2014-11-21 780 瀏覽
晚上來到megabox試了這間新開的餐廳, 點了雞肉串燒味道一般比較淡沒有什麼味道。特色喇沙有蝦,豆卜,魚丸,雞蛋,雞絲和蟹柳等材料豐富湯頭味濃郁充滿椰香。肉骨茶一上浮油的肥豬膏令人有點卻步味道偏淡沒有胡椒味但肉骨排挺多。雖然不是很差但食物環境質素則一般。
雞肉串燒
招牌茶
肉骨茶
5 分鐘 (堂食)
2014-11-17 770 瀏覽
睇完早餐食brunch, 上次食過晚餐 ok 今次encore。 set lunch 跟一飲品同小甜品,有喇沙同飯揀,選擇都算多。跟左奶茶,但太澀口唔好飲。魚蛋蝦濃湯面,以為會係紅紅地個啲濃湯底但意外地清,粗面質地 ok,魚蛋彈牙。如果中意濃湯都係叫喇沙算。印尼炒飯,飯干身但冇鑊氣同油左些少,但都惹味,配蝦片好食,雞肉串燒好香香矛同其他香料味,煎蛋半生熟流到蛋汁出黎,好夾。問左拎辣椒醬,撈飯同面都好食提味,有好大蝦干味,唔係特別辣。甜品係一小塊蛋糕,上層係帶芝士味 cream 同藍莓醬,下層海綿蛋糕。味道一般香蕉薄餅,入面好多香蕉蓉,餅唔係特別 un ,軟硬適中。煎到金黃色
跟左奶茶,但太澀口唔好飲。
香蕉薄餅,入面好多香蕉蓉,餅唔係特別 un ,軟硬適中。
煎到金黃色
2014-10-29 646 瀏覽
因為太掛住馬來西亞食既肉骨茶,成餐廳都散發緊肉骨茶既肉香同藥材味。藥材味唔夠濃,但都食到甘草味,排骨如果揀啲再靚啲既就好啦,有啲鞋鞋地。豆pop 好入味。喇沙由油面同米粉做面底,湯算濃,但啲料唔係咁入味同好食,重啲蝦味會正好多。香蕉薄餅,煙韌又富香蕉肉,非常出色,意料之外!
豆pop 好入味。
香蕉薄餅,煙韌又富香蕉肉,非常出色,意料之外!
10 分鐘 (堂食)
2014-10-10 699 瀏覽
昨天同同事出去食晏,本來係打算食PIZZA OR泰國菜的,但係一出電梯,看到這間喇沙大少,看看餐牌及冇人帶位,所以來了這裏. 新開的餐廳,環境都OK,唔算好大. 但都好夠光.我們四個人分別叫左兩個馬來雜菜喇沙及兩個馬來海鮮喇沙, 同事飲拉茶及拉啡,我飲凍檸茶.都幾快就到,先嚟雜菜,後嚟海鮮,都幾大碗,賣相都幾吸引,雜菜都有些紅蘿白,芽菜,雞蛋,豆卜,西蘭花等,都好足料的,麵係鴛鴦的,有油麵及米粉. 我的海鮮係有大蝦,蜆,雞柳,魚蛋,豆卜及雞蛋. 蝦好大隻,每樣都有三件的呀. 不過,湯底唔夠濃味,淡左少少及沒有喇沙的感覺,食唔出好喇沙的味道.蝦都好爽口,有膏,蜆肉都OK,魚蛋好味,爽身的,蟹柳唔係即食果種,我唔係好鍾意兩種麵加埋一齊,好奇怪的感覺. 我們另外還點左一份杏仁蝦餅一齊食,勁大份,有六件切開的蝦餅,味道可以說是一般,好似有點粉的感覺,冇咩蝦的味道.同事話杯拉茶同拉啡都好一般,冇咩分別的,甜品係一件蛋糕仔.有一樣嘢要讚的係我們隔離枱的兩個食客明明叫左一碗魚蛋麵,佢話唔係想食呢D,係想食喇沙,叫仕應幫佢換過, 仕應都好爽快應承, 這是以客為先的態度.

同事話杯拉茶同拉啡都好一般,冇咩分別的,甜品係一件蛋糕仔.

2014-10-09
午餐
2014-10-06 492 瀏覽
位於九龍灣廣場高層的星馬美食。食物選擇算是多,亦有點特色新式菜式……例如杏仁片蝦丸,是不錯而新鮮。其他肉骨茶,海南雞,炒菜都是平平無奇。有隱定水準。炸物也十分脆皮。唯獨很大的咖哩角食不下去。其他都可以。
位於九龍灣廣場高層的星馬美食。

食物選擇算是多,亦有點特色新式菜式……
例如杏仁片蝦丸,是不錯而新鮮。
其他肉骨茶,海南雞,炒菜都是平平無奇。
有隱定水準。
炸物也十分脆皮。
唯獨很大的咖哩角食不下去。其他都可以。
2014-08-18 798 瀏覽
在megabox本來就沒什麽好選的,但是突然懷念星馬的laksa,所以被店名吸引了,就來試一下,本身就覺得肯定不會太好吃,但是試過之後更堅定了我的理念,只能試試了order的雞絲laksa,顏色看起來還可以,所以很想試試湯的味道,怎麼知沒有辣味也沒有椰奶或者咖喱的味道,不要求濃的湯味,但是一點也不像laksa啊,就完全好像是什麽其它的普通湯麵的感覺,,我覺得在超市買個好一點的湯包做出來都能比這家店裡做得好吃
2014-08-16
2014-08-14 593 瀏覽
之前一路搜尋一個地方幫我兩個小朋友搞生日會,經朋友介紹下嚟到九龍灣Mega Box嘅《喇沙大少》。地方整潔,以白色為主調,侍應招呼殷勤。食物方面,好欣賞佢嘅海南雞,非常出色,肉質細嫩,好滑口;春卷炸得脆而不油;咖喱什菜,好入味、菜好腍,味道不太濃帶有微辣。
地方整潔,以白色為主調,侍應招呼殷勤。
2014-08-12 756 瀏覽
同老公二人出megabox買野, 見到有喇沙食, 即管試下。可能自己係馬來西亞華僑, 對星馬既食物要求比較高, 暫時響香港食過既星馬菜, 都覺得唔夠正宗, 見呢間野打正旗號係喇沙大少, 一於試下個喇沙點樣。點左:1)招牌喇沙: 呢個完全係失望。七十幾蚊碗, 仲要講明係招牌, 咁既質素不能接受。首先個湯底, 太稀, 味道似咖喱湯多過叻沙湯, 又無叻沙葉, 又無獅蚶, 完全唔係叻沙黎。以我既南洋人口味黎講, 土司工房平過佢又好食過佢好多。2)炒蘿蔔糕: 配料尚算正宗, 有落菜甫, 可惜咸左d。要彈既係蘿蔔糕內有蠟肉, 應該係出面攞貨返黎。真正星馬既炒蘿蔔糕既糕底, 係齋蘿蔔+粘米做, 無蠟肉架!! 3)肉骨茶: 咁多樣食物之中算最正宗。係馬來西亞式肉骨茶, 即係黑色果種, 藥材味夠濃。4)凍+熱拉茶 : 不過不失, 茶膽味道似港式奶茶兩個人食埋單三百幾, 咁樣既價錢配咁樣既質素, 唔會再幫襯了。

點左:

4)凍+熱拉茶 : 不過不失, 茶膽味道似港式奶茶

2014-08-07
2014-08-10 725 瀏覽
喺公司附近,開張咗一段時間,上星期先得閒去食,lunch time等位等左半粒鐘,如果好食既話都可以接受可惜……點左海南雞飯,肉骨茶,海鮮喇沙三個人試食,海南雞出事,完全冇雞味又唔俾薑蓉,油飯又唔香仲要爛飯,肉骨茶冇藥材味只有味精味點可以咁架,喇沙係好食既,又香又濃,拉茶好飲,但我點凍拉茶啊,唔係大杯左插咗飲管就可以俾杯室溫拉茶我卦
,肉骨茶冇藥材味只有味精味點可以咁架
2014-08-04 633 瀏覽
第一次寫食評, 因為今次感覺太差一定和大家分享! 我和朋友都喜歡食蟹, 看到雜誌推薦此店, 又話平又點好食,仲喺限量, 一晚只買一兩隻!! 點知蟹的肉質霉,不知死了及雪了多久(容完全屬實)!!!  完全不是星加坡的那種黑胡椒蟹, 黑椒味又冇! 失敗!! 而其他餸菜就普普通通…

2014-07-29
2014-08-03 1254 瀏覽
難得週末放假,開車與家人到megabox午餐試新店,喇沙……好耐冇試,go馬拉炒貴刃、海南雞飯、馬來椰漿飯及主角海鮮喇沙海南雞飯,雞件係雞亦部份,雪雞味道乃意料之內,油飯雞汁味清淡且油份不足……炒貴刃,係香港仍未試到一間敢用螄墈作用料,味道尚可,老抽不足所以有點似港式炒河。椰漿飯有少少驚喜,飯香牛肉入味夠軟,辣醬公魚仔夠味夠辣,可能因為咁而覺得份量略少。海鮮喇沙,有大蝦夠新鮮,喇沙湯底夠濃兼香,配以豆卜入口開胃,最重要喇沙一定以米粉加油麵最正宗,食指大動。感覺這食店部份受制於市場主導,味道略為偏淡,但一碗海鮮喇沙仍有少少於馬拉老家風味……一試無妨
馬拉炒貴刃、海南雞飯、馬來椰漿飯及主角海鮮喇沙
2014-07-29 1016 瀏覽
相隔不知多年再度重返故地──九龍灣MegaBox,交通上不算不方便,有小巴直達附近街道下車步行不遠便抵達了,只是離地下鐵站有一段距離,在這種夏日炎炎的天氣之下由德福廣場步行至那裡的確令人感到疲憊,因此人煙也較稀少。(雖然有穿梭巴士)這天前往MegaBox逛逛商場,主要目的地是宜家和書局,行累了便從手機查查看在附近"搵食",記得最近才向姐姐提及起很久以前在灣仔某一間店所吃過的喇沙湯麵非常好味,想返起也回味無窮,於是想吃一次喇沙,就選擇了喇沙大少。白色簡潔的色調,清新舒服,簡單自然。下午茶餐馬來雞絲喇沙+飲品及甜品$49($45+10%)雞絲份量少,"鞋"口不易咬,頗差。  喇沙湯味道不錯,湯底偏重椰香味我也幾喜歡,夠濃郁夠味道,有少少辣味很開胃。 但未足以滿足我會把湯底喝下。有拉麵和米粉兩種混合在一碗喇沙裡,其圓粗身的拉麵普普通通,一咬即斷不彈牙,米粉最配合喇沙的味道。甜品普普通通,沒有服務員答到我這是什麼甜品,我也吃不出是什麼。 最後的熱奶茶,茶味苦澀,喝了一半已放棄。下午茶餐也有很多款,能給客人多點選擇。服務整體不錯,侍應生多半是年輕人,對待客人有禮。在門口的女接侍員也落力招攬
白色簡潔的色調,清新舒服,簡單自然。
下午茶餐馬來雞絲喇沙+飲品及甜品$49($45+10%)
雞絲份量少,"鞋"口不易咬,頗差。

但未足以滿足我會把湯底喝下。
馬來雞絲喇沙

最後的熱奶茶,茶味苦澀,喝了一半已放棄。
下午茶餐也有很多款,能給客人多點選擇。
服務整體不錯,侍應生多半是年輕人,對待客人有禮。
在門口的女接侍員也落力招攬客人光顧,服務殷勤。
地方寬敞座位不窄狹,光線充足,白色為主的色調令店舖更光亮精神,而且不太多人,坐下來歇一歇打打機幾寫意。
P.S.最後我才見到有拉茶,早知我點這個吧!

2014-07-03
$49.5 (下午茶)
2014-07-22 726 瀏覽
去過Singapore 試過當地既喇沙後,很積極的在香港找回那種美味!今日就來到九龍灣的Megabox 的喇沙大少食下午茶!點了Tea Menu 的海鮮喇沙,$54 連冷熱飲品一杯和甜品糕點一客!相信餐廳為了迎合香港人的口味,喇沙的配料十分地道:蝦、蜆、蟹柳、魚旦、豆腐樸、芽菜、雞蛋、油麵、米粉!味道上,略覺得九層塔的味道太濃,蓋過了整碗喇沙。再者,味道還是比 Singapore 的地道味道有很大的差異。要是找港式的喇沙,還算不錯的選擇!

今日就來到九龍灣的Megabox 的喇沙大少食下午茶!

要是找港式的喇沙,還算不錯的選擇!
MEGABOX自從沒了冠軍拉麵後每次去這商場都在苦惱找吃的Food Court 都沒坐位, 怎麼辦呢?看到11 樓這間賣喇沙的, 遠處也嗅到喇沙的香味~今天就掃雷試試看吧!「剛去完星洲回到香港又吃喇沙?」也許是近來拉麵吃太多想透透氣反正薯也挺愛喇沙的~這是超富貴的喇沙! 除了定番的魚蛋豆卜雞絲外還加上蜆肉蟹柳和雞蛋~重點大蝦的size 很有誠意絕不行貨~在店家嚴選食材的情況下, 味道當然有保證!不過和薯在星洲本土的喇吵相比湯底椰漿味比較重, 辣度比較輕, 湯的濃度也較低也沒有薯最怕的螄蚶大概是為了迎合香港人的口味吧去過新加坡的人都知道哪裡的食物口味偏重都是爆呀炸呀炒呀甚麼的完全地道的喇沙如果每天都吃的話淡口味的香港人吃第二晚就應該會抱著厠所做好朋友了 (笑)這個像兒童餐的東西, 就應該是為了不喜歡濃味的Pさま而設吧?因為沒了海鮮調味, 味道會更輕盈一點鹽度減低下湯底椰漿的甜味會更突出大概會比較受女生歡迎呢喝湯底後咬了第一口麵, 口中都是米粉就在薯在大吼「為甚麼不是喇沙米線?」時...Pさま就把盆底的麵撈起來了~是油麵 +米粉的組合, 一粗一幼挺有趣~不過還是粗麵較合濃厚的喇沙湯汁~說起
MEGABOX自從沒了冠軍拉麵後
每次去這商場都在苦惱找吃的
Food Court 都沒坐位, 怎麼辦呢?
看到11 樓這間賣喇沙的, 遠處也嗅到喇沙的香味~

今天就掃雷試試看吧!
「剛去完星洲回到香港又吃喇沙?」
也許是近來拉麵吃太多想透透氣
反正薯也挺愛喇沙的~
特色喇吵
這是超富貴的喇沙! 除了定番的魚蛋豆卜雞絲外
還加上蜆肉蟹柳和雞蛋~
重點大蝦的size 很有誠意絕不行貨~
在店家嚴選食材的情況下, 味道當然有保證!
不過和薯在星洲本土的喇吵相比
湯底椰漿味比較重, 辣度比較輕, 湯的濃度也較低
也沒有薯最怕的螄蚶
大概是為了迎合香港人的口味吧
去過新加坡的人都知道哪裡的食物口味偏重
都是爆呀炸呀炒呀甚麼的
完全地道的喇沙如果每天都吃的話
淡口味的香港人吃第二晚就應該會抱著厠所做好朋友了 (笑)
雜菜喇吵
因為沒了海鮮調味, 味道會更輕盈一點
鹽度減低下湯底椰漿的甜味會更突出
大概會比較受女生歡迎呢
喝湯底後咬了第一口麵, 口中都是米粉
就在薯在大吼「為甚麼不是喇沙米線?」時...
Pさま就把盆底的麵撈起來了~
是油麵 +米粉的組合, 一粗一幼挺有趣~
不過還是粗麵較合濃厚的喇沙湯汁~
說起來這裡也有馬拉名產 "Tiger Beer" 喜歡喝一杯的人也可以試一下來消消暑
馬來脆雪山
看外觀初時以為是刨冰, 所以完全沒考慮就點下去了
送過來才知道是薄餅來的~ 囧
外表是脆脆的薄餅, 內層塗了煉奶花生和椰絲
一撕下來必定弄到一手煉奶
然後真的太脆了, 一吃碎片滿地飛~
極力推廌用來破壞女生們的食相!
有脆雪山這個整人玩意在, 薯一定會再帶朋友來吃吃玩玩呢(奸笑)
2014-07-20
特色喇吵
雜菜喇吵
馬來脆雪山
2014-07-07 485 瀏覽
跟男朋友遊車河遊到megabox,在車上已先搜尋了megabox食肆,所以不會期望有什麼驚天地泣鬼神的餐廳。不想飲茶,又不想食food court,去了喇沙大少。 位子不是寬敞,跟鄰座的食客坐得很近。椰槳飯 – 他們是用碟上的,有椰槳飯一碗,幾條青瓜,一小撮辣魚仔和幾塊紅咖啡牛肉。紅咖啡牛肉沒有味道,辣魚仔太辣,椰槳飯吃到一半已十分滯。雞絲喇沙 – 雞絲沒有味道,只有湯有少許喇沙味。熱拉茶 – 比食物較正常,但太甜。下次倒不如食foodcourt應該還好。
椰槳飯
雞絲喇沙
– 雞絲沒有味道,只有湯有少許喇沙味。
熱拉茶
2014-07-06