2023-01-03 96 瀏覽
老闆心情好帶我地去食中菜館,🙀未到7點已經好多人,好彩一早BOOK左位。 🥇招牌菜避風塘炒蟹,豉油皇蝦同招牌大瀨尿蝦同時上枱,🥳海鮮都好新鮮每隻都差唔多又要手掌咁大。炒蟹同蝦肉質彈牙唔會霉。食咗一陣其餘菜都陸續上枱,豉椒炒蜆好肥美,菠蘿咕嚕肉啖啖肉偏酸,🦁椒鹽焗魷魚拼白飯魚好豐富,招牌醉飽魚爽口帶微酒香,招牌蟹油炒牛河好香口,牛肉細嫩。🤩🍽我地總共六個人份量其實啱啱好,可能我哋都比較大食所以差唔多每碟到清盤甘濟。🥂

2022-12-30 96 瀏覽
同老公係銅鑼灣行完街,去返我地既拍拖勝地「喜記」食晚飯,💕💕呢到真係充滿回憶。我地點左2人套餐$788,質素好唔錯👍📌招牌避風塘炒辣蟹🦀炒蟹夠晒鑊氣,蟹鮮甜多肉蟹膏部份都唔少,用避風塘方式製作非常之惹味。📌椒鹽魷魚拼白飯魚🐟魷魚同白飯魚做到外脆內軟,顏色金黃,椒鹽的咸味吊出海鮮的鮮味。📌招牌醉飽魚🐠鮑魚肉質結實爽口又彈牙,食落帶有微微的酒香味,煮既時間岩岩好。📌豉椒炒蜆🦪份量都幾多每個蜆到痴住蜆肉,鹹淡度適中蜆肉爽口,蜆吐沙幾乾淨食落冇乜沙。📌蒜蓉炒時菜🥬時菜色澤翠綠感覺幾新鮮,蒜蓉香口食落唔太寡,有d味道。
我地點左2人套餐$788,質素好唔錯👍

📌招牌避風塘炒辣蟹🦀
📌椒鹽魷魚拼白飯魚🐟

📌招牌醉飽魚🐠

📌豉椒炒蜆🦪

📌蒜蓉炒時菜🥬

時菜色澤翠綠感覺幾新鮮,蒜蓉香口食落唔太寡,有d味道。
2022-12-28 80 瀏覽
📍位於銅鑼灣既「喜記」中菜館,每一晚都好熱鬧,食物選擇好多唔想諗既可以選擇套餐。💯五人套餐有齊海鮮有小菜有炒麵,好豐富又扺食。🐟海鮮方面🐟有招牌避風塘炒辣蟹,招牌醉飽魚,黃金蝦同豉椒炒蜆。🦀每款海鮮都好新鮮,特別係招牌避風塘炒辣蟹真係招牌,差唔多每張枱都有叫,炒辣蟹惹味又大隻。🦐黃金蝦份量都唔少,蝦肉實淨又爽口。🥬小菜方面🥬有蟹油拍青瓜,馳名沙拉骨,蒜蓉炒時菜。比較欣賞蟹油拍青瓜,蟹油非常之香,結合左蟹嘅精華撈埋青瓜好正🥒。其餘兩樣都好出色,好味😋而招牌蟹油炒麵同拍青瓜一樣好香。推薦大家一定要黎試👍❤️

💯五人套餐有齊海鮮有小菜有炒麵,好豐富又扺食。
🐟海鮮方面🐟
🥬小菜方面🥬
推薦大家一定要黎試👍❤️
2022-12-28 50 瀏覽
嚟到呢個大閘蟹🦀嘅季節,梗係要盡情食蟹!趁着屋企長輩生日,就決定Book位。座位舒服,枱與枱之間亦有空間💟先講主角招牌避風塘炒辣蟹,口手並用的把蟹肉一一從硬殼內剝離,吃得滿嘴鮮的我們都沒時間說話🤭好多時咕嚕肉會煮到太酸或太甜,食過好多次好中伏,好開心今次食到味道酸甜適中嘅咕嚕肉 😛味道夠哂正中,外脆內香嫩🍗仲有碟豉椒炒蜆勁惹味但好彩唔會好油🤎家姐最愛嘅美味鷄煲,醬汁濃郁,香辣惹味,雞件嫩滑少碎骨👏🏻老媽子最buy碟椒鹽九肚魚拼白飯魚,外脆內嫩,魚肉嫩滑,更重要的是份量挺不錯,每件都挺大的,吃起來十分滿足!仲有2款海鮮都好令人另眼相看👻鮑魚就食得多,醉鮑魚就第一次。招牌醉鮑魚都幾大隻而且整得好入味好彈牙,仲多咗陣酒既香味👍🏻值得推介鮑魚係新鮮鮑,豉油皇蝦外脆充滿豉油香,內裡蝦肉爽脆鮮甜!我細細個已經好喜歡食牛河,而呢度避風塘炒牛河,特別既就係用咗蟹油嚟炒,面頭仲加咗啲炒香左嘅蒜頭,所以超香👍🏻食埋個蒜蓉炒時菜,吃起來蒜味非常香濃,時菜翠綠不韌!咁多嘢都係位位$3XX,大隻字講晒😈大!滿!足!😎

咁多嘢都係位位$3XX,大隻字講晒😈大!滿!足!😎
老細成日提起這間👉🏻喜記避風塘炒辣蟹吃蟹挺有名的,而且好豐富🙈水準一直都保留得非常好!成日聽到佢讚,所以慕名而來😋而且我鐘意選擇食多幾款嘢,所以今餐叫多D人黎陪我食!🤫❣️招牌避風塘炒辣蟹香氣四溢,蟹肉肥美鮮甜,未食已經聞到好香胡椒味,炒得好有鑊氣,夠晒熱辣辣🤤❣️百味豆腐食落好滑🤍撈勻加碗白飯真係世界級,老少咸宜之選😆令每片更香口滑嘟嘟,減肥都食得!❣️豉椒炒蜆大排檔必食嘅定非豉椒炒蜆莫屬,但個人覺得汁偏濃,對我黎講有少少鹹🧂但其他朋友都好滿意個火喉。❣️椒鹽焗魷魚鮮魷焗得好鬆脆,炸粉一d都唔厚,口感煙un彈牙,配埋醬汁酸酸地胃口大增。❣️沙爹牛肉粉絲煲牛肉🥓片片又香又惹味,粉絲入味香濃而不油膩,美味極致❣️椒鹽大特大瀨尿蝦真係必點!隻隻都瀨尿蝦大大條,新鮮彈牙,椒鹽炒得很香脆。❣️鹹肉九菜花炒得好嫩➕加上鹹豬肉鹹香,配上清甜的韭菜花,簡單清炒就是一道很美味可口😎❣️豉椒炒蟶子皇蟶子嫩滑塞了一半入嘴細細咀嚼,豉椒入味又好吃,難怪老闆娘要大力推薦了❣️避風塘粉絲蒸大蟶子皇蒸得恰到好處,仲有脆嫰粉絲吸了蟶子汁,鮮味無比。整隻連殼下去蒸,用蒜末、蒜酥來增添香氣、粉絲則讓鮮甜湯汁不外漏,SUPER❤️‍🔥👯‍♀️
❣️招牌避風塘炒辣蟹
❣️百味豆腐
❣️豉椒炒蜆
❣️椒鹽焗魷魚鮮魷
❣️沙爹牛肉粉絲煲
牛肉🥓片片又香又惹味,粉絲入味香濃而不油膩,美味極致
❣️椒鹽大特大瀨尿蝦
真係必點!隻隻都瀨尿蝦大大條,新鮮彈牙,椒鹽炒得很香脆。
❣️鹹肉九菜花
❣️豉椒炒蟶子皇
❣️避風塘粉絲蒸大蟶子皇
👯‍♀️好開心今晚成班Friend陪我試左咁多味菜色👯‍♀️這晚所點嘅幾道小炒,整體水準都唔錯,鑊氣十足,睇得出廚師嘅功架。
2022-12-23 60 瀏覽
路經餐廳見到有好多人食飯,💖人郡心理既影響下我地都打算試下,係餐牌見到個豪華四人套餐就直接揀左。🔖豪華四人套餐總共有九款菜,最驚喜係避風塘炒辣蟹,菠蘿咕嚕肉同椒鹽大瀨尿蝦。🦀避風塘炒蟹多肉又多膏,味道香濃。菠蘿咕嚕肉味道酸酸甜甜,🍖咕嚕肉炸到好香脆啖啖肉。而椒鹽大賴尿蝦,🦐賴尿蝦肉汁爽單又鮮甜。其他食物其實同樣出色,🥒例如蟹油拍青瓜蟹油味豐富。🦪豉椒炒青口夠鑊氣,青口肉好爽。第一次食招牌醉飽魚,鮑魚帶有酒香味,唔錯。👍👍👍食到已經開始有d飽,最後三款菜豉椒炒蜆,蒜蓉炒時菜同避風塘炒牛河一齊到,🌝同樣味道豐富,味道適中唔會過咸。每款菜式都好有鑊氣,睇得出師父既功架。❤️
每款菜式都好有鑊氣,睇得出師父既功架。❤️
2022-12-22 60 瀏覽
聽說這間餐廳的避風塘炒蟹非常正宗,見疫情稍緩下來,加上個晚係4條友食Last Supper去Farewell朋友A,所以想食餐好!食飯入座時果然全場坐滿,想食嘅話真係記得要預先book枱😳第一道,清蒸江蘇大閘蟹整體蒸後的口感都恰到好處,蟹嘅熟度控制得啱啱好👏🏻蟹肉好嫩滑,醬汁唔會太濃蓋過蟹嘅鮮味👍🏻仲有最值得一試的當然鎮店招牌招牌避風塘炒辣蟹🦀新鮮螃蟹搭配秘製的避風塘佐料大火快炒,上枱前已經砌靚靚啲蟹件,打卡相📸輕鬆!我最LIKE😜椒鹽九肚魚拼白飯魚,份量都好多,而且非常香脆,🦈白飯魚都比想像中慨大條!外面脆裏面滑!朋友A好難忘個碟招牌醉飽魚,吃落煙韌帶酒香~👃🏻香噴噴既仲有豉椒炒青口,一聞已經知道夠鑊氣,食到舔舔脷,椒鹽九肚魚比下去。食完海鮮緊係食返D蔬菜~蟹油拍青瓜🥒濃度適中,蟹油掛到青瓜到,好味!😋金銀蛋白菜仔翠綠爽甜,冇太多醬料清清地既味道,但同時又好香鑊氣,再有齊兩樣我鍾意食既野❤️❤️主食有招牌蟹油炒麵🍽️,都算好有特色,將蟹的精華炒進麵裡,真的一點都不浪費,而且炒麵中有濃郁的蟹油,炒麵每啖都有蟹味!仲有最最最。。。。後一個肉類~🍍菠蘿咕嚕肉呢個係成班Fd最推薦嘅菜式,咕嚕肉唔會
仲有最最最。。。。後一個肉類~🍍菠蘿咕嚕肉呢個係成班Fd最推薦嘅菜式,咕嚕肉唔會太肥,味道非常開胃,簡直係衝住佢而黎 賣相唔錯喔!

整體嚟講,每個菜式份量都多,咁樣食法都係$1688超抵食😋
2022-12-20 63 瀏覽
因為突然瑜伽堂Cancel🧘‍♀️🧘‍♂️左,一班同學仔又想見下面,所以決定係附近食完野先走,就選擇左呢間餐廳,最近網絡上評級一直居高不下,真係要一試究竟。呢個係6人雙蟹套餐。🔸《黃金蝦》…….因為蝦肉事先醃製唔會太乾,幾好味幾香口。非常好味開胃!🔸《招牌避風塘炒辣蟹一隻》…….最鍾意蟹肉脆卜卜,辣辣地增加咸香,避風塘做法好惹味。間野食材全部都好新鮮,味道都唔錯!🦐🔸《招牌蟹油炒麵》…..都唔錯!好正宗!蟹油幾滋味、炒麵又唔會太乾。🤡其他送菜還有……..薑蔥炒肉蟹一隻,薑蔥牛肉轉左沙爹牛肉粉絲煲,馳名沙拉骨,椒鹽九肚魚拼白飯魚,招牌醉飽魚,蒜蓉炒時菜,最後係蟹油拍青瓜。還要一提的是,上每一道的節奏也剛剛好,不快不慢,店員也相當友善!  🥰

還要一提的是,上每一道的節奏也剛剛好,
不快不慢,店員也相當友善!  🥰
2022-12-15 63 瀏覽
👭果日同一班朋友係港島區行山,之後搵間好餐廳打卡💎🤪,今次決定試下8人同行單號大菜牌,呢間餐廳都好特別,打卡點都多㗎。🙂🙂💙 招牌避風塘炒辣蟹(特大蟹) 💙超級推介!廚師非常有功架,煮得超級好味!🔥蟹肉惹味之餘都保留鮮味。💛 薑蔥美國生蠔煲 💛薑蔥味道鮮甜,夠曬鍋氣,加少少檸檬汁酸甜解膩。🐠💕 油鹽水浸蜆 💕蜆肉味濃厚,口感十足,好爽口。💙 涼瓜牛肉 💙呢個牛肉好彈牙,而且肉質非常新鮮。💜 椒鹽焗魷魚 💜火候控制得岩岩好,超脆。另外還有:👍金銀蛋浸豆苗仔👍柱候牛腩煲👍蠔仔肉碎粥👍避風塘特大瀨尿蝦(特別做法)每碟都係精心烹煮,非常好味😍😍😍好好enjoy同朋友既歡樂時光。呢間餐廳食物質素高服務好,值得再光顧!👭👭
💙 招牌避風塘炒辣蟹(特大蟹) 💙

火候控制得岩岩好,超脆。

另外還有:
👍金銀蛋浸豆苗仔
👍柱候牛腩煲
👍蠔仔肉碎粥

2022-12-15 63 瀏覽
好耐冇同老公人聚會拖,所以今日放假就唔煮飯👩‍❤️‍👨🤗🤗我老公最近鐘情大閘蟹,所以呢間餐廳最岩佢,餐廳風格華麗時尚,充滿情調。我地叫左「2人豪華套餐$1098」。🌼我最鍾意就係招牌菜避風塘炒辣蟹,蟹肉外面灑滿避風塘配料,好惹味,🦐椒鹽大瀨尿蝦鮮甜有海水鮮味,口感十足。招牌醉飽魚都好好味!食左好多。🌼🌹仲有蟹油炒麵,味道濃郁!還有就係個麵口感彈牙,再配上蟹油更加提高鮮甜味。😛😛個豉椒炒蜆好大碗,好甘香、滋味無窮。🌹加上餐廳選用高質既新鮮食材,用料比一般餐廳更高級,今晚簡直系大滿足!😝

2022-12-14 41 瀏覽
🦾難得放假又同屋企人來「喜記」,名義上係食飯,實際上係為左買個自制醬料。👀套餐中有6款菜式岩哂我哋4個,每款都好有水準,特別介紹招牌避風塘炒辣蟹,🦀拆開蟹殼啖啖都係係肉,肉質鮮甜又juicy。😽😽仲有椒鹽九肚魚拼白飯魚炸至金黃同菠蘿咕嚕肉都外脆內軟。油鹽水浸蜆,招牌醉飽魚大隻又新鮮,🍜招牌蟹油炒麵香氣四溢,忍唔住食多碗。😻😻⚠️臨走前要買番罐自家製嘅蟹油蒜蓉王醬料,呢個就係餐廳用嚟煮炒辣蟹嘅醬料,💖而家可以買返個返屋企煮其他嘢食是放落去,真係好香口,聽講有好多食客都係慕名而來買返去。💞

2022-12-13 53 瀏覽
人生必需用美食填滿的,同老公仔去完staycation順便食埋附近間喜記避風塘炒辣蟹,為我哋完美嘅假期畫上句號❤️嚟得呢度點可以唔試下佢地既招牌避風塘炒辣蟹,蒜蓉炸到勁香甘黎炒啲蟹,好難唔好食喎😋蟹肉好新鮮同嫩滑,爽哂啲味,一碟都唔係好夠食🤣椒鹽九肚魚拼白飯魚🤩🤩🤩炸皮又薄,魚肉好滑!好滑!嗰一啖唔使點咬就吞左啦😋😋暫時得呢間係有咁嘅口感,未搵到有其他可以代替到😏😏😏香脆可口,點上調味料,更惹味🐒招牌醉鮑魚賣相與味道都無得輸,食落好有酒味,切開幾易入口 呢樣值得一讚嘅👍🏽豉椒炒蜆有肉食,有鑊氣又好味😋粒粒都無沙😆招牌蟹油炒麵當中麵質地適中,少少蟹味香,食落惹味可口,食唔停口!整體環境都好乾淨,嘢食熱辣辣又好快送到。其實睇個menu真係咩都想試,下次一班人去叫多D餸一齊食,再啤啤佢一定會好爽!🍻

2022-12-12 33 瀏覽
一直想要吃個地道的避風塘炒蟹好久,要品嚐香港正宗避風塘海鮮,就同屋企人黎呢間食炒辣蟹喇! BOOK枱既時候知道佢地推出6人同行單點菜單有85折優惠,立即CALL埋表姐表姐夫👩🏻‍❤️‍👨🏼黎一齊😎入座已經見到枱枱食客都有order🦀招牌避風塘炒辣蟹。果然食材新鮮、辣度🌶️豐富,蟹肉又超緊實的,入口香辣兼具,超好吃❗其他海鮮好似蒜蓉粉絲蒸大元貝同椒鹽九肚魚都一樣出眾❇️大元貝肉厚肥美 ; 九肚魚皮可口酥脆,魚肉嫩滑,惹味得很✅食食下,見到店員上菜一刻有股濃郁的香氣,令人難以抗拒╴OH!!原來係豉椒炒蜆😻再來一碟爽脆鮮甜的🥦西蘭花蝦球🍤,蝦球非常鲜嫩又厚身。表姐表姐夫最愛既椒鹽大瀨尿蝦同肉質細嫩嘅脆皮乳鴿一上,10秒內大家都夾曬去自己碟慢慢食隻隻又入味又大隻!埋尾食返碗食蠔仔肉碎粥🥣,鮮美的粥底令人印象深刻,再咬一口juicy十足的蠔仔肉,蠔肉大粒肥美!呢餐係我們吃的相當盡興而開心的一頓飯,全部海鮮鮮甜厚肉又多汁,而且菜式都特別夠鑊氣,炒得香噴噴,又夠我地食。

2022-11-28 71 瀏覽
都有好幾年無幫襯過,可惜掛住傾同食,完全無影過相。避風塘炒蟹、椒鹽瀨尿蝦基本係必食,仲加蜆、鮮魷,牛河,真係好滿足。估唔到食完兩個小朋友仲要追加多隻蟹。新舖裝修靚咗舖服,食物水準依舊,難得價錢變化都唔大。可惜時代變化,以前人山人海,依家小貓三兩枱,唔知同搬咗舖有無關係。希望佢可以一直捱得住,疫情後生意會好返,否則真係担心又少咗一樣美食。
都有好幾年無幫襯過,可惜掛住傾同食,完全無影過相。

2022-11-23 97 瀏覽
今日約咗幾個鍾意食海鮮嘅朋友食飯,所以一定係會揀物超所值嘅喜記👍🏻食物水準高,服務質素又好,而且價錢超平。次次嚟親都好滿足 😆今次我哋叫咗個四人豪華套餐 😋等我介紹吓邊樣嘢係我最鍾意食啦😋1) 招牌醉鮑魚。呢個真係必食!鮑魚好大隻😋而且有好濃郁嘅花雕味。咬落口,花雕同鮑魚嘅鮮味一齊湧出嚟。 味道好香😋而且鮑魚質地好腍。一啲都唔韌。非常可口👍🏻2) 椒鹽大瀨尿蝦。賣相一流,賴尿蝦嘅尺寸好似我前臂咁大。一隻應該可以分比兩至三個人食👍🏻而且真係啖啖肉,又鮮味👍🏻配埋椒鹽一齊食,真係超惹味😋3 )豉椒炒蜆。豉椒同蜆永遠都係Perfect match🤩蜆肉勁大粒同飽滿。豉椒完全帶出咗蜆肉嘅鮮味。而且醬汁同蜆嘅比例啱啱好,唔會覺得太濃味。👍🏻4) 招牌避風塘炒蟹。呢個真係不得了。蟹超級新鮮,避風塘嘅味道啱啱好,唔會太濃而蓋過咗蟹嘅鮮味👍🏻而且唔會太辣。真係勁好食😋

配埋椒鹽一齊食,真係超惹味😋