2015-06-04 2049 瀏覽
阿媽生日去食素。先唔講食物,店員服務真參次,搞到心情都差埋;上菜隨手扔底就走,叫人加茶又冇人應,真係嬲嬲地。呢碟猴頭菇,用左黑椒,紅椒同黃椒調味,加埋佢秘製既芡汁,食落味道好有層次,夠惹味。而主角猴頭菇煮得夠淋,但又有返應有既爽嫩感覺;食落一疏一疏,有啲似帶子肉既質惑。芋頭魚皮薄餡靚。佢唔太油,粉唔太厚而且好鬆脆。餡料方面,芋頭落得足,唔會溝太多粉,夠軟綿;而且有一粒一粒既芋頭肉,所以食落有層次,唔錯!雖然食物同環境OK,但店員服務態度差,扣左唔少分!

雖然食物同環境OK,但店員服務態度差,扣左唔少分!
2015-05-21
2014-05-03 3381 瀏覽
有日lunch time 時約個FD 出來食個lunch,可能時間仲早並吾多人。但d 姐姐係甘走來走去都無留意個大門, 我都要等成好幾分鐘先有人留意到我。傳統食素既素館一般都係以中年同年長d 既食家為主, 但大自然算係特別而又另類既素館,所以當中你都會見到吾少年輕人。呢間分店雖然無tst 間分店甘大, 但亦放左吾少枱。我同我fd 就比分到去一張2人枱, 彩人客都吾算太多, 如果吾真係會好有壓迫感。 好講真LUNCH 都吾想駛over 100蚊。點知一望個lunch set menu 心中暗笑了,樣樣都吾超過50蚊, 再加上吾止得個一兩樣野可以選。平時食開素既都希望出到去可以食d無甘dry既野來來去去都係d 羅漢齋之類。佢呢間野真係非常非傳統, 連sushi, sashimi 都有, 個look 真係可以以假亂真。個menu你一般出去食既野佢地都會有,比傳統既素館選擇又多賣相又靚。真係令到都少素食人喜出望外,不過真希望佢地可以整埋burger可以係不久將來, 因為素burger都幾難搵。一見到個魚香茄魚班腩煲lunch set, 仲要只雖要38蚊既lunch set, 見佢又有蘿蔔湯又有

一見到個魚香茄魚班腩煲lunch set, 仲要只雖要38蚊既lunch set, 見佢又有蘿蔔湯又有飯。開頭並無expect佢既份量會好多, 等左十來分鐘, 熱辣辣再加堆d 炸炸聲就出來了。佢一放上枱睇到 d 份量又大,又多料。我見周邊d 食客好多都有叫呢個set. 首先一試佢個茄子,一個字‘正’,好有鍋氣味,一食就知過個油,一d都係坑功夫, 我試過另一家做類似既茄子好寡, 並無好似呢到甘好口感。然後又試個班腩, 相當有口應, size又岩岩好, 仲有少少魚香味。係我食過甘多間之中最好食既一間素館bsaed on 呢個lunch。之後再試過蘿蔔湯, 好足料一d 油都無可能係因為無肉既關係, 飲開湯既朋友都知道無肉既湯吾多吾少都會有d寡。但佢呢到煲得好好一d都吾覺寡, 仲好夠甜。食哂成份set一真飽到無論。
賣單就是38 加5 蚊茶位再加一都47蚊埋單, 淨外賣會減3蚊都只係35蚊。兩者都相差成十幾蚊, 不過都值得食。
題外話/補充資料: 如果有會員卡就會希95折, 個經理仲好好人甘放左張比我
2013-04-08 2858 瀏覽
同媽媽吃飯, 首選素菜.現今的素菜款式繁多, 有好多幾可弄真! 好像經常叫素鵝, 柱侯, 其實都是經過改良的腐皮類. 偏偏我媽最愛腐竹, 今次由她介紹的大自然素菜, 不論款式, 味道, 賣相都很新穎. 而且賓至如歸的感覺, 讓我認為花得值, 即使價錢確是比外面貴.3人份如下:- 原隻木瓜蟹籽沙律要了兩隻, 因為太便宜了!用上泰國原隻小木瓜, 多汁多肉清甜美味, 皮薄好易挖穿底.所謂的蟹子是肉鬆的物體同白芝麻. 為了增強視覺效果, 居然加上青瓜絲, 令蟹子沙律的形體更逼真~紫菜絲也豐富了視覺, 但因為會變淋身, 其實可以不加. 窩燒琵琶豆腐一個字! 正!起初我以為是玉子豆腐, 但食落應該是用正常豆腐打成, 滑得像炸牛奶豆腐本身易飽肚, 加埋少許炸炒, 吃兩粒已經超飽.醬汁打了獻, 跟菜的淡味一起吃, 味道剛剛好~ 雜菜燒汁鰻魚粒看不見雜菜, 醬汁味道是鰻魚汁味, 過咸. 至於鰻魚粒就唔似, 是一般的酥炸豆腐粒上面佈上紫菜扮魚皮. 沒有驚喜.而且較油, 雖然是素菜也覺得不夠健康. 咖哩牛腩雜菜農夫大包咖哩味超重的一道菜. 之前在旺角熟食市場吃過類似的咖哩牛腩農夫包.不同之處是真正牛腩會好肉
同媽媽吃飯, 首選素菜.

3人份如下:-
原隻木瓜蟹籽沙律
要了兩隻, 因為太便宜了!
用上泰國原隻小木瓜, 多汁多肉清甜美味, 皮薄好易挖穿底.
紫菜絲也豐富了視覺, 但因為會變淋身, 其實可以不加.
窩燒琵琶豆腐
一個字! 正!

豆腐本身易飽肚, 加埋少許炸炒, 吃兩粒已經超飽.
醬汁打了獻, 跟菜的淡味一起吃, 味道剛剛好~
雜菜燒汁鰻魚粒
看不見雜菜, 醬汁味道是鰻魚汁味, 過咸.
而且較油, 雖然是素菜也覺得不夠健康.
咖哩牛腩雜菜農夫大包
不同之處是真正牛腩會好肉感, 吃得不多.
而用腐竹扮牛腩沒有罪惡感, 但因為用上芋頭做獻, 令咖哩汁變成粉狀, 更容易飽.
農夫包要趁熱吃, 不然會越來越硬, 會介口.
題外話/補充資料: [i]消費一次送全年9折優惠卡[/i]