餐廳: 天后站清湯腩
資訊:

2022-05-07 92 瀏覽
今日放工今晚去到康城站見客見完個客已經五點幾六點非常之肚餓首爾之後去到康城站呢個大商場度搵嘢食見到呢間清湯牛腩店就即刻入去醫下肚一坐低有理冇理就被呢個咖喱牛腩吸引咗所以就叫咗一個咖喱牛腩河粉另外同行嘅同事就叫咗牛腩擔擔麵之後我哋就叫多咗一份炸魚皮做小食呢度嘅咖喱牛腩都非常之咁大碗河粉起碼有出邊1.5個面底而且佢嘅咖喱非常之甘香隆重配合埋主導林晒嘅薯仔牛腩雖然冇指定要咩部位但係啱啱佢比我嘅就係爽南緯所以肉味濃郁之餘仲更加食到少少筋肉位嘅部位非常之咁爽口以朋友嘅擔擔面湯底都非常之咁出色面底唔會有多餘嘅鹼水味上面嘅牛腩份量都好多食得非常之咁滋味炸魚皮非常之咁大兜兩個人根本都唔會食得晒之後跟餐叫埋嗰杯熱奶茶奶味都非常之咁濃郁今次嘅醫肚非常之咁特別

炸魚皮非常之咁大兜兩個人根本都唔會食得晒
2022-04-01 164 瀏覽
🍜🍜唔係位於天后站嘅「天后站清湯腩」。雖然間唔中都聽到有人話呢間唔係幾好食,店員服務態度差。但確實幫襯左幾次,真心覺得佢啲牛腩整得幾好味,啲姐姐都幾有禮貌。叫咗「清湯牛腩河」外賣,牛腩好淋好入味,唔會太肥或太瘦,配合埋個清湯,唔錯喎。反而河粉就正常發揮,下次可以試吓轉麵比較下。聞說佢另一個招牌菜係「牛三寶」,有牛腩、牛肚、牛筋,下次再試吓先。😋😋

外賣自取
2022-01-01 207 瀏覽
牛腩是香港人最愛吃的牛肉部位,而牛腩好食在於入口有層次,夠腍而不柴,至於河粉,當然唔可以一舊舊,要夠幼滑才是佳品! 而今次品嚐了達到以上準則的食店,多謝您們炮製了咁好味的清湯牛腩河粉。

清湯牛腩河粉
清湯牛腩河粉
睇個店名「天后站清湯腩」一直都以為係喺天后,即係銅鑼灣站下一個站,點知原來係喺將軍澳😂😂😂咁岩有朋友住The Lohas,好耐無,見過開嚟就搵佢食飯先,晚餐時間好多人,好彩仲有一張枱,唔係就要排隊了🙈🌟清湯牛三寶幼麵 $73🌟拼紫菜(+$8)三寶:牛腩、牛肚、牛筋牛腩牛味非常香濃且不韌😍牛肚好彈牙 好有嚼勁牛筋充滿骨膠原 軟腍易咬 🌟坑腩擔擔麵 $63🌟坑腩同牛腩比較起來 個人覺得牛腩更濃牛味 坑腩口感就較嫩無渣 擔擔麵湯底好濃郁花生味飲品(跟餐):熱飲 $6 |凍飲 $8個人認為淨係嚟係為咗牛腩一個餸嚟食都足夠了,牛腩係必食👍🏻💯

🌟清湯牛三寶幼麵 $73🌟
拼紫菜(+$8)

三寶:牛腩、牛肚、牛筋

牛腩牛味非常香濃且不韌😍
牛肚好彈牙 好有嚼勁
牛筋充滿骨膠原 軟腍易咬

🌟坑腩擔擔麵 $63🌟

飲品(跟餐):熱飲 $6 |凍飲 $8

• 清湯牛腩麵
2021-12-19 118 瀏覽
好耐冇嚟過將軍澳,今日入到黎見下,然後就喺附近商場行吓順便搵個地方食飯晚飯,見到日出康城呢度個商場都幾好行,行行吓見到有間係話喺天后站清湯腩,諗起以前喺天后做嘢嘅時候啲清湯腩定係超好味!即刻入去回味吓。晚上七點幾估唔到都唔係好多人,但係反而食到尾嘅時候八點幾就多咗好多人,可能係將軍澳嘅居民7點幾都係未返到將軍澳😂😂康城呢間分店我覺得非常好,環境好好,坐得好舒服,因為好多時食清湯腩都係啲好窄嘅小店,呢間坐得舒服食得好舒服。我哋叫咗兩碗清湯腩湯河,佢呢度嘅腩好多選擇,有崩沙腩、坑腩等,我叫咗個崩沙腩湯河,朋友叫咗個清湯牛三寶河粉~一嚟到已經覺得好吸引!啲牛腩你睇得出係好高質!肥瘦好均勻,唔會一入口成口都好似係肥膏咁,口感真係好正,半肥瘦!而且牛味都好香,配上清湯成件事真係好正。好耐冇食過崩沙腩嘅牛腩河啦!朋友嗰碗三寶我都超鍾意,我食咗佢一個牛筋,口感好好,好煙銀,早知我都加牛筋!平平哋但係又非常滿足嘅一餐!估唔到喺將軍澳都食到天后站質素嘅清湯腩!

今日收工一個人嚟開Lohas Park依邊買嘢行到咁上下都要搵下啲嘢食啦😚一個人最啱就去食碗麵 快夾靚阿‼️平時就成日食米線 今次就試吓啲新嘢啦🤓餐廳整潔 座位都坐得好舒服 枱同枱之間都好多空位😎·麵檔嚟講真係好多選擇 有飯有麵粉麵除咗我地食開嘅河粉、米粉、粗麵真係估佢唔到咁有埋酸辣粉同擔擔麵😲·連牛腩都有唔同選擇 爽腩、坑腩、崩沙腩 任君選擇而我今次我就揀咗坑腩坑腩爽口 肥瘦均勻 牛味濃郁🥰齋食牛腩好似唔夠喉所以我就加咗雲吞🤩雲吞好足料 入面隻蝦大大隻 🦐好新鮮 ·湯底濃郁 一湯一啖河粉真係無得輸但食到一半又手痕 走咗去加辣油🌶🥵但其實佢個辣油都好香嘅但相比起 今次都係鐘意未落辣油嘅湯底多啲😎食完碗麵又點可以無咗凍檸茶呢🍹飲埋杯嘢就夠曬滿足啦🥰
今日收工一個人嚟開Lohas Park依邊買嘢
行到咁上下都要搵下啲嘢食啦😚
一個人最啱就去食碗麵 快夾靚阿‼️

平時就成日食米線 今次就試吓啲新嘢啦🤓
餐廳整潔 座位都坐得好舒服
枱同枱之間都好多空位😎
麵檔嚟講真係好多選擇 有飯有麵
粉麵除咗我地食開嘅河粉、米粉、粗麵
真係估佢唔到咁有埋酸辣粉同擔擔麵😲
連牛腩都有唔同選擇
爽腩、坑腩、崩沙腩 任君選擇
而我今次我就揀咗坑腩

飲埋杯嘢就夠曬滿足啦🥰
2021-12-15
清湯坑腩雲吞河
2021-12-11 54 瀏覽
將軍澳真的好遠~但吃貨老公說這裡有間清湯腩超級好吃,所以我們就來了(笑)老公一來便點了清湯牛腩河,而且升級了崩沙腩(好懂吃的男人)我本來就不太喜歡牛腩,但老公說到很好吃,我就淺嚐了一片。天阿完全癲覆我對牛腩的認知!在外面吃的牛腩很硬,要咀嚼很久,然後牛肉絲又會藏在牙縫....(汗)但這家的崩沙腩超級無敵軟嫩呀~~~(❁´ω`❁)好好吃好好吃!牛肉味香濃,連湯也好好喝!!!我則依舊點鮮蝦雲吞麵,沒想到這裡的雲吞超大隻!裡面的蝦也超大隻,超鮮甜!!平時去這種食店只會點雲吞的愛,真的很愛他們家的雲吞麵,超高水準!我們還點了炸雞中翼 ,天阿有需要那麼大隻嗎?!!這個根本是一隻抵正常1.5隻的大小了吧!外皮炸得酥脆,裡面卻是流著雞汁的軟嫩口感,這一頓太滿足!飲料我們點了凍檸茶和熱杏霜。非常值得一讚的是,這裡的店員超Nice,是超級Nice的那種呢!!!

將軍澳真的好遠~
但吃貨老公說這裡有間清湯腩超級好吃,
所以我們就來了(笑)

老公一來便點了清湯牛腩河,
而且升級了崩沙腩(好懂吃的男人)
我本來就不太喜歡牛腩,
但老公說到很好吃,
我就淺嚐了一片。
天阿完全癲覆我對牛腩的認知!
在外面吃的牛腩很硬,
要咀嚼很久,
然後牛肉絲又會藏在牙縫....(汗)
但這家的崩沙腩超級無敵軟嫩呀~~~(❁´ω`❁)
好好吃好好吃!
牛肉味香濃,
連湯也好好喝!!!

我則依舊點鮮蝦雲吞麵,
沒想到這裡的雲吞超大隻!
裡面的蝦也超大隻,
超鮮甜!!
平時去這種食店只會點雲吞的愛,
真的很愛他們家的雲吞麵,
超高水準!

我們還點了炸雞中翼 ,
天阿有需要那麼大隻嗎?!!
這個根本是一隻抵正常1.5隻的大小了吧!
外皮炸得酥脆,
裡面卻是流著雞汁的軟嫩口感,
這一頓太滿足!

飲料我們點了凍檸茶和熱杏霜。
非常值得一讚的是,
這裡的店員超Nice,
是超級Nice的那種呢!!!
2021-12-10 47 瀏覽
清湯牛腩,味道棒棒牛腩是冬天時令食材,牛腩入味!排骨飯感覺有台式排骨飯,以大排骨製作,套餐一樣有白飯和排骨,炸排骨,很家常菜感覺呢~排骨切好,放工後不用想,點這個有肉。排骨要炸出好吃很難,帶骨豬肉排切斷筋後用肉槌拍鬆,醃料放入果汁機並打勻成醃汁,這個店做得不錯。拍鬆的肉排放入醃汁中拌得棒,味道亦可。 油菜蔬菜新鮮,植物纖維高口感棒喔,熱量很低~牛腩上海面美食上海,有不少值得一吃的美食。這店清牛腩,將牛骨、蘿蔔熬底,加入牛腩慢火滾到軟透,輕輕一咬就在口中化開,清甜的湯頭伴隨著牛腩的香軟,尾韻更甘美。增添風味,這是一道非常下飯之料理喔!爽滑清湯煵,棒!清湯牛腩,味道棒棒牛腩是冬天時令食材,牛腩入味!
清湯牛腩,味道棒棒
牛腩是冬天時令食材,牛腩入味!

排骨飯

油菜
蔬菜新鮮,植物纖維高口感棒喔,熱量很低~

牛腩上海面
牛腩是冬天時令食材,牛腩入味!

2021-12-07 57 瀏覽
今日去康城商場,見到有間《天后清湯腩》,一於入去試吓 😄餐廳裝修簡潔,店員非常有禮,這裏原來除了牛腩麵,原來還有擔擔麵和酸辣粉…..真是意想不到😋我叫了一碗崩沙腩湯河,飲一啖湯,真是不得了,湯裏充滿牛骨精粹,略帶有少許紅棗和陳皮味….崩沙腩肉質淋滑,帶些根膜,煙煙靭靭,加埋河粉,簡直係天衣無縫🥰朋友叫了碗瘦牛腩湯河,都好好食,又唔(鞋)👍還有韭菜餃,皮薄餡靚,夠飽滿😊凍西洋菜蜜,好耐冇飲過,飲落好特別😇總括來講,這裏有牛腩不同的部位,對於食牛腩有要求的人,一定可以滿足到💯☺️
今日去康城商場,見到有間《天后清湯腩》,一於入去試吓 😄
朋友叫了碗瘦牛腩湯河,都好好食,又唔(鞋)👍
還有韭菜餃,皮薄餡靚,夠飽滿😊
凍西洋菜蜜,好耐冇飲過,飲落好特別😇
2021-12-06
2021-12-07 49 瀏覽
食牛腩麵我一向都好講究食邊個部位。天后站清湯腩有我平時最鍾意食嘅坑腩-係近腰肋骨的肉。一見到d坑腩肥瘦相間已經流晒口水果然牛味香濃,肉帶住d筋膜,又爽又腍既口感,簡直一試難忘同行友人叫左爽腩-係牛既腹部正下方,同坑腩連接。我都有試咗兩舊爽腩口感爽脆,煙煙韌韌,肉味濃郁,冇坑腩咁肥。仲單點左蘿蔔,燜得啱啱好,一咬即化,好清甜無渣,索哂d牛骨湯!另外值得一讚嘅係湯底頗鮮甜唔肥膩,食得出店舖真材實料燉既湯底。期待下次試佢嘅崩沙腩
食牛腩麵我一向都好講究食邊個部位。
天后站清湯腩有我平時最鍾意食嘅坑腩-係近腰肋骨的肉。
清湯坑腩米粉
一見到d坑腩肥瘦相間已經流晒口水
果然牛味香濃,肉帶住d筋膜,又爽又腍既口感,簡直一試難忘

爽腩口感爽脆,煙煙韌韌,肉味濃郁,冇坑腩咁肥。
清湯爽腩河粉

清甜蘿蔔

期待下次試佢嘅崩沙腩
清湯坑腩米粉
清湯爽腩河粉
2021-12-04 50 瀏覽
今日OT,搞到夜一夜先收工,返到屋企附近,見到呢間清湯腩仲未關門,店員都好好招呼我地入面坐,見我操身大細,仲比個卡位我坐 好肚餓,即刻睇下餐牌,幾特別,有個崩沙腩擔擔麵,個個崩沙腩真係啲肉好林,夠牛味 另外叫左個鮮蝦雲吞河粉,唔知係咪我食得慢,真係好大碗,食到最後仲係一大碗河粉😂 雲吞我好中意,d蝦好新鮮,爽口彈牙 不過竟然最驚喜係個牛丸,超級彈牙同會爆汁,一致覺得佢最好食 三個人食到飽飽都係二百幾蚊,抵👍👍
不過竟然最驚喜係個牛丸,超級彈牙同會爆汁,一致覺得佢最好食
三個人食到飽飽都係二百幾蚊,抵👍👍

2021-12-04 38 瀏覽
今日入黎康城工作諗住食埋晚餐先走,見到呢間環境好新,有街坊坐係到食,有人氣即係唔錯。見到menu價錢都還可以,始終黎到康城一定預左貴,呢個價錢好ok😂佢出名崩沙腩,有時呢d湯麵會有陣鹼水味,但食落佢處理得好乾淨,好清新,冇奇怪既味道,腩肉唔會太肥,唔會有肥膏,瘦得黎好滑☺️配埋佢個辣椒油,味道唔錯,唔算太辣所以可以落多dd ,我個人鍾意辣,另外仲有叫牛丸墨丸,覺得牛丸好食😋食完好滿足走,入黎一直見到有人入黎同埋買外買,不錯!
今日入黎康城工作諗住食埋晚餐先走,
見到呢間環境好新,有街坊坐係到食,
有人氣即係唔錯。
見到menu價錢都還可以,
始終黎到康城一定預左貴,呢個價錢好ok😂
佢出名崩沙腩,有時呢d湯麵會有陣鹼水味,
但食落佢處理得好乾淨,好清新,冇奇怪既味道,
腩肉唔會太肥,唔會有肥膏,瘦得黎好滑☺️
配埋佢個辣椒油,味道唔錯,
唔算太辣所以可以落多dd ,我個人鍾意辣,
另外仲有叫牛丸墨丸,覺得牛丸好食😋
食完好滿足走,
入黎一直見到有人入黎同埋買外買,不錯!

2021-12-03
  • 清湯牛腩河
  • 牛丸
2021-11-01 95 瀏覽
唔知食咩好,入咗呢間食牛腩河佢⋯⋯叫咗呢碗牛腩河及牛腩米,牛腩好林身,湯底清清的,其實味道唔錯豬手河,豬手林度適中⋯⋯味道不錯魚皮好脆口,整體呢間味道係好食,只不過價錢較貴,但如果晚餐食鹽佢細碗咗啲😅
唔知食咩好,入咗呢間食牛腩河佢⋯⋯
豬手河,豬手林度適中⋯⋯味道不錯
2021-10-30
2021-10-25 90 瀏覽
間吾中都會想食啲清湯腩,依間既清湯腩好正,可以揀升級去吾同既部位,而且除咗清湯腩之外,仲有酸辣同埋担担麵既系列。😋牛腩金錢肚担担麵担担麵既湯底好濃,而且食到好濃既花生味。牛腩煮得好淋,同埋吾會過肚過瘦。金錢肚好爽口加上份量都好多。😋牛腩酸辣粉依個麵既牛腩就升級咗去崩沙腩,口感同普通牛腩真係好吾同。崩沙腩係有都層膠質,口感係爽軟而且一啲都吾硬。酸辣粉係用咗薯粉做麵底,但略嫌啲酸辣吾夠味。店員有介紹咗自家制既辣椒醬,話如果吾夠辣就可以加辣,啲辣椒醬真係幾好食,吾會太多辣椒油。😋腩汁蘿蔔啲蘿蔔好入味,啲腩汁入哂落去啲蘿蔔入面。蘿蔔好淋同埋好甜。

😋牛腩金錢肚担担麵

😋牛腩酸辣粉

😋腩汁蘿蔔
啲蘿蔔好入味,啲腩汁入哂落去啲蘿蔔入面。蘿蔔好淋同埋好甜。
2021-10-23 67 瀏覽
今日第一次去日出康城的呢個商場行街,行完肚餓,搵野食醫肚。見到我最中意食的牛腩麵,一於入去試一試。7點唔洗等位,但幾乎座滿全場。空間大,地方清潔,有別於平時食開牛腩麵的餐廳。職員雖然好忙,但係都非常友善和有禮。當然要叫返碗清湯牛腩河,由於個人好中意食雲吞,所以一定要加雲吞。清湯牛腩河( $53)拼鮮蝦雲吞(+$10)加凍檸茶(+$8)湯底清甜,帶少少的牛味👍牛腩軟嫩爽滑,牛味香濃。肥瘦適中,帶少少油脂🐮河粉煮得剛剛好,好唔會太腍,入口滑溜溜🍜。雲吞細細粒,但皮薄饀靚,裡頭有兩大隻蝦肉🦐。
今日第一次去日出康城的呢個商場行街,行完肚餓,搵野食醫肚。

見到我最中意食的牛腩麵,一於入去試一試。

7點唔洗等位,但幾乎座滿全場。

空間大,地方清潔,有別於平時食開牛腩麵的餐廳。

職員雖然好忙,但係都非常友善和有禮。

湯底清甜,帶少少的牛味👍
清湯牛腩河

牛腩軟嫩爽滑,牛味香濃。

肥瘦適中,帶少少油脂🐮
清湯牛腩河

河粉煮得剛剛好,好唔會太腍,入口滑溜溜🍜。
清湯牛腩河

雲吞細細粒,但皮薄饀靚,裡頭有兩大隻蝦肉🦐。

2021-10-23