130,高cp值啦!

2022-03-24
2022-01-08 1025 瀏覽
🔶和牛燒肉.純🔶🔗銅鑼灣恩平道42號亨利中心15樓————————————————————————經朋友推介,我們選擇下午時間食set meau🥰因為價錢比較相宜✅記得食之前一定要預約!三色和牛定食($250)💛套餐有三種牛肉部位:上牛排🏆肩眼肉☺️牛排肉🎖上牛排🏆偏向肉味,脂肪較少,燒起時不用太久🥰肩眼肉☺️配醬汁,偏向濃味,適合配白飯一同食用牛排肉🎖油脂比較多,入口即溶,不用額外調味☺️套餐還配有前菜、沙律、湯和蛋黃伴飯,用餐體驗十分完整,有種去了日本的味道😆總結而言,套餐性價比頗高,肉類質素正常,加上配料十分多,相宜價錢可以過下燒肉癮都不錯🥰————————————————————————性價比指數🏆:8/10儀式感指數🎖:7/10好食指數☺️:8/10————————————————————————
🔶和牛燒肉.純🔶
🔗銅鑼灣恩平道42號亨利中心15樓

三色和牛定食($250)💛
套餐有三種牛肉部位:
上牛排🏆肩眼肉☺️牛排肉🎖

上牛排🏆偏向肉味,脂肪較少,燒起時不用太久🥰

肩眼肉☺️配醬汁,偏向濃味,適合配白飯一同食用

牛排肉🎖油脂比較多,入口即溶,不用額外調味☺️

性價比指數🏆:8/10
儀式感指數🎖:7/10
好食指數☺️:8/10
2021-11-04 1190 瀏覽
今日同朋友講起日最掛住既就係和牛燒食而佢話我知銅鑼灣有間高質黑毛和牛燒肉就決定去試下!餐牌主打係黑毛和牛,有多個部分選擇全部都好吸引亦有套餐,適合多人時點特選日本產和牛西冷好靚既油花一睇就知係頂級貨只要燒一燒就夠5成熟岩岩好肉質軟淋,一咬開油香係口到爆發好滿足,必試!厚切牛舌第一次食咁厚切既牛舌!貨真價實,無花無假好有口感,但完全唔會硬好好食特選日本產和牛牛排肉都係油花好靚食落完全唔太膩證明係好高質既肉呢餐食得好滿足!
今日同朋友講起日
最掛住既就係和牛燒食
而佢話我知銅鑼灣有間高質黑毛和牛燒肉
就決定去試下!

餐牌主打係黑毛和牛,有多個部分選擇
全部都好吸引

亦有套餐,適合多人時點

特選日本產和牛西冷

好靚既油花
一睇就知係頂級貨
只要燒一燒就夠
5成熟岩岩好
肉質軟淋,一咬開油香係口到爆發
好滿足,必試!

厚切牛舌

第一次食咁厚切既牛舌!
貨真價實,無花無假

好有口感,但完全唔會硬
好好食

特選日本產和牛牛排肉

都係油花好靚
食落完全唔太膩
證明係好高質既肉
呢餐食得好滿足!

2021-10-31 494 瀏覽
香港可以食日本燒肉嘅地方有好多,但好食嘅就寥寥可數,今次朋友搵咗一間日本集團過嚟香港經營嘅燒肉店,從日本不同地方引入當地出色嘅和牛嚟到香港分店,所以今次特登去咗試吓🤭——————🐽 和牛上肩眼、特選和牛西冷、和牛上牛排肉、厚切牛舌一坐低就見到店家好有心機地放左圍裙同毛巾俾食客,和牛上枱後簡直係比佢牛肉嘅質素震懾左,絕對可以稱得上係最top嘅和牛品質。油花非常均勻,厚薄亦適中,和牛西冷入口即溶,一啲都唔會有筋,滿口既油脂要食番一細啖白飯先可以平衡到🤤牛脷亦都非常嫩,同平時茶餐廳食到嘅級數簡直係天淵之別

——————

🐽 和牛上肩眼、特選和牛西冷、和牛上牛排肉、厚切牛舌

2021-10-31 308 瀏覽
平時都好少食和牛,難得一次食到和牛,於是就搵間好食啲㗎喇。我同朋友兩個人就去咗銅鑼灣一間和牛燒肉店,兩個人叫咗四個牛肉部位食,本身以為會唔夠食,但其實和牛脂肪比例咁重,咁嘅份量都足夠兩個人食,加埋白飯一齊食,真係好滋味。白飯 $30/碗係用上日本米嘅白飯。特選日本產和牛西冷 $560西冷係呢一餐嘅重點,大大塊嘅西冷,餐廳已經一早幫你切好咗,方便你燒,因為西冷最重味,所以應該留到最後先食。特選日本產和牛牛排肉 $330日本產和牛上牛排肉 $218特選同普通嘅牛排肉望落去嘅雪花雖然差唔多,但食落嘅口感就好大分別,食落嘅口感真係價錢上可以反映出嚟。牛舌 $118牛舌其實已經比出邊一般嘅牛舌好好多,牛舌作為前菜,先開開個胃。Perrier $35叫咗杯有汽礦泉水,因為食燒肉真係幾口渴,最後餐廳仲會主動提供一杯焙茶俾我哋,真係幾貼心。

白飯 $30/碗
係用上日本米嘅白飯。

特選日本產和牛西冷 $560

特選日本產和牛牛排肉 $330
日本產和牛上牛排肉 $218

牛舌 $118

Perrier $35
好耐冇食過好味嘅和牛,今次朋友介紹我黎呢間JA全農集團旗下嘅和牛燒肉純,拍曬心口咁話保證我可以用抵嘅價錢食到高級嘅日本和牛燒肉,於是我就同佢一齊黎呢到食Dinner。今次食佐賀牛,簡單燒一燒已經好好味。Ox Tongue 牛舌 $118不愧係高級和牛,牛舌已經有好香濃嘅牛味,食落好彈牙好好味。Prime Karubi 日本產和牛上牛排肉 $218店員話我地好好彩,呢款和牛比起特選日本產和牛牛排肉係低一級嘅,不過今日呢個和牛都好靚,食落油脂都好豐富好香濃,好食。Premium karubi 特選日本產和牛牛排肉 $330不愧係特選嘅和牛牛排肉,賣相望落雖然同上面嗰款好似,但一食落就知係好唔同嘅,呢款嘅牛味係再濃郁好多,食落好香好有滿足感。Premium Sirloin 特選日本產和牛西冷 $560真係一款比一款有驚喜,和牛西冷係今日叫嘅幾款牛肉入面最濃味嘅,建議留返最後食,以免降低左對其他牛肉嘅享受。呢個真係必食,每啖都好滋味。Steam Rice 白飯 $30係一粒粒嘅珍珠米,大大碗。Kyoho Soda 巨峰梳打 $45幾好喎唔會太甜。

今次食佐賀牛,簡單燒一燒已經好好味。

Ox Tongue 牛舌 $118
不愧係高級和牛,牛舌已經有好香濃嘅牛味,食落好彈牙好好味。

Prime Karubi 日本產和牛上牛排肉 $218

Steam Rice 白飯 $30
係一粒粒嘅珍珠米,大大碗。

Kyoho Soda 巨峰梳打 $45
幾好喎唔會太甜。
2021-10-26