2022-03-20 2139 瀏覽
又喺疫情下嘅外賣系列,今晚少有地過到嚟黃大仙區,所以,臨離開就睇睇有咩好選擇。就晌地鐵上蓋嘅黃大仙中心,行咗一轉,有好多餐廳都想試,最後睇啱呢一家「Cityfresh Bistro」,啲嘢食定價唔貴,所以,買啲外賣當晚餐。黃大仙都喺個人流密集嘅地區,不過,呢排疫情持續高企,個市比較靜,除返放工,啲人出嚟就喺買外賣。其實,間餐廳裝修得幾精緻,湖水綠襯白,有份小清新嘅感覺,堂食用餐應該感覺好唔錯,可惜就禁咗晚市。晌門口已經展示咗好多餐牌,真喺估唔到款式咁包羅萬有,唔喺普通一家西餐廳咁簡單,以地區而言,中、西、日、韓、星馬、意大利、美國菜、德國菜……都有,而以菜式而言,沙律、全日早餐、焗飯、薄餅、乳酪咖喱、意大利飯麵、主菜、扒類、叻沙、漢堡、牛角酥、小食、甜品……一應俱全,非常多元化,定價亦親民,絕對有條件成為街坊飯堂。此外,亦有多款中式小炒嘅家常便飯套餐,款款賣$68,配珍珠白飯及熱飲,晌等候期間,亦確喺有唔少人幫襯。當然,除小炒,仲有多款是日精選及豪少少嘅行政套餐,第時方便堂食嘅話,都真喺想試試呢一款行政套餐。順帶一提,餐廳仲兼零售埋件裝蛋糕及麵包,晌收銀櫃旁就見到凍櫃內仲有多款件裝蛋糕
,堂食用餐應該感覺好唔錯,可惜就禁咗晚市。
順帶一提,餐廳仲兼零售埋件裝蛋糕及麵包,晌收銀櫃旁就見到凍櫃內仲有多款件裝蛋糕,而對開另一邊嘅麵包架就仍有數款都包。
最後,買咗一客焗飯及一個薄飯,每款都包飲品,仲可以加錢配其他特飲,以及配埋是日餐湯及沙律,而外賣仲有俾個9折你。包裝方面做得好整齊
,啲嘢食唔會側嚟側去,飲品更絕不會好易倒瀉晒。
意式蕃茄焗雞扒飯 $65

焗豬食得多,都想改改試焗雞扒飯,未打開焗盒,從透明膠蓋已睇到個賣相非常之得,滿滿嘅芝士焗到金黃焦香,而拎到返屋企仲喺熱焫焫。啲雞扒煎得好香口,啲雞肉又滑,面頭嘅意式蕃茄濃郁酸活,撈勻啲飯食真喺一流
,而個飯底幾特別,因為一般炒飯底已好好,佢哋仲加咗唔少蔬菜落去炒,如椰菜花、翠玉瓜,健康好食。
煙三文魚牛油果醬薄餅 $88

我哋都好似好耐無食薄餅,而睇見呢一款有煙三文魚同牛油果嘅組合,一來啱晒老婆,二來又喺店家嘅推介菜式,所以,就試試佢。打開真喺好有驚喜,批面堆得滿滿食材,仲唔單喺得煙三文魚同牛油果,仲加入好多野菌同木魚碎,味道更豐富,煙三文魚睇得出喺後加,即喺無焗過,所以,保持幼滑並富油香
;,而且,初時睇菜名會以為得薄薄一層牛油果醬,點知有唔少牛油果粒粒,再加埋豐厚嘅水牛芝士,真喺好食又有驚喜
熱咖啡、低糖綠茶

餐飲就無特別加錢轉咩特飲,都喺揀番啲基本,不過,咖啡飲得出喺啲即磨咖啡嘅貨色,相信啲豆都喺靚嘢,出嚟嘅咖啡好醇香;而低糖綠茶亦唔錯,果真喺少甜,茶味亦頗芳香。
熱咖啡、低糖綠茶
由於個薄餅好真材實料,份量十足,所以,食剩半個留番第二朝早餐,翻熱食番,一樣滋味。整體兩款食物都好有水準,而且,個薄餅確喺平靚正,下次再嚟,反而想嚟食下午茶,見佢晌櫥窗貼出咗有一款蔥花鹹牛肉炒蛋菠蘿包,喺小弟最感興趣嘅選擇。
15 分鐘 (外賣自取)
2022-03-16 77 瀏覽
見到黃大仙中心開咗間新餐廳,就去試下😋🥢🍚。叫咗兩份餐,大概等咗20分鐘。.我地食咗一份魚香茄子煲($68)有飯🍚有飲品☕️🍵🥤,凍飲要加多$3 💲💲💲,價錢可以接受。.每份外賣要加多兩蚊盒錢💲💲。味道幾香,都幾多材料,尤其係肉碎😄🙂,而且魚露味道好重幾啱我哋口味。.女朋友叫咗一份下午茶:雙拼三文治🥪( $30 ),跟一杯熱飲☕️🍵。.三文治可以揀煙肉、炒蛋🥚、吞拿魚、蕃茄🍅、鹹牛肉、火腿,選擇都幾多。.今次食咗煙肉同炒蛋,質素都唔錯😋。我見到佢哋仲有賣自己整嘅麵包🥯同蛋糕🍰,都幾特別。.不過提提大家下午茶時段有最低消費每人$26💲💲💲。
不過提提大家下午茶時段有最低消費每人$26💲💲💲。
2022-03-15
20 分鐘 (外賣自取)
黃大仙呢間餐廳Menu款式好多中式.西式.韓國...包羅萬有揀咗其中兩款,熱辣辣...即叫即焗「芝士蕃茄汁焗美國穀飼豬扒意粉」厚切豬扒啖啖肉,拉絲般芝士溶入在蕃茄汁裡面,每條意粉都沾滿醬汁,好惹味「白菌忌廉汁焗雞皇飯」忌廉汁同雞皇,的確係完美嘅配搭,面層焗到金黃香口,醬汁同飯嘅比例洽當,夠哂Creamy「士多啤梨骨」咕嚕肉食得多,今次食士多啤梨骨,好夠份量。加入新鮮士多啤梨果肉.三色椒倒埋個汁嚟撈飯,酸酸甜甜好醒胃幾十蚊跟埋飲品,外賣仲有9折,確係抵食
黃大仙呢間餐廳Menu款式好多
中式.西式.韓國...包羅萬有

揀咗其中兩款,熱辣辣...即叫即焗
「芝士蕃茄汁焗美國穀飼豬扒意粉」
厚切豬扒啖啖肉,拉絲般芝士溶入在蕃茄汁裡面,
每條意粉都沾滿醬汁,好惹味

「白菌忌廉汁焗雞皇飯」
忌廉汁同雞皇,的確係完美嘅配搭,
面層焗到金黃香口,醬汁同飯嘅比例洽當,夠哂Creamy

「士多啤梨骨」
咕嚕肉食得多,今次食士多啤梨骨,
好夠份量。
加入新鮮士多啤梨果肉.三色椒
倒埋個汁嚟撈飯,酸酸甜甜好醒胃

幾十蚊跟埋飲品,
外賣仲有9折,確係抵食
2022-03-15 80 瀏覽
係門口睇佢餐牌,真係乜都有🤣中西日韓星馬菜都齊哂,門口仲有麵包🥯蛋糕🍰可以買🤣好多選擇,總有個你會想食🤣-💕 紐西蘭牛扒配飯 $73👅好味指數:7/10可以簡 黑椒汁/茄汁/日式咖哩汁,我簡左黑椒汁,醬汁濃郁重黑椒味,牛扒肉質軟腍👍🏻-💕 軟殼蟹菠蘿包 $45👅好味指數:6.8/10見餐廳寫推薦就叫左,配料有沙律菜、蕃茄、軟殼蟹,而菠蘿包係用蒸既方式整既,軟殼蟹咬落有肉汁。-💕 意式蕃茄焗雞扒飯 $65👅好味指數:7/10成日食焗豬,見到有焗雞就試下😂 蕃茄芝士味濃,雞扒都有4件啖啖肉既,口感似烤雞🤣肉質嫩滑多汁👍🏻-環境:8/10服務:6.5/10整體味道:7/10回頭率:6.5/10
係門口睇佢餐牌,真係乜都有🤣
中西日韓星馬菜都齊哂,門口仲有麵包🥯蛋糕🍰可以買🤣
好多選擇,總有個你會想食🤣

💕 紐西蘭牛扒配飯 $73
👅好味指數:7/10

💕 軟殼蟹菠蘿包 $45
👅好味指數:6.8/10

💕 意式蕃茄焗雞扒飯 $65
👅好味指數:7/10
成日食焗豬,見到有焗雞就試下😂

環境:8/10
服務:6.5/10
整體味道:7/10
回頭率:6.5/10
紐西蘭牛扒配飯
2022-03-14
紐西蘭牛扒配飯
2022-03-14 56 瀏覽
疫情期間一家人食飯最頭痛並不是要等外賣,而是每個人的喜好都不一樣。如果按每個人選的分開多間餐廳訂外賣就煩了。這間餐廳則提供了中西日韓及東南亞多國菜,總有一款合適。晚餐選了薑蔥雞,蜜椒薯仔牛粒配白飯,以及魚蛋魚片叻沙湯米。套餐連熱飲選了檸水、檸茶及好立克。白飯是珍珠米煮成,入口煙韌。薑蔥雞雖是例牌份量,但一點都不馬虎,厚肉但不會過多脂肪。薑蔥亦不會過咸,將雞調味得宜。蜜椒薯仔牛粒不韌,而且惹味。 三色椒清甜爽口,色彩繽紛亦令到食欲大增。薯仔帶小小甜味,軟腍。魚蛋魚片叻沙湯米,湯及米粉很細心的分開裝。材料很豐富,有蛋、芽菜、魚蛋及魚片。湯底不算辣而且很惹味。

這間餐廳則提供了中西日韓及東南亞多國菜,總有一款合適。

薑蔥雞雖是例牌份量,但一點都不馬虎,厚肉但不會過多脂肪。

薑蔥亦不會過咸,將雞調味得宜。

蜜椒薯仔牛粒不韌,而且惹味。

魚蛋魚片叻沙湯米,湯及米粉很細心的分開裝。

材料很豐富,有蛋、芽菜、魚蛋及魚片。湯底不算辣而且很惹味。

• 薑蔥雞
2022-03-14 66 瀏覽
📍 Cityfresh Bistro 早幾日小編同朋友去黃大仙呢間茶餐廳叫外賣返屋企食😋餐廳有唔同類型嘅餐點選擇🌟 有韓式、西式、中式、甜品等😍 我哋揀咗好耐都未決定到食咩😂-意式海鮮薄餅 $88Pizza 9吋size🥰 批邊唔算好厚唔算好薄 但食落去好脆口😋Pizza 食落去好足料🤤 每一啖都係芝士 仲有唔同嘅海鮮🦞 Pizza控表示好滿足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 套餐配熱柚子蜜黑椒汁紐西蘭牛扒配薯粒 $73呢個價錢食到牛扒都幾抵🤭 牛扒雖然唔係厚身但食落有咬口😋薯粒唔會太油 都幾好味😙套餐配熱朱古力蔥花咸牛炒蛋菠蘿包 $36呢個係下午茶餐🤪 雖然個菠蘿包冇小編想像中咁大個🤭 但食落去外皮脆口 內軟熟😋食落去鹹鹹甜甜 都幾夾✨套餐配熱好立克-大家睇完我哋嘅食評之後 想試嘅話可以參考下面嘅地址😚👇🏻✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎綜合食評📝外觀:★ ★ ★ ★ ☆回頭率:★ ★ ★ ★ ☆抵食指數:★ ★ ★ ★ ☆✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎想睇相關食物?!?😋可以參考🙊⇊ ⇊#loeyfoodies港式想睇相關地區?!?🤤可以參考🙊⇊ ⇊#loeyfoodies黃大仙-地址:黃大仙
📍 Cityfresh Bistro
早幾日小編同朋友去黃大仙呢間茶餐廳叫外賣返屋企食😋
餐廳有唔同類型嘅餐點選擇🌟 有韓式、西式、中式、甜品等😍
我哋揀咗好耐都未決定到食咩😂
#loeyfoodies港式
想睇相關地區?!?🤤
可以參考🙊⇊ ⇊
#loeyfoodies黃大仙
地址:黃大仙竹園道136號黃大仙中心南館地下高層UG41號舖
#黃大仙 #黃大仙美食推介 #pizza #外賣 #港式美食 #茶餐廳
#hkfoodies 🇭🇰 #米奇吃貨日常😋
意式海鮮薄餅
黑椒汁紐西蘭牛扒配薯粒
蔥花咸牛炒蛋菠蘿包
2022-03-12 77 瀏覽
今晚唔想煮,落左樓下買外賣,唔知食咩好,行行下見到有間幾唔錯既西餐廳,睇下有咩食先!😊😊意式茄汁焗豬扒飯($65)睇落賣相幾好,上面超多芝士,配埋茄膏,味道香濃惹味😋😋飯粒分明,沾滿左茄汁同芝士,但唔會因為焗完爛晒一pat pat🤪 豬扒份量都幾足夠,有兩隻手掌既份量,豬扒唔會好”鞋‘ 原隻燒春雞香草蜜糖($108)有4件大舊雞,包括兩個雞髀,外皮烤得好香脆,入面就保持解鮮嫩多汁,下面有蜜糖薯仔做配菜,薯仔輕烤過,夠香脆

意式茄汁焗豬扒飯($65)

原隻燒春雞香草蜜糖($108)

2022-03-11 50 瀏覽
黃大仙南館有一間餐廳可以試晒咁多國料理同朋友傾食飯就可以揀自已鍾意既菜式咁就唔使驚大家有分歧一間餐廳滿足晒大家唔同胃口芝士忌廉汁焗魚柳飯餐廳所有焗飯都係即叫即焗魚柳事先炸過再加上濃郁既忌廉汁同芝士焗配上炒飯底真係好好味👍🏻意式茄汁焗豬扒飯茄汁酸甜開胃豬扒大大片完全蓋過炒飯底見到都忍唔住嘩一聲薑蔥雞雞皮脆雞肉滑唔會太老一個例牌既量都好多配上大量蔥油送白飯食多2碗呀😚呢間餐廳晚市做緊外賣自取9折野食又好味又大份💗

黃大仙南館有一間餐廳可以試晒咁多國料理

送白飯食多2碗呀😚

呢間餐廳晚市做緊外賣自取9折
野食又好味又大份💗
2022-03-11
15 分鐘 (外賣自取)
  • 意式茄汁焗豬扒飯
  • 芝士忌廉汁焗魚柳飯
  • 薑蔥雞
2022-03-11 37 瀏覽
今午收工途經黃大仙南館發現有間新開餐廳🍴「Cityfresh Bristro」青绿色牆身感覺幾清新自然,餐牌睇落又吸引又多選擇,西餐,中菜,焗飯,pizza,韓式風味,東瀛滋味,新加坡喇沙等等….另外更提供經典甜品🍮及自家製麵包🥯眼花撩亂,但因疫情仍然嚴重,所以只有外賣返屋企食啦😅😅Daily Special: 香煎穀飼豬扒配諾曼第蘋果燒汁$68 穀飼豬扒有兩大件,肉味香甜juicy,天然健康配合蘋果燒汁,食落好滋味😘😘美式雜扒·法式紅酒汁$78德國腸,豬扒,雞扒各一件,好大件幾抵食,完全冇腥味,配合紅酒汁另一種食法👍👍+$20 追加日式芝麻醬沙律菜及工匠麵包🥯+$38 除日式芝麻醬沙律菜及工匠麵包🥯外,更包括南瓜濃湯套餐已包免費熱飲☕️

Daily Special:
香煎穀飼豬扒配諾曼第蘋果燒汁$68
美式雜扒·法式紅酒汁$78

+$20 追加日式芝麻醬沙律菜及工匠麵包🥯
+$38 除日式芝麻醬沙律菜及工匠麵包🥯外,更包括南瓜濃湯
套餐已包免費熱飲☕️
2022-03-07
10 分鐘 (堂食)
2022-03-11 38 瀏覽
黃大仙嘅Cityfresh Bristo,靚靚舖面加上英文嘅店名,令人以為佢係一間西餐廳!其實Cityfresh Bristo供應多國菜式,港式、西式、中式、日式、韓式、東南亞等等一應俱全,價錢都係幾十蚊就有交易,仲要包埋嘢飲,真係令人意想不到!魚香茄子煲 $68厚切嘅茄子經走油處理,仍保持艷麗嘅紫色!醬香濃厚,帶溫和嘅辣味,惹味到真係要Encore多碗白飯!意式茄汁焗豬扒飯 $65面層係焗到半溶嘅芝士同埋濃厚嘅意式茄汁,中間嘅豬扒肉質軟腍,下面嘅飯底焗到乾身香口,仲有少少蔬菜,營養均衡!薑蔥雞 $68有大量薑蔥,仲要咁啱分到脾位同埋胸位,啖啖肉,Lucky!

魚香茄子煲 $68

意式茄汁焗豬扒飯 $65

薑蔥雞 $68
有大量薑蔥,仲要咁啱分到脾位同埋胸位,啖啖肉,Lucky!

2022-03-11 48 瀏覽
我近期日日光顧,都不知道究竟雙拼麵內的腸,是一條還是兩條?之前如得一條,我地同長髮長髮姐姐講,她會補回一條。今日收銀姐姐不只落錯單,我再問腸是一條還是兩條?佢既回答係:唔知架,睇廚房點。廚房話事,我入去問會俾佢地鬧!就咁啦~~~~服務就係咁喇....其實每個餐應該有 standard 數量,份量。下次黎,雙拼麵會唔會黎個剩麵呢? 店員回答都真係好有趣。最終,究竟雙拼麵內的腸,是一條還是兩條?係一個謎。。
我近期日日光顧,都不知道究竟雙拼麵內的腸,是一條還是兩條?
之前如得一條,我地同長髮長髮姐姐講,她會補回一條。
今日收銀姐姐不只落錯單,我再問腸是一條還是兩條?

其實每個餐應該有 standard 數量,份量。
下次黎,雙拼麵會唔會黎個剩麵呢?
店員回答都真係好有趣。

最終,究竟雙拼麵內的腸,是一條還是兩條?
係一個謎。。
2022-03-10 40 瀏覽
Cityfresh Bistro黃大仙南館 UG/F, UG41舖經開黃大仙,發現一間很特別的餐廳,價錢親民,款式很多,質素不錯。😎雙層牛肉芝士漢堡外層的白芝麻麵包口感煙韌,兩層超厚的安格斯牛肉,肉汁豐富,即叫即煎,加了不少分。芝士被漢堡的熱力溶化了,配新鮮大蕃茄和生菜,好 Fresh,醬汁調配得剛剛好,份量十足,推薦。🍔😍👍🏻軟殼蟹菠蘿包菠蘿包面層甜度適中,底層塗了一層牛油,麵包夠煙韌。軟殼蟹很新鮮,一口咬下去,馬上爆汁,請預備紙巾😂。配料和雙層牛肉芝士漢堡差不多,大廚推薦,很有層次。😋黑松露雜菌珍寶帶子飯大廚將珍寶帶子煎香,新鮮爽口彈牙,黑松露和雜菌煮成的白汁溶入飯中,配搭得很好,香氣四溢,沒有味精,健康之選。😉🍻
Cityfresh Bistro
黃大仙南館 UG/F, UG41舖

雙層牛肉芝士漢堡

黑松露雜菌珍寶帶子飯

2022-03-10
2022-03-10 73 瀏覽
今天快閃了黃大仙南館,估不到遇到了一間光猛闊落的餐廳Cityfresh Bristo,餐牌還要琳瑯滿目,我不得不找坐下慢慢選擇。最後,我選了拿破侖肉醬意粉。芝士濃郁,拿破侖肉醬份量均勻,意想不到的是意粉煮得剛剛好,很彈牙。蘋果燒汁煎豬扒配飯,豬扒冧身,酸酸甜甜,不是一般茶餐廳那種,質素食材不錯。黑椒汁牛扒意大利粉,牛扒大塊,冧身,意大利粉煮得用心,非常美味。飲品我揀左咖啡、芒果乳酸梳打、蜂蜜蘆薈檸檬特飲。兩杯特飲可enchore,補充vitamin C之餘,又解喝,又好飲。外賣等了大約十五分鐘,價錢相宜。如果不是疫情,我一定會坐在餐廳內慢慢嘆。

外賣等了大約十五分鐘,價錢相宜。

如果不是疫情,我一定會坐在餐廳內慢慢嘆。

2022-03-10 37 瀏覽
黃大仙商場入面有間新開左無耐好靚裝修tiffany blue甘既顏色既裝潢,好歐陸feel,食物選擇非常之多,中西合璧,疫情期間買外賣回家見有pizza就揀左個千島醬夏威夷pizza都幾大個仲好多涵料甘,咬落啖啖涵真係好正,而且d涵料仲有菠蘿,腸仔,煙肉,冬菇等等,千島醬味同茄汁味濃郁,仲有炸魚薯條炸魚炸到岩岩好唔會好乾身,入面啖啖魚肉,好香脆可口,仲有士多啤梨骨好濃郁士多啤梨味,配埋士多啤梨醬好開胃好好味,配埋白飯都係$68。

外賣自取
呢日放工喺黃大仙走,時間已經唔早😖,所以求其買啲嘢食返屋企。唔想幫襯連鎖店,見有間叫「Cityfresh Bistro」嘅餐廳門口貼咗好多餐牌出嚟,款式好似幾多,就試吓。外賣自取有9折優惠🥡,等候時間正常。食物選擇包羅萬有,包括有中式小菜、馬來西亞喇沙、西餐意粉牛扒同韓式飯等等。烤肥牛肉辣泡菜煎蛋飯($78),🇰🇷泡菜飯紅卜卜,睇色水就知道夠哂味,無錯,佢嘅辣度同酸度都好顯著,泡菜爽口,肥牛份量亦好慨慷👍,上面仲有隻煎蛋添。泡菜飯份量比起白飯多起碼1.5倍,男仔都未必食得晒,但飯質略嫌比較笠身🍚。霸王雞($68/例牌),小菜份量唔少,🐔雞件大部份均連骨,但幾入味,所以都OK。底部仲墊咗西蘭花同椰菜花,配飯一流。蜜椒薯仔牛柳粒($68),牛粒同薯粒同樣唔錯,🥩牛粒有咬口,🥔薯仔軟稔,另外仲有三色椒。整體調味得宜,唔會甜得過份。飲品方面☕️,熱奶茶味道幾濃又幾滑。總括嚟講,呢間黃大仙街坊店提供環球菜式,總有一款啱你🌍。題外話,我亦留意到餐廳門口有好多麵包同糕點賣,唔知係咪自家烘焙呢。
烤肥牛肉辣泡菜煎蛋飯
霸王雞
蜜椒薯仔牛柳粒
熱奶茶
飲品方面☕️,熱奶茶味道幾濃又幾滑。
2022-02-21
5 分鐘 (外賣自取)