2023-04-29 624 瀏覽
琴日收工去呢間野食,9點零去到,間野收十點,正常都知9點幾唔會再咁爆啦,明明入面有吉枱,都要話係門口等齊人先入。到齊人又話係外面等一陣,放好menu同水先放人入去。講真,放水放menu有咁重要咩,間鋪咁闊落,比人坐低左先搞唔得既,又或者明知外面有人等,就放定先啦,9點幾呀師兄,間鋪自己都有last order la, 唔想做生意就直接反牌啦。野食咪就係好食啲既咖喱飯囉,係門口等等等,為立場可以幫襯一次既,以後搞到就唔想再幫襯,好食既咖哩飯又唔係得你呢間。
⭐️ 七小時慢煮豬軟骨野菜咖喱飯($69)呢間小店主張多菜既健康飲食😋先講一講蔬菜🥬種類同味道。有西蘭花、椰菜花、翠肉瓜、薯仔、紅蘿蔔、豆,全部冇加味精,食到蔬菜既甜味。咖哩亦係貼近日本既味道😋,清甜既味道似落左蘋果去煮👏🏻配埋日式珍珠米,真係愈食愈上癮💋主角七小時慢煮豬軟骨冇得輸🤩第一次食到咁軟既豬軟骨,骨🦴位都變成啫喱狀,口感就好似食牛筋咁。Ps: 想食要早啲去,平時都會有少少人龍
⭐️ 七小時慢煮豬軟骨野菜咖喱飯($69)

呢間小店主張多菜既健康飲食😋

Ps: 想食要早啲去,平時都會有少少人龍
2023-04-22 407 瀏覽
(o´罒`o)坐忘#天后黃店💛•小妹係附近返工成日見到呢間舖成日大排長龍,今次放假都特登返嚟試吓(*≧ω≦)!•🍛《豬軟骨咖喱》($69) 8/10可能小妹對呢個飯本身期望太大,個食落都唔係真係好出色好特別(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)不過佢嘅豬軟骨真係整得幾軟幾入味,但係啲蔬菜勁似小學飯盒( ・᷄ὢ・᷅ )望落不太吸引ಥ_ಥ主打嘅咖喱都不是特別香濃的~只能說很有家的味道(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)•🍲《烤雞野菌忌廉湯烏冬+温泉蛋》($69+$8) 7/10•呢到環境非常狹窄,小妹肥少少都會hi到隔離條友(>人<;)坐得唔係好舒服所以快快脆食完就走~建議大家都可以去試吓係咪啲人所講咁好食,但小妹就不了~~•٩(ˊᗜˋ*)و✧*。📍 坐忘 (天后)天后電氣道127號地舖•💰人均消費:>$100•#foodie小妹_天后 #天后美食 #天后黃店#hkfoodie #日式料理
(o´罒`o)
坐忘
#天后黃店💛

🍛《豬軟骨咖喱》($69)
8/10

🍲《烤雞野菌忌廉湯烏冬+温泉蛋》($69+$8)
7/10

٩(ˊᗜˋ*)و✧*。
📍 坐忘 (天后)
天后電氣道127號地舖

💰人均消費:>$100

2023-04-20 311 瀏覽
来的时候已经2:20了,这家中午3:00休息,时间有点赶。所幸这个点不用排队,店里客人做了半满,坐下赶紧点了番茄牛肋咖喱饭➕猪软骨,下单很快,上水添水也很麻利,服务很不错,等了5分钟左右就上菜了。咖喱饭蔬菜有很多样,加上波浪的切法,烤过的痕迹,很赏心悦目,可惜肉和蔬菜都是熟悉的做法——水煮不加盐😅不入味。咖喱不错,和番茄的味道融合的不错,略带一点辣一点麻还有点后劲。猪软骨有点失望,入味了,但是炖的太久,瘦肉干柴,软骨的口感已经像软烂的筋,没有保留一点骨的脆。20分钟吃完,谈不上很好吃,不过如果住这附近,这家倒是很不错的选择,平价多蔬菜,味道ok还健康。总结一下,附近路过可来,专程跑来没必要。
总结一下,附近路过可来,专程跑来没必要。
2023-04-20
2023-04-17 253 瀏覽
最近試了坐忘嘅豬軟骨飯,這道菜真的是非常好吃。這道豬軟骨飯配有很多款蔬菜,包括西蘭花、胡蘿蔔等等,每一種蔬菜都經過了精心的處理,鮮嫩可口。而豬軟骨也非常嫩滑,慢煮左好多個鐘之後,佢d骨已經變左jelly咁,膠質豐富,口感一流,非常適合搭配飯食。這道豬軟骨飯的另一個亮點就是它的飯。這款飯混合了玉米同南瓜,讓飯的口感更加讓人驚喜。飯粒煮得剛好,口感QQ彈牙,搭配上豬軟骨和蔬菜,讓整道菜的味道更加豐富和層次感。

2023-04-15 203 瀏覽
這道日式咖喱豬軟骨野菜飯,加上了豬軟骨7小時煮定食的步驟,口感更加鮮嫩豐富。豬軟骨在煮熟後,質地更加柔軟,口感更加嫩滑,並且能夠將豬軟骨中的膠原蛋白和鈣質煮出來,增加了飯菜的營養價值。咖喱則是以豐富的香料和蔬菜熬煮而成,口感香濃,帶有一定的辣度和甜度。野菜可能會使用當季新鮮的蔬菜,例如胡蘿蔔、洋蔥、馬鈴薯、青椒等,增加了飯菜的營養價值和口感。這道料理搭配上白飯,讓整體口感更加豐富。並且,豬軟骨7小時煮定食的步驟,讓飯菜更加入味,豬軟骨的口感更加柔軟豐富。整體來說,這道料理非常適合喜愛日式料理的人品嚐,豐富的口感和營養價值讓人愛不釋手。
10 分鐘 (堂食)
2023-04-01 323 瀏覽
我與友人與30/3(四)中午十二時左右到達餐廳,內裡已經有好几檯客人,menu是手寫的,挺有溫度,可可愛愛~~我叫了牛肋雜菇咖喱飯($67),等得有點久,不過熱騰騰的,賣相不錯。有很多不同的菇,牛肋也挺淋的,飯挺特別,是番薯飯,甜甜的番薯飯配有點辣的咖喱🍛,中和了辣度。埋單不用加一,外面挺多人排隊,非常旺場
埋單不用加一,外面挺多人排隊,非常旺場
牛肋雜菇咖喱飯
2023-03-30
15 分鐘 (堂食)
牛肋雜菇咖喱飯
2023-03-30 269 瀏覽
豬軟骨的質感很棒,非常軟嫩,入口即化🤤 軟嫩而有輕微的彈性和嚼勁,軟骨充滿膠質🤤沒有難以嚼破的筋膜🐷而豬軟骨味道鮮美,豬肉味不算太濃烈🐖沒有難以嚼破的筋膜。我另外加了肥牛,沒想到份量超多🐃😍切得薄薄一片,牛肉味濃,很有彈性🤠咖喱湯味道非常濃郁,是日式甜咖喱的味道,不會感到辣,搭配上彈牙的烏冬和鮮美的豬軟骨,讓人一口一口停不下來還加入了很多蔬菜如西蘭花🥦薯仔🥔蘿蔔🥕配菜十分新鮮,也讓整體口感更加豐富

2023-03-29 229 瀏覽
朋友上網睇吓附近有咩推介美食,見到天后呢間《坐忘》好評如潮,招牌菜式係日式豬軟骨飯,好想去試吓!原來Camper’s都有好幾間分店,今次就試吓銅鑼灣呢間啦!中午營業時間去到三點,我哋兩點多啲去到,叫做啱啱好!室內擺放了不同露營裝飾,餐牌見到好多日式咖喱推介,但朋友和我都睇中呢個[豬軟骨7小時煮定食],叫了兩份,果然有驚喜,份量好足夠,豬軟骨慢煮肉質好腍又鮮味,套餐沙律跟主菜上,加多一碗蘿蔔清湯!我哋仲加咗杯熱柚子蜜。所有食物著名無MSG 和添加劑,而且仲免加一服務費!嗯,下次試吓佢地嘅咖喱飯先,應該都幾好味!

嗯,下次試吓佢地嘅咖喱飯先,應該都幾好味!
2023-03-22 371 瀏覽
呢間餐廳一直喺我想去好耐既list入面排左好耐隊。今日終於有機會食到而唔係撞到佢地休息。好彩早黎就唔洗點排隊好快就安排到入座。豬軟骨煮野菜咖哩飯 $75一上枱已經覺得呢間餐廳冇揀錯!飯係日本珍珠米,粒粒通明。豬軟骨用另外一種汁煮,好有日式醬汁既味道,而且豬軟骨係非常軟糯,食落啖啖骨膠原咁。咖哩汁亦都香口唔辣,撈埋飯食非常開胃。忌廉湯烤雞野菌烏冬 $69朋友就揀左湯烏冬,上枱同樣真材實料,大大碗!烏冬用上稻亭烏冬,入口就會掛小小湯,唔會食到好重忌廉汁咁,菇應該有炒香過先再落烏冬,雞肉用上雞扒位置,入口唔鞋又索左湯既味道。總括嚟講呢間真係好高水準既餐廳,價錢仲要唔貴,健康,冇味精又多選擇。有機會真係要再黎食過。

豬軟骨煮野菜咖哩飯 $75
一上枱已經覺得呢間餐廳冇揀錯!飯係日本珍珠米,粒粒通明。

忌廉湯烤雞野菌烏冬 $69

坐忘是一間日本人開既家常西式料理,店舖不算太大,座位比較狹窄,不過見上網介紹話依間小店值得一嘗,所以決定光顧一下!1. 咖喱🍛雜菜牛腩飯 $75 今次點了咖喱雜菜牛腩飯,牛腩有牛肉味,非常入味,而且加入多款新鮮雜菜一齊煮,色彩非常豐富,另外再配上日式咖喱🍛汁真係好好味😋,值得一讚是飯裡加入南瓜🎃發粟米🌽煮;睇得出店主非常用心煮!1. 豬軟骨烏冬 $75 朋友點了這款網上非常多人推介這款慢煮7小時既豬軟骨,果然無介紹錯,肉質相當軟腍,非常入味,好有膠質!
坐忘是一間日本人開既家常西式料理,

1. 咖喱🍛雜菜牛腩飯 $75

今次點了咖喱雜菜牛腩飯,牛腩有牛肉味,

1. 豬軟骨烏冬 $75

2023-03-04
10 分鐘 (堂食)
2023-03-14 316 瀏覽
今天我們選了這家餐廳的幾樣食物,總體吃上去感覺更有特色,體現出了日本料理豐富多樣的特點,而我點選的是這邊的一份豬軟骨飯,我覺得紅燒非常的入味,而且食物非常鮮香,湯汁也很濃稠,只能可以讓人停不下來,完全是一口吃完之後接著下一口的節奏,所以我覺得如果再買繁忙的,工作之餘能夠到這邊來吃一碗這樣的。我覺得這家餐廳體現出了豬軟骨的特色,就是說豬軟骨整個非常的酥爛,而且湯汁非常的濃郁,非常的入味,而且吃的距離也不會覺得太鹹或者很厚,總體來說真的是體現出了廚師非常高超的技藝。豬軟骨紅燒肉飯真的是非常令人滿足的一種體驗,下次我相信我應該還會再來的,而且還會把我的朋友給叫上。

外賣送餐
2023-03-10 460 瀏覽
一想食咖哩飯,就會想去坐忘。事關我鐘意咖哩但又怕辣,而呢度既日式咖哩係完全唔辣既。咖哩汁既質地係比較流質,唔係好漿口o個隻,而佢既咖哩味呢,夠味得離,但又唔會咸,無論配搭飯定烏冬都非常好味。次次去坐忘食晚飯,都要5點9企定定門口排隊,等6:00開晚市,否則有排排隊。 6點正開門,半粒鐘內就坐滿全場,到7點食完走人時,見到門口排晒長龍,好一間人氣店。今次食左 豬軟骨7小時煮野菜咖哩烏冬:😋😋😋😋😋每次必食豬軟骨,因為太好味了。豬軟骨烹得軟淋入味,一口咬落油脂+肉+軟骨溶合一體,超正。原menu係配飯,今次加10蚊轉烏冬試試。原以為係咖哩湯烏冬,上枱發現原來係撈麵食法。烏冬係稻亭烏冬,食落煙韌,雖然咖哩汁比較流質,但烏冬又掛得住d汁,好正。呢度既蔬菜絕對唔係用離裝飾或伴碟,疏菜份量好多,款多,而且唔同顏色配搭,未食都覺得吸引。香口既咖喱並無蓋過蔬菜既鮮甜,而瓜菜既鮮甜仲中和到咖哩既膩感,Perfect.

今次食左 豬軟骨7小時煮野菜咖哩烏冬:
😋😋😋😋😋

原menu係配飯,今次加10蚊轉烏冬試試。

豬軟骨7小時野菜咖哩烏
蕃茄牛肋野菜咖哩飯
豬軟骨7小時野菜咖哩烏
蕃茄牛肋野菜咖哩飯
2023-03-10 293 瀏覽
難得黎到天后,諗住試下天后名物 — 坐忘。去到鋪頭嘅時候都幾多人係門口等,好彩只係等咗15分鐘左右就有位~豬軟骨七小時煮野菜咖哩飯(HK$72).#豬軟骨 當然要試下佢地最出名嘅野食,見到佢寫住係慢住左7小時,好期待!食落去一咬就即刻鬆開,但好可惜食落肉質偏鞋(唔知係咪咁啱嗰個舊係咁),同埋味道都較咸🥲.#咖喱 無咩特別,典型日本咖喱.#蔬菜 值得一讚就係蔬菜好多種類,有西蘭花、翠玉瓜、紅蘿蔔等第,令你係食咖喱果陣可以keep住refresh口味,送飯一流!.另外朋友就試左湯烏冬,但係就超普通,完全唔建議叫呢樣!

豬軟骨七小時煮野菜咖哩飯(HK$72)
#咖喱 無咩特別,典型日本咖喱
另外朋友就試左湯烏冬,但係就超普通,完全唔建議叫呢樣!

2023-03-09 847 瀏覽
天后健康滋味日式咖哩飯坐忘 Camper's📍天后電氣道127號地舖➰位於天后站約10分鐘路程嘅坐忘,係我其中一間Lunch嘅飯堂之選。✥豬軟骨野菜咖哩飯 💲66 ⭐️4.2/5⭐️豬軟骨份量十足,比手掌更大,入口即溶,軟稔而味濃,非常惹味,仲有各種蔬菜配搭,飯底亦唔係普通白飯,加入左粟米粒及蕃薯粒,十分健康,配上日式咖哩汁,送飯一流。✥烤雞野菜咖哩飯 💲60 ⭐️4.2/5⭐️烤雞亦係皮脆內嫩,雞扒已經切成幾塊,方便進食,調味上有少少日式胡麻醬味道,頗為滋味,而其他配料大致相同,同樣十分健康美味。➿➿➿#坐忘#天后美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger#食好西 #相機食先 #香港美食#豬軟骨野菜咖哩飯 #烤雞野菜咖哩飯➿世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️有興趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳請大家Follow下我IG,比D支持,多謝✨:@healoop.
天后健康滋味日式咖哩飯

➿➿➿
#坐忘
#食好西 #相機食先 #香港美食
#豬軟骨野菜咖哩飯 #烤雞野菜咖哩飯

世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻
賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️
有興趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳
請大家Follow下我IG,比D支持,多謝✨:@healoop.foodie

烤雞野菜咖哩飯