跟沙田好朋友約去位於沙田好運中心「咖吔Kaya」食新加坡菜……. 下午茶Tea Set 幾抵食而且有不少選擇…重點坐得舒服😌星洲香辣炒飯,少少辣好惹味,而且味道不錯!海南雞飯,雖然係下午茶,但係份量都唔少,而且雞件鮮嫩,味道不錯!新加坡鹹蛋黃單骨雞翼,鹹蛋黃好香好濃!鮮拆蟹肉牛油果沙律配手工米紙脆片,幾特別嘅沙律…鮮甜蟹肉加上清新嘅牛油果🥑粒…配埋脆口嘅紙米片…正!海鹽雪糕椰汁珍多冰都係加$12 !熱馬拉茶加$3

星洲香辣炒飯,少少辣好惹味,而且味道不錯!

新加坡鹹蛋黃單骨雞翼,鹹蛋黃好香好濃!

海鹽雪糕椰汁珍多冰都係加$12 !

熱馬拉茶加$3

• 鮮拆蟹肉牛油果沙律配手工米紙脆片
見好運中心新開左間新加坡餐廳就入去試下喇~~~餐廳環境舒適, 裝潢簡約時尚, 寬敞明亮坐低之後, 店員就好快嚟幫我地落單~呢道食物種類都幾豐當, 有多款新加坡地道菜...例如海南雞, 肉骨茶, 喇沙, 串燒等等除左單點仲有套餐添~~~~香辣大蝦串 $86大蝦串燒燒得啱啱好, 金黃煙燻嘅外皮帶有焦香~~蝦肉鮮嫩多汁, 爽口彈牙!! 配上參峇醬, 微辣又惹味馬拉盞炒通菜 $82賣相簡單但好吸引, 通菜炒得恰到好處, 保留住蔬菜嘅鮮嫩爽脆口感~再加入馬拉盞醬汁, 味道香濃又微辣, 好開胃呢!! 海南雞飯拼喇沙 $108呢個配塔份量好豐富丫!!! 可以食到海南雞飯又可以食到喇沙~ 一次過滿足晒2個願望海南雞皮薄但有彈性, 雞肉好滑嫩, 再配上海南雞飯同埋醬汁, 真係好滿足!喇沙湯底椰香味濃, 帶點微辣好正丫!!! 好味到我不斷飲湯丫材料就有米粉, 油麵, 蝦肉, 豆卜, 半熟蛋等....
見好運中心新開左間新加坡餐廳就入去試下喇~~~
餐廳環境舒適, 裝潢簡約時尚, 寬敞明亮
坐低之後, 店員就好快嚟幫我地落單~
呢道食物種類都幾豐當, 有多款新加坡地道菜...
例如海南雞, 肉骨茶, 喇沙, 串燒等等

除左單點仲有套餐添~~~~

香辣大蝦串 $86
大蝦串燒燒得啱啱好, 金黃煙燻嘅外皮帶有焦香~~
蝦肉鮮嫩多汁, 爽口彈牙!! 配上參峇醬, 微辣又惹味

馬拉盞炒通菜 $82
再加入馬拉盞醬汁, 味道香濃又微辣, 好開胃呢!!
海南雞飯拼喇沙 $108

喇沙湯底椰香味濃, 帶點微辣好正丫!!!
好味到我不斷飲湯丫

材料就有米粉, 油麵, 蝦肉, 豆卜, 半熟蛋等....
  • 海南雞飯拼喇沙
  • 馬拉盞炒通菜
  • 香辣大蝦串
「咖吔」位於沙田,提供各式星馬美食,菜式豐富多樣。班蘭咖央多士外皮酥脆,內裡夾著咖央醬和牛油的香氣,非常美味。大蝦青木瓜沙律口感清新,蝦肉彈牙,青木瓜爽脆,非常開胃。串燒拼盤包括蝦、雞、魷魚,烤得火候恰到好處,非常可口。參峇蟹肉配炸饅頭外皮酥脆,參峇醬和蟹肉非常鮮美,再配上炸饅頭更是一絕。凍桔仔話梅水清甜可口,非常消暑。最後,熱手工拉茶香氣四溢,喝起來滑順可口,非常適合搭配新馬美食。整體而言,「咖吔」的菜式非常豐富,值得一試。
大蝦青木瓜沙律
咖央多士
串燒拼盤
大蝦青木瓜沙律
咖央多士
串燒拼盤
一班frd敘舊,聽講沙田好運中心開咗間新嘅馬拉菜,見大家都就腳一於去試下,點知超級驚喜‼️我哋六個女仔食量唔多,所以點咗個四人套餐,加多一個主食同兩杯飲品,大家已經好飽好飽🤣🤣🤣每道菜都有驚喜,最中意參峇蟹肉配炸饅頭同斑蘭咖央多士,真心推薦😋上菜好快,嗰頭落完單,唔夠10分鐘就到晒,而且餐廳環境舒服,好好坐,我哋去嗰晚唔算好多人,所以可以坐得耐,一班frd敍舊想傾耐啲計,嚟呢到啱晒,經過沙田一定會再嚟😋✨✨

✨蝦頭油炒椰菜苗
✨參峇醬燒豬頸肉

✨無骨海南雞(半隻)
✨新加坡白胡椒肉骨茶
✨牛油果五色米紙卷
✨參峇蟹肉配炸饅頭

2024-02-19
✨參峇醬燒豬頸肉
✨新加坡白胡椒肉骨茶
✨參峇蟹肉配炸饅頭
2024-01-18 471 瀏覽
行經沙田好運商場,見到整個商場都翻新了,進駐了不同款式的餐廳。一家人便選擇了這一間星馬餐廳。室內環境很不錯,座位舒適。服務員態度卻很差,由於小朋友「唔餓得」既關係,先點了一個海南雞飯給小朋友,再慢慢揀其他餸菜。第一次到來當然要細看餐牌,結果店員不停問「揀完未」,每分鐘都問,結果隨便點了幾樣食物。現在回想,原來他們是在幫我,因為大部份菜式都很難吃,他們的舉動避免了我點選過多的食物。雖然最早點了海南雞飯,但最早來到的竟是串燒和肉骨茶。每樣都是不到兩分鐘的時間極速送到。兩分鐘到來的食物,溫度可想而知,雖然有酒精火爐在保溫,但整煲肉骨茶只是微暖,份量還可以,但在比較沙田區內其他的肉骨茶,還是比下去。串燒更過份,除了微暖外,份量又少,我也佩服他們把魷魚鬚打直「吉」,雞肉則是又乾又鞋。海南雞飯算是最正常五彩蝦餅即是普通的蝦餅灑上一些彩糖,味道和普通蝦餅分別不大,盛為$88總括來說 服務差,食物凍,份量少,價錢貴。在沙田新城市有更好的選擇。

海南雞飯算是最正常

2023-12-23
2023-12-28 346 瀏覽
時間關係,本來唸住食晚飯,但午餐又未落格⋯今日食嘢時間有啲亂😅結果入了呢間坐低,又唔太餓,就點了斑蘭咖央多士,再加藍莓葡萄梳打試試。人唔多,但係都等咗15分鐘先有得食,以為份多士係熱嘅,點知凍嘅,減了分不過食落好脆口,味道都唔錯,不過無乜斑蘭嘅味道。如果熱啲上就好呢。利申:之前未食過咖央多士,唔知呢間嘅味道係咪正宗。實在太口渴,加$12轉了梳打水,少甜、不過應該無少甜到,好清新唔錯嘅。只係略嫌甜咗少少。

2023-12-28
2023-12-07 367 瀏覽
行街見到沙田好運中心開咗間「咖吔Kaya」,就同媽咪去試吓下午茶☕️,餐廳環境舒適,幸運地被編排坐卡位👍🏻,職員態度友善!睇過佢餐牌,相對下午茶就較為經濟,我哋叫咗兩個餐👇(1)咖吔多士就很一般,雖然很脆但味道淡, 牛油唔夠香(2)咖喱麵較正宗,湯底似在馬來西亞🇲🇾當 地食到的味道👍🏻,辣得嚟可以接受! 另外兩本凍飲(不需另加錢)賣相吸引,尤 其是桔仔話梅水,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
睇過佢餐牌,相對下午茶就較為經濟,我哋
叫咗兩個餐👇
(1)咖吔多士就很一般,雖然很脆但味道淡,
牛油唔夠香
(2)咖喱麵較正宗,湯底似在馬來西亞🇲🇾當
地食到的味道👍🏻,辣得嚟可以接受!
另外兩本凍飲(不需另加錢)賣相吸引,尤
其是桔仔話梅水,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
老街咖喱麵
老街咖喱麵
2023-12-05 270 瀏覽
午飯見新開又唔洗排隊,看過午餐餐牌後點了個喇沙 。$88連一杯飲品 。喇沙看似幾中,油麵加米粉兩溝,連份量都很正中——即係少 。加上數隻蝦肉、豆卜、半隻半熟蛋及少許芽菜都好適合OL減肥食用 。可惜味道很一般,沒有蝦味、少了椰香味 。講到服務評分我比0分 。不是服務不好,只是除了帶位、落單、上菜外,是沒有任何服務的 。連攞餐具及埋單都係自助的 。但收咗我10%服務費即$9 。今時今日仲收加一服務費但比咁嘅「服務」都幾離地 。如果食品是好食(可惜不是)我情願你收貴少少我會好過啲 ,所以我不會再幫襯了 。隔離嗰間越南粉應該係同一機構 ,裝修及收費模式都一樣 。
喇沙
2023-11-29
沙田好運中心大裝修中…………最近開咗好多新餐廳今日路過, 好想食 海南雞飯, 就揀咗呢間未食過既餐廳KAYA, 新餐廳, 新裝修, 環境 坐位 都好舒適。食物質素 同 服務態度 都唔錯。下午茶餐 海南雞飯 質素ok下午茶餐 新加坡喇沙 幼米粉混幼麵, 米粉掛湯汁味道唔錯下午茶餐 鹹蛋黃 雞翅 必吃小食下午茶餐跟茶飲想講 金桔梅子水(熱)都幾好飲食物 環境 服務 價錢 都算合理, 會再嚟㗎
沙田好運中心大裝修中…………

最近開咗好多新餐廳

下午茶餐 海南雞飯 質素ok

下午茶餐 新加坡喇沙
幼米粉混幼麵, 米粉掛湯汁味道唔錯

下午茶餐
鹹蛋黃 雞翅 必吃小食

下午茶餐跟茶飲
想講 金桔梅子水(熱)都幾好飲

食物 環境 服務 價錢 都算合理, 會再嚟㗎

2023-11-28 199 瀏覽
試試新開新開馬來西亞餐廳,環境裝修簡潔整齊!⭐️海南雞飯拼喇沙($108)份量十足,有飯有粉麵!🍜喇沙湯用紅咖喱醬及椰奶烹調,香濃撲鼻,選用米粉及油麵再加上多種配菜:蝦、芽菜、豆卜等等,入口濃郁惹味!🐥雞肉雖然呈現啫喱效果,但仍然不夠滑身!三色醬料正常發揮,配以油飯,男士都一定飽肚!⭐️白胡椒肉骨茶配白飯($92)用料可謂相當豐富,除了一字骨(有點硬🫣)還有豬肚,一整個蒜頭,半條油炸鬼!但胡椒味道非常重,蓋過了藥湯味,希望餐廳調整一下!⭐️班蘭咖央多($36)外表香脆,內夾上牛油及咖央醬,非常邪惡美味,如果內餡再多一些會更好!⭐️熱手工拉茶拉茶偏甜,建議選擇少甜!
試試新開新開馬來西亞餐廳,環境裝修簡潔整齊!

⭐️海南雞飯拼喇沙($108)
份量十足,有飯有粉麵!

⭐️白胡椒肉骨茶配白飯($92)

⭐️班蘭咖央多($36)

⭐️熱手工拉茶
拉茶偏甜,建議選擇少甜!