2018-04-28 75 瀏覽
同朋友兩個人睇完戲之後都差不多十點,就去了附近的餐廳食飯,這間餐廳在9點後入座全單會有75折,性價比高。海鮮拼盤因為生蠔沽清,所以只有蝦及蟹柳,蝦肉新鮮爽彈,蟹柳不會太腍。芥末蜜糖薯仔沙律薯仔沙律細細份,煮得好腍,帶點芥末甜味。巴黎汁田螺焗薯蓉田螺既腍有咬口,薯蓉很幼滑。龍蝦海鮮濃湯蝦湯香味十足而且很濃稠,但味道則較淡。炭燒美國西冷扒西冷扒表面燒至焦香,切開裏面帶點粉紅,約為七成熟,肉質嫩腍有肉汁,牛肉有淡淡炭燒香味,薯蓉幼滑。炭燒西班牙黑毛豬肉眼扒配蘋果蓉黑毛豬已切開一片片,豬肉不油膩,肉質結實且爽口,點上蘋果蓉中和油膩感。朱古力心太軟表面微暖,切開後有流心效果,朱古力比較苦,啱剩仲意黑朱古力的我,而且甜度較低。法式焦糖燉蛋焦糖薄薄一層,非常香脆,燉蛋有蛋及奶香味,質感幼滑。整體質素不錯,而且打折後人頭都是百多元,非常抵食。

芥末蜜糖薯仔沙律
薯仔沙律細細份,煮得好腍,帶點芥末甜味。

巴黎汁田螺焗薯蓉
田螺既腍有咬口,薯蓉很幼滑。

龍蝦海鮮濃湯
蝦湯香味十足而且很濃稠,但味道則較淡。

法式焦糖燉蛋
焦糖薄薄一層,非常香脆,燉蛋有蛋及奶香味,質感幼滑。
法式焦糖燉蛋

整體質素不錯,而且打折後人頭都是百多元,非常抵食。
2018-04-27 294 瀏覽
同個老死約左食飯,就大家所以約係旺角食飯傾計,最近他媽媽過身所以想問候同安慰下佢。諗食乜好都有點頭痛,好彩有同事提供幾間食市,最後揀左花園街呢間扒房,環境真係方便靜靜傾計,而且覺得個套餐好抵。有升降機直上2/F餐廳,一開門就已經大大個招牌,肯定唔會揾錯!套餐Menu簡單易睇開胃菜 ~ 三選一 生蠔海鮮拼盤,大平洋生蠔,鮮蝦同蟹棒,蠔的size唔細又食到鮮味,還有凍蝦夠彈牙,不過蟹棒就嚡嚡哋的。頭盤 三選一當然選我最like的巴黎汁田螺焗薯蓉,薯蓉好滑配有彈性口感的田螺。餐湯 ~ 龍虾海鮮濃湯 味道唔錯不過唔算太濃味,偏重海鮮湯多過龍虾湯不過夠Creamy。主餐 ~ 嘆燒美國西冷牛扒 5成熟牛扒仍然保留到肉汁,熟成就應該over 5成熟,不過還可以的,起碼牛扒中心還嫩粉紅色的。還配上薯蓉同蔬菜粒,計矮瓜同翠玉瓜粒做拌碟還有芋頭脆皮做裝飾! 甜品 ~ 心太軟一切開暖暖嘅心太軟,朱古力漿即緩緩流下,好甜美同warm, 甜度適中。

套餐Menu簡單易睇

開胃菜 ~ 三選一

頭盤 三選一

餐湯 ~ 龍虾海鮮濃湯

主餐 ~ 嘆燒美國西冷牛扒 5成熟

甜品 ~ 心太軟

2018-04-24
2018-04-27 82 瀏覽
夜晚OT到8點才放工,自己一個人緊係食埋飯先返屋企,這間天機棧在旺角好景附近,每晚九點後會有75折優惠,反正都夜,所以行左一陣先上去。一個人點了個晚餐,頭盤、餐湯、主菜及甜品樣樣齊。先來的巴黎汁扒大蝦,焗大蝦味道帶點甜味,蝦肉爽彈。凱撒沙律份量少少,沙律菜加上煙肉碎及麵包粒,還有大量的芝士粉,非常清新。龍蝦海鮮濃湯味道比較淡,只有淡淡的蝦香。美國春雞焗釀黑松露粉菌汁意大利飯,原隻春雞上枱再淋上火燒醬汁,春雞外皮更香脆,雞內釀著意大利飯,雞肉嫩腍,意大利飯比較咸,但整體份量十足,味道不錯。紅豆椰汁奶凍不會太甜,有淡淡的奶香及蜜汁紅豆味,幾清新。

一個人點了個晚餐,頭盤、餐湯、主菜及甜品樣樣齊。

先來的巴黎汁扒大蝦,焗大蝦味道帶點甜味,蝦肉爽彈。

凱撒沙律

龍蝦海鮮濃湯味道比較淡,只有淡淡的蝦香。

美國春雞焗釀黑松露粉菌汁意大利飯

紅豆椰汁奶凍不會太甜,有淡淡的奶香及蜜汁紅豆味,幾清新。
紅豆椰汁奶凍
凱撒沙律
紅豆椰汁奶凍
2018-04-26 75 瀏覽
今日同朋友黎到呢間係旺角鬧市嘅隱世樓上扒房--天機棧扒房我地揀左夜晚6點入座,而入夜後客人開始多。餐廳燈光偏暗,幾有氣氛,如果可以有翻啲燭光點綴就更好,同男/女朋友黎食會浪漫啲。我地點左set dinner,有齊兩道前菜、沙律、餐湯、主菜、甜品同飲品,好抵食第一道前菜我點左法國香煎鵝肝。我一直都很怕鵝肝很膩很多膽固醇,但出乎意外的是鵝肝入口即溶,膩度適中,回味無窮。我朋友點左巴黎汁扒大蝦,大蝦啖啖肉,鮮味十足,也有點蒜蓉味。第二道前菜我同朋友都點左巴黎汁田螺焗薯蓉,薯蓉很滑,加入粒粒田螺,十分開胃!而終於黎到我地最期待嘅主菜,我點左炭燒西班牙黑毛豬肉眼扒配蘋果茸。豬肉烤得十分均勻,肥瘦比例適中,咬下去煙煙靭靭,配上蘋果茸不但有減膩的作用還有點清爽的口感。朋友點了美國春雞焗釀黑松露汁意大利飯,在餐牌沒有留意清楚是釀飯,一來的時候心想飯去了哪兒,點知一切開春雞熱騰騰的意大利飯便開始湧出來。春雞皮烤得很脆,肉很厚很滑,而意大利飯用的是細米,而且配上香草碎,色香味俱全,真係等幾多字都抵呀!侍應係我地食完主菜嘅時候已經遞上兩隻匙為甜品作好準備,細心程度值得加分!吃西餐甜品胃是常識吧,我地點左朱古
今日同朋友黎到呢間係旺角鬧市嘅隱世樓上扒房--天機棧扒房
侍應係我地食完主菜嘅時候已經遞上兩隻匙為甜品作好準備,細心程度值得加分!吃西餐甜品胃是常識吧,我地點左朱古力心太軟同椰汁紅豆奶凍,前者外層很脆,熱騰騰的朱古力從內裏流出來非常好吃,而奶凍味道較淡,椰子、紅豆和奶味不足,但吃上去還算滑,算是不過不失。飲品奉送咖啡、茶或汽水,特色飲品另計。今次點嘅飲品係榛子朱古力同紫牛(即係巨峰提子汁加可樂加雪糕),榛子朱古力榛子味較濃,甜度適中,紫牛嘅巨峰提子汁、雪糕同可樂係最佳嘅配搭,兩杯都大大杯好抵飲!
今晚嘅晚餐只係需要$188(另需加一),但有齊咁多野食,質素亦相當唔錯,性價比可以話係同區之冠!九點半後入座仲要全單75折添,得閒再過黎鋸下扒喇😆

2018-04-25 49 瀏覽
出旺角有時唔知食咩好,都會留意下街邊嘅宣傳/易拉架。話說天機棧呢個名聽過好多次,天機棧係樓上舖,樓下會有啲易拉架有menu睇下,Set Dinner價錢都唔算太貴,所以就入去試下😃呢度嘅座位好寬闊,好有復古感覺,環境比較昏暗影相就真係有啲難度,但係播住好柔和嘅浪漫情歌,鋸下扒談下心亦不失為一個好地方。揀食物有Set可以叫,有齊頭盤餐湯主菜甜品仲包一杯野飲,加左一大概二百蚊左右,真係唔算貴👍🏻海鮮拼盤: 呢個有驚喜!我本身都冇預期係有啲咩海鮮,但係一上碟好大隻蠔啊!而且蝦同蟹柳冇乜雪味,整體上真係高質!沙律: 中規中矩,都比我預期中大碟。餐湯: 呢到竟然有得揀酥皮龍蝦湯,市面上呢個真係買少見少。呢個湯應該唔算落得太多麵粉,所以飲落感覺唔會好漿,味道幾濃郁。主菜: 炭燒美國西冷扒(8oz) - 擺碟係擺得唔錯嘅,叫左五成熟,成數控制得好好,入面粉嫩色冇血水。整體上肉質未算非常好,但係食落脂肪位肉一啲都唔靭、好易咬。炭燒西班牙黑毛豬肉眼扒配蘋果茸 - 呢塊排嘅份量都唔少,食落唔會乾爭爭亦唔會靭。而且配菜都有唔少,平衡返成大塊肉,蘋果茸小小甜甜地呢個配撘唔錯。甜品: 質素都幾高!雖然細細舊,朱

沙律: 中規中矩,都比我預期中大碟。

主菜:

甜品: 質素都幾高!雖然細細舊,朱古力心太軟入面真係流心,又唔會過甜,淺嚐已經好滿足。而法式焦糖燉蛋上脆內軟,蛋味甜味均衡,好味!

整體上所有食物質素唔算驚為天人,但係以呢個價錢黎講絕對收貨。食物嘅份量真係唔少,食晒成個set會好飽。

2018-04-18
2018-04-22 144 瀏覽
在繁鬧的旺角市區,有間花園街樓上舖的"天機棧扒房"有卡位坐得幾舒服,燈光暗暗地有氣氛,套餐抵食除了主食還有前菜,沙律,餐湯,甜品和飲品👏🏻生蠔海鮮拼盤(太平洋生蠔,鮮蝦,松葉蟹棒)拼盤一上枱嚇一跳,生蠔超級大隻,差不多有我手掌那麼大🤣套餐也有這質素真不錯,生蠔肉頭新鮮肥美鮮甜,是海水味較淡的一種。鮮蝦彈牙👌🏻巴黎汁扒大蝦鮮蝦大大隻,彈牙新鮮又入味巴黎汁田螺焗薯蓉細細兜的焗田螺,薯蓉香軟軟滑龍蝦海鮮濃湯龍蝦湯味較淡,是薄薄的那種炭燒美國西冷扒西冷扒要了七成熟,煎得生熟程度剛好,外層微微煎香鎖住牛扒肉汁,味道香濃。炭燒西班牙黑毛豬肉眼扒配蘋果茸黑毛豬肉眼扒肥瘦得宜,有少少筋位煙煙韌韌,豬肉眼扒味濃郁,配上蘋果茸不但可減膩還有甜絲絲的感覺朱古力心太軟心太軟外層皮厚了少少,不過還是有溜朱古力醬出來😆👍🏻

生蠔海鮮拼盤

生蠔海鮮拼盤(太平洋生蠔,鮮蝦,松葉蟹棒)

巴黎汁扒大蝦
鮮蝦大大隻,彈牙新鮮又入味

巴黎汁田螺焗薯蓉
細細兜的焗田螺,薯蓉香軟軟滑

龍蝦海鮮濃湯
龍蝦湯味較淡,是薄薄的那種

朱古力心太軟
心太軟外層皮厚了少少,不過還是有溜朱古力醬出來😆👍🏻

生蠔海鮮拼盤
2018-04-20 111 瀏覽
旺角隱世超級低食西餐廳 環境一流,服務態度一流,食物質素一流,效率一流!!!可以食完再食!餐廳裝修得好靚!好有特色,我好鍾意牆上面的掛畫! 其實如果兩個人可以早d book 窗邊位,氣氛一定超浪漫今次叫左套餐食,生蠔海鮮拼盤 真係哇左出來,生蠔超級大,十分肥美!蝦都好鮮蝦👍👍👍 香煎法國鵝肝 真係一定要食!!! 鵝肝一邊係煎到翠尬,好好味!兩個人係加錢叫多件鵝肝!哈哈! 主菜我地食左西冷扒同黑毛豬!兩樣都好好食,如果一定要講一樣必試 我覺得係黑毛豬,豬肉係好爽口多汁 主菜份量係絕對夠,食到飽!!!最後仲有甜品啊!!! 真係好好食,外脆內軟的巧古力心太軟!!! 一切開,巧古力已經流出來啦 好邪惡啊!老公食左法式焦糖燉蛋 ,都話好好味食完飯走俾我見到,原來晚市九點後入座優惠全單75折!!!係75折 好低食啊!
旺角隱世超級低食西餐廳

今次叫左套餐食,生蠔海鮮拼盤

主菜份量係絕對夠,食到飽!!!

好邪惡啊!老公食左法式焦糖燉蛋 ,都話好好味

好低食啊!

2018-04-20
10 分鐘 (堂食)
  • 朱古力心太軟
2018-04-20 101 瀏覽
今晚約左個好耐無見嘅朋友仔, 佢介紹呢間西餐廳, 話都幾抵食, 而且味道唔錯, 原來晚市九點後入座優惠全單75折😳😳😳 不過我地太肚餓, 等唔到喇🙈慣左晏d先食飯嘅朋友仔, 可以考慮9點後入座, 好抵食🤩🤩呢度地方都幾闊落, 同朋友邊傾邊食好舒服, 而且侍應態度都好好啊~我哋叫咗每人$188果set, 有齊頭盤~餐湯~主菜~甜品~飲品~ 呢個價錢來講味道真係好唔錯!尤其是主菜燒石斑魚柳配原隻南瓜配芝士意大利飯, 南瓜真係原隻上, 仲焗到好稔身, 可以同朋友南瓜連飯一人一半, risotto 亦好cheesy, 軟硬適中👍🏻甜品都唔錯呀, 下次再黎要9點後入座先😂🤣🤣

甜品都唔錯呀, 下次再黎要9點後入座先😂🤣🤣
2018-04-18
2018-04-03 351 瀏覽
老友外國回來,相約食飯,因為多年無見想靜靜地傾吓偈,故揾間餐廳靜些又可以坐耐啲, 所以選擇呢間餐廳。 我們一行四人叫了四個晚餐, 整體物質素不錯,侍應招呼殷勤,但甜品心太軟較以往失色。田螺焗薯蓉雞胸肉凱撒沙律餐湯加餐包美式牛肉漢堡配炸薯角炭燒紐西蘭西冷扒煙肉卡邦尼意大利粉甜品朱古力心太軟, 外皮唔夠香滑

田螺焗薯蓉

雞胸肉凱撒沙律

餐湯加餐包

美式牛肉漢堡配炸薯角

炭燒紐西蘭西冷扒

煙肉卡邦尼意大利粉

甜品朱古力心太軟, 外皮唔夠香滑

2018-01-13
2018-04-01 276 瀏覽
愚人節同男朋友出街食飯,剛好睇到Facebook 寫呢間旺角抵食西餐,立刻打去訂左位雖然開頭睇左食評,一般般,但我地都抱住勇敢一試既心去食下啦!最後結果係好在有來既!起碼係價返個價錢,服務態度亦好好!可以值得日後再試,亦可以推介俾朋友
2018-04-01
2018-03-25 533 瀏覽
其實都幾怕星期六旺角嘅擠湧,但朋友中有人要求到旺角,無奈都要到此集合。另一頭痛位就係無訂枱搵餐廳食飯,有人提意行去登打士街尾那邊無咁多人,行行下見到「天機棧扒房」,大家就即管試試!餐廳環境暗暗的,可能想製造浪漫氣氛,但似乎跟浪漫仍有段距離,幸好多卡位,坐得都算舒服。服務方面就幾參差,一個叔叔服務員非常有禮周到,其他的就真係一般般!5人分別叫咗2個Set Dinner、3個咖哩Set 餐:每個餐都可選或有湯同餅乾條(無相),我選紅湯就比較淡,只是一般。薯蓉焗田螺(set dinner頭盤):細細杯兩隻田螺仔,無咩味但仲要唔夠熱!兩個set dinner主菜都係煎魚,已忘記係咩魚,魚質唔係滑嗰類,新鮮就講唔岀,但都煎得尚可,配以薯蓉,都叫ok。另三個咖哩餐,分別有牛扒、吉列魚、吉列豬,三個朋友嘅食評都話一般,不過咖哩汁有保熱住,誠意可嘉!Set dinner有甜品,木糠布丁滑滑creamy,幾好、心太軟我輕嚐一口,覺得朱古力味唔夠香,好一般!最後各有餐飲一杯,全都正常,但凍飲的糖水有點重手,分開上會更好!其實睇得岀餐廳係好用心,每樣主菜都當作藝術品般呈現食客面前,但如果再加強食物質素,服務

5人分別叫咗2個Set Dinner、3個咖哩Set 餐:

其實睇得岀餐廳係好用心,每樣主菜都當作藝術品般呈現食客面前,但如果再加強食物質素,服務水平,先會得到更多「笑」評!
2018-03-10
2018-03-17 525 瀏覽
好差,超級差!本身見佢好似幾平幾抵食,個環境又唔錯,諗住幾好啦。點知一入到去講兩位,已經比個肥仔侍應喝!果個侍應全程服務態度都好差,差到極點!入黎幫趁好似得罪左佢咁!第一次碟野放到枱面之後,無啦啦一野比人拎走左比左第二台,我覺得真係超唔尊重客人囉!有無攪錯!仲要一句唔好意思都無講!其實做到咁燥底點解仲係到做?d 野食又難食,簡直係劣食!食邊到都好過佢!仲要入黎受氣既,本身幾好心情都比佢破壞曬!極度唔推介黎呢到食!😡旺角區有更多好既選擇!!
2018-03-10
午餐
2018-02-15 685 瀏覽
14.2 情人節當晚 叫左個set dinner 9:30pm $598 +1 -25%情人節呢個價錢食到既 緊系劣質架啦好睇吾好食!前菜-沙律 帶子系半煎炸左既 好細粒 有隻凍蝦仔 普通沙律一個 味道還好頭盤-生蠔 都新鮮 肥美既 重蠔味-鵝肝多士 都幾好既 肥美juicy-龍蝦湯配長餅乾條 (勁難飲!!!) 無龍蝦味 好粉吾知飲緊啲咩 飲左一啖就無再飲 日本即沖湯包都好飲過佢好多倍😓主菜-炭燒肉眼扒牛扒既生熟度控制得還好 質感吾錯 都有肉味 但配菜當然難食啦 佢個底系 紫薯蓉底 吾濃又吾淡咁 一啲都吾好食-炭燒豬鞍配蘋果茸塊豬肥肉有一半 所以有一半系食吾到既 味道還好 配菜同上 蘋果茸 感覺上打左好耐既感覺 吾新鮮餐飲 (紅酒/白酒/巨峰提子)紅酒系好普通 好平質素 有火酒味個隻 0葡萄味既巨峰提子糖漿味 都過得去甜品 l-心太軟 我系好中意食心太軟既人 但佢系用好劣質既朱古力做 食兩啖吾想再食 同埋吾會有雪櫃伴 -焦糖燉旦 焦糖勁薄 又得小小咁 入面又水得淛一開始 約左9:30pm 都算準時入枱 環境系暗啲 地下有小小污糟 上菜慢到不得了 每樣都等3個字有多 錯漏百出 出前菜
14.2 情人節當晚 叫左個set dinner

-鵝肝多士 都幾好既 肥美juicy

主菜
-炭燒肉眼扒
-炭燒豬鞍配蘋果茸

餐飲 (紅酒/白酒/巨峰提子)
紅酒系好普通 好平質素 有火酒味個隻 0葡萄味既
巨峰提子
糖漿味 都過得去

甜品 l
-焦糖燉旦 焦糖勁薄 又得小小咁 入面又水得淛

一開始 約左9:30pm 都算準時入枱 環境系暗啲 地下有小小污糟 上菜慢到不得了 每樣都等3個字有多 錯漏百出 出前菜 頭盤亂哂 搵到我地都食到亂哂 服務員 肥啲既男仔 一開始態度又差 之後見我地啲野錯哂先開始好返小小態度 整體黎講 系吾好食 或者講話 極普通 可能情人節食5xx-6xx$ 就系咁既質素 我都能夠體諒客多會慢 所以我願意等待
((((但我絕對吾會再黎食))))
我以為有youtuber 介紹會好食啲 講到幾好幾好 原來都系假既😓
2018-02-14
慶祝紀念
情人節
2017-12-22 900 瀏覽
見佢一點後有折入去試下 其他侍應都仲OK 但有個肥仔侍應服務態度差到 埋單兩個人 $600 仲要受個肥仔氣佢睇D客個眼神係:妖又有客黎 總之就睇落好唔想你黎啦 其他侍應個態度都無咩野全場我同我老婆食個晚餐 被呢個肥仔侍應D態度影響曬,黑口黑面,埋單俾小費$10 個樣好似話我俾得少咁 俾野食我個時又大大力放落張台咁 佢老細真係多佢唔少*態度差到咁 以後唔去食。
俾野食我個時又大大力放落張台咁 佢老細真係多佢唔少

*態度差到咁 以後唔去食。
2017-12-22
2017-11-21 1011 瀏覽
呢間餐廳我老公想試好耐,行完街就去左呢間食..頭盤選左牛脷同焗螺..呢2個都唔差..算OK.叫左一個紅湯同白湯...我想講係極度難飲...勁淡...真係唔知飲緊咩牛柳餐$178....但牛柳係全熟...好硬卡邦尼意粉...都係唔好食....好淡, 一D都唔濃味第一次食心太軟係少甜....又係淡味..呢杯所謂的咖啡....真係唔知點講..糖水一杯..20%咖啡味.我自己係屋企沖杯即飲咖啡仲好飲過佢.我唔會再去間食!!!  上菜時間太耐..服務差!!!!!!!
呢間餐廳我老公想試好耐,行完街就去左呢間食..

頭盤選左牛脷同焗螺..呢2個都唔差..算OK.

牛柳餐$178....但牛柳係全熟...好硬

卡邦尼意粉...都係唔好食....好淡, 一D都唔濃味

第一次食心太軟係少甜....又係淡味..

2017-11-19