2020-02-24 506 瀏覽
第一次寫好評 當然要寫給嘉兵衛~其實我已經來過很多次 餐牌上的料理大多數都有試過XD燒鯖魚是朋友每次來都要點的 以前店員會在客人面前燒 最近好像會在廚房先燒(?)還有和風炸豆腐我都是必點的 不過忘了拍照。而這次點了新的烏冬 不過個人還是比較喜歡野菜蘑菇烏冬 經常都會點這個XD老闆娘也很親切 店長也會經常添茶因為料理只有老闆娘跟日本人廚師打理 所以等侯時間會比較長 不過吃到好吃的也是值得如果想吃的話最好要先訂位WALK-IN比較難有位呢 中午的話WALK IN也可以試試看!
第一次寫好評 當然要寫給嘉兵衛~
其實我已經來過很多次 餐牌上的料理大多數都有試過XD

還有和風炸豆腐我都是必點的 不過忘了拍照。

老闆娘也很親切 店長也會經常添茶

試食活動
炙燒火焰醋鯖魚
蟹肉日本蛋烏冬
  • 雞翼 炸豆腐
「幸福的家庭總歸相似,不幸的家庭各有各的不幸。」家庭料理亦不外如是,好食的日本家常菜,一定會有似曾相識的味道,勾起你對自家飯菜的美好回憶。嘉兵衛是我的私家食堂之一,即使位置有些「隱世」,每次入元朗探訪親友仍會在此一聚。見它幾年來都保持一貫水準,這才放心推介給大家😜嘉兵衛的定食出了名的好食,不過,請不要忘記它也是一間居酒屋,叫上幾碟燒物炸物煮物小食送酒,才算不虛此行。高知縣柚子酒($38)食日本菜,我最鍾意試各種果實酒。這杯高知縣柚子酒果香也算濃郁,入口似新鮮柚子肉粒爆汁。沒有打滿分的原因是,我在高知飲過更堅的柚子酒,咁就曾經滄海難為水lu~名古屋雞翼($62)不平凡的家常風味醬油雞翼,煮透再炸,剖半之後易拆單骨,啖啖吮指回味。雞皮脆香、油脂豐盛,雞肉多汁無雪味,黑胡椒惹味,醬汁甜甜地很好。酒味十分重,想必清酒落得甚豪邁,酒鬼用來送酒簡直是雙重快樂。(另一款酒鬼の雙重快樂小菜係【清酒煮蜆】,水準也頗高,不過今次沒叫)鹽燒蔥花薄切牛舌($55)😍蔥激多!雖是薄切但其實有一定厚度(2-3mm),這點我很欣賞,因太薄會鞋口。肥瘦相間的優質牛舌,強勁的鑊氣鎖住肉汁,牛味及油花足夠,胡椒味極重;質

高知縣柚子酒

高知縣柚子酒($38)

名古屋風雞翼

名古屋雞翼($62)

鹽燒蔥花薄切牛舌

鹽燒蔥花薄切牛舌($55)
肥瘦相間的優質牛舌,強勁的鑊氣鎖住肉汁,牛味及油花足夠,胡椒味極重;質地柔軟爽滑,包住稍微焦糖化的大蔥碎,甘辛過癮!!!

橄欖油燒廣島蠔

燒橄欖油廣島蠔 ($82)
調味簡單卻鮮美絕倫,不得不佩服嘉兵衛的「燒功」!蠔肉味道層次有變化,肉身滑嫩、裙邊厚韌,嗆味青蔥提鮮,檸檬+柚子胡椒作輔,嫩肉爆汁的同時,焦糖化的裙邊又將你拉向享樂的頂端~~~~吃剩的橄欖油醬汁不要丟棄,用來撈飯滋味無雙!

黑豚扒定食

和風黑豚扒定食($166)
忘記了是鹽燒還是和風口味,總之主角是鹿兒島黑豚扒。黑豚肉勁正正!半肥瘦,厚度夠,鎖住肉汁,有咬口。

辣醬油和風醬汁鹹甜帶酸,乍看無甚特別,送飯卻相當開胃,吃過人人都無差別變身米飯殺手。
椰菜絲也給得很慷慨,不過燒肉汁溝埋胡麻醬會稍為偏鹹少少,不適宜空口吃。

豚肉味噌湯

如果說黑豚燒肉只是用料矜貴,別處也能如法炮製;那麼定食跟餐的豚汁(豬肉味噌湯)可以說是獨此一家,不誇張的說,我在香港還未吃過更美味的麵豉湯!

這裡的豚汁可謂道地住家湯,湯料豐富樸實,有蘿蔔、紅蘿蔔、冬菇、滑子菇、洋蔥⋯⋯甚至還有肥豬肉!麵豉用量甚為剋制,食落不鹹,帶有淡淡味噌清甜和鰹魚昆布湯底的鮮美,是令人潸然淚下的家常湯味。食完咁多油膩野,有這樣一碗家常滋補暖湯,再挑剔的腸胃也會瞬間治癒丫~~😌
原隻桃子雪葩

原隻桃子雪葩($62)
基本上所有雪葩我們都試過,最愛清爽的蘋果和桃子雪葩。桃子雪葩的桃味其實普通,不及蘋果味雪葩的真;不過,裝在原隻桃殼入面,有種原湯化原食的妙趣,「桃」氣十足🍑

點解我欣賞嘉兵衛,就係因為佢用既都係家常調料:醬油、辣醬油、清酒、味醂、味噌、薑蔥蒜、胡椒、鹽;但憑著大廚對各樣食材的熟諳,精準的火候及調味控制,每一碟餸都可盡情發揮個性、還原本色。所謂平凡見真章,就係咁先令人沒齒難忘。

讚完一輪,講下不足之處,就係環境。
1. 雖然室內環境溫馨,木檯凳幾好坐,碗碟餐具有用心配搭過,但店面太細太逼,始終都影響食飯談天心情。亦因為座位不夠,食之前最好打電話book定,通常八點半之後不再接新客。
2. 我地今次坐正門口位,人地一出一入食應d風。
3. 店內沒有洗手間,要拎匙兜到棟樓後面去上,不太方便。

不過,野食實在太好食,送酒又一流,作出以上犧牲,我願意!😍

2019-08-24
黑豚扒定食
豚肉味噌湯
原隻桃子雪葩
2020-01-01 516 瀏覽
由朋友介紹我到這家位於元朗二線位置的日式小店,據說是由日本人開設的。餐廳位於私人屋苑的地鋪,附近人流清簡,遠離大馬路和Yoho Mall的繁囂,顯得寧靜。餐廳裝修簡單,亦略為殘舊,地方有點兒擠迫,但反而這更表現出小店的特色。餐牌印刷簡潔,食物有幾款飯麵,選擇不多。我點了一客牛肉湯烏冬,先喝一口湯底,熱湯麵豉味的鹹香不算濃烈,清澈而不油膩。牛肉份量極多,肉味濃,肉質軟腍,入口無渣。烏冬麥味濃,麵條滑溜而口感結實。溫泉蛋煮得半熟,半透明的蛋白,隱約看見內裡的蛋黃,溫泉蛋滑不溜口,不用咀嚼已可滑到喉嚨中。再加上有一片腐皮,它本身味道已夠清甜,再吸收了湯底的味道,是一種很好的享受。吃過烏冬後,其實已經很滿足,看看牆上的餐牌,嚇然發現甜品有自家製原個棷子/南瓜雪糕,非常新奇和特別,於是點了一客南瓜雪糕試試。雪糕送來了,一打開南瓜蓋,一片騰雲駕霧的視覺效果,一陣輕煙飄散後,看見橙橙的南瓜雪糕,雪得很冰冷,很硬身。等了一會,待它稍為融化,輕嚐一口,淡淡的南瓜清香滲在口腔,冰冷的雪糕凍入心。吃過這個甜品後,內心充滿幸福的感覺。這家小店的食物,充滿驚喜,將來必會重臨。

這家小店的食物,充滿驚喜,將來必會重臨。
2019-08-25
2019-12-11 510 瀏覽
📍元朗.吃貨夫妻好耐冇出動喇!皆因而家出去食嘢都要好揀擇!睇清楚先好食!🤔當然有參考張清單啦!跟住就係要去懲罰下佢哋喇!💛💛💛*💛和風蒜蓉黑豚定食雖然吃貨妻都嚟過好多次,但發現食完都會再想去食!😍今次叫喱個定食有吃貨夫最愛嘅蒜蓉呀,一定啱晒胃口😋超級期待試下!果然冇失望勁香蒜蓉味,而且豚肉一啲都唔「un」,勁入味!因為喱度嘅主廚係真·日本人,一個人用心逐碟製作,超級有風味!😍加上吃貨妻最鍾意嘅椰菜沙律,中和咗肉嘅膩!無得輸!👍🏻👍🏻評分:🔆🔆🔆🔆🔆*🧡味噌豚肉野菜烏冬吃貨夫話好想食烏冬,揀咗好耐見成間鋪好多豚肉料理,所以都係食豚肉!點知食咗就知伏咗!因為吃貨夫發現個湯底係同定食嘅味噌湯係一樣㗎!😂😂但個湯係好好味嘅,洋蔥、紅蘿白、薯仔、豚肉,勁足料!而且唔係得個咸字,吃貨妻好少有地清晒成碗湯㗎!💛評分:🔆🔆🔆🔅*🧡燒章魚丸章魚丸係吃貨妻嘅最愛,每次去到日本都要日日食!咁去到日本人開嘅鋪咁要試試先!😆喱個章魚丸不過不失啦,但香港食到喱個質素算唔錯!😊起碼佢唔係好粉咁,只係外面硬咗少少,味道都係口小丸子味咁囉!都可以一試嘅!*評分:🔆🔆🔆.⁉️因為係一個人即叫即做,所以煮嘅時間比較耐,大家記
📍元朗
💛和風蒜蓉黑豚定食

評分:🔆🔆🔆🔆🔆
🧡味噌豚肉野菜烏冬

評分:🔆🔆🔆🔅
🧡燒章魚丸

評分:🔆🔆🔆
⁉️因為係一個人即叫即做,所以煮嘅時間比較耐,大家記得耐心等候呀!

2019-11-29
2019-12-04 478 瀏覽
🔺滑蛋広島蠔丼定食 $162 (丼定食附有3款小鉢)😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌖◻️蠔都幾大粒 鮮甜肥美 🤤 蛋夠滑 小鉢有 柚子漬蘿蔔 , 海膽魷魚, 蓮藕餅 海膽魷魚好正吖😍.🔺雞肉漢堡扒配蘑菇汁定食 $132 😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌑◻️雞肉漢堡 不常見 都幾好食 個汁 有小小 蘑菇塊 增加咬口 個沙律 中規中矩.🔺塩燒黑豚扒定食 $174😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌘◻️扒都幾厚身 煮到岩岩好 有肉汁不會太干 肉都幾鮮味 不錯👍🏻.🔺味噌豚肉丼定食 $132😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌗◻️好濃味 食多幾啖 覺得咸 🌝 但 送飯都ok嘅 飲多幾淡茶😂.🔺吉列原隻北海道產帶子 $59😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌗◻️有3粒 真材實料 原粒帶子 都重帶子味 .🔺原個椰子🥥雪糕🍦(忘記價錢)😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌑◻️ 好滑溜 真椰味 但不算太特別.🔺 原個桃🍑雪糕🍦(忘記價錢)😋指數: 🌕🌕🌕🌑🌑◻️有點小失望 雪糕桃味不夠 果肉也沒有桃味 有點懷疑 自己是否點左桃🤦🏻‍♀️🔹一次過講 所有餐 都有 💥麵豉湯💥呢到最正嘅 就係個湯! 新鮮煲的 有豬肉粒 有紅蘿蔔 同洋蔥 鮮甜好味🥰🔹另外呢間店成日都好多人幫襯 想試嘅朋友記得提前訂位la😉
🔺滑蛋広島蠔丼定食 $162 (丼定食附有3款小鉢)
😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌖

😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌗
🔺吉列原隻北海道產帶子 $59
😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌗
◻️有3粒 真材實料 原粒帶子 都重帶子味

🔺原個椰子🥥雪糕🍦(忘記價錢)
😋指數: 🌕🌕🌕🌕🌑
◻️ 好滑溜 真椰味 但不算太特別

🔺 原個桃🍑雪糕🍦(忘記價錢)
😋指數: 🌕🌕🌕🌑🌑

🔹另外呢間店成日都好多人幫襯 想試嘅朋友記得提前訂位la😉
2019-11-26 434 瀏覽
支持黃店,支持黃色經濟圈,支持好味黃店黃還黃,好味要讚,唔好味都要批評,不要盲撐。呢間未知黃店前食過一次,好味。知道係黃店再食多一次,好好味。吉列豬扒係好正,有肉汁,真正外脆內軟。配飯及湯份量足夠,而且湯不是平時的海帶麵豉湯,內有蘿蔔及豬肉的日式湯。另外牛肉烏冬就一般地好味,牛肉份量多。2個人share都可以分到好多牛肉。價錢不是便宜,但係食到日本人住家飯既味道,偶爾一兩次都算唔錯。ps最好早少少打電話book位,晚市即場walk in好似難d成功ps2 其中一位侍應妹妹比較串和長期黑面,可能佢唔知道自己本身黑左面的不過,佢都係好幫到手,所以印象比較深刻
支持黃店,支持黃色經濟圈,支持好味黃店

黃還黃,好味要讚,唔好味都要批評,不要盲撐。

呢間未知黃店前食過一次,好味。
知道係黃店再食多一次,好好味。

吉列豬扒係好正,有肉汁,真正外脆內軟。

不過,佢都係好幫到手,所以印象比較深刻
鹿兒島炸黑豚
鹿兒島炸黑豚
  • 鹿兒島吉列黑豚
2019-11-18 392 瀏覽
元朗開左好多年嘅小店,主打日式家庭料理,感覺就好似去日本時隨便揀一間餐廳入去嗰種,好簡單好普通,通常唔會係大家pocket list入面想去嘅餐廳。野食方面揀咗親子丼定食,有三款前菜有個飯。前菜印象深刻啲嘅係個明太子沙律,我以為明太子會溶入個沙律醬度,點知佢真係角切明太子加沙律醬,明太子唔會太咸,好味!另外兩款前菜食完都唔係好記得😂至於個飯,都好食嘅,蛋汁份量剛剛好,味道亦都唔錯,唯一不足係啲雞肉有啲肥,而我本身又唔鍾意食肥肉,但整體而言我都係滿意嘅。
親子丼
親子丼
2019-11-13 231 瀏覽
嘉兵衛依間日式餐廳都見過好多次,但次次都冇機會食,因為都幾多人等。但今次終於少人啲,所以就即刻入去試下。咁今次我就叫咗嗰親子丼,加多廿蚊要埋湯同埋沙律。湯就好足料,但係沙律就普普通通啦親子丼就唔錯嘅,賣相好,啲料都夠同埋啲飯都唔會乾爭爭咁因為有啲肚餓,所以就叫多個章魚燒,依個都係普通啦嗰章魚燒係依到食係有啲貴嘅依餐正正常常咁啦,冇咩驚喜亦都冇咩失望

但今次終於少人啲,所以就即刻入去試下。

親子丼就唔錯嘅,賣相好,啲料都夠同埋啲飯都唔會乾爭爭咁

因為有啲肚餓,所以就叫多個章魚燒,依個都係普通啦
嗰章魚燒係依到食係有啲貴嘅

依餐正正常常咁啦,冇咩驚喜亦都冇咩失望
2019-10-26 295 瀏覽
突如其來的約會由朋友介紹的小店吃完後不住的回味🤤我喜歡支持小店 往往他們能做出物超所值的味道今次我點了鹽燒黑豚扒定食一見到menu 就好想食🤤🤤我愛吃黑豚扒🤤油脂分佈平均 口感不會乾呢間小店的黑豚扒絕對沒有令我失望我愛吃肉 但我超不喜歡𡁻這塊黑豚扒有一定厚度但容易切又容易𡁻扒旁有扒醬 但我認為不用點已經夠好味😋除左塊扒 個湯都好出色😱😱吾係普通的麵豉湯入面仲有 紅蘿蔔、白蘿蔔同豬肉🤤平時我不會喝麵豉湯但這碗我竟然喝畢😌其實我仲點了一個小食-名古屋雞翼此雞翼是單骨雞翼方便易食👍🏻佢個味好特別🤫有一陣陣清酒味🤤但又吾會太搶 淡淡的而家諗返起 個口都仲有陣味咁🤭🤣呢間鋪絕對可以再去不過去前記得打電話book枱因為好full🙈其實我對間鋪都有d不滿其實我坐得好舒服又好放鬆(因為放低兩隻小怪獸同好朋友慶生😘)最不滿係對個男侍應的服務態度其實佢吾係吾好既 係比較hea咁🙈講野又好細聲完全吾知佢講乜但佢應該吾係新人🧐應該有d經驗🧐🧐但真的 吾好比佢影響到係我食個個扒真係好好味😋😍
突如其來的約會

扒旁有扒醬
但我認為不用點已經夠好味😋

除左塊扒 個湯都好出色😱😱
吾係普通的麵豉湯
入面仲有 紅蘿蔔、白蘿蔔同豬肉🤤
平時我不會喝麵豉湯

不過去前記得打電話book枱
因為好full🙈

其實我對間鋪都有d不滿
其實我坐得好舒服又好放鬆
(因為放低兩隻小怪獸同好朋友慶生😘)
最不滿係對個男侍應的服務態度

鹽燒黑豚扒定食
  • 麵豉湯
  • 名古屋雞翼
2019-10-04 470 瀏覽
一間細的店舖,用心去經營,值得欣賞,美味的食物帶來客人的支持!いただきます,見到美味的食物,在開動前好想講呢句!今晚我點了一個和風黑豚燒肉定食,簡單一個定食,也令人吃得滿足,令人回味!豚肉味噌湯好足料,不同平時飲的味噌汁(通常昆布,豆腐,蔥)這碗味增湯有紅蘿白,白蘿蔔,豚肉片好淋,清甜得來帶出味噌味道!主菜伴有沙律菜,椰菜絲加上芝麻汁,香濃的芝麻味令人開胃,黑豚肉配上和風汁,非常好吃!整體來說:環境不錯,食物質素好,店舖有些坐位有籃子提供客人放袋或東西👍🏻👍🏻
2019-10-04
2019-10-02 315 瀏覽
是咁的~呢間小店我同女朋友仔一直都想試好耐,但成日都冇去食,今次終於的起心肝試番次!支持下d小店!呢間鋪嘅位置唔算好方便不過都做左一段時間同埋聽講幾高質,今日大約一點黎到雖然店鋪唔大不過都只係等左一陣就入得!我就叫左呢到招牌之一嘅咖喱吉列豬扒飯(隔離枱遲我一張單已經被告知賣曬)咁加廿蚊跟餐就會有埋沙律同湯,沙律好正常胡麻醬份量亦落得啱啱好唔會太多太heavy沙律菜新鮮,整體係醒胃嘅!個湯就好正喇,係豚肉湯,味道非常濃郁!碗湯亦非常足料有好多餸喺入面!重點係有類似腩肉喺湯入面咬落充滿肉香口感軟腍!個湯係出色嘅!之後就講下個咖喱吉豬,一上枱梗係即刻試下個咖喱!係啱我嘅口味!咖喱有好多門淨係日式咖喱同東南亞咖喱已經好唔同,日式咖喱偏甜而且唔會辣,煮咖喱果陣亦會落洋蔥蘿蔔等唔同嘅配料去為咖喱調味而東南亞就主要用香料係調教味道,各有各好啦但我就鐘意日式咖喱多d呢到嘅咖喱亦好出色,喺濃郁嘅咖喱香味入面有輕微嘅甜味而且唔辣嘅咖喱更唔會影響到一陣嘅主角!主角當然係吉列豬扒啦!身為一個出名食吉豬嘅鋪,熱辣辣嘅吉豬一定係基本野當然佢都做到,雖然佢冇正宗食吉豬應該要有嘅椰菜絲同芝麻 不過佢都有豬扒汁預先淋好

主角當然係吉列豬扒啦!身為一個出名食吉豬嘅鋪,熱辣辣嘅吉豬一定係基本野當然佢都做到,雖然佢冇正宗食吉豬應該要有嘅椰菜絲同芝麻 不過佢都有豬扒汁預先淋好左嘅
而豬扒質量亦非常高!普通嘅吉列豬扒店好多時會用上肉眼位置嘅豬肉,雖然啖啖肉但容易柴口而且缺乏肉汁
咁樣嘅吉豬就最難食不過冇計,成本平嘛
但呢到嘅吉豬選嘅部位已經贏左人係用上梅頭豬扒位如果唔知呢個位有咩咁特別嘅可以去街市搵豬肉切割員叫佢切梅頭豬扒位置,切完睇下佢嘅紋路就知我以下講嘅野
食吉列豬扒就一定要肥瘦適中,如果太瘦就好似頭先講嘅會好柴口好鞋咬唔開但相反如果太肥當然就會成口油啦
一段做得比較正常嘅吉豬都會係有一邊成條特別肥但主要位置都係偏瘦,口感咁唔一致都係會影響整體感覺
但梅頭豬扒,除左保留左一條肥肉喺上面,肉身位置會同肥肉融合,所以切豬肉果陣會見到有d白色紋理喺豬肉上面,呢d情況就會令成塊豬肉都平均地有油香
咁樣食落個感覺就係最好
除左部位之外呢到嘅吉豬食落係有肉汁而且腍度適中所以我諗佢呢到用嘅豬本身都唔係d咩巴西急凍豬
雖然唔知會唔會係用到日本黑豚咁犀利但就算唔係佢至少都有本地新鮮豬嘅質素!正!而吉列嘅脆漿亦非常薄唔會成口粉,做到外脆內軟!
配合埋佢嘅豬扒汁都另有一番風味!用料優質製作出色,呢碟咖喱吉豬好高分!

跟住女朋友仔就食呢個豚肉雜炊
雜炊係日本非常地道嘅一種主食,簡單黎講就係用湯將蔬菜、肉類等其他配料煮熟再加入米飯煮,類似湯飯咁啦
呢碟雜炊應該係用佢呢到果個湯(頭先飲果碗)黎煮熟d配料,入面有白蘿蔔椰菜豚肉生蛋雜菌等等,用料非常充足而頭先個湯已經講過好好味!用黎將d配料煮熟就令到d配料好好味,特別係香蘿蔔,本身用嘅白蘿蔔已經係清甜冇渣吸曬湯汁嘅精華更變得非常好食!湯入面嘅豚肉依舊出色唔洗講,真係好想知係黎自邊到嘅豬
雜炊嘅特色就唔會好似粥咁,係仍然食到米飯粒粒分明嘅口感
呢碗雜炊亦做得非常出色值得一試!

總括黎講,呢到食品選擇唔少,亦可能因為係自家經營嘅小店所以定價都唔會話好平而且假日仲有加一服務費,唔係食d咩特別野都要預人均一百蚊,不過質素的確非常出色!日式小台嘅用料同處理都咁好!絕對值得一試!
2019-09-25 398 瀏覽
簡單來說 四道菜入店時叫 等了大概20分鐘出第一道菜蓮藕餅 然後等了又等 每道菜的出菜時間相隔二十分鐘 竟然用了差不多 兩小時的時間去吃一餐飯 怪不得外面 等候人數眾多而且中途也走了
蓮藕豬肉餅
章魚丸
軟殼蟹溫泉蛋沙律 蟹棒湯泡飯
2019-09-24
蓮藕豬肉餅
軟殼蟹溫泉蛋沙律 蟹棒湯泡飯
2019-08-26 1875 瀏覽
這間店是我有一日無意中在雜誌見倒,說是日本夫婦開的。因此佢位於元朗,對於一個港島居民來講,路程有啲,所以就記低了地址,決下下次行山後路過,可以順便一試。店舖內的地方不大,坐位也不算多,但好有身處日本的小店感覺。我和朋友分別點了兩個定食,午市套餐 - 加$20 可享”自家制豚肉味噌湯” 及 “ 日替沙律”, 當然我地都加了錢來轉餐。點菜後,先來了日替沙律,有兩條日式蟹枊,配以蔬菜,食得出蔬菜後新鮮再來就是,”自家制豚肉味噌湯” - 味噌湯有很多配料,有白蘿蔔、紅蘿蔔,豬肉 和香菇,非常足料,也非常美味1)滑蛋吉列豬排丼 ($78) 吉列豬扒炸得不夠脆,肉質有啲硬,不夠鬆化,滑蛋煮得岩岩好,汁也不算太甜,米飯是用上了日本米,粒粒分明,十分煙靭2)美國產牛肉配日本溫泉蛋($98)美國產牛肉帶有肥肉,由於個人不是太喜歡肥肉,所以覺得一般,日本溫泉蛋用上了日本蛋,有蛋香,至於汁這一環,我就覺得太多,及偏甜。3)厚燒玉子($45)玉子是用上了日本蛋做,玉子本身完全没有甜味和咸味,但配以碟旁邊的白蘿蔔一起吃,就會變得好味,白蘿蔔加醬油小很可愛,有點似富士山。大家如果都想試下日本家庭式料理,不防來試

店舖內的地方不大,坐位也不算多,但好有身處日本的小店感覺。

沙律

麵豉湯

1)滑蛋吉列豬排丼 ($78)
滑蛋吉列豬扒丼

2)美國產牛肉配日本溫泉蛋($98)
美國產牛肉配溫泉蛋
美國產牛肉配溫泉蛋

3)厚燒玉子($45)

厚燒玉子

大家如果都想試下日本家庭式料理,不防來試下,食物没有味精,有家的感覺

#支持小店
沙律
麵豉湯
2019-08-13 374 瀏覽
嘉兵衛係其中一間我非常喜歡幫襯ga元朗小店之一,鋪頭地方雖然唔大,坐位唔多,但D野食好味咪得🤤今次我就點咗我最鍾意ga滑蛋吉列豬排定食👆🏻👆🏻定食份量真係好足夠,前菜有明太子丶蓮藕片丶炸雞同味噌湯,味噌湯加入咗雞肉一齊去煮,令到個湯更甜更好味🤤最後當然唔少得主角滑蛋吉列豬排丼喇👇🏻豬扒雖然炸得唔夠脆,但肉質依然juicy,冇話炸到乾爭爭,而且滑蛋煮得岩岩好,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻總括黎講,定食價錢雖然有少少貴,但食物質素全部都在水準之上,絕對係其中一間值得支持ga小店‼️

今次我就點咗我最鍾意ga滑蛋吉列豬排定食👆🏻👆🏻
滑蛋吉列豬排丼

2019-08-10
15 分鐘 (堂食)
滑蛋吉列豬排丼
2019-08-04 286 瀏覽
之前路經此地眼到呢間野已經想一試,今日陪同老婆特登過黎研究食物結構,我自己落單叫咗個「黑豚肉蒜蓉定食」,而我夫人就叫咗個「和風唔知乜乜定食」,我叫果個就好似蒸排骨既味,唔算差,和風果個就不行,因為太好味,又增肥了