2024-10-10 192 瀏覽
今次嚟到荔枝角附近發掘到一間以日式木系裝修為主,行簡約清新風嘅cafe😆細細間但座位之間闊落,適合情侶或者朋友黎聚會👍🏼食下野飲杯咖啡😌職員嘅服務態度都好親切,落單漏咗飲品都會埋黎提醒返👍🏼👍🏼🍝流沙溫泉蛋卡邦尼 $88 (😸😸😸😸)呢個卡邦尼同平時食開嘅口感同味道上都唔太一樣,以鹹蛋主導咗味道來源,再撈埋面頭既溫泉蛋一齊食都幾惹味🤤但係鍾意意粉係creamy少少嘅朋友可能會唔太好呢個,因為佢用鹹蛋碎取代咗一般以忌廉做掛汁既傳統,變相食落就明顯乾身好多😗不過幾適合食開正宗卡邦尼嘅朋友去試下😋🥐回春All Day $118 (😸😸😸)個炒蛋口感綿滑,賣相同食落似係用蛋白成份比較多,所以蛋味偏淡,所以佢哋都用返些少黑松露做點綴,令個蛋平衡返☺️將佢加埋落鬆脆牛角包上面,就更入味😋沙律菜都相對新鮮🥗整體嚟講比較輕盈低熱量,岩晒想健康但又追求飽腹感嘅朋友😆☕️鮮奶咖啡(脫脂奶) $42 (😺😺😺)個杯好精緻好有年代感,配上個拉花視覺上好加分😌咖啡本質就未算特別突出😀服務:😸😸😸😸😸環境:😸😸😸😸回頭:😸😸😸😸打卡指數:😸😸😸整體評分:😸😸😸😸價:~$100/per person📍 回春 (荔枝角)

🍝流沙溫泉蛋卡邦尼 $88 (😸😸😸😸)

🥐回春All Day $118 (😸😸😸)

☕️鮮奶咖啡(脫脂奶) $42 (😺😺😺)

服務:😸😸😸😸😸
環境:😸😸😸😸
回頭:😸😸😸😸
打卡指數:😸😸😸
整體評分:😸😸😸😸
價:~$100/per person

📍 回春 (荔枝角)
荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖

回春All Day
流沙溫泉蛋卡邦尼
鮮奶咖啡(脫脂奶)
流沙溫泉蛋卡邦尼
回春係一間好有特色的小店,環境非常寧靜,令人覺得好放鬆。店內嘅裝潢簡約又雅致,配合柔和燈光,營造出一個舒適嘅用餐氛圍。最重要係,店員嘅態度非常有禮,令我感受到賓至如歸。煙鴨胸蜜漬橘子黑醋意大利飯😋😋😋我試咗佢哋嘅招牌菜——煙鴨胸蜜漬橘子黑醋意大利飯,真係好驚艷!煙鴨胸肉質鮮嫩,搭配糖漬橙嘅微甜,味道對比得好好。意大利飯吸咗黑醋嘅酸香,口感非常豐富,食咗之後好開胃。裡面嘅露荀、白菌、靈芝菇、洋蔥同蒜頭,令整道菜層次感更加分明,每一口都充滿驚喜。回春佛陀碗😙😙😙😋🤩另外,我仲試咗回春佛陀碗,呢道菜色彩繽紛,令人一見就食指大動。椰菜花飯清新可口,焗南瓜嘅香甜,加上手指蘿蔔嘅脆感,真係好味!牛油果滑順、車厘茄酸甜、紫椰菜爽脆,連沙律菜都好清新,整體味道非常豐富又健康。飲品推薦☺️☺️☺️為咗配搭呢啲美食,我選擇咗冷凍白茶同蝶豆花熱情果梳打。冷凍白茶清爽可口,解渴之餘仲無負擔;而蝶豆花熱情果梳打酸甜適中,口感豐富,令整個用餐體驗更加圓滿。😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎呢間小店無論係環境、食物定係服務,都令我印象深刻。高質嘅食材同精心製作,令每一道菜都充滿驚喜。

回春佛陀碗😙😙😙😋🤩

2024-09-28
回春佛陀碗😝😝😝
冷凍白茶,蝶豆花熱情果梳打
2024-09-23 219 瀏覽
這天要到荔枝角, 老公則要到深水埗, 就算一間在中間的餐廳, 看到這間小店很有特色, 就來試試回春佛陀碗🥗 $88材料及色彩都很豐富, 有椰菜花飯, 烤南瓜🎃, 牛油果🥑, 手指紅蘿蔔絲🥕, 紫椰菜, 車厘茄🍅, 沙律菜🥗, 配上酸酸的醬汁, 非常醒胃松茸味噌三文魚春之定食🍱 $148除了主角三文魚扒及松茸菇飯外, 6小碟有烤雞髀菇, 滑豆腐, 一口甜薯, 蘋果🍎, 藍莓🫐, 車厘茄🍅, 甜品等, 擺盤相當精緻, 很有日本風味自家製巴斯克芝士蛋糕🍰 $58芝士味道濃郁, 甜度適中, 口感細滑, 芝士控絕不能錯過抹茶鮮奶(轉燕麥奶)🍵 跟餐價 $30濃厚的抹茶香味融入了燕麥奶的滑順口感與滿滿的奶香朱古力咖啡☕ 跟餐價 $25拉花圖案很精彩, 味道香濃非常清新舒適的一間小店, 加上誠懇的服務, 很有家的感覺, 食物及環境皆令人有回到春天的感覺~
回春佛陀碗🥗 $88
松茸味噌三文魚春之定食🍱 $148
自家製巴斯克芝士蛋糕🍰 $58
芝士味道濃郁, 甜度適中, 口感細滑, 芝士控絕不能錯過

抹茶鮮奶(轉燕麥奶)🍵 跟餐價 $30
濃厚的抹茶香味融入了燕麥奶的滑順口感與滿滿的奶香
朱古力咖啡☕ 跟餐價 $25
拉花圖案很精彩, 味道香濃
松茸味噌三文魚春之定食三文魚煎至金黃微焦,魚肉鮮美,不會太乾身食起來很入味又鮮美,魚皮煎得香脆擠出碟上的檸檬汁,真的提鮮配上菇菌很香的松茸飯,很養生定食仲有配菜,都好豐富有杏鮑菇,檸汁蕃茄仔,甜蕃薯仔,豆腐和菓子是紅豆粉玉丸子,生果是蘋果切片和jumbo 藍莓秘製冬陰功海鮮蝴蝶粉青口肉質飽滿,醬汁很開胃,唔算太辣,很有泰式風味。蝴蝶粉沾滿微甜的冬陰功醬汁,吸收了海鮮的味道,很不錯抹茶鮮奶我加了$5轉了燕麥奶,飲起來很香滑,仲有滿滿的抹茶香氣。我喜歡這款中式茶杯,加上靚靚的拉花,心情都好D火龍果杞子莓莓燕麥奶昔我朋友keep fit中,所以叫左少糖。飲品很健康,杞子明目,火龍果有花青素,仲有燕麥奶昔都唔會太heavy ,味道都好清新
松茸味噌三文魚春之定食
三文魚煎至金黃微焦,魚肉鮮美,不會太乾身
食起來很入味又鮮美,魚皮煎得香脆
擠出碟上的檸檬汁,真的提鮮
配上菇菌很香的松茸飯,很養生
定食仲有配菜,都好豐富
有杏鮑菇,檸汁蕃茄仔,甜蕃薯仔,豆腐
和菓子是紅豆粉玉丸子,生果是蘋果切片和jumbo 藍莓

秘製冬陰功海鮮蝴蝶粉

抹茶鮮奶

火龍果杞子莓莓燕麥奶昔

表姐打算一個人盤出來,這天就與她到長沙灣一帶看租盤,而我們選擇提前到附近開餐,順道視察環境。在喜遇樓下看到了一間不錯的cafe,小清新的裝修設計,充滿文青感。松茸味噌三文魚春之定食定期內容豐富,除了有主角三文魚,裏有多款小食搭配,包括野菌、甜蕃薯仔、冷豆腐、車厘茄、紅豆丸子及蘋果藍莓。三文魚外微脆,內軟滑,魚油豐富甘香,配上香噴噴的松茸飯,可以說是絕配。流沙溫泉蛋卡邦尼 有別於一般的Carbonara,這個放了鹹蛋黃,配上流心溫泉蛋以及煙肉,口感creamy,每一口都充滿鹹香及蛋汁。 鮮奶咖啡及朱古力咖啡鮮奶咖啡水準之作,口感滑順,牛奶,奶泡及咖啡味完美融合; 朱古力咖啡入口有濃郁朱古力味,但不失咖啡醇厚香味。自家製開心果巴斯克芝士蛋糕大推!蛋糕是半熟軟心,口感軟滑細緻,甜度適中,開心果味突出,入口帶有濃郁芝士香味,伴著忌廉及開心果碎,層次豐富。

鮮奶咖啡及朱古力咖啡

自家製開心果巴斯克芝士蛋糕
2024-09-12 390 瀏覽
今晚放工跟朋友談談心事,環境清幽,而且可以慢慢談天相當不錯。這裏的食物都相當好吃,很適合打卡,感覺像休閒和文青的cafe。點選主食會有一杯凍岩茶附送,或者可以加配其他特特飲。我們有一杯是套餐附送的凍岩茶,凍岩茶帶有清澈的茶香,冰冰涼涼,夏日清新涼爽。另外一杯加配了,蝶豆花熱情果梳打,十分細心配上了一杯檸檬汁,可按自己的口味添加酸度。蝶豆花熱情果梳打顏色美麗,上層是帶有藍紫色的蝶豆花,下層則是熱情果,慢慢拌勻來喝,甜甜酸酸的,而且仲可以按照自己口味隨意添加檸檬汁,十分清新,而且顏色夢幻。流沙溫泉蛋卡邦尼,賣相吸引,看到一顆流沙溫泉蛋鋪在卡邦尼意粉上,把蛋黃意粉拌勻在一起,香氣隨即四溢,十分Creamy,流沙溫泉蛋伴意粉更加掛汁,淡淡滋味香氣四溢,仲有好多小小煙肉片,增加口感和香味,味道和賣相都十分出色。松茸味噌三文魚春之定食,相當特別,有一個木盤放置著八款不同食材,有小番薯、豆腐、小蕃茄、三文魚、松茸飯、菇菌、生果、甜品。賣相相當吸引,而且每款食材都可以試到。這件三文魚非常好味,啖啖肉而且沒有骨,吃起來十分方便。另外我十分欣賞這客松茸飯,啖啖松茸香氣拌上乾身的有味飯,啖啖滋味。我仲把菇菌
凍岩茶

點選主食會有一杯凍岩茶附送,或者可以加配其他特特飲。
蝶豆花熱情果梳打

松茸味噌三文魚春之定食

這件三文魚非常好味,啖啖肉而且沒有骨,吃起來十分方便。
我仲把菇菌放置到飯面上伴着吃,又有另一番風味。菇菌十分香,每一啖飯都充滿着菇菌香氣,十分好吃。
自家製巴斯克芝士蛋糕

吃飽飽主食當然少不了吃甜品,點了一件自家製巴斯克芝士蛋糕,賣相吸引,滋味濃郁,芝士味濃,中間芝心口感軟綿綿的,十分好味呀。份量啱啱好,吃完不會過膩,所以可以一試。
2024-09-09
凍岩茶
蝶豆花熱情果梳打
自家製巴斯克芝士蛋糕
1️⃣ 松茸味噌三文魚春之定食($148)🤍超豐富嘅定食😍 有味噌燒三文魚、松茸菇飯、炒白菌靈芝菇、豆腐、燒翠肉瓜、日本小蕃薯、水果跟抹茶泡芙共八款。三文魚的肉質鮮嫩,油脂分布均勻,經過烹調後外焦內嫩,口感極佳 🐟配松茸菇飯選用咗日本米,煙煙unun🍄 每啖飯都帶松茸菇的香氣!啱晒gym撚🤣🤣🤣好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡2️⃣ 輕芝士山楂肉醬意粉($78)山楂的使用為這道意粉增添了意想不到的酸甜感,打破了傳統肉醬的厚重感。肉醬的調味十分到位,肉質鮮嫩且充分入味。搭配山楂的酸甜,使得每一口都充滿了層次感好味指數:🍡🍡🍡🍡3️⃣ 生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔($58)呢杯奶昔飲完都無負擔!生可可粉帶來濃郁的巧克力香氣,而藍莓的酸甜則為奶昔增添了清新感。熟透的蕉蕉提供了絲滑的口感和自然的甜味!有豐富既營養價值!好味指數:🍡🍡🍡📍香港荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖🚇 港鐵荔枝角C2出口,步行約7分鐘🕒 Mon-Sun : 12:00-21:00#香港#荔枝角cafe#HongKong#foodiehk#荔枝角美食 美食 #香港foodie #荔枝角#香港美食#荔枝角打卡

1️⃣ 松茸味噌三文魚春之定食($148)🤍

好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

2️⃣ 輕芝士山楂肉醬意粉($78)
好味指數:🍡🍡🍡🍡

3️⃣ 生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔($58)
好味指數:🍡🍡🍡

📍香港荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖
🚇 港鐵荔枝角C2出口,步行約7分鐘
🕒 Mon-Sun : 12:00-21:00

2024-09-04 331 瀏覽
長沙灣附近開咗間環境好悠閑嘅餐廳,名字叫做「回春」,餐廳裝潢融合了現代與傳統的元素,柔和的燈光與舒適的座椅讓人感到放鬆。佢新出咗fusion菜式巴斯克燉雞,用鐵鍋裝住保持咗雞肉新鮮熱辣,味道濃郁,而且香氣撲鼻!雞肉肉質鮮嫩,香料與蔬菜好夾,尤其鐘意車厘茄,鮮甜多汁,用嚟配搭燉雞非常適合。流沙溫泉蛋卡邦尼意粉,充滿流沙蛋黃嘅的柔滑口感,有煙肉、鹹蛋黃、溫泉蛋、洋蔥、蒜等配料,濃郁的意粉汁好juicy。松茸味噌三文魚春之定食,呢個要等20分鐘,三文魚大塊厚切,魚肉嫩滑、熟度正好,松茸與味噌醬充滿日式風格,配搭甜紫薯、日本豆腐、車厘茄、雞脾菇、泡芙,非常豐富!餐飲有多種選擇,免費可加配凍白茶,清爽口感非常解膩。回春荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖

餐飲有多種選擇,免費可加配凍白茶,清爽口感非常解膩。

回春
荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖

2024-09-03 431 瀏覽
竟然俾小白兔我哋見到一間特別的文青店。精緻餐牌,睇落唔錯,就入去試試。睇下有咩食先,定食都唔錯喎松茸味噌三文魚春之定食香煎厚片三文魚,飯有淡淡松茸味,配上醬油蒸滑豆腐,時令藍莓蘋果, 烤日式蕃薯,牛油炒雜菌,甜品仲有泡芙。 多樣式飲食,三文魚魚油味好香,食物新鮮,選擇性高,每樣都食到,好滿足。回春all daybagel 配果醬,慢煮雞胸,雞肉滑溜雞唔鞋口,仲有炒白菌靈芝菇,炒蛋,紫洋蔥配上新鮮蕃茄羽衣甘藍沙律。升級加38蚊,仲有果香芳療特飲生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔配搭清新飽肚,香蕉清香跟可可粉絕配,配上酸酸甜甜藍莓及營養燕麥,消脂抗氧又排毒火龍果杞子莓莓燕麥奶昔顏色賞心悅目,火龍果排毒,酸酸甜甜杞子藍莓,高花青素,明目又抗氧。
竟然俾小白兔我哋見到一間特別的文青店。
精緻餐牌,睇落唔錯,就入去試試。

睇下有咩食先,定食都唔錯喎

回春all day

升級加38蚊,仲有果香芳療特飲

生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔

火龍果杞子莓莓燕麥奶昔
2024-09-02 251 瀏覽
💥 長沙灣回春Cafe💥—回春,讓人瞬間感受到家的溫暖與舒適的用餐環境。一進門,充滿生機的裝修風格🍽️🍹🍰💖回春all day🙌🏻酥脆的牛角包,慢煮雞胸肉,炒白菌靈芝菇增添了滿滿的健康感,口感鮮美又帶著一絲絲的清甜。炒蛋軟糯可口,紫洋蔥和番茄的搭配更是為這道早餐增添了豐富的層次感。羽衣甘藜沙律則帶來了清新的口感💓大福咖啡雪糕✅細膩的咖啡味道與綿密的雪糕相結合,讓你在享受冰涼口感的同時,也能感受到咖啡的醇香。自家制開心果巴斯克芝士蛋糕🍀蛋糕口感豐富,甜而不膩,每一口都能感受到開心果的香氣和芝士的濃郁。牛油果羽衣甘藜青瓜啤梨燕麥奶昔💧口感豐富,而且營養豐富,每一口都能感受到水果和燕麥的完美結合。火龍果杞子莓莓燕麥奶💛外觀誘人,口感醇厚。每一口都能喝到燕麥的香醇和果香的交融,真的是一款健康又美味的飲品
💥 長沙灣回春Cafe💥

回春all day🙌🏻

大福咖啡雪糕✅

自家制開心果巴斯克芝士蛋糕🍀

牛油果羽衣甘藜青瓜啤梨燕麥奶昔💧

火龍果杞子莓莓燕麥奶💛
2024-08-21 332 瀏覽
跟昔日戰友久未相聚,特意相約見面跟閨蜜三人好好會面聊天~ 知道這位好戰友喜歡吃健康美味的食物,就找來一間以健康菜式為主打的cafe邊食邊聊蒜香奶油青口拌法包 $68雖說是小食不過份量絕對不少!每粒青口新鮮又大粒,帶奶油香但不會太重,吃起來有輕淡的蒜味,跟蒜蓉法包一起進食會更滋味秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉 $138絕少在cafe可以吃到蝴蝶粉,這道菜更是用上秘製冬蔭公汁跟不同種類的海鮮如青口、魷魚、小八爪魚跟鮮蝦一同製作,實在吸引!蝴蝶粉煮得剛好有咬口,是滿滿的冬蔭香氣,酸辣感不會太強但非常開胃!怕辣可以吃因為口味比較輕是入門級的冬蔭味松茸味噌三文魚春之定食 $173之前在網路上看到這道菜就已經想來吃一個!超豐富又精致的賣相讓人垂涎啊~ 有味噌燒三文魚、松茸菇飯、炒白菌靈芝菇、豆腐、燒翠肉瓜、日本小蕃薯、水果跟抹茶泡芙共八款美食,個人很喜歡三文魚煎得甘香可口,皮香肉嫩,魚油豐富不帶腥~ 松茸飯也是這道菜的MVP之一,日本米的關係口感是偏向軟糯,加入切成丁狀的松茸菇令口感層次變多也更好吃,每口飯都帶松茸菇的香氣!最重要的是這個組合非常健康,調味以食材原味道為主,不會太鹹或者太油,營養方面絕對均
蒜香奶油青口拌法包 $68
秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉 $138
松茸味噌三文魚春之定食 $173
之前在網路上看到這道菜就已經想來吃一個!超豐富又精致的賣相讓人垂涎啊~ 有味噌燒三文魚、松茸菇飯、炒白菌靈芝菇、豆腐、燒翠肉瓜、日本小蕃薯、水果跟抹茶泡芙共八款美食,個人很喜歡三文魚煎得甘香可口,皮香肉嫩,魚油豐富不帶腥~ 松茸飯也是這道菜的MVP之一,日本米的關係口感是偏向軟糯,加入切成丁狀的松茸菇令口感層次變多也更好吃,每口飯都帶松茸菇的香氣!最重要的是這個組合非常健康,調味以食材原味道為主,不會太鹹或者太油,營養方面絕對均衡充足,即使是減重中的朋友吃畢整份也不曾超出預算可以放心食用啊!
回春佛陀碗 $126
不想吃飯或者茹素的朋友會推薦這個很受客人歡迎的「回春佛陀碗」,店家選用椰菜花飯、焗南瓜、手指蘿蔔、牛油果、車厘茄、紫椰菜跟沙律菜,營養價值非常高而且賣相色彩繽紛,拌入特製醋汁味道清新,份量很多是會讓人吃得很飽啊!
髒髒咖啡 + $30(套餐價) $42(正價)
抹茶鮮奶 + $ 25(套餐價) $44/48(正價)
生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔 $38(套餐價) $58(正價)

點每款美食都可以套餐價加配飲品!我們仨要喝的都不太一樣,閨蜜沒喝過dirty就來試試,入口順滑,奶夠凍啡味濃;我就選了抹茶鮮奶,拉花很漂亮再搭配非常精緻的杯子,忍不住多拍幾張才喝,牛奶香跟帶回甘的抹茶實在好喝!另一杯就是健康度滿分的生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔,選了無糖版但食材的味道又令飲料不會太甜;可可味比較重會有淡淡的香蕉香氣,味道對我們來說是很好(也許是平常都在喝這類似的飲料),喝起來沒有太大負擔的感覺!而且說是有消脂、抗氧、排毒功效,這個組合很可以呢~
自家製伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 $58
最後再來分享一份甜點作結,不少人推薦這個由店家製作的伯爵茶巴斯克芝士蛋糕,吃起來有伯爵茶的甘香中和了芝士濃郁甜膩的部份,同樣是不會太甜剛剛好
店家位置介乎於長沙灣同荔枝角中間的私人樓宇的地鋪,以簡約木系裝潢為主,不算太大約可容納30人左右;門面是落地玻璃大窗,加上高樓底的設計讓更多陽光可以照射入內,無論採光度跟空間感也是一流!建議平日下午來用餐,特別是門口靠窗的位置,絕對會有一種鬆慵的感覺~ 食物方面自己是蠻喜歡的,先說每款賣相都精緻吸引好打卡,另一方面就餐點組合以輕盈、健康、營養價值高為主,吃起來沒太大負擔,追求健康的朋友絕對可以放心食用!就這樣吃著聊著就到店家打烊時間,真的很好與朋友相聚的地方
2024-07-25
2024-08-20 226 瀏覽
10/8/2024📍回春呢間cafe嘅名聽落好養生 好寫意😂雖然野食選擇唔多 但部份菜式都幾健康 亦有素食嘅option 入面裝修好簡約 行小清新路線🌿座位唔算多 最好都係係Openrice 訂位先⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨松茸味噌三文魚春之定食($148)見到呢啲有幾個碟仔嘅餐又係忍唔住會嗌😄主角三文魚煎得幾滑 外皮有少少脆 但食唔出味噌味 都係普通嘅鹽味菇飯幾香但冇乜調味 略嫌有啲太濕 配菜好普通 紫薯、泡芙都係現成野 翠肉瓜同炒菇都冇味仲好油 豆腐同水果就正正常常😉成個定食都冇咩特別 無咩記憶點✨輕芝士圈圈山楂肉醬意粉($78)肉醬分量好多 食到最後都有剩 酸甜比例幾啱我哋口味🤓意粉軟硬適中 唔會好易夾斷 幾欣賞佢嘅創意 加山楂落去又幾夾 又係酸酸甜甜咁 雖然食落唔膩 但食到底都見到有唔少油 想減肥嘅人千祈唔好嗌啊🤪✨生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔($38)原價係$58 跟餐就平啲 可以揀甜度 我哋揀咗少甜 覺得啱啱好朱古力味幾濃 增加左個口感🍫同香蕉味好夾 唔係好飲得出藍莓味 口感好順滑👍🏻✨核桃蘋果香蕉燕麥奶昔($38)相比之下 呢杯就冇咁好飲 口感都係厚身但就冇咁
10/8/2024
📍回春
呢間cafe嘅名聽落好養生 好寫意😂
入面裝修好簡約 行小清新路線🌿
座位唔算多 最好都係係Openrice 訂位先

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨松茸味噌三文魚春之定食($148)
見到呢啲有幾個碟仔嘅餐又係忍唔住會嗌😄
菇飯幾香但冇乜調味 略嫌有啲太濕
配菜好普通 紫薯、泡芙都係現成野

✨輕芝士圈圈山楂肉醬意粉($78)
肉醬分量好多 食到最後都有剩 酸甜比例幾啱我哋口味🤓
意粉軟硬適中 唔會好易夾斷

✨生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔($38)
原價係$58 跟餐就平啲
可以揀甜度 我哋揀咗少甜 覺得啱啱好

✨核桃蘋果香蕉燕麥奶昔($38)
相比之下 呢杯就冇咁好飲 口感都係厚身但就冇咁順滑 因為加左核桃 顆粒感重啲 飲落有少少吉喉嚨 只係飲到香蕉味🍌味道單調啲 呢杯冇標明冇添加糖 更加健康!
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
最後埋單~$300 (唔收加一)
定價合理 除咗定食啲配菜差啲之外 其餘都幾好
🙍🏼‍♀️私心推薦個肉醬意粉 一定唔會失望😆

推薦指數🌟:3.5/5

📍 荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖
2024-08-10
2024-08-15 283 瀏覽
相約舊同事聚會,我們選擇一間未去過餐廳。簡約的木系裝潢,擺放著中式茶具,還有算盤,頗有特色。而且這餐廳是沒有加一收費。套餐配的凍白茶,茶香清新,夏天消暑一流。抹茶鮮奶 (套餐另加$25)精緻的拉花配上中國式茶具別具風格,抹茶濃郁帶點回甘香味,還有順滑口感,好合我心意。香蒜白酒虎蝦意粉 $128上檯已傳來陣陣蒜香味好吸引幼身的意粉掛到蒜蓉的香味,帶點白酒香,又乾身,虎蝦已貼心地去殼,很容易就吃到爽口彈牙的啖啖蝦肉,滿足。松茸味噌三文魚春之定食 $148日式擺盤,精緻又吸引。松茸飯,每粒飯有松茸香味,單吃已經很美味。三文魚煎得香口又嫩滑有6小碟前菜、生果及甜品。豆腐、煎脆玉瓜、蕃薯、蘋果、抹茶泡芙均衡飲食,健康之選

套餐配的凍白茶,茶香清新,夏天消暑一流。

抹茶鮮奶 (套餐另加$25)

香蒜白酒虎蝦意粉 $128
上檯已傳來陣陣蒜香味好吸引
香蒜白酒虎蝦意粉

松茸味噌三文魚春之定食 $148
日式擺盤,精緻又吸引。

松茸飯,每粒飯有松茸香味,單吃已經很美味。

三文魚煎得香口又嫩滑

有6小碟前菜、生果及甜品
豆腐、煎脆玉瓜、蕃薯、蘋果、抹茶泡芙
均衡飲食,健康之選

香蒜白酒虎蝦意粉
2024-08-12 281 瀏覽
最近去過唔少飲咖啡嘅餐廳,呢間我要即日寫低個食評先😋🥯🥗☕️回春位置介乎長沙灣同荔枝角中間,店門口啱啱鑽地掘路,入到去個店員好好笑容個樣仲幾cute,話出面咁嘈唔好意思🙉🥰,其實佢咁多個鐘响餐廳入面聽住啲噪音咪仲煩😣店內有10多個座位,今日下午三點鐘去,有一台客食緊。我點咗個全日素早餐$108,加$25有熱泡沫咖 啡,價錢同食物質素成正比,全日素早餐似乎係新產品,menu有個New字,最緊要個餐入面冇煙肉腸仔,因為我唔食得😣餐廳環境好舒服,啲枱唔會擺到好迫,真係環境好、食物好、店員好👍🏻👍🏻👍🏻

1927 瀏覽
  • 素食All-day
如何能夠保持健康的體魄,抵抗歲月的痕跡都是現今人們非常關注的課題 🔥 其實最簡單直接就是食得健康 🌱 一個人食乜好呢❓今天由長沙彎步行到荔枝角的途中,無意間被一間店舖的名字所吸引 👀 ….. 食得健康就能「回春」 😬✔️ 店舖面積不算很大,但餐桌之間還是有一定距離,不會覺得太壓迫,整體氛圍輕鬆愜意 ☘️ 很適合兩三好友邊食邊傾✔️ 餐牌上的選擇不是太多,主打數款健康的和洋料理,主食、沙拉、甜品、小食✔️ 這個叫「回春xx碗」$88 真是超級無敵,賣相吸睛之餘,裡面全都是健康食材,椰菜花飯、牛油果、南瓜、蘿蔔、車厘茄還要配上 Bagel 🥯 非常難得 ✔️ 這個是「黃金草慢煮雞胸意粉」$98,除了雞胸肉口感比較乾之外,整體碗搭的味道也十分出色 🌱✔️ 這個是「冬蔭功海鮮蝴蝶粉」$108、味道酸中帶微辣再配上蝴蝶粉fusion得來又充滿創意🪴✔️ 這個是餐廳的人氣之選 「松茸味噌三文魚定食」$148,不用多講、看圖就明白為什麼是必點菜了 🤗✔️ 松茸本身是一種十分矜貴的食材,在日本有「菇中王」的美稱,營養豐富還能提升免疫力 💪🏻 每口飯都滲出淡淡的菇香 😍 超讚✔️ 三文魚,外層煎至微微的金黃色,內裡肉質腍

✔️ 三文魚,外層煎至微微的金黃色,內裡肉質腍嫩 🍀
✔️ 跟餐的配菜小碟,小蕃薯🍠 小香菇、凍豆腐….
2024-08-10
  • 松茸味噌三文魚春之定食