2017-07-11 209 瀏覽
黎到荃灣得一個鍾食野,見到呢間唔叫多人就入去試下。環境ok,坐得舒服,價錢又合理丫,平價西餐,叫左個牛扒,珍珠飯好味,牛扒中中等等不過不失,個磨菇汁都ok呀。五十幾蚊有湯有野飲,都唔錯呀
黎到荃灣得一個鍾食野,見到呢間唔叫多人就入去試下。

五十幾蚊有湯有野飲,都唔錯呀
2017-07-06 165 瀏覽
一聽起冰室!相信大家都會以為係以前果啲懷舊冰室。但係黎到大壹冰室,你就會發覺原來係一間裝修新既西餐廳。👍🏼👍🏼今次我就試左黑松露蛋包飯。味道真係唔錯。大家可以試試
2017-06-16 143 瀏覽
下午茶好抵食,裝修好舒適,跌左部電話,店員好好人幫我拎翻出黎好有氣氛的餐廳, 兩個人叫左3個tea set pizza即叫即焗,意粉薯角份量都好夠再次感謝店員既熱心幫忙😃
下午茶好抵食,裝修好舒適,
跌左部電話,店員好好人幫我拎翻出黎
好有氣氛的餐廳, 兩個人叫左3個tea set
pizza即叫即焗,意粉薯角份量都好夠
再次感謝店員既熱心幫忙😃
2017-06-01 143 瀏覽
星期四晚同女朋友試食呢間既西餐 水準麻麻首先黎個湯包 羅宋湯太水 味有點淡 而蒜包都幾脆👌再黎2個扒 本人叫左7成熟T骨跟飯 女朋友叫左9成熟肉眼 黎到切一切發現2個扒個熟度調轉左😂女朋友唔鐘意食生又廢事麻煩就同佢換 味道:4/10外觀:7/10份量都幾多可以跟薯菜 飯 意粉最後涷濘菜不過不失
星期四晚同女朋友試食呢間既西餐 水準麻麻

首先黎個湯包 羅宋湯太水 味有點淡 而蒜包都幾脆👌

味道:4/10
外觀:7/10
份量都幾多可以跟薯菜 飯 意粉

最後涷濘菜不過不失

2017-05-31 108 瀏覽
今日一田sale last day 當然要出去睇下買唔買到戰利品!但出發前要去填飽肚先 見到附近呢間店外有條人龍 而且輪得都幾快 就決定試呢間喇!店裡坐滿食客 通常叫得冰室都係老字號 雖然未知佢開左幾耐 但個人好鍾意佢枱上既pattern 懷舊之餘仲好吸睛叫左個set lunch 包湯 餐飲同一份蒜蓉包($49)咁多野食呢個價錢算幾抵了!賣相okay 但味道淡左d 要落辣椒醬先夠味同開胃 建議可以落返多少少鹽/ 黑胡椒粒 咁食落味道會好更多!

蜆肉忌廉炒長通粉
2017-05-23 135 瀏覽
偶然經過荃灣食個下午茶,價錢好抵,冇加一,超值。我食咗一個芝士吞拿魚焗意粉 仲有即磨咖啡,都係36蚊 ; 如果加多四蚊 仲有湯和多士。40蚊出門口,有食午餐嘅感覺。 熱辣辣的焗意粉唔會好冧,芝士味濃郁,即磨咖啡有回甘的味道 ; 再加一個自家製粟米味忌廉湯,多士超脆 ; 再加上懷舊裝飾,坐咗一個鐘 連晚飯都唔使食。
偶然經過荃灣食個下午茶,價錢好抵,冇加一,超值
2017-05-23 111 瀏覽
去到荃灣平時都係掃街為主今日見到有間餐廳一直都好想試 平時見人山人海 都無機會試 就係大壹餐廳 食下午茶見到menu有好多種唔同嘅食物 見唔係好餓就點左一個芝士肉醬焗薯角 加多杯熱檸茶 芝士肉醬 有拉絲嘅感覺 肉醬唔係太鹹又有鮮茄味最重要 焗薯角 仲有少少脆脆哋唔會話濕得滯 鋪頭裝修 帶點懷舊 美國風 望到入面 廚房嘅一群廚師全部都係年青人冇諗過可以煮得咁出色 真係好後悔 開張咗咁多年 今日先嚟試 下次一定要再食可能係食午餐或者晚餐相信都會一樣咁出色 我見其他抬大部分人 都係飲即磨咖啡 下午茶最得人鍾意 轉即磨咖啡都唔使加錢 充滿誠意。
2017-05-22 133 瀏覽
難得平日放假,我便到荃灣逛街,好好享受人流少的商場。購物後,便去吃一點東西。經過餐廳看到不少雜誌報紙介紹這間餐廳,而且下午茶價格相宜,所以我便踏入餐廳。餐廳的裝修很有格調,但環境不太乾淨。餐廳內有霉味,十分不舒服。座位設計尚算舒服,但剛好我坐的位置,是較窄走廊的旁邊,所以要不停地避開侍應。我點了炸魚薯角,薯角正常,炸得尚算乾身,頗脆。炸魚亦炸得夠,但有點油「益」味,而且不太脆,有點太硬。咖啡算可以,有丁點苦味,稠度較淡薄,香氣不算濃郁。

咖啡算可以,有丁點苦味,稠度較淡薄,香氣不算濃郁。
2017-04-30 257 瀏覽
進入餐廳前睇過食評話無味,見到有人話可以再試,以為改善左並相信門面張貼的電視台/報紙等,試過後就....!原來是真的,無味。分別點左兩個午餐: 西冷牛排飯及黑椒洋蔥猪排炒意粉,包紅湯,蒜蓉包一片,熱飲。湯:好淡,要自己加鹽加胡椒蒜蓉包:乾得唔好食,蒜蓉少得無誠意猪排意粉:猪排是烚熟就算,肉質起渣無味,連洋蔥都唔甜,其豉油炒意粉唔香無味,只是加色而已牛排飯:肉質算過得去吧!黑椒汁麻麻啦!坐位係逼既,因對坐會腳踫腳,淡而無味係米健康d就見仁見智,定係"因價就貨"或是"廚藝特式"?有食評話可以再試,仲咁多人排隊,的確贊!對一間冰室而言,一般。埋單$106。

湯:好淡,要自己加鹽加胡椒
蒜蓉包:乾得唔好食,蒜蓉少得無誠意
牛排飯:肉質算過得去吧!黑椒汁麻麻啦!

對一間冰室而言,一般。

埋單$106。
2017-04-10 1173 瀏覽
放假行山日,LUNCH要食飽D先得,荃灣真係好多野食,睇到眼花撩亂🤔係心思思既時候,見到呢間食店有人排隊,門面又有D報章就決定揀佢啦😆兩個人好快有位,安排左坐卡位呢度燈光偏暗,營造個好柔和好RELEX既環境LUNCH SET有好多選擇,真係好多個都想試,見到隔離枱食鐵板都只不係過$5X,仲要係熱辣辣鐵板,SASA聲!!😱但因為行山,唔可以食太油膩既野餐湯-羅宋湯呢度既湯真係好健康,平時果D唔多唔少都會有D油浮面,但呢個係完全無!!不過 越唔健康越好味 呢個湯酸左D、鹽又少左D、辣味又無Not my cup of tea😵餐包-牛油法包多士法包多士烘得非常脆,唰唰聲。雖然牛油只係薄薄一層,但已經好夠鹹香😋忌廉汁波菜焗龍利魚柳意粉 $49小插曲,職員可能落錯單,黎左個普通忌廉龍利柳意粉。送上枱同相片有出入,感覺頽好多😖但我係個芝士怪加焗魔,呢個又無芝士又唔係焗既野,我又點會收貨。結果等多兩個字先黎到個意粉,頸都長埋😨忌廉汁好結身且多,每條意粉都可以掛到汁😍波菜新鮮,好綠且焗完都仍然保存到菜既爽口感龍利魚柳有兩大件,煎到少少焦,好味意粉又彈牙,整體唔錯大壹冰室雜錦肉扒配黑椒汁 (紅米飯) $
係心思思既時候,見到呢間食店有人排隊,門面又有D報章
就決定揀佢啦😆
兩個人好快有位,安排左坐卡位
呢度燈光偏暗,營造個好柔和好RELEX既環境
但因為行山,唔可以食太油膩既野

餐湯-羅宋湯
餐湯 餐包
不過 越唔健康越好味 呢個湯酸左D、鹽又少左D、辣味又無
Not my cup of tea😵

餐包-牛油法包多士

忌廉汁波菜焗龍利魚柳意粉 $49
忌廉汁波菜焗龍利魚柳意粉
結果等多兩個字先黎到個意粉,頸都長埋😨

忌廉汁好結身且多,每條意粉都可以掛到汁😍
波菜新鮮,好綠且焗完都仍然保存到菜既爽口感
龍利魚柳有兩大件,煎到少少焦,好味
意粉又彈牙,整體唔錯

大壹冰室雜錦肉扒配黑椒汁 (紅米飯) $59
呢度食物既賣相都好靚,個飯”級”得好靚仔,肉類分量又多,令人食慾大增!!
雜肉扒係雞扒、豬扒同德國腸
雞扒醃得好味;豬扒味道唔錯,但肉質十分奇怪,好粉既豬扒....

德國腸正常,有少少辣,唔知係D黑椒汁整辣左佢定係本身就辣,但總之辣辣地幾好食
大壹冰室雜錦扒配黑椒汁紅米飯
下次有時間一定會再黎,除左因為食物價錢貼地之外,服務都唔錯。不過要小心點食物,下次應該唔會敢叫豬扒既野
2017-04-09
忌廉汁波菜焗龍利魚柳意粉
2017-04-06 219 瀏覽
行街行到好累,見門口餐牌有好多野食選擇,入去得一張吉的4位檯,我同妹妹坐在一邊,另一邊即刻有客入座。落單,好快有餐包同紅/白湯,我地要左紅湯,除左勁咸就係辣,餐包有少許蒜香牛油,好快就上我個7成西冷牛扒意粉,個西冷好大,全熟,我都食唔晒,但唔係好夠熱,意意有淡淡黑松露味,軟硬適中,唔算好彈牙,餐廳有3個服務員。好靜,但廚房好熱鬧,入面交談聲我會聽得一清二楚,幸好無講粗口,否則破壞整個氣氛。妹妹的三文魚焗飯,味道未有意想。
妹妹的三文魚焗飯,味道未有意想。
紅湯
平時都比較少入到荃灣食飯,琴晚嚟到附近,見大壩街成排餐廳得大壹冰室有人排隊,門口又貼住咁多廣告,睇menu見佢價錢又抵,一心諗住會有驚喜。同男朋友每人叫咗一份餐,加$29有兩個小食,雞翼正常,薯角好難食,唔脆,仲有雪藏味。主菜1 酥皮燒汁牛肋條:酥皮唔錯,好香,又唔會太漏:燒汁冇味,唔講唔知係燒汁!牛肋條質感唔錯,但都係無味主菜2 板石燒粗黑椒極品牛柳粒:一嚟到就好香,加完汁仲香!聞落係100分,食落就重口味咗少少;肉質難食,睇落似極品,但食落原來又係比鬆肉粉乸到林晒嘅肉,好差好差

酥皮燒汁牛肋條
板石燒粗黑椒極品牛柳粒
2017-04-04
2 分鐘 (堂食)
2017-03-31 244 瀏覽
噚晚同朋友黎左呢間 kitchen one 食飯,就點左個黑松露帶子闊條麵,好失望,帶子冇味,啲麵因為撈到啲白汁都只係得少少味,失敗。重點個白汁好似溝左水,又淡又稀,唔知想點。成晚得個白湯、個包同環境係最好。順帶一提,啲侍應生態度中規中矩,不過個個都好似好呆好眼訓,特別係帶眼鏡個位。

成晚得個白湯、個包同環境係最好。

2017-03-29
2017-03-27 187 瀏覽
星期六放左工同朋友去食下午茶,見到這間餐廳有人排隊及見到廚窗都post左雜誌訪問,所以就排隊試下。排左15分鐘,要齊一半人才可進入店舖食野。我們點左牛鐵板燒及一個烤餅。賣相都可以。個牛鐵板燒,睇相以為係生上,仲要同侍應講要多汁,他仲話好多汁,點知送到上台見到原來係肥牛,仲要係無咩汁,無汁點可以食,乾爭爭意粉點食,總知我唔叫這個鐵板肥牛,完全無特別,本身想食西冷牛,總知唔好俾張相欺騙。兩個價錢一樣58元。另外一個烤餅,那個還可以接受。
排左15分鐘,要齊一半人才可進入店舖食野。
我們點左牛鐵板燒及一個烤餅。
賣相都可以。
另外一個烤餅,那個還可以接受。
2017-03-26 137 瀏覽
今日經過大壹冷室,覺得佢入邊啲裝修幾靚,所以入去試吓。我叫左一個美國費城烤西冷,同埋要左個紅湯。個紅湯好淡,仲有陣苦味。好似煲左好耐既菜乾湯咁。最離譜係個西冷,完全切唔開,入口有種好奇怪既雪藏味,又難嗅又難食😡。成個餐淨係食到幾條薯條,其他完全係垃圾,賣單60蚊😒臨走,我地同個店員講,你地既扒好難食,佢只係好簡單答左一句"係呀"。我諗大壹既店員應該聽到慣晒,難食係正常👏🏻而且衛生都一般,店員執枱個時,用布將枱上面用過既牙籤同污糟野掃晒落地。😑我完全想像唔到一間裝修咁靚嘅冷室,食物既質素同衛生係咁差。平時經過間冰室都見到好多人排隊,但今日試完真心失望,只能說一句「可能冤豬頭都有聞鼻菩薩」😌
個紅湯好淡,仲有陣苦味。好似煲左好耐既菜乾湯咁。
成個餐淨係食到幾條薯條,其他完全係垃圾,賣單60蚊😒
我完全想像唔到一間裝修咁靚嘅冷室,食物既質素同衛生係咁差。