餐廳: 四季芬芳
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-11-22 109 瀏覽
屹立於中環「蛇王芬」相信無人不識,獲香港米芝蓮必比登推介,連BBC、CNN、NHK等海外傳媒也報道過,現今已傳至第四代。最近發現係沙田新城市廣場第三期嘅「四季芬芳」係佢哋其下副線,今日就同家姐去食個晚飯。餐廳裝修以中式帶點懷舊風,坐落舒服!今日涼涼哋,正所謂秋風起三蛇肥,食番碗蛇羹先,除咗蛇羹仲有好多款補身燉湯選擇!蛇王芬特色蛇羹套餐139 套餐有花膠太史蛇羹+蛇王芬臘味生炒糯米飯花膠太史蛇羹十分足料,有蛇絲、花膠絲、筍絲、雞肉絲、瘦肉絲、冬菇絲等,還附上薄脆、白菊、生菜絲,入口清甜有層次夠味,必食之選生炒糯米飯粒粒晶瑩分明,色澤均勻,香口軟糯,加上香噴噴臘腸、潤腸同花生,食每啖都好滿足,超正原味小籠包$29 小籠包每粒都有插住一支裝住醋嘅迷你管,好有玩味!小籠包皮薄餡肉Juicy有湯汁,再加吱入嘅醋,非常好味,超蟹粉蝦仁$129 分量十足嘅金黃蟹粉鋪滿係新鮮爽口蝦仁上,兩者鮮上疊鮮,係視覺味覺的享受,非常好味😋蟲草花安格斯牛柳粒$99 牛柳肉質細嫩多汁,蟲草花炸到卜卜脆,再加上蜜糖甜甜地,好創新做法,真係食到停唔到口

蛇王芬特色蛇羹套餐

• 蛇王芬生炒糯米飯
  • 蟹粉蝦仁
  • 蟲草花安格斯牛柳粒
2022-11-20 79 瀏覽
香港食蛇羹的地方好多,但好食嘅蛇羹唔易搵。聽朋友介紹四季芬芳的蛇羹幾好食,又好足料,基本上每一根都可以食到絲絲既蛇肉🐍就特地來食。花膠太史蛇羹用料確實足,有蛇肉,花膠,冬菇,木耳等,入口膠質好足,味道好香,美顏又補身。酸菜魚適合不太食得辣又想感受酸爽的人,魚肉好滑而且冇小刺,酸菜酸爽,泡椒味足,湯汁濃白,食到越尾泡椒味越足。麻醬咕嚕雞擺盤好有特色,中間是麻醬,咕嚕雞表面灑了菊花。咕嚕肉多用豬肉,雞肉冇點試過,果然咕嚕雞味道唔錯,雞肉表面炸了下裹了甜酸醬好開胃,裡面的肉質好嫩,雞味都足。點了麻醬之後的雞肉又是另一番滋味,一份咕嚕雞兩食👍蝦球海味蔥油撈面,蔥油極香,面的口感好勁道,唔會軟㜛㜛。蝦球肉質彈牙唔會腥,這個撈面品質好唔錯黑松露小籠包皮好薄,肉餡料足,湯汁都有,黑松露的味唔是好覺。最抵讚的是甜品椰汁黑金龜苓膏。龜苓膏清苦的味道恰好被椰汁中和,使椰汁香味更加突出,連食三件都唔覺膩。

蝦球海味蔥油撈面,蔥油極香,面的口感好勁道,唔會軟㜛㜛。蝦球肉質彈牙唔會腥,這個撈面品質好唔錯[強]

呢間餐廳獲著名食家蔡瀾招牌題字🖋裝潢以海藍配大紅為主調,天花畫上彩繪牡丹同小靈蛇,帶中式優雅🐍經典粵菜中加入Fusion元素重新演繹🌺💗黑松露小籠包 ($39/ 2件)小籠包一咬湯汁滿瀉,肉餡充斥濃烈黑松露香,唧上黑醋更突顯鮮美,不過外皮略厚🥟💗灌烏雞湯百花丸 ($69/ 2粒)將烏雞湯雪成啫喱狀,釀入蝦丸內炸香,蝦丸爽彈帶鮮蝦粒,雞湯同蝦肉嘅鮮味相輔相成,可以再唧入黑醋提鮮🦐💗蛇王芬潤腸鹹水角 ($39/ 2件)鹹水角皮加入竹炭粉搓成,食落香脆煙韌,以自家製鮮鴨潤腸代替豬肉餡,味道更齒頰留香🥠💗金香脆米叉燒 ($89)選用半肥瘦梅頭肉,搽上香甜叉燒醬燒香,肉質爽滑細膩,入口油脂豐潤,底下放有脆米增加口感🐷💗招牌蟹粉蟹膏撈麵 ($139)招牌撈麵鋪上澎湃嘅生拆大閘蟹蟹粉,再加入日本元素- 飛魚籽同原個甲羅燒,每一啖掛滿甘香濃郁嘅蟹膏同蟹肉🦀再拌入温泉蛋,蛋黃香十足🥚💗蛇王芬生炒糯米飯 ($49/ 碗)生炒糯米飯口感軟硬適中,黏糯油亮🍚加入自家製切肉臘腸同鮮鴨潤腸,味道香濃甘香,最後灑上蔥花同花生增添香味🥜💗竹蔗茅根馬蹄薏米水($26 /凍)竹蔗茅根馬蹄薏米水飲落舒爽清甜,有清熱止渴功效

💗黑松露小籠包 ($39/ 2件)
黑松露小籠包

💗灌烏雞湯百花丸 ($69/ 2粒)
灌烏雞湯百花丸

💗蛇王芬潤腸鹹水角 ($39/ 2件)
蛇王芬潤腸鹹水角

💗金香脆米叉燒 ($89)
金香脆米叉燒

💗招牌蟹粉蟹膏撈麵 ($139)
招牌蟹粉蟹膏撈麵

💗蛇王芬生炒糯米飯 ($49/ 碗)
蛇王芬生炒糯米飯

💗竹蔗茅根馬蹄薏米水($26 /凍)
竹蔗茅根馬蹄薏米水飲落舒爽清甜,有清熱止渴功效🎋
竹蔗茅根馬蹄薏米水
灌烏雞湯百花丸
招牌蟹粉蟹膏撈麵
蛇王芬生炒糯米飯
竹蔗茅根馬蹄薏米水
2022-11-18 84 瀏覽
今日去食lunch,入到去服務員態度已經好惡劣,之後用電子落單,明明落咗三樣野。但係等左半個鐘之後,都無野食,吹左一次,十分鐘後,嚟左一樣野,等多5分鐘再嚟多一樣,之後食晒兩樣嘢之後,見第三樣仲未嚟,再吹佢一次。服務員行咗個圈返嚟同我講,唔好意思,原來嗰樣冇落單,但係,電子落單記錄都有三樣,唔知佢邊個星球返嚟話睇唔到仲有樣,無落單都算,態度惡劣先係重點,全部個樣西到爆炸。總括而言,呢間嘢就係垃圾!
總括而言,呢間嘢就係垃圾!
2022-11-18
2022-11-18 316 瀏覽
蛇王芬呢個老字號都好出名啦!但係一直冇試過,原來佢地仲拎左米芝蓮,冇理由唔黎朝聖下🐍蛇王芬特色套餐$139 (花膠太史蛇羹、蛇王芬臘味生炒糯米飯)就黎又到冬天,緊係要食番碗蛇羹。一場黎點都要試佢地個招牌菜。揀左套餐,包左蛇羹同糯米飯,兩樣都係暖身暖胃嘅野食,咁就成個冬天都暖笠笠😚蛇羹非常足料,味道鮮美,質地較杰,配有蛋散同蔥絲,色香味俱全👍🏻👍🏻推介糯米飯粒粒分明,份量較細,約為一碗白飯size,口感軟糯🐍花雕醉雞🐓$89花雕酒味濃,醃到啲雞好重酒香味,醉雞完全冇骨,可以啖啖肉咁食,肉質有少少似海南雞,嫩滑🐍原味小籠包🥟$29除左小菜仲有點心可以揀,都係比較有特色嘅食物,走一啲特色路線。啲醋好似打針咁俾你自己打入小籠包🤣食果陣唔會流晒出黎🐍咸柑桔生煎包🍊 $39生煎包好啱叫黎打卡🤣外型好似兩隻桔仔,但係絕對冇咸柑桔味,都幾大個,口感油左少少🐍蛇王芬潤腸鹹水角$39鹹水角外型全黑,幾特別😯炸得幾酥脆,而且入面軟綿綿,夾埋潤腸食咸咸香香🐍子姜麵醬魚腩煲🍲 $109魚腩份量好多,魚肉厚肉而且煎得香脆,但食果陣要小心,都比較多骨。麵醬濃郁而不膩🐍鴨屎香水檸檬茶🍋 $28睇到個名已經好好奇個味🤓

🐍蛇王芬特色套餐$139
(花膠太史蛇羹、蛇王芬臘味生炒糯米飯)

花膠太史蛇羹

糯米飯粒粒分明,份量較細,約為一碗白飯size,口感軟糯

蛇王芬臘味生炒糯米飯

🐍蛇王芬潤腸鹹水角$39

🐍子姜麵醬魚腩煲🍲 $109

子姜麵醬魚腩煲

🐍鴨屎香水檸檬茶🍋 $28
睇到個名已經好好奇個味🤓見到門口擺左包鴨屎香先知原來係烏龍茶嘅一種。同普通檸茶唔同嘅係用左香水檸檬去整,同普通檸檬唔同味,味道比普通檸檬強烈,飲落帶一種獨特嘅香氣,值得一試

鴨屎香水檸檬茶

🐍恐龍美祿🦖$26
見佢有美祿恐龍已經唔洗諗一定要叫😳味道濃厚

恐龍美祿

平日晚飯時間黎都幾多人,如果冇book位就要排一陣,野食都唔算太貴,呢個質素黎講感覺抵食
蛇王芬臘味生炒糯米飯
花雕醉雞
咸柑桔生煎包
子姜麵醬魚腩煲
鴨屎香水檸檬茶
恐龍美祿
2022-11-12 70 瀏覽
餐廳位於新城市廣場入面,附近都有好多間同類型嘅餐廳,本來以為都係一間普通嘅中菜店,但係估唔到原來呢度主打係蛇羹,同埋糯米飯。 可惜我唔係好敢食蛇,所以都係食佢呢度第二樣推介,糯米飯同埋潤腸。 餐廳新開張,做緊九折優惠,咁啱同服務費對減咗,所以食落都幾抵。 我哋叫咗總共六樣嘢,埋單都係500蚊,但係食到我哋都好飽🤤🤤🤤 我最會推介嘅係呢度嘅潤腸魚蓉煎蛋角,雖然睇相好似平平無奇,但係食落其實入面每一啖蛋都同魚蓉合埋一齊,而佢啲潤腸都幾大塊,送飯一流❤️❤️ 其次呢度嘅蟹粉豆腐都好味,每一嚿豆腐都有蟹粉汁包住,食下食下唔覺意就食曬成兜🙈🙈 最後唔少得嘅梗係糯米飯,雖然個樣係一人份量但係始終糥米飯太飽,所以叫一碗兩個嚟食啱啱好。 原來餐廳同蛇王芬有合作,唔怪得知裏面好多嘢蛇王芬都有,傳統同埋新式融合埋一齊,值得試一試

2022-11-12 67 瀏覽
沙田友出動啦!呢間餐廳經朋友介紹話有點心又有小菜食,今晚約埋朋友一齊黎試吓啦!一間餐廳唔單止要好食,仲要有良好服務態度,甘先係無得頂!正正呢間店就可以meet到曬呢啲要求啦!全晚印象最深刻又最想讚揚既係一位中年男侍應(應該係經理?感覺資歷較深)既服務態度,令我賓至如歸!話說我朋友遲左個幾鐘,佢見我企左甘耐主動問我要唔要坐低等,坐低之後我又等左一個鐘朋友先黎,但期間無任何人催過我落單,呢位侍應叔叔仲叫我唔使急,等齊再叫都得,完全唔會感受到有異樣眼光!食物方面都分別叫左小菜同點心,餐牌有好多款選擇,我地揀左好幾樣都係佢地既招牌菜!重點推介呢兩走款必試!雙重黯然銷魂煲仔拌麵本身係想叫飯底,因為煲仔梗係要配飯先係perfect match啦!結果自己手快㩒錯左面底,無辦法啦唯有試下!呢個面都幾彈牙,應該有用蔥油撈過,所以每一條面都充滿香味!而面頭既叉燒有兩款,兩款口感都有少少分別,但同樣地做到入口即化好邪惡!不過我覺得配飯,啲飯粒吸收埋啲油份咁應該仲正!椰奶炸龜苓膏呢個甜品好特別,佢口感似食緊糍粑,一樣都係外脆內煙靭。不過呢款口味上會更豐富,有少少龜苓膏既回甘味,配埋椰奶既香甜味,呢個配搭令你

重點推介呢兩走款必試!

雙重黯然銷魂煲仔拌麵

椰奶炸龜苓膏
呢個甜品好特別,佢口感似食緊糍粑,一樣都係外脆內煙靭。不過呢款口味上會更豐富,有少少龜苓膏既回甘味,配埋椰奶既香甜味,呢個配搭令你食到好層次!
蔡瀾推薦: 香港最好餐廳之一 四季芬芳by蛇王芬話明蛇王芬餐廳當然主要食蛇羹, 但係今日冇食蛇羹,主力食佢地啲小菜。首先講下餐廳環境, 餐廳嘅位置唔算多, 我哋今日兩位六點半去到已經有九成滿座,入餐廳一坐低侍應會攞壺茶畀你, 每枱都一式一樣, 全部都係伯爵茶, 所以第一啖已經飲到非常之香濃嘅茶香味, 非常好飲。 餐廳座位雖然不是很寬敞,但是環境很舒適及乾淨。 餐廳裝修很特別,大大個霓虹招牌,寫住四季芬芳,離遠都會望到。三色小籠包三色小籠包分別係原味,黑松露味,同麻辣味。小籠包size好大粒, 做到皮薄內有肉湯, 但是夾的時候真的小心些, 有一個小籠包畀我夾穿咗, 雖然冇曬肉湯,但係肉餡非常juicy, 推介黑松露味, 黑松露味非常之濃郁,食嘅時候隔離都聞到黑松露味道 ,反而麻辣味, 麻和辣味都不算突出 。而值得一讚 ,每個小籠包上都會有一小支醋, 畀你唧入小籠包入面,醋嘅份量亦剛好,食到醋味之餘又食到小籠包肉饀嘅鮮味。糯米飯糯米飯是蛇王芬招牌菜之一,糯米飯色澤非常均勻,內有花生,臘腸,潤腸,蛋花,顆粒分明,軟硬適中,冬天亦是食糯米飯最適合的時候招牌雙色蟹膏撈麵非常之多既蟹粉, 另外仲有
蔡瀾推薦: 香港最好餐廳之一
四季芬芳by蛇王芬

三色小籠包
三色小籠包分別係原味,黑松露味,同麻辣味。

糯米飯

招牌雙色蟹膏撈麵
非常之多既蟹粉, 另外仲有個蟹蓋,入面全部蟹膏, 蟹膏味道非常香濃,食得出蟹膏嘅鮮味 ,而鹹香味亦非常之充足, 另外撈麵入面仲有溫泉蛋, 建議食嘅時候溫泉蛋同蟹粉一起撈麵, 食麵的時候才將蟹膏放面跟麵一起食,絕對一試難忘。溫馨提示,因為蟹粉是手拆的關係,所以會有一丁點兒蟹殼碎。

蟹粉豆苗
估唔到蟹黃配豆苗係咁夾嘅, 豆苗本身菜青味比較濃郁,但是配合蟹黃的話, 菜青味就唔會咁明顯,反而突出蟹黃嘅鹹香味。

紅油炒手
每粒紅油炒手都畀紅油浸住, 每粒都非常入味, 而每粒嘅體積都非常大粒, 絕對沒有偷工減料,
皮薄肉厚實, 每一粒都啖啖肉。

2022-11-10
  • 三色小籠包
  • 招牌雙色蟹膏撈麵
2022-11-09 121 瀏覽
陪朋友黎新城市拎電腦,諗起秋風起,最啱食返碗蛇羹😋✨🐍蛇王芬特色蛇羹套餐 $139🐍花膠太史蛇羹十分足料,每一啖都食到好多材料,木耳絲、🐍蛇絲、冬菇、花膠等😋 可以隨自己喜好加入薄脆等配料,但我自己就鐘意原汁原味!🍚生炒臘味糯米飯糯米煙煙韌韌,一啲都唔硬,十分軟糯。配合臘腸和🥜花生,十分香口✨✨🦀招牌蟹粉蟹膏撈麵 $139滿滿嘅蟹膏放滿成個蟹蓋😳配上橙黃色嘅蟹粉和🍳半熟蛋,🦀蟹味超濃,大滿足🤩呢個份量好足,建議兩個人share~🍜古法肉骨茶湯麵 $79湯底帶少許藥材味,但更多嘅係胡椒味😳令到個湯帶少少辣,亦更加香口!材料除咗兩大條🐷豬肋骨外(肉質適中,不嚡),仲有豬肚、豆卜、腐皮等,十分豐富原味小龍包 $29/2件外皮帶微微煙韌,另外會有一小枝醋可以加落去,十分特別~個人覺得如果有啲薑絲就更加好啦🤩🍋爆爽檸茶(凍) $26好refreshing,酸度甜度set到啱啱好,亦十分解渴🍼年代奶茶(凍) $26奶味較突出,甜度亦已經落咗,不會過甜環境:4.1/5餐廳以老香港為主題,都幾有特色~服務:4/5Qr code 落單,上菜迅速🏃‍♂️食物:4/5好少地方仲有🐍蛇羹、生炒臘味糯米飯食🥹🥹🥹

陪朋友黎新城市拎電腦,諗起秋風起,最啱食返碗蛇羹😋

✨🐍蛇王芬特色蛇羹套餐 $139

🐍花膠太史蛇羹

🍚生炒臘味糯米飯

✨🦀招牌蟹粉蟹膏撈麵 $139

🍜古法肉骨茶湯麵 $79

原味小龍包 $29/2件

🍋爆爽檸茶(凍) $26
好refreshing,酸度甜度set到啱啱好,亦十分解渴

🍼年代奶茶(凍) $26
奶味較突出,甜度亦已經落咗,不會過甜

環境:4.1/5
餐廳以老香港為主題,都幾有特色~

服務:4/5
Qr code 落單,上菜迅速🏃‍♂️

食物:4/5
好少地方仲有🐍蛇羹、生炒臘味糯米飯食🥹🥹🥹另外招牌🦀蟹粉蟹膏撈麵確實唔錯👍🏼

Revisit: Yes
  • 蛇王芬特色蛇羹套餐
  • 招牌蟹粉蟹膏撈麵
2022-11-08 72 瀏覽
呢幾日終於都凍凍地啦,天氣凍最適合食蛇羹啦。朋友帶路話沙田都有蛇羹食,滿懷期待甘過來,見到門面裝修都好靚,舒服乾淨的感覺。宜家鋪頭推薦食蛇羹搭配臘味糯米飯,好似幾抵下。蛇羹同糯米飯一上來份量睇落好似得一碗,但係其實2個人食係完全足夠。蛇羹好鮮味,糯米飯都可以,入面係比較足料既。呢個花雕醉雞,好香花雕味,只雞又比較嫩滑。和牛酥真係第一次食,個酥入口鬆軟,和牛又好香,外暖內熱,好適合冬天食。魚腩煲係鋪頭推薦菜,酸甜口味,魚腩又夠多,食得出魚係幾新鮮既,可能有少少骨,要小心滴食,但係囉來送飯一流,又開胃。賽螃蟹春卷好食到我五停口,入面滴餡五係果種普通春卷餡,好似有蝦,又食到蟹味甘,真係賽螃蟹呢個椰奶炸龜苓膏,我比滿分,下次來食必點啊。一般龜苓膏會好苦,但呢個五係苦,又五算特別甜,外面脆但係入面煙韌,口感豐富,非常值得推薦。
呢個花雕醉雞,好香花雕味,只雞又比較嫩滑。
  • 蛇羹
  • 子薑麵醬魚腩煲
2022-11-05 1577 瀏覽
又到咗入秋進補嘅時間啦,食材就梗要揀時令當造嘅最為手合適,正所謂「秋風起、三蛇肥」,係時間嚟食個蛇宴補一補😆「四季芬芳」係有過百年歷史嘅蛇王芬所開嘅副線,餐廳設計有別於一般傳統食蛇嘅店舖,店內裝潢以sharp 醒嘅紅色同湖水藍色相撞,既保持中國傳統色彩又不失時尚摩登設計👍🏻而且位置大型商場內,方便又舒適👍🏻👍🏻「四季芬芳」除咗必食嘅蛇羹糯米飯等,仲有唔少創意料理、點心甜品等值得一試😋😋餐牌咁多選擇花多眼亂,最後我哋嗌左成台嘢食,食到飽到要捧住個肚😆🤣蛇王芬特色套餐 $139特色套餐包咗花膠太史蛇羹同蛇王芬臘味生炒糯米飯,淨係蛇羹就要$99,哩個set 真係性價比極高🤩千祈唔好睇佢細細碗,但份量絕不欺場,蛇肉絲🐍份量足,連同雞肉、木耳、冬菇等全部切成絲再煮成羹,真材實料,食完真係成個人都㷫烚烚🙊🙊生炒糯米飯粒粒分明、煙煙韌韌十分有口感,混合臘味粒同花生粒炒成,臘味獨有嘅油香撲鼻,教人食唔停口雙重黯然銷魂煲仔丼 $79賣相已經相當吸引,黯然銷魂飯就係叉燒蛋飯,「四季芬芳」嘅自製厚切叉燒以蜜汁同燒汁慢煮製成,另外仲有兩件入口即溶嘅五花腩,雙重口感double 味覺享受,中間仲有隻溫泉蛋撈埋炒

蛇王芬特色套餐 $139

雙重黯然銷魂煲仔丼 $79
賣相已經相當吸引,黯然銷魂飯就係叉燒蛋飯,「四季芬芳」嘅自製厚切叉燒以蜜汁同燒汁慢煮製成,另外仲有兩件入口即溶嘅五花腩,雙重口感double 味覺享受,中間仲有隻溫泉蛋撈埋炒飯底一齊食真心讚👍🏻👍🏻

子薑麵醬魚腩煲 $109
整個砂鍋上台熱辣辣仲渣渣聲,一打開蓋麵豉醬嘅香氣即刻撲鼻而來,四大件厚切魚腩加上子薑同大量蔥同麵豉醬超級惹味,魚腩啖啖肉又肉嫩滑順,真係可以食幾碗飯🤫

蟲草花安格斯牛柳粒$99
小炒嘅鑊氣完全不輸港式大排檔,蟲草花炸到脆卜卜加上蜜糖甜甜地,第一次食到蟲草花哩個口感,估唔到配菜都已經好食到停唔到口,牛柳粒切成一口size ,雖然牛味唔算濃厚但勝在肉嫩有咬口😋😋

蛇王芬臘腸卷 $49
一客兩件紅通通脹卜卜嘅臘腸卷,淨係賣相就已經💯,每件都包住整整半條臘腸,臘腸肥瘦均勻、油香四溢,重點就算係放涼咗個包仍然好軟熟
  • 子薑麵醬魚腩煲
2022-11-03 1103 瀏覽
百年老店蛇王芬 ~ 年輕副線~四季芬芳📍沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期3樓363A號舖 (港鐵沙田站 A3出口)食蛇羹~必定諗起百年老字號~蛇王芬~今次來到沙田食🤭佢地旗下嘅品牌~四季芬芳~秋風起•三蛇肥🐍~蛇羹糯米飯套餐$139。花膠太史蛇羹好足料~有花膠、冬菇絲、木耳絲、雞肉同埋主角~蛇肉~食落好有口感配埋薄脆同檸檬葉~有獨特香味整體好似碗仔翅,食完更暖胃暖身🔥😋好岩秋冬食🫶🏻♥️好味又補身既食療。蛇王芬臘味生炒糯米飯🍚唔好睇佢細細碗🤭又係勁足料~有臘肉粒、臘腸粒、冬菇絲、花生🥜配埋糯米飯一同炒香~糯米飯完完全全吸收哂臘味既油香。雙重黯然銷魂煲仔丼$79用兩款唔同嘅烹飪方法~選用左肥瘦均勻五花腩去製成-1款係用上燒汁去燒~製成五花腩叉燒-1款係用上醬油慢煮~非常入味~口感淋軟由於用上五花腩~食落有油花~非常惹味配上鰹魚絲+蔥花加一隻流心蛋撈飯🍚食~一流👍🏻川味紅油抄手/4粒 $49啖啖肉~除左豬肉外~食落仲有蝦🦐肉~賽螃蟹春捲/4條 $39 用上黑蒜入味~配埋蛋白一同食~好香~外脆內軟原味小籠包 /2件 $29 直情係玩味小籠包~有枝試管裝住香醋比你吱入肉餡到😆幾得意飛雪小白兔
百年老店蛇王芬 ~ 年輕副線~四季芬芳

食蛇羹~必定諗起百年老字號~蛇王芬~
今次來到沙田食🤭佢地旗下嘅品牌~四季芬芳

秋風起•三蛇肥🐍~蛇羹糯米飯套餐$139

。花膠太史蛇羹
好足料~有花膠、冬菇絲、木耳絲、雞肉
同埋主角~蛇肉~食落好有口感
配埋薄脆同檸檬葉~有獨特香味
整體好似碗仔翅,食完更暖胃暖身🔥😋
好岩秋冬食🫶🏻♥️好味又補身既食療

。蛇王芬臘味生炒糯米飯🍚
唔好睇佢細細碗🤭又係勁足料~
有臘肉粒、臘腸粒、冬菇絲、花生🥜
配埋糯米飯一同炒香~
糯米飯完完全全吸收哂臘味既油香

。雙重黯然銷魂煲仔丼$79
用兩款唔同嘅烹飪方法~
選用左肥瘦均勻五花腩去製成

-1款係用上燒汁去燒~製成五花腩叉燒
-1款係用上醬油慢煮~非常入味~口感淋軟
由於用上五花腩~食落有油花~非常惹味
配上鰹魚絲+蔥花加一隻流心蛋
撈飯🍚食~一流👍🏻

川味紅油抄手/4粒 $49
啖啖肉~除左豬肉外~食落仲有蝦🦐肉~

賽螃蟹春捲/4條 $39
用上黑蒜入味~配埋蛋白一同食~
好香~外脆內軟

原味小籠包 /2件 $29
直情係玩味小籠包~
有枝試管裝住香醋比你吱入肉餡到😆幾得意

好濃香茶味 🍵~飲落有回甘清香

設計裝修~顏色好型格又帶點傳統氣息
價錢相宜~打卡一流🔥👍🏻
2022-11-02 675 瀏覽
秋風起,係時後食蛇補下身。風大雨大也不怕,八號風球冇有怕,呢個就係我今日嘅寫照。好難得漸有的秋意來到,食蛇羹,食糯米飯就最好不過。最近聽朋友講"四季芬芳"多咗好多點心食,當然“花膠太史蛇羹"和"生炒臘味糯米飯"亦必不可少。蛇王芬特色套餐呢個組合係139蚊,好抵食,淨係睇個面,好多花膠絲,而入邊蛇肉亦清晰可見,唔止1,2條,而係 差唔多7,8條,好開心,以前就算幾大碗多好,都搵唔到咁多蛇肉。糯米飯亦軟糯有口感,還有D臘味,食埋蛇羹糯米飯,成身軟笠笠。“原味小籠包"特別之處係有隻針喺個包面,原來係醋來㗎,鍾意幾多”唧”幾多,非常之方便,而且皮薄多肉多汁👍"蛇王芬潤腸鹹水角"和"香脆蘿蔔絲酥餅"造型及顏色都靚,自家製潤腸亦非常好味;"牛油花甲菠菜"少少牛油味,花甲,菠菜仲有紫菜,非常健康,"招牌蟹膏蟹粉撈麵"較濃味,蟹膏滿滿裝滿成個蟹殼,有甲羅燒之風味,仲有唔少蟹粉,滿足感爆晒表。

2022-11-02 480 瀏覽
同另一半經過煥然一新的沙田新城市中心第三期 ,無意中發現一間裝潢充滿懷舊和藝術感的粵式餐廳,門外的menu 有秋風起三蛇肥 ,係時候進補,吸引了我們進入,店內牆壁掛上有趣畫像和文采飛揚的文字,當天是閒日 ,差不多坐無虛席,侍應招呼我們坐舒適的三坐位。首選當然是時令招牌菜之一的蛇王芬套餐 ;花膠太史蛇羹雖然比較迷你,但材料豐富,除了有蛇肉、花膠絲、鮑魚絲、木耳絲、筍絲和果皮之外,還配上脆口的薄脆、菊花和生菜絲, 將所有的配料混入蛇羹內,令口感更豐富😋;還有是生炒臘味糯米飯,粒粒晶瑩通透,香口軟糯 ,香噴噴的臘腸和潤腸,皮脆肉香而多汁 ,不覺肥膩, 一口接一口👍。店內另一招牌菜煙燻龍井炸雞, 店員一端上枱 ,濃烈的龍井煙燻味, 香氣四溢,炒香了的脆口龍井茶葉配以肉質嫩滑的雞肉,一點兒不覺肥膩感。蝦球海味蔥油幹撈麵是我最欣賞其中一道菜式;鮮甜肉爽的大蝦和嫩而不韌的鮮魷魚絲;撈埋吸收香濃的葱油麵,入口感覺淡淡滿足!健康又邪惡的蘿蔔絲酥餅,鬆脆香口,配合焗香的麥皮,是很有創意的配搭,值得一試!

• 煙燻龍井炸雞  蝦球海味蔥油幹撈麵  香脆蘿蔔絲酥餅
  • 臘味糯米飯
2022-10-31 89 瀏覽
十月尾天氣終於開始涼,又係時候食下蛇羹,傳統蛇羹鋪食物選擇都唔多,而呢間除左有蛇羹糯米飯,仲有新式點心,粉麵小菜餐廳裝修有舊蛇鋪風味,而鋪頭應該係中環蛇王芬老鋪既分店?🧐🧐蛇王芬特色套餐花膠太史蛇羹: 蛇羹有唔少蛇肉,花膠,冬菇絲木耳絲,入口香滑,加上薄脆,生菜絲增加口感,配上檸檬葉絲帶出一份清新生炒糯米飯:糯米飯軟硬適中,米飯配上臘腸同潤腸既油香,香脆花生增加口感肉骨茶湯麵湯底有淡淡藥材同胡椒香味,枝竹同豆卜完美咁吸晒滿湯汁豬肚厚肉,排骨就煮得夠火喉蟹粉蝦仁蝦仁爽脆有蝦味,蟹粉滿滿咁蓋過大部份既蝦仁,蟹粉加上蝦仁增加左一種鮮甜既味道 黑蒜賽螃蟹春卷春卷炸得香脆,春卷中有一粒粒黑色餡料,應該就係黑蒜,蒜味比普通既蒜頭黎得溫和 紫薯臘腸卷 外皮做得十分鬆化,同有少許濕潤嘅餡料形成對比 黑松露小籠包 外形討好,而味道上黑松露味較淡,食用時將醋直接加入小籠包內與湯汁混和,同傳統既小籠包有唔同既感覺 苦瓜鴨屎香檸檬茶杯中有幾舊青檸檬,味道上有茶香同檸檬味,又會帶有少少既苦味?定係回甘香?我都唔識分,但係係幾特別,可以一試

蛇王芬特色套餐

肉骨茶湯麵
湯底有淡淡藥材同胡椒香味,枝竹同豆卜完美咁吸晒滿湯汁
豬肚厚肉,排骨就煮得夠火喉

蟹粉蝦仁

黑蒜賽螃蟹春卷

紫薯臘腸卷
外皮做得十分鬆化,同有少許濕潤嘅餡料形成對比

苦瓜鴨屎香檸檬茶