2018-07-16
難得今日大榮華唔洗等位👀重要星期日!可能落雨關係同要睇總決賽,冇咩人食😱圍村菜唔便宜,想食豬油撈飯就會想起!金銀蛋肉碎菠菜。上湯清甜不油,只係皮蛋同鹹蛋份量偏小,相比下蒜子重要多,肉碎過份多,肉碎多數都係肥肉👎黎到大榮華一定要食豬油飯,砵仔飯+豬油。飯加入豬油同豉油以經好香👍圍頭五味雞。雞好嫩滑,汁好入味,半碟份量都唔少👍用黎送飯一流😋燒鵝,份量也不少。鵝本身有加料去燒,不會淡而冇味。只係鵝皮不脆,同肉有點太難咬👎菠蘿生炒骨。呢邊都有糖漿嘅痕跡 ,肉的大小相若,肉嫩有口感,唔會覺得難嚼,醋度剛剛好。小朋友喜歡食👍圍村雞蛋煎豪餅。豪餅一點都唔脆口,雖然好大件但好油,想睇見豪仔都難,好像食煎香蔥雞蛋餅👎黑椒鹹豬手煲。賣相好靚仔,豬手肉好淋身。但味道唔夠黑椒味,好淡👎最後叫咗甜品奶黃馬拉糕,好香唔會太甜軟棉棉。一人一舊剛剛好👍
圍村菜唔便宜,想食豬油撈飯就會想起!