2024-03-19 1183 瀏覽
去大坑西邨走一轉,順便去南山邨食晏。聽朋友講這間50年以上老店,食物好味,就去試吓。上午十一時半、未係食飯時候:我哋係第一張枱。小籠包即叫即蒸,皮薄喊靚👍🏻👍🏻👍🏻金牌🐷扒面,🐷扒美食唔肥,D麵幼細,我覺得個湯略咸。店員哥哥介紹我哋食上海鬆糕(圓糕)、係甜品嚟架。我個哎呀上海妹朋友都話未食過。佢係蒸糕𠼝架,即叫即蒸,唔太甜,自家少甜豆沙👍🏻👍🏻👍🏻有D手切紅棗合桃餡、食落好有層次🥰呢間舖頭係家族經營嘅, 老板好人事、和善。我朋友想試菜肉雲吞,但係因為已經食得好飽,佢哋居然可以買半碗超讚超讚,太好食,唔記得影相添呢間鋪仔都好乾淨,佢哋好多嘢都係親手做嘅。我下次要試星期日先至有得買嘅粢飯😉
去大坑西邨走一轉,順便去南山邨食晏。

小籠包即叫即蒸,皮薄喊靚👍🏻👍🏻👍🏻

金牌🐷扒面,🐷扒美食唔肥,D麵幼細,我覺得個湯略咸。

2024-03-19
  • 上海鬆糕
2022-07-02 2752 瀏覽
《70年歷史上海老店》南山邨係一個臥虎藏龍嘅美食地方、小弟係三十幾年前細細個就開始品嘗當區美食😋嘉湖喺香港都算係出名嘅賣粽老店、不過其實佢哋傳統舊式煮法嘅上海菜絕對不能輕視🤩🤩🤩其中粢飯、豆漿、上海粗炒、小籠包等真係買到當區街知巷聞😋小弟因為今次一個人去嘅關係、所以只點左一碗上海雪菜排骨粗麵、湯底係豉油湯底、香!濃!而不油膩!香港絕少舖頭有咁嘅做法、如果大家去過上海啲老區小店食麵、好多舖頭都係用呢隻湯底👍👍👍豬扒炸得啱啱好、入味鬆脆可口😋😋😋粗麵軟硬適中、彈牙😋另外附帶嘅雪菜係自家製!不是來貨嘢!好香好香!😋😋😋**Round up 雖然嘉湖店面裝修比較舊,衛生情況一般,但小弟覺得仍然絕對有值得一試💪💪這種老店買少見少、大家成日去Cafe食啲機械式製作嘅食品之外、真係要得閒去撐下這種老店、萬一失傳左、後悔莫及🙏
《70年歷史上海老店》

其中粢飯、豆漿、上海粗炒、小籠包等真係買到當區街知巷聞😋
豬扒炸得啱啱好、入味鬆脆可口😋😋😋
2022-05-28 2594 瀏覽
記得上年端午節前夕,看到有報道推介這裏的糉,說怎樣怎樣好食,可惜打電話問,原來一早已售罄,無奈只好記在心中,留待今年早少少再訂!今年一早已聯絡食店,留了少量試吓(始終未食過),也推介了給相熟的朋友;據說如想添加,可在6月3日親身到來看看,如果運氣好或者還可有餘貨;又或者可以直接聯絡食店,看看可還有得訂購!糉子外形似長枕頭,和平常常見的廣東糭不同,他們共有14款品種,有甜有鹹,從最便宜的紅豆糉(35元)到最貴的嘉湖糉皇(128元),價錢不同豐儉由人。他們強調是真材實料、全人手製作、不含防腐劑,更最重要的是,保留60年代的口味,吃的口感自然有所不同;據說還備受高官及明星追捧。包糉絕非易事,臨近端午節更要每日花上十多小時做糉,非常吃力;現在後生一輩也未必會接手,而他們年紀也漸大,可撐到何時也説不定,想要一試就要趁早啦!食後感:蛋黃起哂沙超油潤又香口,新鮮豬肉就偏瘦身,比較健康;雙黃腩肉(11)就最正,但就比較肥啲,喜歡什麼味道,悉隨尊便!嘉湖地址: 石硤尾南山邨南豐樓104號地下電話: 27791153

嘉湖糉

嘉湖
地址: 石硤尾南山邨南豐樓104號地下
電話: 27791153
2022-05-27
$210 (其他)
嘉湖糉
2021-06-14 2563 瀏覽
今年試試這間在石硤尾南山邨的小店-嘉湖嘉湖粽子全部係上海粽,咸粽材料好簡單,咸粽配料有調味糯米,豬肉,蛋黃 (optional) 甜粽就係糯米同豆沙🔸火腿鮮肉粽 $72🔸雙黃腩肉粽 $90🔸雙黃鮮肉粽 $70🔸素豆沙粽 $54🔸豬油豆沙粽 $54我既推介跟以上排名,咸粽分別在於豬肉,我中意火腿鮮肉既咸香,所以放第1,屋企人就中意腩肉多小小肥膏,值得一提嘉湖豬肉d肥膏炆到化哂,入口即溶好 yummy😆素豆沙粽就乾身d但豆沙味出d,粽葉味都滲到入糯米,而豬油豆沙粽口感就幼滑。歡迎大家推介好味既粽,學術交流一下,祝各位端午節快樂
今年試試這間在石硤尾南山邨的小店-嘉湖
🔸火腿鮮肉粽 $72
🔸雙黃腩肉粽 $90
🔸雙黃鮮肉粽 $70
🔸素豆沙粽 $54
🔸豬油豆沙粽 $54

歡迎大家推介好味既粽,學術交流一下,祝各位端午節快樂
2020-07-05 4333 瀏覽
喺端午節之前,見到好多人都介紹呢間~嘉湖,於是乎我都膽粗粗咁訂咗五隻佢哋嘅上海蛋黃鮮肉糭,每隻$58。去攞糭嗰日,都要排好耐隊,好多人喺度等,聽前面個阿叔話原來嗰間嘢得一個人包糭同埋賣糭,唔怪得🤷🏻‍♀️我之前已經打電話去訂咗五隻,去到佢搵咗好耐先搵到我張單。見到佢哋有買一隻叫做蛋黃腩肉糭($80),咁我咪順手買多兩隻試吓,不過後面嗰啲人就冇咁好彩,因為都已經賣晒。個size其實好細隻,一個人可以輕易食到一隻╮( ̄▽ ̄"")╭深色嗰隻係貴嘢$80,淺色嗰隻就係我訂嗰隻$58嗰隻。問心,我覺得其實冇乜分別,味道唔係差,只係貴嗰隻係用五花腩,多少少肥膏。佢哋冇用綠豆,淨係得糯米,有少少太飽肚!唔值$80,甚至乎$58!不過可以話,各有喜好,只屬於可以一試囉。

我之前已經打電話去訂咗五隻,去到佢搵咗好耐先搵到我張單。

深色嗰隻係貴嘢$80,淺色嗰隻就係我訂嗰隻$58嗰隻。

佢哋冇用綠豆,淨係得糯米,有少少太飽肚!

唔值$80,甚至乎$58!
不過可以話,各有喜好,只屬於可以一試囉。
2020-06-24 2445 瀏覽
因為有一位同業好友在過去的五年喺社交平台分享佢每年都係呢度買上海糭個端午節,因為新冠肺炎疫情生意淡薄,終於可以抽空拉住架手推車去買了!1. 素紅豆豆沙糭 - $50,即係冇豬油的,老細區話可以用來拜神,呢款啲豆沙係仲有咬口的不會磨到溶晒!老細條配方好有頭腦,因為豆沙蓉不是只在放在糉的中間,而係好似大理石花紋咁分布整個糉至,有咬口的豆沙蓉亦都唔會太甜,食落去的糯米有埋豆沙味,正到不得了!2. 鮮肉糭 - $52,非常之好食,啲鮮肉餡唔知點整可以食完之後齒頰留香!這個是必食的!3. 嘉湖粽皇 - $128,Size跟其他全部size一樣的糉太少少,如果鍾意雜錦餡料的人會好鍾意,因為有齊豬腩肉、金華火腿、鹹蛋黃等等。4. 火腿鮮肉糭 - $70,ok5. 鹹蛋黃鮮肉糭 - $58,ok我係喺一個星期日提早打電話來預訂,但係我發覺原來老細冇寫低,其他顧客都是先來攞一張表填好交的。睇來我不像一般的顧客,我問老細啲糭要蒸或者烚幾耐,老細話如果沒有放在冰箱的話只需要蒸15分鐘,但係我覺得蒸15分鐘實在太爛了,其實11-12分鐘也已經足夠;老細話如果喺冰箱攞落嚟就要擺落鑊凍水的烚25分鐘,這個我沒有試

4. 火腿鮮肉糭 - $70,ok

5. 鹹蛋黃鮮肉糭 - $58,ok

睇來我不像一般的顧客,我問老細啲糭要蒸或者烚幾耐,老細話如果沒有放在冰箱的話只需要蒸15分鐘,但係我覺得蒸15分鐘實在太爛了,其實11-12分鐘也已經足夠;老細話如果喺冰箱攞落嚟就要擺落鑊凍水的烚25分鐘,這個我沒有試過!

鮮肉糭
2020-06-13
其他
鮮肉糭
  • 素紅豆豆沙糭
2018-05-25 5978 瀏覽
小店位於南山邨街市內, 所於是老店, 加上位於街市內, 講求坐得舒適這裡就未必合你要求! 不過此店被電視介紹, 所以都有區外人來食!價錢方面就不算貴, 普通的湯麵和飯都是40元左右! 而擔擔麵就48元! 另外小店都有提供上海點心!這是豬排湯麵, 湯底是鼓油湯底, 味道鹹而帶濃! 豬排都煮得腍和入味!小籠包48元一籠, 一籠有8隻小籠包, 此價不算貴! 不過我們這些南方人, 可能會比較喜歡皮薄和多湯的小籠包! 但佢比較似北方款式, 皮比較厚, 而且內裡沒有濃湯, 所以感覺一般, 不算皮薄餡靚加多湯的小籠包!個人覺得此小店都不過不失, 順道路過可以一試, 但就無需刻意過來!

2018-05-25
2017-09-01 4887 瀏覽
這間嘉湖上海店之前在電視上已看到報導, 話食評很好 ,很有風味和特色。 這間在街市內不太起眼的小店 裝修簡陋, 樓面的姐姐很熱情招待 我叫了一個金牌豬扒擔擔, 佢用咗麻醬湯底 ,味道較濃郁食到一半已覺得濟 其實最出名既豬扒味道都很一般, 如果唔放在湯裏會比較好,因為佢啲豬扒已經淋哂。 整體其實都唔算太差, 但唔會特別好食 ,而且價錢不合理。
2017-06-01 4745 瀏覽
上年朋友話請我食糭,仲話要訂先有,一向鍾意食糭嘅我,當然要試,咪睇佢細細隻,用料十足,仲好入味,食完同朋友講,下年訂一定要預埋我。五月頭收到朋友嘅訂購表格,原來有14款糭可以訂,有甜有鹹,我同屋企人一向不好甜,所以就訂了兩款鹹的,而食糭最重要就係個鹹蛋黃,最多食完跑多幾K,所以分別訂咗雙黃鮮肉糭($58)同雙黃腩肉糭($85)對我來說,兩款都咁好味,分別不大,中間都有大大塊肉,仲醃到好入味,最開心係有兩隻鹹蛋黃,好有心機咁放咗一頭一尾,好滿足,我決定下年會試埋個甜糭

2017-03-26 3728 瀏覽
今日要去城大聽講座,但遲左起身煮唔切野食,就淰住係學校附近食d野再去。上open rice穩到附近有間叫嘉湖噶食上海野噶餐廳好出名,就淰住試下。其實位置都幾偏,穩左一陣先穩到。鋪頭不大,而且人不多,可能唔係食飯時間啦,但感覺上其他客人應該都係附近街坊,因為見佢地著得好casual。叫左一碗食客極力推介噶榨菜豬扒擔擔麵。個麵一到,就聞到好香。即刻試下個麵,正到爆阿。個麵煙煙韌韌甘,質感好好,而且原來個底有小小花生醬,加埋個麵一齊食,味道一流。最好噶就係花生醬唔多,所以唔會有膩噶感覺。榨菜係軟身噶榨菜,酸酸甜甜甘,好開胃。豬扒反而有小小普通,不過都比坊間噶好,因為炸得幾香脆。雖然呢碗麵成50蚊,係呢區離講算係貴,但甘高水準噶麵,係值得一食。
叫左一碗食客極力推介噶榨菜豬扒擔擔麵。
個麵一到,就聞到好香。即刻試下個麵,正到爆阿
榨菜係軟身噶榨菜,酸酸甜甜甘,好開胃。

豬扒反而有小小普通,不過都比坊間噶好,因為炸得幾香脆。

• 榨菜豬扒擔擔麵
2015-06-16 6146 瀏覽
端午節快到了,往年我們家都會包粽的,不過今年大家的惰性似乎有點深,因此就決定在外買粽便算了。說起南山邨,比較多孩子認識的有 雞蛋仔, c+雪糕屋,品香樓的"凍朱"。所謂寶物沉歸底,位於南山邨地下,有間有六十幾年歷史的老字號 嘉湖。 最岀名的就是他們的真材實料,全人手製作的 嘉湖粽。平日經過嘉湖,可能裝潢有點破舊和不起眼吧,心中都會起了個疑惑"究竟有無開家?" 但一臨近端午節,店舖可熱鬧了! 經常有客人圍著店舖拎粽。(就好像這次拎粽時,前一個客人就訂了差不多五十多隻粽)嘉湖總共有13種不同口味的粽供應,由經典的蛋黃鮮肉粽到素豆沙粽都有。 不過他們的粽都是要預訂的,想walk in買的話,就要睇閣下的運氣了。Bagel今年大概是遲了, 在沒有預先訂粽的情況下,硬著頭皮走去買粽,很幸運,還有蛋黃鮮肉粽$48可供walk in的客人選購。蛋黃鮮肉粽$48: 嘉湖粽都偏向長型。在蒸鍋拿岀來後,急不及待的打開粽葉,所露出的米飯部分不像我們平常所見的廣東粽般米白色,而是啡啡黃黃的,那是由於店家在包粽前糯米都會預先混過醬油。 所以即使不沾任何額外的調味料,口味都不會覺得寡。無論吃咸或是甜味的粽,個人都

無論吃咸或是甜味的粽,個人都偏好沾砂糖來吃的(可能孩子會覺得bagel奇怪)。

經常覺得粽比較膩,沾上砂糖來吃正好就減低咸肉粽的膩感,而且個人就是不愛豉油把糯米飯變得太濕的口感。
輕切開粽子,厚厚實實的鮮肉內餡在啡黃的糯米飯中露岀。
吃一口,糯米飯非常綿腍,米和米之間找不到絲毫的空隙,每顆都是緊緊的黏在一起。鮮肉內餡被醃得入味,咸淡度適中,豬肉不會過乾過柴。
糯米混著些淡淡的醬油咸香,豬肉的脂香,蛋黃吃下粉粉又富油份,加上吃前在外輕輕撲上的一層砂糖,輕輕的甜味令粽子的口味再一度提升,食味層次豐富,一口接一口,不經不覺就吃完了。
孩子想試的話,就得快快手打電話去問問,碰碰運氣,說不定還可補獲一兩隻嘉湖粽的。若買不到的話,那就記得明年請早了!

嘉湖
地址: 石硤尾南山邨南豐樓104號地下
2015-06-16
5 分鐘 (外賣自取)
2014-01-31 5380 瀏覽
只從上年到台北吃過點水樓的紅豆鬆糕,家母對它獨有的口感和米香念念不忘。我說此糕亦叫「蔣夫人糕」,因為它是宋美齡的「飛佛」,令此江南傳統糕點在台灣發揚光大。小妹在雜誌看到嘉湖有賣此糕點,就好趁過年前入貨。它的種類很多,用豬油的,不加豬油的(素食),也有淨赤豆鬆糕(HK$188),亦有加入紅棗及合桃的(HK$198)。其實小妹很掙扎在素或是不素的鬆糕之間,最後還是要了素的紅棗赤豆糕。一底約9-10吋,很重手…糕的底和面看到豐富的紅豆和夾雜紅棗絲,甚是誘人。而且氣孔十分細密,淡淡棗紅色的外表很討人喜歡。一到初一我們急不及待蒸熱它來成為蛇年的第一頓早點。嘩…看到它豐富的紅豆蓉就引不住把糕送到口中。而紅豆鬆糕亦給我們大大驚喜!口感很結實但容易咬下,加上粒粒的紅豆令此糕很有咬口,咀嚼起來很有趙頭。而且有很香的糯米和蓬萊米味,吃起來有像米酒的微酸,和紅棗一同成為perfect match。紅豆蓉的味道很自然,糖份很低,甜度控制得宜,沒有令鬆糕和紅豆蓉的味道分野,反對互相配合,非常非常好味!吃了兩件都會飽肚,我們一家都吃得津津有味。但蒸耐少少都比較乾,我相信用豬油會更加美味配上靚潽洱,我的馬年從一件美

小妹在雜誌看到嘉湖有賣此糕點,就好趁過年前入貨。

而且氣孔十分細密,淡淡棗紅色的外表很討人喜歡。
一到初一我們急不及待蒸熱它來成為蛇年的第一頓早點。
嘩…看到它豐富的紅豆蓉就引不住把糕送到口中。

配上靚潽洱,我的馬年從一件美味的紅色鬆糕開始:)

題外話/補充資料: 店裡的姨姨很活潑熱情, 又向我介紹各糕點的分別, 謝謝。
2014-01-31
外賣自取
$198 (早餐)
團年飯
  • 紅棗赤豆糕
2012-01-24 3209 瀏覽
We have a slightly strange tradition in my family because we eat Zong Zi (粽子) for CNY, I think it’s because my Dad’s family originated from the Northern side of China and it’s a tradition there. Zong Zi’s are glutinous rice with a filling and then wrapped in bamboo leaves Zong zi’s are usually eaten during Dragon Boat Festival but somehow, it’s been a long standing tradition in my family.These are zong zi’s are amazing, with a piece of pork and salted duck eggs on each side of the zong zi!! It

Love this Zong Zi

It’s so rare that we get to eat these zong zi because we have to order them before hand and its quite expensive too $34HKD for one little zong zi ~ but it’s so so so worth it! For those in HK I’ve also included the name and number of the place where you can order these zong zi from.

Definitely worth trying!
5 分鐘 (外賣自取)
$30 (其他)
團年飯
Love this Zong Zi
  • Zong zi
2010-06-13 2393 瀏覽
十月上旬•有雨 有一些地方,說了去試,但總是陰錯陽差的,次次都錯失了,這裡就是一例。已忘了當初是為何說好來這裡的,也謝謝老朋友的堅持,就在被迫清假的一天,來了這裡。是日連天大雨,但說了來就要來,在石峽尾地鐵站鐮出來的時候,雨還是下的很兇。但一找到這裡,雨就停了,神奇。 沒有什麼概念這裡是吃什麼的,看牆上的餐牌,早上該是賣腸粉及粥的地方,下午時間就以賣水餃或排骨麵為主。那就以排骨做主打,另外一碗加水餃,再來個酸辣湯,應該不錯了。 酸辣湯杰底,但足料,味道是既不酸也不辣,是坊間的平民版。排骨麵是幼麵,排骨口感鬆化,效果好。湯底是個求求其的湯底,不值一提。朋友要的是加了水餃的,麵底是上海粗麵,有點咬勁。 放下52元,再周圍走走這個舊式屋村,麵檔、茶餐廳、文具店、還有藥房,我也正是在這些環境長大的。 想看足本食評及所有的食物相片,請來這裡:http://gourmetkc.blogspot.com/2010/04/blog-post_04.html
十月上旬•有雨

想看足本食評及所有的食物相片,請來這裡:

自家製的糕點,也是拿手菜,單看這麼多的糯米粉就知
排骨好吃!
自家製的糕點,也是拿手菜,單看這麼多的糯米粉就知
排骨好吃!
  • 排骨
2010-01-27 1997 瀏覽
OK.. I only made up the date this time, but I grew up in HK - eventhough I'm not Shanghainese - my family has ALWAYS had 嘉湖粽 not only for 端午節 but also Chinese New Year.Every time I go back to HK for my travels, I try to see if someone could freeze some for me from the previous端午節 or CNY..... until.. last year when I saw them onsale at a 大閘蟹 shop in CWB.. OMG.. imagine my joy!! I really really love the savoury嘉湖粽... I bought two for breakfast the next day... ( I know.. what a pig...)now, thanks

now, thanks for Open Rice... I know the actual shop address.. I'm definitely going to pay a visit... it'd be like visiting Mecca or the Vatican for me I think... cannot wait until Feb 2010...
2009-10-29