2017-03-04 255 瀏覽
男朋友想食意粉,咁啱行到附近以前去到大排長龍今日去到經過無咩人咁。好快就入左去坐一睇menu 就嗌左2碟意粉同埋2個小食羅宋湯有d鹹個蒜容包唔新鮮有d硬佢d小食幾抵~29蚊可以揀薯蓉田螺/溫泉蛋野菜/墨西哥雞/薯角嗌左薯蓉田螺,都好熱好似微波爐叮過咁(個表平常,內裏冒煙)個薯蓉幾好食~好creamy 田螺就一般墨西哥雞茄汁雞咁,似放左好耐。個炸皮同肉分開墨魚汁意粉都ok個味到夾既,煙三文魚普通啦忌廉汁蟹肉闊條面好creamy開頭食都ok 越食會越膩無蟹肉~不過都唔差食完飲埋餐飲埋單254,價錢正常,環境氣氛都ok 總括黎講抵食浪漫之選
男朋友想食意粉,咁啱行到附近
以前去到大排長龍
今日去到經過無咩人咁。
好快就入左去坐

一睇menu 就嗌左2碟意粉同埋2個小食
羅宋湯有d鹹
個蒜容包唔新鮮有d硬
佢d小食幾抵~29蚊可以揀
薯蓉田螺/溫泉蛋野菜/墨西哥雞/薯角
嗌左薯蓉田螺,都好熱

墨西哥雞
茄汁雞咁,似放左好耐。個炸皮同肉分開

墨魚汁意粉都ok
個味到夾既,煙三文魚普通啦

忌廉汁蟹肉闊條面好creamy
開頭食都ok
越食會越膩
無蟹肉~不過都唔差

食完飲埋餐飲埋單254,價錢正常,環境氣氛都ok

總括黎講抵食浪漫之選
2017-02-26 198 瀏覽
大壹冰室是我以前在荃灣工作時,一直都很愛去的一間餐廳,因為我覺得他的環境裝修得很有情調。 而且下午茶價格非常親民,40多元一個餐有湯有餐包。這個焗豬柳飯是我以前很愛吃的,賣相像是牛肉,其實是不折不扣的豬肉。而且大一冰室的飯都是紅米飯,特別適合注重健康的人。朋友訂的是鐵板牛肉飯,我覺得牛肉的份量比較少可是拌著汁,也是十分滋味。唯一一樣我覺得比以前遜色的是,飯的份量變得好少。不過這個價錢來說實在不能挑剔太多。

1K
2017-02-23 143 瀏覽
冰室給自己的感覺是舊式的香港茶餐廳,雖然近來已有不少新開業的冰室給予新形象,但總是有着一點點香港的影子,食物也是特別地道的那些,這冰室的特點就是不那麼港式。梳化式的椅子配上很有格調的瓷磚面餐枱,牆上更掛了不少懷舊的模型,完全是有別於時下的冰室。食物的提供也很不同,可以說是很西化。而這次就選了溫泉蛋白汁意粉來。外型很討好,雖然在攪動意粉時看見醬汁頗多,但因為味道不錯,很creamy 就不特別介意了。意粉的軟硬度也控制得好,配合蛋黃及白汁就是美味十分了。
溫泉蛋白汁意粉
2017-02-22
溫泉蛋白汁意粉
2017-02-22 141 瀏覽
今天去了附近有名的冰室,幾乎每次經過也排晒長龍。今天特登早點去,希望不用排這麼久。,忌廉湯配蒜蓉包忌廉湯味道清淡,而且湯也比較稀,入面有少許粟米。蒜蓉包就很香口。跟住叫了一個飯及意粉,一個是白汁龍利魚柳意粉,一個是白汁三文魚飯。兩款白汁味都很香,但是三文魚味道有點腥味,但是白汁味很濃。而龍里魚柳方面,味道沒有三文魚那麼腥,但是也帶點腥味。整體來說,我覺得食物的味道沒有那麼出色,沒有出色到我要排隊。但是午餐的價錢方面卻很便宜,可能是因為便宜的關係,才引至到這麼多人排隊。
忌廉湯配蒜蓉包

2016-11-29 557 瀏覽
次次黎到都排長龍,唔排。今次見唔太多人就排下,一陣者。。論午餐於荃灣區食,就近商場一帶,$4x~$5x 價錢算合理,其實這是一間港餐比較西式的茶記。 坐得比較迫,亦有點噪。是次叫了海鮮蛋包飯!雖然未至於開蛋皮漏蛋漿咁誇,但蛋皮確實幾滑,內有蜆肉八爪魚等海鮮,炒飯夠乾身,味道有啲西炒飯包底咁。 基本上,味道不錯。反而我更欣賞餐湯,蘑菇湯蘑菇肉粒多,忌廉湯夠香濃不覺油,正。如果再來,會想試下五十幾蚊食個什扒餐。。
次次黎到都排長龍,唔排。
今次見唔太多人就排下,一陣者。。
是次叫了海鮮蛋包飯!
如果再來,會想試下五十幾蚊食個什扒餐。。
海鮮蛋包飯
今日同老婆去一田買嘢路過試下呢間(大壹冰廳)。。。我就叫咗 >美國費城烤西冷配黑松露野菌汁 侍應, 問我要幾成熟我選擇五成熟。我老婆叫咗 >板石燒粗黑椒紐西蘭穀飼肥牛 配珍珠飯。先講我嗰餐我係叫5成熟嘅竟然來到啲牛扒五成熟係砌唔開既, 再者仲有陣陣噏味好啦。。 黑松露野菌汁就唔見咗變咗蒜蓉茄汁? 薯條翻炸! 我再嘗試將塊牛扒再切都係切唔開㗎, 再切~切到小小來食卜街係照唔到嘅原裝打餅 lur 返出嚟, 成碟野放氣我老婆嗰餐仲卜街上枱嗰陣時已經叫佢汁等一陣先上個侍應就拿拿聲同我老婆淋曬啲汁落去D肥牛到 跟住睇清楚啲原來啲肥牛係未熟嘅我懷疑佢哋係將啲肥牛係咁以卷住就擺上鐵板上, 因為鐵板有熱力與此同時啲汁都係滾熱辣嘅就當灼熟咗啲牛肉嚟食囉! 但係真係唔熟㗎喎淋咗落去都, 仲有啲肥牛係全部都係肥牛油真係揾唔到D牛肉去咗邊? 結果都係食咗兩羹飯食放棄咗碟野重㸃 : 冇五成熟(侍應)就唔好問客人要幾多成熟喇加上冇嗰樣你就講嗰樣, 冇黑松露野菌汁你就唔好係餐牌裏面寫什麼松露什麼汁啦! 最後埋單我同侍應講你店薯條係返炸好硬咬唔入口,牛扒係有味嘅啲肥牛係咪熟嘅結果佢都冇同我講一聲唔好意
今日同老婆去一田買嘢路過試下呢間(大壹冰廳)。。。

我老婆叫咗 >板石燒粗黑椒紐西蘭穀飼肥牛 配珍珠飯。

重㸃 : 冇五成熟(侍應)就唔好問客人要幾多成熟喇加上冇嗰樣你就講嗰樣, 冇黑松露野菌汁你就唔好係餐牌裏面寫什麼松露什麼汁啦! 最後埋單我同侍應講你店薯條係返炸好硬咬唔入口,牛扒係有味嘅啲肥牛係咪熟嘅結果佢都冇同我講一聲唔好意思今時今日香港咁嘅服務態度等執笠。。(大壹冰室)已經觸犯咗以下第362章4B第5條呢個條。

商戶涉違商品說明條例圖 片實物不符

2016-11-25
  • 唔覺有咩推介
2016-11-17 281 瀏覽
趕睇戲向附近搵食. 入到黎發現裝修幾特別😆少少懷舊感,幾得意喎.難得員工幾親切有禮👍🏻晚餐七十至佰四五.有好多選擇, 飯意粉扒類都有. 跟湯同包包. 另加$28 就有焗田螺同沙律~ 抵👏🏻鐵板真係夠熱炸炸聲架. 味道 ok, 快餐好選擇~
難得員工幾親切有禮👍🏻
另加$28 就有焗田螺同沙律~ 抵👏🏻
鐵板真係夠熱炸炸聲架.
味道 ok, 快餐好選擇~
2016-09-21 532 瀏覽
午餐叫在個"茄汁海鮮炒意粉", 海鮮無味, 意粉好明顯無炒過, 只加左茄汁拌勻而已, 唔知係咪為左辟在陣雪味, 加左好多羅勒, 個茄汁全是羅勒味 XP. 加上呢間餐廳係無服務可言, 荃灣咁多食肆, 唔會再去呢間。
2016-09-20
2016-09-19 432 瀏覽
本人跟同事中午點了一個 1)溫泉旦肉醬意粉 及 2)牛柳粒茄汁焗飯, 味道及用料極普通可以不提。1)味道普通沒額外評論2)牛柳粒只係茶記牛扒切粒, 茄汁食得出係廉價茄膏現成煮 。本人下午五時肚痾到現在 (已經六個鐘), 同事晚上開始腹瀉。 現考慮入急症再報食環。

1)味道普通沒額外評論

2016-09-14 404 瀏覽
剛看完戲到晚飯時間 見到馬路口開左間浪漫氣氛既冰室,點了一份香煎靖魚蛋包飯,跟餐仲有羅宋湯,個飯用了蕃茄同香菇炒 ,加上用上了珍珠米配合剛剛好炒起的炒蛋,十分好吃,可惜等了15分鐘左右先上菜 ,熱騰騰的。
  • 蛋包飯
2016-08-08 460 瀏覽
黎到荃灣,唔知食咩好,見呢間嘢有人排隊,就排下試下,點知,食到唔熟既墨魚叫左兩個餐,青口墨汁海鮮意大利飯。 墨魚仲係生既青口凍冰冰,意大利飯好硬,車呢茄又生又凍。 餐湯,叫左紅湯,不過不失,辣辣地,無咩特別, 餐包凍冰冰又唔脆,感覺好不新鮮,得啲蒜蓉香。 一間很失望的餐廳。

叫左兩個餐,青口墨汁海鮮意大利飯。
墨魚仲係生既
青口凍冰冰,意大利飯好硬,車呢茄又生又凍。
一間很失望的餐廳。
2016-08-06
2016-07-24 442 瀏覽
同老公夜晚2個人叫左一個餐share ,叫左西冷扒飯同埋加左$29要炸雞同焗田螺, 塊扒無牛味 ,唔緊要,最衰係食完個肚已經有d唔對路 ,點知埋完單我老公5分鐘嘔哂 ,我就過左半個鐘嘔埋。 今次第一次食呢間野就中哂伏,我唔會再食呢間野都唔會推薦囉 ! 今次第一次打食評,食完真係嬲得滯,忍唔住要打上黎!!
2016-06-23 689 瀏覽
朕之前都有去過大壹食晚飯,記憶之中是可以的,點知今天再去食個下午茶,中伏!!!朕叫左個魚柳包配薯條,個包本身己經唔係大,但係塊魚柳竟然仲要同唔知邊枱客人開心Share左,得一半,老細就開心,朕就激心,得一半都未係最慘,最慘既係嗰塊魚柳炸到好硬,硬到𠝹口咁,真係伏己中,唔會再有下次!-----完-----
凍咖啡
-----完-----
2016-06-11
下午茶
2016-06-12 473 瀏覽
夜晚黎呢到食飯2個人黎食張2人檯細到根本放唔晒2個人既餐明知無位都仲要放主菜上檯另外同隔離檯痴得太近根本就聽佢地多過食飯好,講返野食先黎紅湯好辣,辣到飲唔到。。。主菜:我叫左個波菜忌廉帶子寬條麵基本質素,寬條麵未係太熟身帶硬身同粉粉地帶子係急凍帶子,太細粒又無味,食左都唔知自己食左忌廉汁個底ok既,有d似白湯既感覺之後叫左個忌廉汁泡沫三文魚配薯菜我唔係太識野啦可能條三文魚又唔夠熱入面仲要係生既我問個waiter 係唔係咁既佢就成碟拎返入廚房等左超過5分鐘先拎返碟野出黎仲要係本身食過個條魚再煮過而唔係換過碟新既搞到d配菜茄子蕃茄係凍晒既好彩d薯條係熱既如果唔係我真係發火到底條魚係唔係生食,唔好意思都無句條魚比想像中細你仲要收我一個西餐加一既價錢。。。有圖為證,條魚係生既
夜晚黎呢到食飯
2個人黎食
張2人檯細到根本放唔晒2個人既餐
明知無位都仲要放主菜上檯

另外同隔離檯痴得太近
根本就聽佢地多過食飯

好,講返野食
先黎紅湯
好辣,辣到飲唔到。。。
主菜:
我叫左個波菜忌廉帶子寬條麵
波菜忌廉帶子寬條麵
基本質素,寬條麵未係太熟身
帶硬身同粉粉地
帶子係急凍帶子,太細粒
又無味,食左都唔知自己食左
忌廉汁個底ok既,有d似白湯既感覺
之後叫左個忌廉汁泡沫三文魚配薯菜
而唔係換過碟新既

搞到d配菜茄子蕃茄係凍晒既
好彩d薯條係熱既
如果唔係我真係發火

到底條魚係唔係生食,唔好意思都無句
條魚比想像中細
你仲要收我一個西餐加一既價錢。。。

有圖為證,條魚係生既
三文魚唔熟,生既
2016-05-29 374 瀏覽
星期六去一田行完就食個下午茶,就咁出左商場見到有間唔錯既冰室就入內試下。芝士焗肉醬意粉($36)用黎焗既碟形狀都幾好睇,但係肉醬個人覺得唔係太夠濃味,雖然已有加左芝士係上面,但係味道都比平時食開既偏淡。忌廉汁白菌焗三文魚粒($42)忌廉汁可以話係無味,完全食唔到有任何味道,三文魚有少少冰鮮味道同埋肉質都幾鞋下,唔係行到餓餓地都應該唔會食晒。門面裝修係唔錯既但食物質素唔太好,唔會再黎。
芝士焗肉醬意粉
芝士焗肉醬意粉($36)
忌廉汁白菌焗三文魚粒
忌廉汁白菌焗三文魚粒($42)

門面裝修係唔錯既但食物質素唔太好,唔會再黎。
2016-05-28