2024-07-07
媽咪生日,梗係要同佢好好慶祝啦!之前經朋友介紹一間位於尖沙咀嘅高級私房菜,餐廳由廣州大同酒家創辦人後人經營,糅合傳統粵菜並加以改良,務求令新一代可以品嚐昔日嘅味道。順德撈魚生又名「撈起」,餐廳以深海𩶘魚代替傳統淡水魚生 ,魚生片新鮮清甜,配上紅椒、花生、蔥、薑絲等等,食嘅時候仲可以用生菜包住魚生、飯同辣椒醬,味道層次更加豐富。燕窩鷓鴣粥呢道懷舊菜需以粥為名,實際卻無米⋯配上金華火腿、鷓鴣同燕窩,鮮味十足,既滋潤又養顏⋯當紅炸子雞皮脆肉嫩⋯雞皮薄薄一層,一啲都唔油膩;雞醃得入味,而且肉汁豐富,口感一流!廣州荔灣豉椒炒蟹薑蔥炒蟹、避風塘炒蟹就食得多,豉椒炒蟹真係第一試,估唔到都咁好味!以豉椒大火炒蟹,味道鮮美,辣辣哋非常惹味!清炒涼瓜先將苦瓜啤水兩個鐘,沖走苦瓜本身嘅苦澀味,再以清炒方式烹調⋯口感清爽,味道帶有少少回甘,連平時唔好苦瓜嘅我都能夠接受。蜜汁火方其實呢度係浙江嘅傳統菜,餐廳以菠蘿代替傳統嘅蓮子,配以火腿,再夾喺方包裏面去食,鹹香嘅火腿同清甜嘅菠蘿帶嚟一種獨特嘅鹹甜口味。咖喱牛腩、大同荷葉飯濃郁嘅咖喱同牛腩嘅軟嫩完美結合,簡直係米飯嘅殺手!配合埋荷葉飯,風味獨特,更添特色!蟹油撈
順德撈魚生
燕窩鷓鴣粥
當紅炸子雞
廣州荔灣豉椒炒蟹
清炒涼瓜
蜜汁火方
咖喱牛腩、大同荷葉飯
蟹油撈麵
以剛才辣椒炒蟹嘅蟹油嚟撈麵,辛辣香口,極之惹味!
二十年陳皮紅豆沙
紅豆沙香甜可口,伴隨着陳皮嘅醇香,令人回味。
總括而言,每道菜都非常出色,令大家都十分滿意!餐廳只有2間廂房,仲有1間K房;另外,餐廳只接受訂座,六位起訂。菜單方面可以搵老闆娘幫你寫,或者叫佢俾啲建議都得⋯