2022-10-14 31 瀏覽
避風塘炒蟹肉質鮮甜又多膏,就連蟹鉗位嘅肉都係爽口彈牙!食得出係新鮮即炒嘅靚蟹🦀椒鹽魷魚拼白飯魚炸得唔死實👍🏻外皮香脆,內裡爽彈滑嫩👏🏻美味雞煲配搭埋芫荽、洋蔥、紅椒,辣得嚟夠香~啲雞好滑又入味,肉質唔柴夠juicy😍冇出面啲雞煲咁heavy,食完冇話好口渴同好滯👍🏻豉椒炒蜆炒得好均勻,唔會有啲有味有啲冇味!熟度都啱啱好,唔會過老👌🏻招牌醉鮑魚隻隻都有返咁上下大隻!肉質又厚又鮮美,落咗少少酒食落好香🥰食完啲咁重口味嘅熱氣嘢,一定要嗌返碟菜,扮健康🤣上湯時菜清清哋又夠濕潤,令我哋可以解一解鹹度同油膩感~
2022-10-14 28 瀏覽
前菜我哋點咗蟹油拍青瓜,呢度就連拍青瓜都用上蟹嘅精華,同時又不失清爽同開胃,夠晒特色🙌🏻重頭戲嚟喇~避風塘炒蟹鑊氣夠,炒得惹味👏🏻吸晒濃郁蒜香嘅蟹肉非常新鮮又扎實,份量十足!食到欲罷不能🙈🙈菠蘿咕嚕肉炸得啱啱好唔會過火,外脆內軟😳👍🏻醬汁夠香口,唔會過酸令人難以下嚥。蒜蓉時菜質感幼嫩,口感爽脆😋椒鹽大瀨尿蝦嘅椒鹽味又唔會搶走蝦嘅甜味,好好食😋招牌醉鮑魚浸到好香透,每咬一啖花雕味更加濃烈咁充斥着口腔😍到蟹油炒麵,我會將炒麵放喺滿佈蟹油嘅蟹蓋上面享用,再喺面頭灑上少許避風塘炸蒜。口感層次更豐富,更濃蟹香味🤤🤤
2022-10-14 31 瀏覽
趁出左消費卷要去食野好,灣仔喜記聽左個名好耐,去到發現單點食物有85折優惠😮,可以放肆地食啦~🙈招牌菜避風塘炒辣蟹(中蟹)🌟🌟🌟每一隻都好有份量,師傅貼心地將蟹殼卜碎,蟹食落啖啖肉而且肉質結實鮮甜,❤️配上特製既炸蒜同香葱,再以專業手法烹煮,超級惹味!😋蒜蓉粉絲蒸元貝🌟🌟🌟元貝夠大隻同新鮮,食落清甜爽滑,加入特制豉油吊味突出海鮮的原汁原味,最正係粉絲吸收左元貝的香味,好正椒鹽炒蜆🌟🌟🌟呢碟炒蜆同出邊的炒蜆味道有些分別,平時出面大多數係豉椒炒蜆,但呢款係用椒鹽,味道吸引,蜆好新鮮隻隻都肥美可口。💯椒鹽大瀨尿蝦🌟🌟🌟🌟瀨尿蝦外殼香脆可口,蝦肉鮮甜多汁及肥美,除此之外瀨尿蝦亦都有好多蝦膏,味道香甜唔胜。招牌蟹油炒麵🌟🌟🌟🌟同樣是招牌的蟹油炒麵,雖然是蟹油但不會因為蟹油而另到麵變油膩,此外麵的軟硬度適中,👀乾身度足夠炒得香噴撲鼻。白灼花螺🌟🌟🌟估唔到花螺數量都唔少,食落味道夠哂鮮甜而且幾乾淨,口感厚實有咬口,幾有驚喜的一款菜式。💖

招牌菜避風塘炒辣蟹(中蟹)🌟🌟🌟

蒜蓉粉絲蒸元貝🌟🌟🌟

椒鹽炒蜆🌟🌟🌟

椒鹽大瀨尿蝦🌟🌟🌟🌟

招牌蟹油炒麵🌟🌟🌟🌟

白灼花螺🌟🌟🌟

2022-10-12 29 瀏覽
嚟到喜記,梗係為咗佢哋遠近馳名嘅避風塘炒蟹啦。不過齋食炒蟹邊夠飽㗎,有諗過叫套餐唔洗煩🤔但就唔係樣樣都啱我哋心水,所以最後決定都係單點!避風塘炒蟹(兩隻)佢哋係將蟹泡油再配上蒜蓉、豉椒同辣椒乾炒,令蟹肉吸收晒避風塘醬料嘅味道🤤越食越起勁,真係停唔到口!菠蘿咕嚕肉炸得非常之有水準,外皮酥脆,內裡鬆軟~酸酸甜甜嘅調味比例適中,十分開胃😋招牌醉鮑魚(六隻)肉質彈牙嘅原隻新鮮鮑魚,結合傳統中式釀製嘅白酒,令每口鮑魚都充滿住馥郁醇厚嘅酒香😋酒味鮮味各取平衡👌🏻美味雞煲辣辣哋,雞肉鮮嫩多汁入晒味,非常之惹味🤤🙌🏻上湯時菜口感爽脆,有少少清湯冇咁寡,解膩又美味😋

美味雞煲辣辣哋,雞肉鮮嫩多汁入晒味,非常之惹味🤤🙌🏻

上湯時菜口感爽脆,有少少清湯冇咁寡,解膩又美味😋
2022-10-11 24 瀏覽
果日會展有個展覽會,🙋🏻‍♀️🙆🏻‍♀️行完想揾間餐廳同朋友吹下水,發現左呢間人氣極高既避風塘炒蟹,甘岩呢排想食海鮮,就進入叫左個海鮮大餐🤪,6人同行單點菜牌有85折優惠。我地叫左包括:<避風塘炒辣蟹(特大蟹)>💠酥炸辣蟹大過手板,炸得好乾身,而且非常入味,避風塘非常香辣,😏仲有好多配菜,都好入味。<沙嗲牛河粉絲煲>💠粉絲非常爽口,入面既牛肉片又增加口感☺️,加上帶淡淡嘅芝麻香。<避風塘炒中蝦>💠非常推介,外皮酥脆😳,內裡肉質有咬口。仲有其他菜式都非常出色😍💠<西蘭花蝦球>💠<椒鹽大瀨尿蝦>💠<椒鹽焗魷魚>💠<瑤柱蛋白炒飯>💠<油鹽水浸蜆>,全部都好好味👍正還要一提呢間店舖裝修環境都唔錯,地方都算好寬鬆💕,坐落感覺都好有氣氛,整體來講CP值好高!

我地叫左包括:
<避風塘炒辣蟹(特大蟹)>💠
<沙嗲牛河粉絲煲>💠
<避風塘炒中蝦>💠
非常推介,外皮酥脆😳,內裡肉質有咬口。

仲有其他菜式都非常出色😍

2022-10-10 31 瀏覽
網上呢間餐廳一直都好高人氣,見到朋友系社交平臺分享既相我都流曬口水,今次試下系米真系甘勁,今日4人同行,單號菜牌85折優惠。🔥🔥🦀招牌菜避風塘炒辣蟹🦀非常大碟,而且蟹肉鮮甜味美,超多蟹膏,配合炒炸蒜、辣椒同埋其他配料,幾香口。🌊豉椒炒蜆🌊用豉椒炒到非常香,肉嫩,味道鹹香,風味獨特,口感更豐富。☘️西蘭花蝦球☘️非常獨特,蝦肉質彈牙,香口,惹味!其他滋味推介:🐟椒鹽九肚魚拼魷魚🐟💦蒜蓉粉絲蒸日本元貝💦🦞避風塘粉絲蒸聖子皇🦞🍝招牌牛肉蟹油炒麵🍝終於試左呢間想食好耐既餐廳,美食為一個忙碌的一天畫上了完美的句號,👅有機會再同朋友仔黎食!
🦀招牌菜避風塘炒辣蟹🦀
🌊豉椒炒蜆🌊
用豉椒炒到非常香,肉嫩,味道鹹香,風味獨特,口感更豐富。
☘️西蘭花蝦球☘️
非常獨特,蝦肉質彈牙,香口,惹味!
其他滋味推介:
🐟椒鹽九肚魚拼魷魚🐟
💦蒜蓉粉絲蒸日本元貝💦
🦞避風塘粉絲蒸聖子皇🦞
🍝招牌牛肉蟹油炒麵🍝

2022-10-07 26 瀏覽
海鮮:👇🏻👉🏻避風塘炒辣蟹(特大)超級超級大隻分分鐘大個塊面,仲要大隻得來好多肉同膏係入面,唔會得空殼,膏食落好creamy而肉食落好juicy。💕👉🏻避風塘粉絲蒸日本元貝一碟有五隻上面佈滿了粉絲同青蔥,粉絲吸引哂特制豉油同日本元貝的香味,十分入味,日本元貝咬開一絲絲,爽滑得來又鮮味十足。💖👉🏻豉椒炒蜆濃烈的豉椒味配蜆味道非常惹味,而且超有鑊氣,蜆吐沙吐得好乾淨食唔到任何沙粒,肉質爽口唔縮水。💜其他:👇🏻👉🏻喜記燒鵝份量都幾多,有色澤及皮薄肉厚,燒鵝外層脆口內裡厚實,一咬燒鵝爆哂出來好多汁。💓👉🏻蟹油炒牛河蟹油未食到已經聞到好香垂涎三尺,蟹油撈埋炒牛河真係會食唔停口,屋企人都爭住來食。💞👉🏻椒鹽九肚魚超級鬆脆香味可口,九肚魚來到仲出緊煙,椒鹽九肚魚呢個配搭係絕配,九肚魚炸到表面乾身,但魚肉一d都唔乾。🤤🤤👉🏻馳名沙拉骨沙拉骨雖然醬汁好多,依然十分脆口,味道酸帶甜好開胃,口感較軟好易咬。😋😋😋👉🏻鹹肉九菜花叫左咁多海鮮同肉,專登揀返個菜食下,一解油♥️

海鮮:👇🏻
👉🏻避風塘炒辣蟹(特大)
👉🏻避風塘粉絲蒸日本元貝
👉🏻豉椒炒蜆

其他:👇🏻
👉🏻喜記燒鵝
👉🏻蟹油炒牛河
👉🏻椒鹽九肚魚
👉🏻馳名沙拉骨
👉🏻鹹肉九菜花
叫左咁多海鮮同肉,專登揀返個菜食下,一解油♥️
2022-10-07 24 瀏覽
果日系灣仔附近上完日文堂🇯🇵,就順便系附近揾間餐廳醫肚🍽️。朋友即刻推薦呢間餐廳,餐廳位於謝斐道,裝修都算精緻舒適。呢間餐廳專門食避風塘炒辣蟹,所以當然要一試!👍坐低見到菜單有好多選擇,👅我地叫左超級多野食!最得我歡心既當然就系呢個招牌避風塘炒辣蟹(特大),分量超級多,蟹肉香味滿溢,配合特製避風塘醬汁👏🏻,入口滿滿香辣,好惹味 好正。椒鹽大瀨尿蝦都好正,而且呢個價錢真系好親民,炸到非常酥脆,😬肉質非常彈牙而且好入味,口味一流!其他菜式中包括油鹽水浸蜆/椒鹽九肚魚,喜記燒鵝,蒜蓉粉絲蒸日本元貝,蠔仔肉碎粥,肉鬆四季豆。今日真系食到好飽, 今餐食物環境質素都系一流🤠,今日系6人同行,單點85折優惠🙏!

2022-10-06 16 瀏覽
以前黎親都係食炒辣蟹,今年先知原來佢有做大閘蟹🤩🤩🤩因為識左佢地好多年,一打比佢地訂位既時候就問我地試唔試下今年個新套餐,有炒蟹+大閘蟹😍😍😍😍好豐富,去到先知原來個餐未正式出,但叫做熟下仔預先比我地試下先一行四人,就揀左佢個$1688四人餐套餐入面揀左以下菜:清蒸大閘蟹黃金蝦蟹油炒麵招牌醉飽魚豉椒炒蜆招牌避風塘炒辣蟹菠蘿咕嚕肉先講佢個炒蟹,咁多年都保持到蟹既質量,同埋真係要強調,雖則喜記既蟹係主角,但佢個蒜蓉係女主角黎,我次次都會叫個飯撈埋黎食,蟹既油加蒜香,真係一絕😍😍😍😍而大閘蟹用清蒸嘅方法烹調,保持到喜記嘅水準,新鮮、處理得宜、隻隻爆羔🤩雖則同炒蟹一樣都係蟹,但食入口其實會係另一款食物咁,其他小菜就食咗好多年啦,夠晒鑊氣,處理得好好,最後四個人食唔晒打包左兩盒走
以前黎親都係食炒辣蟹,今年先知原來佢有做大閘蟹🤩🤩🤩
有炒蟹+大閘蟹😍😍😍😍好豐富,去到先知原來個餐未正式出,
但叫做熟下仔預先比我地試下先
一行四人,就揀左佢個
四人餐
豉椒炒蜆
招牌避風塘炒辣蟹
菠蘿咕嚕肉
真係一絕😍😍😍😍
而大閘蟹用清蒸嘅方法烹調,
但食入口其實會係另一款食物咁,
等左甘配,今晚終於可以約左朋友仔黎喜記食炒辣蟹,見到佢地新出左個大閘蟹套餐!即刻轉呔,試咗佢哋個新嘅套餐,有5個菜!!️ 哈哈 期待期待 , 一黎整左每人兩隻爆爆膏大閘蟹。見其他人都食到SUSU聲。最重要遠距離都見到D蟹爆晒膏,口水直流。MENU有4隻江蘇大閘蟹 招牌醉鮑魚豉椒炒蜆椒鹽九肚魚蟹油炒麵 大閘蟹係呢個月份未算當造,但佢地既蟹保持到佢哋嘅水準,都有超多蟹膏,同勁新鮮。 老實講,真心已經超超超滿足,朋友都想帶佢屋企人黎食。 兩個人食五樣菜,堅飽。呢個價錢食甘多樣野,其實好抵。
等左甘配,今晚終於可以約左朋友仔黎喜記食炒辣蟹,
見到佢地新出左個大閘蟹套餐!
即刻轉呔,試咗佢哋個新嘅套餐,有5個菜!!️ 哈哈
期待期待 , 一黎整左每人兩隻爆爆膏大閘蟹。
見其他人都食到SUSU聲。
最重要遠距離都見到D蟹爆晒膏,口水直流。
MENU有
4隻江蘇大閘蟹
招牌醉鮑魚
豉椒炒蜆
椒鹽九肚魚
蟹油炒麵
老實講,真心已經超超超滿足,朋友都想帶佢屋企人黎食。
兩個人食五樣菜,堅飽。呢個價錢食甘多樣野,其實好抵。
2022-10-05 19 瀏覽
心血來潮想食海鮮,👧🏼有同事介紹灣仔有一間食海鮮好抵食的中菜館,除咗海鮮其他小菜都好吸引。💯💥招牌菜避風塘炒辣蟹: SIZE特大大過我雙手🤲🏻,蟹肉及蟹膏豐富,兩者同樣鮮甜,大家都食到停唔到口。💥清蒸海斑魚:蒸的時間岩岩好,肉質唔硬又唔鞋口,相反魚肉好滑嫩。💥椒鹽大瀨尿蝦:瀨尿蝦好長成枝筷子差唔多,蝦用椒鹽味好香口,肉質爽口彈牙。😍😍💥招牌蟹油炒麵:炒麵份量大份,蟹油味道相當吸引,雖然係蟹油但唔會好肥膩。💥豉椒炒蜆: 一上枱香氣四溢,蜆肉仲係大大粒唔會縮晒,鑊氣充足新鮮無沙。💥椒鹽肉排: 肉排厚薄適中,咬落有嚼勁,肉味濃郁,椒鹽同肉排混合,味道一流!💥豆豉鯪魚油麥菜:看似普通但食落口又幾好味,豆豉鯪魚十分香口而油麥菜都非常新鮮,幾夾!💥招牌醉飽魚: 酒香味濃郁但唔會有酒的苦澀味,鮑魚已經入哂味,肉質夠爽甜彈牙。
2022-10-05 15 瀏覽
✨✨全晚的主角招牌避風塘炒辣蟹,味道濃郁香味撲鼻,重點是香蒜夠晒脆口,🌶而辣度只有微微辣接受度高,蟹肉夠哂爽甜。辣酒煮花螺,辣酒味完全吸收入花螺當中,食落有輕微的辣味同酒味。🍻第一次食油鹽水浸蜆,味道都唔錯👍🏻,少咸但又唔會過咸,蜆肉都肥美。椒鹽九肚魚的漿薄薄一層,師父控制的時間岩岩好⏲,而且九肚魚肉質好香滑。另外避風塘粉絲蒸聖子皇好值得食,聖子皇好大枝而且好爽彈,💕由於粉絲索哂聖子皇的精華,粉絲同聖子皇一齊食有另一番風味。🥬椒絲腐乳通菜味又咸又辣,通菜新鮮翠綠,好過瘾!我地一行六人叫左唔少菜式,😎可以一次過品嚐唔同的食物,真係又飽又滿足,最開心係單點菜式有85折。😍😍

2022-10-04 14 瀏覽
Despite growing up in hk, I have never tried 避風塘炒蟹 before - not until this evening that we are here to celebrate for a family occasion. We have ordered a signature crab (a small size $680), 1 mantis shrimp ($380), abalone and chicken congee ($168), abalone and chicken bowl ($388), a seafood tofu bowl ($198) and a crab oil fried noodles ($72). All in all, the overall quality is there, while the service quality is good too. We have to say the crab is incredible good - no wonder it is the signature of the house and attracted so many celebrities dinning here back in 90s, even tho it’s quite costly, we’ve earned a 45% off discount via OpenRice booking 👍🏻 with discounted $374, this is a value-for money dish, as the grab is very juicy yummy and the deep fried garlic is so crispy and mouth-watering. We will revisit again just for the crab 🦀 and I recommend this to all seafood lovers.
2022-10-03
用餐優惠
優惠券
  • 避風塘炒辣蟹
  • 避風塘炒蟹
2022-10-03 14 瀏覽
人數:4人抵食指數:🔥🔥🔥🔥服務指數:🔥🔥🔥🔥📌招牌菜避風塘炒辣蟹,每一隻蟹分量充足,避風塘炒法,既香又辣非常惹味。揭開蟹蓋蟹膏滿瀉,蟹膏鮮甜質感creamy而蟹肉厚實爽甜。🌟📌椒鹽九肚魚拼白飯魚,九肚魚和白飯魚炸至金黃食,粉漿薄薄一層,香脆可口,加上椒鹽為九肚魚和白飯魚的鮮味襯托出來。🌈📌招牌蟹油炒麵,✨必食之選,蟹油炒麵每一條麵都滲透着蟹油的香味,面的軟硬度適中,係食唔停口的一碟菜。📌海鮮豆腐羹,食左甘多重口味的食物,食返個海鮮豆腐羹就啱晒,味道較清淡健康,加上有海鮮唔會特別寡。👏🏻📌油鹽水浸大蜆,油鹽水浸大顯有別於炒蜆,完全可以食到蜆的鮮甜味但又唔會單調。🙌🏻📌美味鷄煲,雞煲香氣撲鼻,未食已經垂涎三尺,雞肉雞味濃郁肉質嫩滑,加入芫荽洋蔥等配料,超級惹味。💕
人數:4人
抵食指數:🔥🔥🔥🔥
服務指數:🔥🔥🔥🔥
2022-10-03 18 瀏覽
放工約左幾位舊同事去食晚飯,一行四人食大排檔最有feel。❣️🌺招牌菜避風塘炒辣蟹同事話係呢到必食的,因為我哋人比較多所以叫的份量都多咗要事前訂制,一上枱香氣四溢,隻隻蟹都有兩隻隻手甘大👐🏻,蟹膏超級豐富蟹肉一絲絲好鮮甜。🦀🌺避風塘粉絲蒸聖子皇聖子皇好長身,🤤肉質肥厚爽口,配避風塘做法好夾,最重要係粉絲吸收了聖子皇的鮮甜味同避風塘味道。🌺油鹽水浸大蜆望落去好似好普通,但係食落味道又幾好食,蜆肉份量多,粒粒都有肉,👍🏻而且鹹淡到啱啱好。🌺百味豆腐豆腐香滑嫩口,唔松散。同事好欣賞,話估唔到有驚喜,一件接一件好快就無哂。😻🌺金銀蛋浸白菜仔食左甘多海鮮,食反d比較清的可以解下濟,配料好充足份量多,🥬金銀蛋彈牙白菜仔又鮮甜,好清新。

🌺招牌菜避風塘炒辣蟹

🌺避風塘粉絲蒸聖子皇

🌺油鹽水浸大蜆

望落去好似好普通,但係食落味道又幾好食,
蜆肉份量多,粒粒都有肉,👍🏻而且鹹淡到啱啱好。

🌺百味豆腐

🌺金銀蛋浸白菜仔