餐廳: 堤岸酒吧及餐廳
資訊:

小編經Openrice預約,半自助晚餐有9折,值得留意的是Free flow是沒有折扣的,但仍然物超所值。雖然小編沒有事先要求,但餐廳很貼心地為我們留了窗邊、可以望到海景的座位,享受晚餐。平日晚上來吃半自助晚餐連主菜只需$298起,加$60主菜就可以選燒牛扒配田園蔬菜。老實說,主菜除了燒牛扒以外都沒什麼特別,所以小編二人都點了5成熟的燒牛扒作主菜,配上兩小時的free flow,好好享受有牛有酒有景相伴的酒店西餐。侍應很專業,會把紅酒、白酒和香檳拿過來給客人挑選,在小編猶豫不決時也很適時地提供意見。小編首先品嚐香檳,甜味重,容易入口,是很好的頭炮。然後去自助區拿點沙律,還有羅宋湯,雖然選擇不多,但品質正常,用料充足。最特別的是魔鬼蛋,把吞拿魚蓉加入千島醬後放在全熟蛋上面,一口吃下來有蛋黃的香味、吞拿魚的鹹香和千島醬的微酸,頗為特別,一試無妨。當吃了相當份量的頭盤後,侍應主動詢問是否可以上主菜。牛扒上檯非常大份,燒肉的紋路很美,外面煎得香脆,內裡是粉嫩的五成熟。肉的品質正常,不肥膩,切開有肉汁,一點都不乾柴。單以主菜來算,在尖沙咀酒店這個地段,已經值回票價。總括而言,這餐飯小編和友人吃得

總括而言,這餐飯小編和友人吃得相當愉快,環境舒適、景觀開揚、食物質素不錯、招待殷勤、性價比高,小編必定會回訪。
2024-02-07
生日
🌟餐廳:Pierside Bar & Restaurant📍地址:尖沙咀廣東道33號皇家太平洋酒店海景翼大堂高座💰價位:~$200 - $400⏰營業時間:星期一至日 06:30 - 00:00📱電話:27382398臨近聖誕好多聚會要出席,成班朋友開心gathering揀咩餐廳好? Semi Buffet就係一個好選擇啦!一大班人可以揀自己鍾意食既野!今晚約埋一班知己好友,揀咗個可以享受迷人景致嘅地方,又可以嘆返個好chill既Semi Buffet dinner!講緊既係皇家太平洋酒店嘅 「Pierside Bar & Restaurant」😋🌟Appetizer and Salad Bar🌟🔹包羅萬有既頭盤及沙律吧!提供煙三文魚、凍肉拼盤、多款新鮮沙律菜、自家製沙律及時令水果等等,食物選擇夠晒多元化!我就最鍾意呢度既新鮮沙律菜,有羽衣甘藍、羅馬生菜等,搭配埋香甜粟米粒及各款沙律醬汁,炮製出既獨一無二又健康嘅沙律!夠哂fresh~———————————————————🌟蘑菇湯  及 House Bread🌟 🔹用上大量蘑菇打蓉熬煮而成,入口濃稠,啖啖充滿蘑菇香氣,當然要搭配埋餐廳手
🌟餐廳:Pierside Bar & Restaurant
📍地址:尖沙咀廣東道33號皇家太平洋酒店海景翼大堂高座
💰價位:~$200 - $400
⏰營業時間:星期一至日 06:30 - 00:00
📱電話:27382398

🌟Appetizer and Salad Bar🌟
🔹包羅萬有既頭盤及沙律吧!

🌟蘑菇湯  及 House Bread🌟
🔹用上大量蘑菇打蓉熬煮而成,入口濃稠,啖啖充滿蘑菇香氣,當然要搭配埋餐廳手作麵包,微微暖口感鬆軟,成個組合冇得彈!

🌟主菜 - 香煎鱸魚配蕃茄忌廉汁 🌟
🔹賣相及擺盤精緻!
香煎鱸魚魚肉厚身大大件,外層煎至金黃色,入口香脆,魚油味突出,嫩滑嘅魚肉鮮味十足,搭配埋自家調製蕃茄忌廉汁,入口滑嫩層次感十足,必試!配菜仲加入烤甜椒、車厘茄、蘑菇及薯角,材料好豐富!

🌟自助甜品吧🌟
🔹 提供多款中西式甜品任君選擇,有齊即焗葡撻、牛油蛋糕、椰汁芋頭糕、涼粉及時令水果等等,超多選擇呢!我同朋友仔最鍾意就係熱辣辣葡撻,外層鬆脆牛油味香濃,內餡蛋漿綿滑香甜,食得好滿足!

🌟自助飲品區🌟
🔹 呢度仲提供即磨咖啡及各款茶包,可以自由配搭,我就嘆番杯熱辣辣嘅即磨咖啡先,咖啡烘焙味香濃,提神得黎又幫助消化,為今餐畫上完美句號!

😋味道:4.5/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4.5/5
👅整體小總結
餐廳主打既Semi Dinner Buffet性價比極高!
提供包羅萬有嘅頭盤及沙律吧外,餐湯、中西式甜品、咖啡及茶水任君選擇,款式眾多!
主菜更有六種選擇,包括燒牛扒、烤雞、魚類及Pasta 等等,總有一款啱你心水,啱晒一班朋友叫齊咁多款開心share!
環境方面,餐廳鄰近尖沙咀海旁,坐擁迷人海景,用餐氛圍一流,啱晒節慶日子約埋朋友仔黎呢度聚一聚!
2023-12-13
每逢12月,臨近聖誕節,就會同身邊朋友有一連串嘅慶祝活動~今個WEEKEND又係時候約埋班best friend出嚟聚一聚~我地揀咗位於尖沙咀皇家太平洋酒店入邊嘅「堤岸酒吧及餐廳」,坐擁維港海景,環境優美,一於就嚟呢度嘆吓佢哋主打嘅半自助晚餐先!🔹自助頭盤沙律吧鍾意食凍盤及沙律菜嘅朋友啱晒!有齊多款凍肉拼盤、煙三文魚及各款特色沙律調及新鮮沙律菜,選擇眾多之餘,新鮮健康又開胃!———————————————————🔹蘑菇濃湯  及  麵包籃🌟是日精選餐湯係蘑菇濃湯,口感濃厚,入口滿滿蘑菇粒,夠晒滿足!當然唔少得餐廳嘅自家製麵包籃,當中法包最出色,口感鬆軟、麥味香濃,搽上厚厚既牛油,食得更滋味!———————————————————🔹主菜 - 燒牛扒配田園蔬菜呢度嘅燒牛扒係招牌菜式,大推!牛扒燒至5成熟,外層烤至焦香,肉身Juicy粉嫩,火候控制得好出色!店員亦好細心準備英式及法式芥末,令牛味更突出!配菜有齊烤薯角、烤甜椒及菇菌,材料及份量豐富!———————————————————🔹 自助甜品吧鍾意食甜品嘅朋友仔啱晒~呢度提供嘅甜品中西合璧,有齊葡撻、朱古力布朗尼、朱古力撻、中式涼粉及時

🔹自助頭盤沙律吧

🔹蘑菇濃湯  及  麵包籃🌟

🔹主菜 - 燒牛扒配田園蔬菜
呢度嘅燒牛扒係招牌菜式,大推!

🔹 自助甜品
鍾意食甜品嘅朋友仔啱晒~呢度提供嘅甜品中西合璧,有齊葡撻、朱古力布朗尼、朱古力撻、中式涼粉及時令生果等等,各色其色,應有盡有!

🔹 自助飲品區
特別推介呢度嘅即磨咖啡!咖啡炭烤味香濃,口感滑順,飲飽食醉之後,嘆番杯夠晒滿足!

———————————————————
餐廳:堤岸酒吧及餐廳Pierside Bar & Restaurant
地址:尖沙咀廣東道33號皇家太平洋酒店海景翼大堂高座
2023-12-07
2023-12-18 770 瀏覽
踏入12月香港各地也瀰漫著聖誕氣氛,今年中港城中港碼頭上蓋舉辦了「聖誕車尾箱環保市集」,不但集結了售賣文創的產品、手工藝品、美食以至遊戲攤檔,更有現場音樂表演,令今個假期節目更加精彩。看完市集,最方便當然是到附近的皇家太平洋酒店晚膳,所以我們一早已預定了座位,順便一齊慶祝聖誕節!酒店大堂及餐廳內,已佈置得美輪美奐,很有聖誕氣氛;最特別是這個環保聖誕樹,採用多款棄置的物品砌成,非常環保又有意義。這個半自助餐非常超值,不但有任食沙律菜、冷盤、忌廉湯、甜品、生果及熱飲外,還可在六款主菜中任選一款;主菜包括:辣番茄醬白菌長通粉、海南雞飯、香煎海鱸魚配番茄忌廉汁、和風照燒魷魚魬配前菜及味噌湯、慢煮火雞配煙肉小椰菜.臘味糯米飯.焦糖栗子.火雞汁 及 燒牛扒配田園蔬菜(另加港幣$60)。我吃了大大一碟沙律菜、忌廉湯、香煎海鱸魚、生果、甜品及紅茶;朋友就各有喜好,最多人選擇了燒牛扒,據說都幾有水準。食物幾好,現在經網上預訂更可享 9 折優惠,折扣後就更加超值了;推廣期由16-10-2023 至 31-01-2024。12 月 24 至 26、30 至 31 日及 1 月 1 日的半自助午餐及晚餐,每位
食物幾好,現在經網上預訂更可享 9 折優惠,折扣後就更加超值了;推廣期由16-10-2023 至 31-01-2024。12 月 24 至 26、30 至 31 日及 1 月 1 日的半自助午餐及晚餐,每位賓客更可享冰鎮海鮮乙客或芝士焗波士頓龍蝦半隻。

預訂官網:bit.ly/堤岸餐廳

#pierside #royalpacifichotel #semibuffet #christmas

堤岸酒吧及餐廳
地址: 尖沙咀廣東道33號皇家太平洋酒店海景翼大堂高座
電話: 27382398
用餐優惠
優惠券
2024-03-14 432 瀏覽
自從係影片分享網站睇完介紹後,一直想找機會试吓、今天終於相約朋友慶生!餐廳方面有3個餐牌輪流轉換,今天主菜我們選了焗豬扒飯、照燒魷魚及牛扒!焗豬扒飯:完全唔流,比想像中好,係我目前為止食過最好味豬扒飯!照燒魷魚: 賣相精緻,好容易咬,調味適中,唔錯!燒牛扒: 要七成熟,燒得剛好,切開粉紅色,夠淋,有肉汁,點少計芥末醬食,一流!自助頭盤、沙律吧、餐湯任飲任食,正常發揮!甜品除蛋糕外,有豆花及Häagen-Dazs雪糕!由於當天有朋友生日,4位或以上,酒店奉送生日蛋糕!不過呢個要早一天前預訂!第一來用餐,覺得環境優美,舒適!食物質數唔錯,co值高,下次會同朋友再來!

照燒魷魚: 賣相精緻,好容易咬,調味適中,唔錯!

自助頭盤、沙律吧、餐湯任飲任食,正常發揮!

甜品除蛋糕外,有豆花及Häagen-Dazs雪糕!

2024-02-02 445 瀏覽
適逢週末,好想來個優哉遊哉嘅早午餐,於是決定再次到訪Pierside,光顧佢地嘅Semi-Buffet Lunch。半自助午餐~~自助頭盤及沙律吧沙律菜、車厘番茄、粟米粒、紅菜頭、冬菇草菇、蝦雞蛋、紅腰豆、麻醬秋葵、煙三文魚等是日餐湯忌廉湯自助甜品藍莓芝士蛋糕、朱古力慕絲蛋糕、桂花糕、雜果牛奶布丁、萄鐽、Häagen-Dazs雪糕、新鮮水果等主菜和風照燒魷魚飯配前菜及味噌湯,魷魚筒兩大塊,燒過嘅魷魚,香味撲鼻,鮮嫩多汁,魷魚筒上滿佈木魚絲、黑白芝麻粒,增添口感食物質素仍然keep到水準,每次到訪都總有驚喜,加上餐廳用膳環境舒適,靠窗座位可以飽覽維港海景景色,餐廳服務員又親切有禮,值得再三到訪

半自助午餐~~
自助頭盤及沙律吧

是日餐湯
忌廉湯

自助甜品

主菜

和風照燒魷魚飯配前菜及味噌湯
和風照燒魷魚飯配前菜及味噌湯
Looking for somewhere to celebrate the New Year? I recently checked out the semi buffet dinner at Pierside Bar & Restaurant at Royal Pacific Hotel 😍🎄 You get unlimited starters and desserts and you get to choose one main course each, including the likes of Sirloin and Turkey 😍 My favourite dish is the Turkey which comes with pancetta, Brussels sprout, glutinous rice with preserved sausage, caramelized chestnut and giblets sauce! It may sound strange to have turkey with glutinous rice with preser

Christmas Cocktails

Sirloin

My favourite dish is the Turkey which comes with pancetta, Brussels sprout, glutinous rice with preserved sausage, caramelized chestnut and giblets sauce! It may sound strange to have turkey with glutinous rice with preserved Chinese sausage but it works really well 😋

Turkey

They have some great dessert options too!

Yule Log

用餐優惠
試食活動
  • Turkey
2023-12-24 320 瀏覽
今日和朋友去到尖沙咀皇家太平洋酒店Pierside食咗一個 Lunch 半自助餐;餐包括有一個主餐,其中前菜沙律、糕點、甜品、湯及咖啡係任食任飲,甜品都有好多選擇,食得非常開心!前菜沙律有煙三文魚、沙樂美腸、水牛芝士、磨菇湯、各式沙律菜相當豐富。燒牛扒加田園蔬菜(要加港幣60元)牛扒燒得熟咗少少,但總算還有肉汁,可接受,野菜有南瓜甘荀和少許雜菜,唔錯😋香草燒臘味糯米飯釀火雞火雞肉給我印象係會好嚡,但今次的火雞肉又幾嫩,加埋個火雞肉汁,好食,仲有配埋臘味糯米飯,好特別,有新鮮感。甜品糕點有芝士撻、黑森林蛋糕、曲奇餅......等等,到咁上下時間,還會更換一兩款甜品,再加杯咖啡或茶慢慢品嘗;再來一款時令生果配涼粉,一個完美午餐,非常滿足😋😋

燒牛扒加田園蔬菜(要加港幣60元)

香草燒臘味糯米飯釀火雞

2023-12-19 159 瀏覽
又到聖誕又到聖誕!聖誕節諗到同你另一半同埋屋企人食咩未!如果未諗好快啲睇我今日嘅介紹。 如果你有個鍾意食嘢嘅另一半或者屋企人,去食半自助餐確實係一個唔錯嘅選擇。 我之前就同老婆大人同埋一班老友去咗中港城聖誕車尾箱環保市集玩咗晚,跟住就去埋皇家太平洋酒店嘅Pierside食個半自助餐食得勁開心。 呢個半自助餐入面嘅自助頭盤、沙律同埋甜品當然係任攞任食,但係可以自選一個主菜自私食,所以我覺得係人多食飯最好嘅選擇。 自助區都好豐富㗎有好正嘅蘑菇忌廉湯,仲有好多沙律菜凍肉同埋現成沙律任食。 仲有我最鍾意嘅生果同埋好多款甜品,其中有啲仲係好有聖誕氣氛嘅甜品添。 仲有咖啡或茶都係任飲,如果鍾意飲酒嘅都有好介紹比$138已經可以任飲有喜餐酒、紅白葡萄酒、果汁同埋汽水,唔飲得嘅仲可以半價飲一杯特選餐酒想爽一晚有幾難呀。 主菜都好多嘢揀㗎至於我梗係揀食牛扒啦。 我就豪氣啲加多$60食一個燒牛扒配田園蔬菜,煎牛扒唔細塊加埋半碟好多薯菜都幾鬼豐富。食完鹹嘢整多碟甜品真係飽到一個點,但只係$338一位起超級抵食,記得去酒店網訂位仲會有九折㗎。
2023-12-14 260 瀏覽
臨近聖誕節和元旦市面真的非常有氣氛,我也不輸蝕上星期就約了朋友走到聖誕市集玩了一晚,然後還開心地去吃自助餐提早慶祝聖誕節。這夜跟好友們去到中港城的聖誕車尾箱環保市集玩,之後找醫肚的餐廳當然選最便利的地方。市集隔鄰就是Royal Pacific Hotel 皇家太平洋酒店,我們一行10人去Pierside吃Semi Buffet簡直是Perfect。有美食又怎能沒有美酒呢!如果像我嗜酒的朋友可以點個2小時無限暢飲,當中包括了特選有氣餐酒、紅白葡萄酒、果汁及汽水也只需$138/位,如果只想輕嚐則可以選擇半價享用一杯特選的餐酒,優惠地讓大家也可以過上一個微醺的晚上。半自助餐當然會有自助頭盤、沙律及甜品等美食!我們就由這間薑餅屋開始為大家介紹這夜的美食啦。是日餐湯是蘑菇忌廉湯光是看賣相已經知道非常足料及濃郁。然後有我最喜歡的沙律菜而且有數款不同的種類選擇,加上Cold Cut和煙三文魚等配菜加入醬汁,大家便可以自砌一碟獨家的美味沙律。不想動腦筋大可選擇現成沙律!選擇分別有辣肉腸沙律、意粉沙律配蟹柳、燒雞沙律及有機藜麥羽衣甘藍沙律。還有蟹肉南瓜布甸和味付螺肉這兩款前菜也非常吸引。甜品區有新鮮的切

是日餐湯是蘑菇忌廉湯光是看賣相已經知道非常足料及濃郁。

還有蟹肉南瓜布甸和味付螺肉這兩款前菜也非常吸引。

甜品區有新鮮的切件水果光是看見有菠蘿我便已經心滿意足。
另外還有非常地道的涼粉、充滿節日氣氛的聖誕牛油蛋糕、顏色靚靚的椰汁芋頭糕、迷你葡撻、朱古力撻及朱古力布朗尼。

帶大家行了一轉後是時候到我們開餐了!香噴噴的餐包塗上牛油吃永遠也是那麼吸引,而蘑菇忌廉湯果然菌香濃郁好好味我喝了兩碗之多呢。
先品嚐自組的前菜沙律用來開胃!沙律菜好新鮮加上我喜歡的千島醬好味道,另外最喜歡的螺肉我吃了三轉好瘋狂。
車爸爸的主菜當然點上他至愛的牛扒!這客燒牛扒配田園蔬菜(另加$60)件頭不少,另外還配有烤得香口的薯菜好豐富耶。
一看見這天的餐牌有辣番茄醬白菌長通粉我即時心心眼!長通粉煮得夠Al dente配襯酸香的番茄醬是美味的,但如果辣勁再加強一點我會更加喜歡。
最後取來一大碟甜品跟車爸爸開心Share!當中的Chocolate Brownie就最得我心,不過我至愛的菠蘿永遠也是第一位的哈哈。
吃飽飽走的時候被酒店這棵環保聖誕樹吸引著!用上循環再用的材料來堆砌包這棵耀眼的聖誕樹,真心非常欣賞酒店的環保意識。
自助餐星期一至四收費成人$338/位、小童$288/位 ,星期五至日及公眾假期每位只需比多$30/位,小胃口的更加可選擇不連主菜的Buffet只是$268/位,官網訂座可享9優惠價位實在吸引CP值也高呢!大家可以去完市集再吃自助餐一條龍不用煩惱假期的活動了。
2023-12-11 354 瀏覽
之前收到email, 知道呢度做緊festive semi buffet lunch,今日就特登去試吓😏頭盤、沙律🥗、餐湯、🥣咖啡☕️/茶🍵、甜品🍮都是自助的。如果唔揀主菜,星期一至五就$198 per person(+10% service charge);如果揀配一款主菜,星期一至五就$248 per person(+10% service charge)。如果係Sino club 會員有85折,以semi buffet 嚟講價錢都ok 👌🏻餐廳唔係好大,不過有窗邊位可以望到海景🏞️記得訂位時叫職員盡量安排呀。落單後職員就會俾麪包🥖我哋3個人有4舊包🥐我哋叫咗2份主菜,職員有問係咪share, 然後佢哋俾咗啲碟我哋🍽️我哋覺得幾好,因為有啲餐廳係唔會俾人share 主菜,會規定要一人叫一份主菜,或者全張枱都唔可以要主菜,總之就唔俾share。先講主菜,我哋叫咗:✅新加坡咖喱牛腩🥘配油酥餅咖喱幾好味,牛腩有6舊,好淋,酒酥餅有一塊(不過佢哋break開咗2件),配一碗中式熱湯🥣-人份量啱啱好👍🏻✅香草燒臘味糯米飯釀火雞配火雞肉汁及時令蔬菜(Brussels Sprout)火雞好軟身,jui

先講主菜,我哋叫咗:
✅新加坡咖喱牛腩🥘配油酥餅

火雞好軟身,juicy,-啲都唔‘鞋’👍🏻真係第一次食到可以煮到咁正嘅火雞肉😋cranberry sauce 可以俾多啲,鬼佬話太少😂Sprout係鬼佬至愛,香港唔係好多地方有,佢話係好Christmas 嘅一樣野,Christmas dinner 必有😂糯米飯唔會太sticky或太鹹,幾好食。佢哋冇俾太多飯,所以唔會滯。不過鬼佬就覺得糯米飯配火雞有啲怪😅

自助吧都係啲正常嘢,沙律🥗夠fresh。有啲Christmas 甜品,例如mince pie😋外層嘅pastry有啲厚,不過一食就充滿Christmas 嘅感覺🎄甜品refill係會換款,幾好,可以試多幾款唔同嘅嘢。

如果本身lunch唔係食太多嘢,想平平哋enjoy 海景semi buffet,呢度係一個唔錯嘅選擇👍🏻
2023-12-11
2023-12-11 285 瀏覽
無論你是否相信耶穌,十二月都是普天同慶的日子,都是吃喝玩樂的季節。這天來到了皇家太平洋酒店的 Pierside,來一場半自助餐,總覺得聖誕點都要有番餐Buffet/Semi Buffet才有氣氛。翻開餐牌,價錢實在便宜得有點駭人,不要主菜既話,連埋加一都唔使三舊水,即使是食埋主菜,都係三百幾蚊有交易。大家都吃些沙律Cold Cut等打開胃口,各式菜蔬、黎麥、番茄、青瓜及粟米等等,對於女士來說,已可以是一頓美味的健康餐。主菜有六款選擇之多,不過最具聖誕氣氛的,大概要數到火雞與及牛扒了。不難猜,我的選擇正是Medium Rare的牛扒。看賣相是可以的,入口亦唔會韌,邊邊帶脂肪的位置自然更甘香可口,還配上青紅椒、薯角及粟米仔等配菜,無咩可以投訴。另一更貼題的主菜,當然是火雞,墊底還伴以腊味糯米飯,有意思。有時好怕食火雞肉,皆因多半是又嚡口又韌,不過這裡的出品是經慢煮,質感唔會好粗嚡,底下的腊味糯米飯更是神來之筆,令整件事生色不少。跳到去甜品環節,各款甜點當然都添上聖誕造型,朱古力撻、布朗尼及Stollen等,岩晒打卡。每款聖誕甜品吃一點,再來些少水果、涼粉等,呷一口咖啡,大家有講有笑,聖誕就

每款聖誕甜品吃一點,再來些少水果、涼粉等,呷一口咖啡,大家有講有笑,聖誕就是如此歡樂的日子。
2023-10-25 586 瀏覽
一般來說, 飲食方面我都比較喜歡sharing, 因為可以同時間吃得更多款式, 早前與一大班好友到皇家太平洋酒店Pierside挑戰這頓重量級晚餐!先來一大個玻璃壼的Mojito, 酒精度不算高, 有少少氣泡及甜, 大夥兒喝完, 又可以點其他cocktail來試, 也是大夥兒吃喝的樂趣.前菜已經這般矚目! 十分IGable! 意式特色拼盤 HK$368, 美食傾巢而出的感覺! 包括芝士、凍肉、沙律及烤蔬菜.  一些cold cut 常見的多款凍肉、黑橄欖、青橄欖、珍珠洋葱、酸瓜; 風乾火腿哈蜜瓜、風乾火腿麵包條.烤蔬菜有矮瓜及意大青瓜, 烤甜椒, 蔬菜本身的清甜加上香烤味, 好吸引! 一些小食例如車厘茄水牛芝士、杏甫核桃都有.蒸籠內的會是甚麼呢? 我們明明沒有點蒸品啊~  揭盅! 原來是特大意粉三重奏 .  這個combo 十分抵吃! 份量沒有將貨就價, 而平時單吃一個意粉都要$128以上, 現在三碟才是 HK$328.我最喜歡牛肝菌雲吞配鼠尾草牛油汁, 一件ravioli比平時在坊間吃到的大一倍, 餡料做得夠香滑, 鼠尾草的味道又夠特別, 讓人追住吃. 喜歡多料的話, 一定會選意式海

喜歡多料的話, 一定會選意式海鮮青醬墨汁意粉! 沒錯, 大量青口、蝦及魷魚都有, 好香口~  簡簡單單的有Carbonara, 其實越簡單就越難煮得好, 不過Pierside的是很推介. 煙腩肉白汁沒有過份的油膩感, 長通粉的al-dente讓整道菜都充滿著魔力.
幾個朋友都是海鮮迷, 我們就必點重量級扒海鮮拼盤HK$1688, 龍蝦、蟹腳、鮑魚、帶子、紐西蘭青口、虎蝦及魷魚.  以這價錢吃到如此高質海鮮, 一定要大大力的推介. 認真是大件兼抵食!
多膏龍蝦蝦肉實淨, 鉗位好滑, 食得出的新鮮.
蟹腳不會太乾之餘又帶燒烤味, 不錯~  燒烤鮑魚, 彈牙得來又軟; 白酒青口, 吃不停口. 原隻帶子, 大大件魷魚, 超級喜歡這拼盤.  而海鮮之下, 有大量烤蔬菜, 例如甜粟米、多汁串茄等等, 雖然從數量顯示, 大概是給4位用, 但....我認為6-8位享用也沒問題!
T-骨牛扒, 約1公斤HK$1088, 五成熟、全熟都好吃, 全熟反而更香口及肉質軟稔.  雖然已經好飽, 但看到粉嫩色的引誘, 又多吃一件.
每次有肉桂及蘋果的組合, 我都會優先考慮.  對這份烤蘋果撻配冧酒提子及雲呢嗱雪糕HK$78, 一見鍾情! 也不意外嘛~  撻底香脆, 肉桂的香氣慢慢滲透, 甜度適中, 特別之處是冧酒提子, 為蘋果撻添味不少.  一個甜品有齊我喜歡的食材, 完全在我心佔一席位.
慶幸甜品都是與朋友分享, 否則即使有甜品胃也很難再有空間容納.  另一款我會推介的是朱古力流心蛋糕 HK$78, 即是心太軟, 流心做得挺好, 而蛋糕有少少濕潤, 正是剛剛好.
另外, 亦有岩燒蜜糖芝士蛋糕配雜莓 HK$78 及法式綠茶焦糖燉蛋 HK$78, 賣相也很吸睛.
2023-09-27
  • 朱古力流心蛋糕
  • 烤蘋果撻配冧酒提子及雲呢嗱雪糕
  • T-骨牛扒
  • 重量級扒海鮮拼盤
  • 牛肝菌雲吞配鼠尾草牛油汁
  • 意式特色拼盤
2023-10-22 481 瀏覽
早排同business partner 約咗個lunch meeting 😊我哋都想搵環境優美,而食物不錯的地方。我哋就簡左呢間酒店🏨半自助餐嘅沙律前菜同甜品都幾好👍🏻但係叫咗牛扒就爭啲,我要求3死熟,點知後來出嚟係8成熟甘濟,令我有點失望,始終都係高級酒店餐廳🍴不過環境同價錢真係性價比高👍🏻👍🏻

我哋就簡左呢間酒店🏨
自助餐嘅沙律前菜同甜品都幾好👍🏻

不過環境同價錢真係性價比高👍🏻👍🏻
2023-10-01 320 瀏覽
良朋聚會,食物質素固然重要,環境氣氛都同樣重要,尤其是人多的場合,如若賣相及分量同樣吸引,大夥情緒定必更歡快!堤岸酒吧及餐廳這個「重量級盛宴」就最啱人多勢衆的聚會了,一於齊齊夜繽紛,吃喝玩樂之餘更能帶動經濟!精選美饌包括:意大利特色拼盤 、特大意粉三重奏 、海鮮拼盤 、T-骨牛扒….. 等等。「Mojito」莫希托是一種傳統的古巴高球雞尾酒,清爽解喝,悶熱天飲用就至啱不過;況且這個加大碼版本唔需要就住就住,飲得自然更加暢快。意大利特色拼盤 $368~呢個色彩繽紛嘅擺盤確係令人末食先興奮,上面放有8款意大利芝士,凍肉、巴馬火腿、青瓜、車厘茄、橄欖、沙律菜、小餅乾、乾果、多士、烤蔬菜及醃漬物等;因size實在太大,侍應遂將它安置在一旁的桌子上,於是乎各人紛紛自行取食,喜歡什麼便吃什麼,多添一重食趣。特大意粉三重奏 $328~ 別出心裁的設置,驟看以為來的是點心,以木盒盛載的三款意粉分別為意式海鮮青醬墨汁意粉、意式尖通粉配煙腩肉白汁及牛肝菌雲吞配鼠尾草牛油汁。意式海鮮青醬墨汁意粉~內有多款新鮮海產:蝦、帶子、青口、魷魚,麵條煙韌爽彈;味道調配剛好,無人不愛。意式尖通粉配煙腩肉白汁~質感彈牙的
意大利特色拼盤 $368~
特大意粉三重奏 $328~
意式海鮮青醬墨汁意粉~
意式尖通粉配煙腩肉白汁~
質感彈牙的尖通粉得利於自身的優勢,吸汁力特強,配搭鹹香的煙肉,無得輸。
牛肝菌雲吞配鼠尾草牛油汁~
菌香濃郁、香氣撲鼻的牛肝菌雲吞,搭配的當然要像鼠尾草牛油般的醬汁,才不會被其霸氣掩蓋。
大大塊的T-骨牛扒 (約1公斤) $1088,來自美國安格斯的有骨肉眼扒,跟香濃的肉汁;切開便見粉嫩的肉質,大大滿足了一衆牛魔!
重量級扒海鮮拼盤 $1688~
超級豐盛的海鮮盤,內有龍蝦、蟹腳、鮑魚、帶子、紐西蘭青口、虎蝦及魷魚等,鮮度足,單看膏豐肉嫩的龍蝦便可知一二。
堤岸招牌薄餅$268~
最後來個大大的薄餅,可分八塊之多;面頭鋪滿意大利辣肉腸、水牛芝士、辣椒及洋葱等,餅底香脆,相當不錯。
甜品當然不能少,選了其中三款:法式綠茶焦糖燉蛋 $78、岩燒蜜糖芝士蛋糕配雜莓$78 及 朱古力流心蛋糕$78。
最喜當中的朱古力流心蛋糕,外層微脆,中間是熱燙香濃的流心朱古力餡料,一傍是香甜軟滑的雲呢拿雪糕,冷熱交融,層次及味道都極好!
餐後來杯伯爵茶解膩,甚是愜意。
氣氛好、食物有水準、價錢卻相對便宜,值得一試!

#royalpacifichotel #piersidebarrestaurant #megasize #largeportions #friendsgathering #socialdinner

#堤岸酒吧及餐廳
地址: 尖沙咀!廣東道33號皇家太平洋酒店海景翼大堂高座