餐廳: 四川重口味
資訊:

2022-09-21 307 瀏覽
細細個住過土瓜灣,果時已經有呢間「四川重口味」。最近屯馬線開通,嚟土瓜灣比以前方便咗,今日相約好朋友嚟呢到聚下舊!首先點咗呢到嘅招牌菜 - 「酸菜魚」。佢有三款魚可以選擇,我地揀了中價位的爐魚。湯頭酸酸味味,既開胃又帶點辣,非常惹味。爐魚切成薄片,味道鮮甜,肉質軟滑。果然係招牌菜,做得幾出色。第二個菜點了「農家咸雞」,被「農家」呢兩個字吸引了。雞肉食起上嚟好彈牙,而且有雞的鮮香味,絕對係有驚喜嘅菜式。另外仲點咗個「蒜泥白肉」,每次食川菜都必點嘅item!賣相相當吸引,蒜泥厚厚嘅一層鋪喺白肉上,加埋辣油,見到都流口水!呢到嘅蒜泥白肉比坊間厚切,唔似出面成日做到紙咁薄一吉就穿。白肉卷起蒜泥食,啖啖惹味醬汁好滿足!再來一個「香辣炒大腸」,我地叫咗小辣,辣度啱啱好,平時食開bb 辣嘅我都食到!鍾意食辣嘅朋友可以叫中辣或者大辣,再惹味啲! 大腸幾有咬口,而且好入味。鍾意佢夠邪惡帶點肥膏,好鬼正!最後見格嚟枱叫雞煲,我地都忍唔住叫埋佢個「四川麻辣雞煲」係傳統嘅四川口味,啲雞件吸盡麻辣醬汁,麻香十足,辣得嚟勁惹味!非常滿足!

首先點咗呢到嘅招牌菜 - 「酸菜魚」。

最後見格嚟枱叫雞煲,我地都忍唔住叫埋佢個「四川麻辣雞煲
2022-09-19
5 分鐘 (堂食)
  • 酸菜魚
2022-09-12 95 瀏覽
路過見到Menu好吸引人想著疫情3年返唔到大陸便點了個剁椒魚頭和手撕包菜點知個手撕包菜一啖就懷疑人生好似唐記d配菜加咗少少油鹽同辣椒勁似d水煮菜撈出來咁總之唔係爆炒而且仲係無咩味呢個價錢出邊求其一間都抵過佢成盒dum咗
路過見到Menu好吸引人
出邊求其一間都抵過佢
成盒dum咗
手撕包菜
2022-09-12
30 分鐘 (堂食)
2022-05-01 371 瀏覽
濃湯雲吞雞的奧義 前幾天,去到土瓜灣搵食,好想食大大件嘅肉,咁啱見到門口午餐牌有$52雲吞雞,圖片顯示半隻雞浸係度,好吸引,就膽粗粗第一次入去食。 叫完等上菜都等了超過10分鐘,內心諗:「呢間廚師都幾用心製作喎,咁耐嘅」 午餐到來,真係嚇一跳,然後得啖笑😅第一時間在餐牌上「找相同」......點睇都係差好遠,個主角係半隻雞,或者俾隻雞髀都好吖,點知得3舊有骨雞件。因此決定膽粗粗問店員:「點解....實物同餐牌張相差咁遠嘅??」 店員隨即回應:「呢個價錢係咁架啦!」 我:「..........」,然後心想:「到底我要硬食,還是有其他選擇?!」跟著,我上網了解吓咩係違反商品說明條例,發現表面證據有哂。我最後決定一啖都唔食,就同店員講:「呢個餐我懷疑你們違反商品說明條例,餐牌圖片顯示6粒雲吞+似係半隻雞(露出個雞髀),點知個餐實際係4粒雲吞+3舊雞件(骨佔約6成),真係差好遠喎」 店員隨即回應:「呢個價錢係咁架啦....」(佢聽到可能違法,覺得佢個眼神有D愜) 我話:「如果$52真係咁,唔係問題,餐牌張相顯示番實況就得,如我入嚟前睇到呢個「真相」,我就唔會入嚟食,會有其他選擇」 店員回應:「
濃湯雲吞雞的奧義

店員隨即回應:「呢個價錢係咁架啦!」

店員回應:「呢個價錢係咁架啦.....咁你想叫其他咩餐呢?唔保證份量㗎喎」

我回應:「我飲咗凍奶茶,只係俾番呢杯茶錢($15),餐飯我無食唔會俾錢,也唔想叫其他嘢食,因為實在太離譜」跟著俾完茶錢就走。

自問對食物款式和味道都好包容,呢次真係包容唔到。
2022-04-26
2022-04-19 216 瀏覽
本想着喝碗热汤,选了一个豆腐鱼头汤,没想到里面胡椒味重的无法下嘴,甚至比点的尖椒炒牛肉还辣,完全没有鱼汤的鲜味,我还以为我是在喝胡椒汤。并不明白厨师是手抖了还是想用胡椒掩盖其他的什么味道,比如不新鲜的鱼。一个汤118最后就吃了几口,根本无法下咽了。尖椒炒牛肉里面也有胡椒味,这家是搞胡椒批发的吗?从未写过差评,但这次真的忍不了了,等了半天的外卖最后吃不了几口,真的让人生气也奉劝其他朋友们不要踩雷,从没想过重口味是靠胡椒撑起来的。
也奉劝其他朋友们不要踩雷,从没想过重口味是靠胡椒撑起来的。
豆腐鱼头汤
外賣送餐
2022-02-17 284 瀏覽
第一次去,因為搞了其他工程才到這間食肆於是點了個口水雞飯,發現等得挺久,不過用心製作,口水雞大大盤,雖然雞味不算濃郁當然, $30多$40的雞飯怎會是新鮮肥美的鮮雞。不過汁醬夠香辣,辣得來不算一味死辣,不會辣到你汗流浹背那種,如果吃飯的話,其實口水雞的辣又用來撈飯有點兒奇怪,肥膩得來又好像不太健康。於是下次再慢慢看餐牌,然之後點了三餸的麻辣米線。亦都不算很快,因為它應該是逐碗米線慢慢用心製作。米線還是有點兒彈牙,麻辣的湯底,與其他湯麵店不同,它會將麻辣混入湯底之中,不是一味死辣,味道是有點火喉的麻辣湯底。三個餸份量都十足,腩肉薄薄的,份量夠多,起碼有五六片豬大腸大件得來夠厚身,中間又夠乾淨,吸湯得來又不算太過堅硬。白菜餃都有兩隻,雖然一隻好像比錯咗韭菜餃,但是味道更加香濃,吸湯得來,外皮有咬口,內裏餡料亦都夠多除了香濃的麻辣湯底之外,上邊還可以見到微微的酸菜,酸菜又甜又酸、又有花生、荵花,實在是相當美滿的麻辣米線。
第一次去,因為搞了其他工程才到這間食肆
於是點了個
當然, $30多$40的雞飯怎會是新鮮肥美的
鮮雞。

如果吃飯的話,其實
口水雞的辣又用來撈飯有點兒奇怪,肥膩得來又好像不太健康。

四川重口味
四川重口味

於是下次再慢慢看餐牌,然之後點了三餸的
麻辣米線。亦都不算很快,因為它應該是逐碗米線慢慢用心製作。

三個餸份量都十足,
腩肉薄薄的,份量夠多,起碼有五六片

白菜餃都有兩隻,雖然一隻好像比錯咗

除了香濃的
午餐
2021-11-11 338 瀏覽
之前叫外賣食過好幾次, 覺得份量好足而且好食, 不過對上2次叫水煮牛肉但無比薯粉真係好唔開心, 所以已經無食一段時間。今日心血來潮想食水煮牛肉, 決定再試一試。人人食辣嘅程度都唔同, 所以比d 場外資訊大家做參考:平時食辣程度: 🌶 以譚仔做指標嘅話係5或 10 小辣🥢蒜泥白肉鍾意食蒜頭嘅人一定唔會錯過蒜泥白肉。五花肉肥瘦及厚度適中, 蒜泥惹味, 展現到川菜香辣嘅味道。🥢水煮牛肉牛肉片嫩滑, 入口有辣椒和花椒炒香嘅味道。湯底雖然看似油膩, 但帶麻香而不過辣。薯粉, 青瓜同芽菜都好充足, 不過配料太入味, 所以比起食牛肉會辣好多。整體好好食。🥢炒土豆絲 (中辣)土豆絲嘅粗幼度適中, 亦炒得好爽口, 唔會淋pat pat。辣椒有煙燻味道, 好香但唔會好辣。🥢白飯正正常常, 心地善良, 配水煮牛肉一齊食係好適合嘅。

人人食辣嘅程度都唔同, 所以比d 場外資訊大家做參考:
平時食辣程度: 🌶 以譚仔做指標嘅話係5或 10 小辣

🥢蒜泥白肉

🥢水煮牛肉

🥢炒土豆絲 (中辣)

🥢白飯
正正常常, 心地善良, 配水煮牛肉一齊食係好適合嘅。
蒜泥白肉
水煮牛肉
炒土豆絲
2021-11-10
30 分鐘 (外賣送餐)
蒜泥白肉
水煮牛肉
炒土豆絲
2021-10-23 213 瀏覽
嗰日朋友話呢間好好食,強烈要求要食呢間,所以就嚟咗試下😙-👀冇立場資訊-🥔大盤土豆片 ($68)少少油,不過好夠鑊氣同惹味🥰啲土豆片切得幾薄,冇menu望落咁厚👀不過份量都夠,同埋雖然好多乾辣椒,但食落唔辣!!入面腩肉偏肥,不過就令成碟餸食落好香😋-🐟招牌水煮魚 (大魚$136)魚肉食落幾滑幾嫩,不過可能因為叫大魚,都幾多骨,食嗰時記住小心啲🧐魚片偏薄,不過唔算好辣,反而麻嘅味道出啲😋不過食食下食到有少少泥味,可能下次試下叫桂花魚😗-🐓招牌口水雞 ($178一隻)呢碟張相冇咗,因為嗰日食飯我遲咗到,碟雞已經俾啲朋友食咗一半🥲味道方面都係麻多過辣🌶雞肉嫩身唔會’鞋’,皮薄多汁,幾值得叫🤩-🦢土法鵝腸皇 ($88)我本身就唔係好食鵝腸,不過係啲朋友嘅大力推薦下食咗幾舊,食落口幾爽,同埋冇我最驚嘅怪味😋食落少少辣,芫荽味都幾出,因為調味幾好所以我都忍唔住夾多咗幾舊😛😛-整體而言呢間餐廳嘅價格比較親民,CP值都算高,份量夠多同埋味道唔錯🤔我諗應該都會再去幫襯食埋其他餸😚不過啲姐姐嘅服務就還好,我地本身追加咗碟餸,可惜等咗好耐先知原來冇落🥲
嗰日朋友話呢間好好食,強烈要求要食呢間,所以就嚟咗試下😙
👀冇立場資訊
🥔大盤土豆片 ($68)
入面腩肉偏肥,不過就令成碟餸食落好香😋
🐟招牌水煮魚 (大魚$136)
🐓招牌口水雞 ($178一隻)
🦢土法鵝腸皇 ($88)
2021-04-23 713 瀏覽
五點半經過餐廳門口,見到餐廳入面得兩枱二人,諗住叫一兩個小菜返去食。已經唔係叫水煮魚呢啲咁難整嘅嘢,都要等成半粒鐘先有。嗰兩個店內嘅侍應又好似唔知做緊乜咁, 簡直係浪費我時間。 最重要最重要嘅係,回家後發覺食物完全同相片唔同。
2020-04-01 1881 瀏覽
食過N 咁多次啦呢間重口味,跌跌碰碰咁食暈佢大半個餐牌,雖然我自己做唔到編輯推介,但係我可以俾個樂樂推介你酸菜魚必叫,叫桂花魚,冇骨又好食好多,不過有時好似有俾人扣起咗嘀😢炒大盤菜花,我係見好多人叫,跟叫,果然多人嗌都冇咩錯!炒蓮藕,好食,切得好薄片,用好多香料炒,惹味~炸脆鯇魚腩,真係炸得好脆又唔油膩,送啤酒一流!講真地方就唔算好乾淨,曾經仲試過有兩隻米奇係天花板跑來跑去打交,但唔知係咪食呢嘀大陸野,越係咁樣就越入形入格,零舍有風味我唔怕那渣,好食就得,可況食咁多次都冇事,証明我命大,唔係兔仔肚,有出街食野嘅天份啦!
炒大盤菜花,我係見好多人叫,跟叫,果然多人嗌都冇咩錯!
炒蓮藕,好食,切得好薄片,用好多香料炒,惹味~
炸脆鯇魚腩,真係炸得好脆又唔油膩,送啤酒一流!
酸菜魚
酸菜魚
2020-03-09 848 瀏覽
突然之間好想食啲辣野,但係又唔想食嘅份量好多,行過見到仲有午餐可以加錢揀多一樣小食,完全符合晒我要求,一直都唔係太知道雲吞雞究竟係乜嘢嚟,但係呢度餐牌好明顯有雲吞同雞,一於叫試吓,有好多生菜,四粒好似乒乓波咁大嘅鮮蝦雲吞,蝦仁好大隻豬肉亦都半肥瘦,仲有¼隻黃油雞,眩惑唔會柴皮,有好濃郁嘅無油雞湯浸住,直接飲怕太咸或者變咗湯飯都可以,小食口水雞,雞肉滑滑滑,唔係好辣,雞皮爽脆冇多餘油脂,質素屬於中上
2019-09-03 996 瀏覽
上菜”四川醬板鴨”三個人呆左望住好似廚餘咁,啲肉又乾又硬,一啲都唔似餐廳比人食,侍應夠膽話:係咁㗎~係咁㗎~炸㗎嘛!懷疑返炸再返炸先會做到呢個效果,問題係呢度菜點會係炸?當時急唔住即刻上網查,烹調方法,一個炸字都無!!咩叫係咁㗎?整埋啲垃圾上黎,一句係咁㗎就大哂?忍唔住同佢講,碟野你拎走啦!錢我照比,但我對住碟垃圾真係食唔落!!仲有罐可樂,你鐘意收幾錢就幾錢?快啲執!不知所謂!好難食!!!
上菜”四川醬板鴨”三個人呆左望住

咩叫係咁㗎?整埋啲垃圾上黎,一句係咁㗎就大哂?

仲有罐可樂,你鐘意收幾錢就幾錢?

快啲執!不知所謂!好難食!!!
四川醬板鴨
四川醬板鴨
  • 沒有
2019-05-10 935 瀏覽
因為我男朋友住土瓜灣,所以我哋成日都幫襯重口味。 佢嘅下午茶同埋午餐性價比好高 ,我地最鍾意係食蔥油雞飯,啲雞勁滑包埋嘢飲.都係唔使四十蚊佢嘅酸辣米線都好好食, 我成日會轉紅薯粉 ,個湯底幾正夠酸啱曬我
因為我男朋友住土瓜灣,所以我哋成日都幫襯重口味。
佢嘅下午茶同埋午餐性價比好高 ,
我地最鍾意係食蔥油雞飯,啲雞勁滑
包埋嘢飲.都係唔使四十蚊

• 葱油雞飯
2019-02-17 947 瀏覽
朋友介紹這一間川菜,味道都算幾好,新年來講,客人都算多,好像多數都是熱客,環保和裝修舊了點,老闆說做了八年了。但係都幾有風味我們兩個人叫了三個餸,味道都幾好,但人數太少,好多菜都試唔到,叫了辣子雞,炸得好好食,調味唔錯,空口食都唔咸,啱啱好。水煮魚,我們叫了大魚,骨比較多,但對鍾意食魚的人來說無咩問題。涼拌大腸,好辣,可能我們叫了中辣吧!這裡有特價啤酒(金威)$12蚊雞,真係唔知佢賺咩錢。一共食左200幾蚊,川菜來講算平。下次要約多幾個朋友再來食過!

叫了辣子雞,炸得好好食,調味唔錯,空口食都唔咸,啱啱好。

涼拌大腸,好辣,可能我們叫了中辣吧!

這裡有特價啤酒(金威)$12蚊雞,真係唔知佢賺咩錢。

一共食左200幾蚊,川菜來講算平。
下次要約多幾個朋友再來食過!

2019-02-15
  • 辣子雞
2019-02-15 426 瀏覽
辣子雞這個菜好特別因為他們的雞肉是非常香滑但係同辣椒一齊炒,可以做到色香味俱全。非常辣但係竟然係好香同埋好甘香。舌頭有小小麻痹因為他們有麻辣的成分。夫妻肺片顧名思義這是一個很出名的四川菜。他們隨時可以把一個平凡的餸菜變成一個很有特色,舅父佢話當日佢要搭的士過嚟食都係值得。我自己嘅感覺覺得這間餐廳好特別係應該要去因為有好多藝術品同埋遊玩可以欣賞。
辣子雞
舌頭有小小麻痹因為他們有麻辣的成分。

夫妻肺片
顧名思義這是一個很出名的四川菜。

2019-01-01 481 瀏覽
今晚來到土瓜灣按摩,按完摩之後和好友一起吃飯,我很喜歡吃便選擇這裏。其實這裏已經吃過好幾次,我覺得這裏的雞煲,味道不是太喜歡,反而最喜歡的就是大盤雞。大盤雞加少辣,這個大盤雞的醬汁,內有芹菜味,加上酒香便形成了一個很好味的大盤雞。小小辣味帶起了雞肉的香味,是我極為喜愛的味道。👍👍手撕包椰菜,這個用傳統做法的首詩椰菜非常之好味道。椒鹽脆肉鯇魚腩,椒鹽帶起了脆肉鯇魚腩的鮮味,用來佐酒,就極為適合。

手撕包椰菜,這個用傳統做法的首詩椰菜非常之好味道。