灣仔老店之《喜記避風塘炒辣蟹》今晚一家四口又黎到食辣蟹既喜記避風塘炒辣蟹,上次食完成日心思思,食物、質素、環境各有特色,蟲草花雞腳螺片燉湯:燉湯足料,螺片有咬口,,蟲草花性質平和,飲完唔會好燥,招牌醉鮑魚:鮑魚口感彈牙,酒味濃,鮑魚屬高蛋白低脂肪既食物,女士們可多吃,避風塘炒辣蟹:入口唔算油,但香氣四溢,蒜蓉風味同辣蟹鹹香十分夾,油鹽水浸蜆:味道唔會過鹹,蜆入口食落無沙,證明洗乾淨,豉油王中蝦:蝦算幾大隻,肉質爽口,而且新鮮,炒得入味,整體水準Keep到,下次又食過。
灣仔老店之《喜記避風塘炒辣蟹》

油鹽水浸蜆:味道唔會過鹹,蜆入口食落無沙,證明洗乾淨,
豉油王中蝦:蝦算幾大隻,肉質爽口,而且新鮮,炒得入味,

整體水準Keep到,下次又食過。
2024-01-20
2024-01-24 88 瀏覽
今日我去咗一間餐廳,呢度嘅菜式真係令我驚喜🤭首先,我試咗佢哋嘅招牌避風塘炒辣蟹。🦀蟹肉鮮甜,蟹膏濃郁,每一口都帶嚟濃濃嘅蟹味。炒蟹嘅醬汁好香辣,🌶️辣味刺激但唔會過份,令人食得好開心。蟹殼炒得金黃酥脆,真係一道令人欲罷不能嘅招牌菜。之後我就食咗潮州蠔仔肉碎粥🍲。粥底濃稠滑溜,每一口都有蠔嘅鮮味,肉碎更加增添咗豐富嘅口感。粥裡面仲有啲蔬菜同埋蔥花,🤩令味道更加鮮美。呢碗粥真係好暖心,好適合作為開胃菜或者夜宵。第三道菜係椒鹽九肚魚。九肚魚肉質鮮嫩,煮得剛剛好,🐟肚魚嘅彈牙口感真係令人驚艷。椒鹽調味帶嚟微微嘅辣味同埋香氣,令魚肉更加鮮美。每一口都帶嚟嘅鹹香味道,真係難以忘懷。椒鹽特大瀨尿蝦係新鮮嘅大蝦🤩,炸得香脆。椒鹽調味使得蝦肉更加鮮美,椒鹽糖嗆嘅味道好開胃。蝦肉鮮嫩多汁,😋每一口都帶嚟滿滿嘅鮮甜味道,真係讓人回味無窮。最後,我仲叫咗一份辣酒煮花螺。花螺肉質鮮美,煮得剛剛好,咬落去有嚼勁。辣酒煮花螺嘅湯汁濃郁而又辣辣地道,令人垂涎欲滴。每一口都帶嚟嘅辣味同鮮味,真係一道麻辣又鮮美嘅菜式。總括嚟講,呢間餐廳嘅菜式真係令我驚艷。招牌避風塘炒辣蟹、潮州蠔仔肉碎粥、椒鹽九肚魚、椒鹽特大瀨尿蝦同辣酒煮

總括嚟講,呢間餐廳嘅菜式真係令我驚艷。招牌避風塘炒辣蟹、潮州蠔仔肉碎粥、椒鹽九肚魚、椒鹽特大瀨尿蝦同辣酒煮花螺都分別有獨特嘅風味同口感,令人難以忘懷。餐廳環境舒適,服務態度亦好,讓我有一個愉快嘅用餐體驗。如果你喜歡😳麻辣海鮮菜式,呢間餐廳絕對係你嘅首選。
2024-01-16
2024-01-24 23 瀏覽
就黎新年成班同事一齊去食好野對自己好D,我們放工就近近地去左灣仔謝斐道的喜記食避風塘炒辣蟹。推薦佢地嘅招牌避風塘炒辣蟹同椒鹽特大瀨尿蝦招牌避風塘炒辣蟹去到喜記一定要叫最出名的招牌避風塘炒辣蟹,炒辣蟹加左大量炸蒜粒同辣椒乾去炒,肉蟹極之惹味又香口,食到我停唔到口。椒鹽特大瀨尿蝦隻隻瀨尿蝦都長過手臂,用左椒鹽去炒令到瀨尿蝦的肉更美味清蒸野生肉蟹因為有同事唔食得辣所以叫左一隻清蒸野生肉蟹,估唔到清蒸會咁鮮味,啖啖都係結實的蟹肉。椒鹽九肚魚九肚魚炸到香脆,味道鮮嫩可口柱侯牛腩煲咁岩這幾天天氣好凍,所以叫左一個煲柱侯牛腩煲,牛腩件件都好大嚿重好入味,食完身體感到暖烘烘整體唔錯,會再黎試

椒鹽特大瀨尿蝦
隻隻瀨尿蝦都長過手臂,用左椒鹽去炒令到瀨尿蝦的肉更美味

清蒸野生肉蟹

椒鹽九肚魚
九肚魚炸到香脆,味道鮮嫩可口

柱侯牛腩煲

整體唔錯,會再黎試
  • 避風塘炒辣蟹
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦀🦀🦀🦀🦀🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢招牌避風塘炒辣蟹 🆙炒辣蟹熱辣辣上枱時熱辣辣,炒蟹以辣椒同炸香蒜去炒,份外入味!蟹鉗肉質鮮甜,份量亦唔少,整體惹味到我同朋友都想再encore😍。🥢椒鹽特大瀨尿蝦🆙瀨尿蝦賣相金黃誘人,椒鹽調味鹹香微辣,蝦肉鮮嫩有嚼勁,口感豐富多汁👍🏻。🥢蒜蓉粉絲蒸大扇貝🆗蒜蓉粉絲蒸大扇貝嘅蒜香味濃郁,大扇貝鮮嫩彈牙,粉絲滑嫩入味。🥢脆皮BB乳鴿🆗脆皮BB乳鴿外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,口感細膩滑潤,調味香醇濃郁。🥢油鹽水浸蜆🆗油鹽水浸蜆味道鮮甜帶海洋風味,蜆肉鮮嫩爽脆,口感豐富,調味輕盈微鹹。🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦀🦀🦀🦀🦀🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦀🦀🦀🦀🦀🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦀🦀🦀🦀🦀🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)
灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖
最近天氣好凍,忍不住比喜記個避風塘炒辣蟹吸引住😗食下辣蟹成個人都暖曬,推薦!椒鹽特大瀨尿蝦都一定要試今次同朋友主要食左海鮮菜,椒鹽特大瀨尿蝦真係好好食😋外層椒鹽炸到好香脆,瀨尿蝦都好新鮮潮州肉碎蠔仔粥煲粥好入味,蠔仔好鮮,又夠飽肚😗豉椒炒蜆蜆肉鮮嫩多汁,豉椒香辣味道好夠,炒蜆愛好者一定要試~酥炸美國生蠔生蠔外層炸到好酥脆,生蠔鮮嫩多汁,唔臭好好味🦪避風塘炒辣蟹招牌菜一定要叫❤蟹肉鮮嫩,辣椒的香辣味道讓人垂涎欲滴。每一啖都感受到蟹肉的鮮美和辣椒既香味,食到停唔到🦀喜記灣仔環境非常舒適,職員都非常有禮貌介紹唔同菜式❤

潮州肉碎蠔仔粥

煲粥好入味,蠔仔好鮮,又夠飽肚😗

豉椒炒蜆

蜆肉鮮嫩多汁,豉椒香辣味道好夠,炒蜆愛好者一定要試~

酥炸美國生蠔

生蠔外層炸到好酥脆,生蠔鮮嫩多汁,唔臭好好味🦪

避風塘炒辣蟹

喜記灣仔環境非常舒適,職員都非常有禮貌介紹唔同菜式❤
2024-01-19 33 瀏覽
之前都食過喜記避風塘炒蟹,覺得價錢得宜同味道份量都成正比所以今日就同埋屋企人嚟個海鮮餐🌊食海鮮不嬲都鍾意食多蒜辣辣哋嘅調味 所以今次大部分都係嗌避風塘,推薦招牌避風塘炒辣蟹🦑椒鹽焗魷魚 $128平時炸魷魚鬚就食得多 焗魷魚真係第一次比食過嘅粉漿薄身但一樣酥脆 魷魚又好似更加爽口彈牙調味鹹鹹辣辣好邪惡好惹味😈🦞椒鹽瀨尿蝦 $480/1瀨尿蝦炸到外殼​​黃金色超級誘人肉質軟綿但唔會霉霉爛爛🦀招牌避風塘炒辣蟹 (時價)跟著到今餐主角上場啦😋好貼心可以揀微小中大辣到狂辣 我哋就比較保守揀咗中辣除咗刺激嘅辣味之餘仲有大量生熟蒜 超級香濃惹味炒蟹連蓋上 蟹肉鮮甜得嚟保留到肉汁 越食越juicy!最滿足當然係食蟹鉗嘅時候成條肉扯出嚟👍🏻🍲柱侯牛腩煲 $168除咗海鮮當然都要試試肉類 柱侯牛腩咁花心機一於試佢~牛腩油脂豐富但恰到好處 肉嫩帶少少脂肪位除咗牛腩另一出色位絕對係入面嘅白蘿蔔切到大大舊而且索哂啲鹹鹹甜甜嘅柱侯汁同埋牛肉香味就咁啲醬汁已經絕對係送飯神器🌶避風塘炒牛河 $98因為驚唔夠飽所以都嗌咗份主食呢份升級版牛河除咗河粉炒得濕潤爽彈之餘唔會太油膩膩牛肉大大塊肉質鮮嫩重點係同樣加入咗大量炸蒜
之前都食過喜記避風塘炒蟹,覺得價錢得宜同味道份量都成正比
所以今日就同埋屋企人嚟個海鮮餐🌊
🦑椒鹽焗魷魚 $128
平時炸魷魚鬚就食得多 焗魷魚真係第一次
比食過嘅粉漿薄身但一樣酥脆 魷魚又好似更加爽口彈牙
調味鹹鹹辣辣好邪惡好惹味😈

🦞椒鹽瀨尿蝦 $480/1
瀨尿蝦炸到外殼​​黃金色超級誘人
肉質軟綿但唔會霉霉爛爛

🦀招牌避風塘炒辣蟹 (時價)
跟著到今餐主角上場啦😋
好貼心可以揀微小中大辣到狂辣 我哋就比較保守揀咗中辣
除咗刺激嘅辣味之餘仲有大量生熟蒜 超級香濃惹味
炒蟹連蓋上 蟹肉鮮甜得嚟保留到肉汁 越食越juicy!
最滿足當然係食蟹鉗嘅時候成條肉扯出嚟👍🏻

🍲柱侯牛腩煲 $168
除咗海鮮當然都要試試肉類 柱侯牛腩咁花心機一於試佢~
牛腩油脂豐富但恰到好處 肉嫩帶少少脂肪位

• 椒鹽焗魷魚
  • 柱侯牛腩煲
  • 避風塘炒牛河
2024-01-12 41 瀏覽
去完沙巴番黎,特別掛住果度既海鮮,好彩我朋友推介咗一間食海鮮質素都好唔錯既餐廳!餐廳叫喜記避風塘炒辣蟹,喺灣仔,行左5分鐘左右就到,都近地鐵站,好易搵,後尾朋友話我知原來都仲有間分店喺銅鑼灣✅招牌避風塘炒辣蟹散發著令人垂涎欲滴的香氣,隻蟹大大隻,尤其個蟹鉗😍😍勁多肉,食落啖啖肉好滿足!蟹肉鮮嫩多汁,搭配避風塘的惹味,充滿辣味的刺激和蟹肉的鮮美🤤✅椒鹽特大瀨尿蝦特大的瀨尿蝦炸得外酥內嫩,椒鹽的調味使其更加香脆可口,入面既蝦肉保持鮮甜爽口,夠晒滋味😋✅喜記燒鵝睇落去好肥美多汁好吸引🥹🥹同埋鵝脂香勁濃!鵝肉經過燒烤,外皮酥脆,內肉鮮嫩多汁,帶著燒烤的香氣和鵝肉的鮮美🤤肉質細膩嫩滑,配飯特別香✅蒜蓉粉絲蒸聖子皇聖子真係好新鮮,又大隻,好厚美,肉質夠鮮同多汁🥹蒜蓉的香氣與粉絲和聖子皇的係完美搭配,每一口都能感受到粉絲的彈牙口感和蒜蓉的香氣😍✅辣酒煮花螺花螺搭配辣椒和酒的調味煮熟,特別惹味😋食落充滿酒香,一啲腥味都無,反而鮮甜味更加突出,加上西芹、芫荽同紅辣椒等調味 味道更加豐富因為太滿足了,最後還外賣打包一隻辣蟹回去,超方便!雖然係外賣,螃蟹嘅味道同風味都冇受影響,係屋企都食到蟹肉嘅鮮甜整體嚟講

✅招牌避風塘炒辣蟹

✅椒鹽特大瀨尿蝦

✅喜記燒鵝

✅蒜蓉粉絲蒸聖子皇

✅辣酒煮花螺

整體嚟講,海鮮新鮮同好食,環境有寬敞,坐得舒服,位置又易搵,幾滿意,短期內應該都會再返嚟

2024-01-09 26 瀏覽
喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖(問月酒店對面)電話:28937565營業時間:中午12:00-晚上12:00推介所有想食海鮮嘅人黎呢間店,不論情侶、朋友定家族聚會都好地方,佢哋嘅海鮮樣樣都咁新鮮,味道鮮甜又夠惹味😆服務又好,我都食過好幾次😍黎到當然要叫招牌醉鮑魚,鮑魚超新鮮口感彈牙,加入酒,更有酒味,果然係招牌之選🥰招牌避風塘炒辣蟹呢樣同樣都係佢哋嘅招牌,蟹🦀大大隻,而且啖啖肉,肉質多又夠結實,證明好新鮮😍避風塘炒就更惹味又有鑊氣😚另外叫左脆皮BB乳鴿,乳鴿肉質嫩滑而且唔鞋,炸過就更香脆,真正外脆內軟☺椒鹽特大瀨尿蝦同細細隻嘅好唔同,大大隻食起上嚟都過癮啲😝咬落去啖啖肉,成口肉嘅感覺好正,而且椒鹽炸過超香口,加上瀨尿蝦本身都好新鮮,超正😋

2024-01-06 30 瀏覽
所謂冬大過年,冬至肯定食餐好,大家齊齊整整食飯,選了古色古香的海鮮的中菜館,呢間風味非常獨特,招牌避風塘炒辣蟹同椒鹽特大瀨尿蝦都十分推薦咸菜胡椒豬肚湯中國人都喜歡喝個湯,天氣只有10度,更加想暖胃,胡椒香氣十分香濃,豬肚淋身配埋咸咸地的咸菜,非常讚!!!椒鹽特大瀨尿蝦瀨尿蝦炸上菜,脆度不用多說,好惹味&肉質彈牙爽口,香口備至椒鹽焗魷魚外脆內軟就係呢個餸菜嘅精髓,整體都好食,焗也比較冇炸甘肥膩豉椒炒蜆非常有鍋氣,豉椒味好惹味,九成以上嘅都有肉,蜆的肉質大大隻,肉質鮮甜嫩滑,最緊要係一粒沙都無食到招牌避風塘炒 辣蟹(特大蟹)蟹肉鮮嫩多汁,啖啖肉,蟹膏滿滿,食得出好新鮮,調味料完美的組合,配料勁香口,口感有一種濃郁的海鮮風味爸爸真係選址不錯,食到咁豐富既海鮮餐,店內有好多海鮮食,仲好有鑊氣喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖(問月酒店對面)電話:28937565營業時間:中午12:00-晚上12:00#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記 #海鮮 #扇貝 #瀨尿蝦 #蜆 #波士頓龍蝦 #黃金蝦 #避風塘炒河 #沙拉骨 #生炒骨 #海鮮任食 #

咸菜胡椒豬肚湯
配埋咸咸地的咸菜,非常讚!!!

椒鹽特大瀨尿蝦
瀨尿蝦炸上菜,脆度不用多說,好惹味&肉質彈牙爽口,香口備至

椒鹽焗魷魚
外脆內軟就係呢個餸菜嘅精髓,整體都好食,焗也比較冇炸甘肥膩

豉椒炒蜆

招牌避風塘炒 辣蟹(特大蟹)

營業時間:中午12:00-晚上12:00

#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記 #海鮮 #扇貝 #瀨尿蝦 #蜆 #波士頓龍蝦 #黃金蝦 #避風塘炒河 #沙拉骨 #生炒骨 #海鮮任食 #小菜任食 #蟹 #避風塘美食 #銅鑼灣 #灣仔 #週年慶 #晚市優惠 #海鮮餐廳 #醉飽魚 #國慶節 #避風塘粉絲蒸聖子 #美味鷄煲 #點單 #椒鹽九肚魚 #蒸泥鯭#點單
2024-01-04 25 瀏覽
喜記避風塘炒辣蟹專門店乃本港著名海鮮食店,由創辦人稱喜叔於上世紀六十年代創立,以招牌菜「喜記避風塘炒辣蟹」聞名,為地道避風塘炒蟹的始祖,推薦他們的招牌避風塘炒辣蟹和椒鹽特大瀨尿蝦 招牌避風塘炒辣蟹一場嚟到當然要嗌返一個炒辣蟹試吓啦,蟹肉鮮甜味美,炸蒜配料,炸至金黃香脆滿滿一大碟非常過癮椒鹽特大瀨尿蝦 瀨尿蝦經過油炸後,再與已炒香的辣椒、蒜茸及食鹽瀨尿蝦的外殼炸得香脆沾滿椒鹽,而蝦殼內的蝦肉保持鮮甜多汁豉椒炒蜆炒蜆滿滿一大碟,食落口唔會有沙,蜆肉碩大飽滿,夠有鑊氣,正!椒鹽泥鯭 椒鹽泥鯭炒到非常乾身,泥鯭有種獨特嘅魚香味加埋椒鹽一齊非常有特色生滾泥鯭粥最後叫返一碗生滾泥鯭粥,呢個天氣飲返一碗熱辣辣嘅粥非常滿足😌滿座也服務很好,會再來

椒鹽泥鯭

生滾泥鯭粥

滿座也服務很好,會再來

2024-01-04 14 瀏覽
親戚喺加拿大返嚟香港探我哋😍,咁我梗係要帶佢去間地道海鮮菜館試下😗,餐廳裝修古典優雅,環境整齊,座位闊落,坐得舒服又自在❤,招牌避風塘炒辣蟹同椒鹽特大瀨尿蝦都特別推薦!招牌避風塘炒辣蟹 🦀一場嚟到,當然要叫招牌避風塘炒辣蟹🦀,辣蟹賣相相當吸引🙈,金黃色辣蟹蟹肉鮮嫩彈牙😽,味道鮮甜,蟹蓋內有大量蟹膏😈,辣蟹表面被大量炸蒜覆蓋,吸收濃郁蒜香,辣度味道剛好😳,辣蟹炒得十分有鑊氣惹味,真係必叫之選🤩招牌蟹油炒麵🍜炒麵充滿蟹油香味,富有油脂香,表面加上大量炸蒜更帶出香口口感,整體炒麵做到香口以不油膩😎豉椒炒蜆😝有別於一般坊間豉椒炒蜆,餐廳使用左海鮮醬炒蜆😏,蜆肉帶有微微甜味,蜆肉新鮮肥美飽滿,味道不錯😋椒鹽特大瀨尿蝦🦞 新鮮大隻賴尿蝦經椒鹽香炒調味後,變得香口惹味,賴尿蝦肉質爽彈鮮甜🥳酥炸美國生蠔🦪美國生蠔炸得金黃酥脆,炸衣不會過分厚重,生蠔肥美飽滿,味道鮮甜😛親戚表示好滿意呢一餐💯,個個都大讚呢度海鮮鮮甜😍,等我下次再約一班朋友再試過先👍喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖(問月酒店對面)電話:28937565營業時間:中午12:00-晚上12:00@

招牌避風塘炒辣蟹 🦀

另有分店: 銅鑼灣

#justlingggxd_港式
#justlingggxd_灣仔
2024-01-03 42 瀏覽
喺香港想食正宗炒辣蟹,一諗就諗到呢間老字號《喜記避風塘炒辣蟹》!佢哋咁多年喺香港都屹立不倒,除咗遊客鍾意其實我哋本地人都好鐘意食😋 每次去到都滿座,一定要訂位!推薦佢地嘅招牌避風塘炒辣蟹同椒鹽特大瀨尿蝦 ❀招牌醉鮑魚 必食招牌醉鮑魚,好大隻!肉質彈呀又夠入味!❀招牌避風塘炒辣蟹(特大蟹)嚟呢度一定要食招牌炒辣蟹!我鍾意食避風塘風味,夠乾身又香,我哋揀咗特大蟹,真係好大隻!啖啖肉!即係又夠新鮮肉質又結實!❀清蒸海斑魚揀咗用傳統嘅清蒸方法蒸海斑魚,魚肉鮮嫩,味道鹹甜適中保留魚嘅鮮味!❀椒鹽特大瀨尿蝦 瀨尿蝦我都係鍾意食瀨尿蝦王!都係啖啖肉!呢度嘅特大瀨尿蝦真係好大隻,有我前臂咁長😂🫶🏻 一樣係好新鮮!❀蒜蓉粉絲蒸聖子皇蟶子皇就揀咗用蒜蓉粉絲蒸,大隻彈牙無沙,蒜蓉粉絲吸收晒精華同埋豉油超好食!食物新鮮,服務都好好!會再黎!

醉鮑魚

❀招牌醉鮑魚
必食招牌醉鮑魚,好大隻!肉質彈呀又夠入味!

招牌避風塘炒辣蟹

❀招牌避風塘炒辣蟹(特大蟹)

清蒸海斑魚

❀清蒸海斑魚

❀椒鹽特大瀨尿蝦

蒜蓉粉絲蒸蟶子王

❀蒜蓉粉絲蒸聖子皇

食物新鮮,服務都好好!會再黎!
醉鮑魚
蒜蓉粉絲蒸蟶子王
  • 招牌醉鮑魚
2024-01-02 18 瀏覽
今次去到喜記,一入門口就覺得有層次感,環境唔錯,服務啱啱好,唔會令你覺得攪煩。話說返,喜記嘅避風塘炒辣蟹真係正👍!蟹肉彈牙得嚟,有一種香辣得嚟唔過火嘅滋味,我一邊嗌熱浪一邊攞紙巾抹汗,真係食得過癮!再嚟一講嗰薑蔥炒肉蟹,我食咗一啖已經知道,呢啲係攞嚟滿足味蕾嘅料理!蟹鉗仲有少少薑味,蔥香撲鼻,正到爆!講到起嗰瀨尿蝦,一啲都唔馬虎。又大又彈牙,真係一蝦兩味!惹味嘅豉椒炒蜆選料新鮮,蒜香豆豉味我真係愛!唔使多說,直頭係下酒好選擇🍻。講到醉鮑魚,真係鮮呀,有齊鮮、甜、滑,鮑之精華全都喺度!我對黃金蝦愛嘅唔得了,啲蝦包裹住啲層次感十足嘅麵包糠,咬落去聽到咔嚓聲,興奮過頭啦!呢間喜記確實係間實力同享受兼具嘅好地方,食嘅每一啖都係種幸福嘅感覺。下次想試試醉牛肉同避風塘粉絲雞,預咗一定係另一番體驗!总之呢個海鮮之夜,真係正啦!💯🦀🔥

2023-12-29 997 瀏覽
喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖新年吃了一餐好受明星歡迎嘅海鮮盛宴嘅餐廳,到今日仲回味緊,招牌避風塘炒辣蟹椒鹽同特大瀨尿蝦都一定要食招牌避風塘炒辣蟹這道菜給人留下深刻印象。避風塘炒辣蟹的味道充滿著辣椒和香料的香氣,配上濃郁的蟹肉,讓人垂涎欲滴。一口咬下去,辣味和鮮甜的蟹肉完美融合,刺激味蕾的同時又帶來一股微妙的麻辣感。椒鹽特大瀨尿蝦超級大隻多肉,椒鹽特大瀨尿蝦的蝦肉鮮嫩多汁,搭配椒鹽的調味,蝦殼外酥內嫩,味道濃郁惹味椒鹽魷魚拼白飯魚的魷魚肉質鮮嫩,搭配椒鹽的鹹香和微辣,口感酥脆可口。與此同時,白飯魚的鮮美和軟嫩的口感使得整道菜更加豐富。這兩種海鮮的結合,令人回味無窮。辣酒煮花螺辣而醇厚,辣酒煮花螺的花螺肉質鮮嫩,搭配辣椒和酒的獨特調味,帶來強烈的辣味和鮮美的風味,令人一口接一口。薑蔥美國生蠔煲,薑蔥美國生蠔煲的生蠔肉質鮮嫩,薑蔥的香氣使得整道菜更加芳香。滋味鮮美的生蠔與薑蔥的結合店員服務態度都好好,會再黎試!#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記 #海鮮 #扇貝 #瀨尿蝦 #蜆 #波士頓龍蝦 #黃金蝦 #避風塘炒河 #沙拉骨 #生炒骨
灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖

店員服務態度都好好,會再黎試!

#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記 #海鮮 #扇貝 #瀨尿蝦 #蜆 #波士頓龍蝦 #黃金蝦 #避風塘炒河 #沙拉骨 #生炒骨 #海鮮任食 #小菜任食 #蟹 #避風塘美食 #銅鑼灣 #灣仔 #週年慶 #晚市優惠 #海鮮餐廳 #醉飽魚 #國慶節 #避風塘粉絲蒸聖子 #美味鷄煲 #點單 #椒鹽九肚魚 #蒸泥鯭 #戶戶送 #foodpanda
2023-12-20 33 瀏覽
今日黎呢間好多明星去過有經常滿座嘅灣仔喜記,果然名不虛傳,招牌避風塘炒辣蟹同椒鹽大濑尿蝦必叫!▫ 招牌避風塘炒辣蟹🦀👉🏻 蟹肉鮮嫩多汁,調味控制得啱啱好,辣度適中又唔會過鹹⭐⭐⭐⭐.▫ 柱候牛腩煲👉🏻 牛腩油脂分布均勻,煮得好腍!牛味重而且鮮嫩多汁!醬汁超濃郁但又唔會過鹹😆第二主角就係炆到好腍嘅白蘿蔔,索滿醬汁真係冇得輸⭐⭐⭐⭐.▫ 豉椒炒蜆👉🏻 蜆肉隻隻都肥美,仲獲氣十足!豉椒醬汁超級惹味⭐⭐⭐⭐⭐.▫ 椒鹽大濑尿蝦👉🏻 濑尿蝦肉質好厚實,食落爽口彈牙好有咬口!⭐⭐⭐⭐⭐.▫ 招牌蟹油炒麵👉🏻炒麵硬度適中唔會,索滿蟹油但又唔會腍Bet Bet,超級邪惡😈但係又忍唔到口🙈⭐️⭐️⭐️⭐️好滿足嘅一餐,服務又好,推薦大家黎試佢地嘅海鮮
必叫!

▫ 招牌避風塘炒辣蟹🦀
👉🏻 蟹肉鮮嫩多汁,調味控制得啱啱好,辣度適中又唔會過鹹

⭐⭐⭐⭐
▫ 柱候牛腩煲

⭐⭐⭐⭐
▫ 豉椒炒蜆
👉🏻 蜆肉隻隻都肥美,仲獲氣十足!豉椒醬汁超級惹味

⭐⭐⭐⭐⭐
▫ 椒鹽大濑尿蝦
👉🏻 濑尿蝦肉質好厚實,食落爽口彈牙好有咬口!

⭐⭐⭐⭐⭐
▫ 招牌蟹油炒麵

⭐️⭐️⭐️⭐️

好滿足嘅一餐,服務又好,推薦大家黎試佢地嘅海鮮