原來已經一段時間沒有到元朗了。我的好友住在元朗,難得大家今天晚上有空,下班後我就坐車到元朗去跟好友搜尋美食。元朗一直都是小店的聚集地,只要行出去大學路,又新街,都會見到大大小小的食肆。今晚我們就到了一家叫多多雞大牌檔,聞說這家大牌檔的招牌菜式必試- 就是即燒炭火靚雞。每隻燒雞都是在大瓦缸內即叫即燒,端到飯桌上時燒雞是原隻棟起來的,雞油從金黃色的燒雞身上慢慢滴到碟上,甚有風味。食客可以利用店員提供的剪刀來切割燒雞,或可以吩咐店員切割。我急不及待先試試雞胸,雞皮很脆,熱辣辣,就算雞胸肉質都是滑的。而雞髀更是重點,肉嫩多汁,愛不釋手!除了燒雞,我們也點了薑蔥台生蠔啫煲,就咁數落,一個煲有十多隻蠔,份量十足,而且煲內有非常多蔥蒜芫荽,啱晒我呢啲蔥蒜控!熱辣辣的端到桌上時,店員也提醒我們多用湯匙攪兩攪,可令啫啫味更突出。吃上來蠔味鮮甜,鑊氣夠!再來是刺激芥辣靚一口牛。涼菜沙律般似的,牛肉粒很多,芥末醬夾在牛肉粒上別有一番風味。也不忘點了個金銀蛋時蔬,今天選了菜心為主菜,很新鮮,配上清清的上湯和以金銀蛋作伴。恰到好處。最近是歐國盃和奧運大盛事,聞說多多雞大牌檔是營業至凌晨四時,如果大家在午夜時看完

最近是歐國盃和奧運大盛事,聞說多多雞大牌檔是營業至凌晨四時,如果大家在午夜時看完大賽,想食下地道野,我會推薦你試試多多雞大牌檔的燒雞,再小酌兩杯,必會令你一試難忘!
2024-06-27
2024-06-28 39 瀏覽
招牌即燒雞招牌果然係招牌,落單嘅時候話要等30分鐘,仲諗緊要咁耐🤣但係真係等得值嘅!!上檯感覺平平無奇,剪開嚟食先發現佢個皮真係好脆🥹仲脆過炸子雞~塊皮唔會好肥好油,但係食落又好多汁,就算係燒雞都完全唔覺得柴,真係唔知佢點做到,大讚!!蜜椒薯仔牛柳粒咧道餸可以話係我去食大牌檔嘅時候必點。佢個牛柳粒好香,牛柳粒同薯仔外面有層薄薄嘅蜜糖包住,食起嚟鹹中帶甜咁,好正~黃鱔啫煲估唔到佢份量都唔少,好多黃鱔,而且上檯嘅時候熱辣辣,撈勻啲汁嘅時候沙沙聲。啲黃鱔好嫰滑彈牙,加埋佢個秘製醬汁同蔥蒜咧啲配料味道一流,如果可以喺冬天食仲正紅牌肥仔炒飯 睇個名有啲好奇係咩炒飯,問個店員有咩配料,佢話係睇廚師落啲咩,大牌檔版嘅omakase🤣🤣🤣一於試下佢~原本都驚有啲伏,估唔到配料都幾豐富,而且味道都唔錯。炒飯炒到顆粒分明,夠鑊氣,而且唔會覺得油膩,今次就有魷魚鬚、蝦米同菜心粒,唔知下次會係咩呢...歡迎大家試完話我知~咧間大牌檔有啲冷氣位,不過唔多,如果真係唔想咁熱坐出面就可以預先打電話問下或者早啲到la! 比我講多次,佢個燒雞真係好好食🤤
招牌即燒雞

蜜椒薯仔牛柳粒

黃鱔啫煲

紅牌肥仔炒飯

2024-06-28 132 瀏覽
係大排檔食飯梗係要坐戶外!雖然戶外比較熱,但店家都有提供啲大風扇,令顧客涼爽啲,夠曬貼心。一場黎到當然要嗌佢地既招牌菜式😋招牌即燒炭火靚雞🐔一坐低即刻嗌左一個招牌即燒炭火靚雞,因為佢地係即叫即整,店家提醒我地需時要25分鐘,好嘢食當然唔怕等啦,上黎果刻望落真係唔惹小。原隻燒雞端上,仲滴緊汁!用鉸剪剪開嗰陣啲汁不斷流出黎(店員見我地好似冇咩力剪骨,於是好好人咁樣幫我地剪開左啲🙈),要食得有風味,就要戴上手套趁熱拎黎食。燒雞表皮香脆,但又做到外脆內軟,鮮嫩香滑多汁。而舊雞都醃得好入味,連骨頭入邊都係充滿着蒜蓉香。星星師傅炭燒豬頸肉🐷每一件豬頸肉都厚薄均勻,表面香脆,比起一般餐廳食既豬頸肉薄薄一片好得多,每一啖食落去都充滿住口感。另外附上咗泰式甜酸汁俾我地點、酸酸甜甜,我覺得點唔點汁都好好食。通菜啫啫煲🍲新鮮滾熱辣,上黎果下仲唧唧聲,已經非常吸引。指天椒冇話加咗好多,我覺得個辣度可以接受,佢啲蒜粒同蝦米炒得好香,夠穫氣,我同朋友完全食唔停口🤣椒鹽海中蝦🦐一般嘅舖頭整椒鹽蝦未必去埋蝦頭,但呢間我幾欣賞佢去埋,咁就唔怕卑刺吉親。蝦食落去鑊氣十足,經油炸後嘅蝦外焦內嫩,配埋椒鹽味無得頂。食食下發現

招牌即燒炭火靚雞🐔

星星師傅炭燒豬頸肉

星星師傅炭燒豬頸肉🐷

通菜啫啫煲🍲

椒鹽海中蝦
椒鹽海中蝦🦐

食食下發現呢間大排檔原來開到凌晨4點!以後約朋友食飯吹水就唔怕要睇時間早走了🤣
星星師傅炭燒豬頸肉
椒鹽海中蝦
2024-06-27 42 瀏覽
這家位於元朗的大排檔的小菜充滿地道風味,每一道都讓人回味無窮。招牌原隻燒雞皮脆肉嫩,散發著炭火燒烤的香氣;店家準備好手套,讓我們撕著吃,別有一番風味炭燒豬頸肉則是香氣四溢,肉質亦相當軟嫩,入口即化。原條牛舌啫啫煲配以醬汁及炒香的洋蔥蒜頭薑片滋味入骨,帶來豐富的口感;金银蛋煮娃娃菜清淡可口,完美平衡了整餐的風味。整體而言,這家大排檔以其精湛的手藝和新鮮食材贏得了食客的讚譽,絕對是一個值得再訪的美食勝地。

炭燒豬頸肉則是香氣四溢,肉質亦相當軟嫩,入口即化。

金银蛋煮娃娃菜清淡可口,完美平衡了整餐的風味。

2024-06-27 31 瀏覽
多多雞,雞多多,一聽個名就知道係主打食雞,入到去第一眼就見到有燒雞,睇落幾吸引,所以特登點左招牌即燒炭火靚雞☺️問左老闆,餐廳仲會開到凌晨四點,唔怕夜左無野食😍招牌即燒炭火靚雞 $198肉質鮮嫩多汁,碳烤後香氣四溢,啖啖都係脆皮,入口即化,值得比個Like👍蝦米雜菜粉絲煲 $108粉絲煲入味,蝦米和各種蔬菜的組合挺不錯,拿捏得恰到好處😝肥仔炒飯 $128配料十足,米飯香而不膩,加上蛋炒飯&魷魚,簡直是完美☺️啖啖肉黃鱔煲 $158鱔魚肉質細嫩,口感醇厚,令人一試難忘😉薯仔牛柳粒 $168牛柳粒鮮嫩多汁,唔會太韌,加上薯仔和三色椒之後又有另一種風味🥳

招牌即燒炭火靚雞 $198

蝦米雜菜粉絲煲 $108

粉絲煲入味,蝦米和各種蔬菜的組合挺不錯,拿捏得恰到好處😝

肥仔炒飯 $128

配料十足,米飯香而不膩,加上蛋炒飯&魷魚,簡直是完美☺️

啖啖肉黃鱔煲 $158

鱔魚肉質細嫩,口感醇厚,令人一試難忘😉

薯仔牛柳粒 $168

2024-06-26
  • 招牌即燒炭火靚雞
今次終於可以掉低屋企隻🐯👩🏻‍🦰同啲兄弟出去chill下最啱就係食大排檔今次去到元朗又新街的多多雞大排檔,絕對係男人既隻腳點這環境舒適,營業時間長達凌晨4點每一碟嘅份量都非常足夠份量絕對對得住價錢🔥🔥必試的招牌菜即燒炭火靚雞🐔🐔餐廳用咗大瓦缸高溫即場燒,所以每一隻都要等20分鐘左右,外皮非常鬆脆,就算擺咗15至20分鐘都仲係脆既,咬開雞皮之後肉汁係會滴出嚟,絕對係必點嘅菜式之一十八歲卜卜脆牛肋條🐮🐮牛肋條外面一包住酥炸表層,牛味非常濃,加上秘製醬汁,但稍微乾身酥炸台山蠔🦪🍥呢個又係必點菜式之一,每一隻炸蠔都有手掌心咁大,炸粉唔會太厚,每一啖都充斥着生蠔嘅鮮味椒鹽九肚魚🐠🐠又係其中一個去大排檔必食嘅菜式,但係唔鍾意食多骨魚嘅朋友就要小心喇,因為幼細嘅骨比較多金銀蛋娃娃菜🥚🥚🥬食咗咁多肉同埋煎炸嘢,梗係要叫返個菜清清地,菜嘅上湯同平時嘅都唔同,比較濃郁,但係娃娃菜又可以中和當中嘅油膩感最後梗係叫返幾支啤酒chill一下回頭率:100%
今次終於可以掉低屋企隻🐯👩🏻‍🦰
同啲兄弟出去chill下
最啱就係食大排檔
今次去到元朗又新街的多多雞大排檔,
絕對係男人既隻腳點

椒鹽九肚魚🐠🐠

金銀蛋娃娃菜🥚🥚🥬

最後梗係叫返幾支啤酒chill一下

回頭率:100%

元朗一向都係好多大排檔同打冷,食黎食去都係果兩間,今次決定試下新野!呢間多多雞大排檔個招牌超搶眼,離遠已經見到佢了,個鋪名都擺明車馬係食雞嘅,就梗係要試下佢地個燒雞啦,同埋佢地招牌菜仲有啫啫煲,未坐底已經聞到格離枱D煲仔菜超香🫢招牌即燒雞$198燒雞係用大瓦缸高溫碳燒,因為即叫即整,所以嚟到姐姐就會問你要唔要落定單因為要等25分鐘⏲️上菜嘅時候隻雞係成隻棟起,睇落已經食指大動,店員會比手套同鉸剪你自己落手食,一撕開隻雞髀果下係爆晒汁,食落皮脆肉嫩,火候控制得好好,完全連雞胸雞背都唔會嚡,亦都唔會好似炸子雞咁死咸🍗原條牛舌啫煲$228呢個煲真心誇張,唔係淨係得個煲大,係份量都超大份,真係有頭有尾原條切晒比你,薑蔥蒜爆到超香,牛舌厚切得黎又夠淋,完全做到啫啫煲嘅精粹💯黃金系列鮮魷$158|XO醬炒鵝腸$118呢兩個小炒都非常之夠鑊氣,鮮魷炸皮夠薄,鵝腸爽脆,個份量又係多到食極都食唔完,兩個都係白飯小偷🍚呢度都幾癲,寫住開到零辰四點,真係買小見小。佢地啲小菜全部夠大份,四個小菜叫埋白飯啤酒埋單$752,已經足夠四人份食到飽飽,CP值極高,絕對係貼地抵食嘅推介🔥

招牌即燒雞$198

原條牛舌啫煲$228

黃金系列鮮魷$158|XO醬炒鵝腸$118

• 招牌即燒雞
  • 原條牛舌啫煲
2024-06-21 27 瀏覽
住喺元朗咁耐都唔知原來有間咁好味又抵食慨大排檔,全靠朋友帶我嚟尋寶。原來大排檔招牌就係呢只用「瓦罉秘製慨燒雞」20分鐘就有得食,用不鏽鋼通掛上方便撕雞肉下來,瓦罉燒過的皮,外脆內嫩啖啖肉,仲好多汁下來,而且燒出來色澤均勻。 198元必食推介。大排檔出名啫啫煲有很多選擇,仲有好多小菜食,你講得出慨食材大多數都有,其中黃鱔啫啫煲的黃鱔份量十足,而爆香的配料味道都一流,絕不吝嗇。時菜啫啫煲有5-6款菜供選擇,個人喜愛通菜鑊氣勁,通菜爽口。非常入味。全部menu價錢抵食,連order兩罐飲品,500蚊有找。非常滿意朋友介紹👍🏻👍🏻👍🏻若開工收夜/半夜突然餓,都可以來這裡吃,因為食店時間至到凌晨4:00。😍😍

原來大排檔招牌就係呢只用「瓦罉秘製慨燒雞」

啖啖肉黃鱔啫煲
2024-06-19
啖啖肉黃鱔啫煲
  • 啖肉黃鱔啫煲
2024-06-21 110 瀏覽
今日同爸爸媽媽去元朗行街 行過見到呢間大排檔坐滿人 所以就入去試吓啦招牌即燒炭火靚雞叫得多多雞 當然要試吓佢嘅招牌靚雞啦 佢係用大瓦缸高溫碳即場燒制 真係原隻燒完拎出嚟俾你食 佢有鉸剪手套可以自己拆嚟食 或者如果嫌麻煩都可以叫佢切好俾你食 隻雞啲肉好嫩好滑 就算係雞胸嘅肉都唔會好嚡 個皮好似張紙咁薄咁脆 真係好推介大家叫嚟食🤤蝦米雜菜粉絲煲佢啲啫啫煲全部都好大煲 好足料 講緊四五個人食都會夠食 味道好夠 亦都有好多種唔同嘅菜 菜心 白菜 娃娃菜 通菜 西蘭花 真係未見過咁多菜嘅雜菜煲🤩茄子火腩啫煲個煲上到嚟真係仲渣渣聲 好熱 真係啱啱新鮮煮出嚟 又係超大煲 三個人食真係食唔晒 個煲好惹味 煮得啱啱好 又唔會太濃👍🏻王牌多多雞小炒王小炒王係大排檔嘅必點食物 所以嚟到自然都要試吓 佢有魷魚蝦乾腰果炒出嚟 好足料 都好有鑊氣😋椒鹽滑豆腐我好鍾意食豆腐㗎 所以就叫咗呢個椒鹽豆腐 真係做到外脆內軟 再加埋啲喼汁 味道真係啱啱好🤩佢每日營業到凌晨四點 有室內同室外嘅位置比大家揀 啱哂一班夜鬼 鐘意傾到幾點都得呀🤣

蝦米雜菜粉絲煲

茄子火腩啫煲

王牌多多雞小炒王

椒鹽滑豆腐

原來元朗都有一條大排檔街上次夜晚行過相當熱鬧!今日就揀咗其中一間試吓佢啲小炒其中一個吸引我哋嘅原因~就係呢隻脆皮炭燒雞見到台台都叫!睇嚟非試不可拔絲菠蘿咕嚕肉超有鑊氣!甜酸互相中和 同埋夾起每一舊都真係拉絲架送白飯一流通菜鮮魷黃金墨魚咀炸到粒粒鹹香十足!!上枱時熱辣辣~大排檔就食呢一種鑊氣 夾啤酒食直頭係絕配主角炭燒脆皮雞登場明爐炭火烤燒~雞皮超級脆 真係內外軟 猛火燒,但係入面肉質仍然係超級juicy 食落好香口 果然係招牌菜貼心附上手套同鉸剪方便你落手食想再惹味啲,可以加埋淮鹽~不過本身已經好入味再加就有啲太鹹啦脆皮雞全部都即叫即燒!所以一坐低就要嗌咗佢先都要等15至20分鐘,食住其他小菜等就差唔多啦~我哋三個人食咗三個小菜 +1隻雞每碟都份量十足如果胃口比較細嘅女仔可以酌量再叫少啲 或者考慮打包返屋企食多餐Overall CP值很高不過有冷氣坐既地方相當有限 如果大熱天時坐街邊都幾挑戰耐力~
原來元朗都有一條大排檔街

明爐炭火烤燒~雞皮超級脆 真係內外軟

貼心附上手套同鉸剪
方便你落手食

脆皮雞全部都即叫即燒!所以一坐低就要嗌咗佢先
都要等15至20分鐘,食住其他小菜等就差唔多啦~

我哋三個人食咗三個小菜 +1隻雞
每碟都份量十足

Overall CP值很高
2024-06-16 12 瀏覽
多多雞大排檔 | 元朗最近成日睇到有隻燒雞社交平台影相好靚終於比我發現到係邊到即刻衝去試試去到已經坐滿人咁制 好彩仲有入面冷氣位大大個招牌寫住 營業到4 點 岩曬一班夜鬼招牌脆皮碳燒雞果然名不虛傳 影相打卡一流影完仲叫返佢地幫手斬件上可以選擇自己剪 不過好似無咁方便個皮燒到勁脆 肉質嫩滑 勁大隻2個人差D食唔曬懷舊欖角一字骨肥瘦分明 食得出師傅既功架酥炸台山蠔台山蠔勁大隻 鮮甜每一隻都炸到好酥脆配上佢地秘製既醬汁味道再上一層瑤柱蛋白炒飯炒飯粒粒分明 D瑤柱仲專登炒到乾身每一啖都食到蛋白同瑤柱下次試過佢個紅牌肥仔炒飯 好似幾正咁
多多雞大排檔 | 元朗

D瑤柱仲專登炒到乾身
每一啖都食到蛋白同瑤柱
下次試過佢個紅牌肥仔炒飯 好似幾正咁
2024-06-12
5 分鐘 (堂食)
2024-06-16 14 瀏覽
多多雞大排檔元朗又新街大排檔有室內室外座位可供選擇。我就鐘意嘆冷氣所以坐室內。坐低睇吓餐牌除咗必叫招牌嘢,原來仲有好多款小菜同啫啫煲。招牌即燒炭火靚雞係用大瓦缸碳火燒制。燒雞皮脆卜卜,雞肉嫩滑,戴上手套成隻撕嚟食食得特別爽快。果然係招牌菜無得輸。傳統炸大腸大腸切成長條形,食落爽脆。點埋個醬汁好惹味。豉汁盤龍鱔叫咗半條份量都好多。盤龍鱔肉身夠厚食落啖啖肉。配埋個豉汁要嚟撈飯一流。金銀蛋時蔬用咗我最愛既西蘭花,原來煮金銀蛋都一樣咁好食。
多多雞大排檔
元朗又新街
大排檔有室內室外座位可供選擇。
我就鐘意嘆冷氣所以坐室內。
坐低睇吓餐牌除咗必叫招牌嘢,
原來仲有好多款小菜同啫啫煲。

招牌即燒炭火靚雞
係用大瓦缸碳火燒制。

燒雞皮脆卜卜,雞肉嫩滑,
戴上手套成隻撕嚟食食得特別爽快。
果然係招牌菜無得輸。

傳統炸大腸

大腸切成長條形,食落爽脆。
點埋個醬汁好惹味。

豉汁盤龍鱔
叫咗半條份量都好多。
盤龍鱔肉身夠厚食落啖啖肉。
配埋個豉汁要嚟撈飯一流。

金銀蛋時蔬
用咗我最愛既西蘭花,
原來煮金銀蛋都一樣咁好食。

2024-06-16 30 瀏覽
身為半個元朗人嘅我大力推介呢間係元朗又新街嘅多多雞大排檔。佢有一大個瓦缸係廚房燒雞,仲要係即叫即燒!食落真心係暫時食過最好食嘅燒雞。個皮脆到可以拎嚟做片皮鴨😝肉質燒完仲係超juicy,有濃濃嘅沙薑味!佢其他小炒都好唔錯,全部都好有鑊氣。乾炒牛河炒到條條分明,唔會過油,牛肉片份量勁多。🫶🏻椒鹽豆腐外脆內軟,正常岀品🥰西芹炒龍躉球嘅魚好新鮮,唔係用雪藏貨炒👍🏻至於環境,可以坐室內同室外都得。怕熱嘅我梗係坐室內。入面冷氣十足,光光猛猛,全程食得好舒服🤭

2024-06-14 27 瀏覽
元朗其實都冇乜好食既大排檔,呢間多多雞出現真係打救到我地😂好味又大份,仲要營業到凌晨四點咁好王牌多多雞小炒王$138王牌小炒王配搭都不外乎韭菜、蝦乾、魷魚、腰果,呢度既蝦乾同腰果都好大粒,而且應該加入左豬油,非常香口!椒鹽海中蝦$168蝦好新鮮彈牙,呢個價錢黎講size都算大,十分惹味招牌即燒碳火雞$198即叫即燒,所以想食最好一坐低就落左單先!雞皮脆到好似紙咁,雞肉都嫰滑多汁👍啖啖肉黃鱔啫煲$158呢度既黃鱔又爽口又大條,用啫啫呢種做法可以去除土味。一打開蓋香到隔籬枱都望過嚟。😂

王牌多多雞小炒王$138

椒鹽海中蝦$168
蝦好新鮮彈牙,呢個價錢黎講size都算大,十分惹味

招牌即燒碳火雞$198

啖啖肉黃鱔啫煲$158

🐽 黃金咸蛋炸魚皮魚皮炸到金黃酥脆,咸蛋味道香濃,每一啖都勁邪惡勁滿足🐽 蜜椒薯仔牛仔粒牛仔粒炸得外脆內嫩,咬落入面中係7成熟倒,搭配蜜椒的微辣甜味,非常開胃🐽 酥炸椒鹽黃鱔黃鱔炸至酥脆,椒鹽調味剛剛好,帶出黃鱔的鮮美口感,送酒一流🐽 椒絲腐乳通菜通菜炒得香脆,椒絲和腐乳的組合獨特,味道鮮美,味道都好平衡🐽 招牌即燒炭火燒雞這款招牌炭火燒雞一上枱個樣絕對係吸精之作,外皮烤到金黃酥脆,內部肉質鮮嫩多汁,口感非常出色。

🐽 黃金咸蛋炸魚皮
魚皮炸到金黃酥脆,咸蛋味道香濃,每一啖都勁邪惡勁滿足

🐽 蜜椒薯仔牛仔粒

🐽 酥炸椒鹽黃鱔
黃鱔炸至酥脆,椒鹽調味剛剛好,帶出黃鱔的鮮美口感,送酒一流

🐽 椒絲腐乳通菜
通菜炒得香脆,椒絲和腐乳的組合獨特,味道鮮美,味道都好平衡

🐽 招牌即燒炭火燒雞