2014-06-26 819 瀏覽
嘉韻酒樓是深井的街坊酒樓,食物水準是預期中的大眾化口味,價錢也是合理的。今次想介紹的是此酒樓供應的擂沙湯圓。這是有次晚飯時無意發現的,這甜品已很少在香港的酒樓出現,於是點了一客。甜品是即叫即整的,上檯時還是暖暖的。湯圓內的芝麻餡很香,很滑,湯圓皮很軟熟,外面的"擂沙"亦幼細,整個甜品非常好味。
擂沙湯圓
2014-06-22
擂沙湯圓
2012-11-04 606 瀏覽
系深井住左10年....由海韻酒樓任到嘉韻.....一直都ok...野食一般啦....但係最鍾意佢個排骨炒面同鴛鴦炒飯...樓面服務態度都好好...好殷勤......近兩三個月...發現有好多員工轉了.....有好多新面孔.... 食物質數和服務態度易差了很多....!食物. d 蝦蛟 - 腸粉皮越黎越厚, 蘿蔔糕d油非常之多...服務. 系無人會理你架, 無論追食物定系叫羅個碗....你同佢地追...佢地只會hei你...話會幫你...但系一直都無....要你扯火先慢慢甘出比你.....d部長更彩你都傻....大懶使二懶....都唔知請佢系到做咩.....真系好希望嘉韻管理層...無聊時會睇下我段野....改善下啦唔該....!

2012-11-03
2012-06-17 539 瀏覽
父親節相對無乜人慶祝?1pm唔駛等位,話入就入!D點心正正常常,唯獨有一個「咖喱牛」叫我們一家著迷!一牛肉一般貨式,但咖喱就香而不辣,啱哂小朋友!要吃辣的成人別抱期望啦。
父親節相對無乜人慶祝?1pm唔駛等位,話入就入!

D點心正正常常,唯獨有一個「咖喱牛」叫我們一家著迷!

牛肉一般貨式,但咖喱就香而不辣,啱哂小朋友!

要吃辣的成人別抱期望啦。
2012-06-17
慶祝紀念
父親節
2011-12-14 433 瀏覽
一大棚教會友人行山,路線係元荃古道,由荃灣出發行到去深井,條路唔難行,有幾段望住成個荃灣區、青馬大橋……,景觀幾正,到達之後食埋午餐先散水,不過,有部分人唔係行開山,令到整隊人嘅前進速度比預期慢,所以就由原本食晏變咗飲下午茶,都無所謂嘅,係捱吓肚餓啫!深井有好多食燒鵝名店,不過,揀咗「嘉韻」係因為佢啲燒鵝都唔錯,而且,佢本身係間酒樓,可以晌度叫多啲點心食,選擇多啲,難怪我哋大概3:00pm去到,都仲有好多茶客嚟嘆茶食點心。大家都實在太肚餓,落單叫半隻燒鵝先($188),然後先再慢慢剔點心。燒鵝一入門口已見到專整燒鵝個廚房,大大座「太空爐」,燒鵝不停做,不停有新鮮靚燒鵝出,所以,我哋碟燒鵝一上枱,甘香撲鼻,油潤光澤,皮脆肉嫩相信都係基本喇,而且隻鵝唔太肥,唔使擔心一口咬落成層皮下脂肪大肥膏。仲有,鵝油鵝汁亦係撈飯佳品,雖然可能膽固醇會高啲,但少吃多滋味,偶爾食啲,無事嘅! 點心因為依餐有啲專誠嚟食燒鵝,點心變得有啲其次,所以,都係各人隨心點,剔吓剔吓結果都叫咗成枱嘢,有香煎蝦米腸、特色流沙包、煎釀虎皮尖椒、蟹籽燒賣皇、泰式酸辣鳳爪、海蜇燻蹄、胡椒豬肚、特長春卷、薑蔥牛柏葉、千層馬拉糕、嘉
,都無所謂嘅,係捱吓肚餓啫!

點心
因為依餐有啲專誠嚟食燒鵝,點心變得有啲其次,所以,都係各人隨心點,剔吓剔吓結果都叫咗成枱嘢,有香煎蝦米腸、特色流沙包、煎釀虎皮尖椒、蟹籽燒賣皇、泰式酸辣鳳爪、海蜇燻蹄、胡椒豬肚、特長春卷、薑蔥牛柏葉、千層馬拉糕、嘉韻蝦餃皇、潮州蒸粉粿、順德鯪魚球、鮮竹牛肉球、醬汁蒸鳳爪,加多碟乾燒伊麵墊底。基本上,無論點心抑或小食,都唔算有咩驚喜,但師傅手功紮實,質素穩當,無咩差池。好似特色流沙包,鹹蛋黃流沙餡,甘香滑溜;泰式酸辣鳳爪,酸辣醒胃,鳳爪爽彈;胡椒豬肚,豬肚無燥味,胡椒香辣;乾燒伊麵也炒得乾身,唔會一碟都係油。一大班人,傾吓食吓,食到人哋熄燈落場,我哋先捨得走,哈哈

香煎蝦米腸
胡椒豬肚
特長春卷
乾燒伊麵
食到人哋熄燈落場
10 分鐘 (堂食)
特色流沙包
泰式酸辣鳳爪
胡椒豬肚
乾燒伊麵
食到人哋熄燈落場
2011-11-23 369 瀏覽
友人生日飯, 為了就他就唯有要入去走一趟了. 好少可入深井既我, 難得入到黎, 冇理由唔食架. 食乜好呢? 深井出名係咩? 我想很多人都知, 就是燒鵝了. 陳記根本不用考慮, 能記上年試過, 真的不錯連小菜也行. 今回友人推介了這間嘉韻酒樓, 我當然相信地膽啦! 今回六行人, 點了一個燒鵝餐, 有半隻燒鵝, 三餸一湯, 另加一個齋瀨. 門面, 我們六點半左右就到了, 星期六來說不是太多人, 可能我們早吧 上菜也很快, 10分鐘倒就已經開始上枱了燒鵝, 鵝皮十分香口, 充滿了鵝油味. 肉質也算是嫩滑, 而且非常入味, 所以配瀨粉吃真的一絕上湯扒豆曲, 上湯不是很濃味, 豆曲很嫩, 是清淡之選, 不錯白勺鮮蝦, 蝦吃得出是新鮮, 勺得剛好, 配上那個少辣豉油汁蠻不錯.蒜蓉炒芥蘭, 這個芥蘭炒得剛好~很爽脆又甜, 吃芥蘭就是喜歡它熟得來要爽脆, 如果太淋就不太好吃, 可能個人喜歡吃爽的菜吧.吃飽時大約七點半左右, 開始人多些, 但也不至於會爆場, 所以放心不用訂位也可以.埋單加埋一: $850, 每人~$142 左右. 除左乜記物記之外, 也是來深井吃燒鵝的好選擇之一.
上菜也很快, 10分鐘倒就已經開始上枱了

2011-11-19
2011-05-28 285 瀏覽
嘉韻的燒鵝很出名,所以我們每隔大約兩個月就到那裏吃一次晚餐。燒鵝,皮不太脆,肉不太腍,但加上醬汁,我們便覺得很好吃。翡翠班球,很多油份,魚肉很厚。 味道:濃。 蒜容蒸斑頭腩 (龍躉兩味),很入味。 絲苗白飯,每碗$10。 酸菜,每碟$15。 茶介,每位$10。環境不錯。侍應服務態度不錯,侍應溫文有禮。衛生不錯,但厠所只有2格坐厠,其餘3格都是踎厠。不太抵吃。
燒鵝
燒鵝,皮不太脆,肉不太腍,但加上醬汁,我們便覺得很好吃。
翡翠班球 (龍躉兩味)
翡翠班球,很多油份,魚肉很厚。 味道:濃。
蒜容蒸斑頭腩 (龍躉兩味),很入味。
絲苗白飯,每碗$10。
酸菜,每碟$15。
茶介,每位$10。
環境不錯。
侍應服務態度不錯,侍應溫文有禮。
衛生不錯,但厠所只有2格坐厠,其餘3格都是踎厠。
不太抵吃。
2011-05-22
2011-05-04 176 瀏覽
話說二月左右小弟與一班飯聚團的好友事先預告了會組一次深井燒鵝團, 本來是打算去裕記或陳記的, 不過團中有人說嘉韻會比較好坐, 而且質素差不多, 所以就去了嘉韻OPENRICE。豈料, 這是一個比超錯更超錯的決定......(原諒小弟未能拍回照片, 因為當日大隊實在太肚餓,風捲殘羹下....)其他小菜還好, 燒鵝上檯, 一夾, 一咬, 竟是半冷不熱,我們都不約而同地說被門口隔窗那台大烘爐騙了個徹徹底底。其他小菜不過不失吧, 就是份量少了點, 當日整團人十二人, 未能做到一人一餸一箸, 甚是難為。公平點說吧, 此酒家質素不是太差, 只是我們都帶著期望去而失望回而已,不過最重要的燒鵝不行, 那麼我山長水遠地去深井幹嘛?再再原諒小弟狠狠地「喊」一次吧
所以就去了嘉韻OPENRICE。

豈料, 這是一個比超錯更超錯的決定......

(原諒小弟未能拍回照片, 因為當日大隊實在太肚餓,
風捲殘羹下....

其他小菜還好, 燒鵝上檯, 一夾, 一咬, 竟是半冷不熱,

我們都不約而同地說被門口隔窗那台大烘爐騙了個徹徹底底。

其他小菜不過不失吧, 就是份量少了點
當日整團人十二人, 未能做到一人一餸一箸, 甚是難為。

不過最重要的燒鵝不行, 那麼我山長水遠地去深井幹嘛?

再再原諒小弟狠狠地「喊」一次吧
2011-04-23
10 分鐘 (堂食)
  • 除了燒鵝/_\
2011-01-30 167 瀏覽
提早與家母吃團年飯,她堅持不去能記,說嘉韻的環境好得多,而且食物有一定水準,我光顧過兩次,都是覺得麻麻而已.環境的確比同區的燒鵝名店光猛闊落,周日晚上飯廳全爆,三個人沒有訂位,要早一點去拿位.在前文Blog界名人Apple說過,嘉韻的燒鵝,質素相當,只是僅次於鏞記,在其他地方之上,說起上來真誇張,起碼上兩次來,我吃不出箇中玄機.今次的燒鵝剛好出爐不久,新鮮熱辣,燒鵝皮香脆得咬出油,皮下的鵝肉未盡嫩滑,還有一點點硬,要且亦欠缺裕記的炭燒香.個人覺得,全個深井的燒鵝,依然是裕記最為出色.煎西檸骨酸酸甜甜,排骨煎得兩邊微脆,肉厚鬆化.頗為醒胃的一味.油泡蝦球又是偏向酸甜味菜式,大大隻的蝦球,泡過之後外層香脆,肉質挺爽,再加上酸甜的沙拉汁,也不錯.當然旁邊的西蘭花也不浪費,上湯扒豆苗是時令菜式,一入冬不是吃芥蘭,就是吃豆苗.上湯甜,豆苗滑.薑荵生蠔煲用上肥美大隻的生蠔,用薑荵爆到非常惹味,生蠔入口Juicy,但沒有什麼味道.最後奉上的生果盤,不另收費.在深井吃一頓飯,不論是陳記裕記嘉韻,其實價錢都是相若,媽子說團年飯,飯店環境好一點,就算食物水準略為遜色少少,也沒有問題.所以她堅持到區內環境最

在深井吃一頓飯,不論是陳記裕記嘉韻,其實價錢都是相若,媽子說團年飯,飯店環境好一點,就算食物水準略為遜色少少,也沒有問題.所以她堅持到區內環境最為"四正"的嘉韻,也是這個原因.
2010-12-26 131 瀏覽
聖誕唔想出去同人迫, 兩口子凍凍地食中餐叫左燒鵝, 薑蔥桶蠔同滑雞煲仔飯燒鵝又熱又脆, D肉幾滑, 唔係太肥而且又係脾位, 幾大碟桶蠔一煲有6大隻, 每隻size約有女性2隻手指咁大大而肥美, 初時仲以為係豆腐煲, 因為真係好大隻滑雞煲仔飯唔入流, D雞未熟, D飯又太腍總體的話, 嘉韻質素係新界區算
聖誕唔想出去同人迫, 兩口子凍凍地食中餐
叫左燒鵝, 薑蔥桶蠔同滑雞煲仔飯
燒鵝又熱又脆, D肉幾滑, 唔係太肥
而且又係脾位, 幾大碟
桶蠔一煲有6大隻, 每隻size約有女性2隻手指咁大
大而肥美, 初時仲以為係豆腐煲, 因為真係好大隻
雞煲仔飯唔入流, D雞未熟, D飯又太腍
總體的話, 嘉韻質素係新界區算

薑蔥桶蠔
2010-12-25
慶祝紀念
聖誕節
薑蔥桶蠔
昨日經過深井, 繼續我在香港尋食之旅,竟然俾我有驚喜人大發現:原來香港都有酒樓可以食到山瑞咁特別的菜式, 而且仲炆得好好味! 冬天進補首選!!!!以我食遍全港九、新界區、甚至大中華, 我都未曾試過找到1間咁抵食的酒樓:-- 食物新鮮- 菜式種類可供選擇夠多(很多特別的菜式)- 御厨水準高 (推界: 蟲草雲耳篜雞/b] -雞肉滑嫩口彈牙, 仲好有雞味, 原全好似我在順德吃過的農家雞 ) 芝士龍蝦 - 芝士味濃,味道好食過西貢、南丫島的海鮮檔(因本人略嫌西貢、南丫島海鮮太粗制濫造,味道通一、沒有特式可言)- 樓面潔淨衛生- 全部餸菜都大碟頭, 我仲打包走! 以每碟菜份量, 應該夠1家5、6口食!我兩口子試了以上3款菜, 結帳都係$400有找! 簡直係物超所值, 估唔到, 以宜家香港物價高漲年代,仲俾我揾到五星級酒店食物水準 大排檔的份量, 最正係平過大排檔的價錢, 真係不枉此行!!!! 揸車去都有着數!!!但最遺憾係我兩口子相机缺电, 未能貼上圖片在此與各位分享!
冬天進補首選!!!!
- 食物新鮮
- 菜式種類可供選擇夠多(很多特別的菜式)
- 御厨水準高 (推界: 蟲草雲耳篜雞
/b]
- 樓面潔淨衛生

但最遺憾係我兩口子相机缺电, 未能貼上圖片在此與各位分享!

2010-11-07
5 分鐘 (堂食)
  • 枝竹炆山瑞、蟲草雲耳篜雞、芝士龍蝦
2009-12-25 87 瀏覽
住深井十多年,經常去的是嘉韻酒樓,9月底裝修完成再光顧,食物質素仍是保持一慣的優質。點心紙印得精美,一目了然。點心價目表也清晰,旱、午、下午茶市的收費全部列示。當天去飲早茶,11前時結帳。點了一個點心拚盤,內有8款點心:蝦餃一件,燒賣兩件、潮州粉果一件、解蝦菜苗餃一件、水晶飽一個,燒飽兩個。分量都很多,蝦餃燒賣味道美,售23.8一份。再來一份醒晨孖寶:柴魚花生粥配蘿蔔糕,23元一份,還有鳳爪排骨飯一盅,鴛鴦腊腸卷一籠。粥底濃,蘿蔔糕煎得剛好,不太油膩,用來送粥不錯。不過排骨飯就一般,飯粒不夠爽身,排骨的分量少。而腊腸卷又不錯,一口一口的咬下去,腊腸的汁液與飽混合,好吃。兩人叫了上述一大堆食品,埋單73元,雖然比區外的酒樓貴,但對於我等街坊來說已是便宜了,何況食品的質素不錯,100元有找,也懶得坐車往外吃。

一目了然的點心紙
點心拼盤大大份
腊腸卷
排骨飯
醒晨孖寶
早市優惠點心紙
2009-12-05
$40.00 (早餐)
一目了然的點心紙
點心拼盤大大份
腊腸卷
醒晨孖寶
2008-12-22 13 瀏覽
有說粵式燒鵝,也有分"鏞記"系同"深井"系,前者是軟皮肉嫩,後者就皮脆,但肉質較厚實.香港大多人,一想到燒鵝,就先會想到皮脆.所以,深井同燒鵝,已經成為等號.是夜與家母做節,再一次入深井,又再一次去到嘉韻,記得兩年多前的食評,係讚多過彈,但在整個深井的中菜館,環境最企理,就是嘉韻.不要少看這一類街坊酒家,大時大節,找個位都難,幸好家母一早訂了位.才能準時入座.三個人,根本吃不到那些所謂套餐,燒鵝也吃不到半隻,就要一碟例牌.皮是脆,肉質幾實,而且非熱.應該不是新鮮出爐,作為深井其中一間酒家,如果在黃金時段,也出不到熱辣辣燒鵝,都是幾差的一回事,掛著深井的名字,食客自然有更高要求.鬼叫你們的酒家在深井麼.燒腩仔都是皮脆,但不是入口就化的一種,皮下肉又是頗實,不夠鬆化.同樣地不夠熱.水準沒有可能同那些名店相提並論.索價$130的生拆蟹粉扒豆苗,得出來的蟹粉很少,有點點呃秤之嫌.三催四請才上的沙律明蝦卷,金玉其外,徒具外表,內裏的蝦仁,細細粒肉質霉,其他的是菠蘿粒同一大"劈"沙律醬.另外伴碟的是窩夫薯格,好聽一點就fusion味,說得坦白一點,有點怪.埋單價錢大約四百多,但食物水準就不值得這個

埋單價錢大約四百多,但食物水準就不值得這個價錢了.
2008-12-19 22 瀏覽
我的朋友由美國回來,作為東道主當然要帶佢地食吓香港的美食。想起好耐冇食深井燒鵝,再問朋友的意見她們都想試吓,於是一行四人就駛車前去。印象中鏞記同陳記已經被bad list(鏞記燒鵝好鹹,陳記唔好食),只有海韻花園中的酒樓才留下好印象,故直駛海韻花園停車場,原來已經改名了(之前是海韻酒樓),order左半隻燒鵝,龍躉兩味,金銀蛋豆苗。因為仲想帶她們去元朗試老婆餅同甜品,所以已經足夠。燒鵝味道很好,朋友也讚味道不錯,感覺還能保持水準。吃完了還有半碟燒鵝,因為她們知道還要試食老婆餅同甜品,馬上堆單六百多也算合理。再起程下一站元朗恆香餅家。
2008-08-18 26 瀏覽
一行16人(包括3個細佬仔)...訂咗一圍12人晚市套餐...因為係星期日關係...套餐比平日加多$300...講下其中幾樣...白灼大海蝦~~大海蝦變咗做普通中蝦,但味道新鮮甜美...深井脆皮燒鵝~~水準保持到,小食多滋味,多食好油膩...炸香芒海鮮卷~~簡單來講即係鬼佬唐人街菜式,小朋友好鍾意香口嘢...清蒸大海斑~~又係縮水之作,但火侯啱啱好,真係嬲佢唔落...楊貴妃炒飯~~原來用蛋白/紀子/雪耳來炒飯,好得意,但係呢啲材料本身係無咩味, 所以個炒飯都係淡而無味...假期去深井...預咗好逼人...預咗無平日咁好招呼...有晒心理準備(think positive)...埋單$2050咁既價錢...就大人細佬都開心...
白灼大海蝦~~大海蝦變咗做普通中蝦,但味道新鮮甜美...
深井脆皮燒鵝~~水準保持到,小食多滋味,多食好油膩...
所以個炒飯都係淡而無味...
假期去深井...預咗好逼人...預咗無平日咁好招呼...
  • 深井脆皮燒鵝
2008-08-05 46 瀏覽
一家4口子, 驅車不到7時便到達.燒鵝是必叫的, 要半隻.女部長不斷推介東星, 鮑魚之類的貴價菜, 還好不會太hard sale…最後要了八寶冬瓜盅酥皮葡汁焗四蔬($68)再要了一條清蒸東星斑($39x)冬瓜盅先上, 材料頗足, 有蓮子, 蝦(爽口), 燻鴨片等…頗鮮味, 喝後不口乾, 味精下得適量. 燒鵝肉嫩多汁, 肉味豐, 皮酥而不化.點甜酸汁, 味道反而不佳. 還是淨食更好.酥皮葡汁焗四蔬, 那酥皮一點也不起酥, 根本就是一塊牛油面皮. 葡汁頗日式, 味道很平和, 完全不辣, 相信老一輩也能接受吧!?清蒸東星斑大大條, 可惜蒸得過火了白白浪費了一條好魚4人合共$9xx
一家4口子, 驅車不到7時便到達.
燒鵝是必叫的, 要半隻.
最後要了八寶冬瓜盅
酥皮葡汁焗四蔬($68)
再要了一條清蒸東星斑($39x)

頗鮮味, 喝後不口乾, 味精下得適量.

燒鵝肉嫩多汁, 肉味豐, 皮酥而不化.

點甜酸汁, 味道反而不佳. 還是淨食更好.

酥皮葡汁焗四蔬, 那酥皮一點也不起酥,
根本就是一塊牛油面皮.
葡汁頗日式, 味道很平和, 完全不辣,
相信老一輩也能接受吧!?

清蒸東星斑大大條, 可惜蒸得過火了
白白浪費了一條好魚

4人合共$9xx