2010-09-14
其實平時我少過海, 身為九龍區人士, 無必要都唔會過海覓食, 更加唔會為左區區一兩間小店而山長水遠走出去某個星期六, W話有間野佢係OPENRICE見到好多好評, 而D相都好吸引, 佢好想好想好想去食, 加上我地好似過海有D野拎, 好啦, GO AHEAD~~~~我地都唔係好熟路, 兜左一陣先搵到, 遠遠行過去見到門口有好多人等位, 我不禁心中大吃大驚, 我最唔鐘意就係等位架喇, 仲要係熱屎辣辣既天氣係馬路邊等位!!!!好彩, 行埋D睇, 好多人等位既係隔離間XX小食, 雖然壹碗麵無佢咁誇, 但我地都要係門口等左一陣, 等呀等, 等左十分鐘就入去坐基本上睇OPENRICE食評已經決定左要咩野食, 就要兩隻酒浸溏心蛋, 燒腩仔撈粗/酒糟豬腩肉撈粗各一, 叫左野食後等食時周圍張望, 樓面主要等一個亞姐招呼, 亞姐無咩點熱情招待我地, 反而見佢對帶住小朋友黎食野的家庭幾細心, 有一家三口迫住二人台到, 亞姐都特登係四人台空時叫佢地過去坐, 而現場所見, 都頗多一家人去食野架無幾耐野食就上台, 先試下酒浸溏心蛋, OMG完完全全係我杯茶呀, 淡淡的酒味伴住嫩滑的蛋, 蛋白岩岩好熟左蛋黃入味得黎
無幾耐野食就上台, 先試下酒浸溏心蛋, OMG完完全全係我杯茶呀, 淡淡的酒味伴住嫩滑的蛋, 蛋白岩岩好熟左蛋黃入味得黎仲係流心, 我唔捨得咁快食晒隻蛋, 分左N咁多啖黎食, 見對面的W食到咀郁郁就知佢想黎多客, 不過唔比食咁多蛋呀
跟住黎的燒腩仔撈粗和酒糟豬腩肉撈粗, 出奇地酒糟豬腩肉比燒腩仔好食好多, 其實燒腩仔並唔係燒既, 只係炸, 炸得頗乾同硬, 反而酒糟豬腩肉又係非常嫩滑, 明明係豬腩肉但又唔覺肥膩, 正, 不過撈粗就麻麻地, 又唔彈又唔林咁, 加左沙茶醬係好少少, 但都係唔多鐘意, 如果有普通麵選擇就好了
雖然個撈粗唔識欣賞, 但為左酒浸溏心蛋同酒糟豬腩肉, 我會再返黎了