2015-05-15 803 瀏覽
這晚, 朋友帶我來這間餐廳吃鳥冬拉麵。沒想過日本餐廳也會有辣的烏冬吃, 愛辣的我不猶豫地點了吉列豚肉地獄辣烏冬。吉列豚肉和鳥冬另上的, 吉列豚肉炸得香脆,烏冬彈牙,流心蛋香軟。一口冷豆腐配芝麻醬,很重芝麻味,與豆腐很匹配。
2015-05-05
2015-04-20 773 瀏覽
趕時間,和同事隨便搵間餐廳大門橫丁午饍。雖然已經接近一點,但整間餐廳竟然只有四個客人,已經有點擔心……反正隨便一餐,算了吧!這是一間標準的大眾化港式日本食肆,供應各種和食,包括刺生、燒鰻魚、串燒、吉列、烏冬等等。午市套餐有大量選擇,最終要了溫泉蛋吉列豬扒飯(配咖哩汁)($53),沒有什麼特別原因,只因為本人認為,吉列豬排飯最能夠反映一家大眾化港式日本食肆的質素。整碟飯的感覺,無論從外觀以至選料配搭,都有點像港式茶餐廳的碟頭飯。飯的份量甚多,但咖哩汁的日式風格不夠強烈,缺少了日式咖哩獨有的蔬菜甘甜味,但又不是印巴那種強烈風格或港式咖哩風味;總之不倫不類。更加奇怪的,是溫泉蛋表面竟然灑上了蔥花,很港式粥麵店的感覺。至於吉列豬扒,表面的麵包糠不夠多,我甚至懷疑根本沒有用麵包糠,又或只採用了普通的港式炸粉加一丁點的廉價現成麵包糠碎。一口咬下去,不夠香脆,肉質太乾、缺少肉汁、豬肉味不強,幸好不鞋口。其實,以價錢論質素,我當然深深明白,不能夠也不應該,與高級吉列炸豬扒店相提並論,畢竟價錢只是三分之一,但我是忽然想起,「銀座梅林」的午市吉列豬扒套餐也只是102元(已包括加一服務費),還包括日式茶碗蒸

其實,以價錢論質素,我當然深深明白,不能夠也不應該,與高級吉列炸豬扒店相提並論,畢竟價錢只是三分之一,但我是忽然想起,「銀座梅林」的午市吉列豬扒套餐也只是102元(已包括加一服務費),還包括日式茶碗蒸蛋、麵豉湯、椰菜絲,這個碟頭飯真的不太值。當然,如果只求飽餐一頓,則只可以接受的。
其實【大門橫丁】是朋友多年前介紹帶我去食野的~點知一食就愛上了~店內我至愛就是-沙爹牛肉湯烏冬獨有的湯底好惹味,每次我去都是叫這個的!簡直係我同友人的食堂一樣,因為我們很熱愛食烏冬的!但今次我不過介紹我的最愛烏冬,而是他們的午餐!有一日出左旺角行街!想當想著去哪裡食lunch就過來了~其實一心都想食烏冬~不過最後叫了個飯食~試下新野ma~這食店其實有其他分店的~最常去都係去尖沙咀的分店~不過這間算是最寬敞的一間~午餐款式有17款咁多選擇~價錢是由HK$48至HK$68不等,包一杯凍/熱的柑桔檸檬/桂花蜜~或者可以加HK$3轉罐裝飲品~午市免加一收費架~朋友叫了[黑蒜油湯豬軟骨手打烏冬]烏冬不用說,是很好味的~而我就叫了[鐵板蒜香牛脷飯]而我呢碟飯就好大碟了~一上碟我都呆左~牛脷好厚身呀!!都好好味~不過醬汁可能係偏重口味了少少~下次再試下其他再報告下先~~
其實【大門橫丁】是朋友多年前介紹帶我去食野的~
點知一食就愛上了~
店內我至愛就是-沙爹牛肉湯烏冬
獨有的湯底好惹味,每次我去都是叫這個的!
簡直係我同友人的食堂一樣,因為我們很熱愛食烏冬的!
但今次我不過介紹我的最愛烏冬,而是他們的午餐!
有一日出左旺角行街!想當想著去哪裡食lunch就過來了~
其實一心都想食烏冬~
不過最後叫了個飯食~試下新野ma~
這食店其實有其他分店的~
最常去都係去尖沙咀的分店~
不過這間算是最寬敞的一間~
午餐款式有17款咁多選擇~
或者可以加HK$3轉罐裝飲品~
午市免加一收費架~
朋友叫了[黑蒜油湯豬軟骨手打烏冬]
烏冬不用說,是很好味的~
而我就叫了[鐵板蒜香牛脷飯]
而我呢碟飯就好大碟了~一上碟我都呆左~
牛脷好厚身呀!!
都好好味~不過醬汁可能係偏重口味了少少~
下次再試下其他再報告下先~~

2015-01-18
  • 沙爹牛肉湯烏冬
2015-01-19 717 瀏覽
轉哂手 食開個個沙嗲鳥冬 湯底稀之餘 竟然有麻辣 完全係兩回事 。 d 62蚊兩隻既蠔 污joe 仲唔入味 , 餐牌轉左樣 但d菜式扮到同舊既一樣 其實味道全部唔同哂! 下次唔會再去,呃人😠😠😠😠
2015-01-08 638 瀏覽
呢間食店都食左好多年,由未拍拖食到結婚  今次見唔係好洗等位就去左食,只係等執枱o者...門口姐姐叫我地等一陣...我地之後又有2位黎到,姐姐對住我地4個客講,你地有邊位唔介意是但一個位bar枱呀??即係點呢? 其實我地黎先,你都唔洗問啦 ,我點答你喎....今晚叫左...1) 吉列炸蠔配胡麻醬手打烏冬 : 平日食胡麻醬佢多數都係凍食,今次呢個熱食就試下佢啦,個湯底都唔錯,不過似花生醬湯,照舊有幾條甜豆同半隻好味既糖芯蛋 。佢個炸蠔好好味,個吉列炸得好透又唔粉。2) 燒鳥手打烏冬地獄涼湯底另加牛肉 : 一如以往個燒鳥(雞扒)係等得耐小小,不過佢個皮係燒得好好食,脆得黎唔會覺得油,所以佢係我唯一會食埋皮既雞扒,個湯底都算辣(對於我咋!我先生佢完全唔覺得辣),個牛肉先抵食,好似係加左$10有4塊喎,好抵食3) 炸紫薯栗子批(好似係呢個名)$36-38 : 因為鍾意食蕃薯同栗子所以叫左,我覺得好好食,因為佢有小小甜甜地,而且入面有原粒栗子....正....
呢間食店都食左好多年,由未拍拖食到結婚

即係點呢? 其實我地黎先,你都唔洗問啦
,我點答你喎....

今晚叫左...
。佢個炸蠔好好味,個吉列炸得好透又唔粉。

....正....
題外話/補充資料: 我有9折會員咭....
2015-01-02
5 分鐘 (堂食)
2014-08-25 1010 瀏覽
辛辣沙嗲雞扒手打烏冬烏冬一到只係見到好多嘅湯,深色嘅湯底另我感覺得味道係認該好濃郁嘅,第一口先飲下啲湯,真係好濃郁,並且好香口,有啲似擔擔麵啲湯湯嘅味道,我自己就好鍾意啦,辣辣地咁,手打烏冬都好出色,烏冬煙un,有嚼勁,個鍋是熱熱,唔錯唔錯,不過個雞扒就差小小啦,雞本身無咩味道,係啲豉油調味醬嘅味同埋炸到好油,個湯已經好濃味啦,啲雞可以好噤重手
辛辣沙嗲雞扒手打烏冬
2014-08-23 823 瀏覽
接近晚上十一時到達,門外竟然仍有人等候,原來是沒有四人的座位,而我和朋友兩個人則可以馬上就座。店內面積小,坐得很擠迫,環境並不舒適。我們看到桌上有點串燒的紙,標題是「宵夜精選串燒」,令我誤以為宵夜時段有特價,細心看看主餐牌,價錢和平時一樣,根本沒有便宜一點,感覺有誤導。最後我們吃了~芝士雞肉串($16):非常失望,看到之前有食家指有很多芝士,結果卻只是這樣子。最重要是那些芝士不夠融和香濃,有些羶味,吃的時候更與雞肉分離,差。辛辣沙嗲吉列蠔手打烏冬($69):所謂辛辣沙嗲卻完全不辣,只覺得油膩,有些像打邊爐的湯底,實在是水準以下。烏冬有嚼勁,可惜份量少,我吃完都不覺飽,以這價錢來說偏貴。吉列蠔炸得很香脆,稍微挽回失分。極上牛肉冷手打烏冬($62):等了很久仍沒出現,要向侍應跟進,但我比另一桌的食客幸運,因為她三位朋友吃完也依舊要等,上菜速度有改善空間。賣相和份量合格,烏冬的質感不錯,可惜牛肉色澤不吸引,有不少粉紅色,因是凍食,我們認為熟一點會較佳。最大敗筆是那又稀又鹹的醬汁,味道與日本醬油無異,很奇怪!總結而言,只此一次,我不會再踏進大門橫丁了。
芝士雞肉串
不辣的辛辣湯底!
手打烏冬
吉列蠔
極上牛肉冷手打烏冬
極鹹的漿汁!
總結而言,只此一次,我不會再踏進大門橫丁了。
2014-08-22
$80 (宵夜)
2014-07-17 898 瀏覽
是日兩週年,天氣又熱,無乜胃口,睇下食評,手打烏冬不錯,一於去試下。一到門口,地方不大,都有十多張兩人檯,但好逼。坐下,睇餐牌,$60起一碗手打烏冬,還要加一,無野飲跟,要另加$8才有汽水。算....,今天是兩週年,豪少少啦,叫了蕃茄雞扒手打烏冬及沙爹肥牛拼豬軟骨手打烏冬味道一般,烏冬煙un, 份量少,唔係夏天熱,無乜胃口,一定唔夠飽。最讚是即叫即整,個鍋是熱熱的。但埋單加埋一,要$140,試過就算了。
一到門口,地方不大,都有十多張兩人檯,但好逼。

算....,今天是兩週年,豪少少啦

叫了蕃茄雞扒手打烏冬及沙爹肥牛拼豬軟骨手打烏冬

最讚是即叫即整
,個鍋是熱熱的。
但埋單加埋一,要$140,試過就算了。
2014-07-15
慶祝紀念
紀念日
2013-12-23 1868 瀏覽
難得有時間出旺角行街,已經諗好左食咩午餐就係好耐都無食過既蕃茄烏冬去到lunch time 既時候,竟然唔需要等位係咪因為差左呢,定係貴左呢?看到menu 又唔係貴左,都係$40-60 一個餐叫左蕃茄雞肉烏冬加熱金桔檸檬,唔需要額外加錢味道仍然保持水平,蕃茄底夠濃味,唔酸雞肉似乎有點失色,記得以前煎得香口很多烏冬好煙韌,配上荷蘭豆,粟米,好有咬口反而沒有了溏心蛋,物價上漲很多嗎?推介
難得有時間出旺角行街,已經諗好左食咩午餐
就係好耐都無食過既蕃茄烏冬

去到lunch time 既時候,竟然唔需要等位
係咪因為差左呢,定係貴左呢?
看到menu 又唔係貴左,都係$40-60 一個餐
叫左蕃茄雞肉烏冬加熱金桔檸檬,唔需要額外加錢
味道仍然保持水平,蕃茄底夠濃味,唔酸
雞肉似乎有點失色,記得以前煎得香口很多
烏冬好煙韌,配上荷蘭豆,粟米,好有咬口
反而沒有了溏心蛋,物價上漲很多嗎?

推介
2013-12-22
2013-12-12 1424 瀏覽
黎過大門橫丁幾次,多數都係午餐今日經過又走去食 可能係星期日,所以係出面等左一陣先有位入到去,服務生安排坐位後就要衝衝忙忙的應付下一枱細心留意一下,原來呢個繁忙時間都係得2位服務生所以我同先生都無催促佢地 之後舉手叫人,一位女服務生立刻就行過黎了雖然眼見佢地跑東跑西,但佢過到黎都滿面笑容最估唔到既係佢竟然主動開口問"今日係咪都係叉燒炒蛋飯呢?" 哈哈!佢認得我地了,真細心,其實都見過佢。每次黎都會食叉燒炒蛋飯,因為真係炒得好香好滑蛋唔會太熟,而且唔"姑寒",叉燒份量十足而先生就食一個沙爹牛肉烏冬,鐘意佢既沙爹湯底夠濃牛肉上到枱時唔會太熟,配埋彈牙烏冬啱啱好然後都係叫串燒同一杯青蘋果乳酸每次一定叫燒菠蘿,夠甜唔會酸牛肉露荀卷,牛肉燒到鎖住肉汁,又唔會俾露荀搶味,正!記得之前個女服務生第一次幫我地落單可能見到我係大肚婆,所以細心問我洗唔洗小冰食食下都開始小人,女服務生都走過黎閒聊幾句到結帳時,佢仲特登免費左果杯青蘋果乳酸
黎過大門橫丁幾次,多數都係午餐
今日經過又走去食

可能係星期日,所以係出面等左一陣先有位
入到去,服務生安排坐位後就要衝衝忙忙的應付下一枱
細心留意一下,原來呢個繁忙時間都係得2位服務生
所以我同先生都無催促佢地

之後舉手叫人,一位女服務生立刻就行過黎了
雖然眼見佢地跑東跑西,但佢過到黎都滿面笑容
最估唔到既係佢竟然主動開口問"今日係咪都係叉燒炒蛋飯呢?"

哈哈!佢認得我地了,真細心,其實都見過佢。
每次黎都會食叉燒炒蛋飯,因為真係炒得好香好滑
蛋唔會太熟,而且唔"姑寒",叉燒份量十足

而先生就食一個沙爹牛肉烏冬,鐘意佢既沙爹湯底夠濃
牛肉上到枱時唔會太熟,配埋彈牙烏冬啱啱好
然後都係叫串燒同一杯青蘋果乳酸
每次一定叫燒菠蘿,夠甜唔會酸
牛肉露荀卷,牛肉燒到鎖住肉汁,又唔會俾露荀搶味,正!
記得之前個女服務生第一次幫我地落單
可能見到我係大肚婆,所以細心問我洗唔洗小冰
食食下都開始小人,女服務生都走過黎閒聊幾句
到結帳時,佢仲特登免費左果杯青蘋果乳酸
2013-12-08
  • 叉燒炒蛋飯
  • ,燒菠蘿
2013-11-24 1239 瀏覽
逛完金魚街後下了場大雨,於是就先找個地方避雨兼吃晚餐。安頓下來,那裡的服務員彬彬有禮,環境亦不侷促,給予人一個不錯的第一印象。那裡的晚市都只有烏冬跟拉麵;雖然是少了點選擇,但也是可以接受的:那裡的烏冬/拉麵有好多不同的湯底,蕃茄、芝麻、唦嗲等等等等,今次跟家人嘗了幾款不同的。。佳餚,讓味蕾大開眼界:-O
2013-11-24
2013-11-20 1000 瀏覽
行完金魚街,就到附近食店揾食,聽說大門橫丁頗有名氣,就黎試下先。極上牛肉地獄手打烏冬 $66好有霸氣嘅名!地獄湯底十分辣,但唔係死辣個種。開頭食唔覺辣,越食越上引,食到底要走左啲湯先掂。牛肉一般,烏冬亦唔見得有咩特別,蛋最有驚喜,溏心,入味,好味吖。串燒菠蘿 $20燒走左啲水份另菠蘿十分甜,燒過又香口。串燒盛 $62串燒盛有四樣野,鵪鶉蛋,雞亦,雞肉加燒汁,雞肉加芝士。餐牌上鵪鶉蛋有五粒,但上枱得四粒。燒過嘅蛋令外面變得硬身,但入面仲好淋,唔錯。另三款雞其實分別不大,味差唔多,雞亦肉嫩,但雞粒就乾左啲,有啲柴皮。好彩早到唔使等位,出面好快就好多人等啦。雖然好多客等位,但店員都無强迫人撘枱,又幾好喎,坐得舒服。
極上牛肉地獄手打烏冬 $66
串燒菠蘿 $20
燒走左啲水份另菠蘿十分甜,燒過又香口。
串燒盛 $62
串燒盛有四樣野,鵪鶉蛋,雞亦,雞肉加燒汁,雞肉加芝士。

2013-10-19
2013-11-10 813 瀏覽
話說食開通菜街某台式餐廳加價加到同大門橫丁差唔多,反正都差唔多錢於是就試下大門橫丁啦我揀左個什錦壽司套餐我以為係10件壽司,原來係4件壽司再加6塊魚生!仲要有大大碗烏冬即刻覺得好抵食食到勁飽!同行的男朋友叫左豬軟骨拉麵好搞笑,個拉麵同豬軟骨係分開上既味道還好,只能講係性價比所以唔知點解其他食評講到佢咁好食啦又可能我冇叫果d皇牌食物但比較唔鐘意係果度啲staff既衛生程度佢地執野果陣啲碗裡仲有湯都唔小心啲執,啲湯彈到我整體來講食物質素同價錢成正比食便飯都ok既,但唔好抱太大期望
話說食開通菜街某台式餐廳加價
加到同大門橫丁差唔多,反正都差唔多錢於是就試下大門橫丁啦

我揀左個什錦壽司套餐
我以為係10件壽司,原來係4件壽司再加6塊魚生!
什錦壽司
仲要有大大碗烏冬
鳥冬
即刻覺得好抵食
食到勁飽!

同行的男朋友叫左豬軟骨拉麵
好搞笑,個拉麵同豬軟骨係分開上既
豬軟骨拉麵
味道還好,只能講係性價比
所以唔知點解其他食評講到佢咁好食啦
又可能我冇叫果d皇牌食物

但比較唔鐘意係果度啲staff既衛生程度
佢地執野果陣啲碗裡仲有湯
都唔小心啲執,啲湯彈到我

整體來講食物質素同價錢成正比
食便飯都ok既,但唔好抱太大期望
2013-11-09
什錦壽司
豬軟骨拉麵
2013-10-12 675 瀏覽
今次去太子通菜街(即係金魚街)呢間大門橫丁,呢間係我印象中好似係第一間開既.係咪呢?呢間比起其他個幾間都係細d既.所以等位等左大約10-15分鐘到喇.每次去到大門橫丁,其實我都只係會食一款烏冬,就係「蕃茄湯燒鳥烏冬」,但係呢一個一定會係等好耐,因為佢塊雞扒係即燒既,所以一定要等15分鐘。最鍾意係佢個蕃茄湯夠曬濃呀麻!另外仲叫左串豬頸肉年糕,幾有口感呀,可能我本身個人都好最鍾意食年糕之類既野!另外仲叫左杯桂花蜜,真係又潤又清甜! d員工服務都尚好既,對答同呢個笑容都合格!
今次去太子通菜街(即係金魚街)呢間大門橫丁
另外仲叫左杯桂花蜜,真係又潤又清甜!
 d員工服務都尚好既,對答同呢個笑容都合格!
2013-10-11
15 分鐘 (堂食)
2013-09-08 550 瀏覽
從前在下於日式餐廳用膳,沒有多接觸鳥冬,後來認識了身邊人,接觸機會多了,慢慢地也開始吃鳥冬。也許在日式餐廳裡面,除了丼飯,刺身和壽司以外,鳥冬是不錯的選擇,然而我倆對於日式拉麵,不是甚為喜歡,也不是甚麼拉麵控。上星期在九龍灣吃一碗鳥冬麵作為晚餐,印象可謂普通,今天來到太子的大門橫丁,不知道何解,卻又吃了一碗鳥冬,其他的也許都沒有試過。打開餐牌,鳥冬確實佔了不少空間,而後半段卻又以燒物為主。當然在下對於燒物,不乏有興趣,可是卻因為有兩個星期因熱氣過盛,而被迫放棄燒物,不敢在短時間再吃香口和串燒,只好選擇了鳥冬。在下點了一客雞柳蕃茄湯鳥冬,除了雞柳外,還有兩大片蕃茄和幾條四季豆,可算是有菜有肉。蕃茄湯味道較濃郁,可是卻又較稠杰,酸甜度還算適中;雞柳經過燒烤,幸好燒烤味道不算太濃烈,而且有點滑溜;四季豆卻篇硬有爽口感覺;至於烏冬,卻又出奇的煙靭和彈牙,而且有點黏黐。女友點了一客沙爹牛肉湯烏冬,在下看見其湯底同樣地稠杰,,而在下只喝了一口沙爹湯汁。湯底有著豐富的沙爹味道,而且加上了椰汁,味道確有雙重的口味,至於牛肉味道,在下也沒有問過女友。通常女友如果有甚麼意見的,多數都是不太好吃,今次卻沒有
從前在下於日式餐廳用膳,沒有多接觸鳥冬,後來認識了身邊人,接觸機會多了,慢慢地也開始吃鳥冬。也許在日式餐廳裡面,除了丼飯,刺身壽司以外,鳥冬是不錯的選擇,然而我倆對於日式拉麵,不是甚為喜歡,也不是甚麼拉麵控。

雞柳蕃茄湯烏冬
女友點了一客沙爹牛肉湯烏冬,在下看見其湯底同樣地稠杰,,而在下只喝了一口沙爹湯汁。湯底有著豐富的沙爹味道,而且加上了椰汁,味道確有雙重的口味,至於牛肉味道,在下也沒有問過女友。通常女友如果有甚麼意見的,多數都是不太好吃,今次卻沒有發表意見。
沙爹牛肉湯烏冬
在下的餐飲是一杯蜂蜜綠茶,雖然綠茶帶有蜂蜜,卻又不失綠茶的甘味,而且還有些微的回甘味道,蜂蜜也不算得是十分之甜,卻又有蜂蜜原有的甜味在內,亦可算是雙重味覺。女友點的是柑桔蜜,在下也未嚐試過其味道如何。
蜂蜜綠茶
柑桔蜜
初時服務上不成太大問題,可是當咱們要結賬離開的時候,卻有一位男侍者在空閒時間玩弄手機,卻看不到堂內的情況,就算在下舉手示意要結賬,卻又未能即時作出回應。
2013-09-08