2022-03-13 257 瀏覽
一個人食lunch通常都係揀拉麵米線見到呢間新開 湯底比較有特色用個鑊仔裝住 感覺好似好食啲😂湯底有四款 分別係秘製36小時足料濃湯 一百斤蕃茄濃湯老壇陳釀酸菜湯辣而不燥麻辣湯.🤍大滿貫湯拉麵($65) | Rating: 7.5/10因為唔想煩食咩餸所以揀咗呢個配搭好嘅choice我揀咗麻辣湯底同轉咗神戶拉麵(+$3)小辣都幾辣下 麻嘅感覺就未到好出 湯底超級惹味 屬於香辣味而唔係齋辣但食多幾啖開始覺得太鹹 要飲住嘢先得少有試麻辣湯會跟拉麵 麵條彈牙 但都係覺得配翻索湯嘅米線先係perfect match!配料有腩肉卷 鹵水豬腸 肥牛 木耳 炸醬 墨魚丸 腐竹 豆卜質素正常 特別想講下個炸醬係譚仔炸醬味😂同樣食到有茄汁味 但就冇譚仔嘅咁「茄」口感都比較實在冇咁碎 .🤍Mojito檸檬茶(+$13) | Rating: 5/10驚碗麵太辣 見佢幾特別就嗌嚟試下太有期望落差maybe 淡到就嚟飲唔出係一杯檸茶 睇下佢隻色就知淨係知飲緊杯涼涼地酸酸哋嘅嘢

一個人食lunch通常都係揀拉麵米線

老壇陳釀酸菜湯
辣而不燥麻辣湯

🤍大滿貫湯拉麵($65) | Rating: 7.5/10
因為唔想煩食咩餸所以揀咗呢個配搭好嘅choice
我揀咗麻辣湯底同轉咗神戶拉麵(+$3)
小辣都幾辣下 麻嘅感覺就未到好出
湯底超級惹味 屬於香辣味而唔係齋辣
但食多幾啖開始覺得太鹹 要飲住嘢先得
少有試麻辣湯會跟拉麵 麵條彈牙
但都係覺得配翻索湯嘅米線先係perfect match!
質素正常 特別想講下個炸醬係譚仔炸醬味😂
同樣食到有茄汁味 但就冇譚仔嘅咁「茄」
口感都比較實在冇咁碎
驚碗麵太辣 見佢幾特別就嗌嚟試下
太有期望落差maybe
淡到就嚟飲唔出係一杯檸茶 睇下佢隻色就知
淨係知飲緊杯涼涼地酸酸哋嘅嘢
2022-02-18 201 瀏覽
最近得知銅鑼灣希雲街有一間新派米線專門店,環境亦好創新偏型格!😎而身為米線狂熱愛好者的我,當然不能夠錯過!😙所以當天也攜同了友人一起去享用我們的午餐。🤪該餐廳位於銅鑼灣,名為大鑊。我認為餐廳的環境相當舒服,😆由於餐廳一部份採用了自然光,拍照時也能夠有不一樣的燈光!😙至於食物方面,當天我點了一份chef special,😌老壇陳釀酸菜湯麵,內有雪花雞絲,肥牛,金菇和豆卜。🤤首先該餐廳的湯底相當醒胃,秘制酸菜的份量十足,😍而內含的小菜也相當配合,豆卜和金菇能夠吸收酸菜湯底的精華,😗雪花雞絲的口感很有層次,果然係餐廳招牌!😋而肥牛也吃得出是即切的。整體這碗米線給我的感覺也相當不錯,份量和味道能夠同時保持水準。🥳而手搖飲品方面,我加配了一杯莫吉托檸檬茶,🍹我推介大家要求少甜,這樣能夠提出檸檬茶的香味。🍋還有薄荷香氣,清新解膩!誠意推介大家來這間新派餐廳享用一下!😋
誠意推介大家來這間新派餐廳享用一下!😋
2022-02-04 187 瀏覽
今日經過銅鑼灣,見到一個新開嘅米線店,入咗去叫個酸菜湯米線加,鴨血,午餐肉餃$55 ,酸菜湯好多油,雞絲擺盤好核突,鴨血兩片好薄,午餐肉餃一啖都唔想食,攞湯配午餐肉餃子根本唔得,碗米線根本唔夠食。再叫咗一杯珍珠奶茶跟餐,中規中矩。再叫咗個神戶餃子,餃子好細隻,入邊啲餡好少。我再叫咗個墨魚餅,中規中矩啦。買單$125,takeaway 又有冇做折扣,真係幾唔抵食㗎!總括來講就係一句,個名名不虛傳,真係大鑊!!

酸菜湯米線
外賣自取
2022-01-21 185 瀏覽
屋企附近開左新派型格麵店依個天氣好合適食碗熱辣辣既湯麵見到佢裝修好型格 以紅黑配搭設計Weekend 即刻帶朋友去試試佢哋有好多唔同既配搭款料任你選擇今次我試左佢地既招牌湯底36小時熬花膠大筒骨湯我揀左配米粉 湯底充滿膠質有松葉蟹棒,魚腐,腐竹,魚皮頭同蘿白份量好大碗好豐富食唔哂👏🏻👏🏻👏🏻我重叫左麻辣皮蛋同墨魚餅麻辣皮蛋係用黃金皮蛋唔係流心黃加麻辣醬唔會好多油墨魚仔彈牙香口食得到有墨魚粒粒值得一試👍🏻
屋企附近開左新派型格麵店

款料任你選擇
今次我試左佢地既招牌湯底
36小時熬花膠大筒骨湯
我揀左配米粉 湯底充滿膠質
有松葉蟹棒,魚腐,腐竹,魚皮頭同蘿白
份量好大碗好豐富食唔哂👏🏻👏🏻👏🏻

墨魚仔彈牙香口
食得到有墨魚粒粒
值得一試👍🏻

2022-01-17 148 瀏覽
位於銅鑼灣的Dywok noodle,是一間新開幕的新派麵店。小店以鑊仔呈麵,有趣又特別,吸引不少客人來打卡試試。地方環境不大,中午時段人頭湧湧,看來深得打工仔喜歡呀! 幸好光顧當天比較早到達,不用等太耐已能順利入座。麵店主打4款養生湯底,有36小時花膠大筒骨湯、一百斤蕃茄濃湯、老擅陳釀酸菜湯 和 辣而不燥麻辣湯。餐牌上有4款推 介麵食,大家也可以自己配搭。辣而不燥麻辣湯 $32 + 鮮蝦雲吞 $12+ 魚皮餃 $12 + 生菜 $8鑊仔米線賣相不錯,米線傳來吸引的麻辣香,令人胃口大開。湯底辣度適中,雲吞又滑又鮮嫩,魚皮餃好彈牙,整體不錯。我另外點了 珍珠奶茶 +$13,可以降降辣呀。
位於銅鑼灣的Dywok noodle
,是一間新開幕的新派麵店。

餐牌上有4款推 介麵食,大家也可以自己配搭。

我另外點了 珍珠奶茶 +$13,可以降降辣呀。
2022-01-10
2022-01-17 93 瀏覽
今日朋友帶我去吃麵,原來Dywok noodle剛剛開張不久,所以我們就來試一試啦! 雖然剛開幕,但可能是因為鄰近寫字樓,店內坐滿打工仔,亦有好多西裝友叫外快賣,相信味道不錯啊。由於中午吃飯時間有限,我馬上要了一個廚師推介, 36小時熬花膠大筒骨湯麵 $68。湯底用花膠熬製,有微微的膠質感,有骨膠原的感覺!米線不會太腍,口感不錯。配菜有蟹棒、腐竹、魚片頭和蘿蔔,清新之選。加飲品只要$13,荔枝紅茶都幾好喝!

加飲品只要$13,荔枝紅茶都幾好喝!
2022-01-11
2022-01-17 74 瀏覽
#📍 大鑊 (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號🔸36小時熬花膠大筒骨湯米線配雪花雞絲+豆卜 $50🔸一百斤蕃茄濃湯米線配麻辣腩肉卷+自家製午餐肉餃 $56🍒點評時間比鋪頭名吸引入黎食🤣 大鑊呢個名改得好正我諗大鑊應該係講緊米線嘅容器🤣𝖑36小時熬花膠大筒骨湯米線𝖑湯底一飲就知係足料👍🏻好濃嘅花膠味超級掛湯雞絲同豆卜索哂花膠湯味勁正好少可食米線會飲哂啲湯 呢間真係會不知不覺飲哂啲湯🤣🤣𝖑一百斤蕃茄濃湯米線𝖑蕃茄味好濃完全唔係平時出面食到茄膏開出黎嘅味同花膠湯一樣好掛湯麻辣腩肉卷好出色👍🏻唔食辣嘅朋友都食到仲要食唔到有雪藏豬嘅味呢間鋪頭主打手搖飲品 唔同平時米線鋪常見嘅咖啡奶茶朋友叫左荔枝紅茶 唔知點解入面有爆爆珠🤣本身加爆爆珠要錢架🤫已經bookmark左下次會再黎食過😛 再試埋其他湯底同配料😋好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐️服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️
#
📍 大鑊 (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號

環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️
36小時熬花膠大筒骨湯米線
一百斤蕃茄濃湯米線
2022-01-17 48 瀏覽
最近銅鑼灣新開咗一間特色嘅麵檔🙆🏻 早前同朋友經過就入去買嗰外賣試下😉我叫左:100斤蕃茄濃湯+酸菜+金菇+鮮蝦雲吞+牛丸😆🍡🍜首先一讚番茄湯底濃郁!食落去酸酸甜甜 好開胃~ 配薯粉食一流🥰其他配料都算多 咁多款入面最愛鮮蝦雲吞!食落去蝦鮮甜 個皮都好薄😍牛丸都彈牙😙炸神户餃子 $18一共有6粒🥟$18都算抵食👍🏻 餃子咬落去外脆內軟 又唔會好油😬而家疫情咁嚴重快啲外賣返屋企食啦🙆🏻

我叫左:
100斤蕃茄濃湯+酸菜+金菇+鮮蝦雲吞+牛丸😆🍡🍜
炸神户餃子 $18
而家疫情咁嚴重快啲外賣返屋企食啦🙆🏻
2022-01-17 28 瀏覽
新派麵店登陸銅鑼灣😍36小時熬花膠大筒骨湯配魚皮餃、雪花雞絲、肥牛同埋滷水豬腸湯底飲落去清甜 我另加三蚊揀拉麵🍜拉麵食落去軟硬適中 唔錯🙆🏻雪花雞絲份量都幾多 食落去一啲都唔鞋滷水豬腸都有5、6件 另外仲叫多個炸墨魚餅,雖然$28得三塊,但係食落去好彈牙,超好味!
新派麵店登陸銅鑼灣😍

36小時熬花膠大筒骨湯配魚皮餃、雪花雞絲、肥牛同埋滷水豬腸
湯底飲落去清甜 我另加三蚊揀拉麵🍜
拉麵食落去軟硬適中 唔錯🙆🏻

雪花雞絲份量都幾多 食落去一啲都唔鞋
滷水豬腸都有5、6件
外賣自取
銅鑼灣最近出左間新野✨今次是同朋友一齊黎試食👌🏻外形紅黑型格還有少許外國chill 原來入面是有火鍋跟車仔麵可以點🤤這間餐廳不是我地平時食開港式豬紅、豬頸肉、牛豬丸,而是湯底有分麻辣(大、中、小)、老壇陳釀酸菜湯、蕃茄湯、花膠湯😍,配料方面都多選擇,面條都有薯粉、神戶拉麵等等可以選擇😍今次我叫了《酸菜湯底薯粉》我想說湯底超開胃,不用擔心太酸✅薯粉mix 酸菜湯幾夾❤️還有大大條的蟹柳✨喜歡蟹柳的人可以推介👍另外不喜歡太濃味的朋友建議點花膠湯底👍花膠大筒骨好濃味🤣小食方面點了麻辣黃金皮蛋🥱喜歡吃皮蛋的朋友可以點‼️另外炸墨魚餅意外好吃😋滿彈牙還有一點香香的墨魚味🤤🤤$80以內可以單點麵包三餸✨價格我個人覺得合理👍總括來說滿推介👍🤣
銅鑼灣最近出左間新野✨
今次是同朋友一齊黎試食👌🏻
外形紅黑型格還有少許外國chill
原來入面是有火鍋跟車仔麵可以點🤤

今次我叫了《酸菜湯底薯粉》
我想說湯底超開胃,不用擔心太酸✅薯粉mix 酸菜湯幾夾❤️

小食方面點了麻辣黃金皮蛋🥱

招牌花膠湯米線
酸菜湯底米線
炸墨魚餅
2022-01-16 31 瀏覽
假日獨自一個人,去咗銅鑼灣東院道跑步,跑完步之後,途經禮頓道希雲街,見到有間新開的新派麵店名字叫做大鑊,🤩環境亦很特別非常型格。😎好奇哋進入去試吓如何大鑊,😂坐低之後枱面已經有餐牌介紹,我就自己選擇,河粉、雲吞、墨魚丸、魚腐、通菜、鹵水豬大腸、湯底係自家熬製36小時花膠大筒骨湯,😚小食要麻辣鴨腎,飲品醒神咖啡少冰。😋等咗一陣子,我碗湯河粉到了我面前,😆馬上用湯羹飲咗一啖湯,果然真材實料,😇豐富骨膠原加上豬骨濃湯,確實好好飲,雲吞有原隻蝦做餡料,新鮮爽口,😉滷水豬大腸好入味夠晒腍,😄味道非常好食,墨魚丸爽口彈牙,小食麻辣鴨腎醒胃有𡁻口,😳醒神咖啡,好有香濃咖啡味,係合格的水準。☕️店員的服務態度非常有禮貌,😝真係大「鑊」全勝,我會誠意推介朋友嚟試試!🥳
2022-01-16 26 瀏覽
食物除了能爲人提供能量,也能吃出美顏呢!今天去了銅鑼灣逛街,位於希雲街的這間叫(大鑊)的新派麵店的餐廳吸引了我!點餐單的套餐,🤓多款食物可以令食客選擇!餐廳的坐位舒適!整體感覺偏型格😎我就選了這款自家熬制三十六小時的花膠筒骨湯底的薯粉來飽口福呢!😎只看賣相已覺食指大動呢😋😋😋😋美顏腐竹,淋淋的!濃濃的豆香味!好吃👍👍👍👍魚片頭吃起來口感佳!份量十足的薯粉爽口!😏再喝上這美顏湯底!特別有滿足感!又淋又甜的蘿白,😳吸收了這精華的湯底!吃起來停不下來呢!松葉蟹棒,鮮味十足的蟹棒吸收了湯的精華!吃起來特別帶勁!😋😋😋😋餐廳用心熬製的精華湯底!花膠美顏,筒骨香濃!🤤吃了薯粉再喝上這暖胃又美顏的湯底!真是滿足極了👍👍👍👍另外這杯芋香奶茶真的很棒,🥰濃郁芳香,底部還有我喜歡的口感物,這杯手搖飲品真的很推薦!😋
只看賣相已覺食指大動呢😋😋😋😋
美顏腐竹,淋淋的!
濃濃的豆香味!好吃👍👍👍👍
魚片頭吃起來口感佳!
份量十足的薯粉爽口!😏
再喝上這美顏湯底!特別有滿足感!又淋又甜的蘿白,
😳吸收了這精華的湯底!吃起來停不下來呢!
松葉蟹棒,
另外這杯芋香奶茶真的很棒,
2022-01-16 27 瀏覽
平時食開麵的我發現食麵原來都可以好型!我的朋友介紹銅鑼灣希雲街開咗一間新派的型格麵店,裝修不錯而且廚師用心煮,例如會以36小時熬花膠大筒骨湯 作為湯底!有呢種自家熬製36小時湯汁吸引下,和朋友一起品嚐一下,果然不錯,我們叫了薯粉和米線,湯汁果然美味,使配料都口味提升更多,而且配料都多選擇,我自己推介好味例如有秘製酸菜, 大鑊炸醬,鹵水豬腸,麻辣腩肉卷,自家製午餐肉餃,鴨血, 雪花雞絲呢!埋單都係$100 左右,平靚正!下次想再幫襯special 大鑊餐呢!Dywok大鑊銅鑼灣禮頓道128-132號地舖
平時食開麵的我發現食麵原來都可以好型!
下次想再幫襯special 大鑊餐呢!

Dywok大鑊
銅鑼灣禮頓道128-132號地舖
2022-01-15 17 瀏覽
見到銅鑼灣轉落呢個位開咗間新派裝修嘅米線店🤪好似比起傳統米線店更型格✨吸引左我試一試😚 除左米線之外仲有自家手搖飲品🧋係附近午餐既好選擇⭐️ 辣而不燥麻辣湯米線🌶特登試一口麻辣湯🤩果然有麻有辣但不會太濃烈太燥熱 整體上容易入口😝 好似車仔麵咁自選配料🍜 竹笙魚皮都係索晒湯汁幾好選擇❤️ 鴨血唔腥有台式風味🇹🇼 雪花雞絲唔會太乾 入口比較清 🐔⭐️ 麻辣皮蛋 🍳麻辣味唔會太重口味太多辣油 調味恰到好處👍🏻⭐️ 桂圓紅棗茶 🍵食完辣嘅都係飲返養生熱飲好D💪🏻桂圓既甜味好天然

⭐️ 辣而不燥麻辣湯米線🌶

⭐️ 麻辣皮蛋 🍳
麻辣味唔會太重口味太多辣油 調味恰到好處👍🏻

⭐️ 桂圓紅棗茶 🍵
食完辣嘅都係飲返養生熱飲好D💪🏻桂圓既甜味好天然

2022-01-15 33 瀏覽
細到大都從來未試過寫食評,這次就決定咗係易間。話說有日行過銅鑼灣,同行人士話之前食過呢間粉麵好好味。咁我見個名 大鑊,本住試伏嘅精神,咁就畀人帶咗入去。一入去就有位冇戴眼鏡後生嘅侍應勁好禮貌,帶埋位又有幫手拉凳。成間餐廳嘅感覺係好寬敞嘅,可能因為放咗好多圓形嘅鏡,變相放大咗個空間感,環境又舒服。之後聽隔離嗰位介紹出名花膠大筒骨同埋一百斤蕃茄湯底所以就各自叫咗一煲,老老豆豆就銅鑼灣嘅價錢,$32一個麵真係抵到爛之後仲叫多咗杯嘢飲,小食同埋叫咗勁多餸先講飲品,落咗單之後五分鐘內送到,時間不過不失飲品方面:荔枝乳酸 🥤價錢/賣相/食神指數6/7/8飲品佢可以畀當係出面飲品台式餐廳咁,係咁加料落去(每份加五蚊)嗰陣嗌多咗個寒天QQ, 配埋荔枝乳酸勁夾唯一可以改善嘅係甜咗少少😂隔咗十幾分鐘之後,就到主食同埋小食。佢真係成個鑊咁出嚟,有啲似去韓式餐廳食嘅鑊。主食:36小時熬花膠大筒骨湯配薯粉+勁大條 松葉蟹棒+鮮蝦雲吞+芝士腸🍲價錢/賣相/食神指數8/7/8.5(湯底+10000分)先講咗個大鑊麵,個湯底應該係我寫呢篇食評嘅最主要原因!痴線地勁濃!!!小弟平時係絕對唔會食花膠或者飲花膠湯嘅人我會覺
細到大都從來未試過寫食評,這次就決定咗係易間。

之後聽隔離嗰位介紹出名花膠大筒骨同埋一百斤蕃茄湯底
所以就各自叫咗一煲,老老豆豆
就銅鑼灣嘅價錢,$32一個麵真係抵到爛
之後仲叫多咗杯嘢飲,小食同埋叫咗勁多餸
先講飲品,落咗單之後五分鐘內送到,時間不過不失
飲品方面:荔枝乳酸 🥤
6/7/8
嗰陣嗌多咗個寒天QQ, 配埋荔枝乳酸勁夾
唯一可以改善嘅係甜咗少少😂

價錢/賣相/食神指數
8/7/8.5(湯底+10000分)
小弟平時係絕對唔會食花膠或者飲花膠湯嘅人
我會覺得花膠湯勁好油,又黐立立咁
佢真係超濃勁好味,我係連碗湯底都飲曬先走
就知道係幾咁好味( 好唔健康我知🙈)
對面嗰位就叫咗個 蕃茄湯底,都係一樣勁濃
佢係可以比你feel到,唔係用罐頭湯整
重點係松葉蟹棒,勁大條,大大啖咬落去配埋個湯底🤤不得了

小食:麻辣皮蛋($18),炸雙丸($26)
7/7.5/8
譚仔三哥皮蛋係黑色,佢係透明嘅
加埋流心皮蛋黃,係好味嘅!
至於炸雙丸,唔知有冇食過十八座狗仔粉
似係佢個feel,炸過嚟嘅有少少脆皮
食落粒牛丸係會喺你口入面爆汁,好鬼正,請小心處理。

總結:
湯底完勝市面7成粉麵店,仲要開喺銅鑼灣旺區
價錢還算可以接受,少數高質餐廳
十分滿分嘅話總評分 8.5/10

( 著西裝老闆勁靚仔J死+0.5分)

2022-01-09
其他