2017-07-05 105 瀏覽
之前行過登龍街,見到有間食釜飯既餐廳,諗起早兩年係奈良食過好多人排隊既志津香釜飯,就搵日book位黎試下呢間奈良上釜~依家做緊蟹盛,見好多人都有叫,所以都試下另外叫左個蕎麥麵。佢個杯都幾靚~一開始就黎左個凍蟹腳,本身已經剪開左一邊,可以好易括哂成舊肉出黎,好鮮甜跟住再黎就係天婦羅蟹腳,薄脆既天婦羅衣包住淡淡肉既蟹腳,口感畀上一個更好食完前菜,首先黎既係我叫既蝦天婦羅蕎麥麵,個天婦羅同蟹腳一樣,炸得不錯。個汁有粒生鵪鶉蛋,撈埋啲麵更加滑同加左啲蛋香。跟住黎既就係男友叫既蟹盛主菜,有飯、湯、茶碗蒸、漬物同生果,真係好盛。一開~嚇親,得個蓋既?!再揭開個蓋~嘩 使唔使咁多蟹膏同蟹肉...撈哂真係每啖都係食到蟹肉的...我男友用返奈良食既食法,食左啲就蓋返住去整飯焦!但個飯焦就無志津香咁好味啦,啲焦仲有少少爐味咁茶碗蒸close up~今次係蟹鉗~個蛋都蒸得幾滑~食完我地覺得暫時都唔想食蟹住...
,就搵日book位黎試下呢間奈良上釜~

依家做緊蟹盛,見好多人都有叫,所以都試下
另外叫左個蕎麥麵。佢個杯都幾靚~

天婦羅蟹腳

個汁有粒生鵪鶉蛋,撈埋啲麵更加滑同加左啲蛋香

一開~嚇親,得個蓋既?!

再揭開個蓋~嘩 使唔使咁多蟹膏同蟹肉...

撈哂真係每啖都係食到蟹肉的...
我男友用返奈良食既食法,食左啲就蓋返住去整飯焦!
但個飯焦就無志津香咁好味啦,啲焦仲有少少爐味咁

茶碗蒸close up~今次係蟹鉗~個蛋都蒸得幾滑~

食完我地覺得暫時都唔想食蟹住...
2017-06-24
2017-07-04 140 瀏覽
呢間日本過江龍專食釜飯!今次終於有機會試下佢啦🙂一睇到poster呢款蟹盛🦀就已經流晒口水啦!🤤 前菜有松葉蟹腳天婦羅,用上新鮮嘅蟹腳,染上炸粉去炸😊脆卜卜的,而且皮脆蟹肉亦新鮮冷盤嘅松葉蟹腳,蟹腳係熟嘅,加上薑同柚子落醬汁度配以蟹肉食🦀爽口得黎帶份清新,醬汁味道更能凸顯蟹肉嘅鮮甜~蟹肉茶碗蒸😊蛋味濃郁而且蒸得十分滑溜!可以同嘅面珠登有得揮🤣配料有蟹肉,冬菇,黑松露,蟹籽等!豐富得黎又吾會搶左大家嘅風頭,協調得不錯!重點黎啦!就系蟹盛釜飯🦀材料有蟹肉,蟹子,蟹膏等!將佢哋混合一齊食,蟹味濃郁🙂飯粒混合蟹膏嘅鹹香味更加吸引😆蟹肉同蟹子嘅份量亦都好多,幾乎每啖飯都能食到!如果鍾意食飯焦嘅朋友可以再焗耐啲,咁飯焦嘅味道就更加香濃啦😍絕對滿足到一班蟹控🤤正正!令一款就係奈良七種盛釜,前菜亦都做足!呢款好似腐皮豆腐咁加上上湯,豆腐吸收左上湯嘅味道,咬落去嘅時候亦飲到上湯嘅汁,幾清甜刺身有吞拿魚,甜蝦等! 個人比較鍾意甜蝦因為好爽口彈牙,刺身嘅質地都幾新鮮,而且好厚切!材料亦都好豐富有鮑魚,菇,大蝦,蟹肉等,味道比較清淡,適合唔鍾意咁重口味嘅人士使用!每樣材料都好新鮮鮑魚彈牙,蟹肉清甜,而且飯嘅份
呢間日本過江龍專食釜飯!今次終於有機會試下佢啦🙂

絕對滿足到一班蟹控🤤正正!

令一款就係奈良七種盛釜,前菜亦都做足!

材料亦都好豐富有鮑魚,菇,大蝦,蟹肉等,味道比較清淡,適合唔鍾意咁重口味嘅人士使用!每樣材料都好新鮮鮑魚彈牙,蟹肉清甜,而且飯嘅份量亦都好多!

當然仲有日本定食必有嘅麵豉湯啦

最後亦有哈密瓜同士多啤梨作為甜品
2017-07-04 50 瀏覽
業主逼遷又係時候要搬屋,全部傢俬電器又要睇過晒。同女朋友係宜家行咗幾個鐘,佢都未揸定主意,心都煩曬!我見佢心情唔係太好,就帶佢去登龍街揾好野食。去到登龍街見到呢間鋪頭門口好吸引,而且傳出好香嘅蟹鮮味。七點半左右已經有四五個人喺度排緊隊,女朋友就話一於試吓。 我哋就叫左一個奈良七種盛釜飯,同蟹盛釜飯。先上既係前菜。七種盛既前菜:漬物-蘿蔔爽甜豆腐配芝麻沙拉醬-豆腐嫩滑,醬汁開胃茶碗篜-蒸既時間啱啱好,蛋比豆腐更滑。有冬菇大粒蟹籽同埋蝦肉,滋味十足。加埋上湯味道令到層次更加豐富。刺身肥美新鮮蟹盛前菜就有蟹腳三隻,蟹腳天婦羅。蟹腳其實已經剪咗殻,食得方便值得一讚。配上開胃清新既鮮柚子皮薑醋,食感新鮮滋味非常!天婦羅已經好仔細將蟹殼拆咗出嚟!蝦就食得多,但原來蟹天婦羅係咁鮮味!好出色。食完前菜就入正題,釜飯隆重登場:女朋友嘅蟹盛非常吸睛!好似成隻蟹係個飯上面咁。一打開,蟹膏蟹子仲有好多蟹肉,就係喺門口都聞得到嘅鮮味!用匙羹將佢撈勻再食,鹹香蟹味濃得化不開!直到最後有埋飯焦香到不得之了。原來我嘅七種盛都有好多蟹肉!正。鮑魚好大隻,肉質彈牙!大蝦食得出係游水蝦,又甜又香甘香多膏!本來以為士多啤梨唔

我哋就叫左一個奈良七種盛釜飯,同蟹盛釜飯。

先上既係前菜。七種盛既前菜

漬物-蘿蔔爽甜
豆腐配芝麻沙拉醬-豆腐嫩滑,醬汁開胃

刺身肥美新鮮

蟹盛前菜就有蟹腳三隻,蟹腳天婦羅。

食完前菜就入正題,釜飯隆重登場

女朋友嘅蟹盛非常吸睛!好似成隻蟹係個飯上面咁。

原來我嘅七種盛都有好多蟹肉!

本來以為士多啤梨唔係季節應該一般,點知都好甜。蜜瓜亦都唔會令人失望!又甜又多汁。

食完呢一餐見佢心情真係好返晒,證明美食真係最佳良藥!
2017-07-03 64 瀏覽
Having been working in Wan Chai for a few months and first time tried this in lunch.This restaurant was not very full during lunch and we just waited around 5mins to get in. There were lunch menu served and most were potted rice with different toppings, vege, chicken, beef, seafood, etc. There were quite some choice.However, it did take some time to prepare and we waited more than 10minsIt finally came but it was a bit disappointing... Although the toppings were rich, the taste was rather plain.

It finally came but it was a bit disappointing... Although the toppings were rich, the taste was rather plain... They did not have enough seasoning... Also, the rice was hard at the bottom... not crispy...

All in all, it did not worth its price... Not recommend...

2017-07-03
5 分鐘 (堂食)
2017-07-03 47 瀏覽
星期五晚約左個同事食飯,但佢話病病地,想啲無咁肥膩既野。於是我就諗起呢間近排好hit既食釜飯既餐廳!日式煲仔飯清清地,啲飯夠熱,而且啲餸又有鮮味,幾啱啲唔好冷飯但又鐘意食日本魚鮮既人。夜晚6點幾黎度都開始多人要排下隊,外面有個好大既噴煙釜飯裝置,非常易認!蟹盛 ($298)我自己一坐底就決定左叫呢個蟹盛,因為我都係衝住呢個咁澎湃既蟹飯而黎的。松葉蟹腳天婦羅、松葉蟹腳冷物(熟)店員先端上一個充滿和風既盤,裏面有前菜松葉蟹腳冷物同小食松葉蟹腳天婦羅,然後店員向我講解醬汁: 一個係蟹醋而另一個係天婦羅汁。凍蟹腳一早已經剝左半邊殼,完全唔使動手,因為餐廳有提供叉同勺比客人起蟹肉。蟹腳十分實肉,味道清甜,點凍凍地既柚子蟹醋好清新。松葉蟹腳天婦羅對我而言比較特別,因為平時淨係食開蝦天婦羅,好少食到有蟹天婦羅。蟹腳天婦羅外脆內軟,但我覺得如果用多肉既蟹鉗黎整的話,啖啖肉仲正。蟹盛釜飯食完蟹腳之後,就上蟹身既部分!蟹身既肉全部拆曬做一絲絲既肉,仲有蟹殻內既精華: 蟹膏,同埋脆卜卜既蟹子!將呢三樣最鮮甜、最重海水味既食材撈落用上湯煨過既飯度,十分之咁重口味同甘香。食到最後,仲有啲飯焦痴係個煲邊,將佢浸落

蟹盛 ($298)

松葉蟹腳天婦羅、松葉蟹腳冷物(熟)

蟹盛釜飯
食完蟹腳之後,就上蟹身既部分!蟹身既肉全部拆曬做一絲絲既肉,仲有蟹殻內既精華: 蟹膏,同埋脆卜卜既蟹子!將呢三樣最鮮甜、最重海水味既食材撈落用上湯煨過既飯度,十分之咁重口味同甘香。食到最後,仲有啲飯焦痴係個煲邊,將佢浸落啲味噌湯食,煙煙韌韌好好食。

蟹鉗蒸蛋 + 味噌湯 + 漬物 + 生果
蒸蛋同樣鮮甜,面頭有蟹肉蟹子,既滑溜又夠味。味噌湯都唔錯,飲到底唔會飲到有粉,亦唔過咸。最後仲有一小舊哈蜜瓜同士多啤梨作飯後果添!

海膽釜飯 ($198)
同事則叫左海膽釜飯,見有啲蔬菜,夠健康。

茶碗蒸 + 前菜 + 漬物
同事個碗茶碗蒸既面頭係落魚子、黑松露、蝦同冬菇,一樣咁甜咁滑。而且仲有芝麻醬冷豆腐。

海膽釜飯 + 麵豉湯
個海膽釜飯同樣係非常誇張,有兩層厚既海膽鋪係飯面!之前見人地啲海膽係加拿大海膽,但個日食既唔係呢隻品種,而係似當造的紫海膽呢。同事分享左一疊海膽比我,入口幼滑,清淡,略有海水味。見同事食得津津有味,我都好開心!

總結黎講,呢度既釜飯完全不造作花巧,用料精簡,清清地卻又精細和鮮味非常!
2017-06-30
​ 媽咪放工我就帶佢去食飯,今次就食咗個最出名的日本飯,喺登龍街新開。 好彩我哋早去食,六點半嘅時候人數唔算太多, 但係大概七點幾已經超多人,我哋都唔好意思坐太耐,講返正題都係講返嘢食啦! 奈良七盛釜$288 蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚子、冬菇、白本菇、三葉 配漬物、煮物、冷物、前菜、茶碗蒸、味增湯 最左手邊就係漬物,酸酸地非常開胃; 中間係胡麻醬豆腐,凍的,滑又香,表面仲有啲木耳就更加香口。 一開始就食茶碗蒸,蛋好滑而且材料夠豐富, 包括了名門卷、冬菇、蝦、三文魚子、蟹肉和香蔥的食材。 而且送上來的時候熱辣辣十分吸引,必須即食👍🏻 如果沒有記錯,這個豆粕也是這個套餐裏面的, 裏面有好多汁,大大粒,吸晒啲味,甜甜地又鹹鹹地,增加飽肚感。 刺身總共三食,甜蝦、吞拿魚和油甘魚。 甜蝦鮮味十足,而且有點爽口; 吞拿魚我不喜歡所以媽媽吃了; 油甘魚油脂不多但是有很重的魚香。 呢個主要係有七樣野食配上飯,終於上來了! 不要碰到旁邊銀色的,很熱會整親隻手(我就唔小心整到了) 包括味增湯、三文魚子、飯和甜品。 味增湯咸味剛好,材料十足。三文魚子獨立擺放的原因是因為不想他變了熟的⋯ 飯內

好彩我哋早去食,六點半嘅時候人數唔算太多,

奈良七盛釜$288
蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚子、冬菇、白本菇、三葉

配漬物、煮物、冷物、前菜、茶碗蒸、味增湯
最左手邊就係漬物,酸酸地非常開胃;
中間係胡麻醬豆腐,凍的,滑又香,表面仲有啲木耳就更加香口。

一開始就食茶碗蒸,蛋好滑而且材料夠豐富,
包括了名門卷、冬菇、蝦、三文魚子、蟹肉和香蔥的食材。
而且送上來的時候熱辣辣十分吸引,必須即食👍🏻

如果沒有記錯,這個豆粕也是這個套餐裏面的,

刺身總共三食,甜蝦、吞拿魚和油甘魚。
甜蝦鮮味十足,而且有點爽口;
吞拿魚我不喜歡所以媽媽吃了;
油甘魚油脂不多但是有很重的魚香。

呢個主要係有七樣野食配上飯,終於上來了!
不要碰到旁邊銀色的,很熱會整親隻手(我就唔小心整到了)
包括味增湯、三文魚子、飯和甜品

飯內有鮑魚,蝦和其他蔬菜。飽魚經過調味口感有彈性也非常享受。

蟹盛釜飯配:
松葉蟹腳天婦羅、松葉蟹腳冷物( 熟 )、味增湯、植物、生果$298
首先送上了的就是松葉蟹腳天婦羅、松葉蟹腳冷物( 熟 ),

先行一下松葉蟹腳,清甜之餘又新鮮,非常好吃,
而且已經開了邊,也有工具,不會吃得很狼狽。

天婦羅裏面竟然有真正的蟹腳,我的天阿!
鮮味十足而且能夠鎖住水份,外脆內軟非常好味。

托盤內很豐富,包括有漬物、味增湯、茶碗蒸和甜品
今次的茶碗蒸表面不是三文魚子,是蟹子。

蟹蓋工整被放在表面,一揭開發現裏面有很多熟的蟹子和蟹肉,
鮮味十足,飯也需要攪拌否則很多「痴底」的機會,
而且份量有很多,即使是男生也可以夠飽。

加一後大概三百幾蚊一位,其實試一試新野也是不錯的,
不過價錢就不能經常吃啦,間中豪華一下吧~
2017-07-01 24 瀏覽
放工之後又去銅鑼灣搵食。今次我哋食釜飯。門口有一個巨型的釜。一坐下,侍應便送上兩杯熱茶。茶杯十分漂亮。從一隻小小的茶杯,便能感受開始感受到日本餐廳的細緻。廚師正在整釜飯,好忙的師傅。我想起廟街整煲仔飯的師傅。先上前菜,我喜歡蒸蛋,十分滑,又有蟹肉、蝦同魚子,口感富豐,感覺上是一份十分矜貴的蒸蛋。這個亦是前菜,類似腐皮,充滿水份,一咬開便有大量的湯汁。前菜的刺身,頗新鮮。前菜已十分豐富,十分期待主菜。上主菜的時候,還送上麵豉湯,真是豐富的一餐。十分精緻的釜飯,味道較淡,鰻魚好香,雞肉又滑。有少少飯焦,不過不失。釜飯沒有太多驚喜,但這頓飯勝在食物種類多。
放工之後又去銅鑼灣搵食。
今次我哋食釜飯。門口有一個巨型的釜。

廚師正在整釜飯,好忙的師傅。我想起廟街整煲仔飯的師傅。

這個亦是前菜,類似腐皮,充滿水份,一咬開便有大量的湯汁。

前菜的刺身,頗新鮮。前菜已十分豐富,十分期待主菜。

上主菜的時候,還送上麵豉湯,真是豐富的一餐。
2017-06-28 55 瀏覽
呢間成日都見好多人排`~又BOOK晒位 又入唔到咁!呢間野真係唔錯~值得試下!首先通常都係好似成個SET咁送上黎,不論你叫咩野飯都好!所以望落去已經會幾滿足!呢個係豚角飯~點解呢間野多人黎就終於明~第1飯真係好香好入味~有別於一般餐廳的飯~第2豚角肉身好軟好好味, 有小小入口即溶既感覺~真的沒有誇張~算係唔錯!七盛係招牌菜,主要都係菜料唔同飯一樣香!呢個就以豐富為主~有蝦有胞魚!食到飽飽又好味!不過雖一問題係地方窄D 同埋好多人等 食完都廢事阻住人做生意即走~無時間傾計!

呢間成日都見好多人排`~
又BOOK晒位 又入唔到咁!
呢間野真係唔錯~值得試下!
首先通常都係好似成個SET咁送上黎,
不論你叫咩野飯都好!
所以望落去已經會幾滿足!

呢個係豚角飯~
點解呢間野多人黎就終於明~
第1飯真係好香好入味~有別於一般餐廳的飯~
第2豚角肉身好軟好好味, 有小小入口即溶既感覺~
真的沒有誇張~算係唔錯!
七盛係招牌菜,
主要都係菜料唔同
飯一樣香!
呢個就以豐富為主~有蝦有胞魚!
食到飽飽又好味!
不過雖一問題係地方窄D
同埋好多人等 食完都廢事阻住人做生意即走~
無時間傾計!
2017-06-25
2017-06-28 120 瀏覽
本身嗜蟹,最好預先拆肉,無需出動五指山就最好不過,保証有儀態。今天就順著豆丁之父的提議,全家來到銅鑼灣以釜為主的日本餐廳。 紅色門口放有釜飯造形的擺設,內裡就日式裝潢,但也是銅鑼灣小店的格局:座位不多,空間剛剛好。就座後,職員竟然呈上<姨媽家俬>兒童餐具!真是很貼心呢! 註:今時今日的香港,有部份餐廳不太歡迎客人帶著小童光顧。可以理解為土地/租金問題,以致有餐廳如此計算。有兒童餐具,至少証明餐廳是歡迎家長與小朋友光顧。   一家三口外出用膳,通常會點二個套餐,三人分享。  今天就點了二個釜的套餐。豆丁聽到<釜>,就想到<苦>。又要慢慢跟豆丁講解<釜>字由來,破釜沉舟,釜底抽薪,還有曹植<煮豆燃豆萁,豆在釜中泣>。不久,食物呈上來了! 蟹盛 釜飯   店門的蟹釜盛圖片,十分吸引,就選定這個蟹盛釜作為今天的午餐。套餐有蟹腳天婦羅,凍蟹腳,蒸蛋及其他配菜。 松葉蟹腳冷物   這個凍蟹腳先上來,還配有薑蓉薑絲及醋。松葉蟹腳其中一面己切開,方便拆出蟹肉。先嚐蟹肉原味:鹹鮮,然後把所有蟹肉集中放在小碟上,再倒入醋,伴以薑蓉薑絲一同品嚐,既可以提鮮,也可去除蟹之寒濕。     松葉蟹腳天婦羅

就座後,職員竟然呈上<姨媽家俬>兒童餐具!
真是很貼心呢!

註:
今時今日的香港,有部份餐廳不太歡迎客人帶著小童光顧。
可以理解為土地/租金問題,以致有餐廳如此計算。
有兒童餐具,至少証明餐廳是歡迎家長與小朋友光顧。

松葉蟹腳冷物
松葉蟹腳天婦羅
 三條松葉蟹腳,炸粉不厚,不油膩,夠鬆脆,沾上淡淡的天婦羅汁,不太鹹也不太甜,配上味道較清的蟹腳十分和諧。
蟹盛 釜飯~茶碗蒸
茶碗蒸
表面有蟹鉗,蟹籽,絲絲蟹肉,有蛋味,很幼滑。
來到主角<蟹盛>
終於看到真身了。一人份量的釜飯,金屬釜身以木框保護。
聽覺:
這釜飯很安靜,没有煲仔飯的啫啫聲,也没有韓國石鍋飯的bi bim bap bap,即使打開木蓋,也聽不到加熱的吱吱聲。
視覺:
表面就是一個完整蟹蓋,掀開蟹蓋,有蟹膏蟹籽,碎碎蟹肉。
其實是向客人展示:整個松葉蟹都奉上了!
嗅覺:
個人覺得蟹肉本身是淡淡的清香,加上松葉蟹在原產地運送到香港,跟本是凍冰冰。
低溫會影響到氣味/氣體揮發散發,所以鼻子對這松葉蟹没有太大感覺,只感到微微的飯香。
手感:
豆丁不食蟹肉蟹膏,先把表面食材撥開,取出下方啡色的飯給豆丁。
啡色的飯很鬆軟/鬆散,飯粒之間粘性不高。
既然啡色飯粒份量減少,就取另一套餐內的三文魚籽,倒入鍋內,再撈勻所有食材,然後蓋上木蓋,待其加熱。

口感&味道:
先舀出部份拌飯放在小碗內,再為這個釜蓋上木蓋,以便保溫。
這飯芯部份的飯,真的很鬆軟,不粘結。
聽說釜飯是以高湯加生米,再以細火慢煮。米已成炊之時,原粒啡色的飯粒,就完全吸收了高湯精華,一滴也不浪費。
難怪啡色的飯粒透出一種清香。
第一口飯,當然是鬆軟,有底味。由於蟹膏不多,跟所有食材拌勻後,味道不算強烈,反而彰顯出蟹肉蟹籽三文魚籽的鮮味。而且蟹肉軟身,咖啡色的飯煙韌,額外加入的三文魚籽卜卜脆。
嚐過第一碗,就要緊接來第二碗拌飯了。
釜的保溫/存熱能力超強,近鍋邊的飯已經變為飯焦了!
蟹盛 釜飯
看來只是薄薄一層金黃色的飯焦,容易以飯勺括下來。
不過,當以為這飯焦無料到的時候,以為可以大口大口咀嚼之時,原來飯焦真的硬掘掘,如有砂石,咬到牙都痺埋。
幸好,今天可以獨吞一個以蟹為主的<蟹盛>。

奈良七盛釜めし
豆丁之父,當然要來個<男人之釜>:以蝦為主。
七盛釜めし套餐包括漬物,煮物,冷物,前菜,蒸蛋及味噌湯。

煮物 油揚?豆腐的質地,但內裡吸收了湯汁  冷物

芝麻醬凍豆腐
奈良七盛釜めし-茶碗蒸
茶碗蒸有蝦
奈良七盛釜めし
刺身有蝦   釜飯也有大大隻蝦,還有蟹肉鮑魚三文魚子冬菇白本菇三葉
不過,都是先取中間軟綿綿的飯芯給豆丁,再蓋上木制飯蓋。
一方面好讓內裡食材慢慢焗出味道,另一方面,豆丁之父要先處理套餐附帶的刺身,茶碗蒸,煮物&冷物。
當豆丁之父再打開飯蓋,自己已感到蝦與菇的香味了!
來到最後,豆丁之父要把鍋底脆脆飯焦刮出來,不能放過這金黃飯焦!
蟹盛 釜飯

這個釜飯份量很足,一家三口點了2份套餐,卻可以每人都飽飽的離去。
然後,繼續向豆丁講述曹植七步成詩的故事了!
10 分鐘 (堂食)
蟹盛 釜飯~茶碗蒸
  • 蟹盛
  • 松葉蟹腳天婦羅
  • 松葉蟹腳冷物
2017-06-27 103 瀏覽
自哩間釜飯喺銅鑼灣開張後一直出現人龍,喺各個社交媒體都睇到好多好評,今晚終於黎到試下,亦係我第一次食釜飯。等左5分鐘左右就安排入座,坐低後就睇下食咩好先!但其實黎之前我已經諗好左喇,一心揀定要食蟹盛,因為實在太中意食蟹喇!蟹盛係一個套餐,$298包幾款食物,好豐富。第一道上松葉蟹腳,哩個係冷食,蟹肉鮮味,點住柚子醋食好開胃,岩晒夏天食呀!再黎既係另一道熱食前菜 - 蟹腳天婦羅,炸到金黃色好香口,炸粉薄食到原條蟹腳肉好味道!最後到主角出場喇!用一個特製既鍋裝住熱辣辣既飯同蟹肉,鋪滿晒既蟹肉好鮮甜,加埋蟹膏食更濃味。食到底仲有飯焦食好正!仲有個蟹肉蒸蛋、味噌湯同生果,哩個餐好多野食!而我朋友就叫左七盛釜飯,食飯前先食幾道小菜。跟餐仲會有碟刺身,魚同蝦都好新鮮呀。七盛釜飯以海鮮為主,有原隻新鮮鮑魚同海蝦岩晒中意食海鮮既朋友。哩間餐廳既釜飯用料新鮮,而且香港又冇同類餐廳,難怪見到門口長期出現人龍啦。

松葉蟹腳冷食
蟹盛釜飯
而我朋友就叫左七盛釜飯,食飯前先食幾道小菜。
跟餐仲會有碟刺身,魚同蝦都好新鮮呀。
奈良七盛釜

松葉蟹腳冷食
奈良七盛釜
  • 蟹盛
  • 奈良七盛釜飯
2017-06-27 50 瀏覽
銅鑼灣登龍街可以話係和食嘅天地,由居酒屋、拉麵店,以至主打天婦羅的專門店,通通都可以在這裡找到。其實早於今年年初時,就已經留意到登龍街街尾開咗間名為「奈良上釜」嘅店舖,據說店子是以釜飯作招徠。講真,在香港很難找到吃正宗日本釜飯嘅地方,所以一直把這家餐廳放在口袋名單。上星期去 V Point 吃午飯,見排隊的人龍無初頭開張時咁「墟冚」,所以決定趁星期一可以早點下班,就兩口子來一嘗心願。到埗後先在門外駐足細看,門面裝潢果然很有特色,非常搶眼,用上火紅色日本鳥居作設計藍本,帶濃厚和風色彩,令人有猶如置身當地之感。推門內進,面積不大,只有約三十餘個座位,不過地方唔算狹窄,而且可能是時間尚早的關係,店內食客不多,兩個人可以坐四人座,跟鄰桌保持距離,感覺亦蠻舒服。打開餐牌,釜飯共有 14 款選擇,大多數以海鮮為主,如矜貴的南非鮑魚、馬糞海膽、松葉蟹、生蠔、樱海老蜆肉等;另外亦有定價較親民的赤雞、鮭魚和豚角煮等。如果同朋友一起到訪,但又唔想兩個都食釜飯的話,亦可以揀蕎麥麵,除此之外,餐廳亦有天婦羅和多款散點的小食供應。點了最多好評的「奈良七盛釜飯」和「極上釜飯」各一,打算 Share  來吃。兩客釜

兩客釜飯都附有漬物、煮物、茶碗蒸刺身等。醃漬蘿蔔以小碟盛載,分量不多,咬下清脆爽口,好吃又開胃。冷豆腐做法很簡單,只於面頭淋上麻醬再加少許木魚絲,芝麻醬非常濃香,豆腐亦清香嫩滑,是個不輸組合。煮物是以腐皮層層疊疊包卷而成的丸子,味道雖稍嫌略淡,而且腐皮外層唔算脆,但質感內綿,充滿豆香,不會鬆泡泡。

茶碗蒸用料非常慷慨,除了面頭卜卜脆的三文魚籽外,還有鮮甜的蟹肉、爽彈的蝦肉和軟腍的冬菇。舀起碗內的蛋試試,蒸得十分幼滑、帶蛋香,而且最令人喜出望外的,就是蛋入面加咗分量得宜的黑松露,令整客茶碗蒸口感更加豐富。

刺身方面,共有三款,面頭是甜蝦,中間是油甘魚,而鮮紅色一片就是吞拿魚。刺身全部都鮮味十足,質素頗高。

終於到兩款釜飯登場,原來托盆上還有味噌湯和生果。味噌湯料足味鮮,內裡加入了不少豆卜和昆布,口感清淡自然,而且喝起來不覺死鹹。生果一於留待飯後享用,而三文魚籽就用來拌飯吃。

先揭開奈良七盛釜飯 ($288) 嘅鍋蓋,材料非常大堆頭,十分豐盛,有南非鮑魚、海蝦、蟹肉,並輔以鮮冬菇和白本菇等。鮑魚唔算好大隻,但咬下煙韌彈牙、海蝦肉實味鮮,不過由於食材味道頗淡,主要靠自己本身的原味,所以整體食味唔算好突出。米飯方面,據說是用了宮城縣登米出產的笹錦米,舀起入口,飯粒分明、而且熱騰騰,火候控制得宜,用晶瑩通透的三文魚籽撈拌著吃,鮮美可口,而且食到底仲可嘗到金黃香脆的飯焦。

至於另一客極上釜飯 ($268),材料就有蟹肉、日本鰻魚、九洲赤雞、鮮冬菇和白本菇等。鰻魚的魚肉唔算好厚身,但經火炙後,肉質外焦香內軟綿,加上面頭美味的醬汁,增添了鰻魚的炭燒風味,只可惜得兩件,分量略少,唔多夠喉。赤雞方面,雞味雖然不濃,但入口不油不膩、肉質嫩滑。講真,兩鍋飯價錢絕不便宜,不過就分量十足,如果是兩個女生來的話,建議只點一客飯,可以加蕎麥麵、天婦羅或小食,已經足夠。
2017-06-26
$305.5 (晚餐)
2017-06-25 53 瀏覽
近排食咗嗰香味十足既蟹盛釜飯🦀$298, 類似港式既煲仔飯, 不過米飯偏硬 味道比較平淡原味. 幸好有爽口蟹籽x 鮮味蟹肉x 香濃蟹膏一齊同米飯🍚去拌勻 先唔會令釜飯失色 .反而個茶碗蒸蒸蛋好滑身 好有驚喜🥚而且配料豐富!!個set總包埋松葉蟹腳天婦羅物x味噌湯x 漬物x 生果,相對係貴咗少少 不過都可以一試!另外我就叫左個三種盛釜飯$177包括有鰻魚x 海蝦x 牡蠣x 冬菇x 白本菇x 三葉~ 米飯又係相對乏味 我要加少少豉油去調味, 鰻魚燒得好均勻,帶出比較原味的鮮味, 肉質細膩, 好味! 整體黎講我會再encore蟹盛! 同埋個茶杯好有日本特色😌 感覺上我都係食慣港式煲仔飯💕

反而個茶碗蒸蒸蛋好滑身 好有驚喜🥚而且配料豐富!!

今日6:30 左右去,見到有4個人排緊隊,諗住無死,排埋一份。叫左個松葉蟹既餐,3百幾,坐正係廚房玻璃前面,八八掛掛噤左john 右 john,發現個廚房原來好多人開工,連埋樓面我諗有9至10個員工,樓面員工態度幾好,吾錯。廚房果個整飯既師父睇落都好用心做,用既材料都幾新鮮。個餐出來個賣相吾錯,個盤又幾靚。But 出到來個釜飯好乾好乾,食完個肚都頂住頂住。飯無咩味,我都吾明,我見住廚師落左好大(喝)湯落去煲飯。我老婆話其實個師父都係叻,要一次過整成10個飯。我話其實茶餐廳都成日見到個廚師整中式煲仔飯整到好似起壇噤,係佢少見。不過日式就係賣detail同材料,我buy既。仲有,最大個問題係個靚靚盤係好好好污穢,如果你對筷子掂到個盤,請你吾好猶豫,馬上叫d妹妹幫你換個對新既。我做左個測試,用左張乾淨既紙巾刷一刷個盤,所有紙巾用來刷盤既接觸面都係黑色既。吾信你食果陣,可以試下。 最好食係個蒸蛋。

發現個廚房原來好多人開工,連埋樓面我諗有9至10個員工,
個餐出來個賣相吾錯,個盤又幾靚。
。不過日式就係賣detail同材料,我buy既。

最好食係個蒸蛋。
2017-06-24 35 瀏覽
星期五晚同同事食飯訂左8:30pm留左抬唔使排隊等黎到當然揀招牌釜飯跟釜飯的前菜都幾豐富,擺得好靚,麻醬豆腐好味,要贊的係蒸蛋,好足料,有黑松露好香,又有蝦,有口感有層次,好味道!主菜釜飯!揀左蟹釜飯,好多蟹肉,釜底有少少飯焦,但絕對唔及港式煲仔飯個啲咁正,整體味道比想像中淡,蟹肉亦都唔係特別出色,有少少失望。我都係鐘意港式煲仔飯多啲...
星期五晚同同事食飯訂左8:30pm
留左抬唔使排隊等
黎到當然揀招牌釜飯

2017-06-23
五月初與朋友同遊日本,遊歷京阪少不了一訪奈良,除了即製麻糬聞名遐邇之外釜飯同樣是奈良著名名物,雖然等候時間冗長,但是加入高湯烹煮而成的飯粒香軟入味,加上煙韌微脆的飯焦確是令人難以忘懷。其實早於旅行之前已經聽聞香港奈良上釜的鼎鼎大名,但對釜飯一無所知的我固然不感興趣,價錢的高昂更加使人卻步。旅行後對奈良釜飯念念不忘,然而香港有售釜飯的餐廳卻是寥若晨星,奈良上釜似乎更是唯一一間釜飯專門店,思量一番後還是決定到奈良上釜一解思愁。餐牌上除了釜飯之外更有蕎麥麵及其他小食選擇,琳琅滿目的菜單圖文並茂,比起奈良志津香白紙黑字的簡潔俐落多一份奢華,而價錢同樣多一份「奢華」——相比奈良志津香的釜飯貴出一至四倍不等,但單以招牌奈良七盛釜飯比較,這裡的材料用上志津香沒有的鮑魚及三文魚子,始終價格高低並不能確實相提並論,但客觀而言這裡的釜飯價錢偏貴亦是毋庸置疑。奈良七盛釜飯 ($288)這款釜飯材料包括海蝦、蟹肉、鮑魚、三文魚子、冬菇、白本菇、三葉,而志津香的則有海蝦、蟹肉、星鰻、春雞、牛篣、紅蘿蔔、冬菇、竹筍、山芹菜,看起來奈良上釜的的確比較矜貴;不過材料份量就比志津香細得多,吃到一半已經只剩下米飯,但志津

奈良七盛釜飯 ($288)
奈良七盛釜飯
這款釜飯材料包括海蝦、蟹肉、鮑魚、三文魚子、冬菇、白本菇、三葉,而志津香的則有海蝦、蟹肉、星鰻、春雞、牛篣、紅蘿蔔、冬菇、竹筍、山芹菜,看起來奈良上釜的的確比較矜貴;不過材料份量就比志津香細得多,吃到一半已經只剩下米飯,但志津香的則是吃之不盡的豐富材料。
套餐奉送漬物、煮物、前菜、刺身、茶碗蒸及味噌湯。
飯粒方面煙韌分明,雖則香氣撲鼻,但入口高湯不算入味香濃,味道偏淡;飯焦相比志津香的更加煙韌,但微脆口感欠奉。

事實上日本志津香的釜飯始終是無可比擬,那份香氣、那份感動、那份難忘是其他餐廳永不能臨摹的。只是,那份思念大概仍能夠在這裡得到一絲慰藉,不過尋求慰藉的金錢代價,也就太高了。