2017-12-03 114 瀏覽
有一段時間無去喜棧,有位新收銀經理負責帶位同收錢。一入去就好似比警察截停咁,比佢嚇親。收錢時問多一句啫!好似阻佢做生意,食完唔好講咁多,態度極差,唔會再去,受氣!
2017-11-07 140 瀏覽
呢間。。。唔好食又貴,招牌麵同鮮蝦雲吞都好一般,加三小粒菜肉雲吞要十幾元,最重要的是不飽呀~!!! 至於服務不能用差來形容。。。那些員工好像不懂服務行業既基本,全程西面說話無禮。。。去幫襯都欠佢咁。。😫真的不想再幫襯第二次,完全趕客~!!!!
真的不想再幫襯第二次,完全趕客~!!!!
2017-11-05 104 瀏覽
最近,嘉道里農場暨植物園舉辦了一個名為「連繫自然 秋季豐盛節」的活動,抵園之前,先在新達廣場泊好車,吃飽飽,才開心出發。 是午用餐的地方「喜棧」是一間港式粥麵店,繁忙時間雖在門外排隊輪候入座。 參考餐牌相片,食品賣相吸引,只可惜最終與成品的賣相差矩很大。點選了一碗三餸牛腩烏冬,最終變了一碗兩餸碎腩麵食,湯底亦做錯。小編的滑雞肉丸粥變成了豬潤肉丸粥,最後要多等十多分鐘才有得吃。滑雞肉丸粥內有四件雞左右,雞件早已醃漬上味,口感較預期滑嫩。肉丸質感鬆化,味道亦算不錯。粥底雖然綿軟,但米香稍遜。 隨粥麵可自選小食一份,以煎炸物為主,魚湯浸油菜屬當中較健康的選擇。油菜可挑菜心或白菜仔,配合魚湯都算美味。 與其他粥麵店比較,喜棧的作品只有中階水準。一次落單有數個錯誤,更是值得留意改善的地方。

魚湯浸油菜

[4/11/2017; Sat]
2017-11-04
2017-08-26 225 瀏覽
今日同班朋友即興出左黎,諗住去大尾督影下相,友人就揀左依間餐廳食啦,其實響出邊睇餐牌時,已經覺得個價錢唔係太抵🙈一碗河粉加杯熱飲都要四十幾蚊🙈不過都無所謂啦,抱住一試ge心態入去試下,我叫左個菜肉雲吞+魚腐河,同一杯熱檸蜜,唯一可以讚下ge係熱檸蜜唔洗加錢🤣不過碗河粉都幾快到,可能都預先整好再加熱湯,雖然食落唔覺好熱,暖暖底咁啦🤣跟住友人叫左蝦子雲吞麵+可樂,可樂都要加6蚊架,仲要兩個都係同一反應,就係話罐可樂都唔凍ge😅可能餐廳覺得都俾杯冰你呢,仲要雪凍做咩wor所以大家經過大埔又唔想食連鎖快餐店,都可以試下ge,因為間野都多人,好唔好食就見仁見智啦,抵食就唔輪到佢啦😅可能都係租金貴啦
菜肉雲吞魚腐河

蝦子鮮蝦雲吞麵

2017-08-26
菜肉雲吞魚腐河
蝦子鮮蝦雲吞麵
2017-05-21 322 瀏覽
今晚從上水乘火車回家,中途停下前往大埔墟火車站旁的新達廣場吃頓quick dinner。晚市小菜只售$68,配白飯一個,與旁邊的太興差不多,但重要的是每款也蠻大碟,比大興多很多,必然飽肚。上湯鮮蝦雲吞($46): 店方形容為招牌雲吞,一客淨雲吞有約十粒,雲吞皮薄而滑,造功不錯,餡料鮮蝦味突出,配上湯夠清甜,不淡亦不膩。原汁柱侯牛筋腩($80): 以中式柱侯醬入饌,牛筋腩應該炆了相當時間,肉質超級鬆軟,入口一絲不掛,還要很入味呢。泰式無骨雞($78/ 例牌): 想不到例牌的份量也如此多,雞皮澄鮮黃色,雞味一般。肉質鮮嫩,即使是雞胸部位也不感乾/ '老',處理得不錯,還有就是...啖啖肉!

忌廉紅豆冰

2017-05-19
2017-05-19 296 瀏覽
今日去大埔食飯,喜棧對正新達廣場門口,旁邊仲有越棧同太興,但就揀咗喜棧,價錢抵,裝修又唔差。肉碎炒四季豆 一上枱就聞到好香,食指大動,特別加咗欖菜,比較特別同香口,四季豆炒得唔會太乾,肉碎都好多,唔錯!泰式無骨雞醬有泰式酸辣醬同薑茸,雞肉滑dodo咁,食落口感很好,味道同食開既海南雞差唔多。紅鮪即叫即蒸,勝在新鮮,蒸煮時間岩岩好,魚肉滑嫩,送飯一流。龍鳳可樂可樂版既咸檸七,有成五片檸檬再加多個青檸,好飲!

肉碎炒四季豆

泰式無骨雞

紅鮪
即叫即蒸,勝在新鮮,蒸煮時間岩岩好,魚肉滑嫩,送飯一流。

龍鳳可樂
可樂版既咸檸七,有成五片檸檬再加多個青檸,好飲!
2017-05-17
2017-05-15 158 瀏覽
旁邊越棧與太興生意很好,所以想試下,結果是一個錯誤的選擇,簡單說就是東西難吃服務差,真的不推薦去,you deserve better service and food.
2017-04-21 214 瀏覽
Happy Friday's Night, 老公掉底左我同朋友出街食,咁我自己食啦!一路都好鐘意食蒸魚,可惜係屋企點整都冇出面咁好食,襯今日老公唔同我食,就食自己鍾意既野啦!嗌左個清蒸紅鮪魚,個餐跟埋白飯(外賣)。我七點半去買既時候,得返兩條,要食真係要襯早。條魚係落左單先即蒸,等15分鐘就可以拎得走人。返到屋企即食,好鍾意佢個蒸魚豉油,好甜,撈飯食一流。條魚蒸到岩岩好,魚肉滑身,話咁快就成盒食晒。下次試下其他餸
2017-04-21
2017-03-18 1399 瀏覽
今個周末打算去嘉道理農場郊遊,對於沒有車牌的筆者夫婦,最佳選擇就是到大埔墟火車站轉巴士(當然,豪一點搭的士也可以)。趕時間,只好在就近的商場隨便找一間小店,來個快捷午餐;誤打誤撞揀了最近商場門口的「喜棧」。小店主打粥麵,面積雖然細小,但裝修是典型新派港式粥麵店格局,幾骨子。坐低後看看餐牌,才想起原來上一次曾經幫襯過銅鑼灣分店,那次的經驗只是麻麻哋。雖然主打廣東粥粉麵,但粥品款式未至於非常豐富,很多普遍的粥料例如鮮滑牛、豬腇都沒有;反而多了醒神早餐、小菜套餐(晚市)及午市碟頭飯套餐,睇嚟租金因素佔了很大原因,需要增加食物種類吸納更多客源。乾炒牛河($56)睇賣相已經唔係好得,老抽份量太少,顏色唔夠深。食落口河粉唔夠乾身、很黏口,又有點油淋淋、兼且嗆喉;明顯食油質素唔係太好。味道淡口,河粉炒得唔夠香,整碟牛河比很多普通茶餐廳還要差,唯一可取之處是牛肉的質素,並沒有下了過量鬆肉粉,總算保留了鮮牛味道。鮮鯇魚腩粥(連一款小食 $56)的味道尚可,但粥底綿爛得有點過分,及不上馳名粥店煲了幾個鐘的粥底,反而似是磨了米漿煲出來的粥,滑溜得來不夠綿密、也缺少了米香及糜爛米粒的口感,甚至有一點似嬰孩的米
乾炒牛河
鮮鯇魚腩粥(連一款小食 $56)的味道尚可,但粥底綿爛得有點過分,及不上馳名粥店煲了幾個鐘的粥底,反而似是磨了米漿煲出來的粥,滑溜得來不夠綿密、也缺少了米香及糜爛米粒的口感,甚至有一點似嬰孩的米糊。粥底夠味,勝於乾炒牛河及椒鹽豬扒飯,但卻有點假,欠缺了魚湯或豬骨瑤柱熬煮的鮮甜。
鮮鯇魚腩粥
共有三件鯇魚腩,夠新鮮、味道鮮甜,但滾得有啲過火,唔夠嫩滑、有少少粗嚡。可能始終唔係正宗粥品專門店,缺少了一小砵薑蔥絲配秘製甜豉油。
小食揀了炸雲吞,共有三隻。採用了最簡單的對摺方法包裹雲吞,好處是保證雲吞皮厚薄均一,不會出現一團團的皺摺,雖然唔係好美觀,但炸起後肯定整隻雲吞都脆卜卜,口感一流。
炸雲吞
雲吞的餡料實在太少,只有中間的一小撮蝦肉,如果不留心細看,真的注意不到。食落口有啲失望,雖然非常香脆,但感覺到少許嗆喉,明顯所採用的食油已經翻炸食物很多遍,所以有少許油膉味,雲吞皮吸收了油分之後,直接影響了味道。
椒鹽豬扒飯($56)也是一般茶餐廳質素,總算唔肥腻、也勉強夠乾身,但始終唔夠香口,油炸的火喉控制不佳;最敗筆之處椒鹽味道不夠香濃。只不過無可否認豬扒件數非常之多,直逼一般茶餐廳整碟小菜的份量,絕對抵食。
椒鹽豬扒飯
上一次在銅鑼灣分店食了一個鮮魚湯飯,味道已經非常一般,當時以為是叫錯了菜式。今次除了兩款炒粉麵飯之外,刻意要多一個招牌粥品,點知再次重蹈覆轍,又中伏。如果這一碗魚腩粥已經是所謂招牌粥品,真的很失望。另外,餐廳的粉麵飯味道偏淡,尤其是選擇的兩款粉麵飯應該是味道較為濃烈的款式;如果餐廳標榜少油少鹽,則還可以理解,但又並非如此。綜合兩次用餐經驗,應該唔會再俾多一次機會這間餐廳的任何分店了。
2017-03-18
2017-03-08 197 瀏覽
係隔離越棧遇到無服務嘅對待,於是過左黎呢間喜棧。 一行到門口,侍應己上前招待我地入去坐。係隔離晒左啲時間,就快快手叫左碗河,好彩唔駛幾分鐘,食物已送上檯.菜肉雲吞河餐 $41 - 雲吞有5粒,皮薄,河粉彈牙,湯底唔錯,但以這價錢黎講,份量算較少。柱候牛筋腩河餐 $48 - 牛筋腩煮得幾淋,牛肉味濃,好入味。河粉同樣彈牙。
2017-03-04
2017-02-20 237 瀏覽
Went hiking with a group of friend but all of us were late. Finally we stayed here for a quick lunch as this restaurant super close to mtr station and taxi station. I ordered a Swiss wing lunch set. The Swiss wing not bad, it was easy to chew and not too salty. The noodle was too soft. Sauce was ok at least the potion good enough for mixing all noodles.

2017-02-19
2017-02-07 209 瀏覽
今天遠足整整7個鐘,回程在大埔墟火車站順道晚飯才回家,誰知道間間酒樓滿座,在失望之際,眼前的喜棧似乎向我們招手,居然可座我們一行八人。實在太開心了。晩飯有套餐,數十元到一百,認真抵食。泰式雞,皮薄肉嫰,沒有多餘脂肪,好好味。蒸魚火喉恰當,鮮嫰滑溜,可惜豉油鹹了一點。攬角炒四季豆惹味 ,粒粒切碎的㰖角不覺得鹹反而増添四季豆的味道。魷魚蒸肉餅也不錯,鹹鹹香香的,有嚼口。意外地食物水準比一些酒樓還好啊⋯⋯!

晩飯有套餐,數十元到一百,認真抵食。

泰式雞,皮薄肉嫰,沒有多餘脂肪,好好味。
蒸魚火喉恰當,鮮嫰滑溜,可惜豉油鹹了一點。
魷魚蒸肉餅也不錯,鹹鹹香香的,有嚼口。
意外地食物水準比一些酒樓還好啊⋯⋯!
2017-02-05
2017-02-06 173 瀏覽
20160726--是日在附近做事,原本想到海港等位飲茶,眼見門口人山人海,好像不夠時間飲茶,找點其他吃吧。差不多行到商場正門入口,見到喜棧,有雲吞麵,見有卡位,坐位舒適,一人有位不用等。點了雲吞麵餐:雲吞麵($44)--上枱香噴噴的,賣相不錯,有一點點蝦子灑在上面,也有菜心和蔥,湯底不錯,雲吞粒粒有蝦在內,一口一粒,而麵身爽口,份量不多。炸雞翼(加$18)--雞全翼,雞翼不飽滿,瘦瘦的,有點乾身,味道一般。餐飲(加$3)--凍檸茶,點了少甜,有做到少甜,檸檬也有數片,不錯。埋單:$65,一個胃納不大的人吃午餐,有飽肚感,但胃納大的可能會感到不夠飽。,到這類型新潮包裝店吃雲吞麵,價錢貴,但可能會是消費在裝修、包裝上。自己個人選擇,還是喜歡到老牌麵檔吃粉麵,因為價錢主要都會投放在食物上。價錢略貴,一試無妨。
點了雲吞麵餐:
2016-07-26
2016-12-19 318 瀏覽
在家樓下開業那麼久都未試過爸有時自己一個來晚飯於是這次跟他來吃個午飯我點了鮮魚湯四寶河爸則點了泰式炒牛河鮮魚湯四寶河,,有魚蛋,,魚條,,魚腐&墨魚丸配料份量足夠,,總共都有6件河粉不會煮得過稔魚蛋,,魚條,,魚腐都帶點魚味~但口感不是很彈牙~重點是鮮魚湯,,是帶有魚味的~可是味精也落得重手了一點呢!沒有鮮甜的感覺!泰式炒牛河,,沒有試過其味道爸也沒說什麼應該不過不失吧!隨牛河附送一包辣醬,,自行加到河粉上~
在家樓下開業那麼久都未試過

爸有時自己一個來晚飯

於是這次跟他來吃個午飯

我點了鮮魚湯四寶河

爸則點了泰式炒牛河
鮮魚湯四寶河
鮮魚湯四寶河,,有魚蛋,,魚條,,魚腐&墨魚丸
配料份量足夠,,總共都有6件

河粉不會煮得過稔

魚蛋,,魚條,,魚腐都帶點魚味~

但口感不是很彈牙~

重點是鮮魚湯,,是帶有魚味的~

可是味精也落得重手了一點呢!沒有鮮甜的感覺!

泰式炒牛河,,沒有試過其味道

爸也沒說什麼

應該不過不失吧!

隨牛河附送一包辣醬,,自行加到河粉上~
2016-12-04
2016-11-26 307 瀏覽
時間下午2点34分(GPS手表),想去食個茶餐,入門口問部長,有茶餐未?佢回答未!因為未夠鐘,我回覆兩点七喇!佢又回覆,佢地個鐘未夠鐘,仲差一分鍾,我再問可不可以先入去座,佢就惡形惡相地回覆,係入座時間計!咁嘅服務態度明趕客,我就去了大x樂算啦,無謂受氣!
2016-11-08