2022-12-13 688 瀏覽
今日天氣寒冷,所以lunch是但落樓下大家樂買外賣就算啦。見到餐單有個每週驚喜幾抵食,都係$39,所以就叫左黎食。呢個飯餐係一個吉列豬扒飯,塊吉列豬扒如圖中所見個Size算係巨大Size,夠食夠送飯有餘,個外皮都炸得好脆口,仲要我呢塊係沒有骨架,真係啖啖肉。而佢配合既係肉醬意粉既汁,用肉醬意粉汁撈飯幾新奇,酸酸甜甜又幾好味,仲有d肉碎有咬口。天氣咁凍,餐飲就叫左杯熱意式咖啡,在大家樂而言,呢杯咖啡比普通咖啡濃味D架。
2022-12-13
外賣自取
2022-10-11 431 瀏覽
✨紅燒牛面肉滷蛋肉燥飯配飲品 $50🥩牛肉偏瘦 似瘦嘅牛腩 但唔會乾柴 都幾好食肉燥都整得幾好食👍🏻好好送飯滷蛋只有半隻🥚系全熟的 如果有一隻就更好啦✨雞扒滷蛋肉燥飯配飲品 $50雞扒係炸過的 但唔算大塊 一定要趁熱食!個人覺得牛面肉比較好食加配中湯:粟米甘筍瘦肉湯 $6入面有半舊粟米 一細塊豬骨 但唔見有甘筍略嫌比較少少油
✨紅燒牛面肉滷蛋肉燥飯配飲品 $50
🥩牛肉偏瘦 似瘦嘅牛腩 但唔會乾柴 都幾好食
肉燥都整得幾好食👍🏻好好送飯
滷蛋只有半隻🥚系全熟的 如果有一隻就更好啦

✨雞扒滷蛋肉燥飯配飲品 $50
雞扒係炸過的 但唔算大塊 一定要趁熱食!
個人覺得牛面肉比較好食
雞扒滷蛋肉燥飯

加配中湯:粟米甘筍瘦肉湯 $6
入面有半舊粟米 一細塊豬骨 但唔見有甘筍
略嫌比較少少油
雞扒滷蛋肉燥飯
2022-09-08 241 瀏覽
食左金鐘大家樂幾十年,一直食開肉醬意粉🍝,一直都好鍾意佢啲芝士,所以今日都去咗食。一如既往,芝士嘅味道濃厚,肉醬料亦十足!我特別鍾意店舖環境夠大,同埋依家有八達通付款自助點餐機,方便好多
2021-12-01 634 瀏覽
都唔知幾耐無食過下午茶,影相影到餓餓地,又想晚餐前食少少野頂下肚,經過大家樂望一望就見到有流沙奶黃西多士咁邪惡既茶餐,點都試一試食品方面 :流沙奶黃西多士拼雞翼 : 炸得金黃的西多士外層鬆脆,口感十足,切開後澎湃熱辣辣的香滑流心奶黃汁流曬出來,再加上原隻蜜糖雞翼及餐飲,非常惹味又邪惡

食品方面 :

2021-11-24
2021-11-29 309 瀏覽
🥰25 November 2021去完op後 好肚餓所以就去左金鐘果間大家樂食野果度有兩部自助機點餐 唔洗排隊我地揀左$89嘅肥雞餐食但因為太肚餓都無影相😂個餐跟一個意粉或飯兩舊粟米兩杯飲品同一隻肥雞雞因為太肚餓既關係另外+$5要多個奶凍食物質素方面 係可以的但我覺得可以提供醬汁係for隻肥雞雞因為肥雞雞用蜜糖汁燒 得表面有味 但入面既肉就變得 唔夠惹味 最好提供埋醬呢兩個人食黎講 份量十分足夠而且價錢十分抵食經開大家樂會再想食😜😜
🥰25 November 2021
份量十分足夠
而且價錢十分抵食
經開大家樂會再想食😜😜
2021-11-25
10 分鐘 (堂食)
  • 肥雞雞餐
2020-05-07 2231 瀏覽
平時很少去餐廳食早餐剛好是日有活動要早起,就先吃個早餐才出發!隨意的就去了大家樂~~~ 店內食客稀少,有很多座位,完全不用等位~我選了蜜糖雞扒早餐包括蜜糖雞扒及牛油多士,煎雙蛋轉了做炒蛋餐飲點了熱華田$34的一份早餐,見到它時,第一反應是覺得份量好少!雞扒及炒蛋都細細件!味道方面,多士烘得香脆炒蛋明顯可見嫩滑帶蛋汁,牛油味略重,遮蓋蛋香味!蜜糖雞扒的甜度恰好,雞皮少少脆,肉質尚算嫩,富有咬口~柯華田的奶味過重!!老公選的則是牛尾湯扭紋粉早餐,有牛尾湯扭紋粉﹑鮮油餐包及煎雙蛋因為有碗湯粉,這份早餐令人感覺較為豐富飽肚一點!吃鮮油餐包時,可按個人口味,將鮮油夾在餐包內~~只試了點牛尾湯扭紋粉的味道,個人感覺是無異於蕃茄湯啊,只是相對沒那麼酸吧!整體的食物味道不差,但仍有改進空間啊~~
平時很少去餐廳食早餐
剛好是日有活動要早起,就先吃個早餐才出發!
隨意的就去了大家樂~~~
店內食客稀少,有很多座位,完全不用等位~
蜜糖雞扒早餐
我選了蜜糖雞扒早餐
包括蜜糖雞扒及牛油多士,煎雙蛋轉了做炒蛋
餐飲點了熱華田
$34的一份早餐,見到它時,第一反應是覺得份量好少!
雞扒及炒蛋都細細件!
味道方面,多士烘得香脆
炒蛋明顯可見嫩滑帶蛋汁,牛油味略重,遮蓋蛋香味!
蜜糖雞扒的甜度恰好,雞皮少少脆,肉質尚算嫩,富有咬口~
柯華田的奶味過重!!
牛尾湯扭紋粉早餐
因為有碗湯粉,這份早餐令人感覺較為豐富飽肚一點!
吃鮮油餐包時,可按個人口味,將鮮油夾在餐包內~~

整體的食物味道不差,但仍有改進空間啊~~
2020-04-30
$33 (早餐)
2019-12-30 1003 瀏覽
今年嘅 #BoxingDay 過得有啲特別,我哋無去到 #party 🥳 反而係去咗幾個 #商場 #影相。#利東街、#太古廣場、街頭... 嘅 #聖誕佈置 ❄️❄️❄️ 都成為我哋嘅背景。天生 #model王 嘅 #小秘書,真係影極都唔嫌,爭啲餓死我 #partner🤪見佢咁乖,幫我揸機、又幫我攞住一袋二袋😚 當然要比佢食好啲。可惜附近的 #餐廳 已經陸續收工,唯有粗粗地,帶佢去 #大家樂 #鋸扒🍽 當補數😅🤣 $61一個 #鐵板餐,有#雞扒、#豬扒、仲有 #法蘭克腸,真係見到都好滿足😋 搞到我都忍唔住每樣試咗一啖,肉質都唔錯,淋上 #洋蔥汁,好惹味🤤 而我呢,又嚟食 #牛肉火鍋,#沙嗲湯底 好夠味,配襯埋 #牛肉、#米線 一齊煮,特別夾味👍🏻👍🏻 每人都唔使一舊水就可以食到個大餐,都唔錯吖😋

2019-12-26
$72.5 (晚餐)
2019-10-11 621 瀏覽
今日約左客人喺金鐘等,點知早左成個鐘唔知可以去邊,最好係去快餐店,因為食完可以坐一陣,唔怕俾人趕😃呢度環境不錯,不過人流真係好多,早上11:30都好多人黎食野🙈我叫左個燒味飯同熱奶茶,好味!一向都覺得大家樂嘅燒味同熱奶茶好好味,所以叫呢兩樣實冇錯🥳

2019-10-09
午餐
2019-10-10 359 瀏覽
快餐店其實有好多好有heart既侍應,今日去食早餐,叫左個最standard 既脆魚set, 魚好好,似乎係岩岩炸好一盘,去大店好處係食物流動快,唔會食啲隔左好耐既食物
2019-09-29 385 瀏覽
去大家樂,朋友突然間想食燒味飯,用電子自助機叫餐其實幾方便,不過揀飲品時候,不能改少甜或走甜。叉雞飯$42, 凍檸茶$9, 平民飯堂來說,其實叉燒質素可以接受,雞皮很油很厚,骨有點多。叉燒四寶飯$42,朋友都係堅持唔食叉雞飯,還要配熱檸水。 可以加$9,有一小碗湯娃娃菜。大家樂燒味飯,竟然好食過焗飯、焗意粉。

大家樂燒味飯,竟然好食過焗飯、焗意粉。
叉雞飯, 凍檸茶
叉燒四寶飯
2019-09-28
5 分鐘 (堂食)
唉, 今日又要一個人過嚟呢頭返工,又冇男朋友一齊。唯有快食。同上次一樣,有budget限制又唔想行好遠。今日自助點餐機竟然壞左好多人排呀叫個雜扒餐,飯量太多好唒,其他就中規中矩啦。勝在喱度既樓面姨姨每次黎都好好服務態度,要特別讚吓

今日自助點餐機竟然壞左
好多人排呀

叫個雜扒餐,飯量太多好唒,其他就中規中矩啦。

勝在喱度既樓面姨姨每次黎都好好服務態度,要特別讚吓

12 分鐘 (堂食)
2019-09-04 166 瀏覽
我在金鐘返工,經常去呢間大家樂食飯同下午茶,我會經常約朋友在大家樂下午茶,佢的下午茶又抵食又飽肚,都好多款式,我特別鐘意椰汁芋頭桃膠子糖水加埋細叉燒飯,完全的組合,我老公非常鐘意去大家樂食晚餐,特別有親切感,我好鐘意食公司三文治,好甜口好好味,現在比以前方便好多,可以有自助點餐機,又可以做埋會員,儲分好多時都可以馬上減$5,特別開心,每次朋友來我都會約佢去大家樂,又經濟又實惠又好味,是一個約朋友食飯的好地方,平均我一星期都有3-4次食大家樂,非常滿意佢地的服務態度都非常好,有禮貌,值得去的飯堂。
外賣自取
  • 公司三文治
  • 椰汁芋頭桃膠糖水
2019-08-28 168 瀏覽
金鐘嘅兩間大家樂,一間在海富,另外一間在中信, 我兩間有時候會去食。昨晚踢波前去吃焗豬扒飯,其實我覺得焗豬扒飯是很基本卻又很考功夫的菜式。以前大家樂的焗豬扒飯性價比很高,但近來價錢增加了質素卻下降,飯太乾太硬了。今天中午,選擇洋蔥雜扒飯,今次飯和洋蔥汁可以, 雞扒和豬扒都太硬了,只有雞肉腸就保持一貫水平。大家樂,加油啊。

大家樂,加油啊。
洋蔥雜扒飯
2019-08-28
今日工作較忙,所以lunch嘅時候都打算買飯盒返去公司嗰度食,於是就去咗公司附近嘅大家樂,打算都係食返最穩陣嘅焗豬扒飯。點知俾我見到餐牌嗰度有呢個香蒜芝士海鮮焗飯,見到好似幾唔錯咁樣,同埋唔想次次都食焗豬扒飯,所以就試一試。買到返公司,一打開就好大陣香蒜味😋😋自己本身都好鍾意食蒜蓉,所以都有啲期待 。而個飯入面既海鮮,當然唔好有太大期望啦,但係味道都唔錯嘅,至於個飯底都係一如以往嘅炒飯底,而我飲嘅都係凍奶茶少甜 ,飲品冇特別。
2019-08-26
今日食晏,見大家樂無咩人排隊,於是就去買嘢食,睇個餐牌都冇乜好食,於是食番個最基本嘅燒味飯。。「叉燒燒肉飯」!再配返杯每一日都必飲嘅凍奶茶少甜。好耐冇喺大家樂食燒味飯, 但係今次食完之後,相信好耐都唔會再喺大家樂食呢個燒味飯。首先講一講我食既叉燒先, 一食落去啲肉好似梅梅爛爛咁淋bet bet ,燒肉望落去好似好新鮮咁,但唔知點解啲皮係唔脆嘅,最失望係嗰碗白飯,啲飯一pat pat,淋到都唔知點食好, 最後係杯凍奶茶,雖然係小甜但估唔到落完糖膠之後都仲係苦既。。 總括而言一段長時間都唔會再食大家樂!
2019-08-05
10 分鐘 (堂食)
午餐