2023-11-14 24 瀏覽
上星期因為去左cwb sogo 行街,唸住難得過海想食番啲好野~~媽咪提議試下避風塘炒蟹,因為見涼涼地都岩一家人食😃上網搵到呢間,見佢話係灣仔老店,應該衰極都有個普,點知食完真係有驚喜😎😎連爸爸媽媽都讚,尢其係招牌醉鮑魚,佢地兩個食到話想叫多碟🤪🤪今晚叫左個4人精選套餐,$1588,平均$400/人頭,但菜式絕對唔馬夫😏仲要有埋糖水送,真心抵食,質素都唔差,最緊要係味道同相係一樣,無話同餐牌圖文不乎😂(出街食飯好怕)🔅招牌避風塘炒辣蟹 有蟹鉗,加上辣度適中,就算唔太食到辣都可以試下,蟹肉都入哂味!🔅油鹽水浸蜆足料,湯都夠味,蜆肉新鮮🔅招牌醉鮑魚鮑魚隻隻都好大粒,啖啖肉😀同埋媽咪話佢地洗得好乾淨,唔會食時見到有d黑色點,呢樣大讚🔅菠蘿咕嚕肉我最鍾意的一道菜,醬汁煮得好味,唔太酸送飯一流🔅豉油皇蝦🔅招牌蟹油炒牛河
媽咪提議試下避風塘炒蟹,因為見涼涼地都岩一家人食😃

🔅招牌避風塘炒辣蟹

🔅油鹽水浸蜆
足料,湯都夠味,蜆肉新鮮

🔅招牌醉鮑魚

🔅菠蘿咕嚕肉
我最鍾意的一道菜,醬汁煮得好味,唔太酸送飯一流

🔅豉油皇蝦
🔅招牌蟹油炒牛河

• 招牌醉鮑魚
2023-11-09 39 瀏覽
這家中式酒家,專門以海鮮菜餚聞名。餐廳裡充滿了餐桌上談笑風生的聲音和熱鬧的氛圍,原來有好多名人來食過,我特別推薦避風塘炒辣蟹同椒鹽特大瀨尿蝦!招牌避風塘炒辣蟹,蟹身呈現橙紅色,散發著誘人的香味。炒製的避風塘辣蟹,每一口都帶來一陣辣椒的香辣滋味。當你咬下去時,蟹肉鮮嫩多汁,與香辣的調味料完美融合,帶來一種濃郁的海鮮風味。辣酒煮花螺,用辣椒和特調的酒汁煮熟。每一口花螺都散發著酒香和微辣的味道,口感彈牙紮實椒鹽九肚魚,經過椒鹽炸熟。外皮酥脆,魚肉鮮嫩多汁。每一口都能感受到椒鹽的微辣和香氣,讓人愛不釋口蒜蓉粉絲蒸大扇貝,蒸熟後淋上蒜蓉和香氣四溢的粉絲。大扇貝的肉質豐潤鮮美,口感柔軟細嫩。蒜蓉和粉絲的調味讓整道菜更加香濃,讓你在每一口中品味到海鮮的鮮甜。潮州肉碎蠔仔粥,加入了肉碎和新鮮的蠔仔。粥的口感濃稠順滑,每一口都充滿了肉碎和蠔仔的鮮味

2023-11-09 43 瀏覽
喜記避風塘炒辣蟹遠近馳名,係避風塘炒蟹始祖,除招牌避風塘炒辣蟹出色,其他菜色同樣精彩店內座位寬敞坐得舒服,有食家蔡瀾先生親筆點名「蟹王」牌匾招牌避風塘炒辣蟹 上枱香噴噴熱辣辣上枱,聞到已經垂涎三尺,蟹肉鮮甜配秘製香辣汁,香辣味道加上肉蟹鮮甜,令人回味無窮豉椒炒蜆新鮮蜆肉配上惹味豉椒汁,加上師傅穫氣十足功架,鮮甜惹味炒蜆好怏清碟椒鹽魷魚椒鹽魷魚入口酥脆,魷魚彈牙新鮮,配埋椒鹽炸蒜一齊食好惹味蜜汁叉燒叉燒半肥瘦厚度適中,入口鬆化微微燶邊,配埋香甜嘅蜜汁,真係令人回味野生肉蟹粥粥入口鮮甜散發蟹香,再咬一啖肉蟹,鮮美而啖啖肉,食完好滿足

店內座位寬敞坐得舒服,有食家蔡瀾先生親筆點名「蟹王」牌匾

招牌避風塘炒辣蟹

椒鹽魷魚
椒鹽魷魚入口酥脆,魷魚彈牙新鮮,配埋椒鹽炸蒜一齊食好惹味

蜜汁叉燒

野生肉蟹粥
粥入口鮮甜散發蟹香,再咬一啖肉蟹,鮮美而啖啖肉,食完好滿足
2023-11-09 26 瀏覽
今晚朋友約食飯,知道我最中意食海鮮,所以帶我黎呢間出名食避風塘炒辣蟹既喜記!見到佢d海鮮套餐都好吸引,所以直接叫左個2人特選套餐 ($1298)。喜記避風塘炒辣蟹一上菜見到超多炸蒜,配埋辣椒,辣度適中,好惹味!蟹肉好鮮嫩,炒完既蟹肉仲係好JUICY,蟹蓋都有好多蟹膏,撈埋炸蒜一齊食真係絕配!椒鹽大瀨尿蝦隻瀨尿蝦真係有前臂咁長,用椒鹽炸到好酥脆,蝦肉夠肥厚又鮮甜!豉椒炒蜆蜆肉新鮮肥美,完全無沙,配埋超惹味既豉椒汁。招牌醉鮑魚鮑魚好彈牙又唔會太韌,酒味入哂味又唔會太濃。招牌蟹油炒麵好濃既蟹香味,炒麵夠乾身,好有鑊氣!呢個2人海鮮套餐價錢同份量都好好,下次再ENCORE!

喜記避風塘炒辣蟹

椒鹽大瀨尿蝦

豉椒炒蜆

蜆肉新鮮肥美,完全無沙,配埋超惹味既豉椒汁。

招牌醉鮑魚

鮑魚好彈牙又唔會太韌,酒味入哂味又唔會太濃。

招牌蟹油炒麵

好濃既蟹香味,炒麵夠乾身,好有鑊氣!

呢個2人海鮮套餐價錢同份量都好好,下次再ENCORE!
2023-11-09 20 瀏覽
喜記避風塘炒辣蟹,係灣仔出名老店,呢排涼浸浸想食下辣野,所以晚餐就豪一豪佢。🦀招牌喜記避風塘炒辣蟹🦀隻大超大隻,配料炸得金黃,連同蟹炒成一大碟,肉質鮮甜肉嫩,夠鑊氣又入味,配埋炸蒜一齊食大大滿足。🪿喜記燒鵝🪿燒鵝大細斬得岩岩好,皮同肉無分離情況出現,外皮夠脆,肉嫩多汁,肥瘦均勻,唔會鞋口。🦑椒鹽焗魷魚🦑魷魚椒鹽味夠出之餘又哈會過咸,烤到外脆內軟,魷魚本身已經有鮮味,食落口亦夠彈牙爽口。🦪豉椒炒蜆🦪蜆肉新鮮彈牙,漲卜卜好吸引,簡單配上豆豉炒已經好惹味,份量好夠。🦐椒鹽特大瀨尿蝦🦐瀨尿蝦無改錯名,超級大隻!肉質厚身,又夠彈牙,夠哂飽肚好滿足。評語海鮮夠新鮮地理位置方便環境寬敞舒適🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)📌 喜記避風塘炒辣蟹(灣仔老店)地址:灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖(問月酒店對面)電話:28937565營業時間:中午12:00-晚上12:00#Monkey #foodie #美食 #食評 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃

🦀招牌喜記避風塘炒辣蟹🦀

評語
海鮮夠新鮮
地理位置方便
環境寬敞舒適

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

📌 喜記避風塘炒辣蟹(灣仔老店)
營業時間:中午12:00-晚上12:00

#Monkey #foodie #美食 #食評 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #food #yummy #foodblogger #foodiegram #hongkong
#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記#海鮮 #扇貝 #瀨尿蝦 #蜆 #波士頓龍蝦 #黃金蝦 #避風塘炒河 #沙拉骨 #生炒骨 #海鮮任食 #小菜任食 #蟹 #避風塘美食 #銅鑼灣 #灣仔 #週年慶 #晚市優惠 #海鮮餐廳 #醉飽魚 #國慶節 #避風塘粉絲蒸聖子 #美味鷄煲 #點單 #椒鹽九肚魚 #蒸泥鯭 #戶戶送  #foodpanda  #點單 #causewaybay #wanchi
2023-11-06 27 瀏覽
朋友喜歡吃大閘蟹,在Openrice訂咗「大閘蟹+辣蟹宴」四人套餐:1. 蟹油拍青瓜 - 大大碟,挺惹味的。2. 清蒸江蘇大閘蟹 - 比較細只,但是蟹膏也是多的。3.招牌避風塘炒辣蟹 - 的確唔錯,果然係招牌食物。尤其喜歡他的避風塘炒蒜。4. 招牌醉飽魚 - 濃郁酒味的鮑魚,好吃。5. 豉油皇蝦 - 比較細只,冇乜蝦味。6. 豉椒炒蜆 - 蜆肉大粒,有鑊氣,好味!7. 紅燒BB乳鴿 - 比較乾身,並不嫩滑juice 8. 揚州炒飯 - 侍應提議加避風塘炒蒜蓉一齊食,的確美味。9. 金銀蛋浸白菜仔

1. 蟹油拍青瓜 - 大大碟,挺惹味的。

2. 清蒸江蘇大閘蟹 - 比較細只,但是蟹膏也是多的。

4. 招牌醉飽魚 - 濃郁酒味的鮑魚,好吃。

5. 豉油皇蝦 - 比較細只,冇乜蝦味。

6. 豉椒炒蜆 - 蜆肉大粒,有鑊氣,好味!

7. 紅燒BB乳鴿 - 比較乾身,並不嫩滑juice

9. 金銀蛋浸白菜仔

2023-11-05
2023-10-31 77 瀏覽
哩間喺灣仔既中菜館好受歡迎,有正宗嘅辣蟹同海鮮菜式。除左辣蟹非常出色外,其他海鮮菜式都好好味!豉椒炒蜆很大碟,一咬落去,啲新鮮蜆就好彈牙,肉質鮮美多汁!加埋豉椒醬,味道更加香辣,好開胃!煮嘅火候把握得好啱,蜆剛剛好熟透,一啖就可以品味到佢地嘅鮮味同豉椒嘅辣勁。真係一道叫人回味無窮嘅菜式啊!蒜蓉粉絲蒸扇貝超正嘅廣東菜!扇貝嘅鮮甜同蒜蓉粉絲嘅香氣完美結合,每一顆都滑滑嫩嫩,好鮮美!粉絲嘅軟滑口感同蒜蓉嘅香辣味道,真係好開胃!蒸煮時間掌握得剛剛好,扇貝仲保持住佢地嘅鮮嫩口感,真係一啖就食哂!呢道菜唔止好食,賣相仲好吸引!一上桌就令人食指大動!餐廳環境舒適,氣氛熱鬧。店員態度友善,黎哩頭可以嚟試吓呢間餐廳!

蒜蓉粉絲蒸扇貝

2023-10-28 645 瀏覽
一直都想再食中菜,今次友人帶我去這間位於謝斐道的喜記避風塘炒辣蟹餐廳,以精湛的廣東菜為主,招牌菜是避風塘炒辣蟹、豉椒炒蜆、椒鹽特大瀨尿蝦、還試了幾款不同等菜式。首先,要稱讚餐廳的招牌喜記避風塘炒辣蟹。螃蟹大小適中,肉質鮮嫩多汁,配合避風塘炒的調味料,味道鮮香辣味十足。螃蟹外殼的炒製技巧也非常出色,保持了螃蟹的原汁原味,一試難忘。我最愛食既椒鹽特大瀨尿蝦都相當出色,估唔到大大隻之餘又香脆美味。豉椒炒蜆是另一道令人印象深刻的菜式。蜆肉鮮甜,炒得恰到好處,軟嫩可口,每一口都充滿了鮮美的汁液。椒鹽特大瀨尿蝦絕對不能錯過的菜式。大蝦新鮮肥美,外表酥脆,椒鹽的調味使得這道菜更加香脆,帶有微妙的辣味和鹹香,令人上癮的口感。還有脆皮BB乳鴿,是皮烤得酥脆的鴿肉經過獨特的處理,肉質鮮嫩多汁。最後,辣酒煮花螺是一道讓人驚艷的菜式。花螺經過煮製後,質感彈牙,與辣酒的香氣完美融合,辣味和酒香相互交融,讓人回味無窮。餐廳地理位置方便,所以經常滿座,環境都好舒適。餐廳的菜品種類豐富,菜式口味層次豐富,非常適合與家人、朋友或一大班人來食!

我最愛食既椒鹽特大瀨尿蝦都相當出色,
估唔到大大隻之餘又香脆美味。

每一口都充滿了鮮美的汁液。

令人上癮的口感。

2023-10-16
  • 避風塘炒蟹
2023-10-26 52 瀏覽
喜記避風塘炒辣蟹是一家位於灣仔的知名餐廳,以其招牌避風塘炒辣蟹聞名於地。我有幸品嚐了他們的幾道招牌菜。首先,他們的招牌避風塘炒辣蟹絕對是一道令人難忘的美食體驗。螃蟹肉質鮮嫩,搭配避風塘獨特的香辣醬汁,入口時帶來一種濃烈的香辣味道,讓人回味無窮。蟹殼吸收了醬汁的精華,咬下去時彷彿一口咬中滿滿的美味。除了避風塘炒辣蟹,他們的油鹽水浸蜆也是一道推薦的菜式。新鮮的蜆貝以油鹽水的方式烹調,保留了蜆貝的鮮甜口感,同時帶有微微的鹹香味道,非常開胃。喜記燒鵝是另一道受歡迎的菜式。鵝皮烤得酥脆,肉質鮮嫩多汁,搭配著他們特製的醬汁,口感豐富,香氣四溢。椒鹽特大瀨尿蝦是一道絕對不能錯過的菜品。大型的瀨尿蝦以椒鹽炸至金黃酥脆,外脆內嫩,非常美味。每一口都帶來滿滿的蝦肉鮮甜,搭配著微辣的椒鹽味道,口感更加出色。辣酒煮花螺是一道獨特的菜式,將鮮嫩的花螺與辣酒煮在一起,帶來一種辣而不燥的風味。花螺肉質韌勁十足,與辣酒的香氣完美融合,令人驚艷。最後,椒鹽焗魷魚和招牌蟹油炒麵也非常值得一試。椒鹽焗魷魚的魷魚肉質鮮嫩,外皮酥脆,搭配著椒鹽的調味,口感十分美妙。招牌蟹油炒麵則是將蟹油與麵條炒熱,讓麵條吸收了蟹油的鮮甜味道,

最後,椒鹽焗魷魚和招牌蟹油炒麵也非常值得一試。椒鹽焗魷魚的魷魚肉質鮮嫩,外皮酥脆,搭配著椒鹽的調味,口感十分美妙。招牌蟹油炒麵則是將蟹油與麵條炒熱,讓麵條吸收了蟹油的鮮甜味道,非常開胃。

總的來說,喜記避風塘炒辣蟹以其招牌菜式給人留下了深刻的印象。新鮮的海鮮配以獨特的調味,每道菜都展現出了高品質的口味和烹調技巧。服務態度也非常友好和專業,讓用餐體驗更加愉快。如果你是海鮮愛好者或喜歡辣味料理,我強烈推薦你來品嚐喜記避風塘炒辣蟹的美食,你一定不會失望。

• 避風塘炒辣蟹
昨晚係中菜館嘗試咗個非常好既用餐體驗,招牌喜記避風塘炒辣蟹實在令人印象深刻,螃蟹肉鮮嫩,每一口都有辣椒同蒜蓉既香氣,讓人一試難忘,除咗招牌菜,百味豆腐同樣係一道驚喜,豆腐外酥內軟,伴隨著味道層次豐富,豆豉鯪魚油麥菜雖然係一道簡單既家常菜,但豆鯪鮮味同油麥菜口感爽脆相得益彰,避風塘粉牛肉則是入口即化,每一片牛肉都帶食到避風塘粉,讓人胃口大開,蟹油炒麵味道濃郁,帶有濃濃既蟹味,絕對係不容錯過既菜式,蒜蓉粉絲蒸大扇貝鮮美多汁,粉絲充分吸收了蒜蓉香味同扇貝鮮味,整個用餐經驗令人難忘,環境舒適,職員親切服務,下次可以再試其他食物。有朋友仲話呢間餐廳一向好多人黎食海鮮,特別係名人~

蟹油炒麵味道濃郁,帶有濃濃既蟹味,絕對係不容錯過既菜式,

有朋友仲話呢間餐廳一向好多人黎食海鮮,特別係名人~
2023-10-22
今日同幾位朋友聚一聚會,有朋友提議左呢間專食避風塘炒辣蟹既喜記。原來總店喺灣仔謝斐道,餐廳係有兩間分店😆。餐廳嘅環境好古色古香,乾淨整潔,喜記以避風塘美食出名,其中最受歡迎嘅招牌菜係招牌喜記避風塘炒辣蟹同埋椒鹽特大瀨尿蝦。我地就叫左個5人同行單點大菜牌9折優惠,超抵呀! 1️⃣ 招牌喜記避風塘炒辣蟹 🦀 辣蟹嘅外觀金黃誘人,蟹膏滿滿,肉質鮮嫩彈牙。辣味充斥口中,配埋獨特嘅避風塘醬汁,香辣味道同濃郁嘅蟹汁混合埋一齊,絕對係喜記必食!🌶🦀2️⃣ 椒鹽特大瀨尿蝦2隻 🍤 椒鹽嘅調味令蝦肉更加香濃,瀨尿蝦超大隻啖啖肉,又大大隻!🍤😋3️⃣ 椒鹽炒蜆 🐚 蜆肉鮮嫩,配埋椒鹽嘅調味,帶嚟一種微妙嘅鹹香口感。餸飯一流!🐚😍4️⃣ 美國薑蔥生蠔煲 🦪 美國薑蔥生蠔燉煮得剛剛好,薑蔥嘅香氣同生蠔好夾!🦪🔥5️⃣ 白灼花螺 🐌 白灼花螺肉質鮮嫩,如果你鍾意清淡嘅海鮮菜式,呢道白灼花螺係一個不錯嘅選擇!🐌🌿6️⃣ 脆皮BB乳鴿 🕊 脆皮BB乳鴿外皮十分脆口,肉質嫩滑。🔥7️⃣ 楊州炒飯 🍚 楊州炒飯炒得米粒分明,飯粒鬆散,絕對係好有穫氣。 總括來講,喜記嘅避風塘炒辣蟹同埋其他海鮮菜式味道鮮美,風味獨特,如果你鍾意辣味同海鮮,喜記絕對係

原來總店喺灣仔謝斐道,餐廳係有兩間分店😆。

總括來講,喜記嘅避風塘炒辣蟹同埋其他海鮮菜式味道鮮美,風味獨特,如果你鍾意辣味同海鮮,喜記絕對係一個值得去嘅地方!上次仲比我撞到香港小姐黎食添啊😌

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟

營業時間:中午12:00-晚上12:00

#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記 #海鮮 #扇貝 #瀨尿蝦 #蜆 #波士頓龍蝦 #黃金蝦 #避風塘炒河 #沙拉骨 #生炒骨 #海鮮任食 #小菜任食 #蟹 #避風塘美食 #銅鑼灣 #灣仔 #週年慶 #晚市優惠 #海鮮餐廳 #醉飽魚 #國慶節 #避風塘粉絲蒸聖子 #美味鷄煲 #點單 #椒鹽九肚魚 #蒸泥鯭 #戶戶送 #foodpanda #點單
2023-10-21 29 瀏覽
晚上和朋友一行六人在銅鑼灣聚餐,朋友帶我們到喜記食粵菜~久仰大名!! 6人同行單點大菜牌有9折優惠~全部食物都幾好食。推薦招牌避風塘炒辣蟹,夠鑊氣超級惹味!!!底下爆滿的炒蒜山是重點~蟹肉索哂濃濃蒜味,好正!!!!同埋唔會好辣~ 椒鹽特大瀨尿蝦都好推薦!!!第一次食咁大隻瀨尿蝦,蝦肉好鮮甜,蝦殼都有濃濃嘅椒鹽,正!! 椒鹽焗魷魚同白百味豆腐佐酒一流,應該是我最喜歡的佐酒小食。魷魚炸到金黃色,椒鹽好咸香!!胡椒豬肚湯有小驚喜,帶有淡淡胡椒香,飲完全身暖笠笠,暖身又暖胃!!特別適合秋冬天進補一下~▫️招牌避風塘炒辣蟹 2隻大蟹▫️椒鹽特大瀨尿蝦4隻▫️白百味豆腐▫️豉椒炒蜆▫️椒鹽焗魷魚▫️豉椒炒蜆▫️胡椒浸豬肚湯

▫️招牌避風塘炒辣蟹 2隻大蟹
▫️椒鹽特大瀨尿蝦4隻
▫️白百味豆腐
▫️豉椒炒蜆
▫️椒鹽焗魷魚
▫️豉椒炒蜆
▫️胡椒浸豬肚湯
2023-10-20 36 瀏覽
裝潢華麗,座位寬敞舒適,坐得舒服,適合各式聚餐或一班人大伙兒聚會,當晚與家人吃得非常盡興,當晚還有6人同行單點大菜牌有9折優惠!招牌避風塘炒辣蟹(中蟹) 鑊氣十足,炒至非常惹味,蒜香味濃,海量炒蒜,令蟹肉也充滿濃濃的蒜香味,令人回味無窮。椒鹽特大瀨尿蝦3隻瀨尿蝦size非常巨型,長度差不多有一隻前臂長,令人嘆為觀止。以炸蒜香紅椒炒香,穫氣十足,蝦肉肥厚,肉質鮮甜彈牙,非常惹味。豉椒炒蜆夠穫氣,蜆肉新鮮沒有砂石,配上惹味豉椒汁,令人食指大動!酥炸美國生蠔 手掌般大既生蠔非常新鮮,炸粉薄,炸至金黃香脆,內裏Juicy,相當惹味豉椒炒蟶子皇蟶子皇非常大隻,火喉剛好,超級鮮甜,爽口彈牙,不韌。招牌蟹油炒麵 炒麵伴隨著蟹香,配上銀芽和避風塘脆脆,口感更豐富。喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖(問月酒店對面)

招牌避風塘炒辣蟹(中蟹)

椒鹽特大瀨尿蝦3隻

豉椒炒蜆
夠穫氣,蜆肉新鮮沒有砂石,配上惹味豉椒汁,令人食指大動!

酥炸美國生蠔

豉椒炒蟶子皇
蟶子皇非常大隻,火喉剛好,超級鮮甜,爽口彈牙,不韌。

招牌蟹油炒麵
炒麵伴隨著蟹香,配上銀芽和避風塘脆脆,口感更豐富。

• 蟹油炒麵
又到咗食蟹既季節啦!!約埋一班蟹迷朋友齊齊去喜記避風塘炒辣蟹刷返餐~位於灣仔謝斐道,地點位置都幾方便易搵~餐廳環境寬敞,裝潢古色古香,簡潔企理,好岩一大班朋友或者家庭聚餐~4人同行單點大菜牌88折優惠好抵!!咁岩今晚我地有4個人~咁抵食,一於叫多幾款菜式開心SHARE~招牌避風塘炒辣蟹 ,中蟹SIZE ,殼薄肉鮮,即叫即做,夠哂新鮮~蟹肉鮮甜味美,混合蒜香、辣椒等同炒,鑊氣十足,熱辣辣上枱真係睇到流哂口水!!薑蔥炒野生大肉蟹,野生大肉蟹的確係唔同D!食落特別鮮香~炒至惹味又乾身,帶出蟹肉鮮甜味,鹹鮮可口好高質!椒鹽特大瀨尿蝦,先將瀨尿蝦油炸,再將炒香之辣椒、蒜茸等爆炒,外殼香脆沾滿椒鹽,內裡蝦肉鮮甜多汁~避風塘粉絲蒸聖子皇, 聖子皇大大隻好新鮮!入口爽滑彈牙,以避風塘製法特別滋味~油鹽水浸蜆,簡單調味最能突出食材鮮味,每啖都食到蜆既鮮甜味~燒鵝瀨粉,鵝肉入口鬆化甘香,一啲都唔韌,瀨粉軟滑仲索滿湯既清香~呢間喜記避風塘炒辣蟹菜式選擇多,有鑊氣之餘環境又坐得舒服,好岩一班朋友聚餐!灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖(問月酒店對面)電話:28937565營業時間:中午12:00-

營業時間:中午12:00-晚上12:00

#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記 #海鮮 #扇貝 #瀨尿蝦 #蜆 #波士頓龍蝦 #黃金蝦 #避風塘炒河 #沙拉骨 #生炒骨 #海鮮任食 #小菜任食 #蟹 #避風塘美食 #銅鑼灣 #灣仔 #週年慶 #晚市優惠 #海鮮餐廳 #醉飽魚 #國慶節 #避風塘粉絲蒸聖子 #美味鷄煲 #點單 #椒鹽九肚魚 #蒸泥鯭  #點單
2023-10-19 27 瀏覽
早前中秋做節就梗係要帶屋企人食好西啦,就諗住要揀一間出名d 既餐廳食,仲要食豪啲😆🔸4人特選套餐 ($2088)▫ 招牌喜記避風塘炒辣蟹🦀👉🏻 調味啱啱好,辣度適中又唔會過鹹,蟹肉鮮嫩Juicy⭐⭐⭐⭐.▫ 招牌醉鮑魚👉🏻 鮑魚好有咬口但又唔會過韌,好易就咬得開,索滿酒味超級入味☺⭐⭐⭐⭐.▫ 豉椒炒蜆👉🏻 蜆肉好肥美,而且鑊氣十足,豉椒醬汁好惹味⭐⭐⭐⭐⭐.▫ 椒鹽大濑尿蝦👉🏻 濑尿蝦肉超厚實,食落爽口彈牙🤓⭐⭐⭐⭐⭐.▫ 避風塘蒸排骨👉🏻好特別嘅配搭,蒸排骨肥瘦適中煮得好腍,加埋避風塘醬汁做調味超香口,冇得輸!⭐⭐⭐⭐員工又好人,一定會再黎幫襯~

🔸4人特選套餐 ($2088)

▫ 招牌喜記避風塘炒辣蟹🦀
👉🏻 調味啱啱好,辣度適中又唔會過鹹,蟹肉鮮嫩Juicy

▫ 招牌醉鮑魚

▫ 豉椒炒蜆
👉🏻 蜆肉好肥美,而且鑊氣十足,豉椒醬汁好惹味

⭐⭐⭐⭐⭐
▫ 椒鹽大濑尿蝦
👉🏻 濑尿蝦肉超厚實,食落爽口彈牙🤓

⭐⭐⭐⭐⭐
▫ 避風塘蒸排骨
⭐⭐⭐⭐

員工又好人,一定會再黎幫襯~