2022-01-14 29 瀏覽
銅鑼灣朋友報料有新店出現,立即趁周末嘗嘗!店子雖說是禮頓道,只要說是希雲街街頭,相信不少人都立即知道位置。店子叫 #大鑊 ,原來每碗麵都是以鑊仔盛載,相當特別。有4款老火湯湯頭,分別是36小時熬花膠大筒骨湯、一百斤番茄濃湯、老壇陳釀酸菜魚湯及辣而不燥麻辣湯底,再自選不同配料,成為最啱自己口味的湯麵!◽ 辣而不燥麻辣湯底 + 鴨血 + 自家製午餐餃 + 拉麵 $59湯麵一上桌即傳來麻辣味,入口辣味有層次,不會一味死辣。配料的鴨血算滑溜、自家製午餐餃的餡料是粒粒午餐肉,親切感up,而湯底與彈牙拉麵亦相當夾。◽ 36小時熬花膠大筒骨湯 + 冬菇 + 魚腐 + 米線 $50店家自己熬製的湯底,喝一口即感受真材實料,湯頭濃厚鮮甜,配上冬菇、魚腐,吃完整碗也不膩,還可以補充骨膠原呢!◽ 麻辣皮蛋 $18皮蛋呈流心狀,配上麻辣醬好開胃。◽ 麻辣雞蛋 $9麻辣雞蛋同樣帶麻辣香,很惹味。▪️ 熱情果乳酸 跟餐$13酸酸甜甜有熱情果味,更有爆珠增加口感。▪️ 水蜜桃紅茶 跟餐$13水蜜桃的甜味配搭紅茶,加上寒天,清新又解渴。

◽ 麻辣皮蛋 $18
皮蛋呈流心狀,配上麻辣醬好開胃。

◽ 麻辣雞蛋 $9
麻辣雞蛋同樣帶麻辣香,很惹味。

▪️ 熱情果乳酸 跟餐$13
酸酸甜甜有熱情果味,更有爆珠增加口感。

▪️ 水蜜桃紅茶 跟餐$13
水蜜桃的甜味配搭紅茶,加上寒天,清新又解渴。
2022-01-14 18 瀏覽
銅鑼灣又開左間新派麵店,先講餐廳裝飾型格,仲有開陽大窗,與別不同。 菜式亦是破格,主打用鑊上嘅麵,湯底更加係精心挑選,包括有36小時熬花膠大筒骨湯、一百斤蕃茄濃湯、老壇陳釀酸菜湯、及辣而不燥麻辣湯🤩🤩🤩 我當然以養顏為主💕36小時熬花膠大筒骨湯 配薯粉 加養顏腐竹、白蘿蔔、松葉蟹棒🦀食到湯底香濃鮮香而且原汁原味,仲飲到豐富膠質😌 腐竹香滑軟腍,松葉蟹好大件,可以一絲絲拉出食,好鮮甜滷水雞翼雞翼嫩滑多汁,滷水亦好入味😋桂圓紅棗茶冬天最啱暖笠笠🔥嘅飲品,而且仲可以安神解憂☺️

我當然以養顏為主💕
36小時熬花膠大筒骨湯 配薯粉
加養顏腐竹、白蘿蔔、松葉蟹棒🦀

滷水雞翼
雞翼嫩滑多汁,滷水亦好入味😋

桂圓紅棗茶
冬天最啱暖笠笠🔥嘅飲品,而且仲可以安神解憂☺️
  • 36小時熬花膠大筒骨湯
  • 養顏腐竹
  • 松葉蟹棒
2022-01-14 110 瀏覽
大鑊大鑊,有好野食,真係想食少一餐都唔得😂銅鑼灣希雲街新開既新派麵店大鑊Dywok noodle裝修型格,仲有招牌湯底做招徠,36小時熬花膠大筒骨湯係自家熬制36小時既湯底,真係食完要飲埋個湯底唔好浪費🤤叫埋推介配料就perfect la🥰秘製酸菜、大鑊炸醬、鹵水豬腸、麻辣腩肉卷、自家製午餐肉餃、鴨血、雪花雞絲都係重點推介🤤手搖飲品一樣無得頂ar,跟餐叫又抵又掂👍~36小時熬花膠大筒骨湯麵🍜 $68我就貪方便叫左chef special唔洗諗配料,廚師整既最夾配搭🤣配料有美顏腐竹、松葉蟹棒、魚片頭、蘿蔔,再加埋少少芽菜同蔥,浸係36小時熬花膠大筒骨入面,yummy😋松葉蟹棒好大條又美味呢,湯底好鮮甜又有膠原🥰~麻辣黃金皮蛋🍳 $18最愛既皮蛋啊,加埋麻辣醬油好惹味,仲要係流心皮蛋添😋~芒果乳酸🥭 (跟餐+$13)芒果味香甜,加埋乳酸有點酸酸甜甜咁,好好飲😋
大鑊大鑊,有好野食,真係想食少一餐都唔得😂

~36小時熬花膠大筒骨湯麵🍜 $68

~麻辣黃金皮蛋🍳 $18

最愛既皮蛋啊,加埋麻辣醬油好惹味,仲要係流心皮蛋添😋

~芒果乳酸🥭 (跟餐+$13)

芒果味香甜,加埋乳酸有點酸酸甜甜咁,好好飲😋
2022-01-12
午餐
  • 36小時熬花膠大筒骨湯麵
2022-01-14 16 瀏覽
4餸36小時熬花膠大筒骨湯紅薯粉$78珍珠奶茶$16好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:湯底全都好吸引。米線是用一隻大鑊盛載,好特別。36小時熬花膠大筒骨湯絕對可以補充骨膠原,因為吃過後,嘴巴👄會黏著!4餸選了鹵水豬腸、鹵水雞翼、鴨血及午餐肉餃子。鹵水食物夠入味。首次嘗試午餐肉餃子,原來是這麼美味的!令我決定最近疫情😷嚴重,留家抗疫時,就試試自己包午餐肉餃子。另外,此米線店有手搖飲品,選了我最愛的珍珠奶茶🧋。以往覺得餐廳的珍珠奶茶會不及茶飲店的好喝。但這店的珍珠奶茶有茶香味。珍珠夠軟糯。而且熱飲是熱得很。不似其他茶飲店,是暖的。這幾天,天氣陰陰涼涼,喝杯熱飲,感到很溫暖🥰還有,要值得提的是,這店走型格裝修路線,跟傳統米線店感覺不一樣。
4餸36小時熬花膠大筒骨湯紅薯粉
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:
湯底全都好吸引。米線是用一隻大鑊盛載,好特別。

36小時熬花膠大筒骨湯

36小時熬花膠大筒骨湯
珍珠奶茶
講到食,YUKI有時都會周圍去食好西🤤雖然個嘴唔算太,但都好鐘意食嘢🤣不過今次就帶咗YUKI先生(華哥)去試食俐間銅鑼灣希雲街新開既新派米線🍜店 @dywok.hk 🤩 去之前我仲好好奇,到底有幾新派?有咩唔同?有幾特別呢?今次就同大家分享下啦😈我地分別試食咗2碗主食,3個小食,佢地有四款養生湯底俾我地揀🥰華哥叫咗個招牌湯底➡️36小時有花膠大筒骨湯🤩我就叫咗一百斤番茄濃湯🍅📍36小時有花膠大筒骨湯底俐個湯底係佢地自家熬制咗36小時既湯,味道一流,我飲咗一啖,好似真係飲緊養生湯咁香濃,華哥邊食邊講:「真係好好食」講咗5次以上😹佢就揀咗拉麵去配湯,口感都幾好咖📍 一百斤番茄濃湯🍅一向YUKI都愛食番茄湯,但要食一個好既番茄湯都唔係咁易有,一百斤番茄濃湯真係好香濃,酸酸甜甜咁好開胃🤩我揀米線做麵底,俐間啲米線幼細啲,但都幾好口感😛小食我地叫咗雲耳、雞翼尖、皮蛋其中覺得皮蛋最特別,食落去隻辣味好過癮🤣但都接受到既🤤飲品叫咗水蜜桃紅茶,入面仲有椰果粒粒,超好咬口😆覺得幾特別嘅地方係,上至主食下至小食,裝住食物嘅碟同大碗都係大鑊既造型,真係相當可愛🤣對餐廳評價❤️10分滿分💯整體評分:9分🌟食物味道

📍36小時有花膠大筒骨湯底

📍 一百斤番茄濃湯🍅

小食我地叫咗雲耳、雞翼尖、皮蛋
其中覺得皮蛋最特別,食落去隻辣味好過癮🤣但都接受到既🤤
飲品叫咗水蜜桃紅茶,入面仲有椰果粒粒,超好咬口😆

對餐廳評價❤️10分滿分💯
整體評分:9分🌟
食物味道:9分
服務態度:10分
環境:7分
人頭消費:$100樓下🤣(睇你叫得多唔多小食)
回頭率:90%
真心好食😋听講學生去食仲做緊9折優惠😎

🏠地址:
銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號鋪
10 分鐘 (堂食)
2022-01-13 25 瀏覽
今日約左朋友係銅鑼灣行街,離遠見到有間舖新開張個名叫大鑊咁得意,於是就行埋去睇下有咩食,原來係一間新派米線舖,裝修又幾新潮,有一排bar枱位向住條街,又幾chill喎!門口放左大大張menu係到,我地就研究下有咩食,見佢有四款主打湯底,包括有36小時熬花膠大筒骨湯、一百斤番茄濃湯、老壇陳釀酸菜湯和辣而不燥麻辣湯,我呢個番茄湯控一見到就忍吾住要入去試下了。配料有成三十多款,對我呢個有選擇困難症既人黎講,真係好難簡,最後我都係放棄左自選,選擇左廚師拍板,廚師拍板就係分別四款湯底set好左既餐,岩曬選擇困難症既人。話左要入黎試番茄湯,我緊係簡一百斤番茄湯底,而朋友就簡左老壇陳釀酸菜湯。而辣度好貼心咁分左由level 0既吾辣到level 5既勁辣,適合食不同辣度既人。朋友吾係好食得辣,所以簡左level 1既BB辣,朋友話食落吾辣,岩曬佢。而番茄湯底就似屋企煲既番茄湯一樣咁無添加,真係好正,無令我失望!我地仲叫左杯水蜜桃綠茶,黎到發現係有大量椰果,而吾係普通一杯茶飲,跟餐只係$13,非常抵飲!另外,見到小食入面有款叫炸神户餃子,吾知係咪太耐無去日本關係,俾呢個名深深吸引住,忍吾住叫左黎試,餃

我地仲叫左杯水蜜桃綠茶,黎到發現係有大量椰果,而吾係普通一杯茶飲,跟餐只係$13,非常抵飲!另外,見到小食入面有款叫炸神户餃子,吾知係咪太耐無去日本關係,俾呢個名深深吸引住,忍吾住叫左黎試,餃子炸得十分香脆,咬開見到餡料有肉同粉絲,感覺似韓國餃子多d。

呢間舖頭所有食物都係用個鑊仔裝住,吾知係咪因為咁而命名大鑊呢?
2022-01-13 22 瀏覽
我都知銅鑼灣希雲街係多嘢食點知行過俾哩間bar台吸引咗,再望原來係型格嘅新派麵店。再望下menu係有米線食㗎。我最鍾意食出名嘅招牌菜,所以嗌咗自家熬制36小時湯底~有花膠大筒骨湯可以直接order佢set好嘅一鑊過:湯底+麵+餸亦都可以反轉後面好似車仔麵咁逐樣揀🤣佢寫紙仔形式✍🏻 我揀咗河粉、蘿蔔同幾樣signature嘅餸🤓手搖飲品類:我揀咗茶👍👍👍飲唔曬拎住喺街都可以暖手。推介配料: 秘製酸菜, 大鑊炸醬,鹵水豬腸,麻辣腩肉卷,自家製午餐肉餃,鴨血, 雪花雞絲哩個肉醬粒撈落d湯底度一齊食👍👍一份 麻麻辣辣咁過下口癮👍哩份係鹵水醃製👍👍
我都知銅鑼灣希雲街係多嘢食

點知行過俾哩間bar台吸引咗,再望原來係
型格嘅新派麵店。
再望下menu係有米線食㗎。

我最鍾意食出名嘅招牌菜,所以嗌咗
自家熬制36小時湯底~有花膠大筒骨湯
36小時花膠大筒骨湯

可以直接order佢set好嘅一鑊過:湯底+麵+餸
亦都可以反轉後面好似車仔麵咁逐樣揀🤣

手搖飲品類:我揀咗茶👍👍👍
飲唔曬拎住喺街都可以暖手。

肉粒

哩個肉醬粒撈落d湯底度一齊食👍👍

麻辣皮蛋

一份 麻麻辣辣咁過下口癮👍

蛋(鹵水)

哩份係鹵水醃製👍👍
麻辣皮蛋
2022-01-12 22 瀏覽
銅鑼灣希雲街新開一間走型格風嘅新派麵店🥳 置身於轉角位置,仲設有一個小小窗台,可以望到出面,如果條街無咩人都幾Chill!以自家熬製36小時花膠大筒骨湯🍖同一百斤蕃茄濃湯🍅為主打!仲有老壇陳釀酸菜湯🥬同埋辣而不燥麻辣湯🌶️今次就試吓佢哋嘅一百斤蕃茄濃湯🍅👉店家推介秘製酸菜、大鑊炸醬、雪花雞絲、鹵水豬腸、麻辣腩肉卷、自家製午餐肉餃、鴨血等等!超多款式!🍅一百斤蕃茄濃湯,蕃茄湯真材實料新鮮度好夠,味道鮮甜健康~🥬秘製酸菜:酸菜味道🔥大鑊炸醬;粒粒炸醬夠哂鑊氣,最後我倒哂落個湯度食🤣🍗雪花雞絲:雞絲切到好幼,帶嚼勁🦀松葉蟹棒:一條厚身松葉蟹棒,一絲絲的感覺🍗炸墨魚餅 $28 3塊炸墨魚餅,表面有調味粉,唔喺辣粉嚟!味道一啲都唔辣,外脆內軟☕桂圓紅棗茶 跟餐$10可選少甜,以手搖外賣杯送上,桂圓紅棗茶味道清幽,飲完成個身都暖笠笠哂😳

🍅一百斤蕃茄濃湯,蕃茄湯真材實料新鮮度好夠,味道鮮甜健康~
🥬秘製酸菜:酸菜味道
秘製酸菜

🔥大鑊炸醬;粒粒炸醬夠哂鑊氣,最後我倒哂落個湯度食🤣
大鑊炸醬

🍗雪花雞絲:雞絲切到好幼,帶嚼勁
雪花雞絲

🦀松葉蟹棒:一條厚身松葉蟹棒,一絲絲的感覺
松葉蟹棒

☕桂圓紅棗茶 跟餐$10

秘製酸菜
大鑊炸醬
松葉蟹棒
2022-01-12 13 瀏覽
香港最近都開咗好多新派麵店/米線店Dywok就係坐落喺銅鑼灣希雲街嘅一間型格麵店出名自家熬制36小時湯底今日試咗36小時有花膠大筒骨湯因為熬咗36個鐘所以湯底唔會好淡有濃濃嘅豬骨花膠味少少黏住口嘅感覺證明落足料神戶餃子有驚喜冇諗過$18竟然有六隻個皮好脆口外面仲曬咗啲辣椒粉超級惹味仲有手搖飲品黑糖薑母茶超大杯唔似平時去舖頭得一杯細size依家冬天最啱飲番杯熱飲跟套餐飲價錢仲好優惠!Will definitely revisit
香港最近都開咗好多新派麵店/米線店

仲有手搖飲品
黑糖薑母茶超大杯
唔似平時去舖頭得一杯細size
依家冬天最啱飲番杯熱飲
跟套餐飲價錢仲好優惠!

Will definitely revisit
2022-01-12 15 瀏覽
大鑊大大鑊🥘店名為「大鑊」,碗麵就大大鑊😂喺銅鑼灣希雲街依度有一間新派麵店,環境擺設都與別不同,麵店有種型格風!餐牌上配料選擇好多,價錢都好抵食(份量好誇張)🤤人均消費$50-$90,嗌一碗麵加埋小食、手搖飲品就夠晒滿足啦🥰🧡自選配搭🧡 $83湯底-自家製36小時熬花膠大筒骨湯湯底真材實料,食完麵再飲湯膠原滿滿主食-神户拉麵 $35+$3拉麵要額外+$3,麵條掛汁力強,份量足夠配料$8-$12麻辣腩肉卷 $12- 麻辣惹味、腩肉大大塊自家製午餐肉餃 $12-餡料飽滿,內含菜圃粒竹笙 $12-吸收晒湯底,好滋味鴨血 $12- 嫩滑口感好過癮❤️炸神户餃子❤️ $26即叫即炸,每一粒都炸到金黃色成粒金元寶咁樣🤩見到都已經食指大動🥟外脆內多汁,內餡除咗有肉肉,仲有洋蔥粒🧅有口感!其實依度嘅份量真係好誇張,感覺似2人份量🤣食完碗麵好滿足,下次飲埋佢哋嘅自家手搖飲品先!😙📍大鑊 📍銅鑼灣禮頓道128-132號地舖-

大鑊大大鑊🥘

🧡自選配搭🧡 $83
湯底-自家製36小時熬花膠大筒骨湯
湯底真材實料,食完麵再飲湯膠原滿滿
主食-神户拉麵 $35+$3

自家製午餐肉餃
竹笙
炸神户餃子
2022-01-12 21 瀏覽
大鑊 (銅鑼灣)呢間係銅鑼灣新開既型格新派麵店✨,主打自家熬制36小時湯底,佢哋嘅招牌湯底係36小時有花膠大筒骨湯,有大量配菜可以揀鹵水豬腸,麻辣腩肉卷,自家製午餐肉餃,鴨血,雪花雞絲,秘製酸菜,大鑊炸醬,仲有台式手搖飲品,今次話試下自選米線先。🌟辣而不燥麻辣湯 $32佢哋小食同面都係用鑊造型嘅碗裝,都幾得意。配料方面叫咗大鑊炸醬+$10、芝士腸+$10、墨魚丸 +$10同肥牛+$12。全部配料味道正常,肥牛嘅份量都幾多。而大鑊炸醬係分開咗裝,量唔算多不過幾香,帶少少甜。湯底可以自己揀辣,我揀咗BB辣。對我來講都算幾辣😂🌟麻辣皮蛋 $18有四舊皮蛋,上面有少量芫荽,覺得唔算好難,食落幾香,皮蛋外皮幾爽彈,裏面有少少似溏心蛋。🌟手搖綠茶 +$8套餐加配$8就有一杯,叫咗少甜,覺得甜度同茶味都啱啱好。佢哋仲有其他台式飲品都值得試吓📍 大鑊 (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道128-132號地舖
大鑊 (銅鑼灣)

🌟辣而不燥麻辣湯 $32
🌟麻辣皮蛋 $18
🌟手搖綠茶 +$8
📍 大鑊 (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道128-132號地舖

2022-01-12 14 瀏覽
帶左阿仔返學,成日都會行下銅鑼灣搵野食,今日行到銅鑼灣希雲街,見到間新開既新派麵店/米線店,就走左入去試下🤭🤭個名仲要幾新派 🤭大鑊🤭心想又幾大鑊呀😜啲裝修係咪好新派同勁型格,有bar枱,下次要試下望岀街食🤭行叫左杯熱情果乳酸加爆珠,爆珠勁正份量勁多🤤一入到叫食物,見到自家制36小時湯底諗到無諗,即刻要個36小時有花膠大筒骨膠袋再要個神户拉麵🍜講明係新派麵店,又真係同外面店唔同但係,遲左步影相

熱情果乳酸加爆珠

叫左杯熱情果乳酸加爆珠,爆珠勁正份量勁多🤤
招牌湯底:36小時有花膠大筒骨湯

一入到叫食物,見到自家制36小時湯底

諗到無諗,即刻要個36小時有花膠大筒骨膠袋

再要個神户拉麵🍜講明係新派麵店,又真係同外面店唔同

但係,遲左步影相
自家制午餐肉餃
啖啖午餐肉
滷水豬腸
麻辣腩肉卷
聽說銅鑼灣開了一間新派米線麵店,叫大鑊。我是個挺喜歡吃米線的人~因為我喜歡比較濕潤的食物~前幾日,我就連同一位仁兄試試看,大鑊位於禮頓道一個轉角位,店舖主要用了紅黑色的設計,盡顯型格格調,我們坐了裡面的一張二人桌,正當我們談起背包該放在哪裡的時候,店員很貼心的為我們拿來了一個籃子放我們的背包,這裡是剔紙點餐的,首先要先選湯底,有36小時熬花膠大筒骨湯 、一百斤蕃茄濃湯、老壇陳酿酸菜湯和辣而不燥麻辣湯。其次選主食(米線,薯粉,河粉,米粉,神戶拉麵加$3)和配料,如果你想不到有什麼配料想吃的話,它這裡還有廚師推介,很適合一些像我突然不想用腦的人😂店名叫大鑊,沒想到它真的用了一個大鑊盛載著食物,挺有意思的。我叫了個一百斤蕃茄濃湯的廚師推介,主食要薯粉,100斤蕃茄濃湯的廚師推介裡的配料有芝士腸,墨魚丸,金菇和雪花雞絲,我喜歡吃這裡的雪花雞絲,配上蕃茄湯和薯粉一起吃,甚是滋味。這個蕃茄湯喝得出是用新鮮蕃茄熬製,不是哪種濃濃罐頭蕃茄蓉的味道,十分鮮甜,值得一試。仁兄則叫了36小時熬花膠大筒骨湯薯粉🍜($32)(鮮蝦雲吞$12,松葉蟹棒$12,芝士腸$10)這個是美顏湯底,十分足料,其實很適合女生
聽說銅鑼灣開了一間新派米線麵店,叫大鑊。

我是個挺喜歡吃米線的人~
因為我喜歡比較濕潤的食物~

前幾日,我就連同一位仁兄試試看,

大鑊位於禮頓道一個轉角位,

店舖主要用了紅黑色的設計,盡顯型格格調,

我們坐了裡面的一張二人桌,
正當我們談起背包該放在哪裡的時候,
店員很貼心的為我們拿來了一個籃子放我們的背包,

這裡是剔紙點餐的,

辣而不燥麻辣湯。

100斤蕃茄濃湯薯粉 (芝士腸,墨魚丸,金菇,雪花雞絲)

雪花雞絲

我喜歡吃這裡的雪花雞絲,配上蕃茄湯和薯粉一起吃,甚是滋味。

36小時熬花膠大筒骨湯薯粉🍜($32) (鮮蝦雲吞$12,松葉蟹棒$12,芝士腸$10)

仁兄則叫了36小時熬花膠大筒骨湯薯粉🍜($32)
(鮮蝦雲吞$12,松葉蟹棒$12,芝士腸$10)

這個是美顏湯底,十分足料,其實很適合女生,喝下去清甜得很,仁兄可以整個當湯全喝掉呢!

這個配料我喜歡鮮蝦雲吞和松葉蟹棒,雲吞皮薄餡靚,吃下去軟滑非常;蟹棒大大條,鮮甜又有口感,值得推介。

另外,我們還叫了小食,
有麻辣黃金皮蛋($18)和炸雙丸(墨魚丸加牛丸)($18)
麻辣黃金皮蛋

我不是太吃得辣,
但這個麻辣黃金皮蛋吃下去我又覺得可以接受,配上蕃茄湯底一起吃,更將其味道昇華了!
炸雙丸(墨魚丸加牛丸)

還有炸墨魚丸加牛丸,
正常水準,牛丸炸得剛好,
還有肉汁在呢!
蜜糖乳酸加爆珠和荔枝乳酸加寒天qq

飲品方面,
我們分別點了蜜糖乳酸加爆珠 $13 和
荔枝乳酸加寒天qq $13,
兩杯都是甜甜的,為這餐畫下了完美句號。

為食的人 總是特別有福的喔

Info
店名:大鑊Dywok Noodle
地址:銅鑼灣禮頓道128-132號地舖
營業時間:星期一至星期日12:00-21:30

麻辣黃金皮蛋
2022-01-11 10 瀏覽
前嗰排同朋友行完街去咗銅鑼灣希雲街一間新派型格麵店食左碗36小時熬花膠大筒骨湯自家熬製36小時燙底配大大條松葉蟹棒,魚腐,美人腐竹,魚片頭同蘿蔔個湯底超濃花膠味,黏到十足相信可以補充超多骨膠原🥰另外食左大鑊炸醬,涼拌青瓜🥒都好爽口香芋珍珠奶茶🧋茶味都足夠
前嗰排同朋友行完街去咗
銅鑼灣希雲街一間新派型格麵店
食左碗36小時熬花膠大筒骨湯
自家熬製36小時燙底
配大大條松葉蟹棒,魚腐,美人腐竹,魚片頭同蘿蔔
個湯底超濃花膠味,黏到十足
相信可以補充超多骨膠原🥰

另外食左大鑊炸醬,涼拌青瓜🥒都好爽口
香芋珍珠奶茶🧋茶味都足夠
係銅鑼灣開左嘅新派麵店,作為一個「食家」當然要第一時間去試吓啦❤️哩間新派麵店叫「大鑊」,個名夠哂特別令人好易記住👍🏻 店舖內位置光猛寬躺舒適💕 而其中一邊仲做左開放式向街,感覺非常寫意💕湯底分4種-36小時熬花膠大筒骨湯/一百斤蕃茄濃湯/老壇陳釀酸菜湯/辣而不燥麻辣湯👏🏻 你可以揀廚師拍板又得,自己揀食乜都得,得咗😎男朋友揀左一百斤蕃茄濃湯配自家製午餐肉餃/鹵水豬腸/麻辣雞肉😎再重點加芫荽😂首先要講咗個湯底先,真係好有誠意,因為飲得出係真係用蕃茄煲出黎,味道天然,冇茄膏明顯嘅酸味👍🏻 自家製午餐肉餃好創新夠特別👍🏻 鹵水豬腸夠入味👍🏻 麻辣雞肉香味十足我就揀左辣而不燥麻辣湯配麻辣腩肉卷/鴨血/魚腐/豆卜/蘿蔔 😂😂😂 我食麵係鍾意試左個湯底先🤟🏻麻辣湯散發住椒麻香味,未食已令人流哂口水🤤 再飲一啖落口,麻味撲鼻,再隨後先感覺到辣味刺激味蕾,配埋魚腐同豆卜索湯,真係越食越麻,越食越過癮👏🏻 麻辣腩肉卷非常入味👍🏻蘿蔔夠淋身👍🏻我地仲叫左麻辣雞翼,雞翼上面鋪滿豆瓣醬,雞翼非常入味,雞肉嫩滑👍🏻非常惹味飲品方便都好特別,男朋友試咗「莫吉托檸檬茶」,Mojito酒我就飲過,至於Mojito檸檬

飲品方便都好特別,男朋友試咗「莫吉托檸檬茶」,Mojito酒我就飲過,至於Mojito檸檬茶,佢係將檸檬取代咗酒,但將原有嘅薄荷同青檸保留,檸檬同青檸嘅酸味,夾雜著清涼嘅薄荷味,感覺清爽🍹我就叫左杯「荔枝乳酸」,荔枝味清甜,乳酸剛好沖淡返我食辣野嘅味道😂

另外個都無論麵定小食都係用隻鑊仔裝住,好特別,唔怪之得佢地叫「大鑊」👍🏻

如果你都想試下新派Fusion車仔麵,咁你就一定要試吓哩間啦!

大鑊 (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道128-132號地舖