2021-03-04
今日補完習之後已經7:00,行過天橋便見到一條人龍。原來係堅信號生煎皇,好多人排隊喺度等拎外賣, 堂食有位於是我就入咗去坐。今晚一於嚟過夜上海,食下門口張貼左出嚟嘅招牌菜:生煎包同小籠包。唔好以為係包好簡單,呢啲真係功夫心機菜,好多方面都可以成就一個小籠包嘅味道,包括外皮、餡料、同湯汁。生煎包,外皮厚薄適中,而且佢嘅摺都包得好工整,賣相靚而且底部能夠煎成金黃色。生煎包就當然有分香脆嘅口感,外皮能夠承拓入邊嘅湯汁,而且餡料利用新鮮豬肉製成,有咬口,有充足嘅湯汁,真係可以用匙羹盛起。灌湯小籠包外皮好薄,隱隱約約可以見到小籠包入邊嘅湯汁,做到皮薄又唔易爛。肉餡口感有層次之餘,亦都帶一啲油脂嘅香。我個人鍾意點少少醋同一啲薑絲一齊食,可以加添肉嘅鮮味。雞絲粉皮一個簡單美味嘅涼菜,雞肉絲加埋青瓜絲再混上麻醬,撤上一啲黑白芝麻,粉皮Q彈帶勁。孜然雞中翼外酥內軟,入面可以保持有肉汁。麻辣雲耳百葉絲估唔到佢新出嘅麻辣產品都做得好好,調味大麻帶辣又香,云爾同埋豆皮絲都可以吸收到麻辣汁嘅精華。桂圓紅棗茶養生自選,女士恩物。細細的餐廳但係食品選擇有好多,日日黎食都可以
灌湯小籠包
雞絲粉皮
孜然雞中翼
外酥內軟,入面可以保持有肉汁。
麻辣雲耳百葉絲
桂圓紅棗茶
養生自選,女士恩物。
細細的餐廳但係食品選擇有好多,日日黎食都可以