餐廳: 天后站清湯腩
資訊:

2021-10-16 70 瀏覽
話說前晚食左兜普普通通嘅牛腩,今次就去間專賣清湯腩嘅「天后站清湯腩」試下。其實之前食過都ok,今次再再再試多次。坐低都未睇menu,我就第一時間問問侍應姐姐有冇崩沙腩,好彩,仲有😍我同Mcdull分別叫左碗崩沙腩飯 + 爽腩飯崩沙腩 🤤真係好好食,你就咁睇個樣都知「掂」!紋理均呈,牛腩嘅表面係令身有光澤,唔係乾鯁鯁。一咬落去,連埋啲筋位食,有咬口有肉味,似食肥嘅牛腩,但冇嗰種油膩感,正。但個湯唔夠熱,舊腩只係暖暖地,點解衰係一樣咁簡單嘅野手上,唉😮‍💨爽腩 🤤其實都好好食,肉味比崩沙腩更重,肥膏係舊腩嘅側邊,唔想食咁肥嘅可以咬走佢。嫌麻煩就成舊食,其實都唔係話太多肥膏。康城商場都開左成年,大部份都食過,有啲會不斷不斷番兜,有啲會餓死都唔幫襯,以下係Mcmug心水,排名隨🐽心情而變:Top5:1 ???2 譽居 - 豬潤粥🤤 + 陳勤記滷鵝飯店 - 豬雜湯,炒米粉🤤3 天后站清湯腩 - 崩沙腩🤤Mcmug綜合評分:7/10🤤一定要俾多$6,味道同普通牛腩差好遠,崩沙腩係首選!Mcmug綜合評分:8/10🤤「好食7級🐽」:☹️👹極度難食,中伏 very very bad bad☹️難食 ver

我同Mcdull分別叫左碗崩沙腩飯 + 爽腩飯

崩沙腩 🤤

爽腩 🤤

Top5:
1 ???
3 天后站清湯腩 - 崩沙腩🤤

Mcmug綜合評分:8/10🤤

「好食7級🐽」:
☹️👹極度難食,中伏 very very bad bad
☹️難食 very bad
🙁幾難食 bad
😐普通no good no bad
🙂幾好食good
🤤好食 very good
🤤😇好鬼好食,必試 very very good good

2021-10-15 42 瀏覽
平時好少過嚟康城 今日同朋友睇完戲 行行吓有啲餓 見到呢間天后清湯腩 我平時都好鍾意食清湯腩 簡單製作 真材實料 睇完價錢牌五六十蚊有交易 即管試吓中午時間都基本上都坐到九成滿 等咗幾分鐘執好咗枱姐姐就叫我入去我叫咗崩沙腩撈麵 另加兩隻雲吞 朋友叫咗崩沙腩擔擔麵 坐低好快就有得食 崩沙腩個樣睇落都好得 有一層好淋滑彈牙嘅肋膜 牙腩肉食落好香 又有牛油脂嘅香味 又有彈牙嘅口感 面嘅份量都好足夠 大大碟 雲吞就正正常常 加埋佢哋自家製嘅辣椒醬 撈埋一碟食👍🏾朋友嘅擔擔面都好唔錯 我試咗啖湯底 湯底唔會太滯 感覺真材實料 價錢合理 舖頭睇落都好乾淨企理
平時好少過嚟康城 今日同朋友睇完戲

我叫咗崩沙腩撈麵 另加兩隻雲吞
朋友叫咗崩沙腩擔擔麵

朋友嘅擔擔面都好唔錯 我試咗啖湯底 湯底唔會太滯

感覺真材實料 價錢合理 舖頭睇落都好乾淨企理

2021-10-13 53 瀏覽
打風前夕,早了放工。就在家附近食個tea才回家行來行去.沒有特別的想食.再一次經過此店.見它有tea set 就不如再試.因上次食已是一年前當時食感到太貴又一般般.今次竟然有驚喜$38-$42 tea set price.我選了我至LOVE.......牛腩粗麵加茶走!!!!今次好足料首先我加了錢加蘿蔔又係我至愛.特別配合清湯牛腩.佢嘅粗麵一定要try好爽及無鹼水味牛腩好易入口又唔肥.終於有地方落腳了~~~
打風前夕,早了放工。就在家附近食個tea才回家

我選了我至LOVE.......牛腩粗麵加茶走!!!!

今次好足料

好爽及無鹼水味

牛腩好易入口又唔肥.終於有地方落腳了~~~

📍 天后站清湯腩📍 將軍澳 康城 • The LOHAS 4樓422號鋪-天后的清湯腩餐廳好像特別多,這家《天后站清湯腩》雖然名字帶著「天后站」這地標,但原來幾間分店位置都不在天后😂康城商場The LOHAS定位中檔次,原來在四樓也有比較平民的餐廳,像這家《天后站清湯腩》~-裝潢比一般街上的清湯腩餐廳更時尚,燈光光猛,感覺蠻乾淨空間不會太擠,繁忙時段坐滿客人,也不會很吵-清湯牛腩河粉 ($49)- 牛肚 (+$6); 魚蛋 (+$6)除了普通牛腩外,還有不少部位選擇,坑腩、崩沙腩、爽腩,各可以加$6改配~我們這碗的是普通的腩位置,質感軟嫩,牛味香濃🐮清湯帶淡淡的牛香,蠻清甜,清而不膩👍牛肚口感爽滑,魚蛋則很彈牙~•上海排骨酸辣粉 ($53)- 菜肉雲吞 (+$10)紅薯粉口感彈牙,菜肉雲吞水準也不錯👍排骨超級鹹🙈,每一口都好像咬著鹽磚😳,應該是調味不小心下多了鹽巴吧🧂點了小辣,但一上桌還是立即聞到餐廳自家製辣椒油的辣勁了!第一口已經辣得要不斷喝飲料了😂 然後吃什麼都嚐不到味道了😂 (排骨的鹹味還是有)店員很好,給了一碗清湯讓我們可以洗洗辣味才吃🤣可是比起「酸辣」,好像只嚐到辣味,酸味跟
📍 天后站清湯腩
📍 將軍澳 康城 • The LOHAS 4樓422號鋪
裝潢比一般街上的清湯腩餐廳更時尚,燈光光猛,感覺蠻乾淨
空間不會太擠,繁忙時段坐滿客人,也不會很吵
清湯牛腩河粉 ($49)
- 牛肚 (+$6); 魚蛋 (+$6)
清湯牛腩河粉
我們這碗的是普通的腩位置,質感軟嫩,牛味香濃🐮
清湯帶淡淡的牛香,蠻清甜,清而不膩👍
牛肚口感爽滑,魚蛋則很彈牙~

上海排骨酸辣粉 ($53)
- 菜肉雲吞 (+$10)
上海排骨酸辣粉
紅薯粉口感彈牙,菜肉雲吞水準也不錯👍
點了小辣,但一上桌還是立即聞到餐廳自家製辣椒油的辣勁了!
店員很好,給了一碗清湯讓我們可以洗洗辣味才吃🤣
可是比起「酸辣」,好像只嚐到辣味,酸味跟香料味欠奉🧐
推薦無辣不歡的朋友來試試他們的辣椒油🌶🔥,也有瓶裝的可以買走喔~

油菜 ($21)
油菜
加了腩汁,特別好吃😛

豆漿 (+$10)
凍檸茶 (+$8)

Menu:
清湯牛腩河粉
臨時臨急的決定走入去康城睇戲,時間緊絀,在戲院附近唯一見到沒人排隊等位的食肆就只有天后站清湯腩,二話不說的就進店了!店名叫天后站清湯腩,但完全看不出跟天后之間的關係,在openrice查看也見不到它有店在天后那邊啊!既然以清湯腩作招徠,老公就點清湯牛腩河,我選魚蛋河~~~清湯牛腩河,由於我們都是速食,就沒講究的加錢揀腩的部位啊!以普遍牛腩而言,要$49碗,牛腩份量不算多,有點偏貴。牛腩未至於好軟嫩,帶點嚼勁,算是ok~~魚蛋河,有魚蛋及魚片,兩者都幾有魚香味,魚蛋彈牙,魚片爽脆得來又吸湯,不會太薄太乾身!魚蛋河比預期的好吃~~~湯底夠味又不會重味精啊!加了兩杯凍檸茶,正正常常,味道不會澀!可能對牛腩的期望略高一點,所以這樣的質素及份量就會覺得較為普通丫~~

既然以清湯腩作招徠,老公就點清湯牛腩河,我選魚蛋河~~~

清湯牛腩河
魚蛋河

加了兩杯凍檸茶,正正常常,味道不會澀!

2021-08-01
魚蛋河
今日要嚟到康城交收,記得五年前康城得一間惠康🤣🤣今日有個好大商場,方便好多👍🏻👍🏻今日lunch 都食得好飽,所以揀間輕食,粉麵就差唔多😋⭐️清湯牛三寶米粉(牛肚,牛腩,牛筋)⭐️$61牛腩忟得好腍,好香,舊舊都大大舊,牛筋好煙煙韌韌,牛肚超爽口,我本身鐘意食米粉,加上濃濃腩汁湯底,成個米粉索哂d 湯,好入味😍😍⭐️爽腩擔擔麵⭐️$59擔擔麵無想像中辣,花生醬好香,麵條好爽口,個濃底好濃,同個麵好夾👍🏻👍🏻⭐️菜心⭐️$21新鮮,揀左腩汁撈侍應姐姐話一日賣得最多係擔擔麵👍🏻👍🏻👍🏻
今日lunch 都食得好飽,所以揀間輕食,粉麵就差唔多😋

⭐️清湯牛三寶米粉(牛肚,牛腩,牛筋)⭐️$61

• 爽腩擔擔麵
  • 菜心
  • 清湯牛三寶米粉
2021-09-15 52 瀏覽
今日入咗將軍澳康城覓食期間時,見到一間叫天后站清湯腩的下午茶都幾抵,一於入去試吓..粉麵下午$38-$42 跟一杯熱飲..除了牛雜粉麵外,也有上海擔擔麵,酸辣湯麵等選擇..清湯牛腩米,牛腩夠稔口,清湯清而不膩,米粉是粗米粉!牛筋擔擔麵,上枱時想為什麼擔擔面湯底咁清,原來要自己撈勻😂😂擔擔面湯底濃郁,花生味重帶少許辣,上海幼麵份量多,牛筋入味亦好夠淋!韭菜豬肉水餃,餡料都多入味,餃皮也不算厚,不錯!

清湯牛腩米,牛腩夠稔口,清湯清而不膩,米粉是粗米粉!

韭菜豬肉水餃,餡料都多入味,餃皮也不算厚,不錯!

2021-09-15 42 瀏覽
早兩日喺The Lohas睇完戲想食個快飯就返屋企~~見到呢間天后站清湯腩好多人幫襯,就入左去試試😋😋🍜清湯牛坑腩河粉 $55✨河粉煮得啱啱好唔會太腍,入口滑溜,清湯亦都唔會太鹹搶味👍🏻👍🏻牛坑腩即係牛肋骨之間既肉,肉味比較香濃,連住少少牛骨軟膏~食落好有口感,唔錯!!一碗仲有5塊添,都幾抵食😏😏我地加左($6)試下佢地既墨魚丸,都幾彈牙~~另外仲有魚蛋、牛丸等既選擇,一個人過黎就唔洗叫多碗淨食啦~~🥟淨鮮蝦雲吞 $43✨雲吞細細粒皮薄饀靚,裡頭有大大隻蝦肉,都幾驚喜❤️❤️一啖一粒冇難度🤣🤣🥠炸魚皮 $25✨炸魚皮既份量好多!炸得乾身唔索油,咬落索索聲,仲一d腥味都冇~~就咁食已經好好味🤤🤤我地仲跟餐用($10)加左枝豆漿飲~~總括呢間餐廳都幾抵食,住康城既朋友可多一樣選擇🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
早兩日喺The Lohas睇完戲想食個快飯就返屋企~~
見到呢間天后站清湯腩好多人幫襯,就入左去試試😋😋

🍜清湯牛坑腩河粉 $55✨
一碗仲有5塊添,都幾抵食😏😏
我地加左($6)試下佢地既墨魚丸,都幾彈牙~~

🥟淨鮮蝦雲吞 $43✨
雲吞細細粒皮薄饀靚,裡頭有大大隻蝦肉,都幾驚喜❤️❤️
一啖一粒冇難度🤣🤣

🥠炸魚皮 $25✨
就咁食已經好好味🤤🤤

我地仲跟餐用($10)加左枝豆漿飲~~
2021-09-12 47 瀏覽
清湯牛腩河$55,原先想升級轉崩沙腩,但已經賣晒,所以改為升級轉爽腩,牛腩份量好充足,口感好淋好易咬開,每件牛腩都連住少少脂肪,食落更順滑,腩皮滑口得黎亦會保留到少少咬口咖喱牛筋飯$59,牛筋既份量同樣好多食極都有,牛筋外層好滑身,咬落就有骨膠原既口感,咖喱汁既辣度係後勁凌厲,開頭覺得唔算辣之後慢慢湧出黎炸上海排骨$37,火喉控制得不錯,排骨炸到唔會好油,食落好香口,肉質亦好淋,厚度適中,不過這菜式無醬汁,如果店家自創醬汁就更好,或者配沙律醬亦可以

2021-09-02 42 瀏覽
康城4樓依層都幾多餐廳,豐儉由人。五點睇完戲 趕得切食佢個下午茶餐(1430-1730),人客唔多,坐滿1/4左右。地方夠乾淨企俐。啲阿姐態度同服務都幾有禮貌。本身想試佢個牛三寶(牛腩牛筋牛肚),但下午茶冇,叫左個清湯牛腩 跟幼麵,包一杯熱飲/汽水,凍飲加$3。湯底好好飲,如果蒽花比多啲就好啦~撩開都有好多舊牛腩,睇到面上既油花我覺得肥左少少少啦,牛味唔會太重,肉質都甜美。$40依個價都好抵食,不過就唔會食到好飽肚。或者加多碟菜就均衡啲~
康城4樓依層都幾多餐廳,豐儉由人。

湯底好好飲,如果蒽花比多啲就好啦~
清湯牛腩幼麵

撩開都有好多舊牛腩,睇到面上既油花

2021-09-02
清湯牛腩幼麵
2021-09-02 41 瀏覽
好想食下粉麵類, 記起有間天后清湯腩,清清地番個粉麵都係一個唔錯嘅選擇。#清湯牛腩河粉(轉坑腩),黎到呢度一定會食坑腩, 貪佢冇咁肥,香濃牛味肉質軟淋,筋膜咬落有少少🤏嘅油香,而且柔韌有嚼勁唔會癡牙,清湯清而不膩,河粉滑滑的又爽口。#醉雞,轉雞髀🍗加$5好抵食,酒醃得雞件很入味帶點甜,好香嘅醉酒味,雞髀很嫩滑口,而且充滿蛋白質👍。懶健康的叫芥蘭菜全走,菜很青嫩烚得熟度剛剛好。凍飲每杯只須 +$8很抵啊😜。

#醉雞,轉雞髀🍗加$5好抵食,

懶健康的叫芥蘭菜全走,菜很青嫩烚得熟度剛剛好。

凍飲每杯只須 +$8很抵啊😜。
2021-09-01
2021-09-01 39 瀏覽
好老實講小編真係好耐冇食過牛腩麵,嚟到呢間天后清湯腩聽聞佢哋嘅牛腩麵相當之出名尤其係崩沙腩,有一日放工小編就膽粗粗自己一個人去到呢間舖頭嗌咗一碗牛肚崩沙腩麵,一食真係驚為天人超級好味。點解呢因為其實佢哋個牛肚相當之彈牙,但同時間用牙齒輕輕一咬又已經斷,另外講到主角嘅崩沙腩比一般嘅牛腩更加軟更加有口感。小編點會食一碗麵就夠啦我當然加咗佢哋最出名嘅炸魚皮同埋佢哋嘅滷水蘿蔔,配埋一齊食真係大滿足小編真係誠意推薦一間餐廳俾大家。

2021-08-31 27 瀏覽
之前一直都有朋友介紹話呢個好正!今日終於都試到啦!一份清湯牛腩河$49呢度嘅牛腩真係冇得輸!!好嫩滑嘅肉質!好香嘅牛肉味,而且好林好林!非常出色!真係一試難忘嘅清湯腩!
之前一直都有朋友介紹話呢個好正!今日終於都試到啦!

一份清湯牛腩河$49
真係一試難忘嘅清湯腩!
2021-08-18 56 瀏覽
康城之前被譽為美食沙漠,今次去咗行下佢個新商場估唔到依家咁多嘢食,完全打破哂對佢嘅舊有印象。見到嘅間餐廳分店開到嚟呢度,仲要大排長龍,價錢又實惠就去試吓。牛三寶酸辣粉 $65(牛腩、牛肚、牛筋)果然係以牛腩為招牌,牛腩超腍又入味,牛肚爽脆唔韌,牛筋入口即化。份量一啲都唔小,每樣都有四件,呢個價錢來講真係算抵,仲要每件都好厚身,唔會比啲牛腩碎你,酸辣粉有咬口彈牙,唯一少少失色係酸味唔夠。咖喱牛腩飯 $59咖喱少少🤏辣,辣到普遍都應該可以接受到,牛腩份量好多,有成十幾件呢個價錢來講真係算幾抵,薯仔都唔少,整體份量來講一個男人食都唔會唔夠,咖喱味道幾好食味道有啲似馬來西亞嘅咖喱,在配有清湯清一清味蕾,呢個清湯真係唔可以睇小你一飲就會愛上。順便讚一讚佢哋嘅員工服務態度超好,我食食吓喺度擤鼻涕員工立刻問係咪太辣使唔使比碗清湯我,講真呢個舉動真係好窩心。

牛三寶酸辣粉 $65
(牛腩、牛肚、牛筋)

咖喱牛腩飯 $59

• 咖喱牛腩飯
2021-08-17 65 瀏覽
斷捨離真心係個偉大發明🙃積存喺屋企嘅嘢可以比到有需要嘅人係件開心事🥰今日約咗個交收喺康城。之前嚟過呢個新商場,好多鋪頭都未開晒,今日再嚟已經開晒咁滯。揀咗呢間牛腩粉麵餐廳,七點零都已經滿咗九成人。▪️清湯牛腩米粉 $49 拼牛丸 +$6牛腩炆得幾淋,食完唔駛撩牙😂牛丸爽口彈牙,清湯唔會太油膩。▪️牛三寶擔擔麵 $65牛三寶係牛腩牛筋同牛肚,三樣都好入味,牛筋炆得軟淋帶少少韌勁,牛肚爽口。湯麵底有擔擔麵,酸辣薯粉都得,今次就試咗佢擔擔麵,店員有提示要撈勻湯底,食落重花生醬味微酸帶辣,份量仲幾多下。炸魚皮 $25超脆!!油菜(芥蘭)$21而家出街食都會叫碟菜,芥蘭爽口👍🏻
揀咗呢間牛腩粉麵餐廳,七點零都已經滿咗九成人。

▪️清湯牛腩米粉 $49 拼牛丸 +$6
牛腩炆得幾淋,食完唔駛撩牙😂牛丸爽口彈牙,清湯唔會太油膩。
▪️牛三寶擔擔麵 $65

炸魚皮 $25
超脆!!

油菜(芥蘭)$21
而家出街食都會叫碟菜,芥蘭爽口👍🏻