餐廳: 品穀
資訊:

☕️伯爵茶鬆餅($18)▪️其實我幾喜歡茶味嘅食物(包,甜點)覺得比較特別之餘又比一般嘅口味無咁膩。-買的時間算是新鮮出爐,摸上手還有點餘溫。但我沒有立即吃,拿到回去才吃~大概1hr後,其實都預左會無咁外脆內軟同會乾身d😮-不過未品嚐之先,真係肉眼可見粒粒伯爵茶葉😍還有傳來一陣清新嘅伯爵茶和佛手柑的香氣。第一啖嘅感覺,外面還帶好微嘅鬆脆,內裡是粉粉蓬鬆嘅質感,略乾🙈不過鬆餅原本就要配點濕潤嘅果醬同忌廉吃,才對味😮所以其實味道不俗,重點是伯爵茶味很濃郁🤤🥧杏仁撻($26)▪️我是一個超級撻迷🙋🏻‍♀️今次特登為左🥐特登過泥佐敦🙈所以一共買左3樣嘢食走🤤見到依個焦糖杏仁撻,二話不說就夾起佢😁-表面佈滿焦糖杏仁片,口感又甜又香脆😋正中我杯茶🤭下層仲加入杏仁膏香杏仁粒,真係充滿啖啖杏仁香,內餡質感是濕潤的,吃起來不會很乾身,撻皮是我喜歡偏硬脆口感😁淡淡嘅牛油香,吃下又不會令人覺得膩。-但這個size會有點小貴🙈

☕️伯爵茶鬆餅($18)
▪️
其實我幾喜歡茶味嘅食物(包,甜點)
覺得比較特別之餘又比一般嘅口味無咁膩。
買的時間算是新鮮出爐,摸上手還有點餘溫。
但我沒有立即吃,拿到回去才吃~大概1hr後,
其實都預左會無咁外脆內軟同會乾身d😮
不過未品嚐之先,真係肉眼可見粒粒伯爵茶葉😍
還有傳來一陣清新嘅伯爵茶和佛手柑的香氣。
第一啖嘅感覺,外面還帶好微嘅鬆脆,
內裡是粉粉蓬鬆嘅質感,略乾🙈
不過鬆餅原本就要配點濕潤嘅果醬同忌廉吃,
才對味😮所以其實味道不俗,
重點是伯爵茶味很濃郁🤤

🥧杏仁撻($26)
我是一個超級撻迷🙋🏻‍♀️
今次特登為左🥐特登過泥佐敦🙈
所以一共買左3樣嘢食走🤤
見到依個焦糖杏仁撻,二話不說就夾起佢😁
表面佈滿焦糖杏仁片,口感又甜又香脆😋
正中我杯茶🤭下層仲加入杏仁膏香杏仁粒,
真係充滿啖啖杏仁香,內餡質感是濕潤的,
吃起來不會很乾身,撻皮是我喜歡偏硬脆口感😁
淡淡嘅牛油香,吃下又不會令人覺得膩。
但這個size會有點小貴🙈
2018-04-13 630 瀏覽
身體不太舒服 便到公司附近的麵包店打算吃麵包當午餐只聞品穀其名已久 終於有機會拜訪一下買了它家新推出的多穀方包飽足感超大 一片已經讓我飽了淡淡的穀物香 配著鬆軟的口感若要挑剔一個地方就是鹽巴不要下那麼多 有點咸 哈哈店員態度很好就對了
身體不太舒服 便到公司附近的麵包店打算吃麵包當午餐
若要挑剔一個地方
就是鹽巴不要下那麼多 有點咸 哈哈
店員態度很好就對了
2018-04-11 511 瀏覽
🥐黑芝麻牛角($29)▪️想試好耐!但真係好少特登去依邊😭成日見d人食牛角,真係睇到我都口水流🤤🖤由其好想試黑芝麻味!-個外型脹卜卜,捲得好靚,仲有d黑色間紋。是買後才唧上黑芝麻忌廉😋確保個外皮酥脆。但我都是遠水路💦帶回去才慢慢吃😩希望無影響到la~~~~外皮搽有一層糖漿,表面粘粘甜甜。搣開內裡一層層蜂巢般薄酥皮,層次分明,空氣感十足👍一片一片,帶點嚼勁,吃了一整個都不油膩。過了一段時間才吃,也沒有滲出很多油份。黑芝麻忌廉比想像中無咁濃厚嘅黑芝麻香,期待好似湯圓那種黑黑 沙沙嘅質感和味道,質感是帶點奶油質地,份量不算太多,對我來說有點膩,不夠幼滑。但整體已經很好吃🤤
🥐黑芝麻牛角($29)
想試好耐!但真係好少特登去依邊😭
成日見d人食牛角,真係睇到我都口水流🤤
🖤由其好想試黑芝麻味!
個外型脹卜卜,捲得好靚,仲有d黑色間紋。
是買後才唧上黑芝麻忌廉😋確保個外皮酥脆。
但我都是遠水路💦帶回去才慢慢吃😩
希望無影響到la~~~~

外皮搽有一層糖漿,表面粘粘甜甜。
搣開內裡一層層蜂巢般薄酥皮,
層次分明,空氣感十足👍
一片一片,帶點嚼勁,
吃了一整個都不油膩。
過了一段時間才吃,也沒有滲出很多油份。

黑芝麻忌廉比想像中無咁濃厚嘅黑芝麻香,
期待好似湯圓那種黑黑 沙沙嘅質感和味道,
質感是帶點奶油質地,份量不算太多,
對我來說有點膩,不夠幼滑。
但整體已經很好吃🤤
2018-03-28 771 瀏覽
自認是一個超級無敵大麵包控,但唯獨酥類等等,例如牛角包不太喜好,因為坊間牛角包實在太油!彷如麵包師傅知道大家喜歡的是牛油而不是牛角包,就使勁往麵糰塞進牛油😑品穀這間小店,聽說過很多次了!一直不順路,終於工作經過這裡,當然要試試!如果你和我一樣討厭牛角包的油淋淋,品穀絕會令你改觀!拿上手沒有半點油,切開橫切面,發酵分佈平均,已經視覺衝擊!咬下去,就好像舌頭可以數著牛角包接疊多少層般鬆軟輕盈🤤很貼心是可能怕夾心忌廉破壞包的口感,所以在付款時才會唧入黑芝麻忌廉,還可為客人番熱👍🏻👉🏻另外我還選了明太子發包,粉紅色的外觀其實相當吸引~💕有點咸香,是明太子的味道,法包是"鬼佬式"般較乾較"un"但我喜歡這樣口感😂唯一不太喜就是明太子的油比牛角包好像要多🤔品穀是好吃眾所皆知,但價錢真的不是便宜!就這我買了3款,已經$70多了,但絕對值得一試,什麼是真正的牛角包😎
如果你和我一樣討厭牛角包的油淋淋,品穀絕會令你改觀!
黑芝麻牛角包
👉🏻另外我還選了明太子發包,粉紅色的外觀其實相當吸引~💕
明太子法包
唯一不太喜就是明太子的油比牛角包好像要多🤔
2018-03-18
黑芝麻牛角包
明太子法包
  • 芝麻牛角
2018-03-18 943 瀏覽
這間麵包店藏身於佐敦食肆一角,並不起眼,但內面的麵包全都充滿著誠意!老闆在英國讀書回港後原本做經濟分析師,後來發現麵包大多有添加劑,於是放棄香港工作走到日本學習無添加烘陪技術,再回港開舖。上一次試了老闆用半年時間研製的牛角酥,味道不錯!今次打算試另一款麵包。到底吃熱賣的可可包,還是石磨杏仁葡萄包?最後選擇了後者! 這裏的葡萄包以自家天然酵母發酵,麵包有原粒美國杏仁和蜜漬美國提子乾,有濃濃的小麥香氣。麵包味道較一般的提子包淡口,可能是無添加關係,相對上較少糖,杏仁、提子味道濃郁,麵包又有咬口,味道不錯。

到底吃熱賣的可可包,還是石磨杏仁葡萄包?最後選擇了後者!

2018-03-14
外賣自取
$26 (早餐)
2018-03-18 719 瀏覽
佐敦吃完餃子,經過這間麵包舖。被吸引的第1眼不是麵包,而是門口的蛋糕poster,磅半蛋糕$560...立即入內看看!舖內看不到蛋糕的蹤跡,看上去隔間樸實,還特意張貼告示說明原材料的來源。麵包賣相吸引,份量也比一般的大,當然價錢也比平常的貴!忍不住買了個莓瑰牛角包~結帳時跟店員聊聊天,原來這裏的主廚在法國藍帶畢業,再去日本學習無添加烘培技術,這裡出產的麵包全是無添加的!牛角包酥脆,但沒有一般牛角包的牛油香,反而多了種小麥香氣。牛角包內藏紅莓醬,但味道不夠香,如份量多一點會更好!

莓瑰牛角包

牛角包酥脆,但沒有一般牛角包的牛油香,反而多了種小麥香氣。

牛角包內藏紅莓醬,但味道不夠香,如份量多一點會更好!

2018-03-16
2018-03-01 669 瀏覽
品穀就聽過好多次食就第一次啦我就唔係新鮮食不過都好好味好充實 我習慣食所有面包都會烘一烘所以就算隔左一日都仲係好好食 好鬆脆呀堅唔空心架 不過堅貴得閒發左達食一個就好喇
品穀就聽過好多次

好鬆脆呀
堅唔空心架

不過堅貴
得閒發左達食一個就好喇
ery from #品穀 #big_grains and will be the last time as the lady owner is consistently arrogant and talk to you like you never know French patisserie. I went there yesterday and thought the attitude would be better as she looked stressful before the promotion of all these CNY goodies. Unfortunately the arrogance is the same. To be honest, I’ve tried their signature croissant and it is overrated. It is not flaky and buttery at all. Even worse it is quite dry. Overall, everything is impressive.
2018-02-24
2018-02-12 883 瀏覽
之前見到fb 某媒體訪問,先知道平時食既麫包有幾唔健康,🙄🙄🙄亦欣賞依個老闆對做包幾有熱試...可惜地理位置唔近我,平時根本唔會經過,咁岩尋日去開附近,終於試到喇😚😚😚依道食物排得整齊有條理,可惜「榛子旋風」包架有點問題,即使按指示拉到最後仍然自行滑出,夾包時有點困難⋯⋯反正也是小問題,無損我欣賞d包s😂今次試左「榛子旋風」同「蝦子香葱」。兩個包都比空氣包更耐咬,更實在,但當然唔係實的的...食完會相對飽d d . 榛子旋風其實係酥皮入面包住流心榛子醬,酥皮同平時食既都一樣咁多層、鬆化,咬落去榛子醬就係中間流出黎,酥皮既牛油香加上榛子既少少甜,Yummy !!! 咁食法係健康左?🤔有無人答到我???另外就試左一個鹹包「蝦子香葱」依個既餡全部放晒係包面...感覺就似食緊西洋版既京式葱油包,好唔好食你睇圖就知,反正毛小孩就好欣賞那😝😝😝唯一美中不足係蝦子味唔出,要認真咬一啖紅色蝦子粉先feel到少少。如果下次經過我會再買架!!!
之前見到fb 某媒體訪問,
先知道平時食既麫包有幾唔健康,🙄🙄🙄
亦欣賞依個老闆對做包幾有熱試...

可惜地理位置唔近我,
平時根本唔會經過,
咁岩尋日去開附近,
終於試到喇😚😚😚

依道食物排得整齊有條理,
可惜「榛子旋風」包架有點問題,
即使按指示拉到最後仍然自行滑出,
夾包時有點困難⋯⋯
反正也是小問題,
無損我欣賞d包s😂

今次試左「榛子旋風」同「蝦子香葱」。
兩個包都比空氣包更耐咬,
更實在,但當然唔係實的的...
食完會相對飽d d .

榛子旋風其實係酥皮入面包住流心榛子醬,
酥皮同平時食既都一樣咁多層、鬆化,
咬落去榛子醬就係中間流出黎,
酥皮既牛油香加上榛子既少少甜,
Yummy !!!

咁食法係健康左?🤔
有無人答到我???
榛子旋風酥

另外就試左一個鹹包「蝦子香葱」
依個既餡全部放晒係包面...
感覺就似食緊西洋版既京式葱油包,
好唔好食你睇圖就知,
反正毛小孩就好欣賞那😝😝😝
唯一美中不足係蝦子味唔出,
要認真咬一啖紅色蝦子粉先feel到少少。
蝦子香葱

如果下次經過我會再買架!!!
2018-02-09
蝦子香葱
2018-01-22 1050 瀏覽
為何值 $24?只係卷住一層層, 已稍微番熱了無朱古力味無麵粉味無甜未內外都只是乾乾的, 撕開時有紙皮的感覺什麼味道都沒有配濃香咖啡唔得, 配鮮奶都食不出其味麵粉等"進口"食材就可以賣咁貴?
為何值 $24?

只係卷住一層層, 已稍微番熱了
無朱古力味無麵粉味無甜未
內外都只是乾乾的, 撕開時有紙皮的感覺
什麼味道都沒有
配濃香咖啡唔得, 配鮮奶都食不出其味

麵粉等"進口"食材就可以賣咁貴?
2018-01-02
2017-12-31 1146 瀏覽
抹茶牛角包🍵🥐有意外的驚喜!中間的抹茶Cream簡直神來之筆😍非常濃的抹茶味👍🏻份量也十分多。而且牛角包外層都好脆但又不會乾。我相信如果放落微波爐加熱一定會更好吃👍🏻😋到時就變左做流心牛角包。這個包我一定會再買🤤對於抹茶控來說,這個牛角包簡直是無懈可擊,食完成個真係好滿足喔雖說28蚊有些少貴,但鑒於個抹茶cream真係無得頂嘅關係都值得嘅,間中食下都不錯!期待有新的抹茶作品。一定會再光顧!
抹茶牛角包🍵🥐
這個包我一定會再買🤤
抹茶牛角包

一定會再光顧!
抹茶牛角包
2017-12-14 1445 瀏覽
品穀一間超有名氣的麵包店,仲上了我喜歡的電視台錄制了星期三港案添。在果度期間,好多好多人排隊,好多好多人買,真係想買個麵包都難😭登,登,登,今晚路過見到,冇乜人買喎⋯⋯唯有即時入去試下啦⋯⋯此麵包,標榜天然無添加,食一個就夠飽等等⋯⋯😆咖啡牛角,$28,唔准自取,味道同一般麵包差不多,不過裏面有cream,要即場啫入去,食落口時就有小小鮮cream仲有糖槳自落。設計幾好,但冬天食落口會感覺到哋cream太涷,唔係咁想食落去👅。推介指數:6/10朱古力咖啡骰仔,手感有啲硬,口感都一樣有啲硬,不過麵包裹面有啲朱古力槳,唔太甜幾好味。推介指數:6/10
品穀

此麵包,標榜天然無添加,食一個就夠飽等等⋯⋯😆

推介指數:6/10

推介指數:6/10
2017-12-14 963 瀏覽
每次要上法文時都必須經過這裏,時間約下午5點半左右,聽閒這間的牛角酥非常出名,所以每次經過都入去問還有冇,點知每次都話冇晒,終於今次要買書所以順便過來,約下午3點左右去到見到有就馬上二話不說咁買了4個,出門口時馬上打開咬了一口,點解咁淋嘅,一點兒也不酥,其餘的帶給家人食也感到不酥,很失望,到底係出品得小定係如何呢,5點左右賣晒而令我一次過買4個,真係超失望及難食,價錢亦非常進取 ,以後都唔會亂信謠言而令自己嘥錢了
,一點兒也不酥,其餘的帶給家人食也感到不酥,很失望
2017-12-11 841 瀏覽
一向對於要排長龍的店舖,都不會一窩蜂跟着去排,所以這間麵包鋪到現在才幫襯。這裡賣的麵包款式有別於一般連鎖餅店或港式麵包店的,可以看到烘焙師有心發掘新意產品,當然售價亦非等閒,最平的一個小圓包都要$1X以上,而大賣的牛角包平均$25,雖然有好幾款想試,但實在無法大大方方地花一佰幾十元去買麵包,所以只挑選了2款。榛子旋風酥 $25。這個挺不錯,拿上手沒有沾上油漬,淡淡的牛油味,酥皮之間鋪滿了碎碎的果仁,最中心有注入榛子醬,但稍為份量小了些,我沒有要求店方翻熱,不知道榛子醬加熱後會不會有流心效果。蜂蜜山丘 $24。這個有些失望,麵包偏乾,沒有軟綿綿,配料有百花蜜,但無論嗅覺或味覺都跟蜜糖扯不上關係。

蜂蜜山丘
2017-12-11 482 瀏覽
朋友買左幾次呢間麵包鋪都讚不絕口今次就趁放工黎呢頭買個試下都近7點先到 仲驚佢啲包賣哂好彩目標牛角酥都仲有唔少存貨兩隻味芝麻味同抹茶味都有 好難揀丫爭扎左一陣決定揀抹茶味索價廿八蚊一個牛角酥雖然唔係街坊價但拎上手都幾重手長度有近乎隻手既長度見有焗熱服務但店員話呢個係涷食切開見到層層分明既酥皮未食已經感受到果種酥脆一咬真係非常脆口呢而且雖然好多層但每層都唔會過薄所以每層都充滿口感表面既白朱古力花紋睇落毫不起眼咁但其實為個包增加左D甜味成功同回甘苦澀既抹茶忌廉醬來個中和忌廉漿都幾多 一切就有微流心既效果最難得係外賣左都一樣保持到個口感
朋友買左幾次呢間麵包鋪都讚不絕口
今次就趁放工黎呢頭買個試下