明星效應唔可信😩,怪不得無人排隊😰,中伏了❗️原本想去隔離「華姐」,但無時間排長龍等位,心諗大利有明星效應,品質應該唔會差太遠。今次真係受了教訓,以後寧願捱餓都唔要苦了肚皮。牛腩牛筋清湯腩河粉$57配料同湯頭都好足夠,但味道同品質差得很👎👎。牛腩無香味,肉質又柴又實,切得好大件,好難咬開,食咗一啖之後,我不其然望一望食緊嘅係牛腩定是煲完湯嘅豬肉😰,真係名不副實。牛筋偏腍,沒有太大口感。湯頭味道亦好淡🙈,唯一可取係河粉夠幼滑。芥蘭翠綠新鮮,但煮得太腍。老闆娘好有禮貌,但樓面亞姐就不停用各種方法催促人走,包括好大聲同等位嘅人講邊張枱食完就走。正當我同朋友夾錢埋單時,亞姐企嚟我哋中間,不停問係唔係食完,我真係忍唔住同佢講:「我地走啦!你一陣先執枱啦!」😡😡😡永別啦!

牛腩牛筋清湯腩河粉$57

2020-09-19 1056 瀏覽
天后地鐵站隔離有兩間清湯腩,一間叫華姐,一間叫大利,唔同嘅朋友都話兩間唔係爭好遠,不過大利好食少少,同埋有啲特別野,所以約我去食嘅時候都係去大利。平時食清湯腩,就梗係清湯加牛腩啦。但係大利清湯腩有個招牌菜,就係咖喱牛腩撈麵。咖喱香濃,唔會得個死啦,牛腩煮得夠淋又入味,配撈麵食啱啱好,我連個菜都點埋咖喱汁。最得意嘅嘢就係咖喱本身係橙黃色,如果任何麵條掂到個咖喱汁,佢會慢慢變色,有橙黃變做深紅。我相信係有啲化學原理,但係我唔知係乜,如果有人知道歡迎話俾我聽,我都真係好想知。仲要介紹一下嘅就係配撈麵嘅清湯,雖然我都覺得有少少味精,但係基本上都好好飲,一啖撈麵一啖湯確實暢快。

2020-07-12 706 瀏覽
野好食,老闆娘態度好,滾面阿叔Service好,見我唔夠咖喱醬主動比一碗我,但係門面打工阿姐(冇禮貌),我講話唔該(意思即係叫佢落單啦)佢就話講啦,但係老闆娘係態度好嘅,但係嗰陣時根本就唔忙,我覺得嘢食好老闆好,員工唔好就要炒,加上而家市道唔好,唔好留一啲衰嘅員工喺度
2020-07-08 562 瀏覽
疫情由昨日開始小型爆發,今日放工後去食晚飯,食完先見到洗碗姐姐冇戴口罩洗食具,亦見到廚師冇戴口罩係廚房切牛腩。不想講食物質素,如果唔顧及食客衛生,食物幾好都冇用。以後一定唔會再去

2020-07-08
2020-06-20 594 瀏覽
第一,牛腩質素只係好一般,好多地方都有呢個質素,唔需要花50蚊食碗牛腩米。第二,碗牛腩米有飛蟲,講咗聲去換,換咗返嚟碗牛腩size 細得嚟仲要濕濕碎,反映後師傅梗係唔認啦!第三,食牛腩面就不如加多13蚊食牛腩飯,起碼飽肚。第四,疫情期間,間舖完全無量探熱,唔覺得有保障。無質素,無服務,名店?無回頭兼幫你update吓2020新食評啦PS 呢間入咗大眾點評,睇嚟都係做遊客生意,所以都唔志在回頭客希望佢快d捱唔住啦送你一對翼嘅牛腩米

第三,食牛腩面就不如加多13蚊食牛腩飯,起碼飽肚。

第四,疫情期間,間舖完全無量探熱,唔覺得有保障。

希望佢快d捱唔住啦

牛腩米

送你一對翼嘅牛腩米

2019-10-04 759 瀏覽
今日突然之間好想食清湯牛腩.....本來想去上環九記但係又太遠,仲要比次機會天后嘅大利清湯腩。點咗一份蘿蔔⋯⋯正正常常半肥腩伊面,有一半係半年肥腩,另外嗰半年係瘦腩半肥腩河粉,有三分之一係半肥腩,三分之二係瘦腩。湯底覺得冇乜味,我加咗豉油同埋辣椒油先至勉強食得落。應該唔會再嚟第二次
半肥腩伊面,有一半係半年肥腩,另外嗰半年係瘦腩

半肥腩河粉,有三分之一係半肥腩,三分之二係瘦腩。
湯底覺得冇乜味,我加咗豉油同埋辣椒油先至勉強食得落。
應該唔會再嚟第二次
半肥腩伊麵
半肥腩河粉
2019-10-03
2019-06-26 638 瀏覽
純粹路過 天后站一出便看見兩間並排的店舖,大家掛著同一款菜式 - 清湯腩的招牌, 噢 很多明星照片張貼,以此做招徠, 那就選這間試一下吧牛筋麵 ~. 麵很爽口 不太多鹼水味道,加入醋和棘椒油,更加開胃。 主角牛筋份量足 (相對價格比一般麵店較高的),炆得軟腍, 又不會過了火喉, 不錯之選 再叫了豆漿,增加大豆異黃酮,又可去一下口的膩感, 有豆香,合格
純粹路過
很多明星照片張貼,以此做招徠, 那就選這間試一下吧

牛筋麵 ~. 麵很爽口

牛筋麵

豆漿

牛筋麵
豆漿
2019-06-21 357 瀏覽
今日又來到鰂魚涌做嘢 你都已經想食好耐嘅大利清湯腩試吓先😝😝😝😝😝呢間鋪頭開喺民居 比起其他鋪頭小人排隊我哋排咗一陣就可以入啦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一場嚟到梗係試吓佢嘅名物啦 我揀咗清湯牛腩撈麵😍😍😍價錢要$60 小小貴試吓佢嘅味道先 牛腩入口即溶濃濃嘅牛香係口腔散發出嚟😍😍好味呀 依家講起都流口水 面底左要幼面 係最經典嘅配搭配埋腩汁 撈埋一齊食 簡直係人生一大樂事😝😝😝 唔使排隊我一定會再嚟😍
呢間鋪頭開喺民居 比起其他鋪頭小人排隊

面底左要幼面 係最經典嘅配搭
配埋腩汁 撈埋一齊食 簡直係人生一大樂事😝😝😝

唔使排隊我一定會再嚟😍

2019-03-04 630 瀏覽
與家人行到天后港鐡站附近, 下着毛毛雨, 我又沒帶雨傘。 想着不如先找個地方坐一會, 等雨停的時候再走吧。 見有兩間不同店名的店舖並排在一起, 但隔壁店舖門外已站着等候人群, 不想等待, 我們就走進此店。內裏環境是傳統的粉麵店舖, 清潔情況一般。 店員大多是中年人士。見其寫着「馳名清湯牛腩」, 我們就試一試吧。 因只為一時避雨, 便只㸃了兩碗粉麵。 牛腩河 : 先嘗一口湯, 是清湯底, 不太油膩, 但不夠香。 牛腩也不太肥膩, 算腍。 河粉一般。 整體味道偏淡。 牛腩麵 : 麵質不夠爽滑。傳統的手寫單據

牛腩河

牛腩麵 : 麵質不夠爽滑。
牛腩麵

傳統的手寫單據

2019-02-23
2019-02-06 459 瀏覽
多數阿魚入維園行年宵前,都會去大利清湯腩食碟牛腩飯先.一來就腳,二來大利的清湯腩不錯(利申:未食過華姐,下次會試!).✅清湯腩飯($60).肥瘦分明的牛腩!一定要唔怕肥先可以食到😂牛腩非常淋身,一咬即開!肥肉加腩汁撈飯一流!可以送幾碗飯!牛腩份量都幾多,大約8至9舊.另外,重有碗清湯比食客去下膩!好貼心!.店舖的伙計都好貼心!見到阿魚話咁快食哂啲飯,就問洗唔洗幫我加飯😍. 🐟📝:7.5/10
多數阿魚入維園行年宵前,都會去大利清湯腩食碟牛腩飯先
✅清湯腩飯($60)
另外,重有碗清湯比食客去下膩!好貼心!
🐟📝:7.5/10
2019-02-01
10 分鐘 (堂食)
  • 清湯腩飯
2018-08-14 726 瀏覽
大大話話我食大利爽腩河都有十年八年,當然有時會失水準,但好少重覆發生,我成日會比三次機會同一間舖頭,除非它連續三次都難食,甘我就會放棄先上魚皮,但沒有跟碗湯比我浸,吾夠細心,我當然知佢諗住我用翻碗湯河個湯浸,但佢無諗過,魚皮上先我心急食,都等左一陣先上碗面我既爽腩河,湯底清甜係咪好想食呢,keep住一貫水準里碗蘿蔔好甜,無根但好重薑味,個姐姐知我鐘意食見好味,自動给我一份,里D咪细心,人情味,甘多年一坐低就知你食什麼,最多問你一句轉吾轉,定照舊,里D咪窩心囉係里D開年十幾廿年既舖頭先會發生

,都等左一陣先上碗面

我既爽腩河,湯底清甜

係咪好想食呢,keep住一貫水準

里碗蘿蔔好甜,無根
但好重薑味,個姐姐知我鐘意食
係里D開年十幾廿年既舖頭先會發生
2018-08-10
2018-07-07 611 瀏覽
天后清風街個邊一路都有好多好野食,今次就試下電器道既大利清湯腩。佢同另一間清湯腩痴住一齊開,好多遊客都會特登黎食其中一間。作為香港人既我一間都未試過,所以想揀一間試下。見大利鋪門口貼左好多明星幫襯既相,今次就試下大利先喇!入到去就緊係嗌佢既招牌清湯腩河喇,抬頭一望大大隻字寫住唔飲湯是您的損失!講到咁 令我對佢既湯底更為期待!黎到即刻飲啖湯先,但係.. 咦....有咩特別..?湯底有啲淡,冇驚喜既感覺..只係覺得唔太重味精。再試下牛腩 唔會柴,河粉亦都夠滑,整體合格。只怪我本身對佢期望太高了吧⋯

講到咁 令我對佢既湯底更為期待!

黎到即刻飲啖湯先,但係.. 咦....有咩特別..?
2018-06-14
2017-09-29 1101 瀏覽
一心想食華姐,去左呢間,點左最貴清湯腩,心想可以標得這價格,應該不差⋯但世上很多人混水摸魚的,明明不夠斤量,卻裝很勁!完全物非所值⋯1)牛腩太韌沒咬口,失敗2)湯太凍,失敗3)沒牛味,失敗中失敗永遠不會有第二次!
1)牛腩太韌沒咬口,失敗
2)湯太凍,失敗
3)沒牛味,失敗中失敗
永遠不會有第二次!

平時少花時間 寫食評,今午飯感到有點中伏就寫來發洩一下:下午时分2:15pm,來到此在天后的「大利清湯腩」(位於華姐清湯腩隔壁,兩間打對台不知什麼關係)店本來什麼期望,樓面冷清,服務員以老大媽為主,店內有電視看。午飯為趕上班所以點了碗牛腩麵速食。碗麺一到桌面上已心感不妥,只見熱湯裡的牛腩爛到像被人咬過似的(見圖)。。。 算了,可能係廚師刻意的煮法技巧。牛腩超硬像吃樹皮,外觀似被咬過翻用,入口完全沒有一塊是咬到,而且毫無鮮味,令人懷疑是否翻用!!由于一塊都食唔到,只能把麵吃完,牛腩放一邊希望讓掌廚位大叔知道自己的出品如此不能入口!嗰$43好唔好意思收?當時真有衝動想叫煮面嗰位呀叔(已稱不上師傅/廚師,不配)自己食晒佢,這樣的出品完全沒有用心去做,牛腩用水洽一陣就上枱,沒有熬過。呢間店的低劣出品不但是對食客的一種侮辱,而且反映掌廚嗰位呀叔無心 工作,不尊重其職業和來幫襯的客人。
平時少花時間 寫食評,今午飯感到有點中伏就寫來發洩一下:

2017-07-11
2017-02-13 965 瀏覽
食物一般,沒有驚喜,但服務極差,不值再去,牛腩只可以說一般,有部份唔夠"淋",價格偏貴,但員工阿姐嘅服務就極差,好似唔憂做,落單要講幾次,又對客人禮貌,真係唔會再去
2016-12-16
8 分鐘 (堂食)
$60 (宵夜)