2023-07-19 127 瀏覽
喺旺角行街,近近地太子有間可以食一入去真係好大浸臭味,正野嗌咗一碗粉同埋炸蛋聞落去就好臭,食就冇乜味炸蛋就唔多啱我食,覺得比較油碗粉就味道正正常常嘅 辣度都好夠,但就比較多味精,食完之後好口渴
喺旺角行街,近近地太子有間可以食
一入去真係好大浸臭味,正野
嗌咗一碗粉同埋炸蛋
聞落去就好臭,食就冇乜味
炸蛋就唔多啱我食,覺得比較油
2023-05-30 521 瀏覽
疫情嘅時候,麻甩女子二人組嘅Kristy 就訂個好多頂級螺絲粉返嚟俾Vienn食,自己煮乾撈湯上食到嘴都咀都刁晒~ 上次喺深水埗食過一間超級難食攪到驚驚地,但肥肥話之前去食個外賣呢一間都唔錯,今日就堂食睇下「臭」唔「臭」得起~未入鋪已經聞到陣陣~~~~「臭」味🐚嗦螺螄螺螄湯粉 ¥48配料香辣酸筍、炸花生、炸枝竹、炸鍋肉、爆炒田螺、木耳絲、可以揀油麥菜或者通菜;可以揀大中小辣,我哋叫咗中辣,食得辣嘅朋友仔👍🏽 另外仲叫咗🐚辣滷虎皮豬手 ¥12、辣滷虎皮鴨掌¥12、招牌炸蛋¥10、豆腐串¥8、豆卜¥8🐚對於第1次食炸蛋嘅Vienn!完全明白炸蛋係食螺螄嘅精髓!吸收晒d精華~ 正👍🏽👍🏽其他配料可以唔洗叫!🐚叫咗樽裝可樂嚟爽下~Overall嚟講覺得味道中規中矩,食過嚟講唔算最好食但又好過梨子7咁😝米線ok(煙靭嘅),係湯唔夠熱辣辣失色咗,價錢嚟講算偏貴($104)~建議除咗炸蛋外,其他topping 建議唔洗加!如果未食過螺螄粉又驚🤢「臭」🤮襯人可以嚟試吓,起碼有班「臭味相投」嘅朋友仔,對初食嚟講 嗦螺螄 起碼唔係「伏」🤭如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼🐚嗦螺螄 (太子)🐚太子

未入鋪已經聞到陣陣~~~~「臭」味

辣滷虎皮鴨掌¥12、
招牌炸蛋¥10、
豆腐串
豆腐串¥8、豆卜¥8

🐚叫咗樽裝可樂嚟爽下~

建議除咗炸蛋外,其他topping 建議唔洗加!

講 嗦螺螄 起碼唔係「伏」🤭

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼

🐚嗦螺螄 (太子)
🐚太子西洋菜南街200號地舖
2023-05-29
$52 (宵夜)
  • 嗦螺螄螺螄湯粉
2023-04-27 217 瀏覽
今日諗住試新嘢去咗呢一間螺絲粉專門店本身朝頭早都冇乜點食嘢,咁去到12點直接坐低完全唔使等位。滿心歡喜,叫咗個螺絲粉入邊有田螺酸筍木耳等配料嘅米線🍜食咗幾啖個肚都未有反應,但係有種感覺唔係好食得落,最終都食淨左小半碗🫠(平視我係乜嘢都會食晒,好少食剩嘅)嗰啲田螺都有用牙籤撩出嚟食,食完俾錢離開個舖頭就開始有啲唔舒服…..🥹諗住心理作用啦,行多兩步發覺有啲唔對路想自然排出!🫣我心諗死啦賴嘢啦,邊度有廁所!⚠️(以下內容慎入)⚠️入到去廁所入邊,完😩 一定係嗰碗嘢污糟全部螺絲粉,屙返晒出嚟🫠
今日諗住試新嘢去咗呢一間螺絲粉專門店

本身朝頭早都冇乜點食嘢,咁去到12點直接坐低完全唔使等位。

滿心歡喜,叫咗個螺絲粉入邊有田螺酸筍木耳等配料嘅米線🍜
(平視我係乜嘢都會食晒,好少食剩嘅)
⚠️
(以下內容慎入)
⚠️
入到去廁所入邊,完😩 一定係嗰碗嘢污糟
全部螺絲粉,屙返晒出嚟🫠
螺絲粉,連嘢飲
2023-04-08 198 瀏覽
唔臭唔酸唔辣,個湯連鹹味都冇,個粉一夾就斷,個湯就係清水加辣椒油,仲不停話係正宗螺絲粉,Supermarket買$30包返屋企煮仲好食過佢,唯一好嘅就係服務態度好有禮貌。
2023-03-31 618 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 24/3/2023(Fri), Dinner🍽為食妙妙同A先生呢日放工後去咗旺角睇裝修用既瓷磚同燈飾🔦,到咗晚飯時間就去咗太子呢間專食螺螄粉既餐廳,呢款菜式聽就聽得多,但我地兩個都係第一次食既—螺螄粉🥘。一入到餐廳就聞到陣陣酸豆角既味道,味道帶酸酸臭臭咁🤣🤣,如果唔鍾意既話都會覺得幾難接受。而今晚我地order咗:🔆 嗦螺螄螺螄🐚湯粉(中辣)加爆炒田螺🐚($58)湯既螺螄粉本身有香辣酸笋、炸花生🥜、炸支竹、酸豆角、木耳絲、炸鍋肉、爆炒田螺🐚做配料,再加上通菜,我地另外再加多份爆炒田螺🐚做餸。整碗粉份量唔細,💁‍♀️為食妙妙一個人都食唔晒成碗。湯底飲落都重豬骨既味道,中辣食落都幾辣,酸酸辣辣咁食落都幾好食,建議唔係太食得辣既可以揀小辣。柳州米粉食落比平時食既米線爽身,感覺似係米線同瀨粉既混合體。爆炒田螺🐚個汁好香口,螺肉細細粒,尚算鮮甜,田螺🐚食落味道比起一般海水螺🐚清,沒有海水既鹹味。配料既炸支竹都唔好錯過,吸咗湯汁之後入味好食。🔆 嗦螺螄爆炒田螺撈螺螄粉(中辣)加招牌炸蛋($63)撈螺螄粉配料同湯既都差不多,只不過係變咗乾撈既形式,另外再加一碗湯。撈螺螄粉既味道更加濃郁,

而今晚我地order咗:

🔆 嗦螺螄螺螄🐚湯粉(中辣)加爆炒田螺🐚($58)

🔆 嗦螺螄爆炒田螺撈螺螄粉(中辣)加招牌炸蛋($63)

撈螺螄粉配料同湯既都差不多,只不過係變咗乾撈既形式,另外再加一碗湯。撈螺螄粉既味道更加濃郁,而炸花生🥜、炸支竹等既配料因為無浸過湯,所以入口更加香脆。但辣度嚟講又相對低返少少,同樣係中辣既程度,食落係撈螺螄粉既辣度及唔上湯螺螄粉咁辣。

招牌炸蛋食落鬆化,浸入湯頭吸湯力一流👍🏻,索晒湯汁之後味道十分豐富好食。

🔆 百香果茶($21)

大大杯既百香果茶入口都有百香果既味道,清一清口腔既螺螄粉味道都唔錯。

🔆 汽水($10)

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤(4/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤(4/5)
👉🏻 價錢唔貴,螺螄粉味道獨特,又有大量配料,可以一試
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車可考慮始創中心或者附近錶位
👉🏻 太子呢一帶,公共交通絕對係十分方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-03-24
2023-03-02 268 瀏覽
🎈嗦螺螄餐廳店名好易記😚地點方便,親民價錢食到有柳州特色嘅螺螄粉🍜湯底以豬骨湯加上新鮮田螺同多款配料熬制而成,聞落都真係有田螺、酸筍嘅‘臭’味🍲但食落好易入口,如果接受到臭豆腐嘅朋友應該都會鍾意❤️🎈嗦螺螄螺螄湯粉 $48螺螄粉以小鐵盤上,有酸筍、炸枝竹、酸豆角、木耳、花生、油麥菜等配料額外加咗鹵虎皮鴨掌同豆腐串,滿滿一盤,材料豐富,推介鴨掌,炆得入味又夠腍螺螄粉可以選擇bb辣 小辣 中辣 大辣或者變態辣,層次豐富,味道一流🎈嗦螺螄爆炒田螺撈螺螄粉$53撈螺螄粉會將湯汁另外裝,基本配料同湯粉一樣,比較特別嘅係撈粉加咗秘製炒螺醬,味道唔會太重口味,‘臭’得啱啱好😚 米線掛汁,味道夠濃✨食得辣嘅朋友可以點大辣🌶️🍳炸蛋係到店必點,大大一片、酥酥脆脆十分吸湯,索晒湯汁超入味,食落有鮮味又有蛋味,好正🤤
🎈嗦螺螄

餐廳店名好易記😚地點方便,親民價錢食到有柳州特色嘅螺螄粉🍜

湯底以豬骨湯加上新鮮田螺同多款配料熬制

🎈嗦螺螄螺螄湯粉 $48

🎈嗦螺螄爆炒田螺撈螺螄粉$53

米線掛汁,味道夠濃✨食得辣嘅朋友可以點大辣🌶️

2023-02-25 189 瀏覽
第二次黎食,今次寫下食評先。好驚喜終於試到虎皮豬手,之前食過另一間但只係得個名叫虎皮但其實只是普通鹵豬手,口感幾得意,必食。另外呢度會包埋類似薄身燒肉的料,偏肥但幾香口。唯一一彈是兩次食都覺得個粉好淋,沒有應有的爽滑口感,似煮到淋晒的米線,建議可以俾客人選粉質的軟硬度。
第二次黎食,今次寫下食評先。

另外呢度會包埋類似薄身燒肉的料,偏肥但幾香口。

2023-02-18 184 瀏覽
想食一碗正宗嘅柳州螺螄粉?😉dinner同friend try new things! ٩(❛ัᴗ❛ั⁎)少見主食,🤓當然要嚟一碗嗦螺螄,螺螄湯粉$48,🍜已經集合多款配料~.ε-(´∀`; )香辣酸笋,香脆炸花生,🥰入味炸支竹,惹味酸豆角,更配有木耳絲,肥美炸鍋肉,同鮮味爆炒田螺。 ✺◟(∗❛ัᴗ❛ั∗)◞✺蔬菜可選擇通菜或油麥菜,🥬我選了通菜,爽口清新~.配料方面推薦炸蛋,٩(๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨᵒ̴̶̷͈᷅)و湯汁惹味,🔥入味好濃,🥚蛋味好正。

2023-02-09 174 瀏覽
💰86 全餐 湯螺獅粉+豆腐串,炸蛋,炸鍋肉,炸豬腳,炸鴨掌,通菜,螺獅湯底岩岩好,唔會話太鹹❤️好足料,+38就可以有全餐食,超抵🫶🫶中辣好辣,原來呢,辣椒係側邊啊💪💪💪

湯底岩岩好,唔會話太鹹❤️
好足料,+38就可以有全餐食,超抵🫶🫶

中辣好辣,原來呢,辣椒係側邊啊💪💪💪
2023-02-02 176 瀏覽
喺西洋菜南街呢度咁多米線舖嘅地方,有叫個嗦螺螄嘅鋪頭! 此嗦螺螄不同彼索羅斯! 我今日去試呢個嗦螺螄,係食螺絲粉咖!🤩🤩🤩喺門口已經聞到螺絲粉嗰陣獨特嘅香味,我就好鍾意啦!我今日食嗦螺螄螺絲湯粉$48➕螺絲螄全餐$38➕炸腐竹$15配BB辣螺絲粉以小鐵盤上,並伴以香辣酸筍、炸花生、炸支竹、酸豆角、木耳絲、炸鍋肉、爆炒田螺、蔬菜我選通菜。滿滿的一盤,非常材料豐富,再加上螺絲螄全餐的🌸招牌炸蛋🌸或、 鹵辣虎皮🐖豬手、辣滷虎皮🦆鴨掌、炸鍋肉、豆腐串、田螺。堆到成個小山咁,視覺上已經滿足。先食一啖粉, 小小辣再加清甜嘅湯底層次豐富,鮮筍加上螺,味道一流。🍓🍓🍓而我個人覺得食螺絲粉最重要一樣嘢就要配埋炸蛋食, 炸蛋索曬啲湯汁, 將所有鮮味集中喺個蛋入面, 一口咬落去又鮮味又有蛋味,正👍👍👍鹵虎皮辣🦆鴨掌又入味又淋,一入口就脫骨🤩🤩鹵虎皮辣🐖豬手入口就是滿滿的骨膠原, 入口軟糯💕連骨都可以咬。朋友就要一個嗦螺螄爆炒田螺撈螺絲粉$53配BB辣都係用小鐵盤上,見到螺絲粉上面鋪有秘製炒螺醬、炸花生、香辣酸筍、酸豆角、木耳絲、炸鍋肉、爆炒田螺, 仲配有一碗湯汁。 建議大家先撈一撈,首先食一啖螺醬嘅鮮,再加
喺門口已經聞到螺絲粉嗰陣獨特嘅香味,我就好鍾意啦!
朋友就要一個嗦螺螄爆炒田螺撈螺絲粉$53配BB辣
都係用小鐵盤上,見到螺絲粉上面鋪有秘製炒螺醬、炸花生、香辣酸筍、酸豆角、木耳絲、炸鍋肉、爆炒田螺, 仲配有一碗湯汁。 建議大家先撈一撈,首先食一啖螺醬嘅鮮,再加湯汁。呢個食法都幾新鮮 🌞
螺螄粉全部都可以選擇bb辣、小辣、中辣、大辣或者🥶變態辣🥶
估唔到以螺絲粉做主打嘅店估唔到佢嘅炸魷魚$25都咁好食, 炸漿好薄,食到最後魷魚依然係脆卜卜好鬼香。⭐⭐⭐
喺香港真係難得一見的💯正宗柳州螺螄粉, 全場爆滿,而且仲要係唔少嘅學生都嚟食,思鄉嘅你哋記得嚟嗦粉啦!😇😇😇
2023-02-01 748 瀏覽
同朋友拜年出去食飯,揀咗間大家都鍾意食嘅螺螄粉。 一踏入餐廳已「臭」氣撲鼻,期待~螺螄粉有兩款,可以一人叫一款,叫晒黎試。嗦螺螄爆炒田螺撈螺螄粉 $53配料有秘製炒螺醬、炸花生、香辣酸筍、酸豆角、木耳絲、炸回鍋肉、爆炒田螺。撈粉另附一碗湯底,湯底反而唔錯。香辣酸筍口感偏淡偏淋,唯獨炸花生最夠脆夠香。加招牌炸蛋 +$10點左必食嘅炸蛋,粉漿炸得酥脆,吸左湯底就更好味。加辣鹵雞腳 +$10鳳爪味道不錯,不是太辣。原本都幾期待爆炒田螺,可能係小辣嘅原因,味道較淡。之前未食過呢類型嘅田螺,佢嘅肉比較少,食起上嚟都幾費勁。嗦螺螄螺螄湯粉 $48配料有香辣酸筍、榨花生、炸支竹、酸豆角、木耳絲、炒鍋肉、爆炒田螺、通菜。湯底唔錯~ 可惜叫咗小辣,唔太夠喉。加招牌炸蛋 +$10點左必食嘅炸蛋,粉漿炸得酥脆,吸左湯底就更好味。加豆卜 +$8本來叫咗豆腐串,點知賣曬,換左豆卜。 豆卜索曬湯汁嘅味道,不錯。百香果茶 +$21 ,柑橘檸檬 +$15味道都唔錯 , 少啲冰就好啲

螺螄粉有兩款,可以一人叫一款,叫晒黎試。

嗦螺螄爆炒田螺撈螺螄粉 $53
嗦螺螄爆炒田螺撈螺螄粉
加招牌炸蛋 +$10
點左必食嘅炸蛋,粉漿炸得酥脆,吸左湯底就更好味。
加辣鹵雞腳 +$10
鳳爪味道不錯,不是太辣。
辣鹵雞腳
原本都幾期待爆炒田螺,可能係小辣嘅原因,味道較淡。
之前未食過呢類型嘅田螺,佢嘅肉比較少,食起上嚟都幾費勁。

嗦螺螄螺螄湯粉 $48
湯底唔錯~ 可惜叫咗小辣,唔太夠喉。
加招牌炸蛋 +$10
點左必食嘅炸蛋,粉漿炸得酥脆,吸左湯底就更好味。
加豆卜 +$8
本來叫咗豆腐串,點知賣曬,換左豆卜。
豆卜索曬湯汁嘅味道,不錯。
豆卜

百香果茶 +$21 ,柑橘檸檬 +$15

味道都唔錯 , 少啲冰就好啲
百香果茶 +$21 ,柑橘檸檬 +$15

2023-01-27
嗦螺螄爆炒田螺撈螺螄粉
2023-01-19 242 瀏覽
位於太子的螺螄粉專門店,螺螄粉來自柳州的特色麵食,以石螺、香料等湯料熬製而成的螺螄湯,加入酸筍、炸枝竹、酸豆角、木耳、花生、等配菜及米線。香港較少機會嚐到正宗的味道。一進店內就嗅到那股獨特的味道,味道蠻正宗,材料也相當豐富。以手機自助下單,餐牌除了螺螄粉外,還有幾款特色小食,全部都是炸物。正宗柳味螺蛳粉:嗦螺螄爆炒田螺撈螺螄粉追加配料:豆腐串、炸腐竹、通菜炸得金黃的腐竹鋪滿麵碗,底下的配料都被覆蓋著,十分足料。本身配料有炸花生、香辣酸筍、酸豆角、木耳絲、炸鍋肉、爆炒田螺,配上秘制炒螺醬。辣度、湯的份量、配料加減也可自選。湯及麵是分開兩個容器放的,可以選擇把湯倒入麵碗裡或者乾撈。湯底較重口味,帶有酸辣味道,而且有點腥味。米線硬度適中,彈牙。豆腐串、腐竹及蔬菜都吸滿螺螄湯汁的精華,很入味。花生、酸筍、豆角及木耳絲則很脆爽,多重口感。
位於太子的螺螄粉專門店,
餐牌除了螺螄粉外,還有幾款特色小食,全部都是炸物。
正宗柳味螺蛳粉:嗦螺螄爆炒田螺撈螺螄粉
追加配料:豆腐串、炸腐竹、通菜

炸得金黃的腐竹鋪滿麵碗,底下的配料都被覆蓋著,十分足料。
豆腐串、腐竹及蔬菜都吸滿螺螄湯汁的精華,很入味。
花生、酸筍、豆角及木耳絲則很脆爽,多重口感。
2023-01-18 148 瀏覽
喜歡吃螺螄粉的我🥳又發現一間新開的店👏位於太子西洋菜南街200號地鋪#嗦螺絲 這間店鋪蠻大,環境乾淨明亮!手機自助下單!雖然之前也吃過很多螺螄粉,但這間味道好正,值得一試🤤🤤螺螄湯粉➕炸蛋➕鹵虎皮豬手➕鹵虎皮鴨掌➕鍋肉一碗豪華版高配螺螄粉🤤可以選擇自己適合的辣度,豬手跟鴨掌好入味!螺螄粉非常勁道!配菜豐富還有真真真的螺絲😄非常驚喜!而且還蠻多🤩炸蛋🥚必點‼️絕絕子好大一个!整體不錯👍

螺螄湯粉➕炸蛋➕鹵虎皮豬手➕鹵虎皮鴨掌➕鍋肉
還有真真真的螺絲😄非常驚喜!而且還蠻多🤩
炸蛋🥚必點‼️絕絕子好大一个!
整體不錯👍
2022-12-31 337 瀏覽
經過花園街,本想吃米線,但經過這新開的店子,被它的裝潢吸引停步。原來新轉了螺絲粉店,於是入內一試。叫了一個湯粉($48)及加了一個招牌炸蛋($10),可選不同辣度,我點了微辣。湯粉是用小鍋盛載,辣度很少,試了一口湯,酸酸的,米線有咬口。碗內有小螺絲,木耳及花生等很多配料,味道不錯👍👍