2016-11-27 3252 瀏覽
深夜放毒👻韓偽文青誤打誤撞去了 #大大鑊 #BIGPAN食港版 #芝士春川炒辣雞肉 由oppa幫我地煮💓當中會加咖哩香 令整個辣雞肉更香 我們點了小辣 𣎴算太辣 味道貼近香港人口味 偽文青覺得仲有少少甜甜的 oppa煮雞肉 亦會加蜂蜜 甜甜辣辣更惹味 之後仲要火燒雞肉 有睇頭 而且將雞肉燒得更香口👅 .之後 我地仲加左個炒飯 有紫菜 洋蔥 再加雞肉 一齊炒 口感十足 食完暖笠笠💓心跳 最岩情人去食😍so sweet💓.仲要9:30pm後去大大鑊 有85折😍😍平均每人$160左右 就可以吃飽飽甘走 當然越多人食越抵又可以食多d野👍🏻 絕對有下次😝👅.三個90後吃貨不斷開心share美食💓🚩instagram: 3bad_foodies📍OpenRice: 3bad_foodies 歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅#愛吃也愛分享 #愛吃韓國菜#三個90後吃貨 #3bad_foodies #三個90後吃貨_尖沙咀美食推介.大大鑊 (尖沙咀)尖沙咀厚福街8號H8 11樓
深夜放毒👻韓偽文青誤打誤撞去了 #大大鑊 #BIGPAN
大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅
#愛吃也愛分享 #愛吃韓國菜
#三個90後吃貨 #3bad_foodies
#三個90後吃貨_尖沙咀美食推介
大大鑊 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街8號H8 11樓
  • 春川炒辣雞肉
去BIG PAN   個個都只會FOCUS係佢D炒辣雞但我係食過番尋味在佢地D炸雞身上呢個名叫一雞兩味既炸雞係有兩隻味既 - 普通脆炸雞同甜酸炸雞最真心LIKE既係佢連薯條都有兩款 - 粗身直薯條同波浪薯條完全配合到我地心多既人
去BIG PAN   個個都只會FOCUS係佢D炒辣雞
但我係食過番尋味在佢地D炸雞身上

呢個名叫一雞兩味既炸雞

係有兩隻味既 - 普通脆炸雞同甜酸炸雞

完全配合到我地心多既人
題外話/補充資料: 有真正既Oppa Waiter 係到提供Service,人都醒神D
2016-11-11
2016-11-03 2570 瀏覽
來了這食大鑊飯, 韓國最興的新玩意, 除了可以煮雞, 牛豬也是可以的超大的鑊, 筷子打直亦可以放2對!店內裝修時尚, 非常光猛, 坐位都坐得非常舒服前菜不多, 給幾塊細細的醃蘿蔔, 泡菜就算了像春川雞一樣, 火辣辣燒到5層樓, 燒完非常熱燙, 辣中有甜非常好吃, 尤其那年糕煙煙韌韌, 椰菜跟雞肉同樣地多, 十分出色!美中不足是份量不如想像中多, 而且焗久了, 有點濕潤
超大的鑊, 筷子打直亦可以放2對!
店內裝修時尚, 非常光猛, 坐位都坐得非常舒服
前菜不多, 給幾塊細細的醃蘿蔔, 泡菜就算了

美中不足是份量不如想像中多, 而且焗久了, 有點濕潤
2016-09-26 3253 瀏覽
今日約左朋友去食韓國菜,我地都係韓國菜發燒友之前都食過一次架喇今次去係為左試下佢地既新menu同原本果d差唔多 係set menu就多左好多比你揀同埋多左好多唔同菜式無骨炸雞 多款煎餅等等但今次我地唔係食炒雞...而係食涼拌螺肉同生牛肉!!!之前係另一間食過涼拌螺肉 出左發現無螺肉ㅡㅡ涼拌螺肉有麵配埋生牛肉(店員會幫你撈埋)我本身唔鐘意食青瓜架好驚佢陣味但係牛肉同青瓜一齊食果時 好似無左陣味咁 好易入口真係好鐘意食呢兩樣下次去會再叫仲有豬蹄,海鮮鍋巴湯同埋雞爪雖然係原本已經有但因為好好食 所以又食 哈哈當然唔少得西柚味燒酒啦總括黎講新menu太多野有排試試完兩樣都覺得真係覺得好有韓國既味道我諗其他都好值得一試試完已經上隱成日都好想上去食過><店員服務就唔洗講啦Nice Service!!!
今日約左朋友去食韓國菜,我地都係韓國菜發燒友

之前都食過一次架喇

今次去係為左試下佢地既新menu

同原本果d差唔多 係set menu就多左好多比你揀

同埋多左好多唔同菜式

無骨炸雞 多款煎餅等等

但今次我地唔係食炒雞...

而係食涼拌螺肉同生牛肉!!!

之前係另一間食過涼拌螺肉 出左發現無螺肉ㅡㅡ

涼拌螺肉有麵配埋
涼拌螺肉
生牛肉
(店員會幫你撈埋)

我本身唔鐘意食青瓜架

好驚佢陣味

但係牛肉同青瓜

一齊食果時 好似無左陣味咁 好易入口

真係好鐘意食呢兩樣

下次去會再叫

仲有豬蹄,海鮮鍋巴湯同埋雞爪

雖然係原本已經有

我諗其他都好值得一試

試完已經上隱
成日都好想上去食過><

店員服務就唔洗講啦

Nice Service!!!
題外話/補充資料: 9:30後入座 有85折優惠
2016-09-19
$200 (宵夜)
涼拌螺肉
海鮮鍋巴湯
豬蹄
西柚燒酒
2016-09-14 2261 瀏覽
因為太想念韓國美食,隨便就到了這裡,過了正常的晚餐時間,又未到宵夜的時段,剛好不用等位,本來就沒有太大期望。但食出驚喜,完全韓式風味,越食越辣,中間芝士香濃,雞的味道十足十在韓國食的新村炒辣雞,加上傳統韓式小碟前菜,完全止到韓國引,好好味,而且價錢公道,會再幫襯。唯店面唔太大,食完真係香味撲鼻的全身韓式燒雞味,食飽下站要即刻返屋企。

2016-09-02 2111 瀏覽
尖沙咀食飯好多都限時及人多位迫,特別H8呢幢樓,今次來大大鑊已經係第二次來,不過今次係dinner,預早訂了枱六人剛好坐卡位,自成一角,環境不錯,仲有個識小小國語的Oppa來招呼我地,仲有隔離有人生日,店會播放生日歌,氣氛不錯,可能當晚是平日我地坐了也差不多2.5小時,本身話2小時要交枱!
炒豬肉
風味雞+炸雞
2016-09-01
慶祝紀念
紀念日
風味雞+炸雞
2016-07-01 3057 瀏覽
上班的午餐❤️😎泥左試新野~ 先介紹下環境🕌, 比我想像中好,而且味道不錯, 我跟同事都係揀左套餐, 包括有野飲, 湯,前菜 ,主菜 同飯, 價錢是五十多左右, 在尖沙咀區來說,價錢0k
2016-07-01
15 分鐘 (堂食)
2016-06-28 2765 瀏覽
< 芝士風味雞 $299 >事前會準備好一碟醃好左既雞同配料,配料有椰菜、紅蘿蔔、金針菇,一碗芝士同一碗年糕!即場係你面前炒比你睇,有哂視覺效果 😍 即場教你如何正確地玩火 🔥 最重要味道都係不得了!因為我係好中意食果隻韓式醬汁,再加上芝士真係嗚呀,超級惹味!不過好在芝士同雞係隻大大鑊到係分開既,鍾意就點芝士,食到膩齋食雞又得,順帶一提我最中意既金菇真係入哂味,真係嗚呀 x 100 😛 食得唔夠飽既話加個飯或麵入去同啲料同醬汁炒又係一線,以上份量係足 2-3 人食,堅係大大鑊!絕對係平靚正之選,睇得又食得!😋😋😋
< 芝士風味雞 $299 >
2016-06-14 1567 瀏覽
想念韓國的春川炒辣雞,來到大大鑊希望可以回味一下。有人覺得大大鑊這個店名「唔老黎」,但我覺得頗有gimmick,又能代表用大大個平底鑊炒的韓國炒辣雞。我們低估了食物的份量,兩個人點了一份烤牛肉沙律、炒雞肉(加芝士)和炒飯。奉勸大家,兩個人只點炒雞肉就好,想多試幾款菜式,就要與多幾位朋友來了。儘管如此,大大鑊的食物質素不錯,我們吃得很撐也繼續吃。點菜後,店員著我們穿上圍裙,以免炒雞肉沾污衣服,這點很像韓國餐廳的安排呢。烤牛肉沙律($145),牛肉烤過後仍然保持嫩嫩的口感,田園沙律以熱情果味的醬汁調味,酸酸甜甜,挺清新。但牛肉還是不要沾上熱情果醬較好,兩者的味道不太配合。炒雞肉加芝士($280+$30),可以自選辣度,有專人負責烹調,看著店員把紅通通的雞肉放在大量的椰菜、紅蘿蔔、金菇、年糕上炒,最吸睛就是點火那一瞬間。雞肉未炒熟時,還以為份量不多,到完全炒熟,看到店員以芝士分隔開兩邊的雞肉和雜菜,便驚覺這二人份的炒辣雞,三人來吃都不為過,心想怎樣才吃得完呢。幸好雞肉辣辣的,刺激食慾,我們都一口接一口的密密吃;也幸好加了芝士,因為小辣的炒雞,多吃還是會感到愈來愈辣,芝士便可中和辣度。就是略嫌

儘管如此,大大鑊的食物質素不錯,我們吃得很撐也繼續吃。

雞肉未炒熟時,還以為份量不多,到完全炒熟,看到店員以芝士分隔開兩邊的雞肉和雜菜,便驚覺這二人份的炒辣雞,三人來吃都不為過,心想怎樣才吃得完呢。幸好雞肉辣辣的,刺激食慾,我們都一口接一口的密密吃;也幸好加了芝士,因為小辣的炒雞,多吃還是會感到愈來愈辣,芝士便可中和辣度。就是略嫌吃到後期會覺得有點油,有點膩。
吃剩大約一兩成時,店員會把剩下的食物炒飯(+$25)。韓式炒飯的精髓永遠在於紫菜,加了紫菜的炒飯忽然會變得很好吃,是小朋友會喜歡的味道。
大大鑊的食物質素不俗,也貼近韓國炒辣雞的原味,當然和當地最有名的餐廳還有一段距離,但在香港來說算是不錯。唯一不明白的是,所有香港的韓國菜定價都很高,幾乎是韓國的兩倍。明明是不貴的食材,都動輒要二三百元。如果價錢實惠一點,相信會更受歡迎的。

2016-06-05 5208 瀏覽
趁母親節前夕 帶媽媽食佢最鐘意既韓菜,今次就食近年由韓國帶來熱潮既芝士辣炒雞。雖未係韓國食呢道菜,但由韓國帶到香港,都應有水準。位於厚福街H8 人氣頂盛地點既'大大鑊',個店名夠gimmick, 聯想到菜式應跟鑊有關。我地訂了抬7點到,都有人在等。晚飯時間最好要訂抬喔。一到埗已見到每抬有個大大既鑊(鐵板)係抬正中.抬上有MEMO紙, 供食客寫上什麼願望,仲有意見等。貼滿於窗邊,甚有韓式餐廳特色。我們三人點了這裡的招牌菜:芝士風味雞前菜:沙律,泡菜,白蘿蔔,青瓜等,普普通通。 附送紅白蘿蔔湯,味道清清地, 無味精, 先令味蕾清新下。主角來了: 芝士風味雞(二人份)$320材料有醬汁腌好了的雞件,韓式年糕,金菇,椰菜,紅蘿蔔片, 青蔥, 幾片芝士。Oppa 用車仔送來食材,並作為成晚既御廚,全程由oppa 負責落鑊,炒雞,落芝士,炒飯。睇落去仲有好精彩既惹火表演食飯仲有廚藝表演睇,一食兩得。(係客人面前既大鑊即炒,油煙淺油在所難免,這裡好細心預先為客人提供圍裙。淺油可避開,幸好油煙未算好大,至少比韓燒好多,食完都無咁大陣味)將所有食材落鑊後,雞件放中間,菜類圍在鑊邊,之後oppa一手落

雖未係韓國食呢道菜,但由韓國帶到香港,都應有水準。

我地訂了抬7點到,都有人在等。晚飯時間最好要訂抬喔。
一到埗已見到每抬有個大大既鑊(鐵板)係抬正中.
我們三人點了這裡的招牌菜:芝士風味雞

前菜:沙律,泡菜,白蘿蔔,青瓜等,普普通通。
附送紅白蘿蔔湯,味道清清地, 無味精, 先令味蕾清新下。
主角來了:

芝士風味雞(二人份)$320

食飯仲有廚藝表演睇,一食兩得。

將所有食材落鑊後,雞件放中間,菜類圍在鑊邊,之後oppa一手落油一手楂住手槍,趁我影緊相,不為意之際,就開火。。。頓時火光熊熊,哈 初頭被佢嚇親。 之後可能oppa見我退後避一避,下一次先講are you ready?

今次我當然預備好手機,拍下最大火的一刻!
大火到連oppa都o咀
炒好雞,之後將鍋蓋蓋上,等大約不到10分鐘。之後oppa來 將食物慢慢有心機砌出心形狀。唔通oppa想向我們示愛(害羞)。

原來砌心型係要留返中間位置 俾佢倒入芝士碎粒。再蓋好鍋蓋,等d芝士於高溫中溶化。
等10分鐘Oppa 來打開鑊蓋, 一開蓋, 濃郁芝士香撲鼻而來!

金黃心心加橙紅辣雞,色香俱備。芝士能拉出長長既拉絲,證明其濃厚程度。溶左既芝士入口食到一層軟腍,夠滑!

先嚐雞肉,甜辣醬味道辣度適中,是靈魂所在,香辣惹味,雞肉非常嫩滑,啖啖鮮肉,肉滑索埋甜辣醬味,會不其然吃多幾件。
另一口味就係配芝士食,芝士微鹹加埋辣雞,中和了刺激的辣度,更易入口。

年糕煙煙韌韌配濃滑芝士,口感巧妙豐富,天衣無縫。年糕拉起芝士絲 食落有點邪惡感

蔬菜配料作為非常重要既綠葉,因為菜索左甜辣醬,亦十分鮮味,食雞外食下菜增加纖維令腸胃易消化fresh下, 食都食多d啦!
蘿蔔椰菜都好爽脆鮮甜!
最後,食到雞仲有1/4時,我們開始慢下來,畢竟二人份量都幾大。
當時醒起我地仲有個炒飯,於是叫了oppa。
佢就過來拎左一兜飯,椰菜絲,紫菜絲,蟹子。再次為我們表演!這個炒飯非常簡單,將所有材料放鑊炒,先將剩餘的炒雞放旁邊,飯在中間炒,炒到咁上下,將雞亦撈埋,咁樣飯就沾上甜辣汁,炒炒下oppa又砌多次心心 哈,手法純熟,應該每日送左唔少心心俾客人

炒飯帶點辣汁濕潤,但食到底部有層焦脆,飯焦好好食!紫菜椰菜令炒飯口感層次豐富,白芝麻令炒飯更香,甜辣汁亦係全個飯既神髓,估唔到簡簡單單既炒飯都有驚喜
總結:
用大鑊煮,食物好夠火喉!
Oppa精彩火燒印象深刻,加分!
份量多, 相對黎講係幾抵食!
  • 芝士風味雞
2016-05-17 1890 瀏覽
同朋友上年去完韓國食過回味無窮嘅春川辣炒雞之後,好懷念啊!偶然發現呢間餐廳都有炒雞食就嚟試吓喇二人份炒雞($260)由專人oppa係你面前炒熟,有得睇有得食。不過由於佢就係正你面前炒嘅關係,彈汁同油煙就少不免... 汁就話有圍裙擋住,但煙就控制唔到喇用火槍炒係咩玩法雞炒好之後oppa會將佢整做心形(係啊係心形嚟㗎,係啲汁吻埋咗個凹位啫)雖然同喺韓國食到嘅有分別,但係都好味呀,又有得揀辣度,而且佢啲雞都幾滑,又多蔬菜同年糕,所以都OK 我哋6:30嚟到時冇乜人,但食完走嘅時候大約8點就好多人等緊喇,所以建議大家book咗位先

用火槍炒係咩玩法
雞炒好之後oppa會將佢整做心形

I first met this dish in Korea, and it took quite some years to come to Hong Kong.Like other korean restaurants, they provide free appetizers like kimchi and daikon slices. We ordered a spicy chicken (for two persons) with cheese ($320). Staff brought us a BIG pan and started to cook for us. He first added oil and start stir-fying the chicken meat, cabbage, and mochi rice cake. After a while, staff start using the burner to get the pan on fire and continue to cook the chicken.After all using bur

After all using burner is not necessary but it's kind of a performance and surely it can spice up the dining experience a bit. After that staff will keep stir frying the ingredients in the pot. When all the ingredients are almost done, he arranged the food and made a heart shape, and then put the cheese in the center of the heart, wait for a few minutes, done!
The cheese is soft and bit chewy, taste like mozarella but the taste is not too strong. Chicken absorbed all the flavours, which is spicy but at the same time it also has the sweetness of the cabbage and onions.
We didnt add money for any fried rice nor instant noodles since we are already so full. But if you are looking for a big feast, you may add $10~$30 for different toppings like rice, noodles, rice cakes, cheese etc.

Overall, food was not bad, staff is all very friendly and attentive, but the price is definitely a burden.
2016-04-24
2016-02-25 3161 瀏覽
一早已經有留意呢間,個名夠勁, 當然要黎食下。先黎個午餐, 餐牌勁大,成個鑊咁大!當然個鑊都真係好大! 叫左個炒牛肉飯同鐵板炒雞飯。餐湯竟然係忌廉湯, 一飲應該係罐頭個D...真係特別! 不過都過得去,唔太稀同唔太淡。炒牛肉飯: 有紫菜大蔥一齊炒, 牛肉量比較少, 不過幾淋幾香。D飯比較粗同圓, 有D似日本米。由於一般韓國食物都偏甜, 所以呢個一樣, 本人不好太甜和濃味的食物, 愛濃味人仕至愛。鐵板炒雞飯:呢個Oppa話只係小小辣,但我同朋友食到噴火, 果然韓國人同香港人(應該係本人問題)食辣的程度不一樣。先不說雞肉不多, 而整個飯都油油的, 芝士味也不濃,本人還是喜歡回炒牛肉飯吧!
一早已經有留意呢間,個名夠勁, 當然要黎食下。
先黎個午餐, 餐牌勁大,成個鑊咁大!
當然個鑊都真係好大!
2016-02-23
2016-02-06 3379 瀏覽
當你聽到一句「大鑊!」,自然會心知不妙,是人的直覺。要是換成「大大鑊」,想必比大鑊情況更嚴峻。這次真的「大大鑊」,來到整潔企理的大大鑊,欣賞即席噴火表演,吃美味的韓式炒雞,好吃到停不了。最大鑊是,上癮了。座落於H8的11樓,居高臨下,街景盡收眼簾。開店一段時間,仍然保持新簇。黃色餐桌配粉藍座位,夠撞夠鮮,特別醒神。為午市做好準備,每張餐桌上都放了一個大大鑊,一瓶茶和杯子。坐到窗邊,拿起倒掛在牆上的午餐餐牌,做成大大鑊的形狀,邊看邊把玩一番。大部份都是$49,最貴是$69的人蔘雞湯、炒粉絲,幾抵食。可是,一場來到,毫不動搖點了大大鑊,可選肉類和追加不同配料。點菜的同時,店員送上忌廉湯和前菜。又稠又濃的忌廉湯,不似是自家製的貨色,跟Pizza Hut的忌廉湯類似,但只是個開場,吃辣之前,先暖一暖胃。前菜有六款,味不太重,都幾清新。芝士風味雞,配年糕和特色炒飯店員推著車仔,送上食物,還特意捧起芝士風雞的大盤材料,耐心地讓我拍照。拿起電子溫度計,朝著大大鑊射出紅燈,量度溫度。本來狀甚專業的他,向著鏡頭擺甫士,看來是個童心未泯的OPPA。確定夠熱後,便下油,開始炒。他把雞肉和其他材料分開,一手下

芝士風味雞,配年糕和特色炒飯
他把雞肉和其他材料分開,一手下油,一手拿著火槍。輕輕一句「坐開小小」,下一秒便噴起大火,效果誇張。把雞肉燒熟後,炒成一團,灑上調味。後來見他刻意把食物撥來撥去,猜他在畫甚麼。原來是個大心心。砌好外圍,把芝士倒到中間,慢慢鋪平,沒想到OPPA也有溫柔細心的一面。最後撒上白芝麻,大功告成。OPPA把大大鑊轉過來,把賣相滿分的芝士風味雞,送給熱戀中的一對小情人。這頓飯,我就姑且當你們的攝影師吧。
拍完照,蓋上大大蓋,焗一分鐘。順道抹一抹濺到桌子上的辣醬,避免吃得興起時不小心抹到衫袖上。店方提供圍裙,有它的道理。

打開蓋子,芝士融掉。OPPA著我們不要攪拌,夾起雞肉點上芝士,慢慢吃。雞肉拉起一絲絲的芝士,未吃都覺得滋味。雞肉嫩滑,椰菜腍中帶爽,年糕煙韌,還有蘿蔔和腍得快爛的薯仔。除了蘿蔔可以更腍之外,每樣都一流。靈魂所在的辣醬,有小辣/普通辣/大辣/特辣。我們的普通辣,剛剛好,辣得過癮,又不過份,省卻不斷喝水的麻煩。辣中帶微甜,味道滲入配料。沾滿辣醬的椰菜和盡吸辣汁的薯仔,尤其使人回味無窮。連最難入味的年糕,都幾夠味。

芝士香而不膩,融得少少稀,沾上雞肉不會過厚,入口吃到一層軟腍腍的芝士,而且增加濕度。辣醬跟淡淡的芝士清香混在一起,實屬天衣無縫的配合。芝士慢慢燒乾,在鑊底煎得微焦,特別香口。

甚至最後下的芝麻,也有其不可或缺的原因。芝麻香被蓋過可以理解,最重要是添上口感。吃著嫩滑的雞肉,又或者腍腍的椰菜,偶爾咬破幾粒芝麻,有多層次的口感。
不經不覺,只剩下少量芝士和蔬菜,雞肉幾乎吃光,才猛然記起還有炒飯。只怪我們談得高興,又吃得陶醉。另一OPPA炒完隔離枱的大大鑊後,便過來替我們炒飯。先下油,把大大鑊上僅飯的食物炒成一團,成了橙紅色、混著蔬菜的芝士。然後加飯和其配料。炒好後,再次砌出心形,不過沒剛才的漂亮。
飯太濕偏腍,勝在夾著紫菜和蟹籽,增加層次。辣醬給芝士和白飯混淡,但依然夠味。說不上驚喜,但總算不錯。
感謝OPPA為我們表演廚藝,給我們送上中看又中吃的炒雞。這天才知道,立春已是新一年的開始。有幸在新一年一起吃飯,祝你們萬事勝意,步步高陞,青春常駐,幸福快樂。
2016-02-05
  • 芝士風味雞
2016-02-01 2382 瀏覽
book左檯先好黎 因為好多人一坐低就見到個大大鑊叫左個set 炒雞肉+芝士+雞肉沙律芝士和雞係perfect match有個oppa係我地面前煮所以一人有一條圍裙 都幾靚架仲會就角度俾人影相佢地服務態度好好配料有:年糕、蔥、薯仔、菜、金菇、紅蘿蔔等等首先放雞肉在中間煮左先用火熗將雞肉燒熱一噴火出黎個個彈開XD加埋其他配料一起炒炒完之後芝士放中間整個心形出黎 <3炸過的雞肉配上沙律幾清新口感唔會好油風味雞一定要試每舊雞都有醬汁包住個醬汁甜甜地幾好味再配上脆脆的薯條呢個汁有少少辣年糕夠哂淋但可以不試
book左檯先好黎 因為好多人
一坐低就見到個大大鑊
叫左個set 炒雞肉+芝士+雞肉沙律
芝士和雞係perfect match
有個oppa係我地面前煮
所以一人有一條圍裙 都幾靚架
仲會就角度俾人影相
佢地服務態度好好
配料有:年糕、蔥、薯仔、菜、金菇、紅蘿蔔等等
首先放雞肉在中間煮左先
用火熗將雞肉燒熱