2018-12-18 1346 瀏覽
知道此酒樓在西灣河已久, 但未曾光顧。 今次朋友聚會, 剛巧有人建議到這間酒樓, 約了在星期六上午十一時半。 我第一個到達, 入到酒樓門內見有兩層, 沒職員招呼, 便步入地面那層, 見ㄧ部長, 問他是否有枱。 他便指向角落一張枱。 我便入座, 只見那張枱布千瘡百孔, 相信已見證了這酒樓的歲月。我們一行五人, 前後共下了兩次訂單, 共點了十五個點心。事實上, 點心的賣相和味道只是不過不失而已。 這裏的職員大多是中年人士, 服務態度也可。 地面那層面積不大, 洗手間在樓上, 上一層的面積跟地面那層差不多, 但環境較為好一點。

我們一行五人, 前後共下了兩次訂單, 共點了十五個點心。

事實上, 點心的賣相和味道只是不過不失而已。

2018-12-15
2018-10-08 1133 瀏覽
曾幾何時住在西灣河,搬家後很少回來,今晚家人慶生,所以訂了位吃飯。家人要了一個八人套餐$938,包茶芥、加一、小食。其中以脆皮炸子雞最好味,外皮夠脆,雞肉嫩滑,我很久沒有吃過這麼好的炸子雞了。另外冬瓜盅,材料豐富,味道適中,亦非常好味。其餘都只是一般。可能下次要分開點餐。

家人要了一個八人套餐$938,包茶芥、加一、小食。

另外冬瓜盅,材料豐富,味道適中,亦非常好味。
其餘都只是一般。可能下次要分開點餐。
2018-09-18 748 瀏覽
今晚叫咗胡椒蘿蔔煲豬軟骨,見到啲蘿蔔係面,見唔到豬軟骨,用筷子抄落底先見到一舊舊好細舊沉係底,攞舊試下,冇味道,啲肉黑黑地又好實咬唔開,個湯又冇味,唔咸唔淡冇鮮味,仲見到好似有層炸過嘅油浮係面!估計係用啲煲咗湯嘅豬軟骨湯渣炸過再切碎攞出來賣!問個伙計,伙計都話唔知點解會係咁,係廚房煮嘅,佢地唔知道。呢間嘢入咗黑名單,永不錄用!未見過咁碎嘅豬軟骨煲!

2018-08-23 802 瀏覽
一家口痕友2030過後,食個夜飯,飲夜茶皆因宵夜時間,經濟實惠,味道又穩定$10隻蒸鮑魚,陳皮味夠,若不是家母埋單,想獨食一打$10 燒乳鴿,皮脆,仲要有汁唔乾,正原本想叫58元4隻扇貝,但其他人話蒸咗鮑魚就唔叫扇貝,sad改叫 蠔煲,好入味,好似啫啫煲,啲蠔煮完都有5蚊錢咁大,大約幾十蚊,忘了幾錢月阿媽最鍾意個魚滑莧菜,當麵食其他仲有雞粥,牛柏頁,椒鹽蝦,沙薑雞腳叫到成枱都係,先幾400幾元,食到好爽,又唔肉痛至於服務呢~ 職員都是老人家,老過我阿爸手腳無後生咁快,有啲論盡就食風味,唔好咁高期望,但都會加水,換碟睇住樓面傳茶佢哋熟到爛,互相寸寸下,好似聽緊電台節目18樓c座咁,都幾搞笑0
一家口痕友

2030過後,食個夜飯,飲夜茶
皆因宵夜時間,經濟實惠,味道又穩定

$10隻蒸鮑魚,陳皮味夠,
若不是家母埋單,想獨食一打

$10 燒乳鴿,皮脆,仲要有汁唔乾,正

原本想叫58元4隻扇貝,
但其他人話蒸咗鮑魚就唔叫扇貝,sad

改叫 蠔煲,好入味,好似啫啫煲,
啲蠔煮完都有5蚊錢咁大,大約幾十蚊,忘了幾錢月

阿媽最鍾意個魚滑莧菜,當麵食

其他仲有雞粥,牛柏頁,椒鹽蝦,沙薑雞腳

叫到成枱都係,先幾400幾元,食到好爽,又唔肉痛

至於服務呢~
職員都是老人家,老過我阿爸
手腳無後生咁快,有啲論盡
就食風味,唔好咁高期望,
但都會加水,換碟
睇住樓面傳茶佢哋熟到爛,互相寸寸下,
好似聽緊電台節目18樓c座咁,都幾搞笑0
蒸鮑魚 燒乳鴿
2018-08-21
宵夜
蒸鮑魚 燒乳鴿
2018-07-29 752 瀏覽
一間傳統的海鮮酒樓, 價錢唔貴, 食物質素高, 好少咁好食既酒樓可以在食飯時間都唔駛等位, 可能無咩人知佢各方面都改善左啦!  我地兩個人叫左3個餸: 什菌牛柳粒($78), 蒜茸蒸扇貝($48), 陳皮蒸鮑魚仔($40); 仲有綠豆糖水送添, 樣樣都好好味, 真材實料,食完完全唔會覺得口渴,  侍應服務態度又好, 仲有好多超值孖寶, 三寶, 套餐等等等等, 下次一定要叫埋屋企人一齊黎試下! 而家百物騰貴, 好難搵到一間好食又抵食既食店, 希望呢間食店可以保持水準繼續經營落去啦!
什菌炒牛柳粒
蒜茸蒸扇貝
陳皮蒸鮑魚仔
2018-07-28
什菌炒牛柳粒
蒜茸蒸扇貝
陳皮蒸鮑魚仔
2018-05-13 885 瀏覽
星期五都要做到9點攰到一個點,邊頭收工就邊頭開餐係我嘅中指。南乳香酥豬扒有肉汁食到有五香粉同南乳味,但就係唔係厚切豬,仲配有酸薑夾埋一齊食,無咗肥膩感覺仲唔覺意成碟食灑。因為天氣太熱悶熱,就叫個魚湯勝瓜泡福袋,個魚湯加勝瓜咬湯係甜,個福袋係豆腐皮裏面有沙葛加豆腐清清地又幾好味。再加多個薑絲三文魚浸莧菜,初初都怕會腥但食落魚夠滑又唔腥,仲有D菇做配菜,莧菜份量都好足,2個人都唔駛食飯都飽啦。成餐飯當然唔少得啤酒幫我驅走一日嘅疲勞
2018-03-03 1006 瀏覽
一家四口第一次光顧西灣河太湖海鮮酒樓,我們7點40分點好菜,8點1上菜。清蒸鮑魚(80元),鮑魚大小不一,大的鮑魚身寬有3釐米,小的2釐米。蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌(72元),有沙。生滾黃油蟹粥(88元),粥是熱,但不是滾燙,懷疑是不是早已經煲好的。西蘭花炒帶子(138元),帶子寡淡無味。栗子香芋雞煲(88元),芋頭不粉。送的海帶綠豆糖水,酸的,難吃。五個餸共466元,加36元茶位(免收加一),共502元,但收了我們512元。差!
2018-03-02
25 分鐘 (堂食)
雲妃蒸頭腩+西蘭花炒魚片球是一個孖寶菜式, ,合共港元$218兩者小菜都不油膩, 魚都是新鮮的, 有一點鮮味的, 食完都不口渴 (該是味精不多)個人就喜歡西蘭花炒魚片球,可能本人喜歡香口, 及西蘭花吧,  (以及魚片少骨)相反,識食魚的朋友, 就較喜歡雲妃蒸頭腩, 因為帶骨的魚肉未較鮮及清淡魚汁又不太鹹, 伴蒸魚的雲耳亦很爽, 加上本身魚汁不太鹹,雲耳所吸的魚汁及鮮味合道剛好如要求不高, 此經濟的小菜兩味,值得一試
雲妃蒸頭腩+西蘭花炒魚片球

是一個孖寶菜式, ,合共港元$218

如要求不高, 此經濟的小菜兩味,值得一試
2018-02-05
15 分鐘 (堂食)
雲妃蒸頭腩
很少踏足港島區,今次台灣教授到訪,我和幾位同學也一盡地主之誼,款待老師!今次飯局就由熟悉西灣河區的姊妹拍板,友人說:這間酒樓屹立西灣河3O丶40年,除街坊光顧外,更有很多識途老馬,專程捧場!所以一定要訂座,否則,或許會吃閉門羹!酒樓外觀不太討好,給人一種老土的感覺,推門而入,原來裏面分有上下兩層,佔地面積不大,目測能招待十數張枱而已,我們於晚上6時半入座,沿著長長的樓梯,拾級而上,已見到有4丶5枱食客,環顧四週,好像時光倒流,回到80丶90年代!幸好,本身也喜歡懷舊,提起手機,胡亂拍照一番侍應很快便前來問我們飲什麼茶,點了香片丶普洱,其他友人開始分工合作,洗茶具丶硏究餐牌準備點菜,今次點餸的任務,終於不是落在我身上,我們點了一個4至6人超值海鮮套餐,散叫了椒鹽白飯魚豆腐丶陳皮蒸生鮑魚仔丶海蔘玉掌一品窩丶薑米活魚炒飯上菜的速度很快,夠熱和份量也夠大,除此之外,每一款食物的質素也很有水準,尤其欣賞海蔘玉掌一品窩,非常足料,有花膠仔丶海蔘丶瑤柱丶冬菇丶玉掌丶生菜開心的飯局,歷時3小時,我們一行6人,清曬枱上所有食物,連紅豆沙糖水也渴光,嚇親來自台灣的教授,他驚訝香港女士,為何這麼具食力!忘記

忘記一讚,侍應十分細心,在我們點菜時,不斷提醒:「本店食物碟頭大,不要點太多」,他真看輕我們的實力!最後,埋單$1075,十分超值!請客款待朋友,很夠體面!
海蔘玉掌一品窩
薑米活魚炒飯
2017-04-04
海蔘玉掌一品窩
薑米活魚炒飯
2016-12-23 2150 瀏覽
六位晚餐,由於一早已訂枱,所以不用等,西灣河呢間太湖,鋪仔細細招呼亦不錯,很有街坊feel, 又唔會催你走做下轉,當晚消費少於一千,係家庭聚會的好地方。食物都一如以往的好,除了士多啤梨骨外,未有什麼驚喜,反正一家人食飯簡單開心就好了。由於唔係我埋單,所以細數都唔係好知。可能年尾時間,餐牌都係冬至套餐之類,但又唔多合心水,所以最後都係散叫,平日就應該會再經濟d, 因為會有特價推介的。桂花魚炒飯是太湖的得獎之作,每次來都食,絕對值得一試。

由於唔係我埋單,所以細數都唔係好知。

桂花魚炒飯是太湖的得獎之作,每次來都食,絕對值得一試。
桂花魚炒飯
班球兩味
兩味
芥蘭苗珊瑚蚌
士多啤梨骨
昨日早上同太座去西湾河太湖飲茶、座落好耐先有人執台、期後落单叫点心、同炒一碟芝麻生炒牛河、一个咸水角、一个炸多春魚、一个彊汁糕,因我座的是加台131A台,咁第一个送来的点心是咸水角由一个呀婆送左去131的台,131台的人出声說不是他們、我正想告訢呀婆是不是131A台,她已去問一个高大着黑西裝的部長、我正想出声、我看整過程、他連也沒有望呀婆張单,就手指呀婆退回廚房、他自己與客人閒談、没有理呀婆問的事、我太座說可能不是我地的台、咁我話希望係啦、点囀头呀婆再格了幾分鐘再送來、我更希望是熱熱的点心、可惜真的不是、也算了吧、之後我之前落單个部長就行來問我是不是叫左芝麻干炒牛河、我話是、他才先去落單、之後來了个多春魚,我座的是加開台所以正望正上送傳菜的、我見同我落单的部長入了去之後張一碟有餸的碟推返回上菜、又下了去,等了好久才再送一碟無芝麻的干炒牛河来、我太座就說、凍了、通常炒牛河一定是熱的、我太座說算了见、見个部長同啲伙記見我們不是屬客仔、又叫咁少野所以不高興招呼我們囉、之後食完晒碟牛河、个彊汁糕仲未有、又叫另一伙記,他查单後才先過來說就到、相信之前又漏单的部長做的事。下一段補述。
20 分鐘 (堂食)
2016-03-22 2007 瀏覽
差唔多每個星期六都會同屋企人飲茶西灣河筲箕灣一帶既酒樓經常執笠唯獨太湖即使比同區酒樓貴少少 仍然屹立不倒太湖既食物質素穩定即使好普通既點心 都做得唔錯全部新鮮熱辣叉燒包(小點) 入面真係有好多叉燒 唔係剩係得叉燒醬豉油王煎腸粉(大點) 有鑊氣 同埋宜家好少酒樓會做煎腸粉咖哩魷魚(大點) 正常野 夠大碟櫻花蝦餃(大點) 其實同蝦餃一樣 多左d櫻花蝦係上面 咸咸地幾得意而且比同區其他酒樓好既地方 就係佢既服務伙記充足 一叫即刻應 唔會好似其他酒樓咁 d部長同阿姐10問9唔應
差唔多每個星期六都會同屋企人飲茶

伙記充足 一叫即刻應

唔會好似其他酒樓咁 d部長同阿姐10問9唔應
2016-03-19
2015-11-02 1615 瀏覽
真心好食,外脆內軟,老人家都咬得開,入味,會為佢再黎食 唔識形容,但好食! 正常味道 正常味道,蚌偏無味但夠爽 佢整咩雞都好食 配肉配得好夾,夾完會想再夾黎食,不過較咸 有芝士嘅魚餅,好食,但何謂海鮮,何謂豆腐?蟹肉完全冇味,但蛋白煮得好,豆苗都靚,除蟹肉外都好食
慶祝紀念
生日
三弄回味牛肉
豉油雞
沙薑雞
白飯魚豆角
海鮮芝士豆腐
抗戰勝利假期和家人到西灣河太湖吃晚飯,酒家分兩層,裝潢有點陳舊。 一行六大兩小點了以下美食:金銀菜煲豬展湯:湯料算上不少,菜乾腍身清甜,湯水亦入味見火喉,不俗。芝士海鮮豆腐:不覺有海鮮於其中,作為芝士豆腐品評,成品有點似帶芝士香味的玉子豆腐,而質感相對上會實一點。芝麻紅豆牛奶酥:炸漿外皮雖脆,但略厚,芝麻紅豆味道不算給力,奶香滑度普通喇!陳皮蒸生鮑魚仔:陳皮醬料不算特別出味,鮑魚仔腍身不韌,但本身無乜味道。蒜蓉粉絲蒸大元貝:元貝體積談不上大,金蒜醬油調味竟然做得很鹹味道不理想,縱使元貝自身食感結實帶甜,仍然被評為不及格之菜式。上湯焗花竹蝦:用料新鮮,蝦香足,肉感彈,調味滿意。三葱煎蠔餅:蠔肉都算大隻,但用上的份量不多及炒得不平均,可以一大塊「蠔餅」中也無一隻蠔,感覺只是在吃厚身的炸脆葱餅。古法炆龍躉翅:龍躉翅大件足料,魚肉食味中規中矩,醬汁調味明顯過鹹,比以往在另一太湖品評的炆斑翅差多了!夏果小炒皇:主要食材有夏威夷果仁、蝦仁、叉燒及西芹,整體味道既見香口,又富質感,OK喇!筆者根據過往印象及建基於太湖這個老品牌,對酒家的出品確是有點期望,奈何最終成績有點跌眼鏡。希望只是隅然失手,筆者
一行六大兩小點了以下美食:
芝士海鮮豆腐
芝麻紅豆牛奶酥
陳皮蒸生鮑魚仔
蒜蓉粉絲蒸大元貝
上湯焗花竹蝦:用料新鮮,蝦香足,肉感彈,調味滿意。
上湯焗花竹蝦
三葱煎蠔餅
古法炆龍躉翅
古法炆龍躉翅
夏果小炒皇
筆者根據過往印象及建基於太湖這個老品牌,對酒家的出品確是有點期望,奈何最終成績有點跌眼鏡。希望只是隅然失手,筆者會再訪其他太湖希望有所改善!

[3/9/2015; Thu]

2015-09-03
上湯焗花竹蝦
2013-11-14 892 瀏覽
17.5.2013大家族食飯, 去什麼餐廳食飯, 還是其次, 最難搞的, 其實是夾個日子. 因此, 今年的母親節飯聚, 要押後了數天才能成事. 然後, 有長輩提議到太湖吃飯, 怎料其他長輩一呼百應. 無他的, 因為至底價取勝! 已習慣了他們對價錢必勝的態度. 那麼, 我也不能對食物心存期望, 只有相信一分錢一分貨的道理. 看到這酒樓的門面有2010年米芝連飲食指南推介食府作宣傳, 不過細心地看, 這已經是2010年的事, 令我不期然笑了. 長輩揀了樂聚天倫餐, 只取價$888 (八位用), 已包茶芥加一, 這麼便宜, 又會怎麼樣呢? 會否像金龍酒家一樣呢? 這次我們預訂了兩圍, 被安排坐在樓下位置. 酒樓很嘈吵, 傾計時有難度. 在等待上菜前, 吃了餐前小吃, 有花生及提子乾. 花生脆口, 提子乾又甜甜地, 的確不錯. 可能我本身喜歡對著食物的真身來吃, 所以當我見到用原個冬瓜上的迷你八寶冬瓜盅, 心中也不期然有一點點開心. 負責serve我們的侍應好識趣, 見我拿起相機影相, 就立即停手分發冬瓜湯, 讓我先影. Well, 這個冬瓜湯算得上清澈又清甜, 縱使裡面的是冬瓜粒而不是冬瓜蓉
17.5.2013

. 負責serve我們的侍應好識趣, 見我拿起相機影相, 就立即停手分發冬瓜湯, 讓我先影. Well, 這個冬瓜湯算得上清澈又清甜, 縱使裡面的是冬瓜粒而不是冬瓜蓉, 但湯中的材料也豐富, 有瑤柱, 磨菇, 青瓜粒, 而且湯中的冬瓜味也甚濃, 亦難得味道不太咸, 用來消暑不錯!
什麼? 八百多元也有龍蝦吃? 是真的, 有上湯焗龍蝦伊麵(一隻), 真係估不到. 已切件的龍蝦, 鋪滿了伊麵的上面. 龍蝦肉肉質扎實彈牙, 尚算鮮美, 但肉質很薄. 伊麵底下的上湯不多, 但這樣的浸著伊麵, 已經足夠令它咸透了. 除了咸, 還淋到一pat pat的, 夾起來也有點困難呀.
可能這個套餐是八人餐, 所以食物份量都偏少. 西芹腰果炒蝦仁蚌片, 賣相很鬆散, 好像是別人夾過之後吃剩的東西似的, 不太討好. 除了西芹夠清爽之外, 其他食材都是吃之無味, 棄之可惜. 腰果淋到好像浸過水的, 蝦仁雪味甚濃, 蚌片淡然無味, 甜紅椒更是硬到未煮熟似的.
據聞, 君度橙骨是加了君度橙酒(Cointreau)作調味的, 不知道君度橙花豬扒又會如何? 答案是令人失望的. 呈少許金黃色的炸豬扒, 炸粉挺薄, 裡面肉質亦軟熟. 至於它的味道嘛, 不要說什麼君度橙酒味了, 連少少橙汁味也欠奉呀! 要橙味, 便要夾住那些酸酸的橙子碎片一拼吃才有呀! 這, 就是君度橙花豬扒了.
一見鮑汁海螺片翡翠送來, 就知道這是獻汁甚重的菜式. 在這又咸又油淋淋的獻汁中, 泡浸著的是海螺片, 冬菇和生菜. 無錯, 每種食材都大大塊, 只可惜, 這重味道的獻汁破壞了食材本身的味道. 因此, 我只吃到海螺片是煙煙韌韌而無螺片鮮味, 冬菇和生菜也都十分油膩, 見到都怕怕.
一般酒樓的晚飯套餐, 裡面一定有豬肉, 雞肉, 魚肉. 這個八百多元的套餐也不例外, 但不同的是, 魚並不是原條上, 而是斬件上, 而且還一味兩食哩. 雲杞蒸龍躉腩就是把龍躉腩肉拿去蒸. 雲杞的杞子味就沒有了, 薑蔥味倒也不少. 這樣連著薑蔥去蒸魚, 一來可以辟腥味, 二來可以保留魚肉的原味. 因此, 就可吃出這碟龍躉腩肉的肉質確是爽脆中見嫩滑, 鮮味非常喇.
另一款有關魚的菜式就是碧綠炒龍躉球. 這龍躉球比較多骨, 吃的時候要小心翼翼. 這麼鮮嫩的龍躉肉, 不用多加調味亦可, 所以, 店方採用了西蘭花, 甜紅椒和黃椒這些清淡的蔬菜類一起伴著龍躉球來炒, 予人天然健康之感. 這個配搭是十分好的, 要扣分的是, 西蘭花, 甜紅椒和黃椒煮得不夠淋, 大家也要費勁地咬開哩.
脆皮炸子雞半隻, 份量也太少了吧. 雞本身已經瘦削, 肉質也帶雪味, 還要只得半隻! 尤幸雞皮炸得很香脆, 皮下脂肪不多, 只是鹽下得太多了! 伴碟的蝦片和先前的腰果都面對同一弊病, 就是已淋透了, 吸引力即時大減.
蛋散, 應該要脆的吧. 不過這個蜜糖脆蛋散就剛剛相反, 淋到要命! 就算是沒有沾到蜜糖的位置, 也都淋到像浸過水似的. 另外, 蜜糖味也太甜, 蓋過了蛋散的蛋香味.
作為飯後甜品渣咋, 竟然製作認真, 並沒有hea過便算. 每碗渣咋也是豆多過水, 難得是每粒豆也煲得軟淋, 且每啖糖水也透出陣陣椰汁香味, 令大家喜出望外.
在這好壞參半的一餐, 我只可以勉強地給個OK. 又是那句, 一分錢, 一分貨, 是合情合理的事, 同意嗎?
2013-05-17
慶祝紀念