2023-03-31 618 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 24/3/2023(Fri), Dinner🍽為食妙妙同A先生呢日放工後去咗旺角睇裝修用既瓷磚同燈飾🔦,到咗晚飯時間就去咗太子呢間專食螺螄粉既餐廳,呢款菜式聽就聽得多,但我地兩個都係第一次食既—螺螄粉🥘。一入到餐廳就聞到陣陣酸豆角既味道,味道帶酸酸臭臭咁🤣🤣,如果唔鍾意既話都會覺得幾難接受。而今晚我地order咗:🔆 嗦螺螄螺螄🐚湯粉(中辣)加爆炒田螺🐚($58)湯既螺螄粉本身有香辣酸笋、炸花生🥜、炸支竹、酸豆角、木耳絲、炸鍋肉、爆炒田螺🐚做配料,再加上通菜,我地另外再加多份爆炒田螺🐚做餸。整碗粉份量唔細,💁‍♀️為食妙妙一個人都食唔晒成碗。湯底飲落都重豬骨既味道,中辣食落都幾辣,酸酸辣辣咁食落都幾好食,建議唔係太食得辣既可以揀小辣。柳州米粉食落比平時食既米線爽身,感覺似係米線同瀨粉既混合體。爆炒田螺🐚個汁好香口,螺肉細細粒,尚算鮮甜,田螺🐚食落味道比起一般海水螺🐚清,沒有海水既鹹味。配料既炸支竹都唔好錯過,吸咗湯汁之後入味好食。🔆 嗦螺螄爆炒田螺撈螺螄粉(中辣)加招牌炸蛋($63)撈螺螄粉配料同湯既都差不多,只不過係變咗乾撈既形式,另外再加一碗湯。撈螺螄粉既味道更加濃郁,

而今晚我地order咗:

🔆 嗦螺螄螺螄🐚湯粉(中辣)加爆炒田螺🐚($58)

🔆 嗦螺螄爆炒田螺撈螺螄粉(中辣)加招牌炸蛋($63)

撈螺螄粉配料同湯既都差不多,只不過係變咗乾撈既形式,另外再加一碗湯。撈螺螄粉既味道更加濃郁,而炸花生🥜、炸支竹等既配料因為無浸過湯,所以入口更加香脆。但辣度嚟講又相對低返少少,同樣係中辣既程度,食落係撈螺螄粉既辣度及唔上湯螺螄粉咁辣。

招牌炸蛋食落鬆化,浸入湯頭吸湯力一流👍🏻,索晒湯汁之後味道十分豐富好食。

🔆 百香果茶($21)

大大杯既百香果茶入口都有百香果既味道,清一清口腔既螺螄粉味道都唔錯。

🔆 汽水($10)

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤(4/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤(4/5)
👉🏻 價錢唔貴,螺螄粉味道獨特,又有大量配料,可以一試
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車可考慮始創中心或者附近錶位
👉🏻 太子呢一帶,公共交通絕對係十分方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-03-24