2024-09-09 691 瀏覽
星期日訂了檯,7點20分已經下單,等到7點50分終於來了黑椒蜜汁牛柳粒,味道幾好,但份量偏少。再等多10分鐘來了咕嚕肉,汁都沒冇全掛係肉上面,份量可以媲美大快活的小菜類,再等多15分鐘來了椒鹽一字骨,味道不錯,小朋友愛吃,再所以再下單叫多一份,因為太少。豉汁蒸鱔,夠惹味,豉汁做得不錯及椒鹽墨魚片,不過不失。之後就一直等到差不多9點還有4個菜式沒來,決定取消沒來的菜式時,再下單的椒鹽一字骨又到了,但跟之前叫的味道,賣相不同,之前一碟沒有上粉漿,這一碟就上滿粉漿才炸,又不夠椒鹽味,真奇怪。最終埋單,取消了3碟菜式如果真的有時間願意坐2至3小時慢吃,食物水準不錯,但份量又偏細份,可以慢慢飲酒傾談都未嘗不可,但可惜我一家大小有老有嫩,最終都是去了東大街麥當勞吃多一轉再回家。

最終埋單,取消了3碟菜式
2024-09-08
2024-09-01 825 瀏覽
在此訂座 有窗邊位 選擇198價錢,需加一。任飲任食火鍋。非常化算。食材正常,牛肉羊肉質素正常,海鮮也10分正常沒有驚喜,有腐竹普通的菜類,食物質素是非常之正常,但以價錢來說非常之好,而且上菜速度非常之快,員工收碟速度也很快,服務態度非常好。本來沒有太大期望,所以完全冇失望。下次到訪會嘗試小菜,空間感非常足夠。環境10分安靜沒有嘈吵嘅感覺,與朋友聚會聊天10分享受。整體來說,CP值非常之高,以筲箕灣來說我會再光顧

服務態度非常好。

整體來說,CP值非常之高,以筲箕灣來說我會再光顧
2024-08-22
2023-11-24 1756 瀏覽
真係食最平果個火鍋任食已經足夠,$29x個餐係不需要的,其他食物係手機落單,只有刺身係填紙仔,今次第三次黎食,刺身佢會比多過你填個數,可能冇乜人叫🥶,另外,牛肉質數都好一般,你諗下係同你屋企打差唔多,成班職員圍埋吹水時間多,最後食個杯雪糕係熔左再雪番的,已同經理反映,佢冇換比我,我都冇所謂了,總結性價平唔高,食最平得啦!

2023-09-06 1922 瀏覽
喜亭軒 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣道393號形薈1樓1號舖✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿呢間係筲箕灣形薈開左一段時間。終於食到啦⋯⋯佢啲點心唔錯呀。不過我睇到個單張仲想幫襯埋夜晚。有雞煲食。我飲飲茶都聞到人哋lunch都食雞煲呀。味道勁正。聞都已經想食。😋😋😋😋😋😋😋😋點心🥧😋😋😋😋😋😋😋😋總結🤓其實都算好有水準嘅餐廳。總算幾好食呀👍大家可以值得一試。我要幫襯埋夜晚。
喜亭軒 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣道393號形薈1樓1號舖
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

😋😋😋😋😋😋😋😋
點心🥧
😋😋😋😋😋😋😋😋

總結🤓
2023-08-26
5 分鐘 (堂食)
📍喜亭軒🧭筲箕灣筲箕灣道393號形薈1樓1號舖去筲箕灣 #喜亭軒 食個便飯😂⭐️白灼花竹蝦新鮮花竹仔,白灼又甜又好味⭐️三文魚刺身純粹過下口癮😂💯薑蔥炒花蟹勁大碟!啲蟹拉過油好香口,個汁都好惹味,如果多啲蔥就好了😂⭐️蒜香骨排骨雖小但味道出色!啲炸蒜好香好好味⭐️清蒸油彬剛剛熟,正!又香又滑⭐️雲耳蒸雞好鍾意食雲耳蒸雞!估唔到都幾滑,仲要雞皮勁厚😋💯酥炸生蠔依度係兩份炸生蠔,真心驚喜,個炸粉超薄,勁鬆脆可口⭐️菜膽雞最後黎個菜膽雞,相比都係鍾意蒸雞多啲雖然佢係主打雞煲火鍋,估唔到小菜咁出色👍🏻#MFJ筲箕灣 #MFJ中菜#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #chinesefood #chinesecuisine #shaukeiwanfood #相機食先 #筲箕灣美食 #中菜

📍喜亭軒
🧭筲箕灣筲箕灣道393號形薈1樓1號舖

去筲箕灣 #喜亭軒 食個便飯😂

⭐️白灼花竹蝦
新鮮花竹仔,白灼又甜又好味
白灼花竹蝦

⭐️三文魚刺身
純粹過下口癮😂
三文魚刺身

💯薑蔥炒花蟹
勁大碟!啲蟹拉過油好香口,個汁都好惹味,如果多啲蔥就好了😂
薑蔥炒花蟹

⭐️蒜香骨
排骨雖小但味道出色!啲炸蒜好香好好味
蒜香骨

⭐️清蒸油彬
剛剛熟,正!又香又滑
清蒸油杉

⭐️雲耳蒸雞
好鍾意食雲耳蒸雞!估唔到都幾滑,仲要雞皮勁厚😋
雲耳蒸雞

💯酥炸生蠔
依度係兩份炸生蠔,真心驚喜,個炸粉超薄,勁鬆脆可口
酥炸生蠔

⭐️菜膽雞
最後黎個菜膽雞,相比都係鍾意蒸雞多啲
菜膽雞

上湯時菜

雖然佢係主打雞煲火鍋,估唔到小菜咁出色👍🏻

#MFJ筲箕灣 #MFJ中菜

酥炸生蠔
菜膽雞
上湯時菜
2023-07-05 1395 瀏覽
侍應服務態度差,五分鐘內,過來兩三次問「想食咩」來催落單,但當時只係黃昏6:15左右,已有客坐嘅枱少於十張,而且只有一兩個人;落單時,我們講菜名,覆單時侍應覆號碼,但講錯又又唔認錯。唉!😤😤 他們真可憐!😩😩
2023-07-02 1099 瀏覽
"As long as no need to queue, I don't mind to eat anything." That's what I told my family regarding afternoon tea suggestion. My family suggested to go yumcha at a hotpot restaurant nearby. As expected, there wasn't a queue outside the restaurant. Surprisingly they gave afternoon tea promotion even on weekend and in fact pretty cheap. Let's see how's their food quality.Char siu Mexican bun came first. Crispy topping with a thin dough. Char siu stuffing wasn't too sweet or saucey. Served in warm

Char siu Mexican bun came first. Crispy topping with a thin dough. Char siu stuffing wasn't too sweet or saucey. Served in warm which best to eat right after served.

Crunchy rice roll was freshly made. Thin and slippery on the outside while wrapping with a crunchy deep fried dough. Rice roll was also sprinkled with few spring onions which gave.some freshness. Soy sauce drizzled on top gave a hint of saltiness, plus to keep it moist even when it's cold.

Prawn vegetables dumplings were best to eat it right after served so as to prevent sticky thick wrapper. Wrapping was so soft that better scoop it with a spoon and chopstick instead of picking up with a pair of chopstick. It was steamy hot inside that better separated into bites. Prawn was big compare with the dumpling size while vegetables weren't as much. It's better stuffed with diced vegetables for the freshness and the crunch.

Egg white fried rice was topped with crispy scallops. It was a pretty dry dish, rice was light and loose. It wasn't soggy, combining with the red rice, it gave multiple grainy texture. With the crunchy zucchini, crispy scallops and the egg white, it was a wholesome dish.

Dace fish ball wasn't my cup of tea but my family commented not bad. Good that sprinkled with generous white pepper and mixed well with quite amount of coriander, it didn't taste fishy. It was quite bouncy.

Last but not least, boiled vegetables for some freshness. Fresh vegetables and cooked just right. Nothing special but in a big serving.

Restaurant was very spacious. Ceiling was high that even it was busy, it didn't sound noisy. Tables were designed for hotpot that there was a stove controller underneath which kind of blocking your legs while sitting. Overall, food was in reasonable price, not much waiting is needed which good for big group yumcha and allowed to sit long without pressure.
下午茶
2023-06-22 779 瀏覽
個半鐘頭,只可以上到四個菜。唔使再試。落單講過送三文魚,一個鐘都未上到,再問個經理,又重覆返我同侍應一個鐘頭前既對話係。中間追過經理幾次,完全冇作用,好似追完仲慢左。目測全場有四至五枱小菜,全部都係傾偈多個食野。浪費大家時間。另外,之前試過雞煲打邊爐,邊爐類完全係廢。
個半鐘頭,只可以上到四個菜。
唔使再試。

中間追過經理幾次,完全冇作用,好似追完仲慢左。

目測全場有四至五枱小菜,全部都係傾偈多個食野。

浪費大家時間。

另外,之前試過雞煲打邊爐,邊爐類完全係廢。
2023-06-22
25 分鐘 (堂食)
2023-05-11 1409 瀏覽
本身係筲箕灣街坊成日去形薈食野. 就係一直未試過呢間喜亭軒, 只係聽人講佢一般. 今日帶嫲嫲黎飲午茶. 入到去即刻有位. 店員反應服務都好快.裝修環境都唔錯幾舒服, D 枱距都幾寬闊. 唔會迫, 環境真心讚. 睇下點心紙先, 選擇都OK 多. 平時飲茶有嘅點心選擇都有.仲有兩三個特式點心. 佢地d炒粉類都好大份。整體點心正常, 我唔會話超好食. 我評就食物中上.  服務我會讚, 對比本區其他酒樓好. 環境都幾舒服. 但價錢就比同區酒樓貴d.下次會試下佢晚市火鍋如何. 反而佢火鍋放題價錢唔貴。
佢地d炒粉類都好大份。

整體點心正常, 我唔會話超好食. 我評就食物中上.
服務我會讚, 對比本區其他酒樓好.
環境都幾舒服. 但價錢就比同區酒樓貴d.

下次會試下佢晚市火鍋如何. 反而佢火鍋放題價錢唔貴。
2023-04-20
2022-07-11 4297 瀏覽
琴日食左個優惠餐208任飲任食基本野都有得食既 野食唔算差湯底比以前好左好多野食都比以前多野简左野飲都算好多下又有特飲 (我冇飲到)因為我浄係同朋友飲啤酒$38刺身任食冇左唔緊要 (遺憾 )入坐前有都同我地講到冇左38蚊刺身任食 但係都有一個刺身定食20蚊1位 服務都幾好 最重要唔會赶你走我6點半坐到10點想同朋友傾下計 飲下酒 絕對冇問題下次我都會試下個貴d既planB好似話有海鲜船 又和牛 可以落番海鲜單總括 229埋單落樓确實抵食希望優惠會持續啦
琴日食左個優惠餐208任飲任食
基本野都有得食既 野食唔算差
湯底比以前好左好多
野食都比以前多野简左
野飲都算好多下
又有特飲 (我冇飲到)
因為我浄係同朋友飲啤酒
$38刺身任食冇左唔緊要 (遺憾 )
入坐前有都同我地講到冇左38蚊刺身任食
好似話有海鲜船 又和牛 可以落番海鲜單
總括 229埋單落樓确實抵食
希望優惠會持續啦
2022-07-10
220 分鐘 (堂食)
  • 抵食火窩 198個餐
2022-07-11 2927 瀏覽
垃圾中嘅垃圾, 加咗刺身冇任食, 嗌咗小菜啲小菜臭嘅, 食物有啲都唔新鮮, 種類都冇介紹咁多,D 食品同 介紹有出入, 畀垃圾中還垃圾, 唔信可以試下 ,所以沒有回頭啦👎 要評分,比-100
2022-07-09 4338 瀏覽
和大女出街食午餐,近近地揀咗筲箕灣呢間喜亭軒,見門面光鮮企理,主打點心及火鍋。中午時分,餐廳客人並不多,安排了坐在窗邊的座位,開揚又可望吓街景,但是窗上佈滿了污跡,應該起碼一個月冇抹過,睇落好唔開胃。見到幾枱客人都係食點心,睇落都幾精緻,但是大女想食牛肉火鍋放題,就下佢啦。我哋叫了雞煲海鮮放題,任食SRF美國黑毛和牛。每位$258,另加了$40有一個刺身拼盤。雪櫃的啤酒、汽水亦是任飲。先上了一個雞煲,但是十分難食。雞肉超級乾,味道亦得個死醎,食咗一舊已經唔想食。係我食過最差嘅鷄煲。呢個刺身拼盤又係好唔得,比出邊的放題差好遠,融雪做得唔好,感覺亦不太新鮮。我哋order左黑椒豬肚湯底拼沙嗲湯底,先送咗一個海鮮拼盤。有兩隻鮑魚,幾舊龍躉肉,幾隻短繩子,大蝦,魷魚。鮑魚、大蝦及龍躉肉幾好味,夠新鮮。呢碟超經典,上枱真係嘩咗聲,係我哋首輪order的8塊美國SRF黑毛和牛, 兩塊安格斯肩胛肥牛,兩塊羊肉。上檯啲肉完全未溶雪,全部黐埋一舊,仲要東一忽西一忽打風咁,超核突。餐廳亦10分唔老實,入邊全部都係羊肉和安格斯肩胛肥牛,黑毛和牛超少。即刻同經理投訴,佢話可能搞錯咗。又上咗碟美國SRF黑毛和牛

又上咗碟美國SRF黑毛和牛,都係全部黐埋一舊,應該餐廳係一早切好薄片然後成碟雪嘅。

其他order的食物都係好普通,冇乜特別。

最後每人可以有一杯movenpick 雪糕, 最好味就係呢。

整體用餐體驗十分之差,埋單兩個人$6xx,我相信有大把選擇好過佢,冇下次。

2022-07-05
同朋友去行山 , 諗定食咩 , 見到OPENRICE話呢間有不錯既評價 , 就BOOK台試下佢,門口既價錢牌寫好哂SET A & B 咩價錢 , 仲可以$38刺身任食 , 咁我地入到去坐低問清楚食SET A定B , 咁我地就叫左SET A之後 , 同佢講埋要加$38刺身任食 , 個店員話每人加$20就得, 咁我地心諗 ,仲要平左, 正喎咁我地就開始叫其他打邊爐既野食 , 佢地係用手機落單既 , 發現有D海鮮係要SET B先叫得 , 咁我地就當然冇得叫啦 , 再望下個MENU,  E~~~點解D刺身係要比錢既 , 咁就覺得奇怪 , 呢個時候刺身都到左 , 我地就問: 點解MENU入面D刺身要比錢既 , 唔係$38任食咩 , AR姐:門口個MENU之前架啦 . 叫左佢地改又唔改, 好多客都咁講 , 我地: 下, 咁即係我地比$20唔係任食架?AR姐:唔係AR我心諗:攪錯AR , 即係厄9我者之後我地同佢個經理講我地唔要, 退返$20.咁一路食, 到埋單, 我地發覺個單既價錢比我地計既貴再追查CHECK多次 , 知發現佢地原來出單計我地SET B  ,又厄9我 , (因為手機落單, 如果SE

我地: 下, 咁即係我地比$20唔係任食架?
AR姐:唔係AR
我心諗:攪錯AR , 即係厄9我者
之後我地同佢個經理講我地唔要, 退返$20.
咁一路食, 到埋單, 我地發覺個單既價錢比我地計既貴
又厄9我 , (因為手機落單, 如果SET A係不可以叫到SET B既野)
之後個經理即係扮哂野話: 可能落錯左 , 而家同你改番SET A既價錢
道歉都冇
我同D朋友當下知咩事啦 . 擺明厄錢 , 之後比完SET A錢之後就走
發誓以後都唔會再去
一間餐廳野食差唔係問題 , 但唔好厄人
從未試過食飯咁勞氣
題外話/補充資料: 厄人 , MENU價錢同實際有出入
2022-06-24
2022-06-27 1983 瀏覽
平時好少去筲箕灣,但咁岩今日去完石澳影相📸️出返黎就見到地鐵站附近開咗個新商場,於是就入去睇下有咩食😍終於俾我搵到間有火鍋刺身任食放題😏好似幾吸引~我地點左個‘’美饌B雞煲海鮮放題套餐‘’($288/位)仲另外加左$38刺身任食😋呢個套餐係可以任食美國🇺🇸SRF 黑毛和牛,岩哂中意食牛嘅我😚一入座會送上幾碟涼拌小食,然後職員好快便為我們端上熱騰騰‘’宮廷香辣走地荔枝雞煲‘’醬汁叫左小辣,就算係怕辣嘅朋友都可以食到,雞肉份量岩岩好,肉質嫩滑,配料仲有豬皮,豬皮索哂醬汁,非常惹味😋食完雞煲就到打邊爐喇🍲我地點左一個鴛鴦鍋,分別係麻辣湯底同豬骨湯底~湯底非常足料。火鍋料選擇很多,黑毛和牛肉質軟腍,油脂平均,已經encore左好多碟😂另外打邊爐必點嘅丸類,蔬菜類,小食類選擇都好多,食到捧住個肚走。仲有海鮮拼盤,有海蝦、鮑魚、青口、元貝等等。食材新鮮,肉質彈牙😍刺身方面有三文魚、帶子、螺肉、甜蝦、泰式虎蝦😋三文魚肥美,帶子鮮甜,甜蝦都係我最愛😝食到咁上下,最後就每人點返杯Movenpick 雪糕🍦為呢個晚餐作一個完美嘅總結。📍喜亭軒 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣道393號形薈1樓1號舖

📍喜亭軒 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣道393號形薈1樓1號舖
2022-06-13 749 瀏覽
麻辣湯底不ok,冇味,😞😞😞😞,收費貴,海鲜不新鲜,魚又有怪味,牛肉拎出黎比我地果時,重係冰,有部份黑黑地色,食物質數差到極,又冇服務,唔知點解可以收咁貴,